НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Денят 15 декември в световната история

Денят 15 декември в световната история

15 Декември 2017 | 08:16 | Агенция "Фокус"
София. През 1805 г. в двореца Шонбрун във Виена между Франция и Прусия се подписва Шонбрунският мирен договор. От страна на Франция се подписва от ген. М. Дюрок, а от страна на Прусия - от министър Х. Хаудриц. Подписването на Шонбрунския мирен договор означава фактическо отказване на Прусия от положенията на Потсдамската съюзна конвенция между Прусия и Русия (1805 г.). В съответствие с договора Прусия се задължава да отстъпи на Франция част от своите територии - Нюшател, Ансбах, Клеве и др.; в замяна на това тя получава отнетия от Франция Хановер, дотогава принадлежащ на Англия.
През 1811 г. мощно земетресение напълно унищожава град Ню Мадрид, Мисури, САЩ.
На 15 декември са родени Нерон - римски император, френският строителен инженер Александър Гюстав, френският физик Антоан Анри Бекерел изобретателят на изкуствената коприна Артър Литъл и други. На тази дата умира Даниил Кирилович Заболотни - украински микробиолог и епидемиолог.


2015 г.
В Лос Анжелис се състои световната премиера на седмата част на филмовата сага „Междузвездни войни“ със заглавие „Силата се пробужда“.

2014 г.
Около 10.00 часа сутринта в кафене „Линд“ в центъра на Сидни въоръжен мъж взима 30 души за заложници. Пет са успели да избягат. Терористът поискал да му се достави знаме на „Ислямска държава“.(България утре) Похитителят е иранецът Ман Харон Монис освободен под гаранция след обвинение за убийство. Иранецът се е самопровъзгласил за шейх и проповедник от „Ислямска държава“.


2014 г.
Рублата преминава историческа граница от 60 рубли за долар. Русия разполага с валутен резерв от 454,2 млрд. долара в началото на ноември.


2013 г.
В Туркменистан се провеждат парламентарни избори.


2012 г.
В Египет се провежда референдум за нова конституция.


2011 г.
Парламентарният лидер и председател на Китайската народна република Ху Дзинтао заявява, че Китай влиза във война, ако САЩ нападне Иран.


2011 г.
От алкохол в Индия се натравят 101 човека.


2011 г.
Бившият президент на Франция Жак Ширак е признат от съда за виновен по дело за създаване на фиктивни работни места в качеството му на кмет на Париж през 1980-90 г.


2011 г.
Официално приключва 9-годишната военна операция на САЩ в Ирак.


2003 г.
Поставен е световен рекорд по продължително свирене на пиано. Немска пианистка свири без почивка в продължение на 52 часа и 59 минути.


2002 г.
В САЩ е създадено електронно правителство.


2001 г.
На срещата на върха на Европейския съюз в двореца Лаакен край Брюксел, проведена в периода 14 - 15 декември, е определено, че през 2004 г. могат да бъдат приети 10 кандидатки за членство от общо 12 според степента на готовността им. Десетте са изброени поименно и България и Румъния не са сред тях.


1999 г.
В Япония е произведен най-тежкият в историята къс злато – с тегло 200 кг.


1996 г.
На търг в Лос Анджелис е продаден оригиналът на филма “Отнесени от вихъра”. Цената е 244 500 долара.


1995 г.
Външните министри на държавите от Европейския съюз обявяват Валутен съюз и срок за въвеждане на Еврото като единна официална валута на 15-те страни членки на Европейския съюз от 1 януари 2002 г. Юридическа основа на новата валута са член 102А-109М от договора за Европейската общност към договора от Маастрихт. Еврото е въведено на 1 януари 2002 г. като законно платежно средство за 303 000 000 европейци. Заменя австрийския шилинг, белгийския франк, германската марка, италианската лирета, испанската песета, финландската марка, френския франк, ирландската лира, холандския гулден, люксембургския франк, португалското ескудо и гръцката драхма. Налице е най-голямата парична реформа в света. Монетите се наричат "евроцент"; художественото оформление на банкнотите е по проект на австрийския художник Роберт Калина.


1995 г.
Югоизточна Азия е обявена за зона, свободна от ядрено оръжие.


1993 г.
Състои се премиерата на филма на Стивън Спилбърг “Списъкът на Шиндлер”.


1993 г.
За министър-председател на Лихтенщайн е избран Марио Фрик.


