НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Стефан Филев, МОБАЛ – Велико Търново: 165 лекари и 317 медицински специалисти работят в болницата

Д-р Стефан Филев, МОБАЛ – Велико Търново: 165 лекари и 317 медицински специалисти работят в болницата

7 Декември 2017 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 165 лекари и 317 медицински специалисти работят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Това каза директорът на лечебното заведение д-р Стефан Филев, което днес отбелязва 150-годишнината от създаването си, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Д-р Филев посочи, че общо персоналът наброява 639 лица. От лекарите 136 са със специалност, в това число и двама доценти, а 35 са с повече от една специалност. 33 са медицински сестри, притежаващи образователната квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“ по специалността „Управление на здравните грижи“ и професионалната квалификация „ръководител на здравни грижи“ и „преподавател по практика“. В момента в лечебното заведение работят и се обучават още 5 медицински сестри.
Със заповед от 19 септември 2017 година на министъра на здравеопазването на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ е определена акредитационна оценка за цялостната медицинска дейност „Отлична“ за срок от 5 години. „МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново е определена и като база за обучение на лекари, медицински сестри, лаборанти, акушерки и рехабилитатори. Кадровата политика на ръководството е насочена към предоставяне условия за специализация на новозавършилите лекари, обучаващи се по медицински специалности и оставането им на работа в болницата след приключване на обучението. Към настоящия момент са назначени 33 лекари-специализанти. През 2017 година МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ работи по договор с НЗОК по 150 клинични пътеки, 20 амбулаторни процедури и три клинични процедури. През календарната 2016 година през отделенията на болница са преминали общо 20 175 болни. Отчита се увеличение с 1 450 спрямо миналата година“, посочи д-р-Филев.
Болницата обслужва населението в 10-те общини в област Велико Търново или 247 259 души и осъществява лечебна дейност по 30 медицински специалности. „Лечебната дейност изцяло е подчинена на изискванията на медицинските стандарти по съответните специалности, правилата за добра медицинска практика и Национален рамков договор 2017 година. Те се осъществяват в разкритите 18 клинични отделения, обединени в стационарен блок със среден брой 368 болнични легла. Шест от структурите на болницата отговарят на трето ниво на компетентност съгласно съответния медицински стандарт“, каза още д-р Стефан Филев.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Обединението на двете бази на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ ще доведе до по-добро управление на здравните услуги в града

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Обединението на двете бази на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ ще доведе до по-добро управление на здравните услуги в града

7 Декември 2017 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Предстоящото обединение на болничната дейност ще даде възможности за още по-качествени здравни грижи. Това каза кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов по повод първата копка на новия болничен корпус към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и 150-та годишнина от създаването на лечебното заведение, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Според кмета обединението на двете бази на великотърновската болница ще доведе до по-добро и по-ефективно управление на здравните услуги в града. Той подчерта, че много важни актове са се случили за първи път именно във Велико Търново. Сред тях са полагане на основите на Второто българско царство, провеждането на Учредителното събрание и приемането на първата конституция на България – Търновската. Първото частно лечебно заведение в България също е създадено във Велико Търново преди 150 години. „Всички ние трябва да сме горди, че още преди Освобождението нашият град е имал своята лечебница, а нейното начало поставя един от видните търновски благодетели Михаил Кефалов. Създаването на болницата действително е едно епохално събитие, което се случва във време, в което народът ни е под чужда власт и не разчита на никаква подкрепа. Единствено със собствени сили, със собствени средства и със себеотрицание Михаил Кефалов и неговите съмишленици и съратници основават търновската болница. Тяхното дело е пример на огромен хуманизъм. Имената на тези славни възрожденци остават за винаги в историята на нашия град. Дълбок поклон пред тези смели, достойни мъже и жени, както и пред всички лекари, които са работили в болницата през тези 150 години. Търновската болница не е обикновена медицинска институция. Тя е част от историята на нашия град“, посочи Панов.
Той припомни, че именно в търновската болница са лекувани опълченци от Шипченската епопея. „През всички тези години, въпреки всички трудности, тук медицинска помощ и грижи получава всеки един нуждаещ се. Всички ние се гордеем с факта, че нашата болница днес е динамично развиваща се и модернизираща се. Гордеем се с постиженията на Вас, уважаеми лекари и медицински сестри. Отдаваме дължимото уважение, почит и признателност към всички Вас. Благодаря ви и поклон пред всички Вас и пред благородната Ви професия“, каза още инж. Даниел Панов.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Направиха първа копка за изграждане на нов болничен корпус към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Велико Търново: Направиха първа копка за изграждане на нов болничен корпус към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

