НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:47

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

 С богата празнична програма Плевен отбеляза 140 години от освобождението си от турско робство (ОБЗОР)

С богата празнична програма Плевен отбеляза 140 години от освобождението си от турско робство (ОБЗОР)

11 Декември 2017 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Плевен. С богата празнична програма Плевен чества 140 години от освобождението си от турско робство. На тържествата в Плевен присъстваха президентът на Република България Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на правосъдието Цецка Цачева. Специално за честванията в града гостува руска делегация, водена от княз Никита Дмитриевич Ростовский, която е в България по покана на Румен Петков, член на Инициативния комитет за отбелязване на годишнината от освобождението на града. Освен руската делегация, събитията в Плевен уважи и посланикът на Руската федерация н. пр. Анатолий Макаров.
Празничната програма започна в 08.30 ч. в храм „Света Параскева“, където Плевенският митрополит Игнатий, Западноевропейският митрополит Антоний и Ростовския и Новочеркаският митрополит Меркурий отслужиха празнична света литургия. В 10.00 часа в зала „Плевен“ в сградата на Областната администрация на княз Никита Дмитреиевич Ростовский бе връчен почетен знак на Министерство на отбраната. Събитието се състоя в присъствието на министъра на правосъдието Цецка Цачева, плевенски депутати в 44-тото Народно събрание, кметът на Плевен Георг Спартански, областният управител Мирослав Петров. От руска страна присъстваха посланикът на Руската федерация н. пр. Анатолий Макаров и представители на делегацията на руската историческа общност. Князът получи и почетния знак на Община Плевен, който му бе връчен от кмета на града Георг Спартански. Румен Петков връчи на княз Ростовский пощенски плик и картичка, които отразяват 140-ата годишнина от Плевенската епопея, 110-годишнината от началото на военно-музейното дело и 40-годишнината от създаването на Плевенската панорама. От своя страна князът подари на Регионален военноисторически музей – Плевен корица от списание „Le Petit Jiurnal” от 1896 г., а директорът на музея Емилия Зорнишка му връчи първото фототипно издание, свързано с паметника на ген. Скобелев в Плевен. Пред събралите се вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че българският народ с дълбока признателност е построил паметници по пътя на руската армия в цялата страна. Според него въпреки повратностите на времето и смяната на политическата конюнктура, никой не е успял да посегне на тези паметници. Каракачанов посочи, че почетният знак се връчва на човек, който носи фамилията на държавник и политик на Русия, чиито заслуги България отбелязва редом с годишнината от освобождението на Плевен. Пред събралите се Румен Петков заяви, че княз Никита Дмитриевич Ростовский е автор на уникалната фраза, че неговата родина е България, но неговото отечество е Русия. Той отбеляза, че жизненият път на княза е пряко свързан с нашата страна, тъй като той е роден в София, а неговият дядо е има пряко отношение с Освобождението на България. Директорът на Института за руска история при Руската академия на науките и ръководител на руската делегация на Руското историческо общество в България Юрий Петров отбеляза, че визитата на делегацията на Руската историческа общност в България е знак на добра воля на Русияи стремеж да се запази съвместната ни историческа памет. По думите му историята не бива да бъде подвластна на политическата конюнктура
В 11.00 часа в параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ се проведе паметен ритуал по повод 140 години от Плевенската епопея, който завърши с поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите. Там бе отслужена и панихида за онези, които са дали живота си за освобождението на Плевен. След това в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се състоя празничен концерт-спектакъл „Плевен помни“.
По-късно руската делегация поднесе цветя на паметника на ген. Скобелев в Плевен.
В града-герой се проведе и Кръгла маса по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея. Домакин на събитието бе областният управител на Плевен Мирослав Петров, който приветства руските гости с думите: „Днес 140 години по-късно Плевен помни героизма и кръвта, попили в нашата земя в мига на свободата“. Той обърна внимание, че в Плевен се пазят костите на загиналите войни от Руско-турската освободителна война. Румен Петков, член на Инициативния комитет за отбелязване на 140-ата годишнина и кмет на Плевен в периода 1995-1999 г., благодари на областния управител Мирослав Петров за гостоприемството и желанието да се даде възможност на представители на българската и руската историческа общност да направят дискусия, с която да дадат принос в анализа и оценката на битката за Плевен преди 140 години. Директорът на Регионалния военно-исторически музей Емилия Зорнишка представи доклад, чиято тема е свързана с 140-ата годишнина от Руско-турската война, Плевенската епопея и значението на тези събития. Директорът на института по руска история към Руската академия на науките Юрий Петров Александрович заяви от своя страна, че Плевенската епопея е била ключов епизод от Руско-турската освободителна война. В дискусията се включи Валентин Тодоров, който е потомък архиерейския наместник Антоний Попов, който посреща император Александър II в църквата "Св. Николай" в Плевен и отслужва първия молебен след освобождението на града.
На събитието присъстваха председателят на АБВ Константин Проданов, княз Никита Дмитриевич Ростовский и други представители на руската делегация, водена от него.
Кулминация на честванията бе проведе тържествена заря-проверка на площад „Възраждане“ и последвалото светлинното шоу „Плевен падна“.
Пред събралите се на площада стотици жители и гости на града държавният глава Румен Радев заяви, че битката за Плевен се е превърнала в прелом, без който днес едва ли щеше да съществува България. По думите му преди 140 години Плевен е паднал, за да се прероди България. „Ако има нарицателно за героизъм и саможертва, извисило се редом до свещения връх Шипка, това е името на Плевен“, каза още Радев. Държавният глава заяви, че днес Плевен продължава да бъде истински мемориал на героите от войната. „Когато историята надживее очевидците, поела по невидимия, но нездрав мост на народната памет и когато това се предаде на следващите поколения след тях, причината може да бъде само една – истинска, неподправена, народна признателност и преклонение към хилядите войни, дошли от далечни земи, за да отдадат живота си за нашата българска свобода“, заяви държавният глава. „Ние знаем много добре, че нашата свобода не е получена даром. Героизмът и саможертвата на нашите възрожденци, на априлци, на българските опълченци и войни по бойните поля и по скалистите върхове на бащината земя са безценен урок по национално достойнство. Техният подвиг ние няма да забравим. Поклон пред загиналите за свободата българска. Да пребъде България“, завърши словото си президентът Румен Радев. От своя страна кметът на града Георг Спартански заяви, че битката за Плевен е променила историята не само на един град, а и на една държава и цял един континент. „Плевен – краят на войната, началото на Европа. Ние помним. Плевен помни. Аз помня“, каза още Спартански.
На 10 декември през 1877 г., след тримесечна обсада, руската армия успява да превземе окупирания от Осман паша Плевен. Битката е с решаващо значение за изхода от Руско-турската война (1877-1878 г.), тъй като от победата в това сражение зависи дали руските войски ще продължат по-нататъшното си настъпление в пределите на Османската империя. С падането на Плевен във войната настъпва прелом в полза на Русия. Рано сутринта на 10 декември 1877 г. части на Плевенския гарнизон предприемат опит да преминат през р. Вит (в района между селата Долни Дъбник и Долна Митрополия). С помощта на навреме пристигнали подкрепления турските части са отблъснати и около 14 ч. Осман паша приема предложената му безусловна капитулация и командваната от него 43 000-на армия попада в плен. Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) е довела до освобождаването на по-голямата част от българския народ от османско иго и до възстановяването на българската държава. Предизвиква се от подема на националноосвободителните движения на Балканите (въстанието в Босна и Херцеговина (1875-1878 г.), с което започва т. нар. Източна криза, Старозагорското въстание (1875 г.), Априлското въстание (1876 г.) в България) и широкото обществено движение в тяхна подкрепа. Целта на Русия е да подпомогне революционното движение в стремежа си да засили своето влияние на Балканите и да премахне някои неблагоприятни за нея последици от Кримската война (1853-1856 г.).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стотици плевенчани станаха свидетели на светлинно-музикално шоу „Плевен падна“

