НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:33

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Федерална новинарска агенция“: България промени риториката си и е готова да се присъедини към всяка антируска кампания

„Федерална новинарска агенция“: България промени риториката си и е готова да се присъедини към всяка антируска кампания

10 Януари 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Москва. България промени риториката си и е готова да се присъедини към всяка антируска кампания, според мнението на анализатори от руските медии, предава руската „Федерална новинарска агенция“.
От 1 януари 2018 година, България пое ротационното председателство в Съвета на Европейския съюз. В хода още на първото заседание, представителят на София Димитър Цанчев обвини Русия, че не следва установените в руско-българските отношения договорки, съгласно които ключово искане е изпълняването на минските споразумения.
Дипломатът е заявил също, че Русия не уважава международното право и е призовал Москва да изтегли намиращата се около границите на Донбас тежка военна техника. При това Цачев не е привел конкретни факти за потвърждение на своите думи и не си е спомнил за действията на Киев в Източна Украйна.
Според мнението на аналитика на електронното издание Planet Today, думите на българския дипломат изразяват официалната позиция на София и свидетелстват за това, че днес България е готова да вземе участие във всяка антируска кампания, забравяйки за своите стремежи да влезе в състава на СССР и за това, как нееднократно Русия я е освобождавала от окупация.
От агенцията напомнят, че българските граждани не споделят настроенията на политиците си. Те продължават да поддържат Донбас и да се борят против украинския фашизъм. През януари месец, в българските градове са се провели акции под лозунгите: „Донбас – мълчанието убива“ и „Да подкрепим Донбас, да спрем фашизма“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Посланикът на Украйна в Канада призова санкциите срещу Русия да бъдат разширени

Известия: Посланикът на Украйна в Канада призова санкциите срещу Русия да бъдат разширени

4 Януари 2018 | 03:36 | Агенция "Фокус"
Отава. Посланикът на Украйна в Канада Андрей Шевченко поиска разширяване на канадските санкции, въведени против „нарушителите на човешки права в Русия“, пише Известия.
Според него, съгласно одобрения в края на 2017 г. в Канада „Акт Магнитски“ първите 30 граждани на Русия „вече са попаднали под персонални санкции“. Дипломатът изрази надежда, че в бъдеще този закон може да се използва „против тези руснаци, които преследват украинците в Донбас и на територията на Русия“.
По-рано министърът на България, отговарящ за започналото в началото на година ротационно председателство на страната в Съвета на ЕС, Лиляна Павлова нарече отмяната на санкциите срещу Русия приоритет за държавата.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зеркало недели“ (Украйна): Президентът на България наложи вето върху антикорупционния закон заради недостатъчната му строгост

„Зеркало недели“ (Украйна): Президентът на България наложи вето върху антикорупционния закон заради недостатъчната му строгост

4 Януари 2018 | 00:11 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на България наложи вето върху приетия от парламента закон за борба срещу корупцията, определяйки го за недостатъчно строг по отношение със замесените с корупция, предава „Зеркало недели“.
Според президента законът не може да осигури защитата на гражданите, разобличаващи замесените с корупция. Радев изрази увереност, че това на свой ред ще поощри организираната престъпност да сплашва и да се саморазправя с разобличителите.
Парламентът може да преодолее президентското вето, повторно разглеждайки законопроекта и гласувайки за него с абсолютно мнозинство гласове.
На 1 януари 2018 г. България пое председателството на Съвета на ЕС. Партньорите ѝ в Съюза нееднократно я критикуваха заради нейната неспособност да се бори с корупцията и да реформира съдебната си система.
През октомври президентът на България Румен Радев заяви, че санкциите срещу Русия носят икономически вреди за страните от Европа. На свой ред министър-председателят Бойко Борисов заяви, че по време на председателството в Съвета на ЕС страната му ще се стреми към отмяна на антируските санкции, но по-късно заедно с другите лидери на страните членки на Съюза подкрепи продължаването на санкциите до края на 2017 г.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зеркало Недели“ (Украйна): Петро Порошенко сподели очакванията си от председателството на България в Съвета на ЕС

„Зеркало Недели“ (Украйна): Петро Порошенко сподели очакванията си от председателството на България в Съвета на ЕС

3 Януари 2018 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко поздрави България за началото на първото ѝ председателство в Съвета на ЕС, предава „Зеркало Недели“.
„Поздравявам нашия надежден партньор България с началото на първото в историята на страната председателство в Съвета на Европейския съюз“, заяви Порошенко от профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. Той допълни, че разчита, че по време на председателството на България Украйна ще задълбочи своята европейска интеграция.
„Очаквам прогрес в нашия амбициозен дневен ред: задълбочаването на политическата асоциация и икономическата интеграция на Украйна с ЕС, а също така засилване на подкрепата на ЕС към възстановяването на териториалната цялост на Украйна“, допълни президентът.
На 1 януари България за първи път, откакто влезе в ЕС, поема председателството в Съвета на ЕС. През втората половина на 2017 г. начело на Съвета бе Естония. За свои главни задачи България смята поддръжката на сигурността, стабилността и солидарността на Европа.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Естония): България получи редица проблеми от ръцете на Естония

Sputnik (Естония): България получи редица проблеми от ръцете на Естония

3 Януари 2018 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Талин. Една от най-бедните страни в Европа – България – пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз от Естония на 1 януари, а заедно с него и редица нерешени болезнени проблеми. Талин не успя да реши част от тях по обективни причини и се отстрани благоразумно от решението на други, пише в коментар на естонската редакция на руската агенция Sputnik.
Естония предаде наследство от няколко проблема на България, които са и основната причина за неразбирателството в рамките на ЕС. Сред тях са неспособността на Европа за разрешаване на бежанската криза и предизвиканата от нея ксенофобска вълна, болезнената раздяла с Великобритания и обсъждането на бъдещия бюджет на Съюза – това са само ключовите текущи въпроси, към които трябва да се добавят десетки други, по-малки като мащаб, но не по-малко сериозни проблеми. От решаването на един от тях – преразглеждането на отношенията с Турция – Талин се самоотстрани по време на председателството си.
„България ще поеме върху себе си отговорността на председателството на ЕС в ключов момент от историята на Съюза... Нека девизът „Съединението прави силата“ да ни води“, написа премиерът на България Бойко Борисов на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“.
Именно така е озаглавена и програмата за председателството на България в Съвета на ЕС. Освен това, Борисов изрази увереността си, че страната ще се справи с всичките си приоритетни задачи. Една от тях – проблема с имиграцията – остана нерешена от Естония, която не успя да направи процеса на обсъждането й по-конструктивен, е особено важна за София. Съседството с Турция и значителното мюсюлманско население в самата България усложняват допълнително позицията на страната. В парламента в София има депутати от турската партия „Движение за права и свободи“.
По време на обсъждането на отношения между ЕС и Турция през есента, българският премиер възрази рязко срещу въвеждането на антитурски санкции и прекъсването на преговорите между Брюксел и Анкара. „И какво ще се случи ако Турция премине във вражеския лагер? Осемдесет милиона население, милионна армия и 560 хиляди войници на нашата граница. Тези политици, които говорят, че Турция трябва да изчезне, може и да спечелят избори, но не могат да победят във войната“, заяви Бойко Борисов, адресирайки претенциите си към германският канцлер Ангела Меркел.
Турция, както става ясно от скорошна статия, публикувана във влиятелното издание Hurryiet, смята, че българите трябва да съдействат за подобряването на отношенията й с Европа. Анкара критикува София за недостатъчно честото й споменаване в програмата за председателството на страната в Съвета на ЕС.
Редица европейски анализатори, включително редакторът на авторитетния европейски портал Euractiv, българинът Георги Готев, смята, че София неизбежно ще бъде подложена на натиск от Турция и Русия, които ще се постараят да използват своите традиционни исторически връзки с България за постигането на собствените си цели по отношение на ЕС. По всичко изглежда, че Анкара действително има възможностите да го направи.
Междувременно, Русия, според мнението на европейските анализатори, очаква, че България ще внесе за обсъждане въпроса за отмяна или ограничаване на антируските санкции през следващите шест месеца. Историческите и културните връзки между Русия и България действително са силни, но няма никакви основания да се мисли, че Москва ще осъществи натиск над правителството на Борисов по този въпрос и че то ще се подаде на този хипотетичен натиск. ЕС продължи антируските санкции за още половин година през декември, т.е. при председателството на Естония и ще се върне към този въпрос чак към края на българското председателство.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лиляна Павлова заяви, че България, като председател на Съвета на ЕС, няма да успее да реши въпроса за отмяна на санкциите срещу Русия

ТАСС: Лиляна Павлова заяви, че България, като председател на Съвета на ЕС, няма да успее да реши въпроса за отмяна на санкциите срещу Русия

3 Януари 2018 | 19:37 | Агенция "Фокус"
София. България няма да успее да реши въпроса за отмяна на антируските санкции в рамките на своето председателство на Съвета на Европейския съюз. Това заяви в сряда в интервю пред българската телевизия BTV министърът по председателството на България в Съвета на ЕС Лиляна Павлова, предава ТАСС.
„През декември лидерите на страните-членки на ЕС взеха решение за продължаване на санкциите и през първата половина на 2018 година, когато ротационното председателство на Съвета на ЕС ще бъде поето от Австрия“, отбеляза министърът. Павлова уточни, че в рамките на българското председателство работните групи, работещи по антируските санкции на експертно ниво, ще продължат работата си.
„Санкциите, ако говорим за България, за нашата оценка за последствията от тях, влияят негативно на нашата икономика и създават определени проблеми, защото Русия е традиционен пазар за нас. Но ние сме част от европейското семейство, а неговите лидери взеха решение за продължаване на санкциите с шест месеца на 19 декември“, съобщи Павлова.
„Очевидно е, че тази дата (за ново разглеждане на въпроса за санкциите) ще бъде извън времето на българското председателство в Съвета на ЕС“, отбеляза тя. „Работната група по въпроса за санкциите ще продължи работата си и по време на българското председателство, но тази тема няма да бъде от основните акценти на работата ни“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Brussels Times: Българският президент наложи вето на антикорупционен закон, поискан от Брюксел

Brussels Times: Българският президент наложи вето на антикорупционен закон, поискан от Брюксел

3 Януари 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на България наложи вето във вторник на антикорупционен закон, поискан от Европейската комисия, на основание, че той е неефективен, пише електронното издание The Brussels Times.
“Вярвам, че приетият закон не създава адекватна законова база за борба с корупцията и дори я затруднява“, заяви президентът само ден, след като България пое ротационното председателство на Съвета на ЕС.
Според Transperancy International, България, най-бедната страна-членка на Съюза с най-високи нива на корупция, не е успяла да се справи с проблемите си през последните пет години.
Според новия закон, във връзка с препоръките на Европейската комисия, трябва да бъде създадена единна антикорупционна агенция, която да замени съществуващите в момента няколко на брой институции, които според Брюксел, не постигат нужните резултати.
Президентът Радев обаче постави под въпрос организацията и независимостта на новата агенция и подчерта, че тя не гарантира защитата на лицата, подаващи сигнали за корупция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard (Deutschland): България пое председателството на ЕС без всеобхватен антикорупционен закон

