НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:28

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Преглед на някои от реакциите във водещите британски издания относно „кризата в доверието“ между Обединеното кралство и Европейския съюз, предизвикана от Дейвид Дейвис  ( Агенция „Фокус“ )

Преглед на някои от реакциите във водещите британски издания относно „кризата в доверието“ между Обединеното кралство и Европейския съюз, предизвикана от Дейвид Дейвис ( Агенция „Фокус“ )

13 Декември 2017 | 03:57 | Агенция "Фокус"
В своите броеве за сряда, 13 декември, всички водещи британски издания публикуваха редакционни коментари за разразилия се скандал около изказването на Министъра по въпросите на Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис, че споразумението за първата част от преговорите за Брекзит, постигнато в петък, „не представлява нищо повече от деклариране на намерение“ и не е обвързващо за Лондон, предизвикало лавина от критики от европейските лидери. Прочита на избраните материали на Guardian, Telegraph, Independent и Express по въпроса, може да послужи на читателя като нагледна демонстрация за плурализма на мненията и нивото на демократичното самосъзнание в британското общество, а също и като свидетелство за това, че родината на водещия съвременен политически строй продължава да доказва жизнеността му, въпреки все по-осезаемото отрицание към демокрацията от страна на нови и нови обществени слоеве и дори цели нации. Същевременно то е и доказателство за дълбокото разделение във Великобритания по много ключови въпроси от политическия живот на страната.
Лондон. Британското левичарско издание The Guardian, чиято редакционна политика има лек про-европейски уклон, публикува коментарен материал за разразилия се скандал между председателят на групата „Алианс на демократите и либералите за Европа“ в Европейския парламент Ги Верхофстат и Министърът по въпросите на Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис. Тази тема е широко засегната в броевете за сряда на всички водещи издания във Великобритания.
Дейвид Дейвис, пише изданието, прави отчаяни опити да спаси отношенията с Брюксел, след като към него бяха отправени обвинения, че с подстрекателските си коментари нанася вреди на доверието между Великобритания и ЕС.
Европейските лидери предупредиха британското правителство да не отстъпва от обещанията си, направени в Брюксел, след като Дейвис заяви, че споразумението, постигнато в Брюксел миналата седмица, няма тежестта на закон.
Високопоставени служебни лица от Европейския съюз изразиха раздразнението си относно твърденията на британския министър, че постигнатата сделка за Брекзит представлява единствено деклариране на намерение, която не е закрепена законодателно.
Мишел Барние, главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС, предупреди Обединеното кралство, че изпълнението на задълженията по „бракоразводната сделка“ с ЕС зависи от това, дали британското правителство ще изпълни задълженията, поети миналата седмица, за границата с Ирландия, правата на европейските граждани и финансовото споразумение.
„Ще имаме окончателно споразумение, ако британското правителство и Тереза Мей изпълнят ангажиментите, поети в петък“, заяви той пред журналистите. „Ние ще бъдем бдителни. Не си мислите, че ще се съгласим с неизпълнение на някои от задълженията на Обединеното кралство“.
Манфред Вебер, председателят на „Европейската народна партия“ в Европейския парламент и основен съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, заяви, че британското правителство рискува да загуби доверието на ЕС. „Първият кръг от преговорите за Брекзит трябваше да послужи за изграждане на доверие“, написа той в „Туитър“. „Понижавайки това споразумение до „деклариране на намерение“, правителството на Обединеното кралство поставя доверието под риск. 27-те страни-членки на ЕС и Великобритания трябва да покажат ясно в четвъртък, че споразумението е обвързващо и за двете страни“.
Тези и още много критики, заваляха срещу Дейвис и британското правителство, а сред най-яростните критици, както винаги, беше Ги Верхофстат, който заяви, че коментарите на британския министър са „неприемливи“ и могат да провокират още по-сериозно втвърдяване на позициите на Брюксел, включително отмяна на подписването на постигнатото споразумение за Брекзит в петък. Той сподели подозренията си, че правителството в Лондон „има свои собствени цели“, но го предупреди, че „Европейският съвет ще бъде много стриктен“, в проследяването на начина, по който то изпълнява задълженията си.
В резултат от коментарите на Верхофстат, който е председател на направляващата група на Европейския парламент за Брекзит, която има правото да наложи вето над бъдеща заключителна сделка за „развода“, Дейвис се свърза с него по телефона, за да омаловажи коментарите си и да се опита да спаси отношенията с ЕС.
В последствие, министърът за Брекзит написа в „Туитър“: „Беше удоволствие, както винаги, да разговарям с моя приятел (Ги Верхофстат) и ние се съгласихме, че е важно да приемем взаимен доклад. Нека работим заедно, за да го претворим в закон, колкото е вързможно по-скоро“.
