НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАП протестира приети от КЕВР правила за определяне на цените на водата

ВАП протестира приети от КЕВР правила за определяне на цените на водата

27 Февруари 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. ВАП протестира пред Административен съд София град разпоредбата т.52 от Указания за образуване на цените на водоснабдителните и канализационните услуги чрез метода „горна граница на цени“ за регулаторния период 2017-2021 г., приети с решение на КЕВР по т.3 от Протокол № 76 от 19.04.2016 г. (Указанията). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
С оспорената част от разпоредбата се предвижда при изменението на одобрените цени за всяка от годините в прилаганата формула да участва компонент за инфлацията за периода месец януари 2017 до м. октомври на съответната година от регулаторния период по данни на НСИ, която влияе върху разходите на В и К оператора. За 2018 г. действията на КЕВР са извършени през 2017 г. и решенията ѝ вече са атакувани от ВАП.
След извършване на проверка от ВАП се установи, че протестираните части от Указанията са приети при липса на компетентост и при радикално противоречие с материалния закон.
Така е, защото с нормата на чл.6, т.2 от Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, приета с Постановление на Министерския съвет №8 от 18.01.2016 г. /Наредбата/ се регламентира, че при метода „горна граница на цени“ се ползва компонент И - инфлацията за периода от влизането в сила на утвърдената цена за първия ценови период до датата на изчисление на изменението, която влияе върху разходите на В и К оператора.
Сравнението между Наредбата и Указанията сочи, че КЕВР, освен че се произнася по въпрос, който вече е разрешен от МС, но го прави и по коренно различен начин, подменяйки изцяло волята на правителството. Така е, защото според КЕВР следва да се ползва винаги един и същ период, респ. идентичен размер на инфлация, без да се отчита реалното време на натрупването ѝ.
По този начин се създава възможност и за повишаване на цените само по аритметически път, тъй като в ред случаи цените за 2017 г. са утвърждавани след м. януари на същата година. Противозаконно е при последващо изменение да се ползва инфлация за по-дълъг период.
В случай, че се процедира по този начин, ситуацията е изцяло в ущърб на потребителите на В и К услугите и с цел елиминиране на подобна възможност е подаден настоящия протест да съда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Галъп интернешънъл“: 80% от българите намират предстоящото поскъпване на водата за изкуствено, без да отчитат обявените от ВиК сектора инвестиции

„Галъп интернешънъл“: 80% от българите намират предстоящото поскъпване на водата за изкуствено, без да отчитат обявените от ВиК сектора инвестиции

22 Декември 2017 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. 80% от българите намират предстоящото поскъпване на водата за изкуствено, без да отчитат обявените от ВиК сектора инвестиции. Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен по специална панелна методика, която осигурява представителност на данните, на 19 и 20 декември сред 800 души в цялата страна. В опита си допълнително да тества въпроси, свързани с дилемата инвестиции и социална цена, „Галъп интернешънъл“ попита респондентите дали поскъпването на водата е неизбежно, или изкуствено – само за да се провери дали и доколко хората възприемат обяснението за инвестиции във ВиК-мрежата. Както може и да се очаква, 80% намират предстоящото увеличение за изкуствено. Протестите срещу новите цени на водата са поощрени от общественото мнение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет даде ход на процедурата по приватизация на „Общинска банка“ (ОБЗОР)

Столичният общински съвет даде ход на процедурата по приватизация на „Общинска банка“ (ОБЗОР)

21 Декември 2017 | 21:35 | Агенция "Фокус"
София. С 45 гласа „за“, 9 „против“ и без „въздържали се“ Столичният общински съвет одобри доклада за приватизацията на „Общинска банка“. Войслав Тодоров от Коалиция „Сердика (АБВ, Български социалдемократи)“ направи процедура за отлагане на доклада, но предложението му бе отхвърлено с 11 гласа „за“, 39 „против“ и 2 „въздържали се“.
Докладът предизвика дебати сред общинските съветници. Зам.-председателят на Столичния общински съвет и зам.-председател на групата на ГЕРБ Николай Стойнев обясни, че офертата отговаря на изискванията, както и на заложената минимална цена за конкурсната процедура. „Решението на надзорния съвет е да предложим тази процедура, класирането и приватизационния договор за утвърждаване от Столичен общински съвет. Ако Общинският съвет има положително решение, това означава, че ще бъде сключен договор, при който трябва да се изплатят 20% от сумата. След това има срок, в който кандидатът трябва да осигури становище от КЗК и БНБ и след което може да се финализира процедурата“, допълни той. По думите му, ако не се получат такива съгласувателни становища от тези институции, няма да бъде финализиран договорът.
Милка Христова от БСП посочи, че няма да подкрепят този доклад и не са съгласни с продажбата на акциите на Столична община в „Общинска банка“ сега и по този начин. „Във вторник получих доклада, който е от около 150 стр. Към проекта за договор има посочени поне 15 предложения и не разполагаме с нито едно. Това е от изключително значение за последиците. Защо се бърза толкова?“, запита тя. В реплика Стойнев заяви, че е налична абсолютно цялата документация в надзорния съвет. Милка Христова призна, че имат членове в надзорния съвет, но всеки един от тях като общински съветник има правото да получи цялата информация. „Ами тогава да вземат решения постоянните комисии и за какво се събираме ние тук?“, запита тя. Според нея точно, защото банката е в добро финансово състояние заслужава доба сделка.
Лидерът на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов посочи, че неслучайно не са сред вносителите, поради простата причина, че са заявили, че са против продаването на „Общинска банка“. „Справедлива или не е цената? Убеден съм, че конкурентното начало е нещо добро. Само един кандидат се яви и това беше причината да се въздържим. По отношение на документите и информацията сме си спазили нашата уговорка. Нашата позиция е ясна и всеки може да преценява. Процедурата, която мина през надзора мина по съответните норми и правила, но политическото решение ще се вземе днес в тази зала. Няма какво повече да ни убеждавате в противното, нашето решение сме го взели“, коментира Паргов.
Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви, че това, че Паргов е обявил позицията си в парламента, говори достатъчно. „Решението е взето от парламентарната група и ръководството на партията. Очевидно е политическо решение и се радвам, че имате доблестта да го признаете“, каза още той. Николай Стойнев добави, че документацията е достъпна за всеки един общински съветник.
Трайчо Трайков от Реформаторския блок посочи, че най-доброто е сделката да бъде осъществена. „Сега всичко отива в ръцете на БНБ. Разбирам хората, които изразяват скептицизъм. Трябва да признаем, че БНБ е била безупречна през последните 20 години. Ще наблюдавам с голямо внимание за това какво влиза, какво се случва и какво излиза от БНБ. Убеден съм, че ще бъде отговорено на интереса на хората, заради които съм тук. Ако някой си мисли какво може да се случи с банката - притежаването на банката отсега нататък ще бъде свързано с разходи, а не с приходи за общината“, каза още Трайчо Трайков.
Пред журналисти Калоян Паргов обясни, че не подозира далавера с приватизацията на „Общинска банка“, а че с липсата на конкуренция са пропуснали да вземат повече пари. Според него аргументът за един участник е с най-голяма тежест, тъй като няма как да постигнеш най-справедлива цена, когато няма конкуренция. „А защо няма конкуренция, е въпрос, който може да зададете и на други хора в тази зала. Не подозирам далавера, но подозирам, че с липсата на конкуренция пропуснахме да вземем повече пари от възможното“, заяви Паргов. По думите му процедурата е била прозрачна, минала е през правила и критерии, които и Общинският съвет е приел, но няма как БСП да подкрепи продажбата на този актив при положение, че както община Виена развива успешно активите си, така и Столична община е трябвало да направи нещо и да развие този актив.
Зам.-председателят на Столичния общински съвет и зам.-председател на групата на ГЕРБ Николай Стойнев също коментира темата пред журналисти, като посочи, че докато няма окончателно приключване на процедурата по приватизация на „Общинска банка“, има всякакви варианти. По думите му срокът е около 60 дни за отговор на БНБ. „Ако по някакъв начин не се получи положително становище от страна на БНБ, няма да се стигне до финализиране на процедурата. За да има произнасяне, трябва СОС да се произнесе дали е готов да продаде акциите. След като Общинският съвет взе решение, че е съгласен да продаде акциите на този купувач при съответните условия и цена, смятам, че трябва да се направи проверката и всички да знаем, че банката е в добри ръце и че се управлява стабилно“, каза още Николай Стойнев.
Агенция „Фокус“ припомня: На 13 декември редседателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов заяви, че процедурата по приватизацията на Общинска банка трябва да бъде спряна, защото явяването само на един кандидат не защитава правата на софиянци.
В отговор, председателят на СОС Елен Герджиков заяви, че процедурата по приватизацията на банката е прозрачна и ясна. Той припомни, че до 2011 година СО е била изгубила контрол в управлението на Общинска банка, а оттогава досега с много усилия контролът е възвърнат. Според него банката е стабилна и изглежда добре на пазара, въпреки че далеч не е сред водещите. По повод критиката на БСП, че в процедурата участва само един кандидат Елен Герджиков коментира, че кандидатът е одобрен с решение на КЗК и БНБ. А решението на СОС е под условие, защото такъв е законът. Той обясни, че единственият кандидат отговаря на изискванията банката да запази предмета на дейността си и седалището си в следващите 5 години. Кандидатът трябва да гарантира с финансов ресурс защитата на всички клиенти на банката.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет запази непроменена такса „смет“ и одобри 184 млн. лв. за почистване на София (ОБЗОР)

Столичният общински съвет запази непроменена такса „смет“ и одобри 184 млн. лв. за почистване на София (ОБЗОР)

