НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Завършени са допълнителните мерки за обезопасяване на движението по улица „Славянска“

Благоевград: Завършени са допълнителните мерки за обезопасяване на движението по улица „Славянска“

18 Декември 2017 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Допълнителните мерки за обезопасяване на движението по улица „Славянска“ вече са завършени. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Същите бяха набелязани по време на извънредно заседание на Комисията по безопасност на движението, миналата седмица, а кметът д-р Атанас Камбитов определи краен срок за приключване – 18 декември 2017 г.
Изградени са два броя изкуствени неравности на 30 метра от пешеходните пътеки, като между т. нар. „спящи полицаи“ паркирането е забранено. Направена е и нова повдигната пешеходна пътека срещу Второ студентско общежитие, която е маркирана в два цвята. По продължението на улицата са поставени допълнителни светлинни знаци с автономно ел. захранване, указващи, наличието на пешеходни пътеки. Освен това „зебрите“ са осветени допълнително с прожектори. Вече е извършена обстойна проверка на тротоарите по улица „Славянска“ и в съседство, като служители на „ЧЕЗ – България“ отремонтираха шахтите с нарушена цялост.
По разпореждане на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов започна и процедура по премахване на всички навеси на търговски обекти, които са изградени върху общински площи.
През цялото време на ремонтните дейности д-р Атанас Камбитов лично следи за качеството и бързината на работа.
Пребоядисване на пътната маркировка предстои да бъде направено в целия град. Освен това при почти всички пешеходни пътеки се поставя насочващо осветление.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Съдът освободи под гаранция шофьора, прегазил студентка на пешеходна пътека

Благоевград: Съдът освободи под гаранция шофьора, прегазил студентка на пешеходна пътека

14 Декември 2017 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Съдът пусна на свобода под гаранция от 5000 лева шофьора Илия Шопов, чийто камион уби 19-годишна студентка на пешеходна пътека в Благоевград, предаде бТВ. И тази вечер колегите на момичето организираха бдение в нейна памет.
Шофьорът Илия Шопов влезе в залата видимо притеснен. Той поиска свободата си с мотива, че не е престъпник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Обезопасяват кръстовището на  улица „Славянска“ , в района на студентските общежития

Благоевград: Обезопасяват кръстовището на улица „Славянска“ , в района на студентските общежития

14 Декември 2017 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Обезопасяват кръстовището на улица „Славянска“ , в района на студентските общежития, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. След трагедията в областния център, при която на 12 декември загина 19-годишна студентка, която бе блъсната от товарен автомобил на пешеходна пътека, улицата е разчистена от неправилно паркирани автомобили.
Тази сутрин започна обезопасяването на улицата. Ще бъдат поставени две изкуствени неравности на 30 метра преди пешеходната пътека, в двете посоки. Между тях изрично ще бъде забранено спирането и паркирането на автомобили. Също така ще бъде направена и повдигната пешеходна пътека, маркирана в бял и червен цвят, срещу Второ студентско общежитие. Сред мерките, които ще бъдат предприети още е поставянето на допълнителни светлинни знаци с автономно ел. захранване, указващи, наличието на пешеходни пътеки. Всичко това трябва да бъде изградено до 18 декември. Тези решения взеха на извънредно заседание вчера от Комисия по безопасност на движението към община Благоевград, свикана от кмета д-р Атанас Камбитов. На заседанието присъстваха и представители на студентската общност.
Лора КАЛЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Състуденти на 19-годишното момиче, което бе убито на пешеходна пътека в града, отново организираха бдение в нейна памет

Благоевград: Състуденти на 19-годишното момиче, което бе убито на пешеходна пътека в града, отново организираха бдение в нейна памет

13 Декември 2017 | 19:16 | Агенция "Фокус"
София. Състуденти на 19-годишното момиче, което бе убито на пешеходна пътека в Благоевград, отново организираха бдение в нейна памет, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пирин. Десетките младежи и жители на града са се събрали на улица "Славянска", където се случи трагичният инцидент. Те са със запалени светлини в ръце, а на пешеходната пътека са поставени цветя и снимки на загиналата.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Окръжната прокуратура привлече в качеството на обвиняем шофьор, предизвикал пътен инцидент, при който загина 19-годишно момиче

Благоевград: Окръжната прокуратура привлече в качеството на обвиняем шофьор, предизвикал пътен инцидент, при който загина 19-годишно момиче

13 Декември 2017 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С Постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Благоевград за срок до 72 часа е задържан шофьорът на тежкотоварен автомобил, предизвикал пътно-транспортно произшествие със загинало 19-годишно момиче. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София. Мъжът е привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. посл., б. „б“, пр. 1, вр. ал. 1, б. „б“ от НК.
Пътният инцидент стана около 9.00 часа сутринта вчера, 12 декември, в Благоевград. Шофьорът на тежкотоварен автомобил – самосвал, пълен с пясък, нарушил установени в Закона за движението по пътищата правила. В резултат на действията му, на пешеходна пътека на ул. „Славянска“, било блъснато деветнадесетгодишно момиче, което починало на място.
Предстои Окръжна прокуратура – Благоевград да внесе в съда искане за мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемия, извършил тежко транспортно престъпление, отнело човешки живот.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Генераторът и моторът на града са университетите ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Американският университет