Стотици плевенчани станаха свидетели на светлинно-музикално шоу „Плевен падна“

10 Декември 2017 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Плевен. Стотици плевенчани станаха свидетели на светлинно-музикално шоу „Плевен падна“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Събитието е посветено на 140-ата годишнина от Плевенската епопея. Светлините превърнаха в атракция параклиса–мавзолей „Св. Георги Победоносец“, който накрая бе осветен с цветовете на българското знаме. На фона на светлинното шоу звучеше стихотворението „Плевен падна“ на Патриарха на българската литература Иван Вазов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев прие заря-проверката, посветена на 140 години от Плевенската епопея

Президентът Румен Радев прие заря-проверката, посветена на 140 години от Плевенската епопея

10 Декември 2017 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Плевен. Президентът Румен Радев прие заря –проверката, посветена на 140 години от Плевенската епопея, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В тържественото събитие участват военнослужещи от Националната гвардейска част и националните войски, както и знамената светини на българското войнство. Стотици граждани присъстват на пл. "Възраждане" в града. Всички почетоха загиналите с падане на колене.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Битката за Плевен се превърна в прелом, без който днес едва ли щеше да съществува България

Президентът Румен Радев: Битката за Плевен се превърна в прелом, без който днес едва ли щеше да съществува България

10 Декември 2017 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Плевен. Битката за Плевен се превърна в прелом, без който днес едва ли щеше да съществува България. Това каза президентът на Република България Румен Радев по време на тържествената заря-проверка на пл. Възраждане в Плевен по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „140 години ни делят от онзи мразовит ден, в който европейските вестници прогърмяха: „Плевен падна“. Малцина осъзнаваха истинското значение на тази новина. Плевен падна, за да се прероди България. След пет месеца на кървава обсада руските и румънските войни записаха едни от най-важните страници в историята на освободителната Руско-турска война. Тази война, която разтърси най-дълбоките и привидно непоклатими геополитически пластове на тогавашна Европа. Тя се превърна в прелом, без който България днес едва ли щеше да съществува на политическата карта. Ако има нарицателно за героизъм и саможертва, извисило се редом до свещения връх Шипка, това е името на Плевен“, каза Радев. Той посочи, че днес наричаме обсадата на града епопея. По думите му победата е била заплатена с костници и братски могили навсякъде из плевенския край. „Тук подвигът беше ежедневие. Оттук тръгна онзи път, преминал през София и Шейново, за да достигне до османската столица и да възвести свободата. Скъпи плевенчани, обръщам се към вас с думи на благодарност, защото вие съхранявате спомена за онези кървави дни, достойно и с чувство за дълг. Вашият град продължава да бъде истински мемориал на героите от войната. Когато историята надживее очевидците, поела по невидимия, но нездрав мост на народната памет и когато това се предаде на следващите поколения след тях, причината може да бъде само една – истинска, неподправена, народна признателност и преклонение към хилядите войни, дошли от далечни земи, за да отдадат живота си за нашата българска свобода“, заяви държавният глава. „Ние знаем много добре, че нашата свобода не е получена даром. Героизмът и саможертвата на нашите възрожденци, на априлци, на българските опълченци и войни по бойните поля и по скалистите върхове на бащината земя са безценен урок по национално достойнство. Техният подвиг ние няма да забравим. Поклон пред загиналите за свободата българска. Да пребъде България“, каза държавният глава.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Плевен Георг Спартански: Битката за Плевен промени историята на един град, на една държава и на един континент

