НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:36

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Telegraph: Дейвид Дейвис беше принуден да отстъпи от коментарите си за постигната сделка за Брекзит

The Telegraph: Дейвид Дейвис беше принуден да отстъпи от коментарите си за постигната сделка за Брекзит

13 Декември 2017 | 03:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското консервативно издание The Telegraph, споделящо позицията на управляващата Консервативна партия за напускане на Европейския съюз, също излезе с коментар за последния скандал около „бракоразводното“ дело между Лондон и Брюксел. Министърът по въпросите на Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис заяви в неделя, че постигнатото в петък споразумение за първата фаза от преговорите с ЕС, „не представлява нищо повече от деклариране на намерение“ за Великобритания, тъй като няма законова основа, предизвиквайки лавина от критики от Съюза и яростта на председателя на „Алианса на либералите и демократите за Европа“ в Европейския парламент Ги Верхофстат, принуждавайки го да предложи претворяването на сделката в закон.
Дейвид Дейвис, пише изданието, беше принуден да се откаже от коментарите си за законността на постигната в петък сделка за първата фаза от преговорите за Брекзит. Той призна, че споразумението ще се превърне в британски закон „възможно най-скоро“, след като бе залят от лавина от критики от европейски лидери, които го обвиниха, че „нанася вреди на доверието“ между Лондон и Брюксел.
Ги Верхофстат, главният координатор на Европейския парламент за Брекзит, дори го обвини, че преследва „собствени цели“ с „неприемливите“ си коментари, като също не пропусна да предупреди Лондон, че ще загуби доверието на европейците.
Към него се присъедини и Мишел Барние – главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС – заявявайки, че Брюксел няма да приеме никакви промени в споразумението от страна на Обединеното кралство, заплашвайки Лондон, че няма да получи окончателна сделка за „развода“.
Дейвис се опита да успокои ситуацията, публикувайки съобщение в „Туитър“ във вторник, в което нарича Верхофстат „приятел“ и демонстрира смирението си, обещавайки, че сделката ще се превърне в британски закон.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Дейвид Дейвис побърза да възстанови щетите, които нанесе на „доверието“ между Лондон и Брюксел

The Independent: Дейвид Дейвис побърза да възстанови щетите, които нанесе на „доверието“ между Лондон и Брюксел

13 Декември 2017 | 02:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското ляво-либерално издание The Independent, известно с категорично про-европейската си редакционна политика, също излезе с коментар за последната драма около „развода“ между Великобритания и Европейския Съюз. Министърът по въпросите на Брекзит на Обединеното кралство Дейвид Дейвис заяви през уикенда, че споразумението за първата фаза от преговорите между Лондон и Брюксел, постигнато в петък, представлява за Лондон „деклариране на намерение“, предизвиквайки вихрушка от критики от страна на ЕС. Редакцията изрази нескритото си задоволство от реакцията на британския министър .
Дейвид Дейвис, пишат от изданието, побърза да възстанови щетите, които нанесе с коментарите си за постигнатото споразумение за Брекзит, накарали брюкселските политици да предупредят правителството в Лондон, че „нанася вреди на доверието“ в преговорния процес.
Отговорникът за Брекзит в Европейския парламент Ги Верхофстат се нахвърли върху британския министър във вторник, разкривайки намеренията на ЕС да втвърди червените линии за Брекзит, след „неприемливите“ коментари.
Дейвис побърза да позвъни на Верхофстат, за да изглади нещата, виждайки двете предложени поправки в Европейски парламент, подписани от лидерите на всяка не-евроскептична политическа група, в резултат от изказванията му.
Едната от поправките в предложението за Брекзит предвижда, че преговорите „могат да прогресират към втората фаза, само ако британското правителство също изпълни изцяло поетите ангажименти“. Втората е по-скоро декларация, че „коментари, подобни на тези, направени от Дейвид Дейвис, определящи споразумението от първата фаза като ‚нищо повече от деклариране на намерение‘, заплашват да разрушат доверието, изградено по време на разговорите“.
След разговора си с бившия белгийски премиер, Дейвис написа в „Туитър“: „Беше удоволствие, както винаги, да разговарям с моя приятел (Ги Верхофстат) и ние се съгласихме, че е важно да приемем взаимен доклад. Нека работим заедно, за да го претворим в закон, колкото е възможно по-скоро“.
Британският министър, заявил през тази седмица, че няма нужда да е „умен“, за да свърши работата си, в миналото се шегуваше, че Верхофстат е „сатана“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Русия се готви за президентски избори. 16 март 2018 година
Русия се готви за президентски избори. 16 март 2018 година

ВИДЕО
"Klix.ba"(Босна и Херцеговина): Вълк се появи на пътя във виелица край Източни Д...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.