НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:26

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

EUObserver:  Според полския министър-председател „Северен поток-2“ може да предизвика война

EUObserver: Според полския министър-председател „Северен поток-2“ може да предизвика война

15 Февруари 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Варшава. Според полския министър-председател Матеуш Моравецки планираният руско-германски газопровод „Северен поток-2“ може да предизвика руско-украинска война, предава EUObserver.
Министър-председателят определи проекта като „излишен и разделящ“. Тръбопроводът ще заобикаля Полша, Украйна и Балтийските републики. Моравецки заяви, че, ако „Северен поток-2“ започне да работи, Русия може да ескалира конфликта в Украйна, закривайки тръбопроводите в нея.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: „Турски поток“ е вече положен наполовина

Regnum: „Турски поток“ е вече положен наполовина

5 Февруари 2018 | 03:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Проектът за газопровода „Турски поток“, който трябва да доставя природен газ от Русия към Турция е готов наполовина, предава Regnum.
Според местни медии процесът по полагането на тръбите под Черно Море е приключен на 50%. Готови са 530 от общо 930 км. от първата подводна линия. На точката на излизането на тръбопровода на суша в турския град Къйъкей са започнали строителни дейности.
Очаква се, че природният газ ще започне да се доставя в Турция през 2019 г.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според ЕС, Полша и Балтийските страни се нуждаят от енергиен план до юни 2018 година

AFP: Според ЕС, Полша и Балтийските страни се нуждаят от енергиен план до юни 2018 година

2 Февруари 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Рига. Високопоставен член на Европейската комисия призова Полша и Балтийските страни в петък да излязат с общ план за синхронизиране на електрическите си мрежи с останалата част на Европа до края на юни, предава AFP.
Европейският проект за „енергиен съюз“ цели да подсигури енергийни източници за Блока в период на глобална несигурност, които да направят континента по-малко уязвим.
„Трябва да завършим синхронизацията на вашите електрически мрежи с Централноевропейската мрежа“, заяви Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия отговарящ за енергетиката.
„Синхронизацията няма да е евтина, но е много важна и трябва да я направим“, заяви Шефчович по време на дебат в латвийската столица Рига.
„Ако успеем да постигнем компромисно споразумение между всички четири страни до юни, ще можем да направим необходимите предложения и да осигурим финансова подкрепа“.
Съюза се опитва да намали енергийната зависимост на страните от Балтийския регион от Русия като свърже електрическите им мрежи с европейската.
Първата стъпка в това направление бе направена през 2016 година, когато бе построена връзката „ЛитПол“, между Литва и Полша, но от Брюксел смятат, че това не е достатъчно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германия разреши строителството на газопровода „Северен поток 2“ в свои териториални води

Германия разреши строителството на газопровода „Северен поток 2“ в свои териториални води

31 Януари 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. В сряда, 31 януари, Германия даде разрешение за строеж и експлоатация на планирания газопровод „Северен поток 2“ в свои териториални води, а също и полагането на тръби в сухопътния участък в района на Любмин в близост до Грайфсвалд, провинция Мекленбург-Предна Померания. Съответната информация е публикувана на официалната интернет страница на оператора Nord Stream 2 AG.
От публикуваното съобщение става ясно, че издаденото одобрение е за участък от тръбопровода с приблизителна дължина от 55 километра. Разрешението е дадено в пълно съответствие със Закона за енергийната индустрия (EnWG).
„Това разрешение е важен крайъгълен камък в сложния процес за разрешаване на проекта като цяло", увери Йенс Ланге, един от мениджърите на компанията. Експертът допълни, че при изготвянето на разрешителното са взети предвид интересите на всички заинтересовани страни, включително на представителите на туристическата индустрия.
В началото на ноември 2017 г. "Северен поток 2“ получи одобрението на минния орган на Щралзунд за разгръщане на строителни дейности в района на германския континентален шелф (еквивалентен на германската изключителна икономическа зона (ИИЗ)).
Националните процедури за издаване на разрешителни в другите четири държави по маршрута - Русия, Финландия, Швеция и Дания - продължават по план. Операторът е изпълнил всички изисквания и очаква разрешенията да бъдат издадени навреме за планираното стартиране на строежа през 2018 г., се казва още в текста.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Какво ще стане с Полша, ако бъде лишена от руски газ