1988 г.
Върховният съд на Канада отменя закон, според който в Квебек са разрешени само пътните знаци на френски език.


1973 г.
В Ню Йорк е поставена най-дългата опера – “Животът и времето на Иосиф Сталин” на композитора Робърт Уилсън. Продължителността й е 13 часа и 25 минути.


1970 г.
За първи път космически апарат се приземява на друга планета. Това е съветският апарат “Венера 7”, който каца на едноименната планета.
“Венера 7” е автоматичен космически апарат, изстрелян от СССР на 17 август 1970 г. с цел изследване на Венера. Общата маса на апарата е 1180 кг. Спускаемият модул с тегло 495 кг навлиза в атмосферата на Венера на 15 декември 1970 г. и предава данни в продължение на 35 минути преди да достигне до повърхността. Спускането е забавено с помощта на парашут, като апаратът каца на място от повърхността с коодинати 5° южна ш. и 351° изт. д., като апаратът продължава да предава слаб сигнал в продължение на 23 минути, като най-вероятно поради неравния релеф главната антена не е насочена към Земята.


1967 г.
Срутва се Сребърният мост на река Охайо. Вследствие загиват 46 души.
Мостът съединявал Галиполис, Охайо и Пойнт Плезънт . Срутването е ускорено също така от корозията на връзките. Като резултат се създава национална инспекционна комисия, която да провери сигурността на други мостове.


1964 г.
В Канада е приет държавният флаг с листо на клен.
Канада е държава в Северна Америка, на североизток от САЩ. На изток граничи с Атлантическия океан, на запад - с Тихия океан, а на север - със Северен ледовит океан и неговите морета. Площ - 9 976 000 кв. км. Население - 29 520 000 жители (1996 г.), англо- и франкоканадци, индианци, ескимоси и др.; 45% католици. Официални езици - английски, френски. Столица - Отава. Парична единица - канадски долар. Федерация, съставена от 10 провинции и 2 територии.


1961 г.
В Ерусалим е осъден на смърт Адолф Айхман, нацистки полковник от СС по време на Втората световна война, признат за виновен за депортиране на евреи в концентрационните лагери.
Карл Адолф Айхман е роден на 19 март 1906 г. в Солинген, близо до Кьолн, Германия, в обикновено протестантско семейство. Той е най-малкото от петте деца. Айхман прекарва младостта си в Линц, където родителите му Адолф Карл Айхман (счетоводител, а по-късно собственик на фирмата "Unterberger Bergbaugesellschaft") и Мария Шиферлиг се преместват, когато синът им е на 8 години. В този австрийски град е живял и Хитлер. През декември 1961 г. е осъден на смърт в Йерусалим и е екзекутиран на 31 май 1962 г.


1948 г.
В действие е пуснат първият френски ядрен реактор.


1944 г.
По време на полет от Англия до Франция безследно изчезва американският диригент Глен Милър.
Глен Милър (1904-1944 г.) е американски джазмузикант (тромбон). Ръководи оркестър, с който участва във филма “Серенада в слънчевата долина” (1941 г.).1941 г.
В Париж е осъден от фашистите лидерът на френските комунисти – Габриел Пери.


1940 г.
Хитлеристите устройват тържествена церемония по случай връщането в Париж на останките на френския император Наполеон II.


1939 г.
В Атланта се провежда премиерата на "Отнесени от вихъра", като филмът е представен лично от продуцента Дейвид Селзник.
"Отнесени от вихъра" е любовна история по време на Гражданската война. Авторката Маргарет Мичъл (1900-1949 г.) написва книгата през 1936 г.


1939 г.
В САЩ е произведена първата партида найлон.
Найлон е търговското наименование на клас синтетични полиамидни влакна и пластмаси. Найлоните са термопластични материали с висока температура на топене, с голяма якост и ниска степен на износване. Използват се за изтегляне на нишки, изолации, опаковки и др.


1919 г.
Върховният съд на САЩ узаконява въвеждането на “сухия режим” в страната.


1917 г.
В Севастопол от матроси е разстрелян висшият команден състав на Черноморския флот.


1917 г.
Сключва се примирие между Централните сили и Съветска Русия в Брест-Литовск. Впоследствие на 3 март 1918 г. в Брест-Литовск между Съветска Русия, от една страна и Германия, Австро-Унгария, България и Турция, от друга се сключва Брест-Литовският мирен договор, който е сепаративен договор. Той осигурява излизането на Русия от I-вата световна война, която губи части от Белорусия и Украйна и се задължава да плати 6 млрд. марки контрибуция. Брест-Литовският мирен договор има 5 приложения, между които един икономически договор между България и Русия. Анулиран е от съветското правителство на 13 ноември 1918 г.


