НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Федерална новинарска агенция“: България промени риториката си и е готова да се присъедини към всяка антируска кампания

„Федерална новинарска агенция“: България промени риториката си и е готова да се присъедини към всяка антируска кампания

10 Януари 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Москва. България промени риториката си и е готова да се присъедини към всяка антируска кампания, според мнението на анализатори от руските медии, предава руската „Федерална новинарска агенция“.
От 1 януари 2018 година, България пое ротационното председателство в Съвета на Европейския съюз. В хода още на първото заседание, представителят на София Димитър Цанчев обвини Русия, че не следва установените в руско-българските отношения договорки, съгласно които ключово искане е изпълняването на минските споразумения.
Дипломатът е заявил също, че Русия не уважава международното право и е призовал Москва да изтегли намиращата се около границите на Донбас тежка военна техника. При това Цачев не е привел конкретни факти за потвърждение на своите думи и не си е спомнил за действията на Киев в Източна Украйна.
Според мнението на аналитика на електронното издание Planet Today, думите на българския дипломат изразяват официалната позиция на София и свидетелстват за това, че днес България е готова да вземе участие във всяка антируска кампания, забравяйки за своите стремежи да влезе в състава на СССР и за това, как нееднократно Русия я е освобождавала от окупация.
От агенцията напомнят, че българските граждани не споделят настроенията на политиците си. Те продължават да поддържат Донбас и да се борят против украинския фашизъм. През януари месец, в българските градове са се провели акции под лозунгите: „Донбас – мълчанието убива“ и „Да подкрепим Донбас, да спрем фашизма“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Посланикът на Украйна в Канада призова санкциите срещу Русия да бъдат разширени

Известия: Посланикът на Украйна в Канада призова санкциите срещу Русия да бъдат разширени

4 Януари 2018 | 03:36 | Агенция "Фокус"
Отава. Посланикът на Украйна в Канада Андрей Шевченко поиска разширяване на канадските санкции, въведени против „нарушителите на човешки права в Русия“, пише Известия.
Според него, съгласно одобрения в края на 2017 г. в Канада „Акт Магнитски“ първите 30 граждани на Русия „вече са попаднали под персонални санкции“. Дипломатът изрази надежда, че в бъдеще този закон може да се използва „против тези руснаци, които преследват украинците в Донбас и на територията на Русия“.
По-рано министърът на България, отговарящ за започналото в началото на година ротационно председателство на страната в Съвета на ЕС, Лиляна Павлова нарече отмяната на санкциите срещу Русия приоритет за държавата.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зеркало недели“ (Украйна): Президентът на България наложи вето върху антикорупционния закон заради недостатъчната му строгост

„Зеркало недели“ (Украйна): Президентът на България наложи вето върху антикорупционния закон заради недостатъчната му строгост

4 Януари 2018 | 00:11 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на България наложи вето върху приетия от парламента закон за борба срещу корупцията, определяйки го за недостатъчно строг по отношение със замесените с корупция, предава „Зеркало недели“.
Според президента законът не може да осигури защитата на гражданите, разобличаващи замесените с корупция. Радев изрази увереност, че това на свой ред ще поощри организираната престъпност да сплашва и да се саморазправя с разобличителите.
Парламентът може да преодолее президентското вето, повторно разглеждайки законопроекта и гласувайки за него с абсолютно мнозинство гласове.
На 1 януари 2018 г. България пое председателството на Съвета на ЕС. Партньорите ѝ в Съюза нееднократно я критикуваха заради нейната неспособност да се бори с корупцията и да реформира съдебната си система.
През октомври президентът на България Румен Радев заяви, че санкциите срещу Русия носят икономически вреди за страните от Европа. На свой ред министър-председателят Бойко Борисов заяви, че по време на председателството в Съвета на ЕС страната му ще се стреми към отмяна на антируските санкции, но по-късно заедно с другите лидери на страните членки на Съюза подкрепи продължаването на санкциите до края на 2017 г.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зеркало Недели“ (Украйна): Петро Порошенко сподели очакванията си от председателството на България в Съвета на ЕС

„Зеркало Недели“ (Украйна): Петро Порошенко сподели очакванията си от председателството на България в Съвета на ЕС

3 Януари 2018 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко поздрави България за началото на първото ѝ председателство в Съвета на ЕС, предава „Зеркало Недели“.
„Поздравявам нашия надежден партньор България с началото на първото в историята на страната председателство в Съвета на Европейския съюз“, заяви Порошенко от профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. Той допълни, че разчита, че по време на председателството на България Украйна ще задълбочи своята европейска интеграция.
„Очаквам прогрес в нашия амбициозен дневен ред: задълбочаването на политическата асоциация и икономическата интеграция на Украйна с ЕС, а също така засилване на подкрепата на ЕС към възстановяването на териториалната цялост на Украйна“, допълни президентът.
На 1 януари България за първи път, откакто влезе в ЕС, поема председателството в Съвета на ЕС. През втората половина на 2017 г. начело на Съвета бе Естония. За свои главни задачи България смята поддръжката на сигурността, стабилността и солидарността на Европа.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Естония): България получи редица проблеми от ръцете на Естония