Der Standard (Deutschland): България пое председателството на ЕС без всеобхватен антикорупционен закон

3 Януари 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. България пое председателството на Съвета на Европейския съюз на 1 януари 2018 г. без действащ всеобхватен антикорупционен закон, коментира електронното издание Der Standard в редакцията си за Германия.
Държавният глава на страната Румен Радев наложи вето на закона, опасявайки се, че той няма да бъде ефективен в борбата срещу корупцията и че може да доведе до политически злоупотреби.
Единадесет години след присъединяването си към Общността, България е една от най-корумпираните държави в международната организация. За разлика от съседна Румъния, до този момент нито един високопоставен политик не е осъден за корупция в България.
Законът за борба с корупцията беше приет едва в края на 2017 г. Той предвижда създаването на централизиран орган за борба с корупцията, който ще има правомощия да конфискува незаконно придобито имущество.
Наскоро Европейската комисия потвърди напредъка на България в борбата с корупцията, но напомни на София, че е необходимо да предприеме допълнителни действия за справянето с проблема.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев с пето вето (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев с пето вето (ОБЗОР)

2 Януари 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като го оспорва по принцип и в неговата цялост. Според държавния глава противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон. По думите му те са необходими, но недостатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото. В мотивите за връщане се посочва същественото несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които Република България е страна. Президентът Радев подчертава също и, че е неподходящо зам.-председателят и членовете на новата комисия за борба с корупцията да се избират по предложение на нейния председател. Според него по този начин целият състав ще бъде доминиран от мнозинството в парламента, а не от цялото народно представителство и това увеличава възможността за политическо въздействие в дейността на комисията. В мотивите си държавният глава посочва още, че извън обхвата на новия законно стават редица органи и звена, свързани с противодействието на корупцията, като: инспекторатите по Закона за администрацията, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, Агенцията по обществените поръчки и Агенцията за държавна финансова инспекция. Що се отнася до законовото решение за приобщаване и на функциите по отнемане на незаконно придобитото имущество, държавният глава посочва, че то е спорно, тъй като обществените отношения по установяване на конфликт на интереси и по гражданската конфискация са разнородни по характер. В становището си президентът Радев оценява положително, че при подготовката на антикорупционния закон са изпълнени процедурите за обществено обсъждане. Въпреки това той заявява, че приетият закон не само не създава адекватна нормативна основа за справяне с корупцията, но дори ще затруднява борбата с нея.
Малко след като държавният глава разпространи в медиите мотивите си за налагането на ветото върху антикорупционния закон, лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че то дава златен шанс здравият разум и истинското желание за борба с корупцията да надделее и правителството и мнозинството в Народното събрание да вземат мерки, за да изчистят имиджа на страната ни като най-корумпираната страна в Европейския съюз. Тя подчерта, че сме започнали 2018 г. с негативния анализ на френския "Журнал дю Диманш", който пише: “Корупцията в България е ендемична. Корупцията е навсякъде." „Този път оценките не са от "лошата" БСП, която иска да ни изложи пред Европа. Те са от сърцето на Европа, от най-големите в ЕС - Германия, Франция, Великобритания“, коментира Нинова, като допълни, че подкрепата за ветото би било само една стъпка в правилната посока, а втората би била да се чуят аргументите на БСП при вота на недоверие за корупцията на правителството на Борисов.
„Фокус“ припомня: На 20 декември Народното събрание прие окончателно Антикорупционния закон на управляващите. От БСП изготвиха алтернативен антикорупционен закон, който беше отхвърлен на първо четене. На 15 декември още преди антикорупционният закон да бъде приет, президентът Румен Радев обяви, че ще го върне за ново обсъждане. Според него законът няма да разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване. „Инструментите, с които ще борим корупцията в този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция. В същото време той може да бъде използван и като бухалка за разправяне с неудобните“, изтъкна Румен Радев. В кулоарите на парламента правосъдният министър Цецка Цачева коментира решението на президента така: „Това, че президентът има свое виждане за начина, по който трябва да изглежда този закон, стана ясно още на КСНС“. Според нея категорично не е вярна тезата, че в закона няма да има наказателно преследване, а само ще се отнема незаконно придобито имущество. „Преди да се разследва едно престъпление то трябва да бъде разкрито. Смисълът на този Антикорупционен орган е да събира и да обработва информацията. Да подава информация с доказани факти и обстоятелства до разследващите структури“, обясни Цецка Цачева.

Това е петото вето на държавния глава Румен Радев от стъпването му в длъжност.
На 2 февруари 2017г. 10 дни след встъпването си в длъжност президентът Румен Радев наложи първото си вето – върху Закона за концесиите, гласуван в последните дни на 43-то Народно събрание. За това настояваха природозащитници, "Нова република" на Радан Кънев, който изпрати специално писмо, "Зелените" и синдикатът "Подкрепа". Радев аргументира решението си с това, че законът въвежда "широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики".
На 8 август 2017г. държавният глава наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда и водите. Той върна за ново обсъждане разпоредбите, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие. Според него премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.
На 9 октомври 2017г. президентът наложи вето на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Тогава Румен Радев счете, че се въвеждат нови, завишени и кумулативно приложими изисквания за заемане на длъжността „постоянен секретар на отбраната“. Той се обяви против предложението удостоените с висше военно звание офицери да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната.
На 8 декември 2017г. държавният глава наложи вето и върху част от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година. Той върна за обсъждане Преходните и заключителните разпоредби от закона заради прието предложение за неизплащане от Касата на определени нови лекарствени продукти. Президентът изтъкна, че така се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. И трите пъти парламентът преодоля президентското вето.
И четирите предишни пъти парламентът преодоля президентското вето.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Наложеното от президента Румен Радев вето върху антикорупционния закон ще бъде пренебрегнато от опозицията

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Наложеното от президента Румен Радев вето върху антикорупционния закон ще бъде пренебрегнато от опозицията

2 Януари 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
София. Наложеното от президента Румен Радев вето върху антикорупционния закон ще бъде пренебрегнато от опозицията, но все пак привлича вниманието към факта, че съществува проблем, който с този закон не може да бъде решен. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ проф. Николай Радулов, водещ експерт по национална сигурност. Той допълни, че почти няма закон за националната сигурност, който да не е в противоречие с Конституцията и в особена степен това важи за Закона за специалните разузнавателни средства.
„Можем да кажем, че в практиката на изготвяне на закони, свързани с националната сигурност определено Конституцията не е водещият документ. Правоохранителните и специалните служби са в пряка зависимост от закони, които или не се изпълняват, или не са изпълними. Така че, ние не живеем в правова държава, защото такава държава не е държава, в която има много закони, а такава, в която законите се изпълняват. Всеки път, като стане престъпление, чувам поредния глупав зов за вдигане на горната граница за лишаване от свобода. Римското право казва, че не е важно какво е наказанието, а е важно то неотменно да следва престъплението. Когато нямаме следване на престъплението, ако ще и да са до живот присъдите, то няма никакво значение. Те нямат въздържащо влияние“, коментира проф. Николай Радулов.
Експертът каза още, че съществуват закони, които не се изпълняват, и подзаконовите актове често са в противоречие със самите закони. Според него, ако се разпознава и спазва правната база, с която страната ни разполага, бихме могли да сме свидетели на сериозен прелом в борбата с корупцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Президентът на България наложи вето върху антикорупционен закон

Reuters: Президентът на България наложи вето върху антикорупционен закон

2 Януари 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на България Румен Радев наложи вето върху антикорупционния закон, приет от парламента през декември, заявявайки, че той не позволява достатъчно добро разследване на корупционните мрежи, предава Reuters.
Радев наложи ветото си един ден след като България, най-бедната страна в ЕС, пое шестмесечното ротационно председателство в Съюза. Държавата е постигнала малък прогрес при справянето с корупцията и с организираната престъпност и Европейската комисия на няколко пъти я критикува, че не успява да осъди длъжностни лица, за които се смята, че са корумпирани.
Мерките на закона, одобрен от Народното събрание преди две седмици, включват създаването на специален антикорупционен отдел, който трябва да разследва лица, заемащи високи държавни позиции, както и конфликти на интереси.
„Вярвам, че приетият закон не само, че не създава достатъчна правна основа за справяне с корупцията, но и че ще затрудни борбата срещу нея“, смята Радев.
Анализаторите също така изразяват притеснения, че проектозаконът не подхожда за целите на новия отдел, чието ръководство ще бъде назначавано от парламента и че той няма да бъде наистина независим и че може да бъде използван от властите за преследване на опозицията.
„Без съмнение, президентът има силни аргументи при налагането на ветото“, заяви политическият анализатор Петър Чолаков, но допълни, че най-вероятно парламентът ще надмогне ветото на Радев.
Новият закон също така се фокусира върху подобряването на контрола и отчета на силите на реда и правителството в София се надява, че България ще успее да подобри облика си по време на своето председателство в ЕС.
Корупцията затруднява чуждестранните инвестиции в страната и ЕС държи България, както и съседна Румъния извън Шенгенската зона.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Органът за борба с корупцията ще може да внася искове за отнемане на незаконно придобитото имущество

Органът за борба с корупцията ще може да внася искове за отнемане на незаконно придобитото имущество

20 Декември 2017 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Органът за борба с корупцията ще може да внася искове за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това се случи след като парламентът прие текстове от Антикорупционния закон на второ четене, предаде репортер на Агенция "Фокус". Съгласно приетия текст органът може да приеме решение за внасяне в съда на искане за обезпечаване на бъдещ иск за отнемане на имуществото, когато от проверка са събрани достатъчно данни, от които може да се направи обосновано предположение, че имуществото е незаконно придобито. Антикорупционният орган образува производство за отнемане на незаконно придобито имущество, когато може да се направи обосновано предположение, че дадено имущество е незаконно придобито. Обосновано предположение е налице, когато след проверка се установи значително несъответствие в имуществото на проверяваното лице.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи работното си време до приемане на Антикорупционния закон на второ четене

Парламентът удължи работното си време до приемане на Антикорупционния закон на второ четене

20 Декември 2017 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до приемане на Антикорупционния закон на второ четене. Това се случи по предложение на председателя на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ предложението гласуваха 74 народни представители, „против“ – 3 и „въздържали“ се 11, с което то бе прието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антикорупционният орган ще може да прави искания за използване на СРС в оперативно-издирвателната си дейност

Антикорупционният орган ще може да прави искания за използване на СРС в оперативно-издирвателната си дейност