Кметът на Плевен Георг Спартански: Битката за Плевен промени историята на един град, на една държава и на един континент

10 Декември 2017 | 18:15 | Агенция "Фокус"
Плевен. Битката за Плевен промени историята на един град, на една държава и на един континент. Това каза кметът на Община Плевен Георг Спартански по време на тържествената заря-проверка на пл. "Възраждане" в Плевен по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес отбелязваме един свиден за всеки българин юбилей - 140 години от освобождението на Плевен. В мрачното, студено, мъгливо утро на 10 декември 1877 г. тук край Плевен в решителен сблъсък се срещат две големи армии на две велики империи, ръководени от именити военноначалници. Една битка, която промени историята на един град, промени историята на една държава, промени историята на един континент. Плевен – краят на войната, началото на Европа. Ние помним. Плевен помни. Аз помня“, каза Спартански. Той посочи, че Плевен помни един генерал на бял кон – ген. Скобелев. „Генералът, който водеше войниците си, а не ги следваше. В историята остават водачите и лидерите, които водят след себе си, които не следват своите подчинени“, заяви Спартански. По думите му неговите солдати са били готови да се бият до последна капка кръв. "Честит празник, плевналии, честит празник, България!", каза Спартански.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Стотици хора са се събрали на пл. „Възржадане“, където започва тържествената заря-проверка по повод 140-годишнината от Освобождението на града

Плевен: Стотици хора са се събрали на пл. „Възржадане“, където започва тържествената заря-проверка по повод 140-годишнината от Освобождението на града

10 Декември 2017 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Плевен. Стотици хора са се събрали на пл. „Възраждане“, където започна тържествената заря-проверка по повод 140 години от освобождението на Плевен предаде репортер на Агенция „Фокус“. В тържествената заря-проверка ще вземе участие президентът на Република България Румен Радев. Сред официалните гости са вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, делегация от Руската Дума и от Съвета на Руската федерация, депутати от 44-ото Народно събрание, посланиците на Руската федерация и Беларус, областният управител Мирослав Петров и кметът на града Георг Спартански. В района е засилено полицейското присъствие. На площада в Плевен са и членовете на руската делегация, водена от княз Никита Дмитриевич Ростовский.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представители на българската и руската историческа общност дискутираха битката за Плевен преди 140 години

Представители на българската и руската историческа общност дискутираха битката за Плевен преди 140 години

10 Декември 2017 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Плевен. Представители на българската и руската историческа общност дискутираха битката за Плевен преди 140 години, предаде репортер на Агенция "Фокус". Дискусията е част от тържествената програма за отбеляване на 140-годишнината от Плевенската епопея. Кръглата маса се проведе в зала "Плевен" на Областната администрация. Домакин на събитието бе областният управител на Плевен Мирослав Петров, който приветства руските гости с думите: „Днес 140 години по-късно Плевен помни героизма и кръвта, попили в нашата земя в мига на свободата“. Той обърна внимание, че в Плевен се пазят костите на загиналите войни от Руско-турската освободителна война. Румен Петков, член на Инициативния комитет за отбелязване на 140-ата годишнина и кмет на Плевен в периода 1995-1999 г., благодари на областния управител Мирослав Петров за гостоприемството и желанието да се даде възможност на представители на българската и руската историческа общност да направят дискусия, с която да дадат принос в анализа и оценката на битката за Плевен преди 140 години. По думите на Петков от тази битка е започнало освобождението на България. Директорът на Регионалния военно-исторически музей Емилия Зорнишка представи доклад, чиято тема е свързана с 140-ата годишнина от Руско-турската война, Плевенската епопея и значението на тези събития. Директорът на института по руска история към Руската академия на науките Юрий Петров Александрович заяви от своя страна, че Плевенската епопея е била ключов епизод от Руско-турската освободителна война. Директорът на Институт "Европа" в Руската академия на науките коментира трите щурма на Плевен.
В дискусията се включи Валентин Тодоров, който е потомък архиерейския наместник Антоний Попов, който посреща император Александър II в църквата "Св. Николай" в Плевен и отслужва първия молебен след освобождението на града.
На събитието присъстваха председателят на АБВ Константин Проданов, княз Никита Дмитриевич Ростовский и други представители на руската делегация, водена от него.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емилия Зорнишка, ВИМ – Плевен: Панорама „Плевенска епопея“ е посетена от почти 9 млн. души от откриването си досега

Емилия Зорнишка, ВИМ – Плевен: Панорама „Плевенска епопея“ е посетена от почти 9 млн. души от откриването си досега