Sputnik (Естония): България получи редица проблеми от ръцете на Естония

3 Януари 2018 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Талин. Една от най-бедните страни в Европа – България – пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз от Естония на 1 януари, а заедно с него и редица нерешени болезнени проблеми. Талин не успя да реши част от тях по обективни причини и се отстрани благоразумно от решението на други, пише в коментар на естонската редакция на руската агенция Sputnik.
Естония предаде наследство от няколко проблема на България, които са и основната причина за неразбирателството в рамките на ЕС. Сред тях са неспособността на Европа за разрешаване на бежанската криза и предизвиканата от нея ксенофобска вълна, болезнената раздяла с Великобритания и обсъждането на бъдещия бюджет на Съюза – това са само ключовите текущи въпроси, към които трябва да се добавят десетки други, по-малки като мащаб, но не по-малко сериозни проблеми. От решаването на един от тях – преразглеждането на отношенията с Турция – Талин се самоотстрани по време на председателството си.
„България ще поеме върху себе си отговорността на председателството на ЕС в ключов момент от историята на Съюза... Нека девизът „Съединението прави силата“ да ни води“, написа премиерът на България Бойко Борисов на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“.
Именно така е озаглавена и програмата за председателството на България в Съвета на ЕС. Освен това, Борисов изрази увереността си, че страната ще се справи с всичките си приоритетни задачи. Една от тях – проблема с имиграцията – остана нерешена от Естония, която не успя да направи процеса на обсъждането й по-конструктивен, е особено важна за София. Съседството с Турция и значителното мюсюлманско население в самата България усложняват допълнително позицията на страната. В парламента в София има депутати от турската партия „Движение за права и свободи“.
По време на обсъждането на отношения между ЕС и Турция през есента, българският премиер възрази рязко срещу въвеждането на антитурски санкции и прекъсването на преговорите между Брюксел и Анкара. „И какво ще се случи ако Турция премине във вражеския лагер? Осемдесет милиона население, милионна армия и 560 хиляди войници на нашата граница. Тези политици, които говорят, че Турция трябва да изчезне, може и да спечелят избори, но не могат да победят във войната“, заяви Бойко Борисов, адресирайки претенциите си към германският канцлер Ангела Меркел.
Турция, както става ясно от скорошна статия, публикувана във влиятелното издание Hurryiet, смята, че българите трябва да съдействат за подобряването на отношенията й с Европа. Анкара критикува София за недостатъчно честото й споменаване в програмата за председателството на страната в Съвета на ЕС.
Редица европейски анализатори, включително редакторът на авторитетния европейски портал Euractiv, българинът Георги Готев, смята, че София неизбежно ще бъде подложена на натиск от Турция и Русия, които ще се постараят да използват своите традиционни исторически връзки с България за постигането на собствените си цели по отношение на ЕС. По всичко изглежда, че Анкара действително има възможностите да го направи.
Междувременно, Русия, според мнението на европейските анализатори, очаква, че България ще внесе за обсъждане въпроса за отмяна или ограничаване на антируските санкции през следващите шест месеца. Историческите и културните връзки между Русия и България действително са силни, но няма никакви основания да се мисли, че Москва ще осъществи натиск над правителството на Борисов по този въпрос и че то ще се подаде на този хипотетичен натиск. ЕС продължи антируските санкции за още половин година през декември, т.е. при председателството на Естония и ще се върне към този въпрос чак към края на българското председателство.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лиляна Павлова заяви, че България, като председател на Съвета на ЕС, няма да успее да реши въпроса за отмяна на санкциите срещу Русия

ТАСС: Лиляна Павлова заяви, че България, като председател на Съвета на ЕС, няма да успее да реши въпроса за отмяна на санкциите срещу Русия

3 Януари 2018 | 19:37 | Агенция "Фокус"
София. България няма да успее да реши въпроса за отмяна на антируските санкции в рамките на своето председателство на Съвета на Европейския съюз. Това заяви в сряда в интервю пред българската телевизия BTV министърът по председателството на България в Съвета на ЕС Лиляна Павлова, предава ТАСС.
„През декември лидерите на страните-членки на ЕС взеха решение за продължаване на санкциите и през първата половина на 2018 година, когато ротационното председателство на Съвета на ЕС ще бъде поето от Австрия“, отбеляза министърът. Павлова уточни, че в рамките на българското председателство работните групи, работещи по антируските санкции на експертно ниво, ще продължат работата си.
„Санкциите, ако говорим за България, за нашата оценка за последствията от тях, влияят негативно на нашата икономика и създават определени проблеми, защото Русия е традиционен пазар за нас. Но ние сме част от европейското семейство, а неговите лидери взеха решение за продължаване на санкциите с шест месеца на 19 декември“, съобщи Павлова.
„Очевидно е, че тази дата (за ново разглеждане на въпроса за санкциите) ще бъде извън времето на българското председателство в Съвета на ЕС“, отбеляза тя. „Работната група по въпроса за санкциите ще продължи работата си и по време на българското председателство, но тази тема няма да бъде от основните акценти на работата ни“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Brussels Times: Българският президент наложи вето на антикорупционен закон, поискан от Брюксел

Brussels Times: Българският президент наложи вето на антикорупционен закон, поискан от Брюксел

3 Януари 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на България наложи вето във вторник на антикорупционен закон, поискан от Европейската комисия, на основание, че той е неефективен, пише електронното издание The Brussels Times.
“Вярвам, че приетият закон не създава адекватна законова база за борба с корупцията и дори я затруднява“, заяви президентът само ден, след като България пое ротационното председателство на Съвета на ЕС.
Според Transperancy International, България, най-бедната страна-членка на Съюза с най-високи нива на корупция, не е успяла да се справи с проблемите си през последните пет години.
Според новия закон, във връзка с препоръките на Европейската комисия, трябва да бъде създадена единна антикорупционна агенция, която да замени съществуващите в момента няколко на брой институции, които според Брюксел, не постигат нужните резултати.
Президентът Радев обаче постави под въпрос организацията и независимостта на новата агенция и подчерта, че тя не гарантира защитата на лицата, подаващи сигнали за корупция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard (Deutschland): България пое председателството на ЕС без всеобхватен антикорупционен закон

Der Standard (Deutschland): България пое председателството на ЕС без всеобхватен антикорупционен закон