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Генераторът и моторът на града са университетите ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Американският университет

13 Декември 2017 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Генераторът и моторът на Благоевград са университетите – не само Югозападният университет „Неофит Рилски“, но и Американският университет. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов пред протестиращите студенти и жители на града, които блокираха входа на Общината с искания за предприемането на конкретни мерки за обезопасяване на пътя в района, където през вчерашния ден загина 19-годишна студентка, блъсната от камион на пешеходна пътека, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите на кмета по всяко време Община Благоевград е готова и оказва съдействие на ръководствата на двете висши учебни заведения. „Стараем се винаги да работим добре и в синхрон, но явно имаме пропуски. Аз не казвам, че Общината е идеална и че нямаме проблеми, но се стараем да ги разрешаваме“, обясни д-р Камбитов.
На въпрос от страна на протестиращ, защо, след като студените са толкова важни за града, районите около учебните им заведения са с лоша инфраструктура и липсваща маркировка, кметът д-р Атанас Камбитов отговори, че това не е точно така. „Пътна маркировка не липсва никъде. Още около 06.00 часа тази сутрин минах по улица „Славянска“ пеша и това което констатирах е, че на места наистина пътната маркировка е компрометирана, но не липсва. Нека сме обективни“, подчерта д-р Камбитов. Според него Община Благоевград е положила около 18 хил. кв. м маркировка, а там, където са по-натоварени пътни участъци, подменянето се извършва периодично. „В тази си част не може да бъдем упрекнати. По отношение на липсващите тротоари, за които сигнализирате, при тях нещата стоят по-различно, защото чисто инфраструктурно от едната страна на улица „Славянска“ не могат да бъдат поставени такива заради наличието на подпорна стена в района. Останалите тротоари ще бъдат подменени“, подчерта д-р Атанас Камбитов.
След края на разговора между студентите и кмета д-р Атанас Камбитов бе решено за момента протестните действия да бъдат преустановени. Въпреки това протестиращите казаха, че остават в готовност отново да излязат на протест, ако кметът д-р Атанас Камбитов не изпълни поетите си ангажименти.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Още днес ще подменим пътната маркировка на улица „Славянска“, до седмица ще изградим два „легнали полицая“

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Още днес ще подменим пътната маркировка на улица „Славянска“, до седмица ще изградим два „легнали полицая“

13 Декември 2017 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Още днес ще подменим пътната маркировка на улица „Славянска“, до седмица ще изградим два „легнали полицая“, а след Нова година започваме проект за изграждане и на светофарна уредба в района. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов пред протестиращите студенти и жители на града, които блокираха входа на Общината с искания за предприемането на конкретни мерки за обезопасяване на пътя в района, където през вчерашния ден загина 19-годишна студентка, блъсната от камион на пешеходна пътека, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Д-р Камбитов обясни, че подновяването на маркировката ще бъде извършено за около 20 минути, но то може да започне само и единствено след като се премахнат цветята от пешеходната пътека на улица „Славянска“, от уважение към паметта на 19-годишното момиче. „Максимум до една седмица ще направим два „легнали полицая“ на улица „Славянска“, а светофарите трябва да ги проектираме, защото има ред, по който нещата се случват. За да почнем изграждането на светофарна уредба, първо трябва да съгласуваме действията си с ЧЕЗ и другите отговорни институции. Вероятно това ще се случи след Нова година. До 20 дни улицата, която свързва общежитията от улица „Славянска“ с улица „Иван Михайлов“, съм разпоредил фирмата, която работи в центъра на града, да се премести и да започне ремонт на тротоарите в района. Общо взето тези тротоари бяха заложени да се изградят, но ние вървим по график“, каза още кметът д-р Атанас Камбитов.
Той заяви, че категорично няма как в района да се изгради кръстовище с кръгово движение, каквото бе и едно от исканията на протестиращите, тъй като инфраструктурата не го позволява. Кметът каза още, че няма как улицата между Ректората на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и общежитията да се направи изцяло пешеходна, каквото бе друго от исканията на протестиращите. „Няма вариант улицата да се затвори. Казвам това категорично. Едно затваряне би създало много други проблеми. Представете си, че възникне ПТП на улица „Иван Михайлов“ – линейки, пожарна няма да има откъде да имат. Нека гледаме нещата реално“, подчерта кметът д-р Атанас Камбитов.
Той заяви, че е Община Благоевград не е единствената, която трябва да се грижи за опазването човешкият живот на пътя. Според д-р Атанас Камбитов е нужно да има и контрол от страна на органите на реда. „За пореден път казвам, че КАТ трябва да е на място, да контролира нещата, да не допуска паркиране в района на инцидента, където има и поставени знаци, указващи, че спирането и паркирането там е забранено“, каза д-р Камбитов.
По повод искане на протестиращите за по-добро осветление на пътя в района на улица „Славянска“, той коментира, че ще бъде поставена специална маркировка и осветление, което в тъмната част на денонощието ще осветява самата маркировка и тя ще става изключително видима за водачите на автомобили и пешеходците. Кметът д-р Камбитов отбеляза, че ще бъде направена и проверка на всички заведения, разположение по улица „Славянска“ между общежитията и ректората, за да се установи има ли такива, които са разположили маси и столове извън разрешената за това регулация.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов пое ангажименти пред протестиращите студенти и жители на града за обезопасяване на ул. "Славянска" в района на студентските общежития