10 Декември 2017 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Плевен. Панорама „Плевенска епопея“ е посетена от почти 9 млн. души от откриването си досега. Това каза директорът на Регионалния военноисторически музей – Плевен Емилия Зорнишка в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея, която се навършва на 10 декември. „Само от началото на годината досега за всички обекти на Регионален военноисторически музей посещението възлиза на около 125 хил. души. 20 хил. са посетили параклис – мавзолея „Св. Георги Победоносец“, а над 86 хил. са посетили Панорама „Плевенска епопея“. От тях около 8 хил. са чуждите туристи. Те са от над 70 държави от всички континенти“, допълни Зорнишка. Тя разказа, че 100 години след 10 декември 1877 г. на бившето бойно поле при Плевен се издига Панорама „Плевенска епопея“. „Открита е на датата, когато се чества освобождението на Плевен. Най-голямата проява, която е свързана и е посветена на изграждането на Панорамата, е тържествената вечер и срещата със строителите й“, каза тя и допълни, че срещата се е провела на 6 декември 2017 г.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емилия Зорнишка, ВИМ – Плевен: 31 хил. руски и 4,5 хил. румънски войни загиват по време на трите щурма в боевете при Плевен

Емилия Зорнишка, ВИМ – Плевен: 31 хил. руски и 4,5 хил. румънски войни загиват по време на трите щурма в боевете при Плевен

10 Декември 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Плевен. 31 хил. руски и 4,5 хил. румънски войни загиват по време на трите щурма в боевете при Плевен. Това каза директорът на Регионалния военноисторически музей – Плевен Емилия Зорнишка в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея, която се навършва на 10 декември. „По време на боевете за Плевен активно участие, заедно с руската и румънската армия и 3-ти стрелкови фински батальон, взимат българите от плевенския край. Според силите и възможностите си те дават своя принос в освобождението“, каза тя. По думите й редица документи свидетелстват за помощта на българите, като преводачи към действащата армия. Тя поясни, че българите взимат участие в резузнаването и оказват икономическа и санитарна помощ. „Имената на над 200 българи от Плевен и Плевенско се четат в списъците на българите от българското опълчение“, допълни Зорнишка.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Емилия Зорнишка, ВИМ – Плевен: Превземането на Плевен е една от най-тежките операции с решаващ изход за Руско-турската война

Емилия Зорнишка, ВИМ – Плевен: Превземането на Плевен е една от най-тежките операции с решаващ изход за Руско-турската война

10 Декември 2017 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Плевен. Превземането на Плевен е една от най-тежките операции с решаващ изход за Руско-турската война. Това каза директорът на Регионалния военноисторически музей – Плевен Емилия Зорнишка в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея, която се навършва на 10 декември. „Разположен за пътя на София, Плевен става важен стратегически обект едва след заемането му от армията на Осман паша на 19 юли 1877 г. Западният руски отряд атакува града още с пристигането си същия ден. Разбира, че на височините около града се е установила турската армия и Плевен се е превърнал в силна крепост. Плевен е зает откъм север, изток и юг, силно укрепен лагер с много добре укрепени отбранителни позиции“, разказа тя. По думите й Руската армия атакува града още два пъти – в края на юли и на 11 и 12 септември. Зорнишка обърна внимание, че най-ожесточени са боевете по време на третия щурм, когато отрядът на ген. Скобелев овладява две големи турски укрепления, разположени югозападно от Плевен. "На това място сега се намира Скобелев парк- музей и където в чест на 100-годишнинана от освобождението на Плевен е построена Панорама „Плевенска епопея“, добави тя.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Делегацията на руската историческа общност, водена от княз Никита Дмитриевич поднесе цветя на паметника на ген. Михаил Скобелев

Плевен: Делегацията на руската историческа общност, водена от княз Никита Дмитриевич поднесе цветя на паметника на ген. Михаил Скобелев

10 Декември 2017 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Плевен. Делегацията на руската историческа общност, водена от княз Никита Дмитриевич поднесе цветя на паметника на ген. Михаил Скобелев в Плевен, предаде репортер на Агенция "Фокус". Цветята бяха поднесени в знак на признателност към делото на ген. Скобелев и по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея и от руският посланик Анатолий Макаров, кметът на Плевен Георг Спартански, лидерът на АБВ Константин Проданов, Румен Петков и други.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Княз Никита Дмитриевич Ростовский: Моят родственик княз Лобанов Ростовский е подписал  договора за примирие със султана след Руско-турската война

Княз Никита Дмитриевич Ростовский: Моят родственик княз Лобанов Ростовский е подписал договора за примирие със султана след Руско-турската война

10 Декември 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Моят родственик княз Лобанов Ростовский е подписал договора за примирие със султана след Руско-турската война. Това каза княз Никита Дмитриевич Лобанов Ростовский в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея. По думите му в този договор са били включени трите важни пункта в Берлинската конференция, която дава основа на създаването на България като държава. Той разказа, че неговият дядо е създал този документ, защото е бил посланик в Константинопол 15 години преди това. „Тогава дядо му се е запознал лично със султана и независимо от това, че султанът е загубил войната, той е писал на император Александър II да му прати Лобанов обратно като министър. Поради тези близки отношения той успява да договори за България добри условия“, обясни князът и допълни, че присъства на честванията на 140-ата годишнина от превземането на Плевенската крепост от ген. Гурко по покана на кмета на Плевен.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: В ДКТ „Иван Радоев“ се състоя концерт под надслов „Плевен помни!“

