НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:33

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ЕП заяви категорична подкрепа за членството на България и Румъния в Шенген, евродепутатите се обявиха срещу двойните стандарти в ЕС

ЕП заяви категорична подкрепа за членството на България и Румъния в Шенген, евродепутатите се обявиха срещу двойните стандарти в ЕС

14 Декември 2017 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Евродепутати от различни страни и политически групи заявиха категоричната си подкрепа за членството на България и Румъния в Шенген по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Те призоваха Съвета да следва собствените си правила и поети ангажименти, и да прекрати несправедливото блокиране на двете страни, което продължава вече повече от 6 години. Това съобщиха от пресофиса на евродепитата и президент на ПЕС Сергей Станишев.
Дебатът беше предложен от Групата на социалистите в ЕП по инициатива на Сергей Станишев, а в него взеха участие още българските евродепутати Асим Адемов, Емил Радев, Филиз Хюсменова и Ангел Джамбазки. Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС, също присъстваше в пленарната зала.
В началото на дебата европейският комисар по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос категорично потвърди позицията на ЕК в подкрепа на членството на България и Румъния в Шенген. „Без значение колко усърдно работим, в крайна сметка за успеха на трите европейски институции ще се съди по няколко основни теми, и Шенген със сигурност е една от тях. Обединен Шенген означава по-силен Шенген.“, подчерта той.
Силни послания в подкрепа на България и Румъния отправиха редица ключови фигури от основните политически фракции в ЕП. Сред тях бяха лидерът на групата на социалистите в ЕП Джани Питела, зам.-председателят на Групата на ЕНП Естебан Гонсалес Понс, председателят на Съвета на Председателите на комисии на ЕП Сесилия Викстрьом (АЛДЕ) и председателят на комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Клод Мораес (С&Д).
Сергей Станишев, ръководител на Делегацията на българските социалисти, заяви: „Българските колеги от всички групи имаха важна роля за организацията и провеждането на този дебат. Успяхме да мобилизираме голяма политическа подкрепа. Недопускането на България и Румъния нагледно показва липсата на солидарност и незачитането на установените европейски правила. Разширяването и укрепването на Шенгенската зона не е само български или румънски национален интерес.
Финализирането на процеса е ключово за целия ЕС – заради принципите, икономическите ползи и намаляващото доверие в европейските институции. Оплакваме се от анти-европейски сили и популисти, които критикуват ЕС, но тъкмо Шенген е един от поводите, защото показва несправедливо отношение към милиони европейски граждани. Време е страните-членки да си свършат работата и да сложат край на тази несправедливост.“.
Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) коментира: „В момент на нарастващ политически популизъм, традиционните партии, особено когато са управляващи, следва да проявят разум и да не се поддават на популистки похвати. Държавите-членки, които възпират членството на България в Шенген единствено по вътрешно политически причини, не следва да потъпкват европейските правила и закони в името на печеленето на гласове. Не е и проява на солидарност, както и правно не е издържано, правилата, приложими за тях, да бъдат променяни за нас“.
Асим Адемов (ЕНП-ГЕРБ) посочи: „Не е справедливо да не се признават усилията и резултатите на двете страни. Не е справедливо да не се признава фактът, че при сполетялата ни бежанска криза, България е с най-добри резултати. Отдавна България е доказала, че генерира сигурност и стабилност в един много проблемен и сложен регион.“.
Филиз Хюсменова, заместник-председател на Групата на АЛДЕ и ръководител на българската делегация в групата на либералите, заяви: "Недопускането ни в Шенген е нарушение на европейското право. Аргументите против това са само политически. Парадокс е да се търсят съмишленици за бъдещето, а да се прилага друг стандарт към България, която е лоялен партньор, с много добра бюджетна дисциплина, с непоколебима посока към силна интеграция.".
Ангел Джамбазки (ЕКР-ВМРО) коментира: „Причината България и Румъния да не са част от Шенгенското пространство е изцяло политическа. Прилагат се двойни стандарти, нарушават се европейските правила, а двете страни са изпълнили всички технически критерии. Ставаме заложници на вътрешно-политически проблеми на няколко държави-членки. Мястото на България, Румъния и Хърватска е в Шенген, защото ние пазим външните граници на Европа.“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Аврамопулос пред ЕП: На финалната права сме, България и Румъния - скоро в Шенген