20 Декември 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Антикорупционният орган ще може да прави искания за използване на специални разузнавателни средства (СРС) в оперативно-издирвателната си дейност, решиха депутатите по време на гласуването на второ четене на Антикорупционния закон, предаде репортер на Агенция "Фокус". Искането за използване на специалните разузнавателни средства ще може да бъде правено съгласно изискванията на Закона за СРС. Съгласно приетите текстове оперативно-издирвателната дейност на антикорупционния орган има за цел превенция, предотвратяване, разкриване и противодействие на нарушения, свързани с прояви на корупция или бездействия, които разкриват прояви на корупция и предоставянето им на съответните органи на съдебната власт, както и на разследващите органи. Дейността включва още изготвяне и съхранение на веществени доказателствени средства и предоставянето им на съответните органи на съдебната власт, както и установяването на незаконно придобитото имущество. Оперативно-издирвателната дейност ще се извършва чрез справки по информационните фондове на лица, заемащи висша публична длъжност, идентифициране на лица и обекти, оперативна проверка на събираните данни и тяхното документиране, както и извършване на насрещни проверки по документи и вземане на обяснения от граждани. Съгласно приетия текст оперативно-издирвателната дейност завършва с доклад за извършените дейности за противодействие на корупцията и на базата на събраните анализирани и проверени сведения.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

При установяване на конфликт на интереси лицата няма да могат да заемат публична длъжност за 1 година

При установяване на конфликт на интереси лицата няма да могат да заемат публична длъжност за 1 година

20 Декември 2017 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Лице на публична длъжност, по отношение на което е установен конфликт на интереси, няма да има право в продължение на 1 година от влизането в сила на решението, да заема публична длъжност. Това решиха депутатите с приети на второ четене текстове от Антикорупционния закон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Подалите сигнал за корупция или за конфликт на интереси за лице на висша публична длъжност, няма да носят отговорност и да търпят неблагоприятни последици. Депутатите решиха самоличността на подалите сигнали да не се разкрива, а в особени случаи да може да се потърси съдействие на МВР за допълнителни мерки за защитата им. Ако лицето, подало сигнал, е уволнено или преследвано има право на обезщетение. Производството за установяване на конфликт на интереси ще се образува в срок до 6 месеца от откриването на нарушението, но не по-късно от 3 години от извършването му.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Антикорупционният закон е толкова безобиден, че и врабче не може да се страхува от него

Корнелия Нинова, БСП: Антикорупционният закон е толкова безобиден, че и врабче не може да се страхува от него

19 Декември 2017 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Антикорупционният закон е толкова безобиден, че и врабче не може да се страхува от него. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този закон трябваше да има разследващи функции и взаимен контрол на властите вътре“, каза Нинова.
Във връзка с внасянето на вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на 17-ти януари, когато се очаква премиерът да е в Брюксел, Нинова заяви, че опозицията не се е съобразила с пътуванията на Бойко Борисов. „Няма общо датата с неговото пътуване. Той не ни информира за пътуванията си и няма как да знаем и да се съобразяваме с това“, каза лидерът на БСП. Корнелия Нинова поясни, че вотът ще бъде внесен на 17-ти, но има процедури и срокове за неговото насрочване след това.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: От страна на президента има избързване и намеса във функциите на законодателната власт

Министър Цецка Цачева: От страна на президента има избързване и намеса във функциите на законодателната власт

18 Декември 2017 | 08:46 | Агенция "Фокус"
София. По отношение на законодателната власт има едно избързване и бих казала намеса в нейните функции. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в „Тази сутрин“ по бТВ. във връзка със заявките от страна на президента Румен Радев за вето на Антикорупционния закон. Тя обърна внимание, че това е нейното лично мнение. Според нея държавният глава е длъжен да спазва конституционните правомощия. „Нека да се изчака приемането на закона. Трябва първо да има приет закон“, каза Цецка Цачева.
Министърът на правосъдието подчерта, че не е кух органът за борба с корупцията, разписан в Антикорупционния закон, изготвен от Министерство на правосъдието. По думите й смисълът е нова институционална рамка, което не означава нов орган, алтернативна прокуратура и алтернативен съд. „България е правова държава. Ние имаме по Конституция изградени държавни звена и органи, които противодействат“, заяви министър Цачева. Във връзка с назначаването на органа, Цачева заяви: „Носенето на отговорност и контрол от нарочна комисия в парламента спрямо действията на този антикорупционен орган за обществото е по-силна гаранция, отколкото назначаването му от едноличен орган, та бил той и президентът на републиката“, допълни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентско вето №4- върху Антикорупционния закон (ОБЗОР)

Президентско вето №4- върху Антикорупционния закон (ОБЗОР)

16 Декември 2017 | 04:33 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев обяви, че ще наложи вето на Антикорупционния закон. В парламента тече окончателното му гласуване, като се очаква на следващото пленарно заседание законът да бъде приет. Това е четвърто вето от встъпването в длъжност на Румен Радев. Това е петото вето от встъпването в длъжност на Румен Радев. На 2 февруари президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите. Мотивът на държавния глава тогава беше, че законът е бил приет в последните часове на 43-тото Народно събрание с минимално мнозинство. Според него с разпоредбите се поставя под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление, и се въвеждат широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики. На 8 август държавният глава наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда и водите. Той върна за ново обсъждане разпоредбите, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие. Според него премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. На 9 октомври президентът наложи вето на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Тогава Румен Радев счете, че се въвеждат нови, завишени и кумулативно приложими изисквания за заемане на длъжността „постоянен секретар на отбраната“. Той се обяви против предложението удостоените с висше военно звание офицери да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната. На 8 декември държавният глава наложи вето и върху част от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година. Той върна за обсъждане Преходните и заключителните разпоредби от закона заради прието предложение за неизплащане от Касата на определени нови лекарствени продукти. Президентът изтъкна, че така се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. И трите пъти парламентът преодоля президентското вето.
Президентът Румен Радев обясни, че в случая с Антикорупционния закон въпросът не е само за назначаването на ръководството на антикорупционния орган, а за същността и духа на закона. „Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум“, коментира Румен Радев. Според него законът няма да разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване. „Инструментите, с които ще борим корупцията в този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция. В същото време той може да бъде използват и като бухалка за разправяне с неудобните“, каза още президентът.
В кулоарите на парламента правосъдният министър Цецка Цачева коментира решението на президента така: „Това, че президентът има свое виждане за начина, по който трябва да изглежда този закон, стана ясно още на КСНС“. „Защо е тази припряност? Защо се бърза?“, попита тя. Според нея категорично не е вярна тезата, че в закона няма да има наказателно преследване, а само ще се отнема незаконно придобито имущество. „Преди да се разследва едно престъпление то трябва да бъде разкрито. Смисълът на този Антикорупционен орган е да събира и да обработва информацията. Да подава информация с доказани факти и обстоятелства до разследващите структури“, обясни Цецка Цачева. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов определи като абсолютно несериозно президентът да казва, че ще наложи вето на Антикорупционния закон, който още не е приет. „Когато ми задавате този въпрос, сподели ли президентът мотивите за налагането на ветото? Има ли представени мотиви?“, запита журналистите той. Според него само обявено намерение не е сериозно да се коментира.
В пленарна зала депутатите решиха Народното събрание да осъществява контрол върху дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Членовете на Комисията ще бъдат задължени при покана да се явят в Народното събрание, за да предоставят информация. Комисията ежегодно до 31 март ще представя в парламента доклад от дейността си. В същия срок докладът ще се предоставя и на президента и на Министерски съвет, ще се публикува и на интернет страницата на Комисията. С окончателно приетите текстове членовете на антикорупционния орган ще се застраховат при злополука и със застраховка „Живот“ за сметка на държавния бюджет. Информацията от работата им ще бъде класифицирана, като ще подписват декларация, че няма да я разгласяват. Членовете на Комисията ще пътуват безплатно в градския транспорт, а трудът им ще се зачита за първа категория.
Според Антикорупционния закон всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лица на висша публична длъжност може да подаде сигнал до Комисията. Анонимни сигнали няма да се разглеждат, а за сигнал ще се приема и публикация в медиите. Подадени сигнали за конфликт на интереси или корупция срещу съдия, прокурор или следовател ще се изпращат за проверка от Инспектората на ВСС.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентско вето №5 - върху Антикорупционния закон (ОБЗОР)

Президентско вето №5 - върху Антикорупционния закон (ОБЗОР)

15 Декември 2017 | 21:46 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев обяви, че ще наложи вето на Антикорупционния закон. В парламента тече окончателното му гласуване, като се очаква на следващото пленарно заседание законът да бъде приет. Това е петото вето от встъпването в длъжност на Румен Радев. На 2 февруари президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите. Мотивът на държавния глава тогава беше, че законът е бил приет в последните часове на 43-тото Народно събрание с минимално мнозинство. Според него с разпоредбите се поставя под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление, и се въвеждат широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики. На 8 август държавният глава наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда и водите. Той върна за ново обсъждане разпоредбите, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие. Според него премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. На 9 октомври президентът наложи вето на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Тогава Румен Радев счете, че се въвеждат нови, завишени и кумулативно приложими изисквания за заемане на длъжността „постоянен секретар на отбраната“. Той се обяви против предложението удостоените с висше военно звание офицери да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната. На 8 декември държавният глава наложи вето и върху част от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година. Той върна за обсъждане Преходните и заключителните разпоредби от закона заради прието предложение за неизплащане от Касата на определени нови лекарствени продукти. Президентът изтъкна, че така се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. И трите пъти парламентът преодоля президентското вето.
Президентът Румен Радев обясни, че в случая с Антикорупционния закон въпросът не е само за назначаването на ръководството на антикорупционния орган, а за същността и духа на закона. „Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум“, коментира Румен Радев. Според него законът няма да разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване. „Инструментите, с които ще борим корупцията в този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция. В същото време той може да бъде използват и като бухалка за разправяне с неудобните“, каза още президентът.
В кулоарите на парламента правосъдният министър Цецка Цачева коментира решението на президента така: „Това, че президентът има свое виждане за начина, по който трябва да изглежда този закон, стана ясно още на КСНС“. „Защо е тази припряност? Защо се бърза?“, попита тя. Според нея категорично не е вярна тезата, че в закона няма да има наказателно преследване, а само ще се отнема незаконно придобито имущество. „Преди да се разследва едно престъпление то трябва да бъде разкрито. Смисълът на този Антикорупционен орган е да събира и да обработва информацията. Да подава информация с доказани факти и обстоятелства до разследващите структури“, обясни Цецка Цачева. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов определи като абсолютно несериозно президентът да казва, че ще наложи вето на Антикорупционния закон, който още не е приет. „Когато ми задавате този въпрос, сподели ли президентът мотивите за налагането на ветото? Има ли представени мотиви?“, запита журналистите той. Според него само обявено намерение не е сериозно да се коментира.
В пленарна зала депутатите решиха Народното събрание да осъществява контрол върху дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Членовете на Комисията ще бъдат задължени при покана да се явят в Народното събрание, за да предоставят информация. Комисията ежегодно до 31 март ще представя в парламента доклад от дейността си. В същия срок докладът ще се предоставя и на президента и на Министерски съвет, ще се публикува и на интернет страницата на Комисията. С окончателно приетите текстове членовете на антикорупционния орган ще се застраховат при злополука и със застраховка „Живот“ за сметка на държавния бюджет. Информацията от работата им ще бъде класифицирана, като ще подписват декларация, че няма да я разгласяват. Членовете на Комисията ще пътуват безплатно в градския транспорт, а трудът им ще се зачита за първа категория.
Според Антикорупционния закон всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лица на висша публична длъжност може да подаде сигнал до Комисията. Анонимни сигнали няма да се разглеждат, а за сигнал ще се приема и публикация в медиите. Подадени сигнали за конфликт на интереси или корупция срещу съдия, прокурор или следовател ще се изпращат за проверка от Инспектората на ВСС.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Антикорупционният закон няма да бъде ефективен