3 Януари 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. България пое председателството на Съвета на Европейския съюз на 1 януари 2018 г. без действащ всеобхватен антикорупционен закон, коментира електронното издание Der Standard в редакцията си за Германия.
Държавният глава на страната Румен Радев наложи вето на закона, опасявайки се, че той няма да бъде ефективен в борбата срещу корупцията и че може да доведе до политически злоупотреби.
Единадесет години след присъединяването си към Общността, България е една от най-корумпираните държави в международната организация. За разлика от съседна Румъния, до този момент нито един високопоставен политик не е осъден за корупция в България.
Законът за борба с корупцията беше приет едва в края на 2017 г. Той предвижда създаването на централизиран орган за борба с корупцията, който ще има правомощия да конфискува незаконно придобито имущество.
Наскоро Европейската комисия потвърди напредъка на България в борбата с корупцията, но напомни на София, че е необходимо да предприеме допълнителни действия за справянето с проблема.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев с пето вето (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев с пето вето (ОБЗОР)

2 Януари 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като го оспорва по принцип и в неговата цялост. Според държавния глава противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон. По думите му те са необходими, но недостатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото. В мотивите за връщане се посочва същественото несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които Република България е страна. Президентът Радев подчертава също и, че е неподходящо зам.-председателят и членовете на новата комисия за борба с корупцията да се избират по предложение на нейния председател. Според него по този начин целият състав ще бъде доминиран от мнозинството в парламента, а не от цялото народно представителство и това увеличава възможността за политическо въздействие в дейността на комисията. В мотивите си държавният глава посочва още, че извън обхвата на новия законно стават редица органи и звена, свързани с противодействието на корупцията, като: инспекторатите по Закона за администрацията, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, Агенцията по обществените поръчки и Агенцията за държавна финансова инспекция. Що се отнася до законовото решение за приобщаване и на функциите по отнемане на незаконно придобитото имущество, държавният глава посочва, че то е спорно, тъй като обществените отношения по установяване на конфликт на интереси и по гражданската конфискация са разнородни по характер. В становището си президентът Радев оценява положително, че при подготовката на антикорупционния закон са изпълнени процедурите за обществено обсъждане. Въпреки това той заявява, че приетият закон не само не създава адекватна нормативна основа за справяне с корупцията, но дори ще затруднява борбата с нея.
Малко след като държавният глава разпространи в медиите мотивите си за налагането на ветото върху антикорупционния закон, лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че то дава златен шанс здравият разум и истинското желание за борба с корупцията да надделее и правителството и мнозинството в Народното събрание да вземат мерки, за да изчистят имиджа на страната ни като най-корумпираната страна в Европейския съюз. Тя подчерта, че сме започнали 2018 г. с негативния анализ на френския "Журнал дю Диманш", който пише: “Корупцията в България е ендемична. Корупцията е навсякъде." „Този път оценките не са от "лошата" БСП, която иска да ни изложи пред Европа. Те са от сърцето на Европа, от най-големите в ЕС - Германия, Франция, Великобритания“, коментира Нинова, като допълни, че подкрепата за ветото би било само една стъпка в правилната посока, а втората би била да се чуят аргументите на БСП при вота на недоверие за корупцията на правителството на Борисов.
„Фокус“ припомня: На 20 декември Народното събрание прие окончателно Антикорупционния закон на управляващите. От БСП изготвиха алтернативен антикорупционен закон, който беше отхвърлен на първо четене. На 15 декември още преди антикорупционният закон да бъде приет, президентът Румен Радев обяви, че ще го върне за ново обсъждане. Според него законът няма да разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване. „Инструментите, с които ще борим корупцията в този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция. В същото време той може да бъде използван и като бухалка за разправяне с неудобните“, изтъкна Румен Радев. В кулоарите на парламента правосъдният министър Цецка Цачева коментира решението на президента така: „Това, че президентът има свое виждане за начина, по който трябва да изглежда този закон, стана ясно още на КСНС“. Според нея категорично не е вярна тезата, че в закона няма да има наказателно преследване, а само ще се отнема незаконно придобито имущество. „Преди да се разследва едно престъпление то трябва да бъде разкрито. Смисълът на този Антикорупционен орган е да събира и да обработва информацията. Да подава информация с доказани факти и обстоятелства до разследващите структури“, обясни Цецка Цачева.

Това е петото вето на държавния глава Румен Радев от стъпването му в длъжност.
На 2 февруари 2017г. 10 дни след встъпването си в длъжност президентът Румен Радев наложи първото си вето – върху Закона за концесиите, гласуван в последните дни на 43-то Народно събрание. За това настояваха природозащитници, "Нова република" на Радан Кънев, който изпрати специално писмо, "Зелените" и синдикатът "Подкрепа". Радев аргументира решението си с това, че законът въвежда "широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики".
На 8 август 2017г. държавният глава наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда и водите. Той върна за ново обсъждане разпоредбите, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие. Според него премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.
На 9 октомври 2017г. президентът наложи вето на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Тогава Румен Радев счете, че се въвеждат нови, завишени и кумулативно приложими изисквания за заемане на длъжността „постоянен секретар на отбраната“. Той се обяви против предложението удостоените с висше военно звание офицери да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната.
На 8 декември 2017г. държавният глава наложи вето и върху част от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година. Той върна за обсъждане Преходните и заключителните разпоредби от закона заради прието предложение за неизплащане от Касата на определени нови лекарствени продукти. Президентът изтъкна, че така се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. И трите пъти парламентът преодоля президентското вето.
И четирите предишни пъти парламентът преодоля президентското вето.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Наложеното от президента Румен Радев вето върху антикорупционния закон ще бъде пренебрегнато от опозицията

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Наложеното от президента Румен Радев вето върху антикорупционния закон ще бъде пренебрегнато от опозицията