„Взгляд“: Какво ще стане с Полша, ако бъде лишена от руски газ

31 Януари 2018 | 03:27 | Агенция "Фокус"
Москва. От Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент) заплашиха Полша с пълно спиране на доставките на руски газ. Едва ли това може да бъде възприемано като празна политическа риторика, тъй като самата Варшава много пъти е казвала, че мечтае да се избави от „газовата зависимост“ от Русия. Какви ще са последствията, в случай, че мечтата на полските политици се сбъдне, пита руското издание „Взгляд“.
За Русия е безсмислено да търси компромис с Полша по въпроса за газовите доставки, смята сенатор Алексей Пушков. „Полша ще се наиграе до там, че Русия съвсем ще престане да й подава газ. Нека да си го доставят ако искат и от Африка“, написа членът на Съвета на Федерацията в „Туитър“.
Такава беше реакцията на сенатора на заявлението на полския премиер, че в момента Русия представлява голяма „заплаха“ за Полша. И това е само един от подобните примери – през последните няколко години Полша нееднократно нервира Русия и не само с риториката си. Тя ту обвиняваше Газпром, че поддържа високи цени на газа, ту поставяше прът в колелата на „Северен поток 2“. А какво ще стане, ако действително Русия прекрати да доставя газ на Варшава, след като тя е толкова недоволна от това партньорство. Полското ръководство неведнъж заявяваше, че иска да се избави напълно от руския газ – и защо Русия да не се съобрази с тяхното желание?
Разбира се, Газпром не може да разтрогне действащия договор с полската нефтегазова компания PGNiG. Освен това, независимо от риториката на полските политици, търговските отношения с Варшава носят на Москва прилични средства. Средната цена на руския газ в Европа е 220-250 долара за хиляда кубически метра. Т.е. Полша, която купува от Русия горе-долу 10 млрд. куб. м. годишно, плаща за тях на Газпром около 2,2-2,5 млрд. долара. Общо, Полша употребява от порядъка на 15 млрд. куб. м. и препродава на Украйна още 2 млрд.
Но, през 2022 година, след изтичането на действащия договор, Русия може да не сключва нов – още повече ако и политиката, и исканията на Варшава останат толкова русофобски. В края на краищата, ако слушате полските политици, именно това е заветната им мечта – да живеят без руски газ.
Какво ще се случи с Полша в такъв случай?
Разбира се, Полша няма да остане без газ, няма да има колапс, поляците няма да замръзнат през зимата и промишлеността няма да спре да работи. Но все пак страната ще се сблъска с някои проблеми. И те са свързани с това, как именно тя очаква да получава газ без участието на Русия.
Теоретично, Полша иска да получава газ от няколко източника. На първо място тя разчита на норвежки газ. Той трябва да постъпва по газопровода Baltic Pipe, минаващ от норвежките находища през Дания в Полша.
Наистина, газопроводът още не е построен и перспективите за неговото строителство са мътни. „Проблеми с добива на газ в Норвегия. Вече започна спада на добивите в Северно море. За да излезе в по-северни морета – Норвежко и Баренцово, е нужна по-висока цена на газта и дългосрочни договори, гарантиращи възвръщането на милиардните инвестиции. Но от дългосрочните контракти се отказва самият норвежки Statoil. И е разбираемо защо – арктическите проекти са много скъпи. При 200-250 долара за хиляда куб. м. възниква големия въпрос – да се инвестира ли в разработката на скъпи находища“, казва водещият експерт на Фонда за национална енергийна сигурност и преподавател във Финансовия университет Игор Юшков.
Ако все пак бъде намерена газ за тази тръба и тя бъде достроена, за Полша той ще бъде доста скъп заради високата цена на разработката на находищата.
На второ място, Варшава може да сключи договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) от Катар, САЩ и пак Норвегия. В Полша, през 2015 година, се появи терминал за ВПГ в Свиноуйсце с мощност 5 млрд куб. м. годишно, с възможност за разширяването му до 7,5 млрд. кубика. Но цената на този газ може да надвишава тази на руската суровина два пъти. „Ясно е, че това няма да бъде евтино удоволствие. Те купуват от американците изключително по политически мотиви. Когато става въпрос за малки обеми е едно, а когато е за 10 млрд. кубика – това вече е болезнено“, казва Юшков.
Накрая, Полша има и трети вариант – да купува газ чрез виртуален реверс на германските излишъци на спотовия пазар. Германските компании купуват газ от Газпром и препродават излишъка на Полша. Сделката се сключва на хартия, а фактически Полша остава на транзитен руски газ, идващ през територията на Германия. Точно това представлява т.нар. виртуален реверс.
„Спотовият пазар не гарантира нищо, т.е. днес има определено количество газ, а утре – не, днес цената е една, а утре – по-висока. И Германия продава само излишъка. От тази перспектива, на Полша ще й е икономически изгоден „Северен поток 2“: колкото повече руски газ се доставя в Германия, толкова по-голям ще е германският излишък и толкова повече тя ще реализира чрез спот и на по-ниска цена“, казва Юшков. Но е ясно, че е трудно да се къпят големи обеми чрез спотовия пазар и това не е толкова надеждно, колкото доставките в рамките на постоянен договор.
По този начин, ако Русия откаже да доставя газ на Полша, на нея ще й се наложи да го събира буквално на трохи. Да и цената на този газ при всички варианти ще е по-висока, отколкото при директна покупка от Русия. А освен това, на Полша ще й се наложи да понесе големи допълнителни загуби под формата на вложения на милиарди долари в нова инфраструктура, независимо дали разширяване на ВПГ терминала или строителството на газопровод от Норвегия. „Тази политика може да бъде класифицирана като икономически мазохизъм“, оцени Юшков.
За жителите на Полша това ще означава увеличаване на цените на газа, а за промишлеността – увеличаване на себестойността на производството. В добавка, полската промишленост ще се сблъска и с увеличаване на цените на електроенергията, отчитайки плановете на Полша за излизане от единния кръг БРЕЛЛ. Увеличаването на издръжката ще повлияе на конкурентоспособността на полските стоки. В заключение, избавлението от руския газ ще донесе на Варшава само загуби.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рекс Тилърсън: САЩ са против строежа на „Северен поток -2“

