НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Взгляд: Владимир Путин даде отговор на провокационен въпрос за отношенията между Русия и Украйна

Взгляд: Владимир Путин даде отговор на провокационен въпрос за отношенията между Русия и Украйна

15 Декември 2017 | 03:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин, отговаряйки на провокационен въпрос на украински журналист относно обмена на военнопленници между Киев и Донбас, проведе кратка лекция за историята на славяните и за политическата ситуация в Украйна. Този отговор има значение преди всичко от гледна точка на разбирането на перспективите в развитието на отношенията между двете страни, пише Взгляд.
Въпросът на украинският журналист Роман Цимбалюк съдържаше всичките клишета на украинската пропаганда. В рамките на отговора си руският президент напомни развитието на конфликта в Донбас и без да признава независимостта на ЛНР и ДНР, призна въоръжените им сили за гарант за безопасността на гражданите им. Той призова Киев към пряк диалог с Донецк и Луганск, напомняйки, че в историята няма прецедент, при който подобен конфликт се решава само от посредници. Също така президентът потвърди по-рано публикуваната информация, че специалният представител на президента на Украйна Виктор Медведчук е пристигнал в Русия, за да обсъди въпроса за обмена на пленниците.
Отговаряйки на въпроса на украинския журналист, Путин премина към историята. „Русия се е оформяла сложно, от много славянски племена. В края на краищата се образува Рус, чийто център е Киев. В този смисъл нашите исторически, духовни и прочее корени ми дават право да говоря, че в основата си сме един народ“, напомни руският президент. Тази позиция силно дразни настоящите киевски власти, опитвайки се по всякакъв начин да открият истински и мними разлики между жителите на Украйна и Русия.
Путин също така припомни, че Украйна влиза в състава на Руската империя с територия, състояща се едва от три нейни сегашни региона. "В резултат на това, че е част от Руската империя територията на Украйна нараства заради много събития: руско-турските войни, а след това и Втората световна война. Но през 1922 г., 1923 г., 1924 г., болшевиките по някаква причина решават, че всички територии, съседни на историческата част на Украйна, трябва да бъдат присъединени в новосъздадената република - Украйна. Целият Черноморски район се присъединява към нея. След Втората световна война западните райони се присъединяват към нея. Дотук добре. Но през 1954 г., Крим е присъединен към нея в нарушение на тогавашното съветско законодателство", припомни Путин.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Приключи ежегодната пресконференция на Владимир Путин

Интерфакс: Приключи ежегодната пресконференция на Владимир Путин

14 Декември 2017 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Ежегодната пресконференция на руския държавен глава Владимир Путин, провела се в четвъртък, приключи, след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков припомни на президента, че има насрочена среща за 16:00 часа, предава Интерфакс.
На тазгодишната пресконференция Путин отговори на общо 65 въпроса на руски граждани в рамките на 3 часа и 42 минути. Ето и най-важните извадки от събитието:

Президентските избори: Държавният глава обяви, че на президентските избори през март 2018 г. ще се яви като независим кандидат, но отбеляза, че „ще разчитам на подкрепата на тези политически сили, които споделят моите възгледи за развитието на страната“. Путин разкри, че ако спечели нов мандат, ще се съсредоточи „върху развитието на инфраструктурата, здравеопазването, образованието, както казах вече и върху високите технологии… без съмнение и върху повишаване доходите на гражданите“. Путин обаче отказа да разкрие информация относно предизборната си кампания.

Относно липсата на конкурентноспособна опозиция: Президентът заяви, че „когато говорим за опозиция, важно е не толкова да се вдига шум по площадите или или в парламента, или дори да се говори за антинароден режим, но вместо това да се предложи нещо по-добро“. Путин отбеляза още, че „най-лесното нещо би било да кажа, че не е моя работа да обучавам моите опоненти“, но изрази предпочитанието си за конкурентна политическа среда в Русия.
На въпроса дали се страхува от опозицията, Путин отговори така: „Властите не са се страхували и не се страхуват от никого“.