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Антикорупционният закон няма да бъде ефективен

15 Декември 2017 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. Антикорупционният закон няма да бъде ефективен и въпреки страха на хората, които го четат, той няма да бъде използван за притискане на опозицията. Това каза пред Радио „Фокус“ проф. Николай Радулов, преподавател в Нов български университет и експерт по национална сигурност. „Това е поредният закон, който се прави, за да го има закон. И тъй като в момента много ни притискат от ЕС да има такъв закон и нещо да се прави, за да се демонстрира по отношение на корупцията, ние задоволяваме тяхното искане, правейки един закон. Той няма да доведе до нищо, но можем да отчетем, особено сега пред председателството, че се съобразяваме с всички съвети и искания на Европа. Това е същото като Закона за противодействие на тероризма. Този закон също не води до нищо. Той е мъртъв закон, в него има текстове, които създават нови възможности. Например армията да действа вътре в страната при усложнени ситуации, свързани с тероризма, но това няма как да допринесе съществено за противодействие на тероризма, тъй като не са последвали поправки в НПК, тоест армията няма процесуална роля”, коментира проф. Николай Радулов. Той допълни, че нещата се правят така, че да се демонстрира, че се прави нещо, а резултати няма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Има сходство между начина, по който разсъждават юристите депутати от левицата и предложеното от нас в Антикорупционния закон

Министър Цецка Цачева: Има сходство между начина, по който разсъждават юристите депутати от левицата и предложеното от нас в Антикорупционния закон

15 Декември 2017 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Има сходство между начина, по който разсъждават юристите депутати от левицата и предложеното от нас в Антикорупционния закон. Това каза пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Цецка Цачева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нормалното конституционно право на всеки един държавен глава в лицето на президента на републиката е да налага вето по приет от НС закон. Към този момент все още няма гласуван и приет изцяло Антикорупционен закон. Това, че президентът на републиката има свое виждане по начина как трябва да изглежда този закон, стана ясно още на КСНС“, заяви Цачева. Тя припомни, че мина времето, когато се подкрепяше алтернативен проект, който не мина дори на първо чете от НС. „Защо е тази припряност, защо се бърза? Нека да се гласува законът, а това е конституционно право, което е неотменимо и държавният глава е в правото си да прецени да го упражни или не“, добави тя.
Цачева подчерта, че категорично не е вярна тезата, че няма наказателно преследване, а само ще се отнема незаконно придобито имущество. „В дебатите и по първото гласуване на законопроекта, и в правна комисия за второто му четене, пък и от публичното обсъждане многократните позиции, които са изразявани, става ясно, че преди да се разследва едно престъпление то трябва да бъде разкрито. Смисълът на този Антикорупционен орган е да събира и да обработва информацията. Да подава годна такава с доказани факти и обстоятелства до разследващите структури в Р България“, обясни Цачева и добави, че преди малко е отговаряла на парламентарен въпрос от страна на левицата, които са призовали за по-голяма натовареност на следователите, като част от независимата съдебна власт. „Аз пък от своя страна ги приканих да подкрепят законопроекта, тъй като намирам сходство между начина, по който разсъждават юристите депутати от левицата, с това, което сме предложили в законопроекта“, уточни Цецка Цачева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Здравеопазването не е само хапчета и фармацевтични компании

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Здравеопазването не е само хапчета и фармацевтични компании

15 Декември 2017 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Защо фокусирате, че здравеопазването е само лекарства. Ние не сме фармацевтична компания или партия, която да обслужва само фармацевтични компании. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искаме да имаме политики, които да стигат до хората и да се търси този баланс и консенсус, където да гарантираме здравеопазването в България. Здравеопазването е не само хапчета и фармацевтични компании. Здравеопазването е на първо място профилактика, за да може да има необходимата диагноза, която да предотврати стигането до тези тежки болести. Кажете ми в кой момент народен представител или български представител от нашата партия, е излизал и е излагал личното като мотив за законодателството“, заяви Цветанов. По думите му актът, който вчера е направил уважаваният от него брилянтен артист Стефан Данаилов, не е бил подходящият. „Ако се върнем само 2-3 години назад, когато г-жа Йорданка Фандъкова премина през цялата тази химиотерапия, някой от вас разбра ли? Зададе ли въпроса някой път на нея или тя някъде изложи ли го това като аргумент, за да постига политическите си цели и да отстоява принципна позиция, която е внесена в закон или някъде другаде. Защото Йорданка Фандъкова е мъжко момиче и тя не искаше личният ѝ проблем да го слага в политиката. Йорданка Фандъкова се излекува, да се надяваме, че няма да има повторение и да ѝ пожелаем успех, но тя се държа достойно и не използва личния си момент, за да търси някакъв политически дивидент“, подчерта Цветанов и уточни, че това е разликата между ГЕРБ и БСП. „Понеже вчера от уважавания от мен Стефан Данаилов бях наречен другар. Никога не съм бил другар на тази партия и никога не съм си го мислил. Защото единствената партия, в която съм участвал и съм членувал, това е ПП ГЕРБ. Това ще бъде единствената партия, в която ще остана докато съм жив и здрав“, категоричен бе Цветан Цветанов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Абсолютно несериозно е президентът да се изказва, че ще наложи вето на Антикорупционния закон, който още не е приет

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Абсолютно несериозно е президентът да се изказва, че ще наложи вето на Антикорупционния закон, който още не е приет

15 Декември 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Абсолютно несериозно е президентът да се изказва, че ще наложи вето на Антикорупционния закон, който още не е приет. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Антикорупционният закон не е публикуван в държавен вестник. Все още не е приет. Моля ви, нека да бъдем сериозни. Уважение към президента и президентската институция, но да се изказваш, че ще наложиш вето по нещо, което още не е прието, смятам, че е абсолютно несериозно. Ние сме парламентарна република, народни представители, които след като приемем даден законопроект, той става реалност, когато бъде обнародван в Държавен вестник. Тогава вече президентът е в конституционните си правомощия да наложи вето с определени мотиви. Когато ми задавате този въпрос, сподели ли той за мотивите за налагането на ветото? Има ли представени мотиви?“, запита журналистите Цветанов. Според него само обявено намерение не е сериозно да се коментира. „Ние сме политици, които трябва да бъдем със съответната отговорност и да уважаваме институциите в България. Уважаваме президента и президентската институция. След като бъде обнародван законът, ще чуем неговите мотиви и ще имаме дебат в пленарна зала. Нека институциите да не минаваме с подобни оценки за това кой какво ще направи и да става през медиите. Смятам, че това е малко несериозно“, каза още Цветан Цветанов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Ще наложа вето на антикорупционния закон

Президентът Румен Радев: Ще наложа вето на антикорупционния закон

15 Декември 2017 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев ще наложи вето на антикорупционния закон. Това стана ясно от коментара му пред журналисти по повод решението на депутатите Народното събрание да контролира новия антикорупционен орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Въпросът не е само за назначаването на ръководството. В някои медии това се преекспонира и излиза, че целият дебат около този закон е около назначаването. Изобщо не е около него. Тук дебатът трябва да бъде за същността на този закон, за неговия дух. Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум“, коментира държавният глава. По думите му този закон не разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване. „Инструментите, с които ще борим корупцията в този закон, са неефктивни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция. В същото време той може да бъде използват и като бухалка за разправяне с неудобните“, каза още президентът. „Що се отнася до назначаването нямам за самоцел аз да назначавам ръководството на този орган. Това, за което настоявах и продължавам да настоявам е да има баланс на властите при назначаването“, допълни той. „Виждам с каква ревност управляващите държат изрично те и само те да имат думата при назначаването“, посочи още президентът Румен Радев.
Весела ПЕТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антикорупционният орган няма да разглежда анонимни сигнали, а подадените срещу съдия или прокурор ще се изпращат за проверка от Инспектората на ВСС

Антикорупционният орган няма да разглежда анонимни сигнали, а подадените срещу съдия или прокурор ще се изпращат за проверка от Инспектората на ВСС

15 Декември 2017 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лица на висша публична длъжност може да подаде сигнал до Комисията. Това решиха депутатите с приемането на текстове от Антикорупционния закон на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Анонимни сигнали няма да се разглеждат. За сигнал ще се приема и публикация в медиите. Подадени сигнали за конфликт на интереси или корупция срещу съдия, прокурор или следовател ще се изпращат за проверка от Инспектората на ВСС. Депутатите приеха предложение на „Обединени патриоти“, неподкрепено от правна комисия, да отпадне текст, според който лицата не могат да носят отговорност при подаван на сигнал за корупция или конфликт на интереси.
Гласуването на Антикорупционния закон ще продължи на следващото пленарно заседание.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Членовете на антикорупционния орган ще пътуват безплатно в градския транспорт, а трудът им ще се зачита за първа категория

Членовете на антикорупционния орган ще пътуват безплатно в градския транспорт, а трудът им ще се зачита за първа категория

15 Декември 2017 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Членовете на антикорупционния орган ще пътуват безплатно в градския транспорт, а трудът им ще се зачита за първа категория. Това решиха депутатите с окончателното приемане на текстове от Антикорупционния закон, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
С така приетите текстове стажът на членовете на Комисията и на директорите и инспекторите в дирекциите, както и на лицата в администрацията, заемащи длъжност, за която се изисква висше юридическо образование и юридическа правоспособност, ще се зачита за юридически стаж. Стажът на лицата, заемащи длъжност, за която се изисква висше икономическо образование, пък ще се зачита за стаж по специалността в обществения сектор. Трудът на членовете на Комисията ще се зачита за първа категория. При изпълнение на служебните си задължения органите на Комисията ще пътуват безплатно в обществения градски транспорт.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Членовете на антикорупционния орган ще се застраховат за сметка на държавния бюджет със застраховка „Злополука“ и „Живот“