Рекс Тилърсън: САЩ са против строежа на „Северен поток -2“

27 Януари 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Полша. Според американския държавен Секретар Рекс Тилърсън, САЩ са против строежа на газопровода „Северн поток-2“, като по този начин Вашингтон застава зад позицията на Полша по въпроса, предава TAСС. По време на среща с полския премиер, проведена във Варшава, Тилърсън заяви, че „този проект подкопава стабилността в региона“, като според държавния секретар, „това е следващия инструмент на Русия за търсене на политическо влияние“.
В събота Тилърсън е на посещение във Варшава, като сред главните теми от дневния ред на срещата му с премиера Матеуш Моравецки, са отбраната и енергийната сигурност.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: „Газпром“ получи разрешение за строителството на втора нишка на морския участък на „Турски поток“

РИА Новости: „Газпром“ получи разрешение за строителството на втора нишка на морския участък на „Турски поток“

19 Януари 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският енергиен гигант „Газпром“ получи разрешение от Анкара за строителството на втората нишка от морския участък на газопровода „Турски поток“, който ще преминава през изключителната икономическа зона и териториалните води на Турция, предава РИА Новости, като се позовава на прессрелийз от компанията.
„По този начин всички необходими разрешения от страна на турското правителство за морския участък на газопровода „Турски поток“ са получени. Сега е абсолютно сигурно, че и двете нишки на газопровода ще бъдат пуснати в експлоатация навреме, до края на 2019 г.", подчерта изпълнителният директор на „Газпром" Алексей Милер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Газпром“ вече е построил повече от 650 км от „Турски поток“ и 1380 км от „Силата на Сибир“, подготвя се за започване на „Северен поток 2“

ТАСС: „Газпром“ вече е построил повече от 650 км от „Турски поток“ и 1380 км от „Силата на Сибир“, подготвя се за започване на „Северен поток 2“