***
Лондон. Британското консервативно издание The Telegraph, споделящо позицията на управляващата Консервативна партия за напускане на Европейския съюз, също излезе с коментар за последния скандал около „бракоразводното“ дело между Лондон и Брюксел. Министърът по въпросите на Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис заяви в неделя, че постигнатото в петък споразумение за първата фаза от преговорите с ЕС, „не представлява нищо повече от деклариране на намерение“ за Великобритания, тъй като няма законова основа, предизвиквайки лавина от критики от Съюза и яростта на председателя на „Алианса на либералите и демократите за Европа“ в Европейския парламент Ги Верхофстат, принуждавайки го да предложи претворяването на сделката в закон.
Дейвид Дейвис, пише изданието, беше принуден да се откаже от коментарите си за законността на постигната в петък сделка за първата фаза от преговорите за Брекзит. Той призна, че споразумението ще се превърне в британски закон „възможно най-скоро“, след като бе залят от лавина от критики от европейски лидери, които го обвиниха, че „нанася вреди на доверието“ между Лондон и Брюксел.
Ги Верхофстат, главният координатор на Европейския парламент за Брекзит, дори го обвини, че преследва „собствени цели“ с „неприемливите“ си коментари, като също не пропусна да предупреди Лондон, че ще загуби доверието на европейците.
Към него се присъедини и Мишел Барние – главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС – заявявайки, че Брюксел няма да приеме никакви промени в споразумението от страна на Обединеното кралство, заплашвайки Лондон, че няма да получи окончателна сделка за „развода“.
Дейвис се опита да успокои ситуацията, публикувайки съобщение в „Туитър“ във вторник, в което нарича Верхофстат „приятел“ и демонстрира смирението си, обещавайки, че сделката ще се превърне в британски закон.
***
Лондон. Британското ляво-либерално издание The Independent, известно с категорично про-европейската си редакционна политика, също излезе с коментар за последната драма около „развода“ между Великобритания и Европейския Съюз. Министърът по въпросите на Брекзит на Обединеното кралство Дейвид Дейвис заяви през уикенда, че споразумението за първата фаза от преговорите между Лондон и Брюксел, постигнато в петък, представлява за Лондон „деклариране на намерение“, предизвиквайки вихрушка от критики от страна на ЕС. Редакцията изрази нескритото си задоволство от реакцията на британския министър .
Дейвид Дейвис, пишат от изданието, побърза да възстанови щетите, които нанесе с коментарите си за постигнатото споразумение за Брекзит, накарали брюкселските политици да предупредят правителството в Лондон, че „нанася вреди на доверието“ в преговорния процес.
Отговорникът за Брекзит в Европейския парламент Ги Верхофстат се нахвърли върху британския министър във вторник, разкривайки намеренията на ЕС да втвърди червените линии за Брекзит, след „неприемливите“ коментари.
Дейвис побърза да позвъни на Верхофстат, за да изглади нещата, виждайки двете предложени поправки в Европейски парламент, подписани от лидерите на всяка не-евроскептична политическа група, в резултат от изказванията му.
Едната от поправките в предложението за Брекзит предвижда, че преговорите „могат да прогресират към втората фаза, само ако британското правителство също изпълни изцяло поетите ангажименти“. Втората е по-скоро декларация, че „коментари, подобни на тези, направени от Дейвид Дейвис, определящи споразумението от първата фаза като ‚нищо повече от деклариране на намерение‘, заплашват да разрушат доверието, изградено по време на разговорите“.
След разговора си с бившия белгийски премиер, Дейвис написа в „Туитър“: „Беше удоволствие, както винаги, да разговарям с моя приятел (Ги Верхофстат) и ние се съгласихме, че е важно да приемем взаимен доклад. Нека работим заедно, за да го претворим в закон, колкото е възможно по-скоро“.
Британският министър, заявил през тази седмица, че няма нужда да е „умен“, за да свърши работата си, в миналото се шегуваше, че Верхофстат е „сатана“.
***
Лондон. Британското евроскептично издание The Daily Express публикува коментарен материал относно последния скандал около "развода" между Великобритания и Европейския съюз. Министърът по въпросите на Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис изрази мнение, че постигнатата сделка за първия кръг от преговорите между Лондон и Брюксел не е нищо повече от „деклариране на намерение“ и не лежи върху законова основа. Това предизвика вълна от критики от страна на ЕС, което накара Дейвис да предприеме спешни мерки за възстановяване на доверието. Подобно поведение на британския министър не се оказа по вкуса на редакцията на крайно-евроскептичното издание.
Великобритания, пишат от Експрес, клекна под натиска на Европейския съюз, съгласявайки се да приеме като закон споразумението за първата фаза от преговорите за Брекзит, след яростна интервенция на Ги Верхофстат.
Еврократите се запънаха, след като министърът за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че за Великобритания споразумението представлява „по-скоро деклариране на намерение, отколкото законов акт“, което накара видния евродепутат Ги Верхофстат да обвини Дейвис в „нанасяне на вреди на доверието“.
Изпълнявайки необикновен обратен завой, британският министър потвърди, че е разговарял с председателя на „Алианса на либералите и демократите за Европа“ в Европейския парламент Верхофстат и двамата са се разбрали да работят съвместно за претворяването на споразумението в закон.
Дейвис, пишат от редакцията, се огъна под натиска, след като евродепутата го нападна за „неприемливите“ му коментари и го обвини, че „вреди на доверието“ между Лондон и Брюксел.
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Дейвид Дейвис беше принуден да отстъпи от коментарите си за постигната сделка за Брекзит