21 Декември 2017 | 20:23 | Агенция "Фокус"
София. С 42 гласа „за“, 9 „против“ и 8 „въздържали се“ Столичният общински съвет реши такса „смет“ да остане непроменена в план-сметката за 2018 година. Планираните средства в план-сметката са с 11 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г. и ще бъдат осигурени от бюджета на Столична община. Общият размер на средствата за чистотата в София възлизат на почти 184 млн. лв., като основното увеличение е в дейностите, свързани с лятното почистване.
План-сметката предизвика остри дебати и председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори Лорита Радева уточни пред журналисти, че увеличаването на средствата и броя на кратностите за почистване чрез измиване на улиците е мярка, свързана както с грижа за чистотата на въздуха, така и имаща отношение във връзка със създаване на по-приветливо състояние на града. 4 пъти годишно ще се мият улиците с автоцистерна и 10 пъти с т.нар. дюзи. „Общо 76 000 дка измиване с автоцистерна и 66 000 дка с дюзи“, обясни Радева и подчерта, че Столична община в лицето на управлението на града за поредна година запазва размера на такса „смет“. Според нея с оптимизиране на дейностите, завишаване на контрола и с по-добра организация на работата при такса „смет“ такава, каквато продължава да бъде поредна година, могат да осигурят по-висок обем на дейности за почистването и по този начин да гарантират и по-добра услуга на софиянци. „Би било безумно да изискваме, ако предния ден е валял дъжд, на следващия ден непременно да се измие. Това би било необосновано разходване на средства“, каза още Лорита Радева.
Стефан Марков от Реформаторския блок допълни, че план-сметката няма как да не бъде гласуване и София да остане непочистена. „Предложихме да се обърне повече внимание на подлезите. Всички сме ставали свидетели, че в част от подлезите има проблем, както с осветлението, така и с хигиената. Поне почистването може да бъде решено чрез план-сметката. Идеята беше наистина чрез нея да се даде приоритет на почистването в подлезите, защото това е едно от нещата, които пряко засягат пешеходците. Ежедневно почистването на улиците е факт така или иначе. Надяваме се да има повече средства и приоритет, както и контрол при почистването на подлезите“, коментира той и уточни, че януари ще поиска справка, както миналата година, за глобите, свързани с почистването.
Иван Таков от БСП предложи да не бъде подкрепена план-сметката в този вид. „Тя е зачената в лъжа. Ще мием още по-кратно, но това най-вероятно ще засегне само районът около НДК заради европредседателството. Знаем, че Столична община е длъжник на софиянци. Не са ли ни чисти улиците и въздухът няма да е по-чист“, заяви Таков. Той предложи намаление от 10% на такса „смет“. Предложението му обаче бе отхвърлено с 9 гласа „за“, 26 „против“ и 21 „въздържали се“. Зам.-председателят на СОС Станчо Станков заяви в реплика, че Иван Таков чете цифрите, както дяволът евангелието.
Според секретаря на групата на ГЕРБ Ботьо Ботев предложението на Иван Таков за 10% намаление на такса „смет“ е популистко.
От своя страна Иван Таков отговори, че да го обвиняват в популизъм е доста неуместно. „За 7 години с 40% са се увеличили средствата за почистване, но все още не е това, което трябва. Държим оттук нататък след като изтекат договорите, функциите за почистване да са изцяло само за сметка на Столична община“, подчерта общинският съветник.
Зам.-кметът Йоана Христова допълни, че лятното почистване не включва само миене, а и метене. „Включва почистване от наноси на уличните платна, метенето и миенето на подлезите, на тротоарите. Това са поредици от дейности. Плановете, както за 2017 г., така и в близката 2018 г. ще бъдат отново на сайта на Столична община, така че всеки гражданин може да провери заложеното за миене на неговата улица, дали наистина се случва. Нашите разчети показват, че към ноември месец 93% са изразходените средства за почистване“, обясни тя.
Милка Христова от БСП заяви, че не са съгласни по отношение на политиката по почистването на града. „В момента знаем, че това не е такса „смет“, а данък. Няма човек, който да не желае доброто на града и в този смисъл да изглежда подреден и чист. Недомислен израз е, че ще мием и чистим повече по време на председателството“, каза още Милка Христова.
Зам.-кметът Дончо Барбалов уточни, че има някои неща, които не се финансират от такса „смет“. Той даде пример с това, че 3,2 млн. лв. предвидени за почистване речни корита. „Излезе, че Инспектората е излишна институция“, добави той.
Трайчо Трайков от Реформаторския блок заяви, че за поредна година има увеличение в план-сметката, което принципно е добре. „Би ми било обидно гражданите да се информират за чистотата от апликации, а не от данни на общината. Има конкретни начини как дейностите по сметоизвозването могат да бъдат намалени с 20-30% и поемам ангажимент да ги представя по надлежния ред“, коментира той. Лорита Радева обаче поясни, че се Столична община предоставя на гражданите информацията за чистотата в столицата. „Категорично сме отворени за информация на гражданите“, подчерта тя.
Пред журналисти Иван Таков от БСП изрази разочарование, че Общинският съвет не прие предложението им за намаляване на такса „смет“ с 10%. Според него то е напълно аргументирано и с числа са показали, че има такава възможност. По думите му за последните 4 години са събрани повече от 100 млн. лв. от софиянци, отколкото са разходвани за чистота.
Лидерът на Градския съвет на БСП-София и председател на групата на общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов също подкрепи колегата си Таков, като посочи, че план-сметката за чистота не е справедлива. „Софиянци да знаят, че тя няма да промени, въпреки че е по-голяма, коренно екологията на столичния град. Въздухът ще продължи да бъде по-мръсен, няма да се чистят, метат ежемесечно столичните улици и булеварди, а няколко пъти в годината и то само определени. Тоест, да знаят по-голямата част от столичани, че тяхната уличка няма да дочака тази година да бъде измита или изметена“, коментира Паргов. Според него гражданите ясно са показали, че през тази 2017 г. вече не могат да търпят начина, по който се управлява столичният град и са поискали и оставката на Йорданка Фандъкова преди месец. „Ще продължим да настояваме г-н Барбалов да не си играе на закони, наредби и закончета, а да даде ясна справка в последните 5 години тези надвзети пари къде са похарчени. Сигурен съм, че ще стане ясно, че една част от тях са отишли да запълват дупки за други дейности в бюджета, а не за функцията чистота и екология“, каза още Калоян Паргов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: План-сметката за чистота не е справедлива

Калоян Паргов, БСП-София: План-сметката за чистота не е справедлива

21 Декември 2017 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. План-сметката за чистота не е справедлива. Това каза пред журналисти Калоян Паргов, лидер на Градския съвет на БСП-София и председател на групата на общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Софиянци да знаят, че тя няма да промени, въпреки че е по-голяма, коренно екологията на столичния град. Въздухът ще продължи да бъде по-мръсен, няма да се чистят, метат ежемесечно столичните улици и булеварди, а няколко пъти в годината и то само определени. Тоест, да знаят по-голямата част от столичани, че тяхната уличка няма да дочака тази година да бъде измита или изметена. Въпросът за парите и чистотата, както и за бъдеща такса „смет“ е ключов. Очевидно, че бягство към 2020 г. предвид изборите през 2019 г. плаши управляващите, защото гражданите ясно показаха, че през тази 2017 г. вече не могат да търпят начина, по който се управлява столичният град и поискаха и оставката на Йорданка Фандъкова преди месец“, коментира Паргов. Той подчерта, че и след 2020 г. ще продължи да се плаща този голям имуществен данък. Според него не е станало ясно тези пари, които се надвзимат и не се харчат дали отиват по предназначение, или се харчат, за да се запълват дупки в бюджета. „Ще продължим да настояваме г-н Барбалов да не си играе на закони, наредби и закончета, а да даде ясна справка в последните 5 години тези надвзети пари къде са похарчени. Сигурен съм, че ще стане ясно, че една част от тях са отишли да запълват дупки за други дейности в бюджета, а не за функцията чистота и екология“, каза още Калоян Паргов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Не подозирам далавера с приватизацията на „Общинска банка“, а че с липсата на конкуренция пропуснахме да вземем повече пари

Калоян Паргов, БСП-София: Не подозирам далавера с приватизацията на „Общинска банка“, а че с липсата на конкуренция пропуснахме да вземем повече пари

21 Декември 2017 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. Не подозирам далавера с приватизацията на „Общинска банка“, а че с липсата на конкуренция пропуснахме да вземем повече пари. Това каза пред журналисти Калоян Паргов, лидер на Градския съвет на БСП-София и председател на групата на общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет, след гласуването на доклада за приватизацията на „Общинска банка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Видяхте кой е „за“ и кой „против“. БСП неизменно през годините е била против. На 20 юли за пореден път беше против продажбата. Видя се кой е опозиция и кой управляващ и най-вече по разпореждане с този актив. Аргументът за един участник е с най-голяма тежест, тъй като няма как да постигнеш най-справедлива цена, когато няма конкуренция. А защо няма конкуренция, е въпрос, който може да зададете и на други хора в тази зала. Не подозирам далавера, но подозирам, че с липсата на конкуренция пропуснахме да вземем повече пари от възможното“, заяви Паргов. По думите му процедурата е била прозрачна, минала е през правила и критерии, които и Общинският съвет е приел, но няма как БСП да подкрепи продажбата на този актив при положение, че както община Виена развива успешно активите си, така и Столична община е трябвало да направи нещо и да развие този актив. „Новите регулации на банковия пазар са аргументи в тази посока“, добави Калоян Паргов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Стойнев, Столичен общински съвет: Докато няма окончателно приключване на процедурата по приватизация на „Общинска банка“, има всякакви варианти

Николай Стойнев, Столичен общински съвет: Докато няма окончателно приключване на процедурата по приватизация на „Общинска банка“, има всякакви варианти

21 Декември 2017 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Докато няма окончателно приключване на процедурата по приватизация на „Общинска банка“, има всякакви варианти. Това каза пред журналисти зам.-председателят на Столичния общински съвет и зам.-председател на групата на ГЕРБ Николай Стойнев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Общинският съвет взе решение да се върви към сключване на договор с купувача на „Общинска банка“. Преди обаче да бъде финализирана тази процедура, трябва да кажем, че предстои да се дадат становища от КЗК и от БНБ, която трябва да провери купувача и възможностите му. Тази процедура за приватизация не може да бъде финализирана преди да има положително становище от тези две институции. Има подадени заявления в тях“, коментира Стойнев. По думите му срокът е около 60 дни за отговор на БНБ. „Ако по някакъв начин не се получи положително становище от страна на БНБ, няма да се стигне до финализиране на процедурата. За да има произнасяне, трябва СОС да се произнесе дали е готов да продаде акциите. След Общинският съвет взе решение, че е съгласен да продаде акциите на този купувач при съответните условия и цена, смятам, че трябва да се направи проверката и всички да знаем, че банката е в добри ръце и че се управлява стабилно. Докато няма окончателно приключване на процедурата, има всякакви варианти“, каза още Николай Стойнев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет одобри доклада за приватизацията на „Общинска банка“

Столичният общински съвет одобри доклада за приватизацията на „Общинска банка“

21 Декември 2017 | 14:01 | Агенция "Фокус"
София. С 45 гласа „за“, 9 „против“ и 0 „въздържали се“ Столичният общински съвет одобри доклада за приватизацията на „Общинска банка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Войслав Тодоров от Коалиция „Сердика (АБВ, Български социалдемократи)“ направи процедура за отлагане на доклада, но предложението му бе отхвърлено с 11 гласа „за“, 39 „против“ и 2 „въздържали се“.
Докладът предизвика дебати сред общинските съветници. Зам.-председателят на Столичния общински съвет и зам.-председател на групата на ГЕРБ Николай Стойнев обясни, че офертата отговаря на изискванията, както и на заложената минимална цена за конкурсната процедура. „Решението на надзорния съвет е да предложим тази процедура, класирането и приватизационния договор за утвърждаване от Столичен общински съвет. Ако Общинският съвет има положително решение, това означава, че ще бъде сключен договор, при който трябва да се изплатят 20% от сумата. След това има срок, в който кандидатът трябва да осигури становище от КЗК и БНБ и след което може да се финализира процедурата“, допълни той. По думите му, ако не се получат такива съгласувателни становища от тези институции, няма да бъде финализиран договорът. „Решението е на Общинския съвет дали тази процедура да продължи“, добави той.
Милка Христова от БСП посочи, че няма да подкрепят този доклад и не са съгласни с продажбата на акциите на Столична община в Общинска банка сега и по този начин. „Във вторник получих доклада, който е от около 150 стр. Към проекта за договор има посочени поне 15 предложения и не разполагаме с нито едно. Това е от изключително значение за последиците. Защо се бърза толкова?“, запита тя.
В реплика Стойнев заяви, че е налична абсолютно цялата документация в надзорния съвет.
Милка Христова призна, че имат членове в надзорния съвет, но всеки един от тях като общински съветник има правото да получи цялата информация. „Ами тогава да вземат решения постоянните комисии и за какво се събираме ние тук?“, запита тя. Според нея точно, защото банката е в добро финансово състояние заслужава доба сделка.
Лидерът на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов посочи, че неслучайно не са сред вносителите, поради простата причина, че са заявили, че са против продаването на „Общинска банка“. „Справедлива или не е цената? Убеден съм, че конкурентното начало е нещо добро. Само един кандидат се яви и това беше причината да се въздържим. По отношение на документите и информацията сме си спазили нашата уговорка. Нашата позиция е ясна и всеки може да преценява. Процедурата, която мина през надзора мина по съответните норми и правила, но политическото решение ще се вземе днес в тази зала. Няма какво повече да ни убеждавате в противното, нашето решение сме го взели“, коментира Паргов.
Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви, че това, че Паргов е обявил позицията си в парламента, говори достатъчно. „Решението е взето от парламентарната група и ръководството на партията. Очевидно е политическо решение и се радвам, че имате доблестта да го признаете“, каза още той.
Николай Стойнев добави, че документацията е достъпна за всеки един общински съветник.
Трайчо Трайков от Реформаторския блок посочи, че най-доброто е сделката да бъде осъществена. „Сега всичко отива в ръцете на БНБ. Разбирам хората, които изразяват скептицизъм. Трябва да признаем, че БНБ е била безупречна през последните 20 години. Ще наблюдавам с голямо внимание за това какво влиза, какво се случва и какво излиза от БНБ. Убеден съм, че ще бъде отговорено на интереса на хората, заради които съм тук. Ако някой си мисли какво може да се случи с банката - притежаването на банката отсега нататък ще бъде свързано с разходи, а не с приходи за общината“, каза още Трайчо Трайков.
Общинските съветници удължиха времето си до изчерпване на дневния си ред.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Остава непроменена позицията ни, че сме против продаването на „Общинска банка“

