НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:18

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БСП - София: Геноцидът над науката в България обрича нацията на обслужващ персонал, а държавата - на територия с охранителни и военни функции

БСП - София: Геноцидът над науката в България обрича нацията на обслужващ персонал, а държавата - на територия с охранителни и военни функции

30 Ноември 2017 | 14:49 | Агенция "Фокус"
София. В БСП - София сме сериозно обезпокоени от финансовата политика на управляващите към БАН - най-големия национален научен център. Това се посочва в официална позиция на Градския съвет на БСП, съобщиха от пресцентъра на БСП - София. В позицията се посочва още: "Обезпокоени сме и от разминаването между декларираните в стратегическите документи намерения за развитие на научни изследвания и БАН и реалностите на Бюджет 2018. Бюджет, който показва, че в България няма място за БАН, наука и иновации.
Ние, от БСП - София, очаквахме, че министър-председателят Бойко Борисов си е взел поука след грубия опит на министъра на финансите Симеон Дянков да подчини българските учени на чужди цели и амбиции. Очаквахме, че приказките за "феодални старци", че опитите за ликвидиране на БАН с рязко орязване на бюджета през 2009-2010 година, са забравена срамна страница от първия мандат на ГЕРБ. Очаквахме, че за 2018 година правителството ще предложи такива финансови стимули за развитие на БАН, ССА и Държавните висши училища (ДВУ), които ще укрепят научния потенциал и научните кадри и ще стимулират научните изследвания. Нещо повече - от януари България поема председателството на Европейския съюз, а всички добре знаем, че средствата, отделяни за наука и образование, са гаранция за изграждане на общество на знанието, приоритет на европейските политики. Какво ще предложим ние?!
Историята наказва всички груби политически грешки, които противоречат на националния интерес. Защото опитът да бъде унищожен носителят на знанието у нас, опитът да бъде ликвидирана институция като БАН, не може да бъде оценен като наивност на ГЕРБ. Това е удар срещу бъдещето на България като държава на духа и интелекта. Това е целенасочена политика, която ГЕРБ провежда вече трети мандат. Политика за превръщането на нацията ни в обслужващ персонал, а държавата ни - в територия с охранителни и военни функции.
БСП - София ще направи всичко възможно да бъдат защитени българските учени и Българската академия на науките. По време на председателството ние ще използваме всички средства, за да информираме държавите-членки на Европейския съюз за провежданата ликвидационна политика от управляващите по отношение на науката в България."
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: 65 млн. лева за научни проекти са предвидени в бюджета на БАН за 2018 година, 5 млн. лева повече са средствата за заплати

Менда Стоянова, ГЕРБ: 65 млн. лева за научни проекти са предвидени в бюджета на БАН за 2018 година, 5 млн. лева повече са средствата за заплати

30 Ноември 2017 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. Информацията не е съвсем коректна, през цялото време се говори, че държавата недофинансира БАН. За първи път през 2018 г. от държавния бюджет са предвидени 65 млн. лв. за научни проекти, за които учените от БАН и от висшите учебни заведения ще кандидатстват. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова за приетия снощи бюджет на БАН и протестът на учените от академията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В бюджета за 2018 година в частта за БАН са предвидени 5 млн. лв. повече от бюджета за 2017 г. Тези пари са основно за заплати. Наистина това е малък ръст, 5%, но това са възможностите на бюджета“, посочи тя. „За трета поредна година ще имаме и програма за младите учени. По миналата година се оказа, че програмата не беше точно за младите учени, защото академиците си бяха взели половината от парите за техни възнаграждения. Новият председател на БАН коригира това и тази година за млади учени ще има два пъти повече пари на проектен принцип“, обясни Менда Стоянова. „Може би това не им харесва на учените от БАН, че трябва да се борят за възнагражденията си. Те искат сигурни заплати през бюджета, без да се търсят резултати от тяхната дейност, няма как БАН да продължи да се финансира по този начин“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Учените от БАН спуснаха черни знамена в знак на протест срещу приетия бюджет на академията за 2018 година