2 Януари 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
София. Наложеното от президента Румен Радев вето върху антикорупционния закон ще бъде пренебрегнато от опозицията, но все пак привлича вниманието към факта, че съществува проблем, който с този закон не може да бъде решен. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ проф. Николай Радулов, водещ експерт по национална сигурност. Той допълни, че почти няма закон за националната сигурност, който да не е в противоречие с Конституцията и в особена степен това важи за Закона за специалните разузнавателни средства.
„Можем да кажем, че в практиката на изготвяне на закони, свързани с националната сигурност определено Конституцията не е водещият документ. Правоохранителните и специалните служби са в пряка зависимост от закони, които или не се изпълняват, или не са изпълними. Така че, ние не живеем в правова държава, защото такава държава не е държава, в която има много закони, а такава, в която законите се изпълняват. Всеки път, като стане престъпление, чувам поредния глупав зов за вдигане на горната граница за лишаване от свобода. Римското право казва, че не е важно какво е наказанието, а е важно то неотменно да следва престъплението. Когато нямаме следване на престъплението, ако ще и да са до живот присъдите, то няма никакво значение. Те нямат въздържащо влияние“, коментира проф. Николай Радулов.
Експертът каза още, че съществуват закони, които не се изпълняват, и подзаконовите актове често са в противоречие със самите закони. Според него, ако се разпознава и спазва правната база, с която страната ни разполага, бихме могли да сме свидетели на сериозен прелом в борбата с корупцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Президентът на България наложи вето върху антикорупционен закон

Reuters: Президентът на България наложи вето върху антикорупционен закон

2 Януари 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на България Румен Радев наложи вето върху антикорупционния закон, приет от парламента през декември, заявявайки, че той не позволява достатъчно добро разследване на корупционните мрежи, предава Reuters.
Радев наложи ветото си един ден след като България, най-бедната страна в ЕС, пое шестмесечното ротационно председателство в Съюза. Държавата е постигнала малък прогрес при справянето с корупцията и с организираната престъпност и Европейската комисия на няколко пъти я критикува, че не успява да осъди длъжностни лица, за които се смята, че са корумпирани.
Мерките на закона, одобрен от Народното събрание преди две седмици, включват създаването на специален антикорупционен отдел, който трябва да разследва лица, заемащи високи държавни позиции, както и конфликти на интереси.
„Вярвам, че приетият закон не само, че не създава достатъчна правна основа за справяне с корупцията, но и че ще затрудни борбата срещу нея“, смята Радев.
Анализаторите също така изразяват притеснения, че проектозаконът не подхожда за целите на новия отдел, чието ръководство ще бъде назначавано от парламента и че той няма да бъде наистина независим и че може да бъде използван от властите за преследване на опозицията.
„Без съмнение, президентът има силни аргументи при налагането на ветото“, заяви политическият анализатор Петър Чолаков, но допълни, че най-вероятно парламентът ще надмогне ветото на Радев.
Новият закон също така се фокусира върху подобряването на контрола и отчета на силите на реда и правителството в София се надява, че България ще успее да подобри облика си по време на своето председателство в ЕС.
Корупцията затруднява чуждестранните инвестиции в страната и ЕС държи България, както и съседна Румъния извън Шенгенската зона.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Органът за борба с корупцията ще може да внася искове за отнемане на незаконно придобитото имущество

Органът за борба с корупцията ще може да внася искове за отнемане на незаконно придобитото имущество

20 Декември 2017 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Органът за борба с корупцията ще може да внася искове за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това се случи след като парламентът прие текстове от Антикорупционния закон на второ четене, предаде репортер на Агенция "Фокус". Съгласно приетия текст органът може да приеме решение за внасяне в съда на искане за обезпечаване на бъдещ иск за отнемане на имуществото, когато от проверка са събрани достатъчно данни, от които може да се направи обосновано предположение, че имуществото е незаконно придобито. Антикорупционният орган образува производство за отнемане на незаконно придобито имущество, когато може да се направи обосновано предположение, че дадено имущество е незаконно придобито. Обосновано предположение е налице, когато след проверка се установи значително несъответствие в имуществото на проверяваното лице.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи работното си време до приемане на Антикорупционния закон на второ четене

Парламентът удължи работното си време до приемане на Антикорупционния закон на второ четене

20 Декември 2017 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до приемане на Антикорупционния закон на второ четене. Това се случи по предложение на председателя на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ предложението гласуваха 74 народни представители, „против“ – 3 и „въздържали“ се 11, с което то бе прието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антикорупционният орган ще може да прави искания за използване на СРС в оперативно-издирвателната си дейност

Антикорупционният орган ще може да прави искания за използване на СРС в оперативно-издирвателната си дейност

20 Декември 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Антикорупционният орган ще може да прави искания за използване на специални разузнавателни средства (СРС) в оперативно-издирвателната си дейност, решиха депутатите по време на гласуването на второ четене на Антикорупционния закон, предаде репортер на Агенция "Фокус". Искането за използване на специалните разузнавателни средства ще може да бъде правено съгласно изискванията на Закона за СРС. Съгласно приетите текстове оперативно-издирвателната дейност на антикорупционния орган има за цел превенция, предотвратяване, разкриване и противодействие на нарушения, свързани с прояви на корупция или бездействия, които разкриват прояви на корупция и предоставянето им на съответните органи на съдебната власт, както и на разследващите органи. Дейността включва още изготвяне и съхранение на веществени доказателствени средства и предоставянето им на съответните органи на съдебната власт, както и установяването на незаконно придобитото имущество. Оперативно-издирвателната дейност ще се извършва чрез справки по информационните фондове на лица, заемащи висша публична длъжност, идентифициране на лица и обекти, оперативна проверка на събираните данни и тяхното документиране, както и извършване на насрещни проверки по документи и вземане на обяснения от граждани. Съгласно приетия текст оперативно-издирвателната дейност завършва с доклад за извършените дейности за противодействие на корупцията и на базата на събраните анализирани и проверени сведения.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

