НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министерство на здравеопазването: Необходимо е преструктуриране на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Министерство на здравеопазването: Необходимо е преструктуриране на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

21 Декември 2017 | 18:20 | Агенция "Фокус"
София. Извършена е проверка на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, резултатите от която показват, че е необходимо преструктуриране на болницата, каквато е и тенденцията в повечето лечебни заведения с над 50% държавно участие. Министерството на здравеопазването ще предложи подкрепа за реализацията на цялостната визия за преструктурирането на лечебното заведение. Това ще включва оптимизиране структурата на персонала и на дублиращите се дейности и звена, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Дейността на отделенията по хирургия, анестезиология, интензивно лечение, ортопедия и травматология трябва да се приведе в съответствие с медицинските стандарти при спазване на изискванията за съответните нива на компетентност и по отношение структурата на персонала. Съотношението на лекари и сестри в четирите клиники по ортопедия и травматология не отговарят на изискванията на медицинския стандарт. Редица от проблемите в работата на УМБАЛСМ „Пирогов“ се дължат на липсата на действащи медицински стандарти, например това са стандартите по хирургия и гастроентерология.
При разпределение на средствата за основни заплати в лечебното заведение има диспропорции и липсват единни правила и механизми, регламентиращи принципите за разпределение на основните и допълнителни възнаграждения на персонала.
В хода на проверката не е установен недостиг на медицински консумативи, необходими за работата на болницата. Със заповед на изпълнителния директор от октомври 2017 г. в болницата се осъществява медицински триаж на постъпилите пациенти, което оптимизира приема и прегледите още с влизането в болницата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф Асен Балтов: Протестите в „Пирогов” са неистински, възползваха се от отсъствието ми

Проф Асен Балтов: Протестите в „Пирогов” са неистински, възползваха се от отсъствието ми

13 Декември 2017 | 08:53 | Агенция "Фокус"
София. Протестите в „Пирогов” приключиха вчера. Основната причина за намаляване на напрежението беше, че бонусите на хората ще бъдат изплатени преди Коледа. Това каза директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов в предаването „Тази сутрин” по бТВ. Според него протестите са неистински и са се възползвали от отсъствието му. По думите му всички са знаели за планирания му отпуск, по време на който той е бил в южноафриканска република, на световен конгрес по травматология и ортопедия.
Протестиращите са го потърсили на втория ден от завръщането му, след като са се събрали 15 души пред „Пирогов”, а медиите са били повече от протестиращите. Направили са срещата, говорили са 10 минути, в които той не е разбрал техните аргументи защо трябва да има протест.
Нещото, което направил е, че е написал съобщение до всички клиники, че това допълнително материално стимулиране, което вече е осчетоводено, ще бъде дадено до 22 декември. И това е било разковничето на целия протест, заяви той.
Проф. Балтов отрече обвиненията, че не достигат чаршафи и лекарства в болницата. В коментар на обвиненията, че се освобождават хора, които вършат работа като медицински служители, а се назначава администрация, той каза, че до момента са пенсионирани и освободени вече пенсионирани хора, навършили отдавна в пенсионна възраст. Съкратени са 300 т.нар. кухи щатни бройки, които стоят и попълват бройка.
От медицинския персонал има освободени и уволнени 15 човека, защото са пенсионери, около петима специалисти са напуснали сами.
В администрацията е открил 4 нови отдела, като три от тях са напълно задължителни, допълни професорът. Единият от отделите е Вътрешният отдел, където е назначил двама души.
Вторият е отдел е „Сигурност” – който също не действаше до момента, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Медицинският персонал на "Пирогов" ще протестира за пети ден

Медицинският персонал на "Пирогов" ще протестира за пети ден

11 Декември 2017 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Медицинският персонал на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" ще протестира за пети ден пред болничното заведение с искане за оставка на изпълнителния директор проф. Асен Балтов. Протестът е с начален час 13.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.