Калоян Паргов, БСП-София: Остава непроменена позицията ни, че сме против продаването на „Общинска банка“

21 Декември 2017 | 13:44 | Агенция "Фокус"
София. Неслучайно не сме сред вносителите, поради простата причина, че заявихме, че сме против продаването на „Общинска банка“. Това каза Калоян Паргов,лидер на Градския съвет на БСП-София и председател на групата на общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет, по време на обсъждането в Столичния общински съвет на доклада за приватизацията на „Общинска банка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Справедлива или не е цената? Убеден съм, че конкурентното начало е нещо добро. Само един кандидат се яви и това беше причината да се въздържим. По отношение на документите и информацията сме си спазили нашата уговорка. Нашата позиция е ясна и всеки може да преценява. Процедурата, която мина през надзора мина по съответните норми и правила, но политическото решение ще се вземе днес в тази зала. Няма какво повече да ни убеждавате в противното, нашето решение сме го взели“, коментира Паргов.
Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви, че това, че Паргов е обявил позицията си в парламента, говори достатъчно. „Решението е взето от парламентарната група и ръководството на партията. Очевидно е политическо решение и се радвам, че имате доблестта да го признаете“, каза още той.
Николай Стойнев добави, че документацията е достъпна за всеки един общински съветник.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: НДК си позволява да харчи по 50 млн. лв. за китайски плочки, а иска от нас да му разсрочим 500 000 лв. такса „смет“

Калоян Паргов, БСП-София: НДК си позволява да харчи по 50 млн. лв. за китайски плочки, а иска от нас да му разсрочим 500 000 лв. такса „смет“

21 Декември 2017 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. НДК си позволява да харчи по 50 млн. лв. за китайски плочки, а иска от нас да му разсрочим 500 000 лв. такса „смет“. Това каза Калоян Паргов, лидер на Градския съвет на БСП-София и председател на групата на общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет, по време на заседанието на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не мога да разбера логиката на всички тези неща. Пред кого се правим на хрисими и богоугодни? Омръзна ми с това НДК да се разправяме през последните години – то не бяха плочки, некачествени ремонти, провалени поръчки, то не бяха скандали с този или онзи. Сега бедняците от НДК, където ще са домакини на това събитие, не могат да си платят такса „смет“. Какво да кажат и другите хора, които не могат да си я платят? Да го разсрочим и на тях?“, попита Паргов. Той заяви, че това не е частно, а държавно предприятие. „Мисля, че НДК трябва да си плаща такса „смет“. Разсрочването си е като опрощение“, каза още Калоян Паргов.
След изказването му общинските съветници гласуваха с 34 гласа „за“, 3 „против“ и 8 „въздържали се“ за разсрочването на задълженията на НДК.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Таков, БСП: Разочарован съм от решението на Столичния общински съвет да не намали с 10% такса „смет“

Иван Таков, БСП: Разочарован съм от решението на Столичния общински съвет да не намали с 10% такса „смет“

21 Декември 2017 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Искам да изразя своето лично разочарование от това, че Общинският съвет не прие нашето предложение за намаляване на такса „смет“ с 10%. Това каза пред журналисти общинският съветник от БСП Иван Таков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мисля, че напълно аргументирано и с числа показахме, че има такава възможност. За последните 4 години са събрани повече от 100 млн. лв. от софиянци, отколкото са разходвани за чистота. По закон такса „битови отпадъци“ може да се разходва единствено и само за функции по чистота. Видно е от досегашните план-сметки от 2014 г. досега, че са събрани повече от 100 млн. лв. и те не са разходвани за чистотата на града, а той не е в най-доброто си състояние от гледна точка на чистота“, заяви Таков. По думите му все още има много прах по улиците. „За крайните квартали да не говорим. Говорят ни за кратно миене на улици – колко кратно и къде, така и не разбрахме. Догодина още по-кратно щяло да бъде миенето на улиците, благодарение на европредседателството. Така е записано в план-сметката по чистота. Аз лично съм разочарован от днешното решение на СОС. Разбира се, че трябва да има по-сериозен контрол. Нерегламентираните сметища са проблем от много години, на който все още чакаме да се намери решението му. Наистина не е работа на Столична община да ходи и да почиства нерегламентираните сметища, а да има превенция по този въпрос, категорични сме за това“, допълни Таков. Според него въпреки че се харчат по 170-180 млн. лв. и че за последните 7 години парите за чистота са се вдигнали с над 40%, за БСП състоянието по отношение на чистотата все още е неудовлетворително. „Призовах дейностите по чистота да останат функция единствено и само на Столична община или чрез общинското дружество „Чистота-Искър“, а още по-добре е чрез общинско предприятие да бъде създадено за тази дейност“, каза още Иван Таков.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет реши такса „смет“ да остане непроменена в план-сметката за 2018 година

Столичният общински съвет реши такса „смет“ да остане непроменена в план-сметката за 2018 година

21 Декември 2017 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. С 42 гласа „за“, 9 „против“ и 8 „въздържали се“ Столичният общински съвет реши такса „смет“ да остане непроменена в план-сметката за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
План-сметката предизвика остри дебати и по време на заседанието на Столичния общински съвет председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори Лорита Радева заяви, че Столична община през 2018 г., увеличавайки обхвата и обема на дейностите, свързани с почистването, ще извършат тези дейности без увеличаването на такса „смет“. „През 2017 г. надградихме направеното. Общо 864 524 лв. са средствата, които Столична община реализира до края на месец септември 2017 г. от произведена електроенергия, продажба на компост и рециклируеми отпадъци. 8 млн. лв. остават средствата за почистване на междублоковите пространства. И миенето, и намалените обеми за депониране освен чистота и приветливост, е мярка София да бъде по-чиста“, обясни Радева.
Иван Таков от БСП предложи да не бъде подкрепена план-сметката в този вид. „Тя е зачената в лъжа. Разбирам, че със 17 млн. лв. са средствата за план сметката, само че чистотата не се измерва в пари. Ако продължаваме да чистим по този начин, няма да има особен ефект. София продължава да е доста прашна и мръсна. Ще мием още по-кратно, но това най-вероятно ще засегне само районът около НДК заради европредседателството. Знаем, че Столична община е длъжник на софиянци. Не са ли ни чисти улиците и въздухът няма да е по-чист“, заяви Таков. Той предложи намаление от 10% на такса „смет“. Предложението му обаче бе отхвърлено с 9 гласа „за“, 26 „против“ и 21 „въздържали се“.
Зам.-председателят на СОС Станчо Станков заяви в реплика, че Иван Таков чете цифрите, както дяволът евангелието.
Според секретаря на групата на ГЕРБ Ботьо Ботев предложението на Иван Таков за 10% намаление на такса „смет“ е популистко.
От своя страна Иван Таков отговори, че да го обвиняват в популизъм е доста неуместно. „За 7 години с 40% са се увеличили средствата за почистване, но все още не е това, което трябва. Държим оттук нататък след като изтекат договорите, функциите за почистване да са изцяло само за сметка на Столична община“, подчерта общинският съветник.
Иво Божков от Реформаторския блок посочи, че този доклад не представлява аналитична разработка на ситуацията през 2017 г. и защо се искат повече пари през 2018 г.
Зам.-кметът Йоана Христова допълни, че лятното почистване не включва само миене, а и метене. „Включва почистване от наноси на уличните платна, метенето и миенето на подлезите, на тротоарите. Това са поредици от дейности. Плановете, както за 2017 г., така и в близката 2018 г. ще бъдат отново на сайта на Столична община, така че всеки гражданин може да провери заложеното за миене на неговата улица, дали наистина се случва. Нашите разчети показват, че към ноември месец 93% са изразходените средства за почистване“, обясни тя.
Милка Христова от БСП заяви, че не са съгласни по отношение на политиката по почистването на града. „В момента знаем, че това не е такса „смет“, а данък. Вървим след събитията. В този доклад дори няма и загатнато, че този проблем трябва да бъде разрешен. Защо не разглеждаме разделното събиране, тъй като е ясно, че ще облекчи дейността на нашия завод. Няма човек, който да не желае доброто на града и в този смисъл да изглежда подреден и чист. Недомислен израз е, че ще мием и чистим повече по време на председателството“, каза още Милка Христова.
Зам.-кметът Дончо Барбалов уточни, че има някои неща, които не се финансират от такса „смет“. Той даде пример с това, че 3,2 млн. лв. предвидени за почистване речни корита. „Излезе, че Инспектората е излишна институция“, добави той.
Трайчо Трайков от Реформаторския блок заяви, че за поредна година имаме увеличение в план-сметката, което принципно е добре. „Тази година е с 12 млн. лв. Тази година по-скоро логиката ми се струва в ред. Все още липсва анализ на предишната година и по какъв начин е довело до желаните резултати. Би ми било обидно гражданите да се информират за чистотата от апликации, а не от данни на общината. Има конкретни начини как дейностите по сметоизвозването могат да бъдат намалени с 20-30% и поемам ангажимент да ги представя по надлежния ред“, коментира той.
Лорита Радева поясни, че се Столична община предоставя на гражданите информацията за чистотата в столицата. „Категорично сме отворени за информация на гражданите“, подчерта тя.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет ще обсъди такса „смет“ за 2018 г.

Столичният общински съвет ще обсъди такса „смет“ за 2018 г.

21 Декември 2017 | 07:44 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет ще обсъди такса „смет“ за 2018 г. Това предвижда първата точка от дневния ред на общинските съветници за днешното им заседание, което ще започне в 10.00 часа. Те ще обсъдят и план-сметката за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване за 2018 г.
Общинският съвет ще утвърди Бизнес план на „Топлофикация София” ЕАД за 2018 г. и ще коригира бюджетите на районите „Банкя“ и „Искър“. Общинският съветник Милка Христова ще направи питане за законността на разположените по бул. „Витоша“ временни постройки – „зони за пушача“ към съществуващите заведения и надвишаването на допустимите нива на шум.
Общинските съветници Калоян Паргов и Николай Николов ще питат за затруднения в транспортната ситуация на район „Овча купел“. Като извънредна точка от дневния ред е предвидено да бъде разгледан Доклад за кандидатстването на район „Овча купел“ за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за изпълнение на проект за водопроводна и канализационна мрежи в кв. „Овча купел – стара част“ подетап I „А“, от идеен и работен проект за ВиК мрежи за кв. „Овча купел – стара част“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След настояване на омбудсмана Мая Манолова КЕВР свали цената на водата

След настояване на омбудсмана Мая Манолова КЕВР свали цената на водата

20 Декември 2017 | 13:44 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намали цената на водата след многократно призоваване от страна на омбудсмана Мая Манолова регулаторът да я преизчисли, според коректния период на инфлацията. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. В становището си до председателя на комисията Иван Иванов от 11 декември 2017 г., както и в редица свои медийни изявления, омбудсманът заяви, че КЕВР манипулативно използва числата, в интерес на ВиК операторите, което доведе до драстичното увеличение на цената на водата в 14 области.
Манолова аргументира твърденията си с факта, че вместо инфлацията от м. януари до м. октомври т.г., която е 0,7%, регулаторът е взел предвид справка от м. декември 2016 г. до края на м. октомври т.г. – 1,9%. Омбудсманът посочи също, че инфлацията следва да се изчислява от момента на влизане в сила на утвърдената цена за 2017 г. за ВиК услугите, която е различна за операторите.
В резултат на „натиска“, който националният обществен защитник оказа върху КЕВР, на 15 декември 2017 г. комисията излезе с ново решение, в което ясно личи, че след преизчислението на инфлацията, първоначалното увеличение на цената на водата намаля с няколко пункта в 14-те области на страната.
Мая Манолова е категорична, че до драстичния скок нямаше да се стигне и ако КЕВР за изчисление на социалната поносимост не беше ползвала избирателно изследване на Националния статистически институт /НСИ/ за средно месечните доходи на домакинствата, в което данните са 100 % по-високи, спрямо аналогично такова, отново публикувано на сайта на НСИ.
Омбудсманът е убедена и настоява, че ако се вземат по-ниските данни от изследването на НСИ, увеличението ще е далеч по-поносимо, а в три области – Монтана, Кърджали и Силистра, изобщо не би трябвало да има увеличение на цената на водата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова даде цената на водата на прокуратурата