Учените от БАН спуснаха черни знамена в знак на протест срещу приетия бюджет на академията за 2018 година

30 Ноември 2017 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. Учените от БАН спуснаха черни знамена в знак на протест срещу приетия бюджет на академията за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По-рано сутринта на мълчалив протест пред сградата на БАН се събраха около 100 учени, които изразяват несъгласие с недофинансирането на научната им дейност.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАН спуска черни знамена заради "ликвидационната" си субсидия за 2018 г.

БАН спуска черни знамена заради "ликвидационната" си субсидия за 2018 г.

29 Ноември 2017 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. С черни знамена на всичките си сгради БАН започва протести срещу размера на бюджета си за следващата година. Това става ясно от становище на Общото събрание на БАН.
Агенция "Фокус" публикува обръщението без редакторска намеса:

Ние, учените от Българската академия на науките, оценяваме бюджетната субсидия на БАН за 2018 г., приета на първо четене от Народното събрание на Република България, като ликвидационна. Българската академия на науките е основната и най-ефективната научна институция в страната. Нейното унищожаване ще има силно негативни последици върху развитието на България и няма да бъде простено от потомците ни.
С настоящето обръщение обявяваме началото на протестни действия, с които настояваме за спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката.
Призоваваме българската и европейската общественост за подкрепа!
Като първа стъпка, на всички сгради на БАН ще бъдат спуснати черни знамена.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „Воля“ напусна пленарна зала заради присъствието на депутата от БСП Иво Христов

ПГ на „Воля“ напусна пленарна зала заради присъствието на депутата от БСП Иво Христов

23 Ноември 2017 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „Воля“ напусна пленарна зала заради присъствието на депутата от БСП Иво Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В декларация Веселин Марешки заяви: „Няма да допуснем нито един народен представител публично да обижда 80% от българския народ, наричайки ги дебили. Няма да допуснем да се принизява историята и ролята на българския народ и държава при спасяването на българските евреи“. „Ще бъдем безкомпромисни и няма да отстъпим докато този човек не напусне парламента, защото това е срам за парламентаризма“, посочи той. Според него всеки, който не се противопоставя на тези явления им става съучастник. „Този, който нарича 80% от българския народ дебили седи и се прави на възпитан“, коментира Веселин Марешки.
Вчера лидерът на „Воля“ Веселин Марешки обяви, че групата ще напуска залата всеки път, когато депутатът от БСП Иво Христов е там, заради думите му, че 80% от българите са дебили.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Ще напускаме залата всеки път, когато депутатът от БСП Иво Христов е там

Веселин Марешки, „Воля“: Ще напускаме залата всеки път, когато депутатът от БСП Иво Христов е там

22 Ноември 2017 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Всеки ден ще влизаме в залата и ако депутатът от БСП Иво Христов е там, ние ще напускаме. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма да е далеко времето, когато депутатът от БСП, който си позволи да нарече 80% от българския народ дебили, от нашите родители, семейства, деца, приятели и близки, да принизи историята и ролята на българския народ в спасяването на българските евреи, няма да стои дълго в НС“, заяви той. „Преди няколко месеца ми беше поискана оставката като зам.-председател на НС, така и не разбрах от кого. Тогава си позволих да кажа, че не знам дали аз ще си подам оставката, но някой ще си я подаде преди мен“, припомни Марешки. „Мога да се обзаложа и, че няма да е дълго времето, в което Валентин Златев ще бъде ръководител на компанията "Лукойл". Собствениците на тази компания няма да търпят това“, посочи лидерът на „Воля“. „Имам информация, че в най-скоро време процесът по подаването и приемането на оставката на Валентин Златев като ръководител на компанията ще бъде дадена и приета“, обясни той. „Във връзка с всички спекулации, които се въртят в последно време по мой адрес давам няколко факти. През 2013 година „Лукойл“ се оплаква публично, че шефът на митниците Ваньо Танов е подел кръстоносен поход срещу рефинерията. През 2015 година- нови масови проверки на „Лукойл“. През 2016 година Ваньо Танов почива внезапно. Естествено нищо не твърдя и намеквам, само казвам фактите“, каза още Веселин Марешки.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Бюджет 2018 е най-добрият бюджет от началото на Кризата досега