7 Декември 2017 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Направиха първа копка за изграждане на нов болничен корпус към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. На церемонията присъстваха зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, кметът инж. Даниел Панов, председателят на Общински съвет Венцислав Спирдонов и други. Церемонията бе част от програмата за отбелязване на 150-та годишнина от създаването на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.
Новия корпус на великотърновската болница ще се намира до Корпус В на лечебното заведение. Проектът цели сливането на двете Бази на болницата: База I (Нова болница) и База II (Стара болница), които са на отстояние 3 км една от друга. Новата сградата е разположена западно от блок В и е ориентирана на юг. Болничните стаи и кабинети са с разположение „изток – запад“. Застроената площ в основата е 594 кв. м. Височината на сградата е 7 етажа, плюс сутерен. В сградата ще бъдат преместени Инфекциозното отделение, Неврологичното отделение, Ортопедията и травматологията, Акушеро-гинекологичното отделение с два сектора: родилен и гинекология. Тук ще е и Отделение по неонатология. Предвидено е пространство и за операционен блок с 4 операционни зали: две гинекологични и две ортопедични, като се изгради връзка със съществуващия операционен блок, така че да се получи цял операционен блок с 9 операционни зали. В западната част на сградата ще се обособи паркинг за служители и посетители на лечебното заведение.
Общата стойност на проекта е 3 675 000 лева без ДДС. Средствата са от продажбата на терена, на който се намираше старото Хирургично отделение, както и на паровото стопанство. Към реалното строителство на новия болничен корпус ще се пристъпи през февруари - март следващата година.
Първата копка бе направена от директора на болницата д-р Стефан Филев. Молебен за здраве и благополучие отслужи отец Славчо Иванов.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Стефан Филев, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“: Близо 5 000 лв ще бъдат икономисани след разкриването на нов корпус, който слива двете отделения

Д-р Стефан Филев, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“: Близо 5 000 лв ще бъдат икономисани след разкриването на нов корпус, който слива двете отделения

6 Декември 2017 | 17:59 | Агенция "Фокус"
София. Близо 5 000 лв ще бъдат икономисани на Многопрофилната болница във Велико Търново след разкриването на нов корпус, който слива двете отделения. Това каза в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ директорът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Стефан Филев. По думите му първата копка за строежа на новия корпус, чиято цел е преместване на всички отделения на едно място, ще съвпадне и с отбелязването на 150 години от създаването на лечебното заведение. „След разкриването на корпуса болницата ще отговаря на всички медицински критерии за лечение и диагностика. Отговарянето на нуждите на пациентите ще бъде улеснено, като няма да се губят време и разходи за транспортирането на болни. Цялата инвестиция на проекта е 4,5 милиона лева, като ще бъде застроена площ от близо 4 хиляди кв. м.“, обясни той.
Д-р Филев каза още, че проблемите с финансирането остават актуални за лечебното заведение, като има непечеливши звена, които се поддържат, а същевременно предстои увеличение на разходите за заплати и електроенергия от следващата година. „Необходима е корекция в лимитирането и остойностяването на клинични пътеки. Има и недостиг на кадри както на всякъде, но проблемът при нас не е толкова осезаем. Към момента при нас се обучават 31 млади лекари“, каза още той.
Директорът коментира още, че 150-та годишнина на Великотърновската болница ще бъде отбелязана с тържество и поднасяне на венци пред паметника на патрона. „Лекарската дейност е мисия, а не работа и е признание, а не задължение. Пожелавам на екипа най-вече здраве и да успеят да съхранят ентусиазма си за работа, въпреки проблемите“, допълни д-р Стефан Филев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.