Омбудсманът Мая Манолова даде цената на водата на прокуратурата

19 Декември 2017 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова се срещна със заместника на главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова и завеждащия отдел „Надзор за законност“ Виктор Малинов. На срещата бяха обсъдени решенията на КЕВР от 30 ноември и от 15 декември т. г. и основанията за оспорване тяхната законосъобразност пред съда. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. Ася Петрова съобщи, че прокуратурата вече се е самосезирала за решенията на регулатора от 30 ноември и е изискала преписките от комисията за цената на водата в областите Бургас, Ямбол и Враца.
В късния следобед омбудсманът Мая Манолова изпрати и официално сигнал за незаконосъобразното решение за скока на водата до ВАП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Имаше смисъл от натиска ми над КЕВР за цената на водата, защото в последното си решение са се съобразили с аргументите ми, че манипулират числата

Омбудсманът Мая Манолова: Имаше смисъл от натиска ми над КЕВР за цената на водата, защото в последното си решение са се съобразили с аргументите ми, че манипулират числата

19 Декември 2017 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София. Имаше смисъл от натиска, който оказах на КЕВР, защото в последното си решение са се съобразили с аргументите ми, че манипулират числата. Това каза омбудсманът Мая Манолова в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Решението на КЕВР за повишаване на цената на водата е незаконно и това може да бъде доказано пред съд. В координация съм с главния прокурор Сотир Цацаров, а днес имам среща с ръководителя на Върховна административна прокуратура, за да му представя моя анализ и Прокуратурата да протестира тези решения. Всъщност имаше и смисъл от натиска, който оказах на КЕВР, защото макар и да отричаха, в последното решение са се съобразили с аргументите ми, че манипулират числа и по отношение на инфлацията са взели коректните цифри. По този начин в Ямбол вместо с 20% водата е увеличена със 17%, а във Враца вместо с 13% - с 11%. Наистина КЕВР си прави каквото си иска и използва еквилибристики, така че да осигури максимално висока пределна цена, за да могат ВиК дружествата да събират максимално пари от хората и да имат максимални печалби. Те са се съобразили за всичките 15 области, тъй като в доклада бяха взели информация от декември 2016 г., а в същото време в наредбата пише, че инфлацията, с която се увеличава цената на водата, трябва да се вземе от момента, в който е определена първата цена за ценовия период. И тъй като решенията са след месец септември, трябваше да се вземат числа от 1 октомври до 1 ноември, от 1 ноември до 1 декември и т.н. И в момента, в който са коригирали числата по начина, по който аз ги разобличих, в крайна сметка окончателното решение е паднало с по 3 пункта в тези 15 области“, каза още Манолова и посочи, че другият голям проблем е в нечестното използване на един друг критерий от страна на КЕВР – социалната поносимост към цената на водата.
„КЕВР има ангажимент да провери колко коректно са изготвени бизнес плановете, но според експерти там числата за оперативните разходи в бъдеше време са завишени. Това е числителят на формулата, който е завишен, а знаменателят – очакваните бъдещи фактурирани количества вода, е занижен. Моето твърдение е, че това трябва да бъде проверено чрез съдебна проверка. Трябва да се разбере защо КЕВР е взела данните от по-високото изследване на Националния статистически институт (НСИ) от средните месечни доходи на домакинствата. А разликата между двете изследвания е 100%. И твърдя, че ако бяха взети данните от по-ниското изследване на средно месечните доходи на домакинствата, което е официално обявено от НСИ, в три от областите изобщо нямаше да има увеличение на водата – Монтана, Кърджали и Силистра. Очаквам да коригират цената на водата надолу, така че поне хората от малките населени места, където има много ниски доходи, хората да не усещат толкова силно тази несправедливост“, каза омбудсманът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-министър Малина Крумова: Потребителите заплащат единственото за ВиК услугите, които получават, стратегия предвижда най-уязвимите групи да бъдат подпомагани

Заместник-министър Малина Крумова: Потребителите заплащат единственото за ВиК услугите, които получават, стратегия предвижда най-уязвимите групи да бъдат подпомагани

18 Декември 2017 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Увеличението на цената водата е заложено в бизнес плановете на ВиК дружествата, одобрени през 2017 г. от Комисията за енергийно и водно регулиране. В тях е определена цената за всяка от петте години на регулаторния период от 2017 г. до 2021 година. В края на годината КЕВР коригира заложената цена за 2018 г. с инфлационен процент за периода от одобрението на плановете досега. Това коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова в предаването „Денят започва“ на БНТ, съобщиха от пресцентъра на Министерството. Цената се формира на база 3 стойности – за водоснабдяване, отвеждане и пречистване, като потребителите заплащат единствено цената на услугите, които получават, посочи тя.
По отношение на предвиденото 20-процентно повишаване на цената на водата в Ямбол Крумова увери, че новата стойност ще бъде заплащана след въвеждането в експлоатация на пречиствателна станция за отпадни води, поради калкулиране на новата услуга в цената на водата. „Навсякъде, където се предоставя единствено водоснабдителна услуга, се плаща само за нея“, подчерта заместник-министърът.
Изискване на Европейската комисия, поставено още при договарянето на Оперативна програма „Околна среда2014-2020“, е финансиране да се предоставя единствено на консолидирани територии, които се обслужват от един ВиК оператор, припомни регионалният заместник-министър. Тя отчете като успех договорената с ЕК възможност още пет територии, завършили консолидирането си след одобрението на ОПОС 14-20, да започнат подготовка на проекти, които да бъдат финансирани при наличие на финансов ресурс, спестен при изпълнението на проектите в 16-те вече консолидирани области. Европейското финансиране дава възможност да се вложи значителен безвъзмезден финансов ресурс за решаване на проблеми.
Заместник-регионалният министър коментира случая с отказалата се от консолидация община Кресна, където ВиК дружеството е общинско. „Кресна е показателен случай за ставащото с общинските ВиК дружества. Дълги години е водена политика за поддържане на по-ниска цена. За дружеството не се прилагат инвестиционни или икономически принципи при определянето на цената, а единствено политическо-конюктурни решения“, коментира още Крумова. Тя допълни, че ако Кресна се е била присъединила към асоциацията по ВиК в област Благоевград, е щяла да има възможност да използва средства от Програмата за развитие на селските райони за подмяна във водопроводната мрежа, като увеличението на цената е нямало да бъде рязко. Крумова отрече да има спиране на ВиК проекти на кмета на общината и даде за пример Община Свищов, кметът на която е от БСП, но предстои да бъде подписано споразумение за пречиствателна станция за питейни води. „Община Кресна не е подавала проект за европейско финансиране, защото не е допустима, тъй като не попада в консолидиран район“, посочи заместник-министърът.
За 2018 г. в бюджета на Министерството регионалното развитие и благоустройството са предвидени 18 млн. лв. за ВиК инфраструктура, като заявките за подмяна на водопроводи са над 400 млн. лв. Критериите, по които ще бъдат разпределени средствата от бюджета на министерството, са на база население, спешност от прилагане на мерки и наличие на заплаха за здравето, като приоритет имат населените места с прекъсване на водоснабдяването, посочи Крумова. Тя отрече нападките за партиен избор при определянето на населените места за финансиране на ВиК инфраструктурата и посочи, че определящо е решаването на проблеми с водоснабдяването. Крумова поясни, че средствата за канализация не са достатъчни и е необходимо да се разчита на цената на водата или на европейско финансиране в областите с един ВиК оператор.
В Стратегията за развитие на ВиК отрасъла се предвижда създаването на фонд, който да покрива нуждите на малките населените места. Има ясна стратегия по отношение на най-уязвимите групи, така че да бъдат подпомогнати без да се нарушава формирането на инвестиционния ресурс. Всички уязвими групи ще ползват вода на субсидирана цена, така че да заплащат минимална цена или никаква за минималното количество, необходимо за покриване на житейските нужди, като размерът предстои да се уточни. Обсъжда се вариант подпомагането да бъде директно чрез ВиК, при условие, че хората отговарят на определените критерии, така че да се опрости административно в най-голяма степен процесът на подпомагане, подчерта Крумова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С до 40% намаляване на загубите на вода предвиждат ВиК оператори

С до 40% намаляване на загубите на вода предвиждат ВиК оператори

16 Декември 2017 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. В дългосрочен план отделни ВиК оператори планират редуциране на водозагубите между 15% и 40%. В краткосрочния 5-годишен период в бизнесплановете им пък прогнозата е за спад на водозагубите между 5% и 20%. Това съобщи в интервю за Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Вече има наредба за качеството на предоставяната услуга, в която е предвиден много по-сериозен контрол от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране, тъй като досега механизмите не са били достатъчно добри. Почти всички ВиК оператори са наказвани, но с дребни санкции на фона на извършваните нарушения, каза министърът.
КЕВР следи за изпълнението на инвестициите, тя има право да прави периодичен мониторинг на бизнес плановете на операторите, които могат да бъдат променяни на третата година, обясни още Николай Нанков.
От 2010 г. до сега само от ВиК операторите са инвестирани над 500 млн. лв. Още 320 млн. лв. трябва да инвестират до 2020 г., обяви министърът. Той посочи, че новите услуги също струват пари, но са основани на екологични директиви. Николай Нанков обясни, че там, където няма изградена канализация, гражданите няма да плащат за отвеждане и пречистване на отпадни води, а само за доставяне на питейна вода.
Инвестициите в отрасъла и въведената през 2015 г. единодушно от всички партии с промяна в Закона за водите единна цена на услугата, предоставяна от един ВиК оператор в една област, са факторите, които оказват влияние върху цената на водата, обясни регионалния министър. Той коментира, че предложенията за повишаване на цената на водата са били разглеждани още през 2015 г. и 2016 г. в общинските съвети, асоциациите по ВиК и от областните администрации.
През 2015 г. именно с грижа за най-бедните Законът за водите беше променен от ГЕРБ като прагът на социална поносимост беше намален от 4% на 2,5% от доходите на домакинствата в една област, за да няма безкрайни увеличения на цената на водата, напомни Николай Нанков. Вече е готов проектът и през следващата година ще стартираме с обсъжданията на нов законопроект за ВиК. Там предвиждаме още по-сериозен механизъм, за да може за най-бедните прослойки от населението да гарантираме т.нар. водни помощи или гарантирано потребление на ниска цена, съобщи министърът. С експерти се обсъжда дали минималният праг за битовите нужди на един човек да са безплатни или на минимална цена. Дискутира се и дали размерът на водните количества да е в размер на 1,5 куб. м или 2,8 куб.м на човек на месец. Очаква се законът да влезе в сила в средата на 2018 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Очакваме между 15 и 45% редуциране на водозагубите в дългосрочен период, а между 5 и 20 % в краткосрочен

Министър Николай Нанков: Очакваме между 15 и 45% редуциране на водозагубите в дългосрочен период, а между 5 и 20 % в краткосрочен