При установяване на конфликт на интереси лицата няма да могат да заемат публична длъжност за 1 година

При установяване на конфликт на интереси лицата няма да могат да заемат публична длъжност за 1 година

20 Декември 2017 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Лице на публична длъжност, по отношение на което е установен конфликт на интереси, няма да има право в продължение на 1 година от влизането в сила на решението, да заема публична длъжност. Това решиха депутатите с приети на второ четене текстове от Антикорупционния закон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Подалите сигнал за корупция или за конфликт на интереси за лице на висша публична длъжност, няма да носят отговорност и да търпят неблагоприятни последици. Депутатите решиха самоличността на подалите сигнали да не се разкрива, а в особени случаи да може да се потърси съдействие на МВР за допълнителни мерки за защитата им. Ако лицето, подало сигнал, е уволнено или преследвано има право на обезщетение. Производството за установяване на конфликт на интереси ще се образува в срок до 6 месеца от откриването на нарушението, но не по-късно от 3 години от извършването му.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Антикорупционният закон е толкова безобиден, че и врабче не може да се страхува от него

Корнелия Нинова, БСП: Антикорупционният закон е толкова безобиден, че и врабче не може да се страхува от него

19 Декември 2017 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Антикорупционният закон е толкова безобиден, че и врабче не може да се страхува от него. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този закон трябваше да има разследващи функции и взаимен контрол на властите вътре“, каза Нинова.
Във връзка с внасянето на вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на 17-ти януари, когато се очаква премиерът да е в Брюксел, Нинова заяви, че опозицията не се е съобразила с пътуванията на Бойко Борисов. „Няма общо датата с неговото пътуване. Той не ни информира за пътуванията си и няма как да знаем и да се съобразяваме с това“, каза лидерът на БСП. Корнелия Нинова поясни, че вотът ще бъде внесен на 17-ти, но има процедури и срокове за неговото насрочване след това.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: От страна на президента има избързване и намеса във функциите на законодателната власт

Министър Цецка Цачева: От страна на президента има избързване и намеса във функциите на законодателната власт

18 Декември 2017 | 08:46 | Агенция "Фокус"
София. По отношение на законодателната власт има едно избързване и бих казала намеса в нейните функции. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в „Тази сутрин“ по бТВ. във връзка със заявките от страна на президента Румен Радев за вето на Антикорупционния закон. Тя обърна внимание, че това е нейното лично мнение. Според нея държавният глава е длъжен да спазва конституционните правомощия. „Нека да се изчака приемането на закона. Трябва първо да има приет закон“, каза Цецка Цачева.
Министърът на правосъдието подчерта, че не е кух органът за борба с корупцията, разписан в Антикорупционния закон, изготвен от Министерство на правосъдието. По думите й смисълът е нова институционална рамка, което не означава нов орган, алтернативна прокуратура и алтернативен съд. „България е правова държава. Ние имаме по Конституция изградени държавни звена и органи, които противодействат“, заяви министър Цачева. Във връзка с назначаването на органа, Цачева заяви: „Носенето на отговорност и контрол от нарочна комисия в парламента спрямо действията на този антикорупционен орган за обществото е по-силна гаранция, отколкото назначаването му от едноличен орган, та бил той и президентът на републиката“, допълни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентско вето №4- върху Антикорупционния закон (ОБЗОР)

Президентско вето №4- върху Антикорупционния закон (ОБЗОР)

16 Декември 2017 | 04:33 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев обяви, че ще наложи вето на Антикорупционния закон. В парламента тече окончателното му гласуване, като се очаква на следващото пленарно заседание законът да бъде приет. Това е четвърто вето от встъпването в длъжност на Румен Радев. Това е петото вето от встъпването в длъжност на Румен Радев. На 2 февруари президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите. Мотивът на държавния глава тогава беше, че законът е бил приет в последните часове на 43-тото Народно събрание с минимално мнозинство. Според него с разпоредбите се поставя под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление, и се въвеждат широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики. На 8 август държавният глава наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда и водите. Той върна за ново обсъждане разпоредбите, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие. Според него премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. На 9 октомври президентът наложи вето на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Тогава Румен Радев счете, че се въвеждат нови, завишени и кумулативно приложими изисквания за заемане на длъжността „постоянен секретар на отбраната“. Той се обяви против предложението удостоените с висше военно звание офицери да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната. На 8 декември държавният глава наложи вето и върху част от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година. Той върна за обсъждане Преходните и заключителните разпоредби от закона заради прието предложение за неизплащане от Касата на определени нови лекарствени продукти. Президентът изтъкна, че така се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. И трите пъти парламентът преодоля президентското вето.
Президентът Румен Радев обясни, че в случая с Антикорупционния закон въпросът не е само за назначаването на ръководството на антикорупционния орган, а за същността и духа на закона. „Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум“, коментира Румен Радев. Според него законът няма да разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване. „Инструментите, с които ще борим корупцията в този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция. В същото време той може да бъде използват и като бухалка за разправяне с неудобните“, каза още президентът.
В кулоарите на парламента правосъдният министър Цецка Цачева коментира решението на президента така: „Това, че президентът има свое виждане за начина, по който трябва да изглежда този закон, стана ясно още на КСНС“. „Защо е тази припряност? Защо се бърза?“, попита тя. Според нея категорично не е вярна тезата, че в закона няма да има наказателно преследване, а само ще се отнема незаконно придобито имущество. „Преди да се разследва едно престъпление то трябва да бъде разкрито. Смисълът на този Антикорупционен орган е да събира и да обработва информацията. Да подава информация с доказани факти и обстоятелства до разследващите структури“, обясни Цецка Цачева. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов определи като абсолютно несериозно президентът да казва, че ще наложи вето на Антикорупционния закон, който още не е приет. „Когато ми задавате този въпрос, сподели ли президентът мотивите за налагането на ветото? Има ли представени мотиви?“, запита журналистите той. Според него само обявено намерение не е сериозно да се коментира.
В пленарна зала депутатите решиха Народното събрание да осъществява контрол върху дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Членовете на Комисията ще бъдат задължени при покана да се явят в Народното събрание, за да предоставят информация. Комисията ежегодно до 31 март ще представя в парламента доклад от дейността си. В същия срок докладът ще се предоставя и на президента и на Министерски съвет, ще се публикува и на интернет страницата на Комисията. С окончателно приетите текстове членовете на антикорупционния орган ще се застраховат при злополука и със застраховка „Живот“ за сметка на държавния бюджет. Информацията от работата им ще бъде класифицирана, като ще подписват декларация, че няма да я разгласяват. Членовете на Комисията ще пътуват безплатно в градския транспорт, а трудът им ще се зачита за първа категория.
Според Антикорупционния закон всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лица на висша публична длъжност може да подаде сигнал до Комисията. Анонимни сигнали няма да се разглеждат, а за сигнал ще се приема и публикация в медиите. Подадени сигнали за конфликт на интереси или корупция срещу съдия, прокурор или следовател ще се изпращат за проверка от Инспектората на ВСС.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентско вето №5 - върху Антикорупционния закон (ОБЗОР)

