НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Любомир Петров: Апелативна прокуратура-Бургас: Все още не е приключила геофизичната и хидрометеорологичната експертизата за бедствието в Камено

Любомир Петров: Апелативна прокуратура-Бургас: Все още не е приключила геофизичната и хидрометеорологичната експертизата за бедствието в Камено

26 Април 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Бургас. Все още не е приключила геофизичната и хидрометеорологичната експертизата за бедствието в Камено, при което загинаха петима души. Това каза пред журналисти административният ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. По думите му всички останали действия по разследването във връзка с наводнението в Камено в края на октомври 2017 г. са извършени, включително и огледи с дрон, разпитани са всички свидетели, готови са всички медицински други експертизи, изискани са всички съотносими документи от Басейнова дирекция-Варна, от Община Бургас и от Областна администрация-Бургас, тъй като те също са извършвали огледи. Петров добави, че експертизата ще установи дали има вина на длъжностни лица по отношение на поддръжката на язовири и речни корита. “Разбира се, има не само жертви, но и пострадали хора, наводнено имущество. Това е много сложна експертиза, която ще реши делото в най-голяма степен“, каза още Петров. Експертизата се прави от минимум трима експерти.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България очаква 4,4 млн. лв. от фонд „Солидарност“ за наводненията в Бургаска област

България очаква 4,4 млн. лв. от фонд „Солидарност“ за наводненията в Бургаска област

11 Януари 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
София. Заявление за отпускане на средства от фонд „Солидарност“ за преодоляване на щетите от наводненията в периода 25-30 октомври 2017 г. на територията на Област Бургас подаде днес България към Европейската комисия. Следва процедура по оценка на заявлението, след което ще бъде взето решение от ЕК относно допустимостта и размера на помощта. Очакваният размер на средствата възлиза на над 2.25 млн. евро или над 4.4 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
Като страна-членка на Европейския съюз Република България има право да получи подкрепа от фонд „Солидарност” за преодоляване на последиците от природни бедствия. До момента страната е кандидатствала за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от фонда за покриване на част от спешните мерки за справяне с последиците от три бедствия: двете наводнения от м. юни и края на м. юли 2014 г. и бедствието във връзка с тежките зимни условия от началото на 2015 г. Общата отпусната до момента помощ от ЕК, национален координатор на която е заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, е в размер на 36 млн. лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нови 1,4 млн. лв. отпуска правителството на общините Бургас и Камено за преодоляване на последиците от наводненията

Нови 1,4 млн. лв. отпуска правителството на общините Бургас и Камено за преодоляване на последиците от наводненията

20 Декември 2017 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Допълнителни 1,4 млн. лв. отпуска правителството на общините Бургас и Камено за преодоляване на последиците от наводненията. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Предложението е на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, като средствата ще бъдат осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на България за 2017 година.
По бюджета на община Бургас ще бъдат преведени 800 000 лв., а за Камено са 600 000 лв. Средствата са предназначени за частично разплащане на извършените дейности по възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти, разчистване на пътна мрежа, речни легла и дерета от наноси, както и други неотложни разходи, възникнали в следствие на интензивните валежи на 25 октомври 2017 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БЧК организира хуманитарни инициативи за Коледа в помощ на пострадалите от наводнението в област Бургас

БЧК организира хуманитарни инициативи за Коледа в помощ на пострадалите от наводнението в област Бургас

13 Декември 2017 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Бургас. Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници Областната организация на БЧК - Бургас организира хуманитарни акции в подкрепа на пострадалото от природното бедствие население в общините Бургас и Камено, съобщиха от пресцентъра на Червенокръстката организация. На 14 декември от 11.00 часа в сградата на кметство в село Ливада, община Камено, доброволци и щатни служители от БЧК - Бургас ще се срещнат с 24 от пострадалите семейства, които ще получат пакети с хранителни продукти, дарени от гражданите на област Бургас в магазините на търговска верига БИЛЛА, както и по една електрическа печка, осигурени от НЕСТЛЕ България.
На следващия ден, 15 декември, в 10.30 часа младежите на БМЧК съвместно с държавен куклен театър Бургас ще организират в детската градина на село Равнец, община Бургас, представление „Коледа с приятели“ за 57 деца. За всички тях са осигурени подаръци, шоколадови изделия и по един здравословен хранителен пакет.
В същия ден от 12.00 часа в училище „Св. св. Кирил и Методи“ в село Равнец 102 ученика ще получат здравословни хранителни пакети.