16 Декември 2017 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме между 15 и 45% редуциране на водозагубите в дългосрочен период, а между 5 и 20 % в краткосрочен за тези 5 г. на действие на бизнес плановете. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. „Поскъпването на водата е в следствие на комплекс от фактори, като започнем още от 2015 г., когато стартира и водната реформа. Два са основните компонента, които влияят на поскъпването в момента – първо, имаме нормативна промяна от 2015 г., с която се въведе статута на единната цена на водата на обособената територия, обслужвана от един ВиК оператор. Тоест, ако в Монтанско имаме различи цени на водата във Вършец, в Бойчиновци, в Монтана, на база факта, че водата може да е помпажна или дуо гравитачна – т.е. по-евтина, сега на база на справедливия модел, въведен с тази нормативна промяна, имаме единна цена на територията на цялата област“, каза още министърът и обясни, че е нормално в някои населени места, където е била по-ниска да поскъпне или на други - да поевтинее.
„През 2015 г. се приема закона с гласовете на тези, които в момента бутат протестите – цялата парламентарна група на БСП и всички 8 парламентарни групи приемат тези текстове за единната цена на водата. Точно хората, които протестираха – защото аз видях гражданина Таско Ерменков и гражданката Корнелия Нинова, имат комисари и един от тях е от квотата на БСП, а другият от квотата на Реформаторския блок, които одобряват тези бизнес планове. Лицемерно е“, кoментира още Нанков.
„Отделно имаме и фактора инвестиции в отрасъла. Всички инвестиции минават и ще минават и в бъдеще през цената на водата. От 2010 г. до ден днешен само ВиК операторите са инвестирали над 500 млн. лева, а по бизнес план остава да инвестират още 320 млн. лева“, обясни той.
„Когато коментираме за липса на канализация, трябва да имаме предвид, че там гражданите и населението не плащат за отвеждането на отпадни води и тяхното пречистване. Това също е една от големите спекулации по темата. Когато имаме услугата доставка на питейна вода, жителите на Вършец няма да плащат 2.72 лв. както е в Монтана, а ще плащат 1.90 лв., каквато е цената само на услугата доставка на питейна вода без услугата пречистване поради факта, че липсва канализация. Освен това новите услуги като пречистването и отвеждането на отпадналата вода, какъвто е случаят в Ямбол, също струват пари – факт е, че се основани на екологични изисквания, чрез които да направим водния ресурс достъпен за българските граждани и след 10-20 години, както и към момента, а не да мислим палиативно и след 10 г. да се чудим откъде да намерим вода“, обясни Нанков.
Министърът уточни, че КЕВР ще следи дали се изпълнява този план, като комисията има право да прави периодичен мониторинг на всеки 3 месеца. „А на третата година бизнес планът може да бъде променен“, каза Нанков.
По думите му в разработвания в момента от Министерството закон за ВиК се предвижда сериозен механизъм, за да може да има гарантирано потребление на вода на ниска цена. „Държавата, за да инвестира във ВиК инфраструктура, трябва да изразходва средства или от държавния бюджет, или от цената на услугата, която е такса за това как ВиК оператора предоставя услугата и за това каква услуга предоставя. Ако изходим от това, че данъци не трябва да ги пипаме и държавата ще продължи своята роля във все по-малкото разпределяне на публичните блага, ние трябва да гарантираме по-добро качество на услугата чрез по-висока такса на всички български граждани. Средата на 2018 г. това ще влезе в сила“, обясни Нанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Между 2 и 20 процента поскъпва водата в 14 области на страната от 1 януари 2018 година (ОБЗОР)

Между 2 и 20 процента поскъпва водата в 14 области на страната от 1 януари 2018 година (ОБЗОР)

16 Декември 2017 | 05:30 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) взе решение, с което водата в 14 области от страната ще поскъпне от 1 януари 2018 г. Готвеното поскъпване предизвика недоволство в много от градовете. Според планираните увеличения в София цената скача с 9.5% до 2.36 лв. за куб. м, в Смолян с 4.5% до 2.35 лв., в Пловдив с 2.9% до 2.20 лв., във Варна с 2.7% до 3 лв., в Силистра с 6.5% до 3.29 лв., в Кърджали с 2.8% до 2.43 лв., в Русе с 6.2% до 2.78 лв., в Перник с 5.8% до 2.29 лв., в Монтана с 6,4% до 2.89 лв., в Шумен с 3% до 3.32 лв., в Сливен с 2.05% да 2.50 лв., в Бургас с 8.7% до 2.77 лв., във Враца с 13% до 3.09 лв. В Ямбол цената ще скочи с най-много – с 20% до 2.78 лв. Заседанието на енергийния регулатор се проведе на фона на протест, организиран от БСП, в който се включи и лидерът на левицата Корнелия Нинова. По думите ѝ независимата КЕВР е независима само от народа си, но е зависима е от концесионера си и не може да се живее повече така. Нинова заяви, че увеличението на цената на водата не е оправдано на фона на доходите на населението и правителството провежда политики на геноцид.
Според председателятна Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов, който също се включи в протеста пред сградата на КЕВР, очакваното поскъпване на цената на водата е неприемливо, при положение че 1/3 от София няма и канализация.
В Народното събрание, ПГ на БСП излезе с декларация по повод планираното увеличение на водата. В нея се посочва, че с присъщото високомерие, с което вчера са потвърдили орязания достъп до лечение на нуждаещи се пациенти, управляващите ще се отнесат и към протестите срещу поскъпването на водата. От БСП посочиха, че управляващите от последните 2 мандата търкалят реформата във ВиК сектора някъде, но не и към реална и качествена промяна и подчертаха, че правото на достъп до чиста питейна вода е признато право на ООН, докато в нашата страна все още управляващите си мислят, че водата е просто българска песен на Евровизия.
От ГЕРБ определиха участието на лидера на БСП Корнелия Нинова в протеста срещу по-високите цени на водата като намеса и опит за натиск в работата на независим регулатор. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви, че държавата ще помогне на най-бедните, които не могат да си плащат по-висока цена на водата. „Върволица народни представители от БСП лобират пред кабинета ми за пътни и ВиК проекти. 90% от парламентарните въпроси, които ми се задават, са свързани с пътища и ВиК проекти. Или няма координация, или има едно личностно разделение. Довчера асфалт не се ядеше, а сега изведнъж се прояде“, каза Нанков.
Пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че не може БСП да организира протест, а същевременно да е гласувала за промените за цената на водата.„Защо в момента трябва да се прави този протест и да се организират тези негативни оценки към правителството, към днешната управляваща коалиция?“, попита той. „Смятам, че това е несериозно, защото БСП са участвали в този процес. И те винаги са го подкрепяли, когато са били искрени. Аз не знам кога те са искрени“, заяви Цветан Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Между 2 и 20 процента поскъпва водата в 14 области на страната от 1 януари 2018 година (ОБЗОР)

Между 2 и 20 процента поскъпва водата в 14 области на страната от 1 януари 2018 година (ОБЗОР)

15 Декември 2017 | 21:36 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) взе решение, с което водата в 14 области от страната ще поскъпне от 1 януари 2018 г. Готвеното поскъпване предизвика недоволство в много от градовете. Според планираните увеличения в София цената скача с 9.5% до 2.36 лв. за куб. м, в Смолян с 4.5% до 2.35 лв., в Пловдив с 2.9% до 2.20 лв., във Варна с 2.7% до 3 лв., в Силистра с 6.5% до 3.29 лв., в Кърджали с 2.8% до 2.43 лв., в Русе с 6.2% до 2.78 лв., в Перник с 5.8% до 2.29 лв., в Монтана с 6,4% до 2.89 лв., в Шумен с 3% до 3.32 лв., в Сливен с 2.05% да 2.50 лв., в Бургас с 8.7% до 2.77 лв., във Враца с 13% до 3.09 лв. В Ямбол цената ще скочи с най-много – с 20% до 2.78 лв. Заседанието на енергийния регулатор се проведе на фона на протест, организиран от БСП, в който се включи и лидерът на левицата Корнелия Нинова. По думите ѝ независимата КЕВР е независима само от народа си, но е зависима е от концесионера си и не може да се живее повече така. Нинова заяви, че увеличението на цената на водата не е оправдано на фона на доходите на населението и правителството провежда политики на геноцид.
Според председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов, който също се включи в протеста пред сградата на КЕВР, очакваното поскъпване на цената на водата е неприемливо, при положение че 1/3 от София няма и канализация.
В Народното събрание, ПГ на БСП излезе с декларация по повод планираното увеличение на водата. В нея се посочва, че с присъщото високомерие, с което вчера са потвърдили орязания достъп до лечение на нуждаещи се пациенти, управляващите ще се отнесат и към протестите срещу поскъпването на водата. От БСП посочиха, че управляващите от последните 2 мандата търкалят реформата във ВиК сектора някъде, но не и към реална и качествена промяна и подчертаха, че правото на достъп до чиста питейна вода е признато право на ООН, докато в нашата страна все още управляващите си мислят, че водата е просто българска песен на Евровизия.
От ГЕРБ определиха участието на лидера на БСП Корнелия Нинова в протеста срещу по-високите цени на водата като намеса и опит за натиск в работата на независим регулатор. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви, че държавата ще помогне на най-бедните, които не могат да си плащат по-висока цена на водата. „Върволица народни представители от БСП лобират пред кабинета ми за пътни и ВиК проекти. 90% от парламентарните въпроси, които ми се задават, са свързани с пътища и ВиК проекти. Или няма координация, или има едно личностно разделение. Довчера асфалт не се ядеше, а сега изведнъж се прояде“, каза Нанков.
Пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че не може БСП да организира протест, а същевременно да е гласувала за промените за цената на водата.„Защо в момента трябва да се прави този протест и да се организират тези негативни оценки към правителството, към днешната управляваща коалиция?“, попита той. „Смятам, че това е несериозно, защото БСП са участвали в този процес. И те винаги са го подкрепяли, когато са били искрени. Аз не знам кога те са искрени“, заяви Цветан Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: КЕВР предлага минимална кубатура, откъдето да се плащат големите суми за вода, социално слабите ще бъдат компенсирани

Валентин Николов, ГЕРБ: КЕВР предлага минимална кубатура, откъдето да се плащат големите суми за вода, социално слабите ще бъдат компенсирани

15 Декември 2017 | 21:03 | Агенция "Фокус"
София. КЕВР предлага минимална кубатура, откъдето да се плащат големите суми за вода. Това каза за Радио „Фокус“ Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и председател на Постоянно действаща подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР към Комисия по енергетика. По думите му има два варианта, които се обсъждат, ще бъдат приети и хората ще бъдат компенсирани. „В Закона за водите е заложена социална поносимост на тавана на цената на водата, защото е ясно, че тя ще бъде вдигана. В Международната водна асоциация е определен лимит, необходим за ползването на човек на ден – 50 литра, тоест 1,5 кубика на месец и така се определя поносимата цена в МРРБ за социално бедните, които да бъдат подпомагани на база кубатура“ коментира Николов. За твърдението, че представителят на БСП в регулатора Димитър Кочков си е взел принудителен отпуск, за да не участва в заседанието, Валентин Николов каза, че има запис, в който лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщава, че оттегля представителя на партията в комисията, за да не взема решения за определяне цените на няколко областни ВиК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Полицията в Шумен се опитва да заглуши недоволството от цената на водата

БСП: Полицията в Шумен се опитва да заглуши недоволството от цената на водата

15 Декември 2017 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Шумен. Днес, след протест срещу увеличението на цената на водата в Шумен, след неоснователна жалба от заместник областния управител Петко Шаренков в полицията в града е извикан общинският председател на БСП-Шумен Веселин Пенчев, съобщиха от пресцентъра на БСП. Според БСП-Шумен по този начин управляващите искат да заглушат недоволството от повишението, с което цената на водата в общината ще бъде една от най-високите в страната.
От БСП-Шумен подчертават, че за днешния протест са получени всички необходими разрешителни и не е ясно кое налага председателят на БСП-Шумен да бъде викан в полицията.
Те призовават вътрешния министър да извърши незабавна проверка на действията на подчинените си в Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП – Кърджали украси своя офис с коледно дърво на протеста

БСП – Кърджали украси своя офис с коледно дърво на протеста

15 Декември 2017 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Кърджали. БСП – Кърджали украси своя офис с коледно дърво на протеста, съобщиха от пресцентъра на БСП. Празнично оцветените топки задават въпросите, които интересуват всички български граждани, около предстоящото повишаване на цените на водата. Социалистите напомнят, че водата не е лукс, а жизнена необходимост и че в периода на тяхното управление, преди 3 години, в Кърджали водата е била 1.28 лв., а днес е почти двойно 2.44 лв. И защо местното дружество се крие зад само 2% увеличение, след като това става всеки месец.
Не е подминат и въпросът - кой плаща водата на областния управител, особено след като при поредното спиране на водата в сградата на общината, през изминалата седмица, гаражът на областната управа остана без вода. БСП - Кърджали се присъедини към протестите в цяла България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЕВР прие окончателно решение за изменение на цени на ВиК услуги в 14 области за 2018 г.

КЕВР прие окончателно решение за изменение на цени на ВиК услуги в 14 области за 2018 г.

