НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Ще бъдат поставени още камери за скорост в столицата

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Ще бъдат поставени още камери за скорост в столицата

15 Декември 2017 | 15:45 | Агенция "Фокус"
София. Ще бъдат поставени още камери за скорост в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „Столична община, договорено със СДВР, в момента прави процедура за допълнителни камери за скорост. За мен това е изключително важно. По големите булевард се кара изключително бързо, няма добра дисциплина, налага ни се да слагаме повдигнати пешеходни пътеки и неравности. Но се трябва да има и много по-строг контрол. Затова ще закупим допълнителни камери за скорост, които ще предадем на СДВР и „Пътна полиция“, заяви столичният кмет.
Младен Петров, директор на Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ към МВР, отбеляза, че 200 от 3 500-те камери в системата за наблюдение на столицата могат да разпознават номера на автомобили, които да бъдат използвани за последващи анализ.
Директорът на СДВР Ивайло Иванов поясни, че за момента записите от тези камери не могат да бъдат използвани за изпращането на електронни фишове на водачите, хванати в нарушение, но има идея след Председателството това да бъде надградено.
„Идеята на този проект е не само камерите на СДВР и на Столичната община да бъдат използвани, а да бъдат интегрирани в един общ модел, за да можем да използваме камерите и на други институции – на аерогарата, на други министерства - на първо място за превенция, а ако нещо се случи, да можем да реагираме по най-адекватния и бърз начин“, каза той.
Младен Петров поясни, че в последствие системата ще бъде надградена като към нея ще могат да бъдат добавяни допълнителни камери, не само от столицата, но и от други градове, като Бургас, Пловдив, Велико Търново.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Внимавайте, МВР ви наблюдава – 3 500 камери ще следят за сигурността в столицата

Министър Валентин Радев: Внимавайте, МВР ви наблюдава – 3 500 камери ще следят за сигурността в столицата

15 Декември 2017 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Внимавайте, МВР ви наблюдава – 3 500 камери ще следят за сигурността в столицата. Това каза вътрешният министър Валентин Радев, който заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова посети Центъра за видеонаблюдение на Столичната община, в който ще бъдат обединени системите за наблюдение на СДВР и общината за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тук всичко се вижда. Такъв център съм виждал само в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Впечатлен съм от многото камери. 3 500 ще наблюдават всички, които ще идват на гости в столицата по време на председателството. Опънати са 6 км оптика между тази сграда и НДК“, отбеляза министър Радев. „Наблюдението е първата стъпка към превенцията – да не се случи нещо, което до сега не се е случвало и аз много вярвам, че няма да ни се случи и по време на Председателството. С тази симбиоза, с този център, където усилено се наблюдава с всички камери наистина ще се свали престъпността“, посочи още той, като уточни, че от 6 до 8 души от МВР ще могат да работят в центъра и да получават информация директно от там. „Една от целите ни беше да направим такъв пункт. Имаме още една по-нататъшна - централизирано събиране на данни. Но това е първата стъпка – оптиката - всички да ги виждат, всички да знаят, че са гледани“, каза още министър Радев.
По думите му сигурността за Председателството е обща грижа на МВР и Столична община и е свързана с цялостното представяне на страната ни през тези 6 месеца. „Притесняваме се от нелегални мигранти, които преминават през държавата ни към Централна Европа. Някои от тях може да останат тук и, ако имат лоши помисли, ние да ги видими и да ги спрем. Колегите и гостите, които дойдат тук, трябва да усетят същата грижа и не по-голям или по-малък пропускателен режим, какъвто има в Европа. Трябва да има усещане за сигурност и да мислим само как да подобряваме нещата“, каза още той.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Единната система за сигурност на столицата ще бъде готова до Коледа

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Единната система за сигурност на столицата ще бъде готова до Коледа

15 Декември 2017 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Единната система за сигурност на столицата ще бъде готова до Коледа. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с министъра на вътрешните работи Валентин Радев представи системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „До този момент Столичната община разполагаше с над 3000 камери, като започнахме изграждането на системите за видеонаблюдение от общинските училища и детските градини. Обхванали сме голяма част от тях. След това включихме обществени пространства - паркове, градини, кръстовища. След това включихме системата за управление на трафик. Общо Столичната община разполагаше с 9 центъра за наблюдение на различни обекти. Част от тях можеше и до сега да се наблюдават от колегите от СДВР. Идеята на изграждането на общата система беше да свържем всички тези възможности в един център, в една интегрирана система и това се случва“, обясни тя. „На финала сме на изграждането на интегрираната система за наблюдение в София. Частта, която изпълнява Столичната община включва монтирането на нови 244 камери по трасетата от летището, през бул. „Цариградско шосе“, НДК, бул. „България“ до резиденция „Бояна“ във връзка с предстоящото Председателство, както и нови допълнителни 48 камери в метрото“, посочи столичният кмет. Тя разясни, че втората част от проекта е свързването на всички центрове, които съществуват с центровете на СДВР. „На практика вече изградена системата. Последно предстои монтирането на още 20 камери“, допълни Фандъкова. Тя подчерта, че системата остава и след председателството и ще бъде развивана с превантивни, а в последствие и с разследващи функции. „Тя е изключително важна за сигурността в града. Получихме от държавата 2 млн. лв. за изпълнението на този проект. Включихме 1,1 млн. лв. общински средства, така че общо тази система струва 3,1 млн. лв. Очаквам до Коледа да бъде напълно завършена. След монтирането на последните камери проектът ще бъде изпълнен“, посочи още Фандъкова.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.