The Telegraph: Дейвид Дейвис беше принуден да отстъпи от коментарите си за постигната сделка за Брекзит

13 Декември 2017 | 03:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското консервативно издание The Telegraph, споделящо позицията на управляващата Консервативна партия за напускане на Европейския съюз, също излезе с коментар за последния скандал около „бракоразводното“ дело между Лондон и Брюксел. Министърът по въпросите на Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис заяви в неделя, че постигнатото в петък споразумение за първата фаза от преговорите с ЕС, „не представлява нищо повече от деклариране на намерение“ за Великобритания, тъй като няма законова основа, предизвиквайки лавина от критики от Съюза и яростта на председателя на „Алианса на либералите и демократите за Европа“ в Европейския парламент Ги Верхофстат, принуждавайки го да предложи претворяването на сделката в закон.
Дейвид Дейвис, пише изданието, беше принуден да се откаже от коментарите си за законността на постигната в петък сделка за първата фаза от преговорите за Брекзит. Той призна, че споразумението ще се превърне в британски закон „възможно най-скоро“, след като бе залят от лавина от критики от европейски лидери, които го обвиниха, че „нанася вреди на доверието“ между Лондон и Брюксел.
Ги Верхофстат, главният координатор на Европейския парламент за Брекзит, дори го обвини, че преследва „собствени цели“ с „неприемливите“ си коментари, като също не пропусна да предупреди Лондон, че ще загуби доверието на европейците.
Към него се присъедини и Мишел Барние – главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС – заявявайки, че Брюксел няма да приеме никакви промени в споразумението от страна на Обединеното кралство, заплашвайки Лондон, че няма да получи окончателна сделка за „развода“.
Дейвис се опита да успокои ситуацията, публикувайки съобщение в „Туитър“ във вторник, в което нарича Верхофстат „приятел“ и демонстрира смирението си, обещавайки, че сделката ще се превърне в британски закон.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.