Инициативите се финансират от постъпилите парични средства от традиционната областна фондонабирателна кампания „Подари Коледа“ на БЧК-Бургас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва прилагането на национални мерки за намаляване замърсяването на въздуха

Започва прилагането на национални мерки за намаляване замърсяването на въздуха

24 Ноември 2017 | 14:03 | Агенция "Фокус"
София. Мерки на национално ниво за намаляване на замърсяването на въздуха бяха набелязани днес на конференцията „Проблеми и решения за подобряване качеството на атмосферния въздух”, организирана от Министерство на околната среда и водите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Във форума участваха представители на всички институции, които имат отношение към решаването на проблема.
„Искаме ясно да подчертаем значимостта на този може би най-голям екологичен проблем”, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на форума. Той цитира доклад на Европейската агенция по околна среда, според който всяка година 520 хил. души умират преждевременно, вследствие на замърсяването на въздуха. „Трябва да намерим причините, които водят до замърсяването и мерки, които да подобрят средата в нашите градове, каза министър Димов. Той подчерта, че темата ще бъде приоритет и по време на председателството на страната ни на ЕС.
Министър Димов посочи, че за България основният замърсител са фините прахови частици. В 25 града се замерват нива над пределно допустимите. Замърсителите, на първо място, са битовото отопление, автомобилният транспорт и индустрията. За битовото отопление основна причина са некачествените твърди горива и остарелите и неефективни отоплителни уреди. При автомобилния транспорт причината е остарелият автомобилен парк и техническата неизправност на колите. По думите му за индустрията и енергетиката относителния дял на замърсяването е малък.
Тенденцията от 2011 г. насам е за намаляване на превишенията на нормите, както като брой, така и като средногодишни концентрации. Това се дължи на мерки за подобряване на индустрията, обновяване на автомобилния парк, енергийната ефективност, подобряване на пътната мрежа и автомобилния парк. Изпълнителна агенция по околна среда има станции за замерване в 38 пункта, които дават данни по достоверна методика, призната на европейско ниво, посочи министърът. Той насърчи и активността на гражданите, които замерват със собствени устройства, но подчерта, че трябва да се разчита на данни, които са акредитирани и замерванията се извършва по надеждна методика. Разположението на станциите също се променя, спрямо развитието на градовете. Министърът посочи за пример Пловдив, където една от станциите е преместена от широкия център в кв. „Тракия”, за да даде обективни данни спрямо европейски стандарти.
Мерките, които трябва да се вземат са на национално и на местно ниво. Все още има кметове, които не разпознават този проблем или не го смята за достатъчно сериозен и не отделят внимание за неговото решаване, заяви министър Димов. Той посочи, че проблемът е и във финансовото състояние и на общините, защото превишения има в по-бедни градове като Видин, Монтана, Горна Оряховица, а в градове като София и Варна имат по-голям напредък.
На национално ниво министър Димов набеляза като първа мярка намаляването на замърсяването от битовото отопление чрез въвеждане на изисквания за качество на въглищата и на дървата. Например сухите дърва дават с 40% по-ниски емисии и топлят повече. Въглищата и брикетите също трябва да се продават пакетирани и предлагането на пазара да са с по-ниско съдържание на сяра и пепел. На второ място е необходимо да се върви към подмяна на уредите за отопление и въвеждане на екологичен дизайн, посочи Нено Димов.
По отношение на транспорта трябва да водим борба с изпускането на вредни емисии, каза министърът. Според него КАТ трябва да може да отказва първа регистрация на автомобили, които не отговарят на тези изисквания при внос и да засили и контрола по пътищата за замърсяващите коли. Законодателни промени трябва да наложат контрол и на пунктовете за изкупуване на вторични суровини, за да не могат да се предават катализатори заради ценните метали, които съдържат. Ще се предложат и данъчни и други стимули за закупуване на електромобили и за изграждане на система за зареждането им.