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов пое ангажименти пред протестиращите студенти и жители на града за обезопасяване на ул. "Славянска" в района на студентските общежития

13 Декември 2017 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Студенти и граждани блокираха входа на Община Благоевград и разговаряха с кмета д-р Атанас Камбитов относно това какви конкретни мерки ще се предприемат за обезопасяване на ул. "Славянска" в района на студентските общежития и Ректората ЮЗУ "Неофит Рилски", след като вчера 19-годишна студентка загина след като бе блъсната пешеходна пътека, предаде репортер на Радио "Фокус"-Пирин. След поемане на конкретни ангажименти от страна на кмет на Камбитов протестиращите се разпръснаха. Той обеща в рамките на деня да бъде подновена пътната маркировка в района на инцидента, до седмица-две ще се поставят легнали полицаи в определени участъци, а след Нова година ще започне проект за изграждане на светофарна уредба.
Събралите се заявиха, че ако обещанията не бъдат изпълнени, ще подновят протестите.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Протестиращите студенти и жители на града блокираха кръговото кръстовище при 3 ОУ "Димитър Талев"

Благоевград: Протестиращите студенти и жители на града блокираха кръговото кръстовище при 3 ОУ "Димитър Талев"

13 Декември 2017 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Студенти и жители на Благоевград блокираха кръговото кръстовище при 3 ОУ "Димитър Талев", предаде репортер на Радио "Фокус" - Пирин. Около 5 минути те не пускаха движението, тъй като бяха клекнали на пешеходните пътеки в района в знак на протест заради инцидента, при който вчера загина 19-годишно момиче, ударено от камион на пешеходна пътека на улица "Славянска" пред студентските общежията в града. По-късно студентите и гражданите отново блокираха движение в града. Този път те спряха на пешеходна пътека под Американския университет. Очаква се протестното шествие да приключи пред сградата на общината.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет: От 47 пътни инцидента на ден в Благоевград, 20 са на пешеходна пътека, което е повече от показателно за дисциплината на пътя

Д-р Атанас Камбитов, кмет: От 47 пътни инцидента на ден в Благоевград, 20 са на пешеходна пътека, което е повече от показателно за дисциплината на пътя

13 Декември 2017 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От 47 пътни инцидента на ден в Благоевград, 20 са на пешеходна пътека, което е повече от показателно за дисциплината на пътя. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, който се включи в протеста на жители на града и студенти породен от поредния трагичен инцидент на пътя, при който 19-годишно момиче бе блъснато на пешеходна пътека, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пирин. "Това пореден трагичен инцидент вследствие на войната по пътищата", каза още д-р Камбитов. Кметът обясни, че той също е родител и приема случилото се лично и изказа своите съболезнования към семейството и близките на загиналата. "Аз съм ядосан и гневен и в такива случаи каквото и да кажа, е недостатъчно. Ние трябва да започнем първо от себе си всеки от нас като пешеходец и като водач да си направи равносметка по колко пъти на ден се правят нарушения и по колко пъти на ден стават инциденти", каза още той. Кметът обяви, че на извънредна среща на Комисията по транспорта към Общината, което се е провела вчера вечерта са били обсъдени различни варианти за обезопасяване на кръстовището на ул. "Славянска", където стана инцидентът. На проведената среща е станало е ясно, че вариант с кръгово кръстовище и с изкуствени неравности на пътя на практика не може да се реализира. Затова ще се обмислят други варианти.
Участниците в протеста решиха да тръгнат на шествие по цялата ул."Славянска" до центъра на града. В шествието участва и кметът д-р Атанас Камбитов заедно със зам.- кмета по строителство и сигурност инж. Емилия Тунева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Благоевград и Бургас излизат на протести заради жертви на пътя

В Благоевград и Бургас излизат на протести заради жертви на пътя

13 Декември 2017 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Благоевград/Бургас. В този часа колеги на загиналата във вторник 19-годишна първокурсничка и жители на Благоевград се събират на пешеходната пътека в града, където момичето беше прегазено от камион.
В ранния следобед в Бургас също ще се състои протест заради инцидент на пътя - приятели и познати на прегазения в Приморско 33-годишен колоездач ще се събират пред Съдебната палата. Протестът ще се проведе половин час преди началото на заседанието на Апелативния съд, на което трябва да бъде разгледана мярката за неотклонение на задържания за произшествието Владимир К. Протестиращите настояват той да получи най-тежката присъда - доживотен затвор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.