НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Специална програма за деца и младежи ще съпътства тазгодишното издание на „Банско филм фест 2017“

Благоевград: Специална програма за деца и младежи ще съпътства тазгодишното издание на „Банско филм фест 2017“

22 Ноември 2017 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Освен многомащабната филмова програма гостите на „Банско филм фест 2017“ ще бъдат част и от специалната ни програма, която организираме за деца и младежи. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин Натали Петрова, организатор на събитието. Тя обясни, че тази програма се е оформила като една отделна за всички от 1 до 12 клас. „В рамките на нея участие ще вземат 17 лектори, а децата и младежите са включени в различни семинари, открити уроци. За нас присъствието на децата и младежите е много важно, като пристъпваме съвсем отговорно към тях. За целта сме им подготвили и адаптирана филмова програма“, каза още Петрова.
„Важен въпрос е обаче какво правим ние възрастните по въпроса за агресията сред децата – те да бъдат ангажирани и вдъхновени. Всичките тези лектори, които са водещи изследователи, водолази, ориентировачи и прочие са един жив пример, който може да вдъхнови и запали децата към екстремното и планината. Много вероятно е сред тези деца в бъдеще България да има своите нови изследователи, геолози, водолази и така нататък. Също така сме планирали 6 фото изложби, семинар и workshop по катерене, рубрика „Посоки“, в която специално представяне ще направим на Марко“, подчерта Петрова. Тя допълни, че ще има и рубрика „Памет“, като тази година българската планинарска култура има 9 впечатляващи годишнини. „Рубриката ще бъде под мотото „Да си спомним, за да не забравим“ и ние, организаторите на „Банско филм фест“, изключително държим на нея, защото нашият фестивал е мястото, където се събират всички поколения, занимаващи се със спортове на открито и въобще публика от цялата страна. Тук ще отворя една скоба и ще кажа, че през ноември месец (извън всякакъв сезон) публиката идва в Банско, за да се докосне до тези вдъхновяващи занимания, но и да гледа тези страхотни филми, които са много интересни и са пример за подражание“, отбеляза Петрова. Тя изказа благодарност към цялото Министерство на туризма и лично на министър Николина Ангелкова, защото събитието се провежда под нейния патронаж. „Това е много важно и ние благодарим, защото „Банско филм фест“ е точно пример за културен туризъм, който толкова много години осъществяваме и организирани“, каза още Натали Петрова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Натали Петрова, Банско филм фест: Имената на участниците във фестивала говорят за престижа и авторитета на този форум извън България

Натали Петрова, Банско филм фест: Имената на участниците във фестивала говорят за престижа и авторитета на този форум извън България

22 Ноември 2017 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Банско. И тази година организаторите на „Банско филм фест 2017“ сме събрали един букет от световни звезди. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин Натали Петрова, организатор на събитието. По думите ѝ самото присъствие на тези хора всъщност говори за престижа и авторитета на този форум извън страната. „В същото време, присъствието им на кино фестивала е една огромна реклама и на региона, и на страната ни. Ще започна тяхното представяне с най-известната алпинистка на нашето съвремие – Герлинде Калтенбрунер. Тя е първата жена в света, изкачила всичките 14 осемхилядника на Земята без употреба на кислород, като не напразно акцентираме върху тази много важна подробност. Заедно с нея при нас ще пристигне и нейният сънародник, който за втори път е при нас Петер Хабелер. Той е един от най-големите алпинисти в историята, партньор на Райнхолд Меснер, направил с него първото изкачване без кислород на Еверест през 1978 година“, каза още Петрова. „С тях ще бъде и нашият френски гост Антоан Жирар, световен рекордьор по височина на полета с параплан, прелетял над осемхилядника Броуд пик (8047 м) в Каракорум. Пьотр Херцог от Полша – един от най-добрите планински бегачи в света, победител в най-престижни състезания също ще дойде на „Банско филм фест“. Очакваме също Матео делла Бордела от Италия. Един от най-добрите в света катерачи по големи стени. Той е представител на по-младото поколение звезди на Италия, но ще припомня, че по-възрастните такива вече са били наши гости. Бордела има изключителни изкачвания в различни части на света – Англия, Испания, Швейцария, Чили, Мексико, САЩ, Аржентина и така нататък. Също така е носител на приза „Златната Гриньета“. Спирам се на полякинята Малгожата Войтачка – пещернячка, мореплавателка, полярна пътешественичка, първата полякиня и шестата жена в света стигнала сама, в режим на пълна автономност до Южния полюс на 25 януари тази година“, посочи Петрова.
Тя допълни, че на „Банско филм фест 2017“ ще присъства и Сара Отън от Великобритания, която е първата жена, направила околосветска обиколка само със силата на своите мускули чрез гребане, бягане, ходене и колоездене. „Първият мароканец изкачил Еверест – Насер ибн Абделджалил същ ще е при нас, както и Ерик Макнейър-Лондри от Канада, който е притежател на световния рекорд за изминато разстояние с кайт и ски за 24 часа, водач на кучешки впрягове, полярен пътешественик, стигал два пъти до Южния полюс, прекосил Гренландия и пустинята Гоби“, каза още Натали Петрова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 117 ленти от 32 държави ще бъдат представени в тазгодишното издание на „Банско филм фест 2017“