Плевен: В ДКТ „Иван Радоев“ се състоя концерт под надслов „Плевен помни!“

10 Декември 2017 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Плевен. В Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се състоя концерт под надслов „Плевен помни", предаде репортер на Агенция „Фокус“. Концертът е по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея. На него присъстваха стотици граждани на Плевен и официалните гости на града, сред които са представителите на делегацията на руската историческа общност, водена от княз Никита Дмитриевич Ростовский, посланикът на Руската федерация н. пр. Анатолий Макаров, посланикът на Беларус н. пр. Владимир Воронкович, министърът на правосъдието Цецка Цачева, депутати от Плевенска област и други. Програмата на събитието включваше рецитали и музикални изпълнения.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Княз Никита Дмитриевич Ростовский: Ако депутатите говорят за България и Русия като за взаимни врагове, обществото може да си помисли, че това е реално

Княз Никита Дмитриевич Ростовский: Ако депутатите говорят за България и Русия като за взаимни врагове, обществото може да си помисли, че това е реално

10 Декември 2017 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Ако депутатите ни говорят за двете страни като за взаимни врагове, обществото може да си помисли, че това е реално. Това каза княз Никита Дмитриевич Лобанов Ростовский в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея. Той поясни, че визитата на руската делегация подчертава доброжелателното отношение на Русия към България. „Масивната делегация от Русия показва, че двете страни нямат никакви причини да не бъдат дружелюбни“, посочи князът. „Защо това е важно? Защото както знаете в българския парламент бе обявено неотдавна, че Русия е враг на България. В отговор в Руския парламент имаше също такова обявление“, коментира той и подчерта, че между България и Русия няма никакви проблеми. Според него се създават изкуствени проблеми поради лични подбуди на политиците. „Народите в Русия и в България имат само доброжелателни отношения помежду си“, каза още князът.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Цветя и венци бяха поднесени пред параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец“  по повод 140-ата годишнината от Освобождението на града

Плевен: Цветя и венци бяха поднесени пред параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ по повод 140-ата годишнината от Освобождението на града

10 Декември 2017 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Плевен. Цветя и венци бяха поднесени пред параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ по повод 140-ата годишнината от Плевенската епопея, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Венци бяха поднесени от името на президента на Република България Румен Радев, от името на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, от заместник-председателя на парламента Валери Жаблянов, от ПГ на ГЕРБ, от ПГ на БСП и от ДПС. Цветя поднесоха кметът на града Георг Спартански, министърът на правосъдието Цецка Цачева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, депутати от Плевенска област, председателят на Комисията по вероизповеданията и правата на човека в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Красимир Велчев, заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев и десетки граждани. Паметта на загиналите войни за Освобождението на града почетоха още Румен Петков, член на Инициативния комитет за отбелязване на годишнината, представителите на делегацията на руската историческа общност, водена от княз Никита Дмитриевич Ростовский, посланикът на Руската федерация в България н. пр. Анатаолий Макаров. Преди това бе отслужена и панихида за загиналите за освобождението на Плевен.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Юрий Петров, РАН: Визитата на делегацията на Руската историческа общност в Плевен е знак за стремежа да запазим съвместната ни историческа памет

Юрий Петров, РАН: Визитата на делегацията на Руската историческа общност в Плевен е знак за стремежа да запазим съвместната ни историческа памет

10 Декември 2017 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Визитата на делегацията на Руската историческа общност в България е знак на добра воля на Русия, за нашия стремеж да запазим съвместната ни историческа памет. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Юрий Петров, директор на Института за руска история при Руската академия на науките и ръководител на руската делегация на Руското историческо общество в България. „Нашата история има много общи моменти. Ние не трябва да забравяме за тях. Не трябва да правим история, подвластна на политическата конюнктура“, каза Петров. Той поясни, че никога преди не съм е бил в Плевен. „Сега за пръв път съм тук. Ние сме признателни на българите, защото те запазват паметта за съвместната ни история. Искам да пожелая да продължават да го правят. Това е важно за историческите връзки, които ни обединяват“, допълни историкът.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Българският народ с дълбока признателност е построил паметници по пътя на руската армия в цялата страна

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Българският народ с дълбока признателност е построил паметници по пътя на руската армия в цялата страна

10 Декември 2017 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Плевен. Българският народ с дълбока признателност е построил паметници по пътя на руската армия в цялата страна. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на връчването на почетен знак на Министерство на отбраната на Република България на княз Никита Дмитриевич Ростовский, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че почетният знак се връчва на човек, който носи фамилията на държавник и политик на Русия, чиито заслуги България отбелязва редом с годишнината от освобождението на Плевен. „Тъй като няма как като народ да връчваме почетните знаци на всички руски войни, които отдадоха живота си за освобождението на България, в цялата страна по пътя на руската армия, българският народ с дълбока признателност е построил паметници“, обясни Красимир Каракачанов. Според него въпреки повратностите на времето и смяната на политическата конюнктура, никой не е успял да посегне на тези паметници.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков: Княз Никита Дмитриевич Ростовский е автор на уникалната фраза, че неговата родина е България, но неговото отечество е Русия

Румен Петков: Княз Никита Дмитриевич Ростовский е автор на уникалната фраза, че неговата родина е България, но неговото отечество е Русия