15 Декември 2017 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в специализиран състав "ВиК", на което прие окончателно решение за изменение на цени на ВиК услуги за 2018 г. С решението са коригирани цени на ВиК услугите на операторите в 14 области на страната - София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.
В съответствие с действащата законова и подзаконова уредба, в края на всяка календарна година Комисията е задължена да актуализира утвърдените цени на ВиК услугите за всяка следваща година в 5-годишните бизнес планове на ВиК дружествата, като отчете размера на инфлационния индекс за 2017 г. и изпълнените от операторите показатели за качество на услугите. Решенията за цените на ВиК услугите в 14-те области в България са приети от регулатора в рамките на 2017 г., когато са одобрявани 5-годишните бизнес планове на ВиК операторите и цените на заложените в тях ВиК услуги за всяка отделна година. Бизнес плановете бяха утвърдени през периода април-ноември 2017 г., с отделни процедури за всяко от 14-те ВиК дружества, като бяха проведени 14 открити заседания и 14 обществени обсъждания. По всички направени предложения на обсъжданията Комисията излезе с ясни и мотивирани становища в публикуваните си на интернет страницата на регулатора решения за одобряване на бизнес планове и цени на ВиК операторите.
КЕВР стриктно ще следи изпълнението на бизнес плановете на ВиК дружествата и ще предприема мерки при неизпълнението им. След третата година на 5-годишния регулаторен период, съгласно законовите изисквания, Комисията задължително ще провежда цялостен регулаторен преглед на изпълнението на поетите ангажименти от ВиК дружествата – постигнат размер на заявените инвестиции и показателите за качество на услугите, намаляване на загубите по мрежата и др. При доказано неизпълнение на заложените в бизнес плановете инвестиции и показатели, Комисията незабавно ще коригира цените на утвърдените ВиК услуги, като ги намалява.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Ще въведем социалните помощи за вода, спорният момент е дали да са по линия на МТСП или на ВиК операторите

Министър Николай Нанков: Ще въведем социалните помощи за вода, спорният момент е дали да са по линия на МТСП или на ВиК операторите

15 Декември 2017 | 14:03 | Агенция "Фокус"
София. Спорният момент при социалните помощи за вода е дали да са по линия на МТСП или на ВиК операторите. Това каза на брифинг в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка с поскъпването на водата в 14 области, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Законът за ВиК има две основни поанти. Първата е, че ще въведем социалните помощи за вода. Тук ще е спорният момент дали ще бъдат по линия на структурите на Министерството на труда и социалната политика или по линия на ВиК операторите“, коментира Нанков и уточни, че ще има един гарантиран минимум, съгласно стандартите на ООН. „Г-жа Нинова да си озапти колегите народни представители, тъй като когато те искат водни проекти, те са свързани с ресурс. Да ни кажат те откъде да дойде този ресурс. Ако не по този начин, откъде да вземе държавата – от пенсиите, от учителските заплати, от средствата за полицаи, образование? Лобирано е за проекти на община Самоков, Гоце Делчев, Свищов, Стражица, Троян, десетки са. Вижте кои са от тези избирателни райони“, каза още регионалният министър.
Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков допълни, че няма как да забранят или да накарат някого да не протестира. „Напротив, за всеки един политик това е едно от възможните действия, които може да породи едно или други действие. При г-жа Нинова става въпрос за морал. В крайна сметка, ако избягаме от политиката и си спомним процесите в предишната ДКЕВР с ценови решения, които пораждаха огромни проблеми. Неслучайно самите ние с абсолютно мнозинство в НС, заедно с БСП, подкрепихме регулатора да избяга от възможността МС да го назначава и да се избира пряко от НС“, обясни той и подчерта, че това, което Нинова прави днес, е натиск. „Аз не мога да го определя по никакъв друг начин освен натиск. Те като политически лидер седи пред независим регулатор без да коментира дали цената е правилно изчислена или не, а дали им харесва или не. И на мен може да не ми харесва, но всички доводи до този момент показват, че имаме нужда от свеж ресурс с изостанал сектор. Това, което Нинова прави е груба намеса в независим регулатор“, каза още Александър Ненков.
Агенция „Фокус“ припомня: Още в сряда на съвместно заседание на парламентарните комисии по околна среда и регионално развитие министър Николай Нанков обяви, че е помислено и върху нещо много важно – въвеждането на социални помощи за вода. Тогава той уточни, че най-уязвимите групи от българското общество ще бъдат поети за сметка на приходите на ВиК операторите. „Това е т.нар. солидарен подход“, посочи регионалният министър. По думите му Законът за ВиК е готов на над 90%, като през януари ще започнат с обществените обсъждания. Той подчерта обаче, че законът за ВиК няма да е панацея, но ще вдигне нивото на сектора и ще подобри отношенията в него.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: В основата на всичките в несгоди е корупцията, призоваваме по време на вота на недоверие на 17 януари пред парламента да поискаме оставката на управляващите

Корнелия Нинова, БСП: В основата на всичките в несгоди е корупцията, призоваваме по време на вота на недоверие на 17 януари пред парламента да поискаме оставката на управляващите

15 Декември 2017 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. В основата на всичките ви несгоди, е корупцията на България. Вече ви казах, че 10 млрд. лв. се крадат годишно. Ето защо ви призоваваме на 17 януари, пред парламента, по време на вота на недоверие, за да поискаме оставката им най-вече заради корупцията. Вчера приеха закон за борба с корупцията, в който пише, че тя не е престъпление. Това каза пред протестиращите пред сградата на Министерския съвет лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на БСП. Нинова отбеляза, че с приетия закон, управляващите ще борят корупцията с глоби и проверка на декларации. "Вчера приеха закон за борба с корупцията и орган, който ще се бори с тази корупция, но този орган те сами ще си назначават. Това не е закон за борба с корупцията. Това е закон за защита на корупцията. Имитират пред вас борба с корупцията, за да могат скрито и зад гърба ви да продължават да крадат"- коментира Нинова. Тя изтъкна, че този закон, както и ветото на президента Радев бяха подкрепени от гласовете на Марешки – човек, който е със свален имунитет, човек с няколко обвинения, човек, който търгува на тъмно с лекарства, вчера натисна копчето да спре лекарствата на онкоболните. "Укротиха Волен и си купиха Марешки. Марешки е златният пръст на правителството. Днес Марешки управлява България. За това ли гласува българският народ - човек с обвинения, със свален имунитет да спасява правителството"- възмути се Корнелия Нинова. Според нея сега Бойко Борисов е зависим от Марешки, а не от българския народ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не може БСП да организира протест, а същевременно да е гласувала за промените за цената на водата

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не може БСП да организира протест, а същевременно да е гласувала за промените за цената на водата

15 Декември 2017 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Не може да организираш структурите си, а същевременно да си гласувал за направените промени. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод организирания от БСП протест пред сградата на КЕВР срещу повишаването на цената на водата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Защо в момента трябва да се прави този протест и да се организират тези негативни оценки към правителството, към днешната управляваща коалиция?“, попита той. „Смятам, че това е несериозно, защото БСП са участвали в този процес. И те винаги са го подкрепяли, когато са били искрени. Аз не знам кога те са искрени“, заяви Цветан Цветанов. „Изборът, който направихме за КЕВР беше много ясен - трябва да бъде определян и избиран от парламента. Трябва да бъде равноотдалечен от изпълнителната власт и от всяка друга институция. Тази законодателна промяна беше подкрепена от ЕК“, посочи той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: Корнелия Нинова под натиск е накарала своя представител в КЕВР да си вземе отпуск

Валентин Николов, ГЕРБ: Корнелия Нинова под натиск е накарала своя представител в КЕВР да си вземе отпуск

15 Декември 2017 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Корнелия Нинова под натиск е накарала своя представител в КЕВР да си вземе отпуск. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Валентин Николов във връзка с поскъпването на водата в 14 области, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тук съм като председател на подкомисията за наблюдение на КЕВР. Мога да определя действията на БСП като политически цинизъм. Първо, защото когато говорят, че нямаме реформи в правителството, ето как те постъпват с една реформа, която те са гласували като водната стратегия. Съвсем скоро виках КЕВР именно по тази тема. Абсолютно пълна незаинтересованост от БСП по темата“, заяви Николов. Той запита как може политически лидер да каже, че има представител в КЕВР, който е независим регулатор, и да каже, че той трябва да се оттегли от решенията днес и човекът по този начин да вземе отпуск.
„Има едно заведено арбитражно дело във Вашингтон именно за намеса на политиката по времето на Орешарски във вземането на решенията на ДКЕВР. След като е накарала своя човек в КЕВР да излезе в отпуск, тя може би е вземала решения и в други колективни решения на Комисията. След като тя има влияние върху това решение за вземане на отпуск, трябва да попитаме дали Нинова или той го е решил“, каза още Валентин Николов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: Учудвам се на лицемерието на Корнелия Нинова, която като политически лидер отиде да протестира пред независим регулатор

Александър Ненков, ГЕРБ: Учудвам се на лицемерието на Корнелия Нинова, която като политически лидер отиде да протестира пред независим регулатор

15 Декември 2017 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Учудвам се на лицемерието на Корнелия Нинова, която като политически лидер отиде да протестира пред независим регулатор. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Александър Ненков във връзка с поскъпването на водата в 14 области, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бих попитал г-жа Нинова от къде накъде председател на политическа партия, на парламентарна група, който говори за разделение на властите, отива и протестира пред независим орган, чийто мандат и избиране самата тя и нейните народни представители подкрепиха преди 2 години. За какво говорим? Кога сме искрени и кога - не? Реформата наистина не е лека, но в последните години върви в тази насока. Има огромни загуби по мрежата на водоснабдяването. Всички искат да имат добра услуга“, заяви Ненков. По думите му тя трябва да бъде заплащана спрямо реални разходи. „Държавата трябва да се погрижи пък и за хората, които не могат да си позволят тази цена. Всичко останало е една спекулация и опит за създаване на изкуствено напрежение. Същите хора, които отидоха да протестират пред КЕВР, много ми е интересно, когато отидат и лобират за такива проекти в техните населени места, да си спомнят за това, за което са отишли да протестират“, подчерта той. Според него е изключително лицемерно да лобират за такива проекти, защото те са необходими и да искат ресурс, който много добре знаят, че го няма. „Учудвам се на лицемерието и г-жа Нинова наистина като политически лидер трябва да отговори на въпроса от къде накъде тя като такава ще отиде да протестира пред независим регулатор и от къде на къде ще изрази онзи ден мнение, че ще накара техният представител в КЕВР да не участва в заседанието“, каза още Александър Ненков.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Цифрите, които изнася БСП за цената на водата по никакъв начин не са меродавни

Министър Николай Нанков: Цифрите, които изнася БСП за цената на водата по никакъв начин не са меродавни

15 Декември 2017 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Цифрите, които изнася БСП за цената на водата по никакъв начин не са меродавни. Това каза на брифинг в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка с поскъпването на водата в 14 области, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Останах с едно впечатление, което не просто ме възмути, а ме учуди. Винаги съм смятал, че г-жа Нинова е интелигентна, че може да борави с факти, цифри и числа, а да чувам сравнение от рода пари за ВиК и за социални помощи няма в сектора, а 700 млн. лв. бяха раздадени онзи ден за пътни проекти, визирайки тол такси, ами извинявайте, но по-голяма лъжа, спекулация и манипулация, здраве му кажи. 700 млн. лв. не са раздавани за пътни проекти“, коментира Нанков и уточни, че се е дала възможност на Агенция „Пътна инфраструктура“ в дългосрочен план да поеме тези ангажименти, да сключат договори и да реализират проекти. „В момента БСП подтикват и подклаждат хората за подобни протести. Типичен пример е Монтанско – Вършец. Там на база на единната цена на водата се покачи с около 60%. Тогава депутатите гласуваха за тази промяна. Същите тези са на протест пред КЕВР. Къса памет. Явно има някакви много странни и непоследователни действия в тяхната политика. Ние ще бъдем правителството, което ще въведе социалните помощи за най-бедните български граждани за водна услуга. Шоковото поскъпване на водата дори в тази хипотеза ще коства на месец на кубик не повече от 80 до 90 ст. говорим за от 3 до 4 лв.“, допълни той. Според него цифрите, които изнасят по никакъв начин не са меродавни. „Може би няма координация в групата на „БСП за България“, тъй като 90% от парламентарните въпроси, които ми се задават на парламентарния контрол са свързани с пътища и ВиК проекти“, каза още Николай Нанков.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Върволица народни представители от БСП лобират пред кабинета ми за пътни и ВиК проекти

