НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Черна гора доказва, че европейската перспектива  на Балканите е реална, когато има единство между волята, ценностите и действията

Президентът Румен Радев: Черна гора доказва, че европейската перспектива на Балканите е реална, когато има единство между волята, ценностите и действията

15 Декември 2017 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. Черна гора се доказа като държава, която активно работи за своята европейска интеграция. Тя е пример за останалите държави от Западните Балкани и за това, че възможностите са отворени, когато се обединяваме около европейските ценности и ги следваме в действията си. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна с председателя на парламента на Черна Гора Иван Брайович на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз страната ни ще работи за европейската перспектива на целия регион на Западните Балкани. Черна гора е пример за постигнат индивидуален напредък в качеството ѝ на страна кандидат за членство в ЕС“, каза още президентът Радев и изрази мнението, че всяка държава от региона следва да бъде оценявана според собствените ѝ усилия в реформите и степента на покриване на критериите за присъединяване. В знак на подкрепа и признание за усилията на Черна гора, президентът Филип Вуянович е поканен да бъде първият държавен глава от Западните Балкани, който да посети страната ни по време на Председателството през 2018 г., каза още Румен Радев.
Иван Брайович изрази готовността на Черна гора да използва възможността, която Българското председателство през 2018 г. предоставя, за да утвърди напредъка на страната към членство в ЕС и да бъдат отворени всички преговорни глави от процеса за присъединяване. „Убеден съм, че България ще стимулира интеграционния процес в региона и ще го изведе като водеща европейска тема така, че напредъкът на държавите да бъде постоянен и необратим“, заяви председателят на черногорския парламент. Иван Брайович също подкрепи усилията за свързване на двете държави с по-добра транспортна инфраструктура, както и за съвместни мерки за увеличаване на туристическия обмен между България и Черна гора.
България и Черна гора имат изключително интензивен политически диалог и ползотворни двустранни отношения в много области, беше подчертано още на срещата. Бихме искали контактите на политическо ниво да се трансформират в по-високи постижения в областта на търговско-икономическото сътрудничество. Настоящият търговски обмен от 15 млн. евро. между нашите две страни е по-нисък от потенциала, който имаме, а също така имаме желание да активизираме и програмите за взаимни инвестиции, каза още българският президент.
Румен Радев и Иван Брайович идентифицираха сигурността, туризма, науката и образованието като сфери, които предлагат сериозни възможности за развитие на отношенията между София и Подгорица на двустранно ниво.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутати от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и Групата за приятелство България – Черна гора ще се срещнат с делегация на Скупщината на Черна гора

Депутати от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и Групата за приятелство България – Черна гора ще се срещнат с делегация на Скупщината на Черна гора

15 Декември 2017 | 08:22 | Агенция "Фокус"
София. Делегация на Скупщината на Република Черна гора, водена от нейния председател Иван Брайович, е на официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. От 10.45 часа в зала „Запад” на парламента народни представители от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и Групата за приятелство България – Черна гора ще се срещнат с чуждестранните гости. По-късно председателят на Скупщината на Черна гора Иван Брайович ще разговаря с президента на Република България Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще проведе среща с председателя на парламента на Черна гора Иван Брайович

Президентът Румен Радев ще проведе среща с председателя на парламента на Черна гора Иван Брайович

15 Декември 2017 | 07:14 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще проведе среща с председателя на парламента на Черна гора Иван Брайович от 09.45 часа на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Oт 11.00 часа в зала „Средец“ на София Хотел „Балкан“ държавният глава ще вземе участие в тринадесетия Национален иновационен форум, който ще се проведе под негов патронаж. Тази година събитието е с тема „България в глобалните технологични вериги“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента на Черна гора Иван Брайович: Всички в региона чакаме с нетърпение вашето Председателство

Председателят на парламента на Черна гора Иван Брайович: Всички в региона чакаме с нетърпение вашето Председателство

14 Декември 2017 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. Всички държави от региона с нетърпение очакваме вашето Председателство на Съвета на ЕС. На всяка крачка виждаме вашата подкрепа. Благодаря ви. С тези думи председателят на парламента на Черна гора Иван Брайович се обърна към вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Българският първи дипломат посрещна госта днес в Министерството на външните работи в София.
Брайович е на официално посещение в България – първото на председател на черногорския парламент у нас. Заедно с него у нас е и депутатът Тарзан Милошевич, председател на Групата за приятелство с България в черногорския парламент.
„Имаме уникален шанс в следващите две години да постигнем много, тъй като и бъдещите председателства на Съвета – Австрия, Румъния и Хърватия, подкрепят европейската интеграция на Западните Балкани – каза Екатерина Захариева. – Вие сте позитивен пример, който трябва да бъде стимулиран, а не демотивиран. Аз съм ваш адвокат.”
„Много сме доволни, че имаме такъв адвокат. Очаквам по време на Българското председателство да отворим всички преговорни глави”, отвърна Иван Брайович.
Министър Захариева припомни, че благодарение на постоянните усилия на българския министър-председател Бойко Борисов и цялото правителство темата за европейската перспектива пред Западните Балкани е върната сред приоритетите на ЕС. Тя предупреди, че това може да завиши твърде много очакванията към България като председател на Съвета на ЕС, но страната ни ще се стреми всяка от шестте държави в региона, които искат да се присъединят към Съюза, да получи позитивен сигнал на базата на собствените си заслуги и напредък.
„Силно се надявам по време на председателството си България да избута дотам този процес, че той да не може да се върне назад”, отговори Брайович и подчерта, че страната му е благодарна на България и за подкрепата за приемането в НАТО.
„Всички усилия на България са напълно безкористни. Смятам, че европейската перспектива държи Балканите стабилни”, сподели министър Захариева.
Визитата на Иван Брайович бе първата на председател на черногорския парламент у нас след възстановяването на държавността на страната. С министър Захариева той обсъди как да бъде засилено икономическото сътрудничество между двете държави, както и редица въпроси от международния дневен ред.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Председателят на парламента Цвета Караянчева и председателят на Скупщината на Черна гора Иван Брайович поднесоха венци пред паметника на Незнайния воин