„Ние трябва да покажем много ясно мерките, които ще вземем, а това че днес се събраха всички отговорни институции, показва, че ние сме ясно мотивирани за решаването на този проблем , за да постигнем качество на живот и да гарантираме здравето на хората в българските градове. По този начин ще изпълним и осъдителното решение на съда на ЕС“, заключи министър Димов.
На конференцията вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че подобряването на качеството на атмосферния въздух е основен приоритет в програмата на правителството. Той призова всички институции да работят заедно за решаването на проблема и да се избегне наказателната процедура.
Председателят на комисията по околна среда и води в Народното събрание Ивелина Василева изрази подкрепата на парламента за намиране на законодателни решения за прилагане на мерките за намаляване на замърсяването на въздуха.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заяви, че е необходимо държавата да намери начин за стимулиране на електротранспорта и на ползването на нискозамъсяващ обществения транспорт. Той съобщи, че ще се засили контрола върху пунктовете за технически прегледи. Работи се по софтуер за предаване на данни от прегледите за отработили газове в Автомобилна администрация, за да не могат да се допускат манипулации и да се спират замърсяващите автомобили. В момента се работи по промени в Закона за движение по пътищата, ще има отделен закон за техническата изправност на автомобилите, където ще се заложат също мерки.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че с оглед намаляване на замърсяването на въздуха страната ни е изпълнила националната си цел е 16% от електроенергията да се произвеждат от ВЕИ. Инвестирани са много средства в сероочистващи инсталации. Работи се и по проект за подпомагане на битовите потребители за смяна на отоплението от дърва на природен газ по програма „Дезире”.
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков увери, че неговото ведомство ще се включи в разработваните от МОСВ политики, свързани с битовото енергопотребление и ще подкрепи предложението да се въвеждане на стандартни екологични изисквания за горивата за отопление. Той посочи, че от 2-5 хил. лица на енергийни помощи, 80% са ползватели на твърдо гориво.
Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че се обсъждат насърчителни мерки за иновации за подобряване на околната среда чрез оперативните програми и Българската банка за развитие. Заедно с министерство на транспорта следващата седмица започват разговори за производство на електромобили у нас и възможността за субсидии за закупуване на такива автомобили. До 2022 г. икономическото министерство трябва да въведе и европейския регламент за екодизайн за отоплителните уреди. Според него обаче не трябва да се чака този срок, а да започне въвеждане веднага на новия стандарт.
Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Враца Калин Каменов представиха мерките, които общините взимат за намаляване на замърсяването на въздуха с Фини прахови частици. Каменов каза, че в момента 11 български общини изпълняват проекти за актуализацията на програмите за качеството на въздуха, в които се залагат конкретни мерки. Следващата седмица общините от Северозападна България ще дискутират на среща проблема със замърсяването на въздуха. Кметът на София Йорданка Фандъкова увери, че подобряването на качеството на въздуха е най-важната цел пред общината в момента. Вече се изпълнява поредна програма в тази насока, като усилията са насочени към участие на обществото и държавните органи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в Бургаско: 187 домакинства ще получат общо 419 електроуреда, закупени с партийната субсидия на ГЕРБ

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в Бургаско: 187 домакинства ще получат общо 419 електроуреда, закупени с партийната субсидия на ГЕРБ