Президентско вето №5 - върху Антикорупционния закон (ОБЗОР)

15 Декември 2017 | 21:46 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев обяви, че ще наложи вето на Антикорупционния закон. В парламента тече окончателното му гласуване, като се очаква на следващото пленарно заседание законът да бъде приет. Това е петото вето от встъпването в длъжност на Румен Радев. На 2 февруари президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите. Мотивът на държавния глава тогава беше, че законът е бил приет в последните часове на 43-тото Народно събрание с минимално мнозинство. Според него с разпоредбите се поставя под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление, и се въвеждат широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики. На 8 август държавният глава наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда и водите. Той върна за ново обсъждане разпоредбите, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие. Според него премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. На 9 октомври президентът наложи вето на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Тогава Румен Радев счете, че се въвеждат нови, завишени и кумулативно приложими изисквания за заемане на длъжността „постоянен секретар на отбраната“. Той се обяви против предложението удостоените с висше военно звание офицери да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната. На 8 декември държавният глава наложи вето и върху част от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година. Той върна за обсъждане Преходните и заключителните разпоредби от закона заради прието предложение за неизплащане от Касата на определени нови лекарствени продукти. Президентът изтъкна, че така се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. И трите пъти парламентът преодоля президентското вето.
Президентът Румен Радев обясни, че в случая с Антикорупционния закон въпросът не е само за назначаването на ръководството на антикорупционния орган, а за същността и духа на закона. „Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум“, коментира Румен Радев. Според него законът няма да разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване. „Инструментите, с които ще борим корупцията в този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция. В същото време той може да бъде използват и като бухалка за разправяне с неудобните“, каза още президентът.
В кулоарите на парламента правосъдният министър Цецка Цачева коментира решението на президента така: „Това, че президентът има свое виждане за начина, по който трябва да изглежда този закон, стана ясно още на КСНС“. „Защо е тази припряност? Защо се бърза?“, попита тя. Според нея категорично не е вярна тезата, че в закона няма да има наказателно преследване, а само ще се отнема незаконно придобито имущество. „Преди да се разследва едно престъпление то трябва да бъде разкрито. Смисълът на този Антикорупционен орган е да събира и да обработва информацията. Да подава информация с доказани факти и обстоятелства до разследващите структури“, обясни Цецка Цачева. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов определи като абсолютно несериозно президентът да казва, че ще наложи вето на Антикорупционния закон, който още не е приет. „Когато ми задавате този въпрос, сподели ли президентът мотивите за налагането на ветото? Има ли представени мотиви?“, запита журналистите той. Според него само обявено намерение не е сериозно да се коментира.
В пленарна зала депутатите решиха Народното събрание да осъществява контрол върху дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Членовете на Комисията ще бъдат задължени при покана да се явят в Народното събрание, за да предоставят информация. Комисията ежегодно до 31 март ще представя в парламента доклад от дейността си. В същия срок докладът ще се предоставя и на президента и на Министерски съвет, ще се публикува и на интернет страницата на Комисията. С окончателно приетите текстове членовете на антикорупционния орган ще се застраховат при злополука и със застраховка „Живот“ за сметка на държавния бюджет. Информацията от работата им ще бъде класифицирана, като ще подписват декларация, че няма да я разгласяват. Членовете на Комисията ще пътуват безплатно в градския транспорт, а трудът им ще се зачита за първа категория.
Според Антикорупционния закон всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лица на висша публична длъжност може да подаде сигнал до Комисията. Анонимни сигнали няма да се разглеждат, а за сигнал ще се приема и публикация в медиите. Подадени сигнали за конфликт на интереси или корупция срещу съдия, прокурор или следовател ще се изпращат за проверка от Инспектората на ВСС.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Антикорупционният закон няма да бъде ефективен

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Антикорупционният закон няма да бъде ефективен

