НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Общината ще подпомогне финансово изграждането на паметник на полковник Дрангов

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Общината ще подпомогне финансово изграждането на паметник на полковник Дрангов

28 Ноември 2017 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Карлово. Община Карлово ще подпомогне финансово изграждането на паметник на полковник Дрангов, един от най-забележителните и изявени офицери в историята на Българската армия. Това каза в предаването „Часът на Карлово” по Радио „Фокус”-Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и уточни, че паметникът ще бъде поставен във Военна академия „Г. С. Раковски“ в столицата. „Поели сме ангажимента да направим вноска от 5000 лева и се надяваме и по-големите общини да се включат в това”, посочи Кабаиванов. „Не е важна големината на сумата, важно е повече българи да участват в тази инициатива, защото полковник Дрангов е от моралните великани на най-новата история на България. Той е човек, който пожертва своя живот и направи своя съдба възпитанието в родолюбие и воински добродетели на поколение българи. Той заслужава да си спомним и да говорим за него”, добави той.
По думите на кмета на Карлово Общината ще организира „Вечер по отечестволюбие” всеки месец. „След проведената в края на седмицата такава проява си дадохме дума всеки месец да имаме такава вечер, в унисон с тази изпълнена със заряд и малко позабравена дума”, заяви Емил Кабаиванов. Според него отечестволюбието трябва да бъде част от ежедневието ни днес.
В петък в града бе представена книгата „Азъ служих при Дранговъ“ на президента на Агенция и Радиоверига "Фокус" Красимир Узунов. На представянето присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Кметът на Карлово коментира, че е много доволен и от посещението й в Карлово. „Това посещение е знаково за нашия град, тъй като е първото извън столицата и ние ще се постараем да оправдаем това доверие, каза още д-р Кабаиванов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В препълнена зала в НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ в Карлово бе представена книгата „Азъ служихъ при Дранговъ“ на Красимир Узунов

В препълнена зала в НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ в Карлово бе представена книгата „Азъ служихъ при Дранговъ“ на Красимир Узунов

23 Ноември 2017 | 22:32 | Агенция "Фокус"
Карлово. Книгата „Азъ служихъ при Дранговъ“ от Красимир Узунов бе представена днес в Карлово в организираната от общината "Вечер по отечестволюбие". Преди представянето пред препълнената зала на читалището бе излъчен и 30-минутен филм за полковник Борис Дрангов. На представянето присъстваха Цвета Караянчева – председател на Народното събрание, която посрещната по-рано през деня с военни почести пред община Карлово, генерал Константин Попов – председател на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание, Народните представители вицеадмирал Пламен Манушев и Жельо Бойчев, Емил Янев – заместник-началник на Военна академия „Георги С. Раковски“, кметове на селища от общината, директори на училища и културни институти. Вечерта водеше лично кметът града д-р Емил Кабаиванов.
„Когато има такива родолюбиви теми, когато има какво да кажем на децата си, не може да не се събираме", каза при представянето на книгата председателят на парламента Цвета Караянчева. "Такива хора като Дрангов трябва да бъдат разказвани, защото той е история, храброст, достоен български офицер", допълни още тя и за да подсили словото си прочете цитати от книгата на Красимир Узунов.
„Ако трябва да говорим за съвременни будители, то Красимир Узунов трябва да е в първите им редици с всичките му трудове", каза вицеадмирал Пламен Манушев. Той изтъкна достойнствата на книгата на Красимир Узунов, която определи като "монументален труд". "Посветена е на една малка част от живота на подполковник Дрангов - 100 дни от Скопската школа", посочи Манушев. Той отбеляза, че в тази книга се говори за дълг, чест, достойнство и национални идеали. Той посочи още, че в книгата авторът цитира имената на всички командири, както и съдбата им. „Красимир Узунов е човек, който най-много знае за Първата световна война", заяви народният представител и председател на Комисията по отбрана Константин Попов.
Според автора на книгата Красимир Узунов Дрангов е пламък и за него не може да се пише равнодушно. Той обясни, че е написал тази книга под влияние на внука на подполковник Дрангов, с който се познава. На въпрос на военнослужещ от залата дали тази книга ще бъде представена в Македония, Красимир Узунов отговори, че Македония още не е узряла за представяне на тази книга, но подчерта, че в Битоля ще има представяне на книгата "Каймакъ-Чаланъ". За новата си книга "Азъ служих при Дранговъ" Красимир Узунов каза още, че се е постарал на всяка страница да има по една мисъл на Дрангов. "100 години след смъртта му, ние нямаме събрано всичко от Дрангов", каза още Узунов. "Дрангов трябва да бъде събран и да се изучава", добави още той.
От своя страна кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обяви, че вече има сформиран Инициативен комитет на национално ниво за изграждане на паметник на полковник Дрангов във военната академия. Община Карлово ще се включи с финансови средства за изграждането му. Ще бъде изграден също така и Пантеон на загиналите във войните, отново във военната академия, каза Кабаиванов. Накрая книга „Азъ служихъ при Дранговъ“ получиха всички директори на изявени училища в общината, както и директорите на музеи. По един екземпляр от нея получиха и кметовете на населени места.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Българският дух е жив