10 Декември 2017 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Плевен. Княз Никита Дмитриевич Ростовский е автор на уникалната фраза, че неговата родина е България, но неговото отечество е Русия. Това каза Румен Петков, член на Инициативния комитет за отбелязване на 140-ата годишнина от Освобождението на Плевен, по време на връчването на почетен знак на Министерство на отбраната на княз Никита Дмитриевич Ростовский, който е в Плевен по негова покана, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "На днешния ден в Плевен, нашите две държави, които толкова много обичаме, се срещат“, каза Румен Петков. Той честити празника на Плевен и приветства с добре дошъл княз Никита Дмитриевич Ростовский. „Един човек, чийто жизнен път е пряко свързан с нашата страна. Самият той е роден в София“, каза Румен Петков. По думите му дядото на княза е с пряко отношение с Освобождението на България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Княз Никита Дмитриевич Ростовский получи почетен знак на Министерство на отбраната на Република България

Княз Никита Дмитриевич Ростовский получи почетен знак на Министерство на отбраната на Република България

10 Декември 2017 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Плевен. Вицепремиерът Красимир Каракачанов връчи почетен знак на Министерство на отбраната на Република България на княз Никита Дмитриевич Ростовский, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Знакът му бе връчен по повод 140-ата годишнина от Освобождението на Плевен от турско робство. Събитието се състоя в Областната администрация на Плевен в присъствието на министъра на правосъдието Цецка Цачева, плевенски депутати в 44-тото Народно събрание, кметът на Плевен Георг Спартански, областният управител Мирослав Петров. От руска страна присъстваха посланикът на Руската федерация н. пр. Анатолий Макаров и представители на делегацията на руската историческа общност. Князът получи и почетния знак на Община Плевен, който му бе връчен от кмета на града Георг Спартански. Румен Петков връчи на княз Ростовский пощенски плик и картичка, които отразяват 140-ата годишнина от Плевенската епопея, 110-годишнината от началото на военно-музейното дело и 40-годишнината от създаването на Плевенската панорама. Те са валидирани от негово величество Симеон Сакскобурготски, Румен Петков, кмет на Плевен (1995-1999), настоящия кмет на града Георг Спартански и заместник-министъра на транспорта Димитър Геновски на 22 ноември 2017 г. От своя страна князът подари на Регионален военноисторически музей – Плевен корица от списание „Le Petit Jiurnal” от 1896 г., а директорът на музея Емилия Зорнишка му връчи първото фототипно издание, свързано с паметника на ген. Скобелев в Плевен.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков: Възклицанието на Иван Вазов: „Плевен падна, ден Велик!“ с всяка година става все по-силно и актуално

Румен Петков: Възклицанието на Иван Вазов: „Плевен падна, ден Велик!“ с всяка година става все по-силно и актуално

10 Декември 2017 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Плевен. Възклицанието на Иван Вазов: „Плевен падна, ден Велик!“ с всяка година става все по-силно и актуално. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Румен Петков, член на Инициативния комитет по отбелязване на 140-ата годишнина от Плевенската епопея. „Както казва император Александър II - тази битка направи Плевен значим в световен и европейски мащаб. Всъщност битките за Плевен, Стара Загора и Шипка позволяват над България от орлово гнездо да изгрее свободата. Плевен с епичните си три щурма, с героизма на българските освобожденци на руските и румънски освободители, направи една крачка в историята, която няма аналог“, обясни Петков. Той уточни, че в Плевен дават живота си повече от 40 хил. руски, финландски и румънски войни. „Те се жертват за нас - техните братя, които 500 години се борим за свободата си и благодарение на Светата православна църква съхранихме народност и религия. Възклицанието на Иван Вазов: „Плевен падна, ден Велик!“ с всяка година става все по-силно и актуално“, заяви Румен Петков.
На въпрос дали има и днес усещането у българите за духовна близост с Русия и народите, спомогнали за българската свобода, Петков уточни, че в Плевен това е въпрос на осъзната необходимост. „В Плевен, когато се говори за свободата, всички се покланяме на единственото място в света, наречено „Мъртвата долина“, където са костите на загиналите руски, румънски и финландски войни. Там усещането за преклонение пред хората, които дойдоха тук и оставиха най-скъпото си – живота за нашата свобода – е много силно“, каза още той.
По думите му в Плевен няма как да не се изпитва чувство на признателност, но и чувство на гордост. „Поколения наред през тези 140 години в душата на всеки плевенчанин се изгражда този голям паметник на признателността пред освободителите и на гордостта на това, че сме съхранили народност и вяра. Днес с гордост можем да кажем, че в света близо 100 обекта носят името Плевен. Точно, защото демократичната, свободомислещата общественост, е оценила значението, мястото и ролята на плевенската битка. Само в Лондон има пет улици, които се казват „Плевен“. Великобритания е оценила плевенската битка и 26 публични обекта там носят името „Плевен““, коментира Румен Петков. „Всеки плевенчанин се гордее с това, но се гордее с глава, наведена в почит пред загиналите българи, нашите освободители, но и с поглед, вперен в бъдещето, което ни беше дадено като възможност преди 140 години“, заяви той.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Петров, РАН: Възприемаме Руско-турската война като братска помощ в името на интересите на славянския народ на България

Юрий Петров, РАН: Възприемаме Руско-турската война като братска помощ в името на интересите на славянския народ на България

10 Декември 2017 | 09:42 | Агенция "Фокус"
София. Както в съветско време, така и сега възприемаме Руско-турската война като братска помощ и в името на интересите на славянския народ на България. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Юрий Петров, директор на Института за руска история при Руската академия на науките и ръководител на руската делегация на Руското историческо общество в България. „Тази война, която ние наричаме Руско-турската война, е също прочута в Русия като война за освобождаване на България. Тази война беше изключително безкористна. Нямало е никакви специални имперски интереси“, заяви той. „Всеки ученик в училищата ни знае думи като Шипка, Плевен и други“, посочи Юрий Петров и допълни, че в центъра на Москва има паметник на героите от Плевен. „Това е много хубав паметник и ние го запазваме, както запазваме памет за тези събития. Ние помним приноса ни в съвместната ни с българите борба по време на Втората световна война“, каза още той.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С празнична света литургия в Плевен започнаха честванията по повод 140-ата година от освобождението на града