1890 г.
При опит да се освободи от плен е убит вождът на индианците сиукси - Седящият Бик.
Ситинг Бул (Седящият бик) е северноамерикански индиански вожд и жрец от племето сиухункпапа, а по-късно вожд на сиуксите. Роден е през 1831 г. Отказът му да отведе племето в резерват води до стълкновения с американската армия. Предвожда индианските отряди в битката при Литъл Биг Хорн (1876 г.), в която са избити всички войници от 7-ми кавалерийски полк на генерал Дж. А. Кастър (наричан от индианците Дългата коса). От 1883 г. живее в резерват в Северна Дакота, където е убит.


1874 г.
За първи път управляващ монарх посещава САЩ. Това е кралят на Хавайските острови – Дейвид Калакуа.


1811 г.
Земетресение напълно унищожава град Ню Мадрид в САЩ.
Това е най-силното земетресение до момента в САЩ. Предполага се, че магнитутът на земетресението е от 8-ма степен по все още несъществуващата скала на Рихтер. Обширни територии потъват и на тяхно място се образуват езера. В резултат река Мисисипи променя коритото си.


1805 г.
В двореца Шонбрун във Виена между Франция и Прусия се подписва Шонбрунският мирен договор. От страна на Франция се подписва от ген. М. Дюрок, а от страна на Прусия - от министър Х. Хаудриц. Подписването на Шонбрунския мирен договор означава фактическо отказване на Прусия от положенията на Потсдамската съюзна конвенция между Прусия и Русия (1805 г.). В съответствие с договора Прусия се задължава да отстъпи на Франция част от своите територии - Нюшател, Ансбах, Клеве и др.; в замяна на това тя получава отнетия от Франция Хановер, дотогава принадлежащ на Англия. Предвижда се това да влоши пруско-английските отношения. Шонбрунският мирен договор не е ратифициран от Прусия, но основните негови положения влизат в заменилия го Парижки договор между Прусия и Франция, подписан на 15 февруари 1806 г.


1794 г.
Във Франция е ликвидиран Революционният Трибунал.


1792 г.
Във Филаделфия за първи път в САЩ са издадени полици за застраховка живот.


1771 г.
За борбата с чумата в Москва княз Орлов е награден с медал. В Царско село в негова чест е издигната триумфална колона, която стои там и до днес.
Григорий Григориевич Орлов е руски военачалник и държавник, граф (1762 г.). Брат е на А. Г. Орлов. Завършва сухопътното дворянско военно училище. Участва в Седемгодишната война (1756-1763). Служи в Петербург като артилерийски офицер. Фаворит на Екатерина Алексеевна (бъдещата имп. Екатерина II) и от връзката им се ражда син - Алексей, родоначалник на дворянската фамилия графове Бобрински. Активно участва в преврата (1762), който поставя Екатерина II на престола. След преврата е камерхер на двора (висше дворцово звание). Известно време (1763-1775 г.) е ген.-фелдцехмайстер (нач. на артилерията) на рус. армия. Ръководи потушаването на "чумния бунт" в Москва (1771 г.). Оглавява рус. делегация при преговорите с Турция във Фокшани (1772 г.). Постепенно загубва влиянието си в двора и излиза в оставка (1775 г.).


1632 г.
Руските войски достигат Смоленск, който е превзет от поляците.


1593 г.
В Холандия е патентована вятърната мелница с коленчат вал.


На тази дата са родени:


1949 г.
Роден е Дон Джонсън – американски актьор и певец. Роден е във Флат Крийк, Мисури. Актьорската си кариера започва, когато спечелва пълна стипендия в университета в Канзас, където учи в продължение на 2 години. Той е добре познат на телевизионните зрители с ролята си на Сони Крокет в сериала "Маями Вайс". Дон Джонсън е режисьор на шест от епизодите на сериала. Участва във филмите "Елвис и кралицата на красотата", "Дългото горещо лято" с Ава Гарднър и Джейсън Робърдс, "Момчето и неговото куче", "Харлей Дейвидсън и Малборо Ман", където си партнира с Мики Рурк, "Тенекиената купа", където партнира на Кевин Костнър, Рене Русо и Чийч Марин.


1922 г.
Роден е Алън Фрид – американски диджей, измислил думата “рокендрол”.