Министър Николай Нанков: Върволица народни представители от БСП лобират пред кабинета ми за пътни и ВиК проекти

15 Декември 2017 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Върволица народни представители от БСП лобират пред кабинета ми за пътни и ВиК проекти. Това каза на брифинг в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка с поскъпването на водата в 14 области, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „90% от парламентарните въпроси, които ми се задават, са свързани с пътища и ВиК проекти. Или няма координация, или има едно личностно разделение. Върволица народни представители от БСП лобират пред вратата ми за пътни и водни проекти. Довчера асфалт не се ядеше, а сега изведнъж се прояде“, заяви Нанков.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Управляващите ще се отнесат с присъщото си високомерие към протестите срещу поскъпването на водата

Манол Генов, БСП: Управляващите ще се отнесат с присъщото си високомерие към протестите срещу поскъпването на водата

15 Декември 2017 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. С присъщото високомерие, с което вчера потвърдиха орязания достъп до лечение на нуждаещи се пациенти, управляващите ще се отнесат и към протестите срещу поскъпването на водата. Това каза депутатът от ПГ на БСП Манол Генов в декларация от името на групата по повод протеста пред КЕВР срещу повишаването на цената на водата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Длъжни сме да признаем на управляващите тяхната упоритост така да работят, да налагат и отлагат политики, че периодично да изкарват протестиращи хора по улици и площади. Днес сме свидетели на поредния такъв справедлив протест на хората заради сервираната им предколедно новина как водата, която използват в дома си ще става „по-солена“, посочи той. „Никой от властта не е сметнал за нужно нито до момента, нито отсега нататък, да обясни на българските граждани защо се прави това“, заяви Манол Генов. „Управляващите от последните 2 мандата търкаляха реформата във ВиК сектора някъде, но не и към реална и качествена промяна“, обясни депутатът. „Правото на достъп до чиста питейна вода е признато право на ООН. В нашата страна все още управляващите си мислят, че водата е просто българска песен на Евровизия“, коментира Манол Генов. „Имайте смелост, признайте си грешките, съберете кураж и разберете- ако искате да няма нови протести и хората да станат отговорни платци на добра услуга вземете незабавни мерки“, се обърна той към управляващите.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Независимата КЕВР е независима само от народа си

Корнелия Нинова, БСП: Независимата КЕВР е независима само от народа си

15 Декември 2017 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. Независимата КЕВР е независима само от народа си, зависима от концесионера си. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред протестиращите пред сградата на енергийния регулатор срещу очакваното поскъпване на водата, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Не може да се живее повече така", каза Нинова. Тя заяви, че в момента КЕВР решава да вдигне цената на водата от 3 до 30% и допълни, че увеличението на цената на водата не е оправдано на фона на доходите на населението. По думите ѝ правителството провежда политики на геноцид. "10 млрд. лв. се крадат годишно, но няма 25 млн. лв. за онкоболни", каза Нинова и допълни, че днешният протест е и във връзка с концесията на "Софийска вода". Лидерът на БСП обясни, че управляващите не спират да крадат пари и като пример посочи тол системата, за която все още няма договор. "Благодаря, че имате мнение и смелост да го изразите. Предайте това на вашите съграждани, нека и те поискат промяната, която искаме ние", обърна се Нинова към протестиращите.
След нейното изказване се отправиха към сградата на Министерски съвет, където по думите ѝ се намира главният виновник за увеличението на цената на водата. Движението в района е блокирано.
Инна ПЕЙЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Очакваното поскъпване на цената на водата е неприемливо, при положение че 1/3 от София няма и канализация

Калоян Паргов, БСП: Очакваното поскъпване на цената на водата е неприемливо, при положение че 1/3 от София няма и канализация

15 Декември 2017 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Очакваното поскъпване на цената на водата е неприемливо, при положение че 1/3 от София няма и канализация. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов по време на протеста пред сградата на КЕВР срещу готвеното приемане на по-високи цени на водата, предаде репортер на Агенция "Фокус".Той подчерта пред протестиращите, че недоволството им е оправдано. Велизар Енчев, депутат от 43-тото Народно събрание, обвини управляващата коалиция в това, че е България е най-бедната и най-бедната страна в ЕС.
Инна ПЕЙЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се включи в протеста пред КЕВР срещу повишаването на цената на водата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се включи в протеста пред КЕВР срещу повишаването на цената на водата

15 Декември 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се включи в протеста пред КЕВР срещу повишаването на цената на водата, предаде репортер на Агенция "Фокус". Пред сградата на енергийния регулатор са се събрали десетки хора, като се очаква на място да пристигнат около 1000 души. В протеста участва голяма част от парламентарната група на БСП, както и много граждани. Протестиращите скандират "Оставка" и свирят със снимки. Освен български знамена те носят и плакати, от които се четат надписи като„Да спрем демографската катастрофа и геноцид в България“.
Представителите на БСП посочват, че според тях грешните решения, които са взети от сегашното управление са в секторите "Здравеопазване", "Енергетика", "Отбрана", както и концесиите. Очаква се след 1 месец БСП да организира протест пред летище София във връзка с концесията му.
Движението в района е затруднено, а полицейското присъствие - засилено.
Инна ПЕЙЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки граждани се събраха на протест пред сградата на КЕВР срещу очакваното поскъпване на цената на водата

София: Десетки граждани се събраха на протест пред сградата на КЕВР срещу очакваното поскъпване на цената на водата

15 Декември 2017 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Десетки граждани се събраха на протест пред сградата на КЕВР. Тяхното недоволство е свързано с очакваното поскъпване на цената на водата, което регулаторът ще приеме по-късно днес, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Г-н председател, къде са ни договорите със "Софийска вода", пише на един от издигнатите лозунги. На място има засилено полицейско присъствие. Движението в района се извършва нормално.
Инна ПЕЙЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП организира протест против увеличението на цената на водата

БСП организира протест против увеличението на цената на водата

15 Декември 2017 | 08:06 | Агенция "Фокус"
София. БСП организира протест срещу предстоящото увеличение на цената на водата в София и големите градове на страната, съобщиха от пресцентъра на БСП. Протестът ще се проведе от 10.30 час пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране на бул. Княз Александър Дондуков № 8-10 в София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП организира протест против увеличението на цената на водата

БСП организира протест против увеличението на цената на водата

14 Декември 2017 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. БСП организира протест срещу предстоящото увеличение на цената на водата в София и големите градове на страната, съобщиха от пресцентъра на БСП. Протестът ще се проведе утре, 15 декември, от 10.30 часа, в София, пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране на бул. Княз Александър Дондуков № 8-10.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП - София: Протест срещу увеличението на цената на водата ще се проведе пред сградата на КЕВР на 15 декември

БСП - София: Протест срещу увеличението на цената на водата ще се проведе пред сградата на КЕВР на 15 декември

14 Декември 2017 | 13:05 | Агенция "Фокус"
София. Протест срещу увеличението на цената на водата ще се проведе от 10.45 часа на 15 декември пред сградата на КЕВР (бул. Дондуков 8 - 10). Това съобщиха от ГС на БСП - София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Според МРРБ се спекулира с цената на водата (ОБЗОР)

Според МРРБ се спекулира с цената на водата (ОБЗОР)

14 Декември 2017 | 05:55 | Агенция "Фокус"
София. На съвместно заседание на парламентарните комисии по околна среда и регионално развитие министър Николай Нанков заяви, че с темата за цената на водата се спекулира. Той припомни, че през 2015 година всички партии в парламента са подкрепили единната цената на водата в обособена територия. „Освен неизбежното поскъпване на цената на водата в социално поносими граници, трябва да споменем, че е помислено и върху нещо много важно – въвеждането на социални помощи за вода. Най-уязвимите групи от нашето общество да бъдат поети за сметка на приходите на ВиК операторите. Това е т.нар. солидарен подход“, посочи регионалният министър. Законът за ВиК е готов на над 90%, като през януари ще започнат с обществените обсъждания. „Законът за ВиК няма да е панацея, но ще вдигне нивото на сектора и ще подобри отношенията в него“, коментира Николай Нанков.
Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че цените на водата са обосновани икономически, така че услугите да имат нивото, заложено като изискване от ЕС. По думите му обоснованите цени ще доведат до защита на комфортния начин на живот на гражданите, на здравето им и ще отворят хоризонт на съпътстващи преимущества, свързани с туризъм и инвестиционен климат в страната. Според него независимо от натиска, който се упражнява върху решенията на КЕВР, регулаторът в решенията си твърдо се уповава на законовите изисквания. Председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов изтъкна, че е необходим закон за ВиК услугите. Той апелира да се говори по-експертно в сектора, да се инвестира и да бъдат намалявани загубите. Депутатът Манол Генов заяви, че БСП ще подкрепи закон за ВиК операторите. Според него секторът е недофинансиран, а нуждата от инвестиции е крещяща. Ивелина Василева от ГЕРБ обясни, че през август ЕК е потвърдила, че е изпълнено условието за нормативна уредба, която дава основание за сигурност на ВиК сектора.
Общинските съветници от БСП се обявиха против повторно увеличение на цената на водата в София. Председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов заяви, че такова увеличение би било несправедливо. „1/3 от София е без канализация, качеството на водата е на ниско равнище все още. Около 50% от водата са загуби, а това е ангажимент на концесионера“, посочи Калоян Паргов. Зам.-председателят на СОС Николай Стойнев заяви, че КЕВР определя цената на водата и всяко политизиране по-скоро задълбочава проблема с водоснабдяването. „Дали е висока или ниска, всеки има мнение, но тук трябва експертен коментар“, коментира той.

Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общинските съветници от БСП се обявиха за спиране на приватизацията на Общинска банка, от ГЕРБ защитиха процедурата (ОБЗОР)

Общинските съветници от БСП се обявиха за спиране на приватизацията на Общинска банка, от ГЕРБ защитиха процедурата (ОБЗОР)

14 Декември 2017 | 05:45 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов заяви, че процедурата по приватизацията на Общинска банка трябва да бъде спряна, защото явяването само на един кандидат не защитава правата на софиянци. „БСП-София винаги е била против приватизацията на този така ценен актив - Общинската банка. На предстоящото заседание на Столичния общински съвет ще гласуваме срещу приватизацията“, обясни той. По думите му кметът на София Йорданка Фандъкова неведнъж е заявявала, че е за конкурсно начало с повече кандидати, затова трябва да направи възможното в случая с приватизацията на Общинска банка.
В отговор, председателят на СОС Елен Герджиков заяви, че процедурата по приватизацията на банката е прозрачна и ясна. Той припомни, че до 2011 година СО е била изгубила контрол в управлението на Общинска банка, а оттогава досега с много усилия контролът е възвърнат. Според него банката е стабилна и изглежда добре на пазара, въпреки че далеч не е сред водещите. По повод критиката на БСП, че в процедурата участва само един кандидат Елен Герджиков коментира, че кандидатът е одобрен с решение на КЗК и БНБ. А решението на СОС е под условие, защото такъв е законът. Зам.- председателят на СОС Николай Стойнев уточни, че процедурата по приватизация на Общинска банка ще се финализира с положително становище на БНБ и КЗК. Преди това решението ще се гласува от СОС. Той обясни, че единственият кандидат отговаря на изискванията банката да запази предмета на дейността си и седалището си в следващите 5 години. Кандидатът трябва да гарантира с финансов ресурс защитата на всички клиенти на банката.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Според МРРБ се спекулира с цената на водата (ОБЗОР)

Според МРРБ се спекулира с цената на водата (ОБЗОР)