С празнична света литургия в Плевен започнаха честванията по повод 140-ата година от освобождението на града

10 Декември 2017 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Плевен. С празнична света литургия в храм "Св. Параскева" в Плевен започнаха честванията по повод 140-ата година от освобождението на града, предаде репортер на Агенция "Фокус". Литургията отслужиха Плевенският митрополит Игнатий, Западноевропейският митрополит Антоний и Ростовския и Новочеркаският митрополит Меркурий. На събитието присъстваха кметът на Плевен Георг Спартански, Румен Петков, член на Инициативния комитет за отбелязване на 140 години Плевенска епопея, делегацията на руската историческа общност, начело с княз Никита Дмитриевич Ростовский, посланикът на Руската федерация в България н. пр. Анатолий Макаров и десетки граждани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков: Плевенчани сме горди и се справяме сами – много пъти сме чествали празниците си, въпреки правителствата и независимо от режима

Румен Петков: Плевенчани сме горди и се справяме сами – много пъти сме чествали празниците си, въпреки правителствата и независимо от режима

10 Декември 2017 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Плевен. Плевенчани сме горди и се справяме сами – много пъти сме чествали своите празници, въпреки правителствата и независимо от режима. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“. Румен Петков, член на Инициативния комитет по отбелязване на 140-ата годишнина от Плевенската епопея. Във връзка с това как ще бъде отбелязан празникът, Петков заяви: „Основната идея на кмета на Плевен Георг Спартански и на Инициативния комитет, когато се обърнахме към правителството да подкрепи финансово Плевен, бяха военните паметници. За съжаление правителството реагира много късно, но по никой начин не помрачи атмосферата в града. Това е за сметка на правителството. Не можеш да се правиш, че не виждаш такива значими дати в своята история и същевременно със зоологически ентусиазъм да обявяваш, че даваш 1 млн. лв. на един спортен клуб". "Разбира се, аз съм човек, милеещ за спорта, но съм човек, който си дава сметка, че ако ние не уважаваме историята си, утре няма да имаме и спорт“, коментира той. Румен Петков поясни, че кметът на Плевен Георг Спартански с голям размах и с помощта на бивши кметове, народни представители и членове на Инициативния комитет, е успял да вдъхне на града усещане за значимост, което цял свят е видял преди 140 години. „1934 година, когато се открива паметникът на свободата при Шипка, в словото си тогавашният цар казва: „…и пред учудените погледи на света, тук засия славата на българското оръжие, възкръснало след пет века“. Това са неща, които през вековете минават и се носят, но с помощта на акад. Светлин Русев и на други колеги привлякохме повече от 200 деца от Плевен и от различни краища на България в един великолепен конкурс за рисунка, песничка и есе. Направихме специален пощенски плик и пощенска картичка, които са адресирани към трите юбилея и те бяха посрещнати с огромна радост и интерес, когато ги валидирахме в Плевен. В града се създаде атмосфера на празник, на тържество, на силата на плевенския и българския дух“, каза Петков.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С богата празнична програма Плевен  чества 140 години от освобождението си от турско робство

С богата празнична програма Плевен чества 140 години от освобождението си от турско робство

10 Декември 2017 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Плевен. С богата празнична програма Плевен чества 140 години от освобождението си от турско робство. На тържествата в Плевен ще присъстват президентът на Република България Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Специално за честванията в града ще гостува руска делегация, водена от княз Никита Дмитриевич Ростовский, която е в България по покана на Румен Петков, член на Инициативния комитет за отбелязване на годишнината от освобождението на града. Освен руската делегация, събитията в Плевен ще уважи и посланикът на Руската федерация н. пр. Анатолий Макаров.
Празничната програма ще започне в 08.30 ч., когато в храм „Света Параскева“ Плевенският митрополит Игнатий, Западноевропейският митрополит Антоний и Ростовския и Новочеркаският митрополит Меркурий ще отслужат празнична света литургия. От 10.00 часа в зала „Плевен“ в сградата на Областната администрация на княз Никита Дмитреиевич Ростовский ще бъде връчен почетен знак на Министерство на отбраната. Князът ще получи отличието от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в присъствието на министрите Цецка Цачева и Ивайло Московски. От 11.00 ч. в параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ ще се проведе паметен ритуал по повод 140 години от Плевенската епопея. Там ще бъде отслужена и панихида за загиналите за освобождението на Плевен. Паметният ритуал ще завърши с поднасяне на венци и цветя за загиналите. От 12.00 часа е предвиден празничен концерт-спектакъл „Плевен помни“. Той ще се проведе в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. По програма след това руската делегация ще поднесе цветя на паметника на ген. Скобелев в Плевен.
Предвидено е от 16.00 часа да се проведе кръгла маса по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея, в която активно участие ще вземе отново руската делегация, водена от княз Никита Дмитриевич Ростовский. Кулминация на честванията ще бъде от 18.00 часа, когато в града-герой ще пристигне държавният глава Румен Радев и ще се проведе тържествена заря-проверка на площад „Възржадене“. Очаква се руската делегация да подари на президента копие от руска бойна схема на разположението на войските от 19 август 1877 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Навършват се 140 години от Освобождението на Плевен

