НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Стефан Филев, МОБАЛ – Велико Търново: 165 лекари и 317 медицински специалисти работят в болницата

Д-р Стефан Филев, МОБАЛ – Велико Търново: 165 лекари и 317 медицински специалисти работят в болницата

7 Декември 2017 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 165 лекари и 317 медицински специалисти работят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Това каза директорът на лечебното заведение д-р Стефан Филев, което днес отбелязва 150-годишнината от създаването си, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Д-р Филев посочи, че общо персоналът наброява 639 лица. От лекарите 136 са със специалност, в това число и двама доценти, а 35 са с повече от една специалност. 33 са медицински сестри, притежаващи образователната квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“ по специалността „Управление на здравните грижи“ и професионалната квалификация „ръководител на здравни грижи“ и „преподавател по практика“. В момента в лечебното заведение работят и се обучават още 5 медицински сестри.
Със заповед от 19 септември 2017 година на министъра на здравеопазването на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ е определена акредитационна оценка за цялостната медицинска дейност „Отлична“ за срок от 5 години. „МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново е определена и като база за обучение на лекари, медицински сестри, лаборанти, акушерки и рехабилитатори. Кадровата политика на ръководството е насочена към предоставяне условия за специализация на новозавършилите лекари, обучаващи се по медицински специалности и оставането им на работа в болницата след приключване на обучението. Към настоящия момент са назначени 33 лекари-специализанти. През 2017 година МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ работи по договор с НЗОК по 150 клинични пътеки, 20 амбулаторни процедури и три клинични процедури. През календарната 2016 година през отделенията на болница са преминали общо 20 175 болни. Отчита се увеличение с 1 450 спрямо миналата година“, посочи д-р-Филев.
Болницата обслужва населението в 10-те общини в област Велико Търново или 247 259 души и осъществява лечебна дейност по 30 медицински специалности. „Лечебната дейност изцяло е подчинена на изискванията на медицинските стандарти по съответните специалности, правилата за добра медицинска практика и Национален рамков договор 2017 година. Те се осъществяват в разкритите 18 клинични отделения, обединени в стационарен блок със среден брой 368 болнични легла. Шест от структурите на болницата отговарят на трето ниво на компетентност съгласно съответния медицински стандарт“, каза още д-р Стефан Филев.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Стефан Филев, МОБАЛ – Велико Търново: Чрез обединяването на двете бази на болницата годишно ще се спестяват близо 400 000 лева

Д-р Стефан Филев, МОБАЛ – Велико Търново: Чрез обединяването на двете бази на болницата годишно ще се спестяват близо 400 000 лева

7 Декември 2017 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Чрез обединяването на двете бази на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ годишно ще се спестяват близо 400 000 лева. Това каза по време на честванията на 150-годишнината от създаването на лечебното заведение директорът д-р Стефан Филев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Вече 50 години великотърновската болница работи в две бази. „Това разделение създава неудобство и допълнителни разходи. Затова се взе решение да се продаде незавършеният хирургичен корпус в двора на „Нова болница“, а също и неизползваното парово стопанство, като със средствата да бъде построен нов болничен корпус към сградата на „Новата болница“. В него ще бъдат настанени отделенията, които се намират в т.нар. „Стара болница“, обясни д-р Филев. По думите му сливането ще повиши качеството на предлаганите медицински услуги, съгласно всички стандарти на добрата медицинска практика. С реализираните икономии ще е възможно и цялостно техническо преоборудване на лечебното заведение, ще се увеличи Фонд „Работна заплата“, както и средствата за изпращане на специалисти за обучение и повишаване на квалификацията.
„Днес в нашето общество се извършва непрекъснато оптимизиране и реформиране на системата на здравеопазването. Оказа се, че промените не са леки, нито безболезнени, особено за областните болници, които сме структуроопределящи за болничното здравеопазване в страната. Променят се както инфраструктурата, така и взаимоотношенията, съобразени с новите пазарни и икономически реалности. Очакванията на обществото към нас са големи, а финансовата ни обезпеченост недостатъчна предвид спешността и много други функции, които са ни внедрени и за съжаление недостатъчно или нефинансирани въобще. Въпреки това колективът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и мениджърският екип са изградили своята визия и инвестиционна програма, целящо събиране на двете бази в една модерна и функционална база с ниска издръжка и максимално съобразена със съвременните условия и изисквания за високо качество на медицинската услуга“, посочи д-р Стефан Филев. По думите му чрез изграждане и запазване на кадри в болницата ще се реализира мисията на болницата – поддържане на качеството на живот на пациентите.
Той подчерта, че в момента в лечебното заведение работи голям колектив от висококвалифицирани, знаещи и можещи представители на младото и средно поколение специалисти. „Точно това, от висотата на 150-годишнината, ни вдъхва оптимизъм и висока увереност, че делото на Стефан Черкезов, чиито подвиг бе почетен с национален празник на здравните специалисти, загинали при изпълнение на служебния си дълг, ще се поеме от талантливи специалисти, които ще умножават успехите и ще се борят срещу недъзите и ще пишат нова по-богата и съдържателна, история на нашата болница за доброто и благото на нашите пациенти“, каза още директорът д-р Стефан Филев.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Направиха първа копка за изграждане на нов болничен корпус към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Велико Търново: Направиха първа копка за изграждане на нов болничен корпус към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