Членовете на антикорупционния орган ще се застраховат за сметка на държавния бюджет със застраховка „Злополука“ и „Живот“

15 Декември 2017 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Членовете на антикорупционния орган се застраховат за застраховка „Злополука“ и застраховка „Живот“ при или по повод изпълнение на служебните си задължения за сметка на държавния бюджет. Това решиха депутатите с окончателното приемане на текстове от Антикорупционния закон, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Според гласуваните текстове, информацията, която е станала известна на членовете на Комисията, както и на служителите в администрацията по проверките и производствата, свързани с отнемането на незаконно придобито имущество, при или по повод изпълнението на задълженията им, представлява класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация. При встъпването си в длъжност лицата, както и останалите служители в администрацията, подписват декларация, че няма да разгласяват информацията, станала им известна при или по повод изпълнение на задълженията им и след освобождаването им. Членовете на Комисията, директорите на дирекции, инспекторите и служителите в администрацията подписват декларация за частни интереси и декларация за частен интерес по конкретен повод.
Друг текст от закона гласи, че членовете на Комисията няма да носят имуществена отговорност за причинени вреди при упражняване на възложените им по този закон правомощия, освен ако вредите са настъпили в резултат на престъпление от общ характер.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще контролира дейността на антикорупционния орган

Парламентът ще контролира дейността на антикорупционния орган

15 Декември 2017 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите решиха Народното събрание да осъществява контрол върху дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това сочат приетите на второ четене текстове от Антикорупционния закон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Членовете на Комисията ще бъдат задължени при покана да се явят в Народното събрание, за да предоставят информация. Комисията ежегодно до 31 март ще представя в парламента доклад от дейността си. В същия срок докладът ще се предоставя и на президента и на Министерски съвет, ще се публикува и на интернет страницата на Комисията.
Секретарят на ПГ на БСП Филип Попов заяви: „Предвид начина на назначаване и възможността за освобождаване на членовете на Комисията контролът на Народното събрание се обезсмисля“. В отговор депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов посочи: „Това е поредното абсурдно твърдение на опозицията. И 1/5 народни представители могат да искат предсрочното освобождаване на член на комисията“. „Опозицията във всеки един момент може „да иска главата“ на всеки член, това е демократично и не е инструмент в полза на управляващите“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът създаде Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество (ОБЗОР)

Парламентът създаде Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество (ОБЗОР)

14 Декември 2017 | 20:42 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът одобри създаването на новия антикорупционен орган – Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Това стана с гласуването на второ четене на текстове от Антикорупционния закон, внесен от Министерския съвет. Комисията ще бъде независим специализиран постоянно действащ държавен орган, който се състои от петима членове –председател, зам.-председател и трима членове. Председателят на комисията ще се избира от Народното събрание по предложение на депутатите. Зам.-председателят и членовете също ще се избират от парламента, по предложение на председателя. Мандатът на комисията е 6 години. Председателят на антикорупционния орган ще получава 90% от заплатата на този на Народното събрание. Заместник-председателят на антикорупционния орган пък ще получава основно месечно възнаграждение в размер 90% от това на председателя му. Останалите членове на Комисията ще получават основно месечно възнаграждение в размер 80% от възнаграждението на председателя. За председател ще се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. За зам.-председател ще се изисква висше юридическо или икономическо образование, степен „магистър“ и най-малко пет години стаж по специалността, а за членовете на Комисията – висше образование, степен „магистър“ и най-малко пет години професионален стаж.
Със законопроекта се уреждат мерките за противодействие на корупцията, условията и редът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество и статутът и функциите на новия антикорупционен орган. Дава се и дефиниция на корупция. Според закона корупция е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица.
Противодействието на корупцията ще се осъществява чрез деклариране на имуществото и интересите на лицата на висша публична длъжност, и свързаните с тях лица; публичен достъп до декларациите, проверка на имущественото състояние. Законът спазва принципите на защита на информацията и източниците й, и на лицата, подали сигнал за нарушение. Производството по отнемане на незаконно придобито имущество ще се провежда независимо от наказателното производство срещу проверяваното лице и свързаните с него лица. В законопроекта изрично са изброени лицата, заемащи висши публични длъжности, които подлежат на контрол от новия антикорупционен орган. От „Обединени патриоти“ искаха контролът да обхваща всички лица, заемащи публични длъжности, но предложението не беше прието.
Сред посочените в закона мерки за противодействие на корупцията са превантивна и оперативно-издирвателна дейност, деклариране на несъвместимост, деклариране на имуществото и интересите на лицата, заемащи висши публични длъжности, и свързаните с тях лица, осигуряване на публичен достъп и проверка на декларациите и на имущественото състояние, установяване на конфликт на интереси.
Депутатите решиха още предсрочно освобождаване на член на Комисията да може да започне и по искане на една пета от народните представители, в това число и от страна на опозицията.
Тома Биков от ПП ГЕРБ обясни, че комисията ще се назначава от народното събрание, защото парламентът може да оказва контрол. „В парламента има и опозиция и тя може да контролира подобни органи чисто законодателно, за да не се стига до превишаване на правомощия“, отбеляза той. „Сегашният президент, с цялото ми уважение към него, той вече една година не може да назначи директор на пресцентъра си. Нека първо да назначи директор на пресцентъра си и тогава ще му дадем и антикорупционния орган да назначи евентуално след промяна в Конституцията“, каза още той.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че законът не е за противодействие, а за защита на корупцията. Според нея се имитира действие за борба с корупцията, защото в закона тя е административно нарушение, а не престъпление. „Законотворческата дейност днес е пълна имитация за борба с корупцията, защото управляващото мнозинство, независимо от коя партия, ще избира хората, които ще го контролират и ще ги освобождава по начин, който намери за добре“, посочи лидерът на БСП. Колегата ѝ от БСП Крум Зарков заяви, че антикорупционният закон е лъжлив и в никакъв случай няма да допринесе за борба с корупцията.
Дебатите по Антикорупционния закон ще продължат и по време на утрешното пленарно заседание.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на антикорупционния орган ще получава 90% от заплатата на този на Народното събрание

Председателят на антикорупционния орган ще получава 90% от заплатата на този на Народното събрание

14 Декември 2017 | 14:03 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на антикорупционния орган ще получава 90% от заплатата на този на Народното събрание. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на текстове от Антикорупционния закон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Заместник-председателят на антикорупционния орган пък ще получава основно месечно възнаграждение в размер 90% от това на председателя му. Останалите членове на Комисията ще получават основно месечно възнаграждение в размер 80% от възнаграждението на председателя.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще избира председателя на антикорупционния орган

Парламентът ще избира председателя на антикорупционния орган

14 Декември 2017 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Органът за противодействие на корупцията ще бъде Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това гласят приетите на второ четене текстове от Антикорупционния закон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Текстовете бяха приети с 81 гласа „за“, 38 „против“ и 14 „въздържал се“. Комисията ще се състои от председател, зам.-председател и трима членове. Председателят на комисията ще се избира от Народното събрание по предложение на депутатите. Зам.-председателят и членовете също ще се избират от парламента, по предложение на председателя. Мандатът на комисията е 6 години.
Според закона корупция е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица.
Противодействието на корупцията ще се осъществява чрез деклариране на имуществото и интересите на лицата на висша публична длъжност, и свързаните с тях лица; публичен достъп до декларациите, проверка на имущественото състояние.
Законът спазва принципите на защита на информацията и източниците й, и на лицата, подали сигнал за нарушение.
Производството по отнемане на незаконно придобито имущество ще се провежда независимо от наказателното производство срещу проверяваното лице и свързаните с него лица.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Нека първо президентът да назначи директор на пресцентъра си и тогава ще му дадем и антикорупционния орган

Тома Биков, ГЕРБ: Нека първо президентът да назначи директор на пресцентъра си и тогава ще му дадем и антикорупционния орган

14 Декември 2017 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. Нека първо президентът да назначи директор на пресцентъра си и тогава ще му дадем и антикорупционния орган. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков по време на дебатите по окончателното гласуване на Антикорупционния закон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Парламентът може да оказва контрол. В парламента има и опозиция и тя може да контролира подобни органи чисто законодателно, за да не се стига до превишаване на правомощия. Кой в президентството ще контролира един такъв орган? Коя опозиция, има опозиция в президентството? Аз чувам, че има, обаче вие може би знаете по-добре. Вицепрезидентът ще контролира органът, назначен от президента“, заяви Биков и призова да се опитат крачка по крачка да се преборват с този проблем. „Не очакваме, че ще се случи революция с приемането на този закон, но и не вярваме, че вие може да предложите революция, при положение, че предложихте орган, който надхвърля рамките на сегашната Конституция без да предложите конституционни промени. И сегашният президент, с цялото ми уважение към него, той вече една година не може да назначи директор на пресцентъра си. Нека първо да назначи директор на пресцентъра си и тогава ще му дадем и антикорупционния орган да назначи евентуално след промяна в Конституцията. Предложете промяна в Конституцията“, допълни той. По думите му това Народно събрание е най-представителната българска институция, тъй като е директно избрано от народа.
Депутатът от БСП Крум Зарков заяви в реплика, че Биков не разбирате за какво става дума в този закон. „Този орган трябва да прецени единствено на базата на доказателствата, а не на базата на управляващи и опозиция дали има корупция. Парламентарната република е понятие прекалено важно. Колкото до президента, отхвърлихте нашето искане. Може да не го намирате за целесъобразно, но то не е противоконституционно. Предлагате една административна структура, която да бъде поставена на постоянен контрол. На контрол, който да контролира не дали спазва закона, а как. В това се намира голямата разлика“, каза още Крум Зарков.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Управляващите приемат закон не за противодействието, а за защита на корупцията

Корнелия Нинова, БСП: Управляващите приемат закон не за противодействието, а за защита на корупцията

14 Декември 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Това не е закон за противодействие, а за защита на корупцията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по окончателното гласуване на антикорупционния закон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес управляващите приемат Закон за притиводействие на корупцията, в който корупцията не е престъпление“, заяви тя. „Може би „златният пръст“ на Веселин Марешки ще реши въпроса“, коментира лидерът на БСП. „Имитира се действие за борба с корупцията, защото в закона тя е административно нарушение, а не престъпление“, обясни Корнелия Нинова. „Законотворческата дейност днес е пълна имитация за борба с корупцията, защото управляващото мнозинство, независимо от коя партия, ще избира хората, които ще го контролират и ще ги освобождава по начин, който намери за добре“, посочи лидерът на БСП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Антикорупционният закон е лъжлив и в никакъв случай няма да допринесе за борба с корупцията