Благоевград: 117 ленти от 32 държави ще бъдат представени в тазгодишното издание на „Банско филм фест 2017“

22 Ноември 2017 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Банско. 117 ленти от 32 държави ще бъдат представени в тазгодишното издание на „Банско филм фест 2017“. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Пирин Натали Петрова, организатор събитието. Тя обясни, че филмовият форум започва днес и ще продължи до 26 ноември. „И тази година в Банско с вход свободен ще се проведе XVII издание на единствения и най-голям Международен кинофестивал на планинарското и екстремно кино в Европа „Банско филм фест“. Организатори са едноименното сдружение и Община Банско в партньорство с Италианския културен институт, Австрийското посолство, Полският „Гьоте“ институт и туристическият бизнес в Банско“, каза още Петрова. Тя добави, че всички прожекции и презентации ще се проведат в град Банско, Читалище „Никола Вапцаров“ и в кино-залата на Посетителския информационен център.
„Тази година 117 ленти представляват най-доброто от световното кино. Почти всички от филмите са премиерни за България, с изключение на 2 от тях. Лентите са от 32 държави, включително и от нашата страна. За пръв път тази година имаме кинопроизведения от Хърватия, Албания и Индонезия. Те са снимани на най-трудните и екзотични точки на планетата, някои от тях буквално с риск за живота. Предстои да направим едно много мащабно кино приключение, тъй като не всички можем да стигнем до Огнената земя, отвъд Северния полярен кръг, да се изкачим на 8 000 метра, да обиколим с каяк света. Така че това са едни вдъхновяващи и преди всичко истински истории“, посочи Петрова. Тя допълни, че тези филми изцяло се отличават от останалото кино производство, защото те са на границата между игралното и документалното. „Тези филми всъщност представляват и едни уроци по история и география, затова са много цени. Те всъщност са едни вдъхновяващи примери за това, че човешката воля е най-важното и не вятърът, студът, височината, дълбочината, високите вълни, дълбоките снегове и лавините са най-страшното, което трябва да бъде преодоляно, а преди всичко трябва да преодолееш себе си, собствения си страх, егоизма, его си. Затова и тези хора, които са приключенци, пътешественици и така нататък не харесват глагола „покорявам“, защото човек не може да покори природата, а единствено себе си“, Каза още Натали Петрова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Броени часове остават до официалното откриване на Банско Филм Фест 2017

Благоевград: Броени часове остават до официалното откриване на Банско Филм Фест 2017

22 Ноември 2017 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Банско. Приключения, пътешествия, екстремни спортове и много адреналин – това са ключовите послания и емоции, които организаторите на „Банско филм фест“ ще предложат на посетителите, съобщиха от пресцентъра на Община Банско. По време на събитието ще бъдат представени 120 филма от пет континента и 30 държави. Фестивалът започва в Банско от днес и ще продължи до 26 ноември.
Организаторите са осигурили поредица от вълнуващи срещи с десет звезди на екстремните спортове, сред които Сара Отън и Герлинде Калтенбрунер. Отън е първата жена, направила околосветска обиколка само със силата на своите мускули – чрез гребане, бягане, ходене и колоездене. Австралийката Калтенбрунер е първата жена, изкачила всички 14 осемхилядника, без да използва кислород. Сред гостите се отличава и алпинистът Боян Петров, който ще представи своя филм за постиженията си през 2016 г. Ще бъдат показани и 12 изложби, демонстрации и специална програма, насочена към детската аудитория. Всички прожекции и презентации ще се проведат в читалище „Никола Вапцаров“ и в кино-залата на Посетителския информационен център. Входът е свободен, а високият адреналин – гарантиран.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.