Комисар Аврамопулос пред ЕП: На финалната права сме, България и Румъния - скоро в Шенген

14 Декември 2017 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос взе участие в инициирания от евродепутата и президент на ПЕС Сергей Станишев дебат в Европейския парламент (ЕП) за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.
Той заяви категоричната подкрепа на ЕК и посочи, че „без значение колко усърдно работим, в крайна сметка за успеха на трите европейски институции ще се съди по няколко основни теми, и Шенген със сигурност е една от тях. За нашите граждани, това е символът на самият ЕС. Той е най-значимият пример за европейската интеграция. Той представлява всички права и предимства от това да бъдеш европеец, което е тясно свързано със свободата на движение и идеята за европейско гражданство и идентичност.“
В емоционална реч пред ЕП Аврамопулос сподели: „Всички знаете личния ми ангажимент да гарантирам и опазя Шенген, от първия момент, в който поех този пост. Заявявали сме и преди, че единен Шенген е по-силен Шенген. Убедени сме, че България, Румъния, а и Хърватия, когато е готова, трябва да се присъединят към Шенгенското семейство. Това ще разшири зоната на свободно движение и ще направи инструментите на Шенген по-ефективни, увеличавайки сигурността.“
„От дълго време позицията на Комисията е, че България и Румъния са изпълнили необходимите условия. Между 2009 г. и 2011 г. двете страни получиха положителна оценка. Както знаете, сега Съветът трябва да вземе единодушно решение за премахване на вътрешния граничен контрол в България и Румъния и е крайно време това да се случи. Останах с положителни впечатления след дискусията с вътрешните министри миналата седмица и се надявам, че най-после въпросът може да бъде сериозно обмислен.“, продължи комисар Аврамопулос.
„Относно Хърватия, работим в тясно сътрудничество с местните власти, за да установим сферите, в които все още е необходим напредък, за да бъде завършена Оценката по Шенген колкото се може по-бързо. Това ще даде възможност на Комисията да завърши първия етап и да заявим официално, че Хърватия също е готова да се присъедини към Шенгенското пространство.“, коментира присъединяването на страната комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство.
„Пълното прилагане на Шенгенското право ще позволи да се извлекат ползите от системи като Шенгенската информационна система и Визовата информационна система в отношенията на България, Румъния и Хърватия с другите страни от Шенгенското пространство. Също така ще им позволи да приложат по-най ефективния начин Системата за влизане/излизане, без да се наложи изграждането на нови инсталации по вътрешните граници, които след време, когато станат част от Шенген, ще станат вътрешни шенгенски граници. Прилагането на Системата за влизане/излизане представлява особено предизвикателство за Хърватия, имайки предвид дългата й сухопътна граница. И тук от Европейския съюз, сме готови да предложим помощ.“, коментира Аврамопулос ползите за целия ЕС от присъединяването на трите държави.
„Пълноправното членство в Шенген е не само политически справедливо, но и също необходимо от гледна точка на сигурността, защото вътрешната сигурност на една държава-членка е вътрешната сигурност на всички и е сигурността на нашите граждани. Надявам се, че ще можем да приветстваме тези държави-членки в Шенген скоро, след позитивно решение от страна на Съвета.
Както казах и преди малко, от момента, в който поех този пост, аз призовавах за силен и единен Шенген. Днес аз бих искал да похваля властите на трите държави за техния ангажимент. На финалната права сме. Нека я изминем заедно. Днес Парламентът и Комисията, утре Съветът.“, завърши словото си еврокомисарят.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: През 2018 г. България би могла да направи сериозен пробив за приемане в Шенгенското пространство