1916 г.
Роден е Морис Уилкинс - английски биофизик, член на Лондонското Кралско дружество (1959 г.). Завършва Кеймбриджкия университет (д-р по философия, 1940 г.). От 1945 г. преподава в Сент Андрюс, от 1946 г. работи в Кингс колидж (Лондон), където е ръководител на отдела за молекулярна биология (от 1970 г. е професор по биофизика). Изучава методите за рентгеноструктурен анализ на строежа на дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК), потвърждава хипотезата за структурата на нейната молекула (“двойна спирала”), разработва теорията за фото- и термолуминисценцията. Работи също в областта на биофизиката на нервната система. Лауреат на Нобелова награда за медицина и биология за 1962 г. (съвм. с Ф. Крик и Дж. Уотсън).


1903 г.
Роден е Ясухиро Одзу - японски режисьор, един от основателите на традиционната японска школа. Първият филмов творец, член на Японската академия на изкуствата. Първите му филми са под влияние на Ч. Чаплин и Б. Кийтън. Творчеството му гравитира към горчиво-мелодраматичните комедии. В по-късните си филми се обръща към всекидневието на обикновения японец. Композицията на филмите му е статична и изискана. Филмография: "Мечът на покаянието" (1927 г.), "Тиквичка" (1928 г.), "Завърших университета, но …" (1929 г.), "Госпожицата" (1930 г.), "Отмъстителният дух на Ерос" (1930 г.), "Токийски хор" (1931 г.), "Родих се, но …" (1932 г.), "Каприз" (1933 г.), "Разказ за плаващата трева" (1934 г.), "Единственият син" (1936 г.), "Братята и сестрите от семейство Тода" (1941 г.), "Имало един баща" (1942 г.), "Късна пролет" (1949 г.), "Ранно лято" (1951 г.), "Токийска история" (1953 г.), "Ранна пролет" (1956 г.), "Цветята на равноденствието" (1958 г.), "Добро утро" (1959 г.), "Плаваща трева" (1959 г.), "Сиромашко лято" (1960 г.), "Вкус на лято" (1962 г.). Умира на 15 декември 1963 г.


1877 г.
Роден е Николай Севастиянович Державин - руски филолог, академик на АН на СССР (1931 г.). Ректор на Ленинградския университет (1922-1925 г.); завежда катедра Славянски филологии към университета (1925-1953 г.). През 1931-1934 г. е директор на Института по славянознание към АН на СССР (Ленинград), през 1947-1953 г. ръководи ленинградския отдел на Института по славянознание. Член-кореспондент на БАН от 1930 г.; почетен член (от 1945 г.). Автор на трудове по етнология на славяните, история на руската литература и преподаване на руска литература. Основните му трудове са върху културата на българския народ: "Българските колонии в Русия" (т. 1-2, 1914-1915 г.), "История на България" (т. 1-4, 1945-1948 г.), "Христо Ботев - поет революционер" (1948 г.), "Иван Вазов. Живот и творчество" (1948 г.). Умира на 26 февруари 1953 г. в Ленинград, днешен Санкт Петербург.


1863 г.
Роден е Артър Литъл – американски изобретател на изкуствената коприна.


1861 г.
Роден е Пер Евинд Свинхувуд - финландски държавен и политически деец, президент на Финландия (1918 г.; 1931-1937 г.). Получава юридическо образование. През 1907-1914 г. е депутат и председател на парламента. Принадлежи към дясното крило на младофините. Обявява се срещу политиката на царизма и е заточен в Сибир (1914 г.). От ноември 1917 г. до май 1918 г. е първи министър-председател на Финландия. В началото на Финландската революция (1918 г.) избягва в гр. Васа, където започва да организира контрареволюционните сили. От 1930 до 1931 г. е министър-председател на Финландия. Умира на 29 февруари 1944 г. в Лумяки.


1860 г.
Роден е Нилс Финзен – датски физиотерапевт, основоположник на светотерапията, Нобелов лауреат.