София: Председателят на парламента Цвета Караянчева и председателят на Скупщината на Черна гора Иван Брайович поднесоха венци пред паметника на Незнайния воин

14 Декември 2017 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Цвета Караянчева и председателят на Скупщината на Черна гора Иван Брайович поднесоха венци пред паметника на Незнайния воин, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В програмата на черногорските парламентаристи са предвидени още срещи с вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова.
Утре народни представители от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и Групата за приятелство България – Черна гора ще се срещнат с чуждестранните гости. По-късно председателят на Скупщината на Черна гора Иван Брайович ще разговаря с президента на Република България Румен Радев.
По време на визитата си у нас черногорската делегация ще посети също храм-паметника „Свети Александър Невски”, както и град Пловдив.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Скупщината на Черна гора Иван Брайович: Добрите политически отношения между България и Черна гора са отлична основа за развитие на всички останали

Председателят на Скупщината на Черна гора Иван Брайович: Добрите политически отношения между България и Черна гора са отлична основа за развитие на всички останали

14 Декември 2017 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Благодаря на моята скъпа колежка – председател на българския парламент. За мен е особена чест и удоволствие, че съм първият председател на черногорския парламент от възобновяването на държавността на Черна гора, който е на официално посещение в Р България. Това каза на брифинг председателят на Скупщината на Черна гора Иван Брайович след срещата му с председателя на парламента Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Винаги е удоволствие за нас да разговаряме с приятели, защото сме убедени и вярваме, че можем да намерим разбирателство по всички възможни въпроси. Това не е първата възможност да разговарям с г-жа Караянчева. Срещали сме се и на други многостранни формати. И за двете страни беше удоволствие да установят, че виждаме парламентарното сътрудничество и дипломация като една първа основна крачка за добри отношения между двете държави“, заяви Брайович. По думите му добрите двустранни политически отношения са главната предпоставка за развитие и на добри икономически отношения.
„Отношенията между България и Черна гора са именно такива – добри политически отношения, които са отлична основа за развитие на всички възможни други. Когато договаряхме момента за тази среща, умишлено го избрахме в точно тези дни – навечерието на поемането на председателството на Съвета на ЕС от страна на България. За нас беше огромно удоволствие да чуем от г-жа Караянчева и това, което преди това сме чували и от българския министър-председател Бойко Борисов, че по време на председателството приоритет ще бъдат Западните Балкани. В този смисъл и присъединяването на Черна гора към ЕС, защото Черна гора е лидер в това отношение“, допълни той. По думите му затова са напълно реални и основателни очаквания им да отворят оставащите 3 глави именно през периода на българското председателство. „Използвах възможността да изразя благодарността на Черна гора за подкрепата, която получихме за присъединяването ни към НАТО. Подчертах, че сега е ред и на г-жа Караянчева да посети Черна гора. Ние с радост ще я посрещнем“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: С Иван Брайович разговаряхме най-вече по темата за Западните Балкани и присъединяването на Черна гора към ЕС

Председателят на парламента Цвета Караянчева: С Иван Брайович разговаряхме най-вече по темата за Западните Балкани и присъединяването на Черна гора към ЕС

14 Декември 2017 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. За нас е голяма чест днес да приемем делегация от парламента на Черна гора. Разговаряхме най-вече по темата за Западните Балкани и присъединяването на Черна гора към ЕС. Това каза на брифинг председателят на парламента Цвета Караянчева след срещата ѝ с председателя на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Като председатели на Съвета на ЕС в следващите 6 месеца ще направим стъпка в посока да помогнем на Черна гора да отвори трите процедури, които трябва да продължи да спазва, за да влезе в ЕС. От своя страна потърсихме подкрепа за нашата кандидатура за секретариата ПСЮИЕ в България и получихме уверение, че ще ни подкрепи“, заяви Караянчева. По думите ѝ една от основните задачи на българското председателство е приобщаване на Западните Балкани към ЕС.
„Ще продължим да работим заедно на парламентарно ниво с групите за приятелство с Черна гора и с българския парламент. Надявам се, че тези срещи ще бъдат изключително полезни и важни за развитието на нашето сътрудничество“, каза още Цвета Караянчева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева посрещна председателя на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович

Председателят на парламента Цвета Караянчева посрещна председателя на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович

14 Декември 2017 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Цвета Караянчева посрещна председателя на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той е на официално посещение в България днес и утре. Визитата му е по покана на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.Брайович и Караянчева ще проведат среща, като след нея двамата ще дадат изявление за медиите. След това ще започне церемонията по полагане на венци пред Паметника на Незнайния воин.
В програмата на черногорските парламентаристи са предвидени още срещи с вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова.
Утре народни представители от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и Групата за приятелство България – Черна гора ще се срещнат с чуждестранните гости. По-късно председателят на Скупщината на Черна гора Иван Брайович ще разговаря с президента на Република България Румен Радев.
По време на визитата си у нас черногорската делегация ще посети също храм-паметника „Свети Александър Невски”, както и град Пловдив.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.