15 Декември 2017 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. Антикорупционният закон няма да бъде ефективен и въпреки страха на хората, които го четат, той няма да бъде използван за притискане на опозицията. Това каза пред Радио „Фокус“ проф. Николай Радулов, преподавател в Нов български университет и експерт по национална сигурност. „Това е поредният закон, който се прави, за да го има закон. И тъй като в момента много ни притискат от ЕС да има такъв закон и нещо да се прави, за да се демонстрира по отношение на корупцията, ние задоволяваме тяхното искане, правейки един закон. Той няма да доведе до нищо, но можем да отчетем, особено сега пред председателството, че се съобразяваме с всички съвети и искания на Европа. Това е същото като Закона за противодействие на тероризма. Този закон също не води до нищо. Той е мъртъв закон, в него има текстове, които създават нови възможности. Например армията да действа вътре в страната при усложнени ситуации, свързани с тероризма, но това няма как да допринесе съществено за противодействие на тероризма, тъй като не са последвали поправки в НПК, тоест армията няма процесуална роля”, коментира проф. Николай Радулов. Той допълни, че нещата се правят така, че да се демонстрира, че се прави нещо, а резултати няма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Има сходство между начина, по който разсъждават юристите депутати от левицата и предложеното от нас в Антикорупционния закон

Министър Цецка Цачева: Има сходство между начина, по който разсъждават юристите депутати от левицата и предложеното от нас в Антикорупционния закон

15 Декември 2017 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Има сходство между начина, по който разсъждават юристите депутати от левицата и предложеното от нас в Антикорупционния закон. Това каза пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Цецка Цачева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нормалното конституционно право на всеки един държавен глава в лицето на президента на републиката е да налага вето по приет от НС закон. Към този момент все още няма гласуван и приет изцяло Антикорупционен закон. Това, че президентът на републиката има свое виждане по начина как трябва да изглежда този закон, стана ясно още на КСНС“, заяви Цачева. Тя припомни, че мина времето, когато се подкрепяше алтернативен проект, който не мина дори на първо чете от НС. „Защо е тази припряност, защо се бърза? Нека да се гласува законът, а това е конституционно право, което е неотменимо и държавният глава е в правото си да прецени да го упражни или не“, добави тя.
Цачева подчерта, че категорично не е вярна тезата, че няма наказателно преследване, а само ще се отнема незаконно придобито имущество. „В дебатите и по първото гласуване на законопроекта, и в правна комисия за второто му четене, пък и от публичното обсъждане многократните позиции, които са изразявани, става ясно, че преди да се разследва едно престъпление то трябва да бъде разкрито. Смисълът на този Антикорупционен орган е да събира и да обработва информацията. Да подава годна такава с доказани факти и обстоятелства до разследващите структури в Р България“, обясни Цачева и добави, че преди малко е отговаряла на парламентарен въпрос от страна на левицата, които са призовали за по-голяма натовареност на следователите, като част от независимата съдебна власт. „Аз пък от своя страна ги приканих да подкрепят законопроекта, тъй като намирам сходство между начина, по който разсъждават юристите депутати от левицата, с това, което сме предложили в законопроекта“, уточни Цецка Цачева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Здравеопазването не е само хапчета и фармацевтични компании

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Здравеопазването не е само хапчета и фармацевтични компании

15 Декември 2017 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Защо фокусирате, че здравеопазването е само лекарства. Ние не сме фармацевтична компания или партия, която да обслужва само фармацевтични компании. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искаме да имаме политики, които да стигат до хората и да се търси този баланс и консенсус, където да гарантираме здравеопазването в България. Здравеопазването е не само хапчета и фармацевтични компании. Здравеопазването е на първо място профилактика, за да може да има необходимата диагноза, която да предотврати стигането до тези тежки болести. Кажете ми в кой момент народен представител или български представител от нашата партия, е излизал и е излагал личното като мотив за законодателството“, заяви Цветанов. По думите му актът, който вчера е направил уважаваният от него брилянтен артист Стефан Данаилов, не е бил подходящият. „Ако се върнем само 2-3 години назад, когато г-жа Йорданка Фандъкова премина през цялата тази химиотерапия, някой от вас разбра ли? Зададе ли въпроса някой път на нея или тя някъде изложи ли го това като аргумент, за да постига политическите си цели и да отстоява принципна позиция, която е внесена в закон или някъде другаде. Защото Йорданка Фандъкова е мъжко момиче и тя не искаше личният ѝ проблем да го слага в политиката. Йорданка Фандъкова се излекува, да се надяваме, че няма да има повторение и да ѝ пожелаем успех, но тя се държа достойно и не използва личния си момент, за да търси някакъв политически дивидент“, подчерта Цветанов и уточни, че това е разликата между ГЕРБ и БСП. „Понеже вчера от уважавания от мен Стефан Данаилов бях наречен другар. Никога не съм бил другар на тази партия и никога не съм си го мислил. Защото единствената партия, в която съм участвал и съм членувал, това е ПП ГЕРБ. Това ще бъде единствената партия, в която ще остана докато съм жив и здрав“, категоричен бе Цветан Цветанов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Абсолютно несериозно е президентът да се изказва, че ще наложи вето на Антикорупционния закон, който още не е приет

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Абсолютно несериозно е президентът да се изказва, че ще наложи вето на Антикорупционния закон, който още не е приет

15 Декември 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Абсолютно несериозно е президентът да се изказва, че ще наложи вето на Антикорупционния закон, който още не е приет. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Антикорупционният закон не е публикуван в държавен вестник. Все още не е приет. Моля ви, нека да бъдем сериозни. Уважение към президента и президентската институция, но да се изказваш, че ще наложиш вето по нещо, което още не е прието, смятам, че е абсолютно несериозно. Ние сме парламентарна република, народни представители, които след като приемем даден законопроект, той става реалност, когато бъде обнародван в Държавен вестник. Тогава вече президентът е в конституционните си правомощия да наложи вето с определени мотиви. Когато ми задавате този въпрос, сподели ли той за мотивите за налагането на ветото? Има ли представени мотиви?“, запита журналистите Цветанов. Според него само обявено намерение не е сериозно да се коментира. „Ние сме политици, които трябва да бъдем със съответната отговорност и да уважаваме институциите в България. Уважаваме президента и президентската институция. След като бъде обнародван законът, ще чуем неговите мотиви и ще имаме дебат в пленарна зала. Нека институциите да не минаваме с подобни оценки за това кой какво ще направи и да става през медиите. Смятам, че това е малко несериозно“, каза още Цветан Цветанов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Ще наложа вето на антикорупционния закон