26 Декември 2017 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Москва. До края на годината „Газпром“ ще е построил две трети от общата дължина на магистралния газопровод „Силата на Сибир“ – около 1380 км, както и 650 км от „Турски Поток“. Това съобщи ръководителят на руския газов холдинг Алексей Милер, предава ТАСС.
„Строим линейната част на газопровода „Силата на Сибир“ и до края на годината ще бъдат завършени 1380 км. Това са две трети от дължината на газопровода. И абсолютно точно, в срок до 20 декември 2019 година, ние ще започнем да доставяме газ в Китай“, заяви той. „Ние завършихме строителството на две нитки от морския участък на газопровода край руското крайбрежие, а в момента работим изключително в икономическата зона на Турция. Към днешна дата вече са построени повече от 650 км от газопровода, което се равнява на малко повече от 35% от общата дължина на морския участък на „Турски поток“".
В момента „Газпром“ строи газопровода „Силата на Сибир“, по който газта от кладенците в Източен Сибир (Чаяндинския в Якутия и Ковиктинския в Иркутска област) ще бъде транспортиран, както на руския пазар (през Хабаровск до Владивосток), така и за износ в Китай. Отклонението на газопровода за източните райони на Китай, получило името „източен маршрут“, ще бъде построено на руско-китайската граница в района на Благовещенск (на противоположния бряг на река Амур е разположен китайския град Хейхе).
Контрактът с Китай
Съгласно контракта, подписан на 21 май 2014 година между „Газпром“ и Китайската народна петролна корпорация ( China national Petroleum Corporation, CNPC), по „източния маршрут" ще се осъществява доставка на 38 млрд. куб. м. газ годишно в продължение на 30 години. Сумата на контракта е 400 млрд. долара.
Турски поток
„Газпорм“ започна строителството на морския участък на газопровода „Турски поток“ край руското крайбрежие на Черно море на 7 май. Проектът предполага построяването на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и по-нататък към границата с Гърция. Дължината на морската част на тръбата трябва да е около 910 км, а сухопътната част по турската територия – 180 км.
“Северен поток 2“
„В строго съответствие с графика, върви подготовката за началото на строителството на газопровода „Северен поток 2“. Тук ние работим с европейските компании. Към днешна дата, финансирането на проекта от европейска страна върви абсолютно точно. Конкретно, преди няколко дни те изпълниха финансовите си задължения за 2017 година“, заяви Милер.
Според неговите думи, през 2017 година „Газпром“ е увеличил доставките на газ в чужбина с 6%, в сравнение с показателите от 2016 година – до повече от 190 млрд. куб. м.
„През миналата година ние регистрирахме абсолютен исторически рекорд на износа на природен газ – 179,3 млрд. куб. м. А в края на 2017 година този показател ще бъде превишен, доставеното количество ще нарасне до повече от 190 млрд. куб. м. Отбелязвам също, че историческите си рекорди за внос на руски газ ще бъдат подобрени в няколко страни. Говорим най-вече за най-големите потребители на суровината – Германия и Турция“, подчерта Милер.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ЕК не коментира датския закон за териториалните води, който може да възпрепятства проекта за „Северен поток 2“

ТАСС: ЕК не коментира датския закон за териториалните води, който може да възпрепятства проекта за „Северен поток 2“

1 Декември 2017 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия следи внимателно ситуацията около изпълнението на проекта за „Северен поток 2“, но не коментира новия датски закон, който позволява на властите на скандинавското кралство да закрие териториалните води за газопровода. Това заявиха за руската агенция TACC от пресслужбата на ЕК.
„ЕК следи отблизо развитието на ситуацията около проекта „Северен поток 2“, който може да има значително политическо и икономическо влияние на страните от Европейския съюз. Що се отнася до приетия в Дания закон, няма да коментираме вътрешните процедури на държавата, която решава по суверенен път въпросите за гарантиране на националната сигурност“, отбелязаха от ЕК.

Агенция „Фокус“ припомня:
В четвъртък, 30 ноември, парламентът на Дания прие закон, който може да доведе до забрана за полагане на газопроводи за „Северен поток 2“ в териториалните води на скандинавското кралство.
Мярката позволява на правителството да забрани проекта за тръбопровода на база съображения за сигурност или стратегия за външна политика. До този момент тези две причини не се считаха като основателни за регулаторите да забранят преминаването на газопровода през датските териториални води.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Датският парламент прие закон, който може да осуети полагането на тръбопровода за „Северен поток 2“

Reuters: Датският парламент прие закон, който може да осуети полагането на тръбопровода за „Северен поток 2“

30 Ноември 2017 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Копенхаген. В четвъртък парламентът на Дания прие закон, който може да доведе до забрана за полагане на газопроводи за „Северен поток 2“ в териториалните води на скандинавското кралство, предава Reuters.
Мярката позволява на правителството да забрани проекта за тръбопровода на база съображения за сигурност или стратегия за външна политика. До този момент тези две причини не се считаха като основателни за регулаторите да забранят преминаването на газопровода през датските териториални води.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Третият енергиен пакет се отправи към Санкт Петербург