1852 г.
Роден е Антоан Анри Бекерел – френски физик, член на Френската академия на науките (1889 г.), лауреат на Нобелова награда за физика за 1903 г. Професор е в Парижкия национален естественоисторически музей (от 1892 г.) и Политехническото училище (от 1895 г.). Научните му изследвания и трудове са в областта на оптиката, електричеството, магнетизма, фотохимията, електрохимията и метеорологията. Изучавайки действието на различни луминесцентни вещества върху фотоплака, той открива радиоактивното излъчване на солите на урана (1896 г.). По-късните опити за изследване на това излъчване, проведени от Мария Склодовска-Кюри и П. Кюри, водят до откриването на радиоактивността. Единицата за радиоактивност от системата SI (СИ) бекерел (Bq) носи неговото име, въпреки широкото разпространение на извънсистемната единица кюри (Ci) (1Ci = 3,7.1010 Bq). Антоан Анри Бекерел умира на 25 август 1908 г. в Кроасик, Франция.


1832 г.
Роден е Александър Гюстав Айфел – френски строителен инженер, за първи път използва в строителната практика метални конструкции, строи много мостове, виадукти и други съоръжения. Създава виадукта в Гарабит (1882-1884 г.), конструкцията на статуята на Свободата в Ню Йорк (1886 г.), Айфеловата кула в Париж и много други съоръжения. Умира на 28 декември 1923 г. в Париж.


37 г.
Роден е Нерон – римски император в периода 54-68 г.
Клавдий Цезар Нерон (Claudius Caesar Nero) (37-68 г.) е римски император (от 54 г.) от Юлиево-Клавдиевата династия. Син е на Гней Домиций Агенобарб и на Агрипина. Осиновен от Клавдий, който го прави свой наследник и поверява възпитанието му на философа Сенека и вожда на преторианците Бур. Става император след смъртта на Клавдий, за чиято дъщеря се оженва през 53 г. До 62 г. управлява с помощта на сената. За да се освободи от твърдото влияние на майка си и съперничеството на законния син на Клавдий - Британик, убива и двамата. Започва терор, репресии и конфискуване на имуществото на противниците си. Срещу него се надигат сенатът (заговорът на Пизон, 64 сл. Хр.) и гражданите на Рим. Освен близки негови роднини, сред жертвите на терора са и много известни римски граждани (Сенека, Лукан, Петроний и др.). Обвинява християните в подпалването на Рим (64 г.) и ги подлага на гонения. Избухват въстания в Галия и Испания; част от римските провинции признават за император управителя на Испания - Галба (68 г.). Изоставен от Сената и преторианците, Нерон избягва от Рим и се самоубива.


На тази дата умират:


1943 г.
Умира Павел Александрович Флоренски - руски философ-идеалист, учен с енциклопедични интереси: математик, физик, изкуствовед, филолог, историк и инженер. Роден е на 9 януари 1882 г. в Евлах, Азърбайджан. Произхожда от семейсктвото на инженер. След завършването на Физико-математическия факултет на Московския университет постъпва в московската Духовна академия. Защитава магистърска дисертация “За духовната истина” и става свещеник (1911 г.). Редактира сп. “Богословски вестник” и води курс по история на философията в Духовната академия (1912-1917 г.). Чете курс по теория на перспективата във Висшето художествено-техническо училище (ВХУТЕМАС) (1920-1927 г.). След 1919 г. се насочва към физиката и техниката; прави редица открития и изобретения с голямо икономическо значение. Привлечен в научните изследвания по плана за електрификация на Русия ГОЕЛРО (1920 г.). Издава фундаменталния труд “Диелектрици и използването им” (1924 г.). От 1927 г. е редактор на “Техническа енциклопедия” и автор на много статии. През 1933 г. е затворен от болшевиките в концлагер. Флоренски развива идеята за “всеединството” на живота и мисълта и е противник на рационалистичното и механично разбиране на света. Основна идея във философската му система е антиномичността на разума: съставен е от 2 борещи се начала - крайно и безкрайно, т. е. дискурсия и интуиция (съзерцание). Главното му произведение е “Стълб и утвърждаване на истината. Опит за православно оправдаване на бога” (1914 г.). В него прави опит да създаде “конкретна метафизика”, събрала целия световен опит. Това обяснява енциклопедичността на интересите му и на неговите изследвания, открития, творчески успехи в различни области на човешкото знание. Друго негово съчинение е “При изворите на мисълта. Черти на конкретната метафизика” (1922 г.), в което излага своето неоплатоническо разбиране за космологията. Изказва хипотезата за “двустранността” на физическото пространство и изпреварва много от идеите на кибернетиката. Разглежда космоса като арена за борба на 2 принципа - ентропия, всеобщо изравняване (хаос), и ектропия (логос). Вижда особените организиращи способности на логоса в културата, която се определя като органически свързана система от средства за осъществяване и разкриване на някаква безусловна ценност, която е предмет на вярата (религиозните убеждения на субекта). Умира в концлагер.