Президентът Румен Радев: Ще наложа вето на антикорупционния закон

15 Декември 2017 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев ще наложи вето на антикорупционния закон. Това стана ясно от коментара му пред журналисти по повод решението на депутатите Народното събрание да контролира новия антикорупционен орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Въпросът не е само за назначаването на ръководството. В някои медии това се преекспонира и излиза, че целият дебат около този закон е около назначаването. Изобщо не е около него. Тук дебатът трябва да бъде за същността на този закон, за неговия дух. Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум“, коментира държавният глава. По думите му този закон не разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване. „Инструментите, с които ще борим корупцията в този закон, са неефктивни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция. В същото време той може да бъде използват и като бухалка за разправяне с неудобните“, каза още президентът. „Що се отнася до назначаването нямам за самоцел аз да назначавам ръководството на този орган. Това, за което настоявах и продължавам да настоявам е да има баланс на властите при назначаването“, допълни той. „Виждам с каква ревност управляващите държат изрично те и само те да имат думата при назначаването“, посочи още президентът Румен Радев.
Весела ПЕТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антикорупционният орган няма да разглежда анонимни сигнали, а подадените срещу съдия или прокурор ще се изпращат за проверка от Инспектората на ВСС

Антикорупционният орган няма да разглежда анонимни сигнали, а подадените срещу съдия или прокурор ще се изпращат за проверка от Инспектората на ВСС

15 Декември 2017 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лица на висша публична длъжност може да подаде сигнал до Комисията. Това решиха депутатите с приемането на текстове от Антикорупционния закон на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Анонимни сигнали няма да се разглеждат. За сигнал ще се приема и публикация в медиите. Подадени сигнали за конфликт на интереси или корупция срещу съдия, прокурор или следовател ще се изпращат за проверка от Инспектората на ВСС. Депутатите приеха предложение на „Обединени патриоти“, неподкрепено от правна комисия, да отпадне текст, според който лицата не могат да носят отговорност при подаван на сигнал за корупция или конфликт на интереси.
Гласуването на Антикорупционния закон ще продължи на следващото пленарно заседание.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Членовете на антикорупционния орган ще пътуват безплатно в градския транспорт, а трудът им ще се зачита за първа категория

Членовете на антикорупционния орган ще пътуват безплатно в градския транспорт, а трудът им ще се зачита за първа категория

15 Декември 2017 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Членовете на антикорупционния орган ще пътуват безплатно в градския транспорт, а трудът им ще се зачита за първа категория. Това решиха депутатите с окончателното приемане на текстове от Антикорупционния закон, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
С така приетите текстове стажът на членовете на Комисията и на директорите и инспекторите в дирекциите, както и на лицата в администрацията, заемащи длъжност, за която се изисква висше юридическо образование и юридическа правоспособност, ще се зачита за юридически стаж. Стажът на лицата, заемащи длъжност, за която се изисква висше икономическо образование, пък ще се зачита за стаж по специалността в обществения сектор. Трудът на членовете на Комисията ще се зачита за първа категория. При изпълнение на служебните си задължения органите на Комисията ще пътуват безплатно в обществения градски транспорт.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще контролира дейността на антикорупционния орган

Парламентът ще контролира дейността на антикорупционния орган

15 Декември 2017 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите решиха Народното събрание да осъществява контрол върху дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това сочат приетите на второ четене текстове от Антикорупционния закон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Членовете на Комисията ще бъдат задължени при покана да се явят в Народното събрание, за да предоставят информация. Комисията ежегодно до 31 март ще представя в парламента доклад от дейността си. В същия срок докладът ще се предоставя и на президента и на Министерски съвет, ще се публикува и на интернет страницата на Комисията.
Секретарят на ПГ на БСП Филип Попов заяви: „Предвид начина на назначаване и възможността за освобождаване на членовете на Комисията контролът на Народното събрание се обезсмисля“. В отговор депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов посочи: „Това е поредното абсурдно твърдение на опозицията. И 1/5 народни представители могат да искат предсрочното освобождаване на член на комисията“. „Опозицията във всеки един момент може „да иска главата“ на всеки член, това е демократично и не е инструмент в полза на управляващите“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът продължава с гласуването на Антикорупционния закон

Парламентът продължава с гласуването на Антикорупционния закон

15 Декември 2017 | 07:50 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът продължава с гласуването на Антикорупционния закон. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. На вчерашното пленарно заседание депутатите създадоха новия антикорупционен орган - Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Председателят ще се предлага и избира от парламента, и ще получава 90% от заплатата на този на Народното събрание. Предстои депутатите да решат дали членовете на Комисията да са задължени при покана да се явяват в парламента и да предоставят информация, както и дали до 31 март да представят доклад за дейността си.
В петъчния парламентарен контрол министърът на правосъдието Цецка Цачева ще отговаря на въпрос за реформа в системата на местата за лишаване от свобода. Социалният министър Бисер Петков ще отговаря на питане за коледните добавки към пенсиите. Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще даде отговор на депутатски въпрос относно замърсяване на водата за пиене в Община Златоград, а вътрешният министър Валентин Радев- за мерките за борба с битовата престъпност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.