Менда Стоянова, ГЕРБ: Бюджет 2018 е най-добрият бюджет от началото на Кризата досега

18 Ноември 2017 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Боровец. През 2014 година, когато правителството на Орешарски беше на власт, държавата се върна скорострелно назад и натрупа огромен дефицит от 4 %, който превишава всякакви европейски критерии и икономически разум. През 2018 година БВП ще достигне рекордните 106 млрд. лв. Мога да кажа, че Бюджет 2018 ще е най-добрият бюджет от началото на Кризата досега. Това заяви председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и народен представител от ГЕРБ-Пловдив Менда Стоянова, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Тя изнесе лекция на тема “Бюджет и бюджетни политики 2018 г. и перспективи за Еврозоната” в рамките на Националния форум на Предприемачи ГЕРБ, който се провежда в Боровец. Организатори на събитието са ПГЕРБ, сдружение „Граждани за европейски развитие на България и фондация „Ханс Зайдел“. Гост-лектори в първия ден на конференцията бяха още вицепремиерът Томислав Дончев и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.
„Всяка година намаляваме дефицита, така че през 2020 г. да сме на баланс нула – колкото са приходите, толкова да са и разходите, което е нормално. В момента сме на трето място в Европа като страна с най-нисък дълг. Безработицата падна до изключително ниски нива. В момента тя е 6.5 на сто, като догодина се предвижда спадът да продължи до 6.2 процента. Щом имаме повече приходи, можем да си позволим и повече разходи. Затова в Бюджет 2018 залагаме с 2.5 милиарда лева повече разходи в сравнение с тази година“, посочи Менда Стоянова и допълни благодарение на всички тези факти доверието във финансовата ни сфера се е върнало.
Председателят на Комисията по бюджет и финанси обясни, че правителството е избрало за свой най-важен приоритет образованието. „Точно там е насочен и най-големият дял от допълнителните разходи, който да доведе не само да увеличаване на учителските заплати, но и до сериозно повишаване качеството на образованието“, коментира Менда Стоянова. Тя уточни, че освен образованието, другите ключови политики на правителството са насочени в сферата на здравеопазването и отбраната. „Наред с тях обаче приоритет имат и политиките, насочени към хората в неравностойно положение“, допълни Стоянова. По думите й за БСП е присъщо да харчи повече, отколкото събира, но от ГЕРБ ще продължат да се придържат към своята философия да харчат толкова, колкото могат да си позволят.
"Предприемачи ГЕРБ е една от най-добре развитите политически организации на малки и средни предприятия в ЕС. Организацията ни е давана за пример откъм активност и мащаб от партньорите ни от МСП Европа (SME Europe) - най-голямата бизнес-политическа асоциация на МСП в Европа с над 500 000 членуващи фирми. Важно е да използваме тази инерция, за да се чува по-силно гласа на българските МСП в Брюксел по време на преговорите за важни регламенти и директиви ”, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е и международен секретар на ПГЕРБ. В рамките на форума тя изнесе презентация на тема "Предприемачи ГЕРБ в европейски контекст – SME Europe, бъдещето на Европа".
За последните 10 години, откакто България е член на Европейския съюз, всички икономически показатели се подобряват, а брутният вътрешен продукт почти се е удвоил. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев и подчерта, че тези данни са ясно доказателство за усилия в правилната посока. По думите му предстои още работа, за да бъде награден догонващият растеж. Дончев бе лектор по темата "Подготовка на бизнеса за новите финансови механизми и инструменти на финансиране след 2020. Грантово финансиране, Business angels.“