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: През 2018 г. България би могла да направи сериозен пробив за приемане в Шенгенското пространство

14 Декември 2017 | 08:37 | Агенция "Фокус"
София. През 2018 година България би могла да направи сериозен пробив за приемане в Шенгенското пространство. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. По думите му страната ни е изпълнила всички критерии за членство още преди шест години, но поради политически причини България остава извън Шенген. "Сега основната задача ще бъде да убедим останалите страни членки, които са против членството ни, че не може да има двоен стандарт по тази тема", обясни още той. „През изминалата седмица направихме още едно безпрецедентно действие- заедно с всички колеги от българската делегация, от всички политически семейства, изработихме заедно с нашите румънски колеги една декларация за подкрепа на България и Румъния за Шенгенското пространство и я приехме. Това да работим така по този начин също е безпрецедентно за нас. Тази декларация ще бъде изпратена на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск и до всички държави членки, които имат отношение по приемането на България и Румъния в Шенген“, обясни евродепутатът. Емил Радев допълни, че България трябва да получи достъп до всички европейски информационни системи, за да бъде още по-сигурна охраната на външната граница на Общността. Като постигнат успех евродепутатът отчете разрешения на страната достъп до визовата информационна система и включването ни в единния калкулатор за вход/изход от Европейския съюз. Радев коментира и предстоящото европредседателство, като прогнозира, че то ще изиграе съществена роля за приемането на България в Шенген.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): ЕП подкрепи присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство

„Плюс Инфо“ (Македония): ЕП подкрепи присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство

13 Декември 2017 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Страсбург. По-голямата част от парламентарните групи в Европейския парламент подкрепиха резолюция, призоваваща България и Румъния да бъдат приети в Шенгенското пространство, отбелязва македонската електронна медия „Плюс Инфо“.
Единствено групите на Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) и „Европа на свободата и пряката демокрация" не подкрепиха настояването на ЕП България и Румъния да се присъединят към Шенген. Всички останали групи споделят позицията, че България и Румъния са изпълнили условията за присъединяване към Шенгенското пространство, и че Съветът на ЕС трябва да разреши те да се присъединят към пространството без гранични проверки. Хърватия също трябва да стане член на Шенгенската зона, когато бъде готова за това.
Разискването в ЕП по въпроса бе инициирано от групата на социалистите и демократите.
Съгласно думите на председателя на парламентарната група на СД Джовани Питела приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство „е в интерес на Европа и нейната сигурност".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Емил Радев: след като изпълнихме всички технически критерии, по чисто политически причини България и Румъния не бяха приети в Шенгенското пространство

Евродепутатът Емил Радев: след като изпълнихме всички технически критерии, по чисто политически причини България и Румъния не бяха приети в Шенгенското пространство

