НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:35

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: В Куба се провеждат парламентарни избори

РИА Новости: В Куба се провеждат парламентарни избори

11 Март 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Хавана. В неделя в Куба се провеждат избори за Националното събрание на народната власт (парламент), предава РИА Новости.
Както съобщава новинарския портал Granma, около 8 милиона имащи право на глас трябва да изберат повече от 600 депутата за националния парламент и делегати в провинциалните асамблеи на народната власт. Общо на острова работят около 24 500 избирателни секции.
РИА Новости коментира, че сред кандидатите за депутати е и актуалният лидер на Куба – 86-годишният Раул Кастро, който обяви през декември, че през април 2018 година ще напусне ръководните си постове в Държавния съвет и Министерския съвет на страната. Първото заседание на новия състав на парламента трябва да се проведе на 19 април и именно на него трябва да бъдат избрани членовете на ръководните органи.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Куба гласува на избори за Национално събрание

AFP: Куба гласува на избори за Национално събрание

11 Март 2018 | 08:04 | Агенция "Фокус"
Хавана. Куба гласува за ново Национално събрание в неделя, което е ключова стъпка в процеса, водещ към избор на нов президент, който ще бъде първият от близо 60 години извън фамилията Кастро, съобщава AFP.
Новите членове на Събранието ще трябва да изберат наследник за 86-годишният Раул Кастро, когато той се откажа от поста си следващия месец.
Раул пое властта през 2006 г. заради влошеното здраве на неговия брат Фидел Кастро, който управляваше от 1959 г. насам. По-рано Раул разкри, че няма да търси нов мандат, въпреки че се очаква да остане начело на Комунистическата партия до 2021 г. Най-вероятният кандидат за негов наследник е вицепрезидентът Мигел Диаз-Канел, отбелязва агенцията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Определена е датата на възможната оставка на Раул Кастро

Regnum: Определена е датата на възможната оставка на Раул Кастро

22 Декември 2017 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Хавана. Лидерът на Куба Раул Кастро, който оглавява страната от 2008 г., заяви, че ще напусне позицията си през 2018 г., предава Regnum.
„Когато на 19 април бъде формиран новият състав на парламента, тогава ще приключи моят втори и последен мандат като държавен глава“, заяви Кастро. „Куба ще си има нов лидер“, допълни той.
Председателят на Държавния съвет и на Министерския съвет на Куба добави, че мандатите на позициите трябва да бъдат ограничени до два.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Раул Кастро смята да отстъпи лидерския пост в Куба през април 2018 г.

AFP: Раул Кастро смята да отстъпи лидерския пост в Куба през април 2018 г.

21 Декември 2017 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Хавана. Президентът на Куба Раул Кастро смята да слезе от лидерския пост на държавата през април 2018 г., съобщава AFP. В четвъртък Националното събрание на страната отложи общите избори на острова за месец април, като преди това те бяха насрочени за края на февруари.
Причината за отлагането е хаоса, в който се намира Куба заради нанесените от ураганите през септември щети.
86-годишният Кастро, брат на починалия бивш кубински лидер Фидел Кастро, ще предаде правомощията си на избрания нов президент непосредствено след вота.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Куба ще се проведат първите избори след смъртта на Фидел Кастро

ТАСС: В Куба ще се проведат първите избори след смъртта на Фидел Кастро

26 Ноември 2017 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Хавана. Повече от 8 милиона жители на Куба ще вземат участие в първия етап от всеобщите избори в неделя. Жителите на страната ще отидат от изборните секции за първи път след смъртта на лидера на Кубинската революция Фидел Кастро, който почина точно преди една година, предава ТАСС.
Населението на острова ще избира депутати на местните органи на властта – общинските събрания, което е първият етап по пътя към обновяването на състава на провинциалните събрания, а след това и Националното събрание на народната власт (еднокамарният парламент) – висшият орган на държавната власт в страната.
В края на февруари 2018 година депутатите от новия състав на Националното събрание ще назначат председател на Държавния съвет – ръководител на държавата и правителството. От 2008 година тази длъжност заема Раул Кастро, който смени на този пост своя по-голям брат Фидел.
Раул Кастро, на 86 години, нееднократно заявяваше, че текущия петгодишен срок на поста държавен глава, който ще завърши през февруари 2018 година, ще бъде последният за него. За най-вероятен заместник се сочи първият заместник-председател на Съвета на министрите на Куба Мигел Диас-Канеля. Очаква се, че Раул ще остане ръководител на Комунистическата партия на Куба до 2021 година – това е единствената официална политическа партия в страната.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Куба бележи годишнината от смъртта на Фидел Кастро