Крум Зарков, БСП: Антикорупционният закон е лъжлив и в никакъв случай няма да допринесе за борба с корупцията

14 Декември 2017 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Този закон е лъжлив и няма да проработи, в никакъв случай няма да допринесе за борба с корупцията. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков в дебатите по Закона за притиводействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този закон не е за противодействие на корупцията, това е мъгла и тя трябва да бъде разсейвана“, коментира той. „Мерките за противодействие на корупцията се уреждат в други закони, в този закон не са мерките“, обясни Крум Зарков. „Корупцията е престъпление, можем да спорим по дефиницията й, но не и за мястото й- в Наказателния кодекс“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков:  Антикорупционният орган ще бъде на пълно подчинение на парламента

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков: Антикорупционният орган ще бъде на пълно подчинение на парламента

14 Декември 2017 | 10:07 | Агенция "Фокус"
София. Подхождаме много сериозно към предстоящия вот на недоверие към правителството. Той ще бъде за корупция. Днес в НС ще се разглежда на второ четене антикорупционният закон, в който управляващото мнозинство не демонстрираха политическа воля да се борят с корупцията. Лидерите на двете опозиционни партии са разписали график за предстоящия вот и той ще се спази стриктно. Това заяви по БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, съобщиха от пресцентъра на партията. Той добави, че смесването от управляващите на темите вот и предстоящото председателство на България е странно и необяснимо. „Председателството е важно, но не може да суспендира конституционните и законови процедури. Не може да се гледа на всяка една критика във и извън парламента като на саботаж. Искахме парламентът да излезе с общо решение, че България е готова за влизане в Шенген, че Европа не спазва правилата, а не обратното. Това беше свързано с дебат, който се състоя вчера в ЕП, иницииран от евродепутатите – социалисти по тази тема. За съжаление гласуването на нашето общо решение в парламента не се състоя“, обясни Крум Зарков. Народният представител припомни, че левицата е внесла за разглеждане в парламента свой антикорупционен закон, който е бил отхвърлен от управляващите. „Целта ни сега е, да покажем истината за закона, който ни предлагат управляващите. Защото техният закон тръгна с амбицията за създаванане на нов антикорупционен орган, но създава нещо, което не е нито независимо, нито е единно, нито е антикорупционно, а хвърля прах в очите на хората в България и Европа“, категоричен бе той. Зарков обясни, че противодействието на корупцията присъства само в заглавието на законопроекта на ГЕРБ. „Хората, които ще са обект на този орган не бива да го контролират.“ Така народният представител обясни, защо не бива Народното събрание да избира антикорупционния орган, както е разписано в законопроекта на управляващите. Крум Зарков обясни, че в антикорупционния закон на ГЕРБ е разписано членовете на антикорупционния орган да бъдат привиквани в Народното събрание само с подписите на 48 депутати. Така те могат да бъдат сменяни по всяко време и това поставя органа в пълно подчинение на управляващите.
По въпроса за желанието на ГЕРБ да се променят текстове на Конституцията за давностния срок, Зарков обясни, че това няма да доведе нито до разследване, нито до обвинение на когото и да е. „Целта е темата да се държи на дневен ред и да се омаскарява лидерът на опозицията и други опозиционно мислещи хора“, посочи той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: До края на годината антикорупционният закон следва да бъде приет

Министър Цецка Цачева: До края на годината антикорупционният закон следва да бъде приет

13 Декември 2017 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на ЕК е обективен, отчита напредъка по 17-те стъпки по препоръки от януарския доклад. Отчита се, че правителството е успяло да навакса изоставането при служебния кабинет. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева в "Денят започва" по БНТ.Перспективата и мерките от наша страна обхващат период до края на 2018 г., когато се очаква следвщия доклад на ЕК. Към този момент ще има повече конкретика за това как действат нормите, които в момента се осъществяват, каза Цачева.
По отношение на равнопоставеността на "тримата големи" (главен прокурор, председател на Върховен касационен съд и председател на Върховен административен съд) в съдебната власт, Цачева каза, че е създадена работна група, към този момент се проучва опита на държави членки на ЕС, които са близки по устройство в съдебната система.
"Ние работим със зададените параметри, които Конституцията дава. В рамките на още месец бихме могли да излезем с предложение за законодателни инициативи, за да удовлетворим очакването да има равнопоставеност между "тримата големи" в съдебната власт. И към този момент те не са безконтролни, в промените за закона съдебна власт са предвидени правила за тяхна дисциплинарна отговорност. Те могат да дават обяснения и пред Висшия съдебен съвет, в качеството си на негови членове", заяви Цачева.
Утре започва второ четене по антикорупционния закон, до края на годината той следва да бъде приет. Предвидени са и промени в Наказателния кодекс срещу корупционни престъпления и срещу групи за организирана престъпност. Това е посочено и в препоръки на ЕК. Няма препоръка, по която да не се работи, това се отчита и в доклада, коментира правосъдният министър.
В състава на ВСС няма "по-маловажни" и "по-важни неща". Всичко е важно, каза Цачева и допълни, че е оптимист, за да не се случват противоставяния на непринципна основа, както в предходния състав на най-висшия съдебен орган.
Към този момент има редица досиета, по които се работи, обявили сме 3 наши приоритета по време на Българското европредседателствто, които се приемат позитивно от страна на партньорите - институционализиране на службата за европейска прокуратура, повдига се въпрос и за разширяване обхвата на нейната дейност, за да бъде с разширен обект на дейност по отношение на средства, използвани за финансиране на терористична дейност, също така електронното правосъдие. Третият приоритет е в сферата на гражданското право, свързан с родителското право. Готов е законопроект за детско правосъдие, записано е като приоритет за внасяне през Министерския съвет в парламента, коментира още Цецка Цачева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов, политолог: Консенсус между опозиция и управляващи около антикорупционния законопроект няма да има

Първан Симеонов, политолог: Консенсус между опозиция и управляващи около антикорупционния законопроект няма да има

26 Октомври 2017 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. Консенсус между опозиция и управляващи около антикорупционния законопроект няма да има. Въпреки че имаше заявки да се вземе най-доброто от законопроекта на Министерски съвет и този на БСП, на фона на сегашния спор между президент и правителство това изглежда невъзможно. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов относно приетия на първо четене антикорупционен законопроект. По думите му липсва политическа воля за справяне с корупцията, не се усеща границата между политика и корупция, като търговията с интереси и влияние у нас са ежедневие. „Най-вече под външен натиск или под страх от външни обстоятелства тези политически сили в навечерието на Председателството на Съвета на ЕС искат да прокарат този законопроект, който при всички положения ще е стъпало нагоре. Но „стълбата е много дълга и раят й не се вижда“, защото корупцията в България се обуславя не от това дали някой си върши добре работата срещу нея. Тя се обуславя от усещането за бедност и от ниската производителност на българското общество. Защото когато не произвеждаш, начинът да забогатяваш е да крадеш“, коментира той.
Първан Симеонов каза още, че докато не се изкоренят тези явления у нас, ще продължи да съществува усещане за корупция. Обществото осъзнава сериозността на проблема, но се е примирило с липсата на ясни решения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радостин Танев, ГЕРБ: Антикорупционният закон е насочен към гражданите и не обслужва политически кръгове

Радостин Танев, ГЕРБ: Антикорупционният закон е насочен към гражданите и не обслужва политически кръгове

25 Октомври 2017 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. Антикорупционният закон, който беше приет на първо четене, е насочен към гражданите и не обслужва конкретни политически кръгове, заяви в интервю за Радио „Фокус“ народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Радостин Танев. По думите му органите, които предстои да бъдат обединени в ново антикорупционно звено, са доказали своята ефективност.
“Ясно трябва да се знае, не само от нас, политиците, но и от гражданите, че този закон не е насочен и не се прави за дадена политическа партия, или само за политически цели, или, както днес се изразиха колегите - с цели, насочени към хора в правителство, в парламента и т. н. Идеята ни е ние да го насочим към максимален брой институции, към които към момента има подадени по някакъв начин жалби“, заяви Радостин Танев и допълни, че основната цел на новия антикорупционен закон е той да действа с максимално голям обхват. „Идеите, въз основа на които е изграден законът, показват, че ГЕРБ не се страхува да се бори с корупцията“, подчерта той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Витанов, БСП: БСП има различно философско разбиране за антикорупционния закон в сравнение с ГЕРБ

Петър Витанов, БСП: БСП има различно философско разбиране за антикорупционния закон в сравнение с ГЕРБ

25 Октомври 2017 | 20:12 | Агенция "Фокус"
София. БСП има различно философско разбиране за антикорупционния закон в сравнение с ГЕРБ. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ народният представител от парламентарната група на "БСП за България" Петър Витанов. "Различията, свързани с разследващите функции на бъдещия орган, представляват само една от темите, по които не могат да се намерят допирни точки между двете партии", допълни той. „Въпросът с разследването е само една от темите, по които ние не можем да намерим допирни точки. Друга подобна тема е изборът на председател и този, който ще назначава ръководството на този антикорупционен орган. Тези различия, разбира се, се обуславят от нашите различни разбирания. Защото ние считаме, че няма как този орган да бъде ефективен, ако в него не са включени разследващите функции“, каза още Петър Витанов. Според него предложението на ГЕРБ включва механично сливане на няколко неефективни органа, които няма как да изградят единен ефективен орган.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите приеха на първо четене антикорупционния законопроект на правителството и отхвърлиха този на БСП

Депутатите приеха на първо четене антикорупционния законопроект на правителството и отхвърлиха този на БСП