13 Декември 2017 | 20:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Евродепутати от различни държави и политически сили отново поискаха по време на дебат в Страсбург България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Решение за това на Европейския парламент има още от юни 2011, а Европейската комисия многократно е обявявала, че двете страни трябва да се присъединят към зоната без граници. За това обаче трябва да бъде взето с пълно мнозинство от всички страни от Европейския съюз, а някои държави - например Холандия, не са съгласни. Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев каза в интервю пред пресслужбата на Групата на ЕНП в Европейския парламент, че незачитането на решението на двете институции е двоен стандарт. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. „На практика, след като изпълнихме всички технически критерии, по чисто политически причини България и Румъния не бяха приети в Шенгенското пространство. Този дебат днес е важен, важна е и декларацията, която успяхме да приемем съвместно с румънската делегация и да разпратим до всички заинтересовани държави членки, които имат отношение към приемането ни в Шенгенското пространство“, посочи още Емил Радев.
Той коментира, че е важно да алармираме във всеки един момент, че това е една несправедливост, че това са двойни стандарти и не може по чисто политически причини, след като сме изпълнили всички критерии, да бъдем държани вън от Шенгенското пространство, след като всички европейски институции и държави-членки оценяват огромната роля на България по охрана на външната европейска граница. „Оценяват това, че на практика сме спрели трафика на хора през Балканския маршрут и че Шенген може да съществува само с много добра охрана на външните граници. Така че се надяваме още веднъж тук, от зала на Европейския парламент да призовем всички ония, които по чисто популистки причини все още стопират приемането на България в Шенгенското пространство, да преосмислят своите ходове и наистина през следващата година ние да станем пълноправни членове на Шенген“, заяви евродепутатът.
Според него по чисто политически и вътрешнополитически някои държави-членки на ЕС на практика са спрели приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, а когато се говори за Европейска солидарност, критериите трябва да са еднакви за всички и да няма двойни стандарти. Емил Радев подчерта, че След като сме изпълнили тези критерии, е крайно време да се покаже на българите, че те са пълноправни граждани на Европа, на Европейския съюз и с преки действия чрез приемането на страната ни в Шенген ние да получим доказателство, че не сме втора ръка европейски граждани.
„Имаме подкрепа на евродепутати от всички държави-членки, от всички политически семейства, включително холандски евродепутати, така че, надявам се, този път гласът на Европейския парламент в подкрепа на членството ни в Шенген да бъде чут и да бъде още една камбана, която да извести, че ние повече няма да търпим двойните стандарти. Надяваме се по време на българското председателство ясно да се предприемат мерки за пълноправното ни членство в Шенген“, каза още Емил Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Дебатът в ЕП за приемането на България в Шенген има за цел да поправи крайна несправедливост

Сергей Станишев, ПЕС: Дебатът в ЕП за приемането на България в Шенген има за цел да поправи крайна несправедливост

9 Декември 2017 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. Дебатът в Европейския парламент (ЕП) за приемането на България в Шенген има за цел да поправи крайна несправедливост. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ евродепутатът и президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. По негови думи механизмът за проверка и сътрудничеството не трябва да се обвързва с Шенгенското споразумение и не може да служи за аргумент на Европейската комисия страната ни да стои извън ядрото на интеграционните зони.
„Очевидно е нужен още натиск и ние трябва много категорично да заявим, като страна, че двойният стандарт е неприемлив. Това е, което подрива доверието в Европейския съюз, защото ние, българите, не сме глупаци и разбираме, че това обвързване на Шенген с механизма за проверка и сътрудничество е абсолютно несправедливо. Шенген си има много ясни критерии, те са записани и ние сме ги изпълнили през 2011 година. Как да имат доверие от българските граждани към Европейския съюз, когато виждат, че самият Европейски съюз не спазва своите правила“, коментира Сергей Станишев и допълни, че Европейският съюз нарушава сам основните си принципи.
Според него, предстоящият в сряда дебат в ЕП за влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген е последната възможност преди Българското председателство на съвета на ЕС да се отправи силно политическо послание от Европарламента към Европейския съвет. Сергей Станишев заяви също, че в обозримо бъдеще темата за Шенгенското пространство трябва да се превърне в приоритетна за българските държавници и едва след това да се мисли за Еврозоната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП в Страсбург ще дебатира в сряда за влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген (ОБЗОР)

ЕП в Страсбург ще дебатира в сряда за влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген (ОБЗОР)

