НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:13

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Главен секретар на МВР Младен Маринов: Днес повече от всякога се нуждаем от единомислие и координирани усилия, за да гарантираме сигурността на своите народи

Главен секретар на МВР Младен Маринов: Днес повече от всякога се нуждаем от единомислие и координирани усилия, за да гарантираме сигурността на своите народи

13 Декември 2017 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Рим. Конференцията на ръководителите на полицейските структури на държавите от Балканския регион (FORO DI ROMA) за пореден път дава възможност на представените държави и организации да споделят виждания и опит по въпроси, актуални за всички нас. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, съобщиха от пресцентъра на МВР. В рамките на участието му във форума главен комисар Маринов подчерта, че днес повече от всякога се нуждаем от единомислие и координирани усилия, както на междуинституционално, така и на междудържавно ниво, за да гарантираме сигурността на своите народи. Решаващо значение имат бързият, точен и своевременен обмен на информация и координираните действия на отделните държави. Той припомни, че географското положение на България генерира интереса на трансграничните престъпни групи към страната ни като територия за извършване на престъпни дейности или достигане до други крайни дестинации. Усилията ни са насочени към ефективно противодействие на трафика на наркотици, контрабандата на хора и стоки, престъпленията против финансовата и данъчната система, както и към превенция на тероризма, радикализацията и проявите на войнстващ екстремизъм. В тези си усилия България разчита и на своите партньори – всички съседни държави, с които поддържа високо ниво на сътрудничество. Съвременните форми на двустранно, а понякога и тристранно взаимодействие, като смесени патрули по общите граници, обмен на информация в съвместни контактни центрове за полицейско и митническо сътрудничество, общи разследвания, не само се прилагат от години, но и непрекъснато се надграждат и адаптират към реалностите, посочи главният секретар на МВР.
С помощта на Европол Европейската агенция за гранична и брегова охрана и Евроджъст усилията в регионален план се насочват към практически резултати, съвместни реализации и общи действия в отговор на актуални заплахи, като незаконна миграция, трафик и контрабанда на хора и други форми на трансгранична организирана престъпност. Регионалните платформи, като Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа – SELEC и Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа, дават своя съществен дял в тези общи усилия.
В този смисъл напълно логично е приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на вътрешните работи да са насочени в две основни направления: повишаване сигурността на гражданите на ЕС и по-ефективно управление на миграционните процеси, изтъкна главният секеретар на МВР. На трето място, като хоризонтален приоритет, имащ отношение както към нивото на вътрешна сигурност, така и към управлението на миграцията, извеждаме граничната сигурност, която за нас, като външна граница на Европейския съюз, винаги е била основен приоритет и на национално ниво. Осигуряването на оперативна съвместимост на информационните системи и бази данни е основен приоритет на Българското председателство. Друг заложен приоритет е бъдещето на Западните Балкани в Европейския съюз, защото Европа ще стане по-силна, когато този стратегически важен за всички нас регион получи мотивация и ясна европейска перспектива. В този общ контекст, и по-специално в областта на вътрешните работи, Българското председателство ще насърчава засилването на сътрудничеството със Западните Балкани чрез активното прилагане на споразуменията за сътрудничество с Европол, както и включването им в конкретни дейности по Оперативните планове за действие за борба с тежката и организираната престъпност. Приветстваме също така процеса по сключване на споразумения с Фронтекс, които ще дадат възможност за общи операции на територията на региона, координирани от агенцията.
В изказването си пред участниците на международния форум главен комисар Маринов изрази категоричната убеденост, че както в рамките на предвидените срещи по време на председателството, така и в контекста на различните регионални инициативи на Балканите, включително и Foro di Roma, ще продължат съвместните усилия за преодоляване на общите предизвикателства и укрепване на сътрудничеството, в интерес на сигурността на гражданите на Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 година.
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.