7 Декември 2017 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Направиха първа копка за изграждане на нов болничен корпус към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. На церемонията присъстваха зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, кметът инж. Даниел Панов, председателят на Общински съвет Венцислав Спирдонов и други. Церемонията бе част от програмата за отбелязване на 150-та годишнина от създаването на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.
Новия корпус на великотърновската болница ще се намира до Корпус В на лечебното заведение. Проектът цели сливането на двете Бази на болницата: База I (Нова болница) и База II (Стара болница), които са на отстояние 3 км една от друга. Новата сградата е разположена западно от блок В и е ориентирана на юг. Болничните стаи и кабинети са с разположение „изток – запад“. Застроената площ в основата е 594 кв. м. Височината на сградата е 7 етажа, плюс сутерен. В сградата ще бъдат преместени Инфекциозното отделение, Неврологичното отделение, Ортопедията и травматологията, Акушеро-гинекологичното отделение с два сектора: родилен и гинекология. Тук ще е и Отделение по неонатология. Предвидено е пространство и за операционен блок с 4 операционни зали: две гинекологични и две ортопедични, като се изгради връзка със съществуващия операционен блок, така че да се получи цял операционен блок с 9 операционни зали. В западната част на сградата ще се обособи паркинг за служители и посетители на лечебното заведение.
Общата стойност на проекта е 3 675 000 лева без ДДС. Средствата са от продажбата на терена, на който се намираше старото Хирургично отделение, както и на паровото стопанство. Към реалното строителство на новия болничен корпус ще се пристъпи през февруари - март следващата година.
Първата копка бе направена от директора на болницата д-р Стефан Филев. Молебен за здраве и благополучие отслужи отец Славчо Иванов.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Стефан Филев, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“: Близо 5 000 лв ще бъдат икономисани след разкриването на нов корпус, който слива двете отделения

Д-р Стефан Филев, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“: Близо 5 000 лв ще бъдат икономисани след разкриването на нов корпус, който слива двете отделения

6 Декември 2017 | 17:59 | Агенция "Фокус"
София. Близо 5 000 лв ще бъдат икономисани на Многопрофилната болница във Велико Търново след разкриването на нов корпус, който слива двете отделения. Това каза в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ директорът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Стефан Филев. По думите му първата копка за строежа на новия корпус, чиято цел е преместване на всички отделения на едно място, ще съвпадне и с отбелязването на 150 години от създаването на лечебното заведение. „След разкриването на корпуса болницата ще отговаря на всички медицински критерии за лечение и диагностика. Отговарянето на нуждите на пациентите ще бъде улеснено, като няма да се губят време и разходи за транспортирането на болни. Цялата инвестиция на проекта е 4,5 милиона лева, като ще бъде застроена площ от близо 4 хиляди кв. м.“, обясни той.
Д-р Филев каза още, че проблемите с финансирането остават актуални за лечебното заведение, като има непечеливши звена, които се поддържат, а същевременно предстои увеличение на разходите за заплати и електроенергия от следващата година. „Необходима е корекция в лимитирането и остойностяването на клинични пътеки. Има и недостиг на кадри както на всякъде, но проблемът при нас не е толкова осезаем. Към момента при нас се обучават 31 млади лекари“, каза още той.
Директорът коментира още, че 150-та годишнина на Великотърновската болница ще бъде отбелязана с тържество и поднасяне на венци пред паметника на патрона. „Лекарската дейност е мисия, а не работа и е признание, а не задължение. Пожелавам на екипа най-вече здраве и да успеят да съхранят ентусиазма си за работа, въпреки проблемите“, допълни д-р Стефан Филев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.