НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Делян Добрев, ГЕРБ: Шепа търговци на електроенергия рекетират, изнудват, шантажират, притискат и деребействат бизнеса в България

Делян Добрев, ГЕРБ: Шепа търговци на електроенергия рекетират, изнудват, шантажират, притискат и деребействат бизнеса в България

15 Декември 2017 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Тази седмица парламентът окончателно прие текстове, съгласно които електроенергията в България на свободния пазар ще се търгува прозрачно, свободно на енергийна борса от 1 януари 2018 г. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За съжаление, до тогава има една шепа търговци, които рекетират, изнудват, шантажират, притискат, деребействат бизнеса в България. Стотици хиляди фирми в България са потърпевши от действията на тези една шепа търговци – добре известни от последните 20 години, които по някакъв начин притежават електроенергията в България и поставят българските предприятия буквално на ръба на фалита. От няколко месеца след средата на годината енергията в България без никаква причина расте с двуцифрени проценти“, заяви Добрев. По думите му, ако миналата, по-миналата и последните 5 години енергията на свободния пазар е струвала между 60 и 75 лв., в момента има жалби на малки предприятия, които са получили оферти от своите търговци за 120 лв./ за енергия. „Енергия, която тази шепа търговци са закупили още през лятото на нормалните цени 60-70 лв. от централите в България. Този проблем ескалира и касае целия бизнес в България. Наистина стотици хиляди са фирмите, които са потърпевши. Много от тях са енергийно интензивни и са поставени пред възможността да обявят несъстоятелност и фалит. Затова искам чрез медиите да се обърна към всички потърпевши фирми да не се поддават на този натиск, рекет и шантаж от страна на търговците на електроенергия, а да проверят възможността да се върнат към регулирани пазар, където цената е фиксирана на 76 лв.“, допълни той. Добрев подчерта, че няма нужда да плащат 100-120 лв./МВтч при положение, че имат възможност свободно и безпрепятствено да се върнат на регулирания пазар – да минат обратно към НЕК и да плащат 76 лв./МВтч за електроенергия.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Атанас Тасев: Влизащият в сила от 1 януари процес на либерализация на енергийния пазар ще се случи плавно

Проф. Атанас Тасев: Влизащият в сила от 1 януари процес на либерализация на енергийния пазар ще се случи плавно

14 Декември 2017 | 19:45 | Агенция "Фокус"
София. Влизащият в сила от 1 януари процес на либерализация на енергийния пазар ще се случи плавно. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Атанас Тасев, енергиен експерт по повод промяната, която НС прие в Закона за енергетиката. Той допълни, че решението е в изпълнение с Европейската директива за либерализация на пазара на електроенергията, което означава по-голяма прозрачност.
„Очевидно ще трябва още да се поработи по фините настройки. Затова процесът няма да бъде мигновен, ще бъде постепенен. И, разбира се, под наблюдението на КЕВР, чиято роля в условията на либерализиран пазар се повишава. Тя ще бъде и вече сериозен контролиращ орган и по отношение на недобрите търговски практики. Защото подобни практики бяха забелязани в Комисията по отношение на търговете миналата година. Функциите на регулатора в дадения случай ще бъдат категорично по-разширени, в т.ч. и разследващи функции. Не очаквам да се случи някаква драма и всичко това, което в момента се нагнетява в публичното пространство, според мен не е мотивирано достатъчно добре и е излишно“, коментира проф. Атанас Тасев. Той каза още, че либерализацията на пазара може да допринесе за намаляване цената на тока, но на по-късен етап.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.