9 Декември 2017 | 03:04 | Агенция "Фокус"
Страсбург . Европейският парламент (ЕП) в Страсбург ще дебатира в сряда за влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Пленарното заседание ще започне в 16.00 часа българско време. Това съобщи на пресконференция евродепутатът и президент на ПЕС Сергей Станишев, който е и инициатор на предложението. Според него още през 2011 г. са изпълнени критериите за членство на страната ни и това е последната възможност преди българското председателство да се отправи много ясно политическо послание от европарламента към Европейския съвет и към страните членки по отношение на членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген с оглед укрепването на европейските граници и на общата сигурност. „Вече 6 години по чисто конюнктурни и политически съображения на една, друга или трета страна се отлага решение на Европейския съвет, което само по себе си е скандално. Много е важно България да клони към ядрото, за да не бъде изтласкана в периферията. Това е много сериозна опасност за страната ни. Това означава членство в Шенген, стартиране на подготовката ни за членство в еврозоната. Трябва да имаме национален план за подготовка“, заяви Сергей Станишев и уточни, че тази седмица е имало председателски съвет, който е одобрил този дебат и той вече ще се случи. Той е имал среща и с Антонио Таяни, с когото също са обсъдили въпроса, като е била изразена подкрепа от негова страна. Лидерът на ПЕС уточни, че се е чул с лидерите на останалите делегации от България, за да се координират и всеки да си свърши работата в своята парламентарна фракция. Станишев изрази надежда в края на следващата година и трите страни да станат членове на шенгенското пространство.
По отношение на механизма за проверка и сътрудничество, Станишев коментира, че е загубил ролята си на двигател на реформи, изчерпал се и не дава силна добавена стойност. Той изрази надежда през следващата година да се извършат необходимите вътрешни реформи в областта на правосъдието и вътрешната сигурност, за да отпадне към следващите европейски избори и механизмът за сътрудничество и проверка. Според него този механизъм е загубил своята инерция и роля на двигател на реформи. По думите му в много отношения той се е превърнал в едно рутинно упражнение и за ЕК, и за правителствата, поради липса на ясни критерии от самото начало на този механизъм. „Бяха сложени едни плаващи критерии и в крайна сметка се превърна в инструмент за неравноправно третиране на България и Румъния. Не, че ние нямаме нашите проблеми в тази област като корупция, организирана престъпност. Напротив, но механизмът вече не дава силна добавена стойност“, коментира Станишев и подчерта, че е необходим общоевропейски механизъм, който да засяга всички. Той добави, че в много страни като Полша и Унгария се погазват основни европейски принципи на политическите стълбове на ЕС.
Сергей Станишев коментира и съставянето на правителство в Германия, като посочи, че няма намерение да се меси, защото ГДСП добре разбира своята отговорност и пред Германия, и пред Европа. „И от нашето семейство сме убедени, че едно германско правителство със социалисти ще бъде много по-добро от германско правителство без социалисти. Либералите в Германия сега са крайни неолиберали“, посочи той и уточни, че искат да видят силна Германия. „Ще следим много внимателно този процес, но крайното решение ще си го вземат те. Много е важно Европа и европейската тематика поставена на първо място. На първо място за първи път беше Европа. Всички опции за правителство са на масата. Вариантите за предсрочни избори не се изключват, както и правителство на малцинството. Не може да се гадае. Прекалено е сложно и еднозначно“, посочи Станишев. Според него минимум до края на март ще може да се очаква съставяне на правителство. От думите му стана ясно още, че конгресът е възложил на Мартин Шулц да започне разговори с канцлера Ангела Меркел, което ще продължи до средата на януари 2018 г. По думите му след това, ако има добри резултати, ще се премине към мандат за водене на преговори за съставяне на правителство. Накрая ще има партиен референдум дали социалдемократите да влязат в правителството.
Сергей Станишев коментира и еврозоната, като посочи, че иска тя да създава условия чрез собствен бюджет за конвергенция между икономиките на страните членки и да предотвратява кризи.
След пресконференцията лидерът на ПЕС написа послание върху портрет на Стефан Данаилов. Картината ще бъде подарена на известния актьор и политик по повод 75-ия му рожден ден на 9 декември.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП в Страсбург ще дебатира в сряда за влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген (ОБЗОР)

ЕП в Страсбург ще дебатира в сряда за влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген (ОБЗОР)