„Коммерсант“: Третият енергиен пакет се отправи към Санкт Петербург

9 Ноември 2017 | 06:31 | Агенция "Фокус"
Москва. Брюксел представи законодателни промени, които имат за цел да затруднят реализацията на проекта „Северен поток 2“, пише „Коммерсант“. Анализатори и юристи смятат намерението на ЕК да разпростре изискванията от Третия енергиен пакет на ЕС към морските газопроводи от трети страни са уязвими от юридическа гледна точка, а самият законопроект е противоречив. Според източници на изданието, с това ЕК печели време, за да укрепи позицията на Украйна в преговорите с Москва за продължаване на транзита на газ през нейна територия след 2019 г.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Европейските лобисти се счепкаха за „Северен поток 2“

„Взгляд“: Европейските лобисти се счепкаха за „Северен поток 2“

9 Ноември 2017 | 06:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Обнародваният в сряда опит на Европейската комисия да наложи върху външни газопроводи европейските правила на играта изглежда безразсъден. Те не взимат под внимание нито структурата на доставките на газ в ЕС, нито съмнителните перспективи на украинската газотранспортна система, нито спецификата на новите проекти, нито интересите на редица европейски държави, пише „Взгляд“.
Предложените от ЕК поправки към директивите на ЕС предполагат налагане на ключовите принципи на общоевропейското енергийно законодателство към всички газопроводи, влизащи на територията на ЕС. Освен самия ЕС това има непосредствено отношение към още най-малко шест държави – Алжир, Либия, Мароко, Норвегия, Тунис и Русия с нейния „Северен поток“. В бъдеще след очакваното излизане от ЕС към този списък може да се присъедини и Великобритания.
Съставителите на материалите на ЕК вече успяха да уточнят, че новите правила на играта нямат за цел да възпрепятстват строителството на каквито и да е нови газопроводи, включително „Северен поток 2“. Напротив, заявените цели са изключително благонамерени – недискриминационно установяване на тарифите за транзит на газ, разделение на дейността по продажба и транспортиране на газ, достъп до газопровода за трети страни и т.н. Всъщност става дума за прилагане на принципите от знаменития Трети енергиен пакет върху външните газопроводи. Той задължава монополиста на разпределителната мрежа да предостави на конкурентите си 50% от нейния капацитет.
Логиката на решението е разбираема. Признавайки, че да се попречи на „Северен поток 2“ с помощта на правни механизми е невъзможно, властите в ЕС фактически признаха аргументацията на Владимир Путин, който нееднократно е заявявал, че този газопровод е чисто търговски проект. Въпреки че на практика политически контекст в проекта липсва, ясно се вижда какво е навело европейските политици на „новото решение“ – да използват едни и същи мерки за всички газопроводи, водещи към ЕС. Сега страните, чиито интереси може да засегнат предполагаемите иновации, имат добър повод да се замислят дали не са се оказали заложници на принципа за колективната отговорност под предлог на борба за прозрачност и конкурентост, пише изданието.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: „Газпром“ потъна в Балтийско море

„Независимая газета“: „Газпром“ потъна в Балтийско море

9 Ноември 2017 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Европейската комисия измисли как да получи право на вето за строителството на газопровода „Северен поток 2“ и европейското отклонение на „Турски поток“, пише руският в. „Независимая газета“. За тези цели външните магистрали, влизащи на територията на ЕС, ще бъдат обявени за вътрешни интерконектори. Те ще бъдат подложени на строги ограничения по отношение на правото на собственост и експлоатация. Москва все пак ще опита да запази контрола върху тези магистрали по всички възможни начини, включително заобикаляйки териториалните води на държавите, които имат възражения, пише изданието.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Ведомости“: ЕК иска да ограничи „Газпром“ в управлението на експортните газопроводи

„Ведомости“: ЕК иска да ограничи „Газпром“ в управлението на експортните газопроводи

9 Ноември 2017 | 04:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Европейската комисия подготвя поправки в законодателството, които ще позволят да регулира всички газопроводи към Европа, включително и морските, пише „Ведомости“. Документът трябва да гарантира, че основните принципи на енергийното законодателство на ЕС ще важат за всички газопроводи в трети страни и от тях до границите на юрисдикцията на ЕС, съобщи Брюксел. Тези поправки трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Но целта на ЕК е те да бъдат приети до края на следващата година.
Ако поправките влязат в сила, това автоматично ще ограничи „Газпром“ в способността му да управлява новите експортни газопроводи към Европа. Действащото европейско енергийно законодателство, известно като Трети енергиен пакет, бе прието през 2009 г. Ключово изискване по отношение на газотранспортната инфраструктура на територията на Европа включва разделение на функциите на доставчик и транзитьор на газ, а също и гарантиране на достъп до тръбопровода на трети страни. Досега „Газпром“, който прокара по дъното на Балтийско море газопровода „Северен поток“ и планира „Северен поток 2“, а по дъното на Черно море – „Турски поток“ към Турция, успешно избягваше нормите на европейското законодателство, пише изданието.