25 Октомври 2017 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите приеха на първо четене антикорупционния законопроект на правителството и отхвърлиха този на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Парламентът гласува със 133 гласа „за“, 70 „против“ и 9 „въздържал се“ в полза на законопроекта, внесен от Министерския съвет. В него се предлага създаването на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като в нея ще се влеят Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, съответното звено от Сметната палата, както и специализирана дирекция на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности. В законопроекта на управляващите се предлага ръководството и съставът на единния орган за борба с корупцията да се назначава от Народното събрание.
Със законопроекта, внесен от ПГ на „БСП за България“, който бе отхвърлен с 69 гласа „за“, 73 „против“ и 68 „въздържал се“, се предлагаше да се създаде Национална служба „Антикорупция“. Идеята на БСП е в нея да се съберат звеното за антикорупция в Сметната палата и специализираната дирекция към ДАНС. От БСП предлагаха единният орган за борба с корупцията да има разследващи функции и председателят му да се назначава с указ на президента, а неговите заместници да бъдат избирани от Народното събрание.
По време на дебатите в свое становище правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че антикорупционният законопроект цели да се защитят интересите на обществото чрез ефективно противодействие на корупцията.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков посочи в свое становище, че във варианта на БСП за антикорупционен закон основната цел е постигане на ефективност. Според него, за да се постигне ефективност с новия антикорупционен орган, той трябва да съсредоточи в себе си само и единствено онези правомощия, които пряко засягат борбата с корупцията.
Филип Попов от БСП заяви, че законопроектът на МС връща отречени практики. Според него с приемането на законопроекта на МС ще се пристъпи към зимата на народа.
Хамид Хамид от ДПС благодари на ГЕРБ, защото с третия опит най-после са се върнали на позицията на ДПС. Според него затова законопроектът ще мине. „Колеги от ГЕРБ, това е добра крачка към връщане на нормалността, обаче от вас се очаква да направите по-голямата, за да върнете България в европейския път – просто изхвърлете националистите от властта“, каза още Хамид Хамид.
Димитър Лазаров от ГЕРБ заяви, че в антикорупционния закон на БСП не е предвидено разследване на престъпленията, свързани със злоупотреба с еврофондове. По думите му законопроектът на БСП е идеен, като идеята на БСП тримата заместник-директори на единния орган за борба с корупцията да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство от Народното събрание е противоконституционна норма. Лазаров обърна внимание, че в законопроекта е записано, че се избират с обикновено мнозинство, а в мотивите пише обратното.
Депутатът от „Обединени патриоти“ Явор Нотев подчерта, че парламентарната им група ще подкрепи законопроекта на Министерския съвет. По думите му рискът от засягане на граждански права е налице и следва да бъде избегнат между първо и второ четене на антикорупционното законодателство. Той поясни, че има бележки и до двата законопроекта, като основна грижа и ангажимент на „Обединени патриоти“ ще бъде внимателният прочит и участие на текстовете за второ четене.
Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки бе категоричен, че парламентарната му група няма да подкрепи създаването на поредния ялов орган. Той подчерта, че няма да разрешат поредните братовчеди и роднини да застанат начело на орган само и само, за да бъде смазан пореният политически противник.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че от ГЕРБ искат борба с корупцията само на книга. „Законопроектът ви не е борба, а прикриване на корупцията. Изслушах целия дебат по тема корупция и борба с това явление и този дебат изглежда странно. Очевидно, колеги управляващи, не сте узрели за мисълта, че корупцията е до такава степен разпространена в българското общество, че вече е заплаха за националната сигурност и че трябва малко да свалим партийните противоборства“, каза Нинова. Тя посочи, че са стигнали до равнището да мерят законопроектите по страници. „Не е това истинският дебат за корупцията“, каза Нинова. Лидерът на БСП отчете, че през 2015 г. правителството на Борисов е приело национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015-2020 г., който е получил подкрепата на БСП.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева подчерта, че няма противоречие между националната стратегия за противодействие на корупцията и внесеният законопроект от името на МС. Според нея подбрани цитати от стратегията няма как да вкарат съмнение, че това, което правителството в момента предлага като законопроект, противоречи на самата стратегия. По думите й се предлага разследване да се осъществява от магистрати, каквито са следователите и които са част от независимата съдебна власт. Цачева бе категорична, че фокусът в техния законопроект е върху разследването, но докато се стигне до него, трябва да бъде извървян не малък път.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че категорично застава зад думите на Цецка Цачева. По думите му антикорупционният закон на Министерски съвет кореспондира с очакванията на обществото. Според него политическите спекулации са останали на заден ред. Той отчете заслугата на президентската институция за проведения КСНС. „Дебатът, който се водеше при президента, смятам, че беше много продуктивен, защото ние излязохме с единно становище по проблемите. Оттук нататък, това, което ще направим днес е изключително полезно и важно, защото то ще бъда отчетено както от българското общество, също така и от ЕК“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ.
Агенция „Фокус“ припомня: По темата президентът Румен Радев свика заседание на Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), но не бе постигнато съгласие относно бъдещия антикорупционен орган. Членовете на КСНС се обединиха около 3 решения: да приемат промени в НК относно корупционните престъпления, Народното събрание да разгледа и приеме Закон за противодействие на корупцията и новият закон да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенция и отнемане на незаконно придобито имущество.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Антикорупционният закон на Министерски съвет кореспондира с очакванията на обществото

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Антикорупционният закон на Министерски съвет кореспондира с очакванията на обществото

25 Октомври 2017 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Антикорупционният закон на Министерски съвет кореспондира с очакванията на обществото. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание по време на дебатите по антикорупционните законопроекти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да благодаря на всички колеги за днешния дебат, защото може би в днешния ден всеки очакваше, че тук ще се придържаме към едно противопоставяне, което е абсолютно непродуктивно. Имаше възможност да бъдат представени двата законопроекта. Както имаше като позиция на КСНС при президента Румен Радев, окончателното решение се взима от българския парламент“, каза Цветанов. Според него държавата се движи в правилната посока.
„За мен е изключително важно, че законопроектът, който е внесен от Министерски съвет, кореспондира с очакванията на обществото. Тук искаме всички ние да подкрепим г-жа Цачева като министър на правосъдието, защото тя извървя цялата процедура с работна група, с много обсъждания, с разбира се, с взимане на всяко едно различно мнение предвид“, коментира Цветанов. „Много по-лесно щеше да бъде, ако група народни представители в парламентарното мнозинство бяха внесли този законопроект, но ние искахме да спазим една процедура“, посочи Цветанов и отбеляза, че по този начин политическите спекулации са останали на заден план.
Той отчете заслугата на президентската институция за проведения КСНС. „Дебатът, който се водеше при президента, смятам, че беше много продуктивен, защото ние излязохме с единно становище по проблемите. Оттук нататък това, което ще направим днес, е изключително полезно и важно, защото то ще бъда отчетено както от българското общество, също така и от ЕК“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ. Според него с приетия законопроект на първо четене ще може страната ни до края на годината да има антикорупционно законодателство. „Парламентът е този, който би трябвало да назначава и този орган“, посочи Цветанов. Той посочи, че законопроектът за борба с корупцията е щял да бъде приет отдавна, ако не са били препъни камъчетата на анонимните сигнали. Той благодари на всички за добрия тон на дебатите.
Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков репликира Цветанов и отчете, че въпреки че председателят на ПГ на ГЕРБ е благодарил на всички, те няма да подкрепят законопроекта на БСП. Цветанов заяви, че действително парламентарното мнозинство приема законопроектите на българския парламент и точно затова има парламентарни избори и това са демократичните способи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: В нашия антикорупционен законопроект фокусът е върху разследването

Министър Цецка Цачева: В нашия антикорупционен законопроект фокусът е върху разследването

25 Октомври 2017 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Няма противоречие между националната стратегия за противодействие на корупцията и внесеният законопроект от името на Министерски съвет. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на обсъждането на антикорупционния законопроект, внесен от Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Подбрани цитати от стратегията няма как да вкарат съмнение, че това, което правителството в момента предлага като законопроект противоречи на самата стратегия. Когато има информация и е разкрито наличието на схема, която води до корупционно престъпление, фокусът безспорно е срещу и върху разследването“, заяви Цачева в отговор на изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че има противоречие между националната стратегия за противодействие на корупцията и внесения от МС антикорупционен законопроект.
По думите на Цачева точно заради това предлагат разследване да се осъществява от магистрати, каквито са следователите и които са част от независимата съдебна власт.
„Искате да кажете, че следователите могат да се влияят от политиците, било то от парламента, Министерски съвет или по другите висши етажи на властта? Категорично липсва такова противоречие и в нашия законопроект фокусът е върху разследването, но докато се стигне до него, трябва да бъде извървян не малък път“, каза още Цецка Цачева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ искат борба с корупцията само на книга – законопроектът им не е борба, а прикриване на корупцията

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ искат борба с корупцията само на книга – законопроектът им не е борба, а прикриване на корупцията

25 Октомври 2017 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Искате борба с корупцията само на книга – законопроектът ви не е борба, а прикриване на корупцията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание по време на дебатите на първо четене на антикорупционните законопроекти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изслушах целия дебат по тема корупция и борба с това явление и този дебат изглежда странно. Очевидно, колеги управляващи, не сте узрели за мисълта, че корупцията е до такава степен разпространена в българското общество, че вече е заплаха за националната сигурност и че трябва малко да свалим партийните противоборства“, каза Нинова. Тя посочи, че са стигнали до равнището да мерят законопроектите по страници. „Не е това истинският дебат за корупцията“, каза Нинова. Лидерът на БСП отчете, че през 2015 г. правителството на Борисов е приело национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015-2020 г., който е получил подкрепата на БСП. „Много смислен и съдържателен документ. Тогава постигнахме всички съгласие, че трябва да го изпълняваме. В този документ какво пише? Тук се казва, че ни липсва обособена структура, която да разследва. Подпис – Бойко Борисов. БСП в своя закон предлага обособена структура, която да разследва“, посочи Нинова. По думите ѝ на второ място в стратегията над подписа на г-н Борисов пише: „необходимо е да се създаде такава антикорупционна система, която да гарантира, че усилията на органите няма да зависят от проверяваните и разследваните лица“. „БСП предлага такава система, вие - обратното“, каза Нинова. „ГЕРБ, които тогава са подкрепили такава стратегия на премиера си, днес пламенно разбиват този законопроект на пух и прах. Що за поведение е това? Когато се пишат ей такива документи за пред Брюксел, те са много красиви и показват политическа воля за борба с корупцията. Когато нещата опрат до истинска борба с корупцията, тези документи се отричат от собствените си автори“, заяви лидерът на БСП.
Данаил Кирилов от ГЕРБ в реплика заяви, че не е съгласен с изказването на Корнелия Нинова. "Неправилно и закъсняло четете стратегията. Припомням ви, че такива органи и структури като разследващи бяха създадени точно в изпълнение на стратегията. Това са Специализираният наказателен съд и Специализираната прокуратура", каза той. В дуплика лидерът на БСП заяви: "Колега Кирилов, според вас Специализираният съд представлява ли самостоятелно обособена структура? В тази стратегия пише самостоятелно обособена структура с фокус върху разследването. Защо предлагате нещо, което се бие със стратегията? Отговорът от премиера беше, че е грешка, която ще отстранят. Това е имитация, а не последователност в борбата с корупцията", категорична бе Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Няма да подкрепим създаването на поредния ялов орган