8 Декември 2017 | 21:10 | Агенция "Фокус"
София. Европейският парламент (ЕП) в Страсбург ще дебатира в сряда за влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Пленарното заседание ще започне в 16.00 часа българско време. Това съобщи на пресконференция евродепутатът и президент на ПЕС Сергей Станишев, който е и инициатор на предложението. Според него още през 2011 г. са изпълнени критериите за членство на страната ни и това е последната възможност преди българското председателство да се отправи много ясно политическо послание от европарламента към Европейския съвет и към страните членки по отношение на членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген с оглед укрепването на европейските граници и на общата сигурност. „Вече 6 години по чисто конюнктурни и политически съображения на една, друга или трета страна се отлага решение на Европейския съвет, което само по себе си е скандално. Много е важно България да клони към ядрото, за да не бъде изтласкана в периферията. Това е много сериозна опасност за страната ни. Това означава членство в Шенген, стартиране на подготовката ни за членство в еврозоната. Трябва да имаме национален план за подготовка“, заяви Сергей Станишев и уточни, че тази седмица е имало председателски съвет, който е одобрил този дебат и той вече ще се случи. Той е имал среща и с Антонио Таяни, с когото също са обсъдили въпроса, като е била изразена подкрепа от негова страна. Лидерът на ПЕС уточни, че се е чул с лидерите на останалите делегации от България, за да се координират и всеки да си свърши работата в своята парламентарна фракция. Станишев изрази надежда в края на следващата година и трите страни да станат членове на шенгенското пространство.
По отношение на механизма за проверка и сътрудничество, Станишев коментира, че е загубил ролята си на двигател на реформи, изчерпал се и не дава силна добавена стойност. Той изрази надежда през следващата година да се извършат необходимите вътрешни реформи в областта на правосъдието и вътрешната сигурност, за да отпадне към следващите европейски избори и механизмът за сътрудничество и проверка. Според него този механизъм е загубил своята инерция и роля на двигател на реформи. По думите му в много отношения той се е превърнал в едно рутинно упражнение и за ЕК, и за правителствата, поради липса на ясни критерии от самото начало на този механизъм. „Бяха сложени едни плаващи критерии и в крайна сметка се превърна в инструмент за неравноправно третиране на България и Румъния. Не, че ние нямаме нашите проблеми в тази област като корупция, организирана престъпност. Напротив, но механизмът вече не дава силна добавена стойност“, коментира Станишев и подчерта, че е необходим общоевропейски механизъм, който да засяга всички. Той добави, че в много страни като Полша и Унгария се погазват основни европейски принципи на политическите стълбове на ЕС.
Сергей Станишев коментира и съставянето на правителство в Германия, като посочи, че няма намерение да се меси, защото ГДСП добре разбира своята отговорност и пред Германия, и пред Европа. „И от нашето семейство сме убедени, че едно германско правителство със социалисти ще бъде много по-добро от германско правителство без социалисти. Либералите в Германия сега са крайни неолиберали“, посочи той и уточни, че искат да видят силна Германия. „Ще следим много внимателно този процес, но крайното решение ще си го вземат те. Много е важно Европа и европейската тематика поставена на първо място. На първо място за първи път беше Европа. Всички опции за правителство са на масата. Вариантите за предсрочни избори не се изключват, както и правителство на малцинството. Не може да се гадае. Прекалено е сложно и еднозначно“, посочи Станишев. Според него минимум до края на март ще може да се очаква съставяне на правителство. От думите му стана ясно още, че конгресът е възложил на Мартин Шулц да започне разговори с канцлера Ангела Меркел, което ще продължи до средата на януари 2018 г. По думите му след това, ако има добри резултати, ще се премине към мандат за водене на преговори за съставяне на правителство. Накрая ще има партиен референдум дали социалдемократите да влязат в правителството.
Сергей Станишев коментира и еврозоната, като посочи, че иска тя да създава условия чрез собствен бюджет за конвергенция между икономиките на страните членки и да предотвратява кризи.
След пресконференцията лидерът на ПЕС написа послание върху портрет на Стефан Данаилов. Картината ще бъде подарена на известния актьор и политик по повод 75-ия му рожден ден на 9 декември.
Люба АЛЕКСИЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Искаме еврозоната да създава условия чрез собствен бюджет за конвергенция между икономиките на страните членки и да предотвратява кризи