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Българският дух е жив

23 Ноември 2017 | 21:01 | Агенция "Фокус"
София. Имаме български дух и той е жив и сега. Това каза пред Радио „Фокус“ кметът на Карлово Емил Кабаиванов по повод „Вечерта по отечестволюбие“, на която бе представена книгата на президентa на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов „Азъ служихъ при Дранговъ“. По думите на Кабаиванов българите винаги са били неголям народ, но силен като дух – уважават и тачат своите предци, а това дава духовния заряд, необходим в този динамичен и глобален свят. „Колкото е важно да може всеки карловец и гост на града да прочете имената на загиналите герои за България, толкова е важно ние да носим паметта за тях в сърцата си. Карлово знае и да жали, и да слави, и да бъде мъдър град със стара история, който се бори да поддържа жив българския дух за много по-големи градове на България“, каза кметът Емил Кабаиванов. Той допълни, че в Карлово ще бъде изграден паметник на загиналите във войните за национално освобождение в т. нар. местност „Войнишкото“, откъдето са тръгвали всички доброволци за Сръбско-българката, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Според него, местността е заредена с драматизъм и история, но и с идеен заряд, който прави Карлово един от градовете военни гарнизони, опора на българското войнство и армия в новата история на България.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Полк. Дрангов е пламък, за него не може да се пише равнодушно

Красимир Узунов: Полк. Дрангов е пламък, за него не може да се пише равнодушно

23 Ноември 2017 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Карлово. Дрангов е пламък, за него не може да се пише равнодушно. Това Красимир Узунов - президент на Радио и Агенция "Фокус", по време на представянето в Карлово на книгата му "Азъ служих при Дранговъ", предаде репортер на Радио "Фокус"-Пловдив. Той обясни, че е написал тази книга под влияние на внука на подполковник Дрангов, с който се познава. На въпрос на военнослужещ от залата дали тази книга ще бъде представена в Македония, Красимир Узунов отговори, че Македония още не е узряла за представянето ѝ. В Битоля обаче ще има представяне на книгата "Каймакъ-Чаланъ". "Върхът се вижда от Битоля", каза Узунов. "Каймакъ-Чаланъ" ще бъде представена и в Белград. "Те за първи път казаха колко убити имат на този връх", каза авторът. И отново припомни, че там са загинали 3200 български и 5500 сръбски войници.
За новата си книга "Азъ служих при Дранговъ" Красимир Узунов каза още, че се е постарал на всяка страница да има по една мисъл на Дрангов. "100 години след смъртта му, ние нямаме събрано всичко от Дрангов", каза още Узунов. "Дрангов трябва да бъде събран и да се изучава", допълни още той.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Ако трябва да говорим за съвременни будители, то Красимир Узунов трябва да е в първите им редици с всичките му трудове

Вицеадмирал Пламен Манушев: Ако трябва да говорим за съвременни будители, то Красимир Узунов трябва да е в първите им редици с всичките му трудове