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Главчев: Подадох оставка в името на парламентаризма, ще си помисля дали да остана в парламента, тъй като очевидно е трудно аз и БСП да сме в едно Народно събрание

Димитър Главчев: Подадох оставка в името на парламентаризма, ще си помисля дали да остана в парламента, тъй като очевидно е трудно аз и БСП да сме в едно Народно събрание

17 Ноември 2017 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Сигурно това е пръв случай, когато искат на председател на Народно събрание оставка за това, че е спазвал правилника. Това коментира пред журналисти в парламента Димитър Главчев, след като подаде оставка от поста председател на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В името на това, че ни предстои председателство, пък и в името на парламентаризма въобще, защото знаете как изглежда за парламента, когато ги няма половината народни представители, а 1/3 в случая, поех този свой избор. Ще си помисля дали да остана в Народното събрание, тъй като малко е трудно очевидно аз и БСП да сме в един парламент. Малко ще помисля по тази тема“, коментира Главчев и уточни, че колегите му настояват да остане в парламента, но лично за себе си смята, че му е трудно да стои в едно Народно събрание с Корнелия Нинова и Антон Кутев. „Да приемем, че е цялата група на БСП. Аз неслучайно напускам, защото няма как един човек да бъде срещу цяла партия и то такава със 100-годишна история, наследник на БКП“, добави Главчев.
Попитан дали ГЕРБ отново са предложили на Корнелия Нинова да поеме председателския пост, той отговори, че не са. На въпрос дали е вярно, че кръгове от БСП са съдействали Антонио Таяни да не посети Народното събрание, когато дойде във вторник, Главчев отговори: „Антонио Таяни идва в понеделник вечерта, потвърдил е присъствието си. Това е чиста спекулация. Няма такова нещо категорично“.
Главчев отново подчерта, че премиерът Борисов нищо не е поискал от него, а му е казал сам да вземе решението си. „Аз реших, че е по-добре да избегнем пореден недобър тон. Още повече, че на мен ми се носи славата, че съм някакъв цензор и потискам свободата на словото. Не знам дали сте видели такова нещо в последните шест месеца“, каза още Димитър Главчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие процедурни правила за избора на нов председател, предстои да бъдат обявени кандидатурите

Парламентът прие процедурни правила за избора на нов председател, предстои да бъдат обявени кандидатурите

17 Ноември 2017 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие процедурни правила за избора на нов председател, след като Димитър Главчев само подаде своята оставка, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Гласуването ще е явно и по азбучен ред на предложените кандидатури. Избран ще бъде кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако при първото гласуване, някой от кандидатите не получи необходимото мнозинство, се произвежда второ, в което ще участват двама кандидати, получили най-много гласове, а избран ще бъде този, който е получил повечето от тях.
По предложение на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов депутатите излязоха в 15-минутна почивка, за да бъдат обсъдени евентуалните кандидатури, които ще предложи всяка една парламентарна група.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки: ПГ на "Воля" няма да участваме в нито едно заседание, докато Иво Христов от БСП не си подаде оставката

Веселин Марешки: ПГ на "Воля" няма да участваме в нито едно заседание, докато Иво Христов от БСП не си подаде оставката

17 Ноември 2017 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на "Воля" няма да участваме в нито едно заседание и ще напускаме винаги парламентарната зала, докато Иво Христов от БСП не си подаде оставката. Това каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус". Във връзка с оставката на Димитър Главчев като председател на Народното събрание, Веселин Марешки заяви, че приветства това решение. Той обърна внимание, че има двоен аршин, с който се гледа на действията на всеки един човек. Марешки припомни израза на проф. Иво Христов от БСП, че 80 % от българите са дебили.
Ние от "Воля" никога няма да си позволим да обиждаме нито един български гражданин, независимо дали е симпатизант на опозиция или извън парламентