НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Въоръжената сирийска опозиция отказа да участва на конгреса за бъдещето на Сирия в Сочи

РИА Новости: Въоръжената сирийска опозиция отказа да участва на конгреса за бъдещето на Сирия в Сочи

14 Януари 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Москва/Сочи. Делегацията на въоръжената сирийска опозиция е отказала да участва на конгреса, който ще обсъди бъдещето на Сирия, насрочен за 29 и 30 януари, предава РИА Новости.
По-рано от участие в срещата, организирана от Русия, Иран и Турция, се отказаха и членовете на опозиционната Сирийската комисия за преговори, която обединява членове на почти всички противопоставящи се на режима на Башар Асад формации.
Отказът е свързан не с нежеланието да се намери политическо решение на кризата в страната, а стремежа то да се търси в рамките на преговорите, провеждани под егидата на ООН, според член на въоръжената опозиция.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция призова посланиците на Русия и Иран в страната заради ситуацията в Сирия

Daily Sabah: Турция призова посланиците на Русия и Иран в страната заради ситуацията в Сирия

9 Януари 2018 | 20:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Късно във вторник, Турция призова посланиците на Русия и Иран в страната заради нарушенията в договорената между трите държави зона за деескалация на напрежението в Сирия, пише вестник Daily Sabah. Атаки срещу т.нар. умерена опозиция от страна на силите на сирийския режим в провинция Идлиб нарушават усилията да се намери политическо решение на кризата. Такова е мнението на Турция, изразено от външния министър Мевлют Чавушоглу.
„Режимът използва като извинение групировката ан-Нусра за да напада умерената опозиция“, заяви първият дипломат на Анкара. „Това наранява процеса за намиране на политическо решение на кризата“, допълни Чавушоглу.
Неговият коментар е направен само ден след като сили на сирийския режим установиха контрол над 14 населени места по време на настъплението си в северната част на страната. Правителствените войски целят да установят контрол върху пътя, който свързва Дамаск със северния град Алепо, като за тази цел е нужно да се неутрализира държаната от противници на режима въздушна база в Идлиб, разкрива турското издание.
Вестникът припомня, че части от Идлиб са включени в т.нар. зони за деескалация на напрежението, в които Турция, Русия и Иран целят да спрат всякакви възможни военни действия, които биха могли да избухнат. Освен това в части от провинцията има разположение турски военни контингенти, които според официалната позиция на Анкара са на мястото за да следят дали се изпълняват условията за деескалация.

Агенция "Фокус" припомня: Сирийското правителство и президента Башар Асад няколко пъти зявиха, че не желаят на територията на държавата да има разположени турски военни.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Някои сирийски бунтовници отказаха да участват в преговорите, които трябва да се проведат в руския град Сочи

AFP: Някои сирийски бунтовници отказаха да участват в преговорите, които трябва да се проведат в руския град Сочи

26 Декември 2017 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Повече от 30 различни сирийски групировки, включително влиятелни ислямисти, са отказали да участват в разговорите за разрешаване на сирийската криза, предстоящи следващия месец в руския черноморски курорт Сочи, , предава AFP.
Както вече Агенция „Фокус подробно информира, Русия, Иран и Турция се споразумяха за провеждането на „Конгрес за национален диалог“ в черноморския курорт Сочи на 29 и 30 януари, за политическото разрешаване на конфликта в Сирия.
Сирийското правителство бързо обяви, че ще участва в тези преговори, но някои бунтовници се отказаха от тази възможност, защото, според тях, това е опит на руснаците да заобиколят преговорите в Женева, които се провеждат под шапката на ООН.
„Ние категорично се противопоставяме на руския опит за заобикаляне на женевската площадка“, обявиха няколко бунтовнически групировки чрез общо съобщение. „Ние призоваваме всички групи да се обединят срещу тази изключителна опасност“.
Заявлението е подписано от 40 фракции, включително „Ахрар аш Шам“ и други джихадисти и групи, подкрепяни от САЩ, подобно на „Бригадите Мутасем“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: Сирийската опозиция отхвърли предложението за провеждането на мирни преговори в Сочи

NZZ: Сирийската опозиция отхвърли предложението за провеждането на мирни преговори в Сочи

26 Декември 2017 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Около 40 сириийски опозиционни групи отхвърлиха руското предложение за организиране на мирни преговори в черноморския курорт Сочи. Това става ясно от съвместно изявление, разпространено в средствата за масова информация, съобщава швейцарският вестникDie Neue Zuercher Zeitung.
От редакцията отбелязват, че сред подписалите документа са милициите, участвали по-рано във водените под егидата на ООН преговори в Женева. „Русия е агресивна държава, извършила военни престъпления срещу сирийците“, се казва в разпространения текст.
Правителството в Москва подкрепя военно сирийския президент Башар Асад. Опозиционните сили на Дамаск твърдят, че руските военнослужещи са отговорни за смъртта на стотици сирийци, убити при произволни въздушни удари на ВВС на Москва. На свой ред руснаците твърдят, че бомбардират единствено вражески позиции.
По предложение на правителството в Москва, в периода 29-30 януари 2018 г. в Сочи ще бъде проведена конференция за Сирия, в която ще участват представители на Турция и Иран. Трите държави вече инициираха мирни преговори в казахстанската столица Астана. В същото време се водят преговори под ръководството на ООН в Женева.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сергей Лавров определи военното присъствие на САЩ в Сирия като опасно за единството на страната

РИА Новости: Сергей Лавров определи военното присъствие на САЩ в Сирия като опасно за единството на страната

25 Декември 2017 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Според руския външен министър Сергей Лавров запазването на военното присъствие на САЩ в Сирия след разгрома на „Ислямска държава“ пречи на мирния процес в страната и поставя под въпрос нейното единство, предава РИА Новости.
„Правителството на Сирия можеше още да търпи американците в страната в името на антитерористичните задачи. Опитите да се намери оправдание за запазването на присъствието в Сирия след разгрома на „Ислямска държава“ не издържат на критиките. На практика незаконното присъствие на американските военни създава реални препятствия по пътя за политическото разрешаване на ситуацията и поставя под въпрос единството на страната“, заяви Лавров.
Министърът напомни, че през ноември във Виетнам президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп са приели съвместно заявление, „в което бе потвърдена общата привързаност за съхраняването на единството, суверенитета, териториалната цялост и светския характер на сирийската държава“. Министърът отбеляза, че Русия постоянно поставя пред американските си партньори въпроса „за изначалната нелегитимност от гледна точка на международното право на въоръжената им активност на територията на Сирия“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иран смята преговорите за разрешаване на сирийската криза в Астана за по-перспективни от тези в Женева

РИА Новости: Иран смята преговорите за разрешаване на сирийската криза в Астана за по-перспективни от тези в Женева

24 Декември 2017 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Техеран не очаква пробив в разрешаването на сирийската криза на преговорите под шапката на ООН в Женева, като според председателят на иранския Меджлис (парламент) Али Лариджани, преговорите в Астана са по-перспективни, предава РИА Новости.
Въоръженият конфликт в Сирия продължава от март 2011 година. Начините за разрешаването му се обсъждат на площадките в Женева и Астана, като в казахстанската столица преговорите са фокусирани върху военния аспект на сирийското урегулиране и се водят от януари, като вече са проведени осем кръга. Страните-гаранти в астанинския формат на разговорите са Русия, Турция и Иран.
„Мисля, че в Женева няма да се случи чудо. Женевският процес само забавя хода на политическото разрешаване. Астанинския процес е плодотворна среда за урегулирането на кризата“, заяви Лариджани, по време на срещата си с председателя на руската Дума (долната камара на парламента) Вячеслав Володин.
Той е подчертал, че присъствието на американците в Сирия и Северен Ирак „ще има деструктивен характер“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специалният представител на Кремъл за Сирия Александър Лаврентив: Американските военни трябва да напуснат Сирия

Специалният представител на Кремъл за Сирия Александър Лаврентив: Американските военни трябва да напуснат Сирия

21 Декември 2017 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Астана. Специалният представител на руския президент за Сирия Александър Лаврентив заяви в четвъртък, че американските военни трябва да напуснат близкоизточната страна, съобщава Reuters. Изказването му е направено в Астана, малко преди началото на новите тристранни преговори за бъдещето на Сирия между Русия, Иран и Турция.
„Всички причини, използвани от американците за оправдаване на последващото им военно присъствие... са просто извинения и ние смятаме, че тяхното присъствие трябва да бъде прекратено“, се казва в изявлението.
Лаврентив разкри, че следващият кръг от астанските преговори ще цели да постави основите за създаване на Конгрес на сирийския народ, който Москва смята да организира и домакинства през 2018 г.

Агенция „Фокус“ припомня: Русия, Иран и Турция организират свои тристранни преговори за бъдещето на Сирия, отделно от провежданите срещи между сирийските управлявани и опозиция, извършвани под егидата на ООН. По-рано този месец завърши осмия кръг от провежданите под покровителството на организацията преговори, който отново не успя да постигне напредък в изглаждането на различията между сирийските управляващи и опозиция. Специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура пристига в Казахстан утре, 22 декември, за да присъства на тристранните преговори.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Стефан де Мистура ще се присъедини към осмата международна среща за Сирия в Астана

ТАСС: Стефан де Мистура ще се присъедини към осмата международна среща за Сирия в Астана

21 Декември 2017 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Астана. Специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура ще вземе участие в осмата международна среща за Сирия, която започва в четвъртък в казахстанската столица Астана, предава TACC.
„Стефан де Мистура ще пристигне в Астана утре (22 декември – бел. р.). Днес той има планирани срещи в Москва“, заяви пред журналисти ръководителят на пресслужбата на Министерството на външните работи на Казахстан Ануар Жайнаков, като допълни, че за преговорите в Астана вече са пристигнали всички делегации на участващите страни – включително и на въоръжената сирийска опозиция.
Осмият рунд от преговорите в Астана започва в четвъртък. В дневния ред на срещите са включени въпроси като размяна на задържани лица и телата на загиналите в сраженията. Планира се да бъде утвърдена декларация за разминиране в Сирия, включително и на обекти на ЮНЕСКО.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ООН ще поднови доставките на  хуманитарната помощ за сирийската опозиция

AFP: ООН ще поднови доставките на хуманитарната помощ за сирийската опозиция

19 Декември 2017 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН във вторник гласува за подновяване на трансграничните хуманитарни доставки в контролираните от опозицията части на Сирия, но Русия, Китай и Боливия се въздържаха в гласуването по проекторезолюцията, предава AFP.
Русия поиска промени в начина на провеждане на хуманитарната операция, която доставя помощи за опозицията по канали от Турция и Йордания, без позволението на сирийското правителство в Дамаск.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийската опозиция смята, че преговорите под егидата на ООН са „под голяма заплаха“

Reuters: Сирийската опозиция смята, че преговорите под егидата на ООН са „под голяма заплаха“

14 Декември 2017 | 23:48 | Агенция "Фокус"
Женева. Според водача на делегацията на сирийската опозиция на водените под егидата на ООН в Женева междусирийски преговори Наср Харири международната общност трябва да убеди сирийското правителство да участва в тях, защото са „под голяма заплаха“, предава Reuters.
Харири заяви по време на пресконференция, че правителството на сирийския президент Башар Асад мрази преговорния процес и го отхвърля, въпреки че Русия упражнява натиск то да участва. Тя обаче , според опозицията, поставя препятствия по пътя на женевските преговори.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Стефан де Мистура смята, че правителството на Сирия излиза с предварителни условия на преговорите в Женева

ТАСС: Стефан де Мистура смята, че правителството на Сирия излиза с предварителни условия на преговорите в Женева

14 Декември 2017 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Женева. Специалният пратеник на ООН в Сирия Стефан де Мистура смята, че правителството на Сирия е излязло с предварителни условия на преговорите в Женева и е показало, че не е готово на диалог с опозицията. Така той коментира изискването на правителствената делегация на преговорите към опозицията да отзове приетото в Рияд комюнике, предава ТАСС.
„В ООН разбираме, че предварителните условия означават, че страната не е готова за преговори, докато те не бъдат изпълнени. За жалост видяхме това от страна на правителствената делегация“, заяви Де Мистура. Той допълни, че не е видял на преминалия осми кръг на преговорите стремеж на правителството да пристъпи към действителни преговори с опозицията. Така, според него, кръгът не е постигнал целите си.
Напомняйки, че по време на преговорите е трябвало да бъдат обсъдени 12-те принципа на бъдещото устройство на страната, конституционния процес и изборите, Де Мистура заяви, че „в действителност преговори нямаше“. Той добави, че планира да свика следващия кръг междусирийски преговори през януари 2018 г.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Специалният представител на ООН за Сирия обвини правителствената делегация в липса на интерес

AFP: Специалният представител на ООН за Сирия обвини правителствената делегация в липса на интерес

14 Декември 2017 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Женева. Специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура, обвини правителствената делегация в липса на интерес в преговорите, предава AFP.
Четвъртък бе заключителният ден от осмия кръг на преговорите за бъдещето на Сирия, провеждани в Женева под егидата на ООН, като Мистура заяви след края на заседанията, че това е „пропусната златна възможност“. Специалният представител на ООН отбеляза още, че представителите на режима са отказали да обсъждат каквото и да е друго освен войната срещу тероризма.
Пред репортери в швейцарския град Мистура добави още, че „преговорите не са се състояли“ на практика.
По-рано Башар Джафари, лидер на правителствената делегация, заяви, че докато опозиционерите не се откажат от искането за смята на президента Башар Асад, няма да има преговори.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Делегацията на Дамаск подновява участието си на мирните преговори в Женева в неделя

AFP: Делегацията на Дамаск подновява участието си на мирните преговори в Женева в неделя

7 Декември 2017 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Женева. Делегацията на правителството в Дамаск ще се присъедини отново към мирните преговори за Сирия, които се провеждат в Женева под егидата на ООН, в неделя, 10 декември, предава AFP, като се позовава на съобщение от Министерството на външните работи на близкоизточната република.
„Сирийската правителствена делегация ще пристигне в Женева в неделя за участие в осмия кръг“ на преговорите, предаде държавната агенция SANA, цитирайки външнополитическото ведомство в Дамаск.

Агенция „Фокус“ припомня:
Правителствената делегация на режима в Дамаск отложи заминаването си за Женева, където във вторник бе бъде даден старт на осмия рунд от водените под егидата на ООН мирни преговори за Сирия.
Миналата седмица представителите на делегацията на правителството в Дамаск заявиха, че се връщат в Сирия за почивните дни, когато ще решат дали ще подновят участието си в преговорите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сирийската опозиция представи проект за унитарна държава, съставена от 14 региона

РИА Новости: Сирийската опозиция представи проект за унитарна държава, съставена от 14 региона

4 Декември 2017 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Женева. Сирийската опозиция, участваща в „астанинската площадка“ на преговорите за разрешаване на кризата в Сирия, представи проект за бъдеща конституция на Сирия, предиждащ държавата да остане унитарна (единна), с териториална организация базирана на принципа на автономията, предава РИА Новости, получила информацията от запознати с въпроса източници.
По-рано, лидерът на „астанинската платформа“ Ранда Касис съобщи, че до конгреса за Сирийски национален диалог в Сочи, предстоящ в началото на 2018 година, те имат намерение да запознаят с проекта и руското ръководство.
Предложенията предвиждат разделянето на страната на региони с разширени пълномощия, имащи собствени парламенти и правителства. Концепцията на Касис, съставена с участието на френски експерти по конституционно право, включва 14 региона, чиито граници ще се различават от тези на сегашните провинции и ще съответстват на националните малцинства в Сирия – кюрди, асирийци, алевити и други. Официалният език ще остане арабския, но в регионите ще бъде възможно използването на местни езици, например, кюрдски.
Създателите на проекта предлагат двукамарен парламент, състоящ се от палата на представителите и Сенат, в който ще влиза, като постоянен представител, бившия президент на страната.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентите на Русия и Египет са удовлетворени от успехите в ликвидирането на терористите в Сирия

ТАСС: Президентите на Русия и Египет са удовлетворени от успехите в ликвидирането на терористите в Сирия

4 Декември 2017 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Москва/Кайро. Президентите на Русия и Египет Владимир Путин и Абдел Фатах ас Сиси са изразили удовлетворението си от постигнатите успехи в ликвидирането на терористите в Сирия. По време на телефонен разговор двамата лидери са „подчертали важността от консолидацията на усилията, с цел придвижване на инклузивния междусирийски диалог“, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Кремъл.
„Също така е разгледана и ситуацията в Либия, както и проблематиката около разрешаването на конфликтите в близкоизточния регион“, отбелязват от руското президентство.
„Продължен е обменът на мнения по актуалните въпроси на руско-египетското сътрудничество в различни сфери, включително за сътрудничеството в атомната енергетика“, допълват от Кремъл.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: След края на „Ислямска държава“ в Сирия се готви нова игра на сила, смята прес-секретарят на турския президент

Yeni Safak: След края на „Ислямска държава“ в Сирия се готви нова игра на сила, смята прес-секретарят на турския президент

3 Декември 2017 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прес-секретарят на турското президентство Ибрахим Калън постави под въпрос дали правителството на САЩ ще прекрати подкрепата си за кюрдските „Сили за народна самоотбрана“ в Сирия, след като „Ислямска държава“ претърпи поражение в страната, пише Yeni Safak.
„Сега, след като „Ислямска държава“ бе победена в Сирия, дали правителството на САЩ ще прекрати подкрепата си към „Партията на демократичния съюз“ (PYD) и въоръженото ѝ крило „Сили за народна самоотбрана“ (YPG)?“, попита Калън. „Въпросът бе обсъден по време на скорошния телефонен разговор между президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговия американски колега Доналд Тръмп, който потвърди това и добави, че огромната военна подкрепа на САЩ към „Силите“ е трябвало да бъде прекратена преди време. Неговото изказване бе оспорено само няколко дни по-късно от Пентагона“, допълни той.
„Анкара очаква от Вашингтон да прекрати военната си, финансова и политическа подкрепа към сирийските разклонения на ПКК, след като „Ислямска държава“ е победена в Ракка и в останалата част на Сирия. В крайна сметка американските политици заявиха на турските власти, че отношенията им с PYD и YPG са временни и че предоставените им оръжия ще бъдат прибрани“, заяви Калън. Същевременно той подчерта, че образите на жени-войни са използвани, за да романизират тероризма на ПКК.
„Това е полезен инструмент, за да се продава пропаганда на западната публика. Но същевременно най-добрият съюзник на САЩ в Сирия е марксистко-ленинистка терористична организация, която се бори срещу Турция – ключов съюзник на Америка“, заяви говорителят на турското президентство. „В Сирия след „Ислямска държава“ се готви нова игра на сила. Русия и Иран искат да прокарат влиянието си в Сирия, запазвайки президента ѝ Башар Асад, докато САЩ се готвят да останат източно от река Ефрат. Това единствено ще доведе до нови конфликти и нестабилност в Сирия и извън нея. Борбата за влияние в Сирия най-вероятно ще доведе до по-нататъшни етнически и религиозни напрежения, ще разцепи Сирия и ще постави основата за нова вълна от потенциални заплахи за сигурността“, убеден е Калън.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“(Русия): Руският заместник-министър на външните работи е провел разговор със сирийския посланик в Москва

„Известия“(Русия): Руският заместник-министър на външните работи е провел разговор със сирийския посланик в Москва

3 Декември 2017 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Специалният представител на президента на Руската федерация по въпросите свързани с Близкия изток и Африка и заместник-министър на външните работи Михаил Богданов е провел разговор с посланика на Сирия в Москва Рияд Хадад. Двамата са обсъдили осмия кръг от преговорите за бъдещето на Сирия, провеждани под егидата на ООН в Женева, пише руското издание “Известия“, като се позовава на данни, съобщени от ТАСС.
В официално съобщение на външното министерство, се казва, че в разговорите двамата са „разменили възгледи относно развитието на ситуацията в Сирия, включително и предварителните резултати от осмия кръг на базираните в Женева преговори“.
Повече информация не е разкрита, но изданието припомня, че срещата в швейцарски град започна на 28 ноември, като в петък преговорите бяха временно преустановени и ще бъдат подновени на пети декември. Правителствената делегация на Дамаск заяви, че ще се прибере в страната си за почивните дни, където смята да реши дали да поднови участието си в разговорите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Преговорите за Сирия, провеждани в Женева, ще бъдат възстановени във вторник

Anadolu Agency: Преговорите за Сирия, провеждани в Женева, ще бъдат възстановени във вторник

1 Декември 2017 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Женева. Осмият кръг от преговорите за бъдещето на Сирия, провеждани в Женева под егидата на ООН, ще бъдат възстановени във вторник, предава Anadolu Agency.
По-рано в петък представителите на делегацията на правителството в Дамаск заявиха, че смятат да се върнат в Сирия за почивните дни, където ще решат дали впоследствие ще подновят участието си в преговорите. Все още не е ясно дали техните представители смятат да се върнат в Женева след това.
Различията между обединените представители на опозицията и тези на режима са най-вече относно съдбата на сегашния президент на страната Башар Асад. Опозиционерите заявиха, че не искат той да има бъдеще в следвоенна Сирия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Делегацията на правителството в Дамаск може да преустанови участието си в мирните преговори в Женева

AFP: Делегацията на правителството в Дамаск може да преустанови участието си в мирните преговори в Женева

1 Декември 2017 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Женева. Делегацията на правителството в Дамаск, която участва във водените под егидата на ООН мирни преговори в Женева, ще се върне в Сирия за почивните дни и ще реши дали ще се завърне в швейцарския град за продължаване на разговорите, предава AFP, като се позовава на представител на сирийската делегация.
Башар ал-Джафари заяви пред репортери, че екипът му ще се оттегли в събота от разговорите и че „Дамаск ще реши" дали делегатите да се върнат и на масата за преговори следващия вторник.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Стефан де Мистура призова участниците на преговорите в Женева да се въздържат от взаимни обвинения

РИА Новости: Стефан де Мистура призова участниците на преговорите в Женева да се въздържат от взаимни обвинения

30 Ноември 2017 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Женева. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура призова всички участници на осмия кръг на преговорите в Женева да се въздържат от обвинения, поставяне на условия и други неконструктивни заявления, предава РИА Новости.
„Специалният пратеник на ООН напомня на всички делегации, намиращи се в Женева, за своя призив, направен по време на речта му пред Съвета за сигурност на ООН на 27 ноември, те сериозно да се отнасят към преговорния процес, без да излизат с предварителни условия. С началото на осмия кръг на междусирийските преговори е настъпило време да се фокусираме върху постигането на реален прогрес в политическия процес в интерес на сирийския народ“, пише в официално заявление от екипа на Де Мистура, разпространено от негово име.
Агенция „Фокус“ припомня: Осмият кръг на преговорите в Женева стартира на 28 ноември. Преди началото на дискусиите водачът на делегацията на обединената сирийска опозиция Наср Харири заяви, че неговата делегация е готова на преки преговори без предварителни условия, но възнамерява да се фокусира върху обсъждането на оставката на президента на Сирия Башар Асад преди началото на преходния процес в страната. По-късно Харири на няколко пъти повтори исканията си. Делегацията на сирийското правителство все още не е разкрила своята позиция на преговорите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турция ще разшири военната си мисия в Сирия

Hurryiet: Турция ще разшири военната си мисия в Сирия

29 Ноември 2017 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 28 ноември Националният съвет по сигурността на Турция е обсъдил разширяването на турската военна операция в Сирия, в частност в провинциите Африн и Алепо, според съобщение, публикувано след срещата, пише турското издание Hurryiet.
В комюникето се подчертава Анкара протестира срещу присъствието на сирийската кюрдска „Партия на демократическия съюз“ (PYD) и „Силите за народна самоотбрана (YPG), „особено в граничните райони“.
„Беше отбелязано, че турската армия успешно провежда „наблюдателната си мисия“ в идлибската зона за деескалация. Атмосфера на мир и сигурност може да бъде достигната чрез продължаването на тази мисия в западната част на провинция Алепо и около Африн“, пише още там.
На 19 ноември Турция завърши построяването на третия си пост за наблюдение в провинция Идлиб, което е част от тристранната сделка с Русия и Иран, санкционираща установяването на зони на деескалация в разкъсваната от война Сирия.
Очаква се Турция да установи общо 12 наблюдателни поста, за да надзирава сключеното примирие между сирийския режим и въоръжената опозиция. Първият, от тези постове, беше установен на 13 октомври.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ООН: Децата в Източна Гута страдат от сериозно недохранване

ООН: Децата в Източна Гута страдат от сериозно недохранване

29 Ноември 2017 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Женева. В района на Източна Гута проблемът с недохранването на децата е най-сериозен на фона на цялостната ситуация в Сирия. По данни на ООН нивата там са най-високите, регистрирани там от началото на шестгодишния граждански конфликт в Сирия, предава AFP.
Според данни на УНИФЕФ, 11,9 % от децата под петгодишна възраст страдат от остро недохранване, което е „най-високото ниво за Сирия“ от началото на конфликта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ООН съобщи, че конвой с хуманитарна помощ е достигнал до Източна Гута

РИА Новости: ООН съобщи, че конвой с хуманитарна помощ е достигнал до Източна Гута

28 Ноември 2017 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Женева. Управлението на ООН по координацията на хуманитарните въпроси съобщи, че конвой на Световната организация с хранителни продукти и медикаменти е достигнал в Източна Гута, която е една от четирите зони за деескалация на напрежението в Сирия, предава РИА Новости.
„Екипите на ООН и на Сирийския червен полумесец влязоха в обсадена Източна Гута, за да доставят храна и медикаменти за 7200 нуждаещи се“, съобщава управлението. Дипломатически източник от целевите групи по Сирия в Женева заяви по-рано, че режимът на примирие в зоната е започнал да действа от сутринта.
Агенция „Фокус“ припомня, че в Сирия са създадени четири зони за деескалация: едната в провинцията Идлиб, втората северно от град Хомс, третата в Източна Гута в предградията на Дамаск, а четвъртата в провинцията Дераа на границата между Сирия и Йордания.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Преговорите в Женева започват със среща между Стефан де Мистура и сирийската опозиция

РИА Новости: Преговорите в Женева започват със среща между Стефан де Мистура и сирийската опозиция

28 Ноември 2017 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Женева. Осмият кръг на междусирийските преговори започна официално в Женева със среща между специалния пратеник на ООН Стефан де Мистура и делегацията на обединената сирийска опозиция начело с Насър Харири, предава РИА Новости.
Това е първата среща между Де Мистура с новата единна делегация на сирийската опозиция, формирана през изминалата седмица по време на конференция в Рияд. Очаква се в Женева да пристигне и делегацията на правителството на Сирия начело с постоянния представител на страната в ООН Башар Джаафари.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Режимът в Дамаск прие предложение за примирие в Източна Гута

AFP: Режимът в Дамаск прие предложение за примирие в Източна Гута

28 Ноември 2017 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Женева/Дамаск. Правителството на Сирия се договори във вторник за прекратяване на огъня в Източна Гута, след дни на тежки бомбардировки. Това съобщи специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура, предава AFP.
„Русия предложи и правителството (на Сирия) прие примирие в Източна Гута", обяви дипломатът от ООН пред репортери в Женева, където е в ход осмият кръг от мирните преговори за близкоизточната република.
Стефан де Мистура заяви, че е научил за предложението по време на срещата на посланиците от държавите, които са постоянни членове на Съвета за сигурност - Великобритания, Франция, Китай, Русия и САЩ, проведена по-рано във вторник.
Източна Гута, разположена на изток от Дамаск, е един от последните останали в Сирия бастиони на противниците на Башар Асад. Тя влиза в една от четирите т.нар. „зони за деескалация", обособени с цел да бъде ограничено насилието в Сирия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Делегацията на режима в Дамаск ще се присъедини към мирните преговори в Женева в сряда

AFP: Делегацията на режима в Дамаск ще се присъедини към мирните преговори в Женева в сряда

28 Ноември 2017 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Женева. Правителствената делегация на Дамаск ще се присъедини към мирните преговори в Женева в сряда, предава AFP.
„Правителствената делегация все още не е пристигнала, но (специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура) е получил съобщение, че тя планира пристигане утре“ (сряда, 29 ноември – бел. р.), заяви пред репортери говорителят на ООН Алесандра Велучи.
Осмият кръг от преговорите в Женева за прекратяване на конфликта стартира във вторник. По-рано бе разпространена информация, съгласно която Дамаск няма да участва в него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ООН подновява сирийските мирни преговори във вторник в отсъствие на представители на режима

AFP: ООН подновява сирийските мирни преговори във вторник в отсъствие на представители на режима

28 Ноември 2017 | 05:49 | Агенция "Фокус"
Женева. ООН подновява сирийските мирни преговори във вторник, предаде AFP. В последния момент стана ясно обаче, че правителството в Дамаск може би няма да бъде представено на разговорите Женева. Това е сериозен удар по и без това несигурните преговори.
Осмият кръг на дискусиите бяха разглеждани като шанс за ООН да вдъхне нов живот на инициативата за постигане на край на войната, която за шест години е отнела живота на над 340 000 души и остави Сирия в развалини.
Пратеникът на ООН за Сирия Стефан де Мистура подчерта спешната нужда от напредък към политическо решение, за което дава надежди решението на разединената опозиция да формира общ преговорен екип.
В навечерието на преговорите обаче де Мистура заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че правителството на сирийския президент Башар Асад не е поемало ангажимент за присъствие.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Сирийските мирни преговори в Женева стартират в напрегната обстановка

„Коммерсант“: Сирийските мирни преговори в Женева стартират в напрегната обстановка

28 Ноември 2017 | 04:45 | Агенция "Фокус"
Москва. В Женева на 28 ноември ще се открие осмият кръг от междусирийските мирни преговори. Първото подобно заседание след срещата на върха между Русия, Турция и Иран, е призвана да съживи политическия процес в Сирия, възобновявайки обсъждането по въпросите около следвоенното устройство, включително провеждането на избори и списването на нова конституция. Въпреки това предпоставите към преговорите не позволяват да се надяваме на пробив – макар сирийската опозиция за пръв път да се съгласи да излезе с единна делегация, сред нейните членове остават остри разногласия, преди всичко по въпроса за съдбата на президента Башар Асад. Част от опозиционерите продължават да настояват на скорошната му оставка, което даде на правителствената делегация повод да отложи пристигането си в Женева. Освен това, от женевските преговори зависи съдбата на Конгреса за национален диалог в Сирия, който властите в Русия искат да свикат в Сочи, пише „Коммерсант“.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция: Сирийските преговори в Астана и Женева не се конкурират помежду си

Турция: Сирийските преговори в Астана и Женева не се конкурират помежду си

28 Ноември 2017 | 02:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Мирният процес в Астана се води успоредно с мирните преговори в Женева, а не се конкурира с тях. Това заяви премиерът на Турция Бинали Йълдъръм по време на реч пред Международния институт за стратегически проучвания в Лондон, предаде AFP‘ „Този процес не се състезава с процеса в Женева“, каза Йълдъръм и добави: „Мирните преговори в Астана, тристранните срещи не са алтернатива на Женева. Това, което се опитваме да направим, е да подготвим почвата за решение в Женева“.
Руският президент Владимир Путин, заедно със своите колеги от Иран и Турция през последните месеци активизираха дипломатическите и военни инициативи, фокусирани върху Сирия, и проведоха седем срещу в казахстанската столица.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Вашингтон ще „коригира“ доставките си на оръжия, но сътрудничеството ще продължи, заявиха сирийските кюрди

Reuters: Вашингтон ще „коригира“ доставките си на оръжия, но сътрудничеството ще продължи, заявиха сирийските кюрди

27 Ноември 2017 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Вашингтон ще „коригира“ доставките си на оръжия за алианса, сражаващ се срещу джихадистите в Сирия, в който преобладават кюрдските бойци, заявиха представители на сирийските кюрди и настояха, че сътрудничеството със САЩ ще продължи, предаде Reuters.
Пентагонът досега не е дал ясна формулировка за очакваните корекции. По-рано Турция оповести, че е получила уверение от Белия дом, че ще спре оръжейните доставки за кюрдските милиции в Сирия.
Вашингтон започна да изпраща пряка подкрепа за Отрядите за народна самоотбрана (YPG) по-рано тази година в рамките на подкрепата си за антиджихадисткия алианс Сирийски демократически сили, съставен основно от кюрдски милиции. Решението предизвика гнева на Анкара, която смята YPG за терористична организация.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Пентагонът съобщава, че преглежда „настройките“ по оръжейните доставки за сирийските кюрди

Reuters: Пентагонът съобщава, че преглежда „настройките“ по оръжейните доставки за сирийските кюрди

27 Ноември 2017 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Пентагонът съобщава, че преглежда „настройките“ по оръжейните доставки за подкрепяните от САЩ кюрдски сили в Сирия, но не съобщи дали ги спира изцяло, което предполага, че подобно решение ще се основе на условията на бойните полета, предава Reuters.
Турското правителство съобщи преди дни, че президента на САЩ Доналд Тръмп е заявил на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че е дал инструкции, че оръжия не трябва да бъдат предоставяни на сирийските кюрди, които Анкара смята за заплаха за собствената си сигурност. То призова Вашингтон да следва поетите ангажименти.
„Преглеждаме належащите настройки за военната подкрепа, предоставяна на нашите кюрдски партньори да бъде достатъчна за победата над „Ислямска държава“ и за това стабилизационните усилия да не позволят на групировката да се завърне“, заяви прес-секретарят на Пентагона Ерик Пахън.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Стефан де Мистура се надява, че делегацията на сирийското правителство скоро ще пристигне на преговорите в Женева

ТАСС: Стефан де Мистура се надява, че делегацията на сирийското правителство скоро ще пристигне на преговорите в Женева

27 Ноември 2017 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Женева. Специалният пратеник на ООН по Сирия Стефан де Мистура заяви, че очаква пристигането на делегацията на сирийското правителство на преговорите в Женева в най-скоро време, предава ТАСС.
Според Де Мистура сирийските власти са го уведомили, че няма да пристигнат в Женева в понеделник, 27 ноември, в навечерието на новия кръг преговори, които трябва да започнат на 28 ноември. Той добави, че очаква пристигането на тази делегация „в близко време“.
По-рано сирийските правителствени медии съобщиха, че правителството на Сирия е взело решение да отложи заминаването на делегацията си в Женева „за неопределено време“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийската делегация е отложила заминаването си за преговорите в Женева

Reuters: Сирийската делегация е отложила заминаването си за преговорите в Женева

27 Ноември 2017 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Женева. Правителствената делегация на режима в Дамаск е отложила заминаването си за Женева, където във вторник ще бъде даден старт на нов рунд от водените под егидата на ООН мирни преговори за Сирия, предава Reuters, като се позовава на данни от вестник Al Watan.
Към настоящия момент от службата на специалния представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура отказват коментар на информацията. Изданието обаче се позовава на дипломатически източник от Женева, който твърди, че съответното съобщение е направено миналата седмица на срещата в Рияд, Саудитска Арабия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков: „Ислямска държава“ все още има дълбоки корени в буферната зона между Африка и Азия

Проф. Владимир Чуков: „Ислямска държава“ все още има дълбоки корени в буферната зона между Африка и Азия

27 Ноември 2017 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. „Ислямска държава“ все още има дълбоки корени в буферната зона между Африка и Азия, където е далеч от властта и контролът е чувствително по-слаб. Това каза за Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков относно кървавото нападение в Египет. По думите му въпреки положителните новини за ликвидиране на групировката в глобален мащаб все още има спящи клетки, които извършват нападения в по-малък мащаб. „Нападението е Египет е по-специфичен случай, тъй като се случва в една от най-неспокойните части на страната, в която властта и вид социален геноцид. Атакуваното село само по себе си е конгломерат от племена, които биват подложени на геноцид от радикални елементи, заради различната им принадлежност. Доказва го и скорошното разкритие на два клона на „Ислямска държава“ на Синайския полуостров“, обясни арабистът. "Въпреки, че срещата в Сочи беше своеобразно обявяване на победата над групировката, постилайки пътя към преговори, събитията в Египет, а и не само, показват друго", заяви Чуков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков: При преначертаването на Сирия ще спечели по-добре владеещият дипломацията

Проф. Владимир Чуков: При преначертаването на Сирия ще спечели по-добре владеещият дипломацията

27 Ноември 2017 | 08:50 | Агенция "Фокус"
София. При преначертаването на Сирия ще спечели по-добре владеещият дипломацията. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков. По думите му предстоящият осми кръг от преговори в Женева дава заявка за стартирането на чисто. Към момента привидно след срещата в Сочи целите на тримата големи - Русия, Турция и Иран са сходни, но Вашингтон определено не е изгубил интерес към съдбата на региона. “Получи се конкуренция между двата водещи форума. Форумът в Сочи, който излъчи лидери на държави, чиито позиции са много близки за Сирия, те се маркираха като бъдещи влиятелни фактори за Сирия. Форумът в Сочи е конкурентен на форума, който утре започва в Женева. Той има статут на признат от ООН и ще излъчи решения, които трябва да минат през Съвета за сигурност и именно там се поставя голямата роля както на опозицията, така и на факторите, които стоят зад тази опозиция“, уточни проф. Чуков. Той каза още, че въпреки привидната отдалеченост на САЩ от темата Сирия, те са военен фактор, адекватно успяващ да предвиди няколко хода напред. "Бъдещето на Сирия поставя много въпросите, които трябва да бъдат зададени, но са малко отговорите, на които засега може да им се отговори", обясни проф. Чуков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция призова САЩ да прекратят сътрудничеството си с кюрдските милиции в Сирия

Турция призова САЩ да прекратят сътрудничеството си с кюрдските милиции в Сирия

26 Ноември 2017 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция призова САЩ да прекратят сътрудничеството си с кюрдските отряди на „Силите за народна самоотбрана“ в Сирия, смятани от Анкара за разклонение на забранената в страната Кюрдска работническа партия. Това заяви премиерът на Турция Бинали Йълдъръм преди да отпътува за двудневно посещение във Великобритания, предаде Anadolu Agency.
Турският премиер коментира обещанието на американския президент Доналд Тръмп пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че ще спре да доставя оръжия на кюрдските милиции. „От самото начало твърди,, че решението на САЩ да се съюзят с кюрдите в борбата срещу „Ислямска държава“ е грешно, каза Йълдъръм и добави: „Нашият партньор и съюзник (в лицето на Вашингтон) винаги ни е уверявал, че са били принудени да вземат това решение. Сега, след като „Ислямска държава“ е изкоренена, задължението отпада“.
Премиерът на Турция призова САЩ да прекратят „незабавно“ партньорството си с кюрдите и да се върнат към „истинските си съюзници“.

Превод и редакция: Калина Жекова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Решението на Доналд Тръмп да прекрати да въоръжава сирийските кюрди е изненадало Пентагона и Държавния Департамент

ТАСС: Решението на Доналд Тръмп да прекрати да въоръжава сирийските кюрди е изненадало Пентагона и Държавния Департамент

25 Ноември 2017 | 21:24 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Държавният департамент на САЩ и Пентагона не са били предупредени за плановете на американския президент Доналд Тръмп да прекрати да доставките на оръжие за сирийските кюрди от „Силите за народна самоотбрана“(YPG), предава ТАСС, като се позовава на публикация в Associated Press.
„Решението на Тръмп, както изглежда, е било напълно изненадващо за Пентагона и Държавния департамент“, отбелязват от агенцията. „Служителите и на двете ведомства, които в обичайна ситуация биха били уведомени за смяна на политиката на САЩ по отношение на доставката на оръжие за сирийските кюрди, заявиха, че не са знаели за измененията“. Както пише в публикацията, не е ясно също, дали Вашингтон е предупредил самите кюрди за този ход, преди да информира турската страна.
Агенцията констатира, че прекратяването на доставките на американски оръжия за кюрдите „може да помогне за свалянето на напрежението между САЩ и Турция“. В материала се отбелязва, че за кюрдите това ще е „деморализиращ удар“.
Вестник The Wall Street Journal също съобщава, че решението на Тръмп е било изненада за ред сътрудници на американската администрация, като се позовава на неназовани източници. Изданието отбелязва, че запитаните американски военни още не са получили нови инструкции относно въоръжаването на кюрдите. Те уточняват, че към този момент няма планове за изпращане на нови партиди с оръжия за YPG.
Както Агенция „Фокус“ вече информира, министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че Тръмп е обещал на турския си колега Реджеп Таийп Ердоган, че САЩ ще спрат да снабдяват с оръжие сирийските кюрди и изрази задоволството на турската страна от заявлението на американския държавен глава. След това от Белия Дом съобщиха, че Тръмп е уведомил Ердоган за предстоящи изменения в поддръжката на партньорите на САЩ в Сирия. Други подробности не бяха получени и от двете страни.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Подкрепата на Турция е ключова за запазването на американското присъствие в Сирия

AFP: Подкрепата на Турция е ключова за запазването на американското присъствие в Сирия

25 Ноември 2017 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Въпреки че „Ислямска държава“ напусна последния си бастион в Сирия, САЩ се готвят да останат за дълго в страната. И ако американските сили ще се борят срещу иранското и руско влияние в периода, когато Сирия се възстановява след гражданската война, те ще се нуждаят от помощта на Турция, коментира AFP.
Отношенията на Вашингтон с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в последно време са напрегнати, тъй че когато американският президент Доналд Тръмп разговаря по телефона с турския си колега в петък, той трябваше да направи съществен жест. Обещанието на Тръмп да спре изпращането на оръжия за сирийските кюрдски милиции бе ключова отстъпка пред Анкара. Без нея Турция, която е ключов партньор на САЩ в НАТО, би се сближила с Иран и Русия, които целят съхраняването на сирийския режим на президента Башар Асад, коментира агенцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Следващият кръг на междусирийските преговори в Женева ще започне на 28 ноември

Reuters: Следващият кръг на междусирийските преговори в Женева ще започне на 28 ноември

25 Ноември 2017 | 06:53 | Агенция "Фокус"
Рияд. Новоназначеният лидер на делегацията за преговорите в Женева на основната част от сирийската опозиция Наср Харири съобщи, че новият кръг на подкрепяните от ООН мирни преговори, целящи край на сирийската гражданска война, ще започне на 28 ноември, предава Reuters.
Наср Харири заяви по време на пресконференция в Рияд, че опозицията ще се запъти към Женева, за да проведе преки преговори и че е готова да обсъди „всичко, което се намира на масата за преговори“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерът на сирийската опозиция смята, че срещата в Сочи не служи на мирния процес в Сирия

Reuters: Лидерът на сирийската опозиция смята, че срещата в Сочи не служи на мирния процес в Сирия

25 Ноември 2017 | 05:37 | Агенция "Фокус"
Рияд. Главният преговарящ на основната част от сирийската опозиция Наср Харири заяви, че руското предложение да се свика конгрес на сирийското правителство и опозиция в Сочи няма да послужи на мирния процес, предава Reuters.
Харири призова международната общност, включително и Русия, „да се фокусира върху нашата работа в служба на политическия процес според подкрепяните от ООН преговори в Женева, за да се спести време и да се постигнат исканите цели“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: САЩ ще направят настройки по военната подкрепа за партньорите си в Сирия

Белият дом: САЩ ще направят настройки по военната подкрепа за партньорите си в Сирия

25 Ноември 2017 | 04:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е информирал турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че ще направи настройки по военната подкрепа към партньорите на САЩ в Сирия, предава Reuters.
По-рано турското президентство съобщи, че САЩ няма повече да предоставят оръжие на кюрдските сили в Сирия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Доналд Тръмп заяви, че повече няма да въоръжава сирийските кюрди

Мевлют Чавушоглу: Доналд Тръмп заяви, че повече няма да въоръжава сирийските кюрди

25 Ноември 2017 | 02:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че по време на телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил, че САЩ повече няма да предоставят оръжие на сирийските кюрди, които Вашингтон използва в борбата срещу „Ислямска държава“, предава AFP.
„Тръмп заяви, че е дал ясна заповед, след която оръжия повече няма да бъдат доставяни на кюрдските Отряди на народна самоотбрана (YPG). По същество той каза, че тази глупост е трябвало да бъде прекратена по-рано“, заяви Чавушоглу по време на провела се в Анкара пресконференция.
Белият дом разкри по-малко относно намеренията на САЩ към сирийските кюрди, но потвърди, че Тръмп е съобщил на Ердоган „за промените във военната подкрепа, давана на нашите партньори в Сирия, сега, след като битката за Ракка е приключила и ние преминаваме към стабилизационната фаза, за да може „Ислямска държава“ никога да не се завърне“.
Агенция „Фокус“ припомня, че кюрдските Отряди на народна самоотбрана (YPG) са милиция в Сирия, която според САЩ е най-ефективната бойна част в страната, бореща се срещу „Ислямска държава“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган заявиха, че ще се борят срещу „всички“ терористични групировки

Anadolu Agency: Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган заявиха, че ще се борят срещу „всички“ терористични групировки

25 Ноември 2017 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското президентство съобщи, че президентите на страната и на САЩ Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп са се споразумели по време на телефонен разговор да се борят срещу „всички видове терористични организации“, предава Anadolu Agency.
„Президентите обмениха мнения относно сирийската криза и регионалните въпроси, както и по турско-американските двустранни въпроси“, съобщава турското президентство в официално свое заявление. Ердоган е споделил информация с Тръмп относно скорошната си среща с руския и с иранския президенти Владимир Путин и Хасан Роухани в руския град Сочи.
„Двамата лидери, които са говорили за необходимостта двустранните отношения да бъдат засилени, се разбраха да се борят срещу всички видове терористични групи, включително срещу „Ислямска държава“, ПКК и гюленистите“, съобщава президентството.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Наср Харири ще води сирийската опозиция на преговорите в Женева

Reuters: Наср Харири ще води сирийската опозиция на преговорите в Женева

25 Ноември 2017 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Рияд. Основната част на сирийската опозиция избра Наср Харири за водач на екипа преговарящи по време на новия кръг подкрепяни от ООН преговори с правителството в Дамаск в Женева през следващата седмица, предава Reuters.
Решението е взето по време на среща в Рияд, по време на която опозицията излезе с искане, че президентът на Сирия Башар Асад не трябва да играе никаква роля в преходния период, въпреки спекулациите, че ще смекчи исканията си заради силата на държавния глава на бойното поле. Опозицията се събра, за да изгради обща позиция по време на преговорите.
„Има консенсус между различните групи да изберат Харири като глава на Висшия преговорен комитет да води делегацията на опозицията на следващите преговори в Женева“, заяви Ахмад Рамадан, говорител на базираната в Истанбул групировка „Сирийска национална коалиция“.
Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура, който подготвя следващия кръг на преговорите в Женева, се срещна с руския външен министър Сергей Лавров и заяви, че Москва работи заедно с Рияд, за да обедини сирийската опозиция.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Доналд Тръмп е обещал на Реджеп Таийп Ердоган, че САЩ повече няма да снабдяват с оръжие сирийските кюрди

Daily Sabah: Доналд Тръмп е обещал на Реджеп Таийп Ердоган, че САЩ повече няма да снабдяват с оръжие сирийските кюрди