23 Ноември 2017 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Карлово. Ако трябва да говорим за съвременни будители, то Красимир Узунов трябва да е в първите им редици с всичките му трудове. Това каза вицеадмирал Пламен Манушев при представянето в Карлово на на книгата "Азъ служихъ при Дранговъ" с автор Красимир Узунов, предаде репортер на Радио "Фокус"-Пловдив. Манушев изтъкна достойнствата на книгата на Красимир Узунов, като я определи като "монументален труд". "Посветена е на една малка част от живота на подполковник Дрангов - 100 дни от Скопската школа", посочи Манушев. Той отбеляза, че в тази книга се говори за дълг, чест, достойнство и национални идеали. "Говори се за командирите - 34 офицери и за 1200 школници, събрани в Скопската школа. В тази книга 100 страници са отделени на Скопската школа, 100-на страници на командирите и около 600 страници са посветени на школниците на подполковник Дрангов", каза още Пламен Манушев. Той посочи още, че в книгата авторът цитира имената на всички командири, както и съдбата им. "Това наистина е монументален труд, задълбочено изследване на една област от нашата история - Първата световна война", каза още вицеадмирал Манушев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов: Красимир Узунов е човекът, който знае най-много за Първата световна война

Ген. Константин Попов: Красимир Узунов е човекът, който знае най-много за Първата световна война

23 Ноември 2017 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Карлово. Красимир Узунов е човекът, който най-много знае за Първата световна война. Това каза председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов, който взе участие в представянето в Карлово на книгата "Азъ служихъ при Дранговъ" с автор Красимир Узунов, предаде репортер на Радио "Фокус"-Пловдив". "Той може по дати и часове да пише за тази вoйна", каза още ген. Попов. Той отбеляза, че полк. Дрангов трябва да го има и днес. "Трябва да вярваме в това, което е бил Дрангов", призова Попов. "Тук днес са хора, които търсят Дрангов. Малко е нужно да вземем от него. Бъдете хора", допълни още той.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Полк. Борис Дрангов е достоен български офицер

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Полк. Борис Дрангов е достоен български офицер

23 Ноември 2017 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Карлово. Когато има такива родолюбиви теми, когато има какво да кажем на децата си, не може да не се събираме. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева, която взе участие в представянето на книгата "Азъ служихъ при Дранговъ" на Красимир Узунов, предаде репортер на Радио "Фокус"-Пловдив. "Такива хора като Дрангов трябва да бъдат разказвани, защото той е история, храброст, достоен български офицер", подчерта председателят на Народното събрание. За да подсили словото си Караянчева прочете цитати от книгата на Красимир Узунов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В препълнена зала в НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ в Карлово започна „Вечер по отечестволюбие“

Пловдив: В препълнена зала в НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ в Карлово започна „Вечер по отечестволюбие“

23 Ноември 2017 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Карлово. В препълнена зала в НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ в Карлово започна „Вечер по отечестволюбие“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Организатор е Община Карлово.
Преди да започне представянето на книгата „Азъ служихъ при Дранговъ“ от Красимир Узунов бе излъчен 30-минутен филм за полковник Борис Дрангов. На представянето присъстват Цвета Караянчева – председател на Народното събрание, която беше посрещната по-рано през деня с военни почести пред Община Карлово, генерал Константин Попов – председател на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание, вицеадмирал Пламен Манушев – народен представител, Жельо Бойчев – народен, полковник Емил Янев – заместник-началник на Военна академия „Георги С. Раковски“.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на представянето на книгата „Азъ служих при Данговъ“ на Красимир Узунов в Карлово

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на представянето на книгата „Азъ служих при Данговъ“ на Красимир Узунов в Карлово

23 Ноември 2017 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Карлово. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на представянето в Карлово на книгата „Азъ служихъ при Данговъ“. Събитието ще бъде от 17.30 часа в Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Книгата с автор президента на Агенция и Радио "Фокус" Красимир Узунов е посветена на живота и делото на полковник Борис Дрангов, командир на 5-ти пехотен Македонски полк, изтъкнат военачалник и военен педагог, участник в Илинденско-Преображенското въстание, в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.
Във „Вечерта по отечестволюбие“, на която ще бъде представена книгата, ще участват и председателят на Комисията по отбрана Константин Попов и народните представители Пламен Манушев и Жельо Бойчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.