Сергей Станишев, ПЕС: Искаме еврозоната да създава условия чрез собствен бюджет за конвергенция между икономиките на страните членки и да предотвратява кризи

8 Декември 2017 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Искаме еврозоната да създава условия чрез собствен бюджет за конвергенция между икономиките на страните членки и да предотвратява кризи. Това каза на брифинг евродепутатът и президент на ПЕС Сергей Станишев във връзка с предстоящ дебат в ЕП за влизането на България и Румъния в Шенген, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако говорим за сериозно отношение от ЕС по темите върховенство на закона, политически свободи, права на човека, необходим е общоевропейски механизъм, който да засяга всички. В много страни се погазват основни европейски принципи на политически стълбове на ЕС“, заяви Станишев.
По думите му миналата седмица в петък и събота e ималo съвет на ПЕС. „Много съм доволен, че успяхме след трудна година да излезем с амбициозна силна визия за бъдещето на ЕС. Ние сме семейство от 34 партии и е важно да имаме обща визия. Това е продукт на повече от половин година работа. Редица предложения трябваше да бъдат подложени на гласуване. Важното е, че визията се прие, както и позиция за общ кандидат на европейските избори. Тя отваря нов механизъм за избор чрез открито, прозрачно и демократично състезание. Този процес започва сега“, подчерта той.
„Искаме еврозоната да създава условия чрез собствен бюджет за конвергенция между икономиките на страните членки и да предотвратява кризи. За всичко това ни трябва да имаме силни позиции. Имам идеята следващата година да направим национален форум, в който да обсъдим тези идеи и да има национално усилие. От Лисабон всички социалисти си тръгнаха много заредени с позитивна година. Стремим се еврозоната да не бъде просто един финансов механизъм. Трябва да мисли по социалната кохезия. Мисля, че моите усилия бяха оценени при премиера на Португалия“, каза още Сергей Станишев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: В сряда в ЕП ще има пленарно заседание за влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген

Сергей Станишев, ПЕС: В сряда в ЕП ще има пленарно заседание за влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген

8 Декември 2017 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. В сряда от 16.00 часа ще се проведе пленарно заседание на ЕП и ще има дебат за влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Това каза на брифинг евродепутатът и президент на ПЕС Сергей Станишев във връзка с предстоящ дебат в ЕП за влизането на България и Румъния в Шенген, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е инициатива на групата на социалистите и демократите в ЕП. Този дебат се получи в резултат на моя инициатива. Още през 2011 г. са изпълнени критериите за членство. Вече 6 години чисто политически съображения се отлага решение на Европейския съвет. Това е скандално. Тази седмица имаше председателски съвет, който одобри този дебат и той вече ще се случи. Имах среща и с Антонио Таяни, с когото говорихме за този дебат. Неговата подкрепа също беше важна“, заяви Станишев. Той уточни, че се е чул с лидерите на останалите делегации от България, за да се координират и всеки да си свърши работата в своята парламентарна фракция. „Всичко това не се прави самоцелно. Надявам се тези дебати да са коз в ръцете на правителството на България с тези страни, които са скептични за членството ни в Шенген. Много бих искал в края на следващата година и трите страни да станат членове на шенгенското пространство. Хърватия още изпълнява критериите, но се очаква към средата на годината да ги покрие. Не смятам, че нещо трябва да ни се дава като подарък, а ни се полага. Изпълнили сме ангажиментите си“, каза още Сергей Станишев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 година.
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.