Корупцията в правоохранителните органи: Путин заяви, че смята да въведе в полицията ротационният принцип на офицери и началници, който вече действа успешно срещу корупцията в армията.
Що се отнася до развитието на военните сили, държавният глава разкри, че се стреми да развива армията и флота, но без да се забърква в надпревара за въоръжение или натоварва излишно бюджета.

Отношенията със САЩ и Доналд Тръмп: Aмериканският президент има пред себе си важни задачи за изпълнение, сред които здравната реформа, подчерта Путин, като изрази надеждата си, че Тръмп не е изгубил желание за подобряване на двустранните отношения. По думите на руския президент, това би било в „интересите и на американския и на руския народ“.
Що се отнася до разследването относно руска намеса на американските президентски избори, Путин отбеляза, че „това са обвинения на хора, които са против Тръмп и които искат да придадат на неговите действия нелегитимен характер“.

Държавния глава оцени високо работата на действащото правителство, въпреки, по неговите думи, "наличието на определени проблеми“

За действията на Михаил Саакашвили в Украйна: „Считам, че делата на Саакашвили са подигравка с грузинския и украинския народ“, бяха думите на Путин.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Няма да допуснем повторение на украинския сценарий в Русия

Владимир Путин: Няма да допуснем повторение на украинския сценарий в Русия

14 Декември 2017 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия няма да допусне повтарянето на украинския сценарий на своя територия, според думите на президента на страната Владимир Путин, изказани по време на голямата му ежегодна пресконференция в четвъртък, предава РИА Новости.
Той направи този коментар, отговаряйки на въпрос от кандидатиралата се на президентските избори журналистка Ксения Собчак, дали властта се бои от конкуренцията на хора, като опозиционера Алексей Навални.
„Значи,по въпроса за конкуренцията и дали у нас има дееспособна опозиция... Аз вече съм отговарял достатъчно подробно и смисъла на моя отговор може да се синтезира с това, че опозицията трябва да излезе с ясна и понятна за хората позитивна програма, заяви Путин.
По въпроса за персоната, която вие споменахте... Вече имаше въпроси за Украйна. Искате ли, хора, подобни на Саакашвили, да дестабилизират ситуацията в страната? Вие искате да живеем от един „Майдан“, към друг? Искате у нас да се извършват опити за държавни преврати?“, попита на свой ред руският лидер.
В заключение той заяви, че Русия „вече е минала през това“ и се поинтересува дали Собчак иска да върне всичко това. Президентът изрази увереност, че огромното мнозинство от руските граждани не го искат и няма да го допуснат“, предава РИА Новости.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Сирия не може да се справи сама с бежанския проблем

Владимир Путин: Сирия не може да се справи сама с бежанския проблем

14 Декември 2017 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е готова да вземе участие в решаването на проблемите на сирийските бежанци, в рамките на международни усилия. Това заяви руският президент Владимир Путин в четвъртък , по време на голямата си ежегодна пресконференция, предава ТАСС.
„Няма спор, че този проблем (за бежанците) трябва бъде разрешен. Сирия не може да се справи сама, както и Русия не би могла да го направи самостоятелно. Ние сме готови да вземем участие в това, но само като част от общи международни усилия“, отбеляза руският държавен глава.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин ще се яви на президентските избори в Русия като независим кандидат

ТАСС: Владимир Путин ще се яви на президентските избори в Русия като независим кандидат

14 Декември 2017 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че ще участва на предстоящите през март 2018 година президентски избори в Русия като независим кандидат, предава ТАСС, цитирайки думите на руския президент, изказани в четвъртък, по време на голямата му ежегодна пресконференция.
„Ще се самоиздигна“, заяви той.
Във връзка с този подоход, той е готов да приеме подкрепата на всяка политическа сила, споделяща възгледите му за развитието на страната. „Разчитам на широката подкрепа на гражданите“, констатира руският държавен глава.
Путин разкри и че все още не е избран ръководител на предизборния му щаб. Отговаряйки на въпрос, дали в екипа му съществуват разногласия по този въпрос, президентът той обясни на журналиста, че „оживената атмосфера“ „е присъща на всички обсъждания“. „По въпроса за разногласията... При нас винаги ги има, около нас винаги цари оживена атмосфера. Разбира се има и разногласия, и несъгласия... но засега не можем да стигнем до консенсусно решение“, поясни Путин.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин се надява Доналд Тръмп да не е изгубил желанието си за подобряване на отношенията между Русия и САЩ