13 Декември 2017 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. На съвместно заседание на парламентарните комисии по околна среда и регионално развитие министър Николай Нанков заяви, че с темата за цената на водата се спекулира. Той припомни, че през 2015 година всички партии в парламента са подкрепили единната цената на водата в обособена територия. „Освен неизбежното поскъпване на цената на водата в социално поносими граници, трябва да споменем, че е помислено и върху нещо много важно – въвеждането на социални помощи за вода. Най-уязвимите групи от нашето общество да бъдат поети за сметка на приходите на ВиК операторите. Това е т.нар. солидарен подход“, посочи регионалният министър. Законът за ВиК е готов на над 90%, като през януари ще започнат с обществените обсъждания. „Законът за ВиК няма да е панацея, но ще вдигне нивото на сектора и ще подобри отношенията в него“, коментира Николай Нанков.
Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че цените на водата са обосновани икономически, така че услугите да имат нивото, заложено като изискване от ЕС. По думите му обоснованите цени ще доведат до защита на комфортния начин на живот на гражданите, на здравето им и ще отворят хоризонт на съпътстващи преимущества, свързани с туризъм и инвестиционен климат в страната. Според него независимо от натиска, който се упражнява върху решенията на КЕВР, регулаторът в решенията си твърдо се уповава на законовите изисквания. Председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов изтъкна, че е необходим закон за ВиК услугите. Той апелира да се говори по-експертно в сектора, да се инвестира и да бъдат намалявани загубите. Депутатът Манол Генов заяви, че БСП ще подкрепи закон за ВиК операторите. Според него секторът е недофинансиран, а нуждата от инвестиции е крещяща. Ивелина Василева от ГЕРБ обясни, че през август ЕК е потвърдила, че е изпълнено условието за нормативна уредба, която дава основание за сигурност на ВиК сектора.
Общинските съветници от БСП се обявиха против повторно увеличение на цената на водата в София. Председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов заяви, че такова увеличение би било несправедливо. „1/3 от София е без канализация, качеството на водата е на ниско равнище все още. Около 50% от водата са загуби, а това е ангажимент на концесионера“, посочи Калоян Паргов. Зам.-председателят на СОС Николай Стойнев заяви, че КЕВР определя цената на водата и всяко политизиране по-скоро задълбочава проблема с водоснабдяването. „Дали е висока или ниска, всеки има мнение, но тук трябва експертен коментар“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общинските съветници от БСП се обявиха за спиране на приватизацията на Общинска банка, от ГЕРБ защитиха процедурата (ОБЗОР)

Общинските съветници от БСП се обявиха за спиране на приватизацията на Общинска банка, от ГЕРБ защитиха процедурата (ОБЗОР)

13 Декември 2017 | 21:31 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов заяви, че процедурата по приватизацията на Общинска банка трябва да бъде спряна, защото явяването само на един кандидат не защитава правата на софиянци. „БСП-София винаги е била против приватизацията на този така ценен актив - Общинската банка. На предстоящото заседание на Столичния общински съвет (СОС) ще гласуваме срещу приватизацията“, обясни той. По думите му кметът на София Йорданка Фандъкова неведнъж е заявявала, че е за конкурсно начало с повече кандидати, затова трябва да направи възможното в случая с приватизацията на Общинска банка.
В отговор, председателят на СОС Елен Герджиков заяви, че процедурата по приватизацията на банката е прозрачна и ясна. Той припомни, че до 2011 година СО е била изгубила контрол в управлението на Общинска банка, а оттогава досега с много усилия контролът е възвърнат. Според него банката е стабилна и изглежда добре на пазара, въпреки че далеч не е сред водещите. По повод критиката на БСП, че в процедурата участва само един кандидат Елен Герджиков коментира, че кандидатът е одобрен с решение на КЗК и БНБ. А решението на СОС е под условие, защото такъв е законът. Зам.- председателят на СОС Николай Стойнев уточни, че процедурата по приватизация на Общинска банка ще се финализира с положително становище на БНБ и КЗК. Преди това решението ще се гласува от СОС. Той обясни, че единственият кандидат отговаря на изискванията банката да запази предмета на дейността си и седалището си в следващите 5 години. Кандидатът трябва да гарантира с финансов ресурс защитата на всички клиенти на банката.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Законът за ВиК е готов на над 90%

Министър Николай Нанков: Законът за ВиК е готов на над 90%

13 Декември 2017 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. Законът за ВиК е готов на над 90%. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на съвместно заседание на Комисията по околната среда и водите и на Комисията по регионално устройство и благоустройството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дори и искрите които прехвърчат между отделните институции показаха колко е важен секторът. За фонда, който ще бъде създаден и ценовата надбавка очакваме да генерираме приблизително 50 млн. на годишно измерение, които ще се разходват в населени места от между 2000 и 10 000 жители. Законът за ВиК е готов на над 90%“, заяви Нанков. По думите му още януари ще започнат с обществените обсъждания, за да могат в края на януари или началото на февруари да е готов законопроектът. „Законът за ВиК няма да е панацея, но ще вдигне нивото на сектора и ще подобри отношенията в него“, каза още Николай Нанков.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивелина Василева, ГЕРБ: През август ЕК потвърди, че е изпълнено условието, определящо наличието на нормативна уредба, която дава основание за сигурност на ВиК сектора

Ивелина Василева, ГЕРБ: През август ЕК потвърди, че е изпълнено условието, определящо наличието на нормативна уредба, която дава основание за сигурност на ВиК сектора

13 Декември 2017 | 17:03 | Агенция "Фокус"
София. През август ЕК потвърди, че е изпълнено условието, определящо наличието на нормативна уредба, която дава основание за сигурност на ВиК сектора. Това каза председателят на Комисията по околната среда и водите и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева по време на съвместно заседание на Комисията по околната среда и водите и на Комисията по регионално устройство и благоустройството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Реформата във Вик е заложена още през 2009 г. в законодателството. 2014 г. бе приета базовата стратегия за развитие на ВиК сектора. През август ЕК потвърди, че е изпълнено условието, което определя наличието на нормативна уредба, която дава основание за сигурност на сектора. ВиК секторът има грижата да предоставя качествени услуги на населението, да доставя питейна вода“, коментира Василева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Ще подкрепим закон, който касае за ВиК операторите

Манол Генов, БСП: Ще подкрепим закон, който касае за ВиК операторите

13 Декември 2017 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим закон за ВиК операторите. Това каза депутатът от БСП Манол Генов по време на съвместно заседание на Комисията по околната среда и водите и на Комисията по регионално устройство и благоустройството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Споделям казаното от Иван Иванов, че наистина комуникация трябва да има. КЕВР докато направи тези бизнес планове и те не ги докарат, за да могат да бъдат одобрени, не подозираме ли, че тези ВиК оператори могат да фалират. Секторът е недофинансиран“, заяви Генов. По думите му нуждата от инвестиции е крещяща.
„Мисля, че много добър момент е определянето на социалната поносимост на цена. Това ще освободи бизнеса и ВиК операторите да могат да инвестират, да генерират средства и да подобряват инфраструктурата. Едни бъдещи законодателни промени ще бъдат подкрепени“, каза още депутатът.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дора Янкова, БСП: Във въздуха летят едни милиарди и проблемът във ВиК сектора продължава да стои

Дора Янкова, БСП: Във въздуха летят едни милиарди и проблемът във ВиК сектора продължава да стои

13 Декември 2017 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Във въздуха летят едни милиарди и проблемът във ВиК сектора продължава да стои. Това каза депутатът от БСП Дора Янкова по време на съвместно заседание на Комисията по околната среда и водите и на Комисията по регионално устройство и благоустройството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме огромен воден ресурс и водата се губи. Ние сме държавата в ЕС с най-много загуби. Ползваме може би 20%. Стои си въпросът за инвестицията в малките населени места до 3000 човека. Ако ще спасяваме демографските проблеми, ние нямаме инвестиции в малките населени места. Имаме огромни контрасти. Наливат се средства. На нас дори не ни е известно, но направете един сайт в МРРБ, на който да има яснота на всеки планов период за сменените тръби. Да има някаква прозрачност и яснота. Ние трудно като депутати се ориентираме в тази водна реформа, да не говорим за гражданите“, заяви Янкова. Тя се обърна към МРРБ, като посочи, че имат необходимост да поемат сериозно водният сектор, да видят как работят по места ВиК операторите и представителите. „Пием некачествена вода, системата е тежка за реформиране и е дошло време да говорим практически точно и ясно. Във въздуха летят едни милиарди и проблемът продължава да стои. Иска ми се догодина поне с 1 млрд. лв. да сме свалили да имаме отчетена модернизация на сектора. Хората протестират, защото няма и един ВиК сектор, който да отиде и да каже какво ще ремонтират и, че ще пият качествена вода. Има много пробойни и чисто управленски решения и воля да се дисциплинира средата от горе надолу. Иска ми се да отчитаме реални резултати и хората да ги усещат“, каза още Дора Янкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Иван Иванов, Българска асоциация по водите: Необходим е закон за ВиК услугите

Инж. Иван Иванов, Българска асоциация по водите: Необходим е закон за ВиК услугите

13 Декември 2017 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. Необходим е закон за ВиК услугите. Това каза председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов по време на съвместно заседание на Комисията по околната среда и водите и на Комисията по регионално устройство и благоустройството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В последно време започна да се слуша и мнението на експертите в сектора. Дълги години цените на ВиК услугите бяха обект на политически изказвания. Апелирам да говорим по-експертно. За никой от членовете на асоциацията не е приятно да се увеличават цените на ВиК услугите. Проблемите са налице. Трябва да се правят инвестиции, има огромни загуби. Те трябва да бъдат намалявани“, заяви Иванов. По думите му има ниско заплащане в сектора и идва моментът как трябва да се реши този въпрос. „Поздравявам МРРБ за подготвената стратегия, имам малки забележки. Необходим е специализиран закон за ВиК услугите. Имаме двойно регулиране в момента. При него се получава едно размиване на отговорностите и липса на адекватна реакция при реалните условия“, каза още инж. Иван Иванов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, КЕВР: Цените на водата са обосновани икономически, така че услугите да имат нивото, заложено като изискване от ЕС

Иван Иванов, КЕВР: Цените на водата са обосновани икономически, така че услугите да имат нивото, заложено като изискване от ЕС

13 Декември 2017 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Цените на водата са обосновани икономически, така че услугите да имат нивото, заложено като изискване от ЕС. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов по време на съвместно заседание на Комисията по околната среда и водите и на Комисията по регионално устройство и благоустройството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „КЕВР е ключов участник във водната реформа. Нашето участие минава през няколко етапа. Първо, участието в обсъждането на промените в двата основни закона – Закона за водите и Закона за регулиране на ВиК общините. Второ беше разработването и приемането на двете наредби, които уреждат материята – за регулиране цените на водата и на водоснабдителните и канализационни услуги“, заяви Иванов. По думите му през 2016 г. ВиК операторите подготвиха и представиха своите бизнес планове, като неизменна част са предложение за цени на услугите. „Бизнес плановете КЕВР прие и разгледа, като преди това върна някои и през 2017 г. започна приемането им. Бизнес пановете са важни за реформата във ВиК сектора, защото почиват на нова нормативна уредба. По думите му финансовата устойчивост на ВиК операторите определя и устойчивостта на предлаганата услуга. Към момента са приети бизнес плановете на 14 регионални ВиК оператора и на няколко малки. За всички част важна част от бизнес плановете представлява инвестиционните разходи на операторите. КЕВР се придържа твърдо към политиката си да приема само тези инвестиционни разходи, които са действително необходими и са с обосновани и с ясни параметри, които трябва да доведат до повишаване на качеството на услугата“, допълни той. По думите му за никого не е тайна, че плановете не могат да бъдат инвестирани само от оперативните програми и републиканския бюджет. Иванов обясни, че близо 50% от тези разходи трябва да се възстановят от цената на водата. „Да може българските граждани да осъзнаят, че цените са обосновани икономически, за да може да се създаде устойчива ВиК структура, която да позволи услугите да имат ниво на това, заложено в ЕС като изискване. Това ще даде резултат в няколко насоки – защита на комфортния начин на живот на гражданите, на здравето им и ще отвори хоризонт на съпътстващи преимущества, свързани с туризъм и инвестиционен климат в страната“, допълни председателят на КЕВР. Според него независимо от натиска, който се упражнява върху решенията на КЕВР, регулаторът в решенията си твърдо се уповава на законовите изисквания и подзаконовоте нормативни изисквания. „Единната цена на водата в обособените територии е приета с единодушие от народните представители и ние като регулатори я прилагаме напълно адекватно. В нашите действия изцяло ще застанем на тази основа, като считаме, че решенията, които приемаме са в дългосрочна полза на българските граждани и обществото като цяло“, каза още Иван Иванов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.