1938 г.
Умира Валерий Павлович Чкалов - руски летец, командир на бригада, герой на СССР (1936 г.). Роден е на 2 февруари 1904 г. в с. Васильово, дн. Чкаловск, Нижниновгородска област. Работи в авиационната база в Нижни Новгород (след 1932 г. - Горки). Учи в Егоровското и Борисоглебското авиационно училище, в Московското училище за висш пилотаж и Серпуховското висше авиационно училище. Служи в Краснознаменната изтребителна ескадрила (от 1924 г.). Летец изпитател към Научноизследователския институт на ВВС (от 1930 г.), където провежда изпитанията на повече от 70 типа самолети, разработва и внедрява нови типове фигури във висшия пилотаж. От 20 до 22 юли 1936 г. заедно с Г. Ф. Байдуков и А. В. Беляков осъществява непрекъснат полет от Москва до Петропавлоск на Камчатка и след това до о-в Хут (9 374 км за 56 ч и 20 мин). От 18 до 20 юни 1937 г. със същия екипаж лети от Москва до Ванкувър през Северния полюс (8 504 км за 63 ч и 16 мин). Загива при изпитанията на нов изтребител. Прахът му е погребан в Кремълската стена на Червения площад.


1929 г.
Умира Даниил Кирилович Заболотни - украински микробиолог и епидемиолог, един от основоположниците на научната епидемиология в СССР, академик (1922 г.) и президент (1928-1929 г.) на Украинската АН, академик на АН на СССР (1929 г.). Роден е на 28 декември 1866 г. в Чеботарка, дн. Заболотное, Крижопилски район, Виницка област. Завършва Физико-математическия факултет на Новорусийския университет в Одеса (1891 г.). През 1894 г. завършва Медицинския факултет на Киевския университет. Доказва (1893 г., заедно с И. Г. Савченко), че вкарването на холерна ваксина през устата предпазва от холерно заболяване. Участва в експедиции за изучаване на чумата в Индия, Арабия, Монголия и др.; един от организаторите на първите противочумни лаборатории. Създава учението за природните огнища на чумата (1922 г.). През 1898 г. организира в Петербургския женски медицински институт първата в Русия катедра по бактериология, а през 1920 г. в Одеса - първата в света катедра по епидемиология. Основател и пръв ректор (от 1921 г.) на Одеския медицински институт. Организира (1928 г.) в Киев Украинския институт по епидемиология и микробиология при АН на Украйна (дн. носи неговото име). Един от основателите на Международно дружество на микробиолозите. Депутат в Петроградския и Киевския съвети, член на ЦИК на СССР и Всеукраинския ЦИК. Автор на множество научни трудове за чумата, холерата, маларията, сифилиса, дифтерията, петнистия тиф и други заболявания.


1899 г.
Умира Нюма Дро - швейцарски държавник. Роден е на 27 януари 1844 г. в Ла Шо де Фон. През 1881 г. и 1887 г. е президент на Швейцарската конфедерация. Известен с участието си в дипломатическия конфликт на Швейцария с Германия (1899 г.). Защитава идеята за засилване на централната власт в Швейцарската конфедерация. Въвежда в обращение термина "етатизъм" за характеристика на "социализма"; разглежда го като тържество на централизма и държавността над свободата и индивидуалността.


1853 г.
Умира Георг Фридрих Гротефенд – германски филолог, първият учен, който започва да разчита древноперсийските клинописи. Роден е на 9 юни 1775 г. За основа на дешифровката използва два надписа от времето на Ахеменидите. Изхождайки от повторяемостта в надписите на думата "цар", разчетена от него, и опирайки се на верига от логически разсъждения, Гротефенд прочита (1802 г.) началото на първия надпис като "Дарий, цар велики, цар над царете, син на Хистасп, Ахеменид", а началото на втория надпис като "Ксеркс, цар велики, цар над царете, син на цар Дарий, Ахеменид".


1574 г.
Умира Селим ІІ наричан по прякор Пияница - турски султан от 7 септември 1566 г. Роден е през 1524 г. Син е на султан Сюлейман I. Завоюва Кипър, Аден и Тунис. Умира вследствие на системна злоупотреба с вино.


За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

Енциклопедия “България” - Издателство на БАН, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;
Българска военна история - БАН, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes”;
Исторически архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.;
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.