Reuters: Куба бележи годишнината от смъртта на Фидел Кастро

25 Ноември 2017 | 06:16 | Агенция "Фокус"
Хавана. Куба бележи първата годишнина от смъртта на революционера Фидел Кастро с една седмица бдения, докато островът започва политически цикъл, който ще приключи 60-годишното управление на него и брат му, предава Reuters.
Фидел Кастро почина на 90-годишна възраст на 25 ноември 2016 г., след като САЩ не успяваха с десетилетия да го свалят. През 2008 г. поради влошено здраве той предаде властта на по-малкия си брат Раул, чиито реформи на съветския стил командна икономика продължават до момента толкова колебливо, колкото и преди. Междувременно отношенията между Хавана и Куба през последната година са се влошили , откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп зае по-враждебни позиции към острова.
По-значим политически, според анализаторите, ще бъде електоралният цикъл, който започва в неделя с общински избори и който ще приключи с избора на нов президент през февруари 2018 г. Раул заяви, че отстъпи властта след два мандата.
Преходът ще е постепенен, защото Раул Кастро ще остане начело на Комунистическата партия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Куба бележи една година от смъртта на Фидел Кастро

CNN: Куба бележи една година от смъртта на Фидел Кастро

25 Ноември 2017 | 03:30 | Агенция "Фокус"
Хавана. Измина една година от смъртта на Фидел Кастро. Той водеше свалянето на диктатурата на Фулхенсио Батиста в Куба през 1959 г. и направи от карибския остров първата комунистическа държава в Западното полукълбо, предава CNN.
Кастро донесе социални реформи в Куба, но неговият режим бе критикуван за потъпкване на човешките права и свободата на словото и хиляди кубинци избягаха в изгнание в САЩ.
Здравословни проблеми го накараха да прехвърли задълженията си на своя по-малък брат Раул Кастро през 2006 г. , а две години по-късно той обяви, че се оттегля за постоянно от властта си след 50 години начело на страната.
Кастро живя достатъчно дълго да види историческа промяна в отношенията между Куба и най-големия противник на режима му – САЩ. Двете държави възстановиха дипломатическите си отношения през юли 2015 г.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Навършва се една година от смъртта на Фидел Кастро

ТАСС: Навършва се една година от смъртта на Фидел Кастро

25 Ноември 2017 | 00:30 | Агенция "Фокус"
Хавана. Точно преди година, на 25 ноември 2016 г., на 90-годишна възраст умира лидерът на Кубинската революция Фидел Кастро, предава ТАСС.
„Последните 365 дни Кастро не бе физически с нас. Но ние чувстваме неговото присъствие всяка секунда. Ние четохме и препрочитахме речите и размислите му“, пише главният вестник на острова „Гранма“.
„До 1959 г. Куба практически не съществуваше на картата на света. Фидел Кастро направи така, че нашата страна да бъде уважавана на международната арена“, заяви кубинският историк Еберто Норман Акоста.
Тежко разболял се през 2006 г. Фидел Кастро предава управлението на своя по-малък брат Раул, който официално оглавява островната държава през 2008 г. Така последните 10 години Фидел не е бил в непосредственото управление на страната.
„Няма ли Кастро, няма да има и социализъм в Куба“, смятат враговете му. Самият кубински лидер нееднократно заявяваше, че социалистическият модел ще го надживее.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 2018 г.
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 201...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.