Веселин Марешки, „Воля“: Няма да подкрепим създаването на поредния ялов орган

25 Октомври 2017 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Няма да подкрепим създаването на поредния ялов, безплоден антикорупционен орган. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по време на дебатите по приемането на първо четене на антикорупционен законопроект, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Борбата срещу корупцията и контрабандата беше нашата борба, заради която ние в момента сме представени в българския парламент. Искаме да създадем поредния орган, в който тези, които са управлявали докато е създавана корупцията, ще назначат поредните си братовчеди, шуралейки, стринки или всякакви други. Как ще борим контрабандата, когато за шефове на борбата с контрабандата сме назначили хора, които са уволнени за лоши резултати в борбата с контрабандата? Как ще се борим с картелите, когато се оказва, че някои са на заплати при същите тези картели?“, запита Марешки. По думите му говоренето за корупция по високите етажи на властта означава, че всички са убедени, че по най-високите етажи на властта има корупция. „Сега остана някой да излезе да каже кои са корумпираните. Ако сме твърди, че има корупция в най-високите етажи на властта, съответно и в Министерски съвет, тогава обявяваме, че тези, които са избрани, са назначили хора, които са абсолютно некадърни. Обяснявате, че главният прокурор не си върши работата, с което аз не съм съгласен. Няма да подкрепим създаването на поредния ялов, безплоден орган, без значение от кого е назначен шефът му. Ще подкрепим закон за борба с корупцията, контрабандата и картелите, защото това са основни тези от нашата предизборна програма“, подчерта Марешки. Той бе категоричен, че няма да разрешат поредните братовчеди и роднини да застанат начело на орган само и само, за да бъде смазан пореният политически противник. „И двата законопроекта са едно и също. Едно и също са ГЕРБ и БСП. Нищо не се променя, независимо още колко пъти ще се извъртите с подкрепа на едни или други политически формации. Нека да създадем тези норми, които да развържат ръцете, ако някой пречи на прокуратурата, ДАНС, МВР да си вършат работата. Да им дадем инструментариума, а после да им търсим отговорност за резултатите, които ще свършат или не“, каза още Веселин Марешки.
В реплика зам.-председателят на ПГ на „Воля“ Кръстина Таскова допълни: „Г-н Марешки, много трудно може да ви отговорят на всички тези въпроси хората, присъстващи в тази зала или поне техните лидери и началници, които определят правилата“. По думите ѝ, когато някой е създал една система, според него тя работи добре за него роднините му. „Г-н Марешки, вие сте първият, който заговори за корупция, картели и монополи и хората, които 25 години са ни управлявали, независимо от ляво или от дясно, не са използвали тези думи преди Европа да ги накара да направят закон“, заяви Таскова.
От своя страна Данаил Кирилов от ГЕРБ поздрави Марешки за разцеплението във "Воля" и заяви, че не е съгласен с интерпретацията му за органите за борба с корупцията.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Нотев, „Обединени патриоти“: Рискът от засягане на граждански права е налице и следва да бъде избегнат между първо и второ четене на антикорупционното законодателство

Явор Нотев, „Обединени патриоти“: Рискът от засягане на граждански права е налице и следва да бъде избегнат между първо и второ четене на антикорупционното законодателство

25 Октомври 2017 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Рискът от засягане на граждански права е налице и следва да бъде избегнат между първо и второ четене на антикорупционното законодателство. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник – председател на Народното събрание проф. Явор Нотев по време на дебатите по антикорупционните законопроекти на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Безспорно и двата законопроекта имат за предмет важен от обществено-политическа гледна точка въпрос. Отношението към корупцията като явление, което дълго и многократно обсъждаме и към което като че ли не е намерен подход. Не е определено ясно отношението на лицата, които и в двата законопроекта се визират като рисков контингент, като фактори, които участват, пораждат или дори упражняват по дефиниция корупционни действия“, каза проф. Нотев. Той поясни, че има бележки и до двата законопроекта. „Основна грижа и ангажимент на „Обединени патриоти“ ще бъде внимателният прочит и участие на текстовете за второ четене. Струва ми се, че рискът от засягане на права на български граждани по неправомерен, незаконен и противоконституционен начин е налице и следва да бъде избегнат“, заяви проф. Нотев. Той поясни, че „Обединени патриоти“ ще подкрепят законопроекта на Министерски съвет на първо четене.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Лазаров, ГЕРБ: В антикорупционния закон на БСП не е предвидено разследване на престъпленията, свързани със злоупотреба с еврофондове

Димитър Лазаров, ГЕРБ: В антикорупционния закон на БСП не е предвидено разследване на престъпленията, свързани със злоупотреба с еврофондове

25 Октомври 2017 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. В антикорупционния закон на БСП не е предвидено разследване на престъпленията, свързани със злоупотреба с еврофондове. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ по време на дебатите по антикорупционните законопроекти на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Лазаров законопроектът на БСП е идеен. Според него идеята на БСП тримата заместник-директори на единния орган за борба с корупцията да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство от Народното събрание е противоконституционна норма. Лазаров обърна внимание, че в законопроекта е записано, че се избират с обикновено мнозинство, а в мотивите пише обратното.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хамид Хамид, ДПС: Антикорупционният законопроект на МС е крачка към връщане на нормалността, но от ГЕРБ се очаква по-голяма - да изхвърлят националистите от властта

Хамид Хамид, ДПС: Антикорупционният законопроект на МС е крачка към връщане на нормалността, но от ГЕРБ се очаква по-голяма - да изхвърлят националистите от властта

25 Октомври 2017 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. Колеги от ГЕРБ, благодарим ви, защото с третия опит най-после се върнахте на позицията на ДПС. Затова законопроектът ще мине. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Хамид Хамид по време на дебатите по приемането на първо четене на антикорупционния законопроект, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние ще го подкрепим. Останаха сравнителни малко спорни моменти, г-жо министър. Надявам се, че между първо и второ четене ще се отстранят“, заяви Хамид.
Той попита дали има юристи в Министерството на правосъдието. „Как така текст във вашия законопроект ще казва, че някой ще напише сигнал, възможно е да унищожи нечии съдби и да не носи никаква отговорност? Как е възможно това? Това е един от малкото текстове, които предполагат, че законът може да бъде използван като политическа бухалка. Нека да направим един закон. Колеги от ГЕРБ, това е добра крачка към връщане на нормалността, обаче от вас се очаква да направите по-голямата, за да върнете България в европейския път – просто изхвърлете националистите от властта“, каза още Хамид Хамид.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков: Основна цел във варианта на БСП за антикорупционен закон е постигането на ефективност

Крум Зарков: Основна цел във варианта на БСП за антикорупционен закон е постигането на ефективност

25 Октомври 2017 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Във варианта на БСП за антикорупционен закон основната цел е постигане на ефективност. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от трибуната на Народното събрание при представянето на законопроекта на БСП за Антикорупционен закон на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него, за да се постигне ефективност с новия антикорупционен орган, той трябва да съсредоточи в себе си само и единствено онези правомощия, които пряко засягат борбата с корупцията. „Това означава, че в този орган трябва да се концентрира оперативен и разследващ потенциал“, заяви Зарков. Той обяви, че БСП предлага звеното към Сметната палата и специализираната дирекция към ДАНС да се слеят по качествено нов начин и при пълна хармония, като се осигури една нова служба „Антикорупция“. По думите му идеята на БСП е директорът на единният орган да се назначава с указ на президента за срок от 5 години, което ще е гаранция, че съответната институция няма да е подчинена на една партия и едно мнозинство. Той поясни, че директорът ще има трима заместници, като идеята е те да бъдат избирани от Народното събрание. "Предстои ни отговорен дебат или по-точно точно продължение на темата, която разискваме заедно и по отделно в медии и на експертни срещи вече няколко месеца. Хубаво е, че двете основни политически сили в България идентифицират проблема за корупцията по висшите етажи на властта и имат воля да се справят с него. Различно е обаче разбирането ни по отношение на това какво е корупция, какъв е нейният характер и как ефективно да ѝ се противостои. Дълбоко съм убеден, че именно законът внесен от БСП дава по-ясни и категорични отговори точно на тези въпроси, затова той заслужава в по-голяма степен доверието на народните представители“, каза Крум Зарков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Антикорупционният законопроект цели да се защитят интересите на обществото чрез ефективно противодействие на корупцията

Министър Цецка Цачева: Антикорупционният законопроект цели да се защитят интересите на обществото чрез ефективно противодействие на корупцията

25 Октомври 2017 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. Антикорупционният законопроект цели да се защитят интересите на обществото чрез ефективно противодействие на корупцията. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на обсъждането в пленарна зала на антикорупционния законопроект, внесен от Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В Министерството на правосъдието в широк състав на работна група бе изготвен законът, който обсъждаме в момента. При изготвянето му сме се съобразили с националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията за периода 2015-2020 г., с актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, както и с препоръките в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка за 2017 г. Като препоръка е заложено приемането на нова нормативна уредба, с която да се създаде ефективен орган за борба с корупцията“, заяви Цачева. По думите ѝ законопроектът има за цел да се защитят интересите на обществото, на първо място чрез ефективно противодействие на корупцията. „На второ място, чрез създаване на гаранция, че лицата, заемащи публични длъжности и изпълняващи правомощията и задълженията си честно и почтено при спазване на Конституцията и законите на страната. На трето място, предотвратяване на възможностите за незаконно придобиване на имущество и разпореждането с него. Целите на закона се осъществяват чрез принципите на законност, прозрачност, независимост, обективност и безпристрастност“, допълни тя. Цачева уточни, че в законопроекта подробно е посочен кръгът на лицата, които заемат висши публични длъжности. „Предлага се създаването на нов единен независим антикорупционен орган, който в закона се нарича Комисия за противодействие за корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Успоредно с предложения антикорупционен закон, Министерството на правосъдието е изготвил проект за изменение и допълнение на НК, с който са осъвременени съставите на голяма част от корупционните престъпления. За първи път се инкриминира търговията с влияние“, каза още правосъдният министър.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа антикорупционните законопроекти на първо четене

Парламентът ще разгледа антикорупционните законопроекти на първо четене

25 Октомври 2017 | 07:30 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа антикорупционните законопроекти на първо четене. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. Единият законопроект е внесен от Министерски съвет, а другият от ПГ на „БСП за България“. В законопроекта на Министерски съвет се предлага създаването на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като в нея ще се влеят Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, съответното звено от Сметната палата, както и специализирана дирекция на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности. В законопроекта на управляващите се предлага ръководството и съставът на единния орган за борба с корупцията да се назначава от Народното събрание.
Със законопроекта, внесен от ПГ на „БСП за България“, се предлага да се създаде Национална служба „Антикорупция“. Идеята на БСП е в нея да се съберат звеното за антикорупция в Сметната палата и специализираната дирекция към ДАНС. От БСП предлагат единният орган за борба с корупцията да има разследващи функции и председателят му да се назначава с указ на президента, а неговите заместници да бъдат избирани от Народното събрание.
На вниманието на депутатите се поставя и докладът на Временната комисия за проучване на случаите на радиоактивно замърсяване на питейните води.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер проведе обща пресконференция с македонския премиер Зоран Заев. 25 февруари 2018 г.
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер проведе обща пресконференция с македонския пр...

ВИДЕО
"Klix.ba"(Босна и Херцеговина): Вълк се появи на пътя във виелица край Източни Д...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.