Навършват се 140 години от Освобождението на Плевен

10 Декември 2017 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Плевен. На днешната дата през 1877 г., след тримесечна обсада, руската армия успява да превземе окупирания от Осман паша Плевен. Битката е с решаващо значение за изхода от Руско-турската война (1877-1878 г.), тъй като от победата в това сражение зависи дали руските войски ще продължат по-нататъшното си настъпление в пределите на Османската империя. С падането на Плевен във войната настъпва прелом в полза на Русия.
Рано сутринта на 10 декември 1877 г. части на Плевенския гарнизон предприемат опит да преминат през р. Вит (в района между селата Долни Дъбник и Долна Митрополия). С помощта на навреме пристигнали подкрепления турските части са отблъснати и около 14 ч. Осман паша приема предложената му безусловна капитулация и командваната от него 43 000-на армия попада в плен.
Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) е довела до освобождаването на по-голямата част от българския народ от османско иго и до възстановяването на българската държава. Предизвиква се от подема на националноосвободителните движения на Балканите (въстанието в Босна и Херцеговина (1875-1878 г.), с което започва т. нар. Източна криза, Старозагорското въстание (1875 г.), Априлското въстание (1876 г.) в България) и широкото обществено движение в тяхна подкрепа. Целта на Русия е да подпомогне революционното движение в стремежа си да засили своето влияние на Балканите и да премахне някои неблагоприятни за нея последици от Кримската война (1853-1856 г.).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще участва в тържествената заря-проверка по повод 140 години от Плевенската епопея

Президентът Румен Радев ще участва в тържествената заря-проверка по повод 140 години от Плевенската епопея

10 Декември 2017 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Плевен. Президентът Румен Радев ще участва в тържествената заря-проверка по повод 140 години от Плевенската епопея, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Тържествена проверка-заря ще се проведе на днес от 18.00 часа на площад „Възраждане“ в Плевен.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Княз Никита Дмитриевич Ростовский получи свидетелство за дарена от него хромолитография на Военноисторически музей – Плевен по повод 140 години от освобождението на града

Княз Никита Дмитриевич Ростовский получи свидетелство за дарена от него хромолитография на Военноисторически музей – Плевен по повод 140 години от освобождението на града

9 Декември 2017 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Плевен. Княз Никита Дмитриевич Ростовский получи свидетелство за дарената от него хромолитография на Военноисторически музей – Плевен, предаде репортер на Агенция "Фокус". Свидетелството му бе връчено лично от директора на музея Емилия Зорнишка, която посрещна княза и предвожданата от него делегация в Панорама "Плевенска епопея". Свидетелството му бе връчено заради дарението на хромолитография „Н. И. В. Император Николай II в униформа на Кавалергардск, на Н. И. В. Императрица Мария Фьодоровна полк“. Дарението е направено по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея. Княз Никита Дмитриевич Ростовский благодари на директора на Военноисторически музеи – Плевен и призова да се помни кой е освободил България от турско робство. Князът заедно с предвожданата от него делегация от Русия направиха обиколка на Плевенската панорама.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делегация на руската историческа общност, водена от княз Никита Лобанов-Ростовский, почете паметта на загиналите медици в Руско-турската освободителна война

Делегация на руската историческа общност, водена от княз Никита Лобанов-Ростовский, почете паметта на загиналите медици в Руско-турската освободителна война

9 Декември 2017 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Делегация на руската историческа общност, водена от княз Никита Лобанов-Ростовский, почете паметта на загиналите медици в Руско-турската освободителна война, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Руските гости поднесоха цветя и венци пред Докторския паметник в памет на загиналите медицински работници в Руско-турската война от 1877 – 1878 г. Делегацията е в България по повод кръглата годишнина от Освобождението на Плевен от турско робство по покана на Румен Петков, председател на Инициативния комитет в Плевен за отбелязване на годишнината. Сред гостите от Русия са ръководителят на Руското историческо общество Юрий Петрович и Алексей Громико ,внук на известният политик Андрей Громико.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делегация на руската историческа общност, водена от княз Никита Лобанов-Ростовский поднесе цветя на паметника на Цар Освободител по повод 140 години от Плевенска епопея

Делегация на руската историческа общност, водена от княз Никита Лобанов-Ростовский поднесе цветя на паметника на Цар Освободител по повод 140 години от Плевенска епопея

9 Декември 2017 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Делегация на руската историческа общност, водена от княз Никита Лобанов-Ростовский поднесе цветя на паметника на Цар Освободител Александър II по повод 140 години от Плевенска епопея, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Делегацията е в България по повод кръглата годишнина от Освобождението на Плевен от турско робство и ще се включи в тържествата по повод празника. Делегацията е у нас по покана на Румен Петков, председател на Инициативния комитет в Плевен за отбелязване на годишнината. Сред гостите от Русия са ръководителят на Руското историческо общество Юрий Петрович и Алексей Громико, внук на известния политик Андрей Громико и други. Гостите честитиха празника на Плевен и изразиха признателност към подвига на руските солдати. От българска страна на събитието присъстваха председателят на АБВ Константин Проданов, който поздрави с добре дошли руските гости в България. Почит към подвига на жертвалите се за българската свобода отдадоха и историкът акад. Георги Марков, както и редица общественици.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от президента Анджей Дуда. 19 март 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.