РИА Новости: Владимир Путин се надява Доналд Тръмп да не е изгубил желанието си за подобряване на отношенията между Русия и САЩ

14 Декември 2017 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин провежда в четвъртък ежегодната си пресконференция, на която отговаря на всевъзможни въпроси за вътрешната и външната политика на Русия. Тази година, първи от всички чуждестранни журналисти,получиха думата от американската NBC News. Техният представител зададе въпрос за американския президент Доналд Тръмп, предава РИА Новости.
„Аз не съм човекът, който трябва да оценява Тръмп“, отговори руският държавен глава и подчерта, че това е задължение на американския народ, който го е избрал. Освен това той обърна внимание на факта, че инвеститорите демонстрират доверие към САЩ, а това е един ключов показател.
В края на отговора си, Путин изрази надежда, че американския президент не изгубил желанието си за подобряване на отношенията между Русия и САЩ, както нееднократно заявяваше по време на предизборната си кампания.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Владимир Путин заяви, че враговете на Доналд Тръмп са измислили историята за руската намеса в американските избори, за да го дискредитират

AFP: Владимир Путин заяви, че враговете на Доналд Тръмп са измислили историята за руската намеса в американските избори, за да го дискредитират

14 Декември 2017 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Москва. Опонентите на американския президент Доналд Тръмп са изфабрикували обвиненията за руска намеса в президентските избори на САЩ, проведени през ноември 2016 фодина, за да го дискредитират. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин, по време на ежегодната си пресконференция в четвъртък, предава AFP.
„Всичко това е измислено от хора, които се противопоставят на Тръмп, за да делегитимират работата му“, заяви Путин, отговаряйки на съответстващ въпрос.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Владимир Путин ще даде традиционната си годишна пресконференция

„Российская газета“: Владимир Путин ще даде традиционната си годишна пресконференция

14 Декември 2017 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Москва. В четвъртък, 14 декември, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще даде традиционната си годишна пресконференция, припомня вестник „Российская газета“ във водеща статия, озаглавена „Разговор до изборите“.
От редакцията отбелязват, че Путин ще отговаря на въпроси за първи път, след като обяви кандидатирането си за още един мандат на президентския пост. До този момент лидерът на Кремъл е участвал в 12 по рода си пресконференции, в рамките на които успя да отговори на около 700 въпроса. Тази година обаче за събитието са акредитирани рекорден брой руски и чуждестранни журналисти -1640. За сравнение, през 2016 г. на пресконференцията бяха допуснати по-малко от 1500.
Голям интерес към събитието са проявили японците, коментират от редакцията, като същевременно не пропускат да отбележат, че за пресконференцията акредитация са получили и представителите на американските средства за масова информация. Телевизионният канал CNN изпраща дори няколко свои журналисти, които да отразят събитието.
Пресконференцията ще бъде излъчвана на живо от няколко руски телевизии и радиа. За отговорите на въпросите може да бъде следено и в интернет пространството. Колкото до темите – те винаги са разнообразни – от глобални като отношенията на Русия със САЩ до съвсем конкретни като състоянието на входовете в жилищата в отделните градове в страната. Ежегодно на Путин му се налага да отговаря и на лични въпроси, молби за помощ или съдействие. Очаква се обаче тази година във фокуса да попаднат предстоящите през март 2018 г. президентски избори в страната.
Обикновено разговорите са дълги и откровени. Тази година обаче Путин може и да успее да отдели много време за събитието. Както по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта: „Има определен лимит, но заедно с него и определена гъвкавост“.
Вестникът припомня, че през 2016 г. пресконференцията продължи 3 часа и 50 минути, в рамките на които Путин отговори на 67 въпроса. Рекордът е от 2008 г. – тогава руският лидер отдели 4 часа и 40 минути, за да отговори на 106 въпроса. Най-кратката му годишна пресконференция е от 2001 г. Тя продължи час и 35 минути, а Путин отговори на едва 22 въпроса.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.