18 Ноември 2017 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Бургас. 187 домакинства в Бургаско ще получат общо 419 електроуреда. Техниката е закупена с тези 100 хил. лв, които ГЕРБ дари от партийната си субсидия в помощ на пострадалите от наводнението семейства. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов в с. Полски извор, община Камено, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Той пристигна в Бургаско, за да участва в разпределянето на битовата техника. Заедно с него бяха кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов, кметът на община Камено Жельо Вардунски, областният координатор на партията в Бургас Димитър Бойчев, депутати, кметове и общински съветници от цялата област Бургас.
Цветан Цветанов благодари на Тодор Белчев – един от собствениците на веригата магазини „Технополис“, за щедростта и отзивчивостта винаги, когато има благотворителна кауза. „Днешното действие е една допълнителна възможност, с която да покажем солидарността на българското общество и всички институции. Това, което правим днес, е една малка част от общите усилия на всички тези, които помогнаха в последните няколко дни, за да могат семействата да преодолеят този стрес“, заяви Цветанов пред събралите се хора.
„Подготвихме преписка, която да бъде внесена към Европейската комисия, за да кандидатстваме за субсидии по фонд „Солидарност“. Той компенсира средства за възстановяване на инфраструктурата“, обяви на свой ред кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов.
От с. Полски извор започна доставката на техниката за пострадалите домакинства от водното бедствие на 24 и 25 октомври т. г. Разпределението на всичките 419 броя домакински уреди се извършва по специално изготвени списъци от местните кметства на общините Бургас и Камено. Най-много електроуреди от дарението бяха насочени към бургаските села Равнец – 78 печки и 74 перални, и Братово – съответно 11 печки и 13 перални машини. От населените места в община Камено хората в с. Ливада получиха общо 78 броя електроуреда, в с. Полски извор – 100, в с. Черни връх – 22 и в с. Трояново – 21, между които перални машини, готварски и микровълнови печки, бойлери, хладилници и телевизори. От тези 419 уреда, 34 ще бъдат предоставени за нуждите на две детски градини, намиращи се в селата Равнец и Черни връх. Очаква се те да бъдат ремонтирани допълнително, за да могат децата да се върнат в обновените стаи още тази зима.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще присъства на раздаването на закупената с партийната субсидия на партията битова техника в село Полски извор

Бургас: Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще присъства на раздаването на закупената с партийната субсидия на партията битова техника в село Полски извор

18 Ноември 2017 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Бургас. Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще посети днес село Полски извор, община Камено. Там той ще присъства на раздаването на битовата техника, закупена с дарените 100 хиляди лева от партийната субсидия на ГЕРБ. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Разпределянето ще започне в 13.00 часа на площада в селото, като то ще се извърши по специално изготвени списъци с пострадалите домакинства от наводнението на 25 октомври в общините Бургас и Камено.
Заедно с Цветан Цветанов ще бъдат кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов, кметът на община Камено Жельо Вардунски, областният координатор на партията в Бургас и народен представител Димитър Бойчев, депутати и общински съветници от ГЕРБ - Бургас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Приключи благотворителната акция на Общинското ръководство на ГЕРБ в помощ на пострадалите от наводненията в община Камено

Силистра: Приключи благотворителната акция на Общинското ръководство на ГЕРБ в помощ на пострадалите от наводненията в община Камено

15 Ноември 2017 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Силистра. В продължение на две седмици Общинското ръководство на ГЕРБ - Силистра проведе благотворителна акция за събиране на нови дрехи, обувки, завивки, пакетирани храни и др. в помощ на пострадалите от наводненията в община Камено. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. В благотворителната инициатива се включиха членове и симпатизанти на партията.
Днес общинският ръководител на ГЕРБ - Силистра д-р Мария Димитрова и организационният секретар на областното ръководство Денислав Димитров присъстваха на изпращането на събраните вещи.
ГЕРБ - Силистра изразява благодарност към всички, които изразиха съпричастност и се включиха в реализирането на тази благотворителна акция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.