24 Ноември 2017 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е обещал на турския си колега Реджеп Таийп Ердоган, че САЩ повече няма да снабдяват сирийските кюрди от „Силите за народна самоотбрана“(YPG), които се родеят с ПКК (Работническата партия на Кюрдистан), с оръжие. Това се е случило по време на телефонен разговор, проведен в петък, пише турското издание Daily Sabah, като се позовава на информация от външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу.
В обръщение след телефонния разговор между двамата президенти Чавушоглу приветства инструкциите на Тръмп и заяви, че Турция иска да види дали решението ще бъде изпълнено на практика.
Както е известно, турското правителство категорично не одобрява помощта на САЩ за сирийските кюрди и е огласяло тази позиция многократно.
Ердоган е казал на Тръмп, че малки спорове, като например визовия скандал от последния месец, не трябва да бъдат квалифицирани като „проблеми“ между САЩ и Турция.
Освен това, турският президент пусна съобщение в социалната мрежа „Туитър“, в което определи дискусията като „продуктивна“.
По време на разговора до турския президент са били външния министър Мевлют Чавушоглу, ръководителят на турското разузнаване (МИТ) Хакан Фидан, главният съветник на Ердоган Ибрахим Кан и личният му секретар Хасан Доган.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Доналд Тръмп планира да разговаря с Реджеп Таийп Ердоган за Сирия

Washington Examiner: Доналд Тръмп планира да разговаря с Реджеп Таийп Ердоган за Сирия

24 Ноември 2017 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп има намерение да проведе телефонен разговор с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган относно мирните инициативи за Сирия, пише американското издание Washington Examiner.
“Тази сутрин ще говорим с президента Реджеп Таийп Ердоган от Турция относно постигането на мир в Близкия Изток, където заварих страхотна бъркотия. Ще свърша всичко, но каква грешка е, че сме изобщо там, загубихме толкова животи и долари (6 трилиона)“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: ЕС има намерение да включи Турция в черен списък на данъчните убежища

Daily Sabah: ЕС има намерение да включи Турция в черен списък на данъчните убежища

23 Ноември 2017 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Европейският съюз има намерение да постави Турция в черния списък на данъчните убежища, евентуално през следващия месец, в ход, който може да влоши допълнително и без това напрегнатите отношения между Анкара и най-големия търговски блок, пише турското издание Daily Sabah, като се позовава на публикация в Bloomberg.
Работна група на ЕС, натоварена със задачата да наблюдава „некооперативните в данъчно отношение юрисдикции“ твърди, че турските ангажименти да преразгледа политиката си по отношение на прозрачността и премахването на някои данъчни облекчения, към момента „не са достатъчни“.
В случай, че Турция бъде включена към черния списък, това може да нанесе сериозно уронване на престижа на страната и да повиши напрежението над европейските компании, които искат да инвестират там.
Потенциалното включване в списъка, за който са гласени още 36 държави, може да се случи заради натиска от страна на Германия над международните институции за ограничаване на финансовите потоци към Турция, най-вече на средствата от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за реконструкция и развитие.
Турция евентуално може да избегне включването си в списъка, като се натовари с допълнителни ангажименти преди срещата на финансовите министри на страните-членки на ЕС, предвидена за следващия месец. Всяко решение за включване и изключване от списъка се взима изключително на политическо ниво, според участник в срещата.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция ще остане член на НАТО – независимо от всичко

Daily Sabah: Турция ще остане член на НАТО – независимо от всичко

22 Ноември 2017 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е един от най-важните членове на НАТО и втората по големина военна сила в Алианса. Тя изигра изключително важна роля в годините на Студената война, защитавайки Южния фланг на западния отбранителен съюз. След 2001 г. тя подкрепи мисията на НАТО в Афганистан, изпращайки хиляди военнослужещи в размирната страна. Турция стои на първа линия в борбата срещу тероризма и заради това понесе тежки последствия.
Но след десетилетия на сътрудничество, някои от съюзниците са разтревожени от членството на Турция. След като Атлантическата карта изключва изгонването на Турция от организацията, сега някои нейни членове изглежда са решили да тормозят Анкара дотогава, докогато сама реши да напусне НАТО. Но стратегията им е погрешна. Това няма да се случи – Турция ще продължи да бъде неразделна част от Алианса, дори ако това означава търпеливо да понася всички опити за тормоз и несправедливост спрямо нея, пише вестник Daily Sabah в статия, посветена на инцидента при провеждането на учения в Норвегия, при който Турция бе описана като „вражески сътрудник“.
Поведението на някои членове обаче ще продължи да нанася вреда на самия Алианс. Те би трябвало да бъдат обявени за слепи, ако не осъзнават, че без Турция НАТО ще се изправи пред сериозни проблеми, при това в съвсем близкото бъдеще.Най-силният отбранителен съюз в света ще изглежда безсилен и объркан, ако му се наложи да се сблъска с предизвикателствата на нашето време без помощта на Турция, коментират от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Искаме да дадем перспектива не на политическите елити на Балканите, а на младите хора, на народите в този регион

Премиерът Бойко Борисов: Искаме да дадем перспектива не на политическите елити на Балканите, а на младите хора, на народите в този регион

21 Ноември 2017 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да дадем перспектива не на политическите елити на Балканите, а на младите хора, на народите в този регион. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос по приоритета Западни Балкани докъде може да стигне ЕС в даването на перспектива на държавите от региона, премиерът Бойко Борисов коментира: „Ние не си поставяме някакви огромни цели, нито надскачаме ръста си по време на 6-те места, в които ще бъде Българското председателство“. „Искаме да дадем перспектива не на политическите елити на Балканите, а на младите хора, на народите в този регион“, заяви Борисов. Премиерът уточни, че много от колегите му имат забележки и трябва да се работи още за присъединяването на страните от Западните Балкани. „Това, което не носи риск е инфраструктурата. Не само магистрали, жп линии и пристанища, а също и в сферата на цифровизацията, интернета, роуминга, на образованието и всичко това, което имаме по програма“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Крайно време е Европа да се намеси в разрешаването на проблемите в Сирия

Премиерът Бойко Борисов: Крайно време е Европа да се намеси в разрешаването на проблемите в Сирия

21 Ноември 2017 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Време е Европа да се намеси в разрешаването на проблемите в Сирия. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ето и днес в Германия излиза, че 6 терористи сирийци от 20 до 25-годишна възраст са задържани във връзка с подготвян терористичен акт, а в същото време президентът Тръмп и президентът Путин във Виетнам решаваха проблемите в Сирия. В Сочи се решават пък между президентът на Турция и президентът на Русия, след това външните им министри, включва се и Иран и така Европа се кара къде да бъдат релокирани тези, които ще дойдат. Според мен това не е правилно“, каза той.
По думите на Борисов Европа вече от няколко години се тресе от темата за миграцията и не се дава възможност да се определят други приоритети освен това, как Европейският съюз да се справи с този процес. „Няма други приоритети, дори, ако щете, и Дъблинските споразумения и всичко, което работихме и правихме, включително и климатичните промени. Първо, допуснахме САЩ лесно да излязат от това споразумение, а няма слепец, който да не вижда, че климатичните промени са факт и природата страда, тресе се от тези промени. А в момента това изобщо не е на масата за разглеждане. Тук съм много солидарен с европейски „зелени“, които се надявам максимално да определят своето влияние в Европа и да върнем САЩ на масата на преговорите за климатичните промени“, обясни министър-председателят.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.