Превод и редакция: Калина Жекова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ЕК намира за безсмислен проекта „Северен поток 2“

РИА Новости: ЕК намира за безсмислен проекта „Северен поток 2“

9 Ноември 2017 | 04:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европа не се нуждае от газопровод „Северен поток 2“, тъй като в бъдеще потреблението на синьо гориво в ЕС ще се съкращава, предаде РИА Новости, като цитира материали на ЕК. От Комисията са убедени, че заради съкращаването на вътрешното производство и потребление на гориво, вносът на газ в ЕС до 2030 г. ще бъде стабилен. В съчетание с вече наличната инфраструктура за внос на газ и ръста на конкурентоспобността на доставките на втечнен природен газ това прави безсмислено строителството на системи, като „Северен поток 2“, посочват от ЕС. Освен това Брюксел обеща и занапред да подкрепя транзита на руски газ през територията на Украйна.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: „Северен поток 2“ – Киев и Варшава се боят да не загубят доходите си

„Московский комсомолец“: „Северен поток 2“ – Киев и Варшава се боят да не загубят доходите си

24 Октомври 2017 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Киев/Варшава. Киев и Варшава отправиха съвместно писмо в Брюксел за недопустимостта на строителството на газопровода „Северен поток 2“ между Русия и Германия през Балтийско море, което трябва да започне през 2018 година. Те се надяват, че към техния протест ще се присъединят Литва, Латвия, Естония, Румъния, Молдова и Грузия, пише руското издание „Московский комсомолец“.
Не е изненадващо, че говорителят на украинския парламент Андрей Парубий, който съобщи за писмото, се надява към украинско-полската инициатива да се присъединят страните от Прибалтика и Грузия. Както показва практиката, тези страни охотно се включват към всяка игра против Москва, защото за тях Русия е основния дразнител. Според думите на Парубий, идеята за съпротива срещу строителството на „Северен поток 2“ се е появила по време на конференцията на „парламентите от Централна и Източна Европа“. Лидерите на Украйна и Полша, още през декември 2016 година, излязоха със съвместно заявление относно опасностите, които очакват страните след въвеждането в експлоатация на газопровода по дъното на Балтийско море. Впрочем, тяхната протестна нота, най-вероятно, ще остане незабелязана, защото стълбовете на ЕС – Германия и Франция – подкрепят този проект. „Северен поток 2“ ще направи газта в Западна Европа значително по-евтина, защото повече няма да се налага да се плаща за транзит на суровината. Към поддръжниците на проекта се отнасят Нидерландия, Великобритания, Австрия, Чехия, Финландия, Швейцария, Малта и Словакия, които също ще спечелят от новия газопровод.
Под гръмките думи, че „Северен поток 2“ е политически проект, който застрашава енергийната сигурност на ред европейски страни, се крие баналния страх от загубата на пари. Това се отнася най-вече за Украйна, която благодарение на газопроводите „Съюз“ и „Дружба“, преминаващи през нейната територия, ежегодно прибира в своята хазна около 2 милиарда долара. Това не е нито повече, нито по-малко, от 10% от всички доходи на страната.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Жан-Клод Юнкер заяви, че в Европа няма консенсус относно мандата на ЕК за преговори с Русия относно „Северен поток – 2“

ТАСС: Жан-Клод Юнкер заяви, че в Европа няма консенсус относно мандата на ЕК за преговори с Русия относно „Северен поток – 2“

20 Октомври 2017 | 00:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Между страните от Европейския съюз „няма консенсус относно предоставянето на Европейската комисия на мандат за преговори с Русия“ за „Северен-поток 2“, заяви Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС. Той каза това по време на пресконференция след първия работен ден на срещата на европейските лидери.
Юнкер добави, че очаква в „течение на близките месеци“ да бъде постигнат такъв консенсус.
„Можем просто да кажем, че между европейските страни няма единодушна поддръжка за предоставянето на мандат на Еврокомисията за преговори с Русия по този въпрос. Има страни-членки считат, че няма основания за предоставяне на такъв мандат. Стигнахме до извод, че Съвета на Европа е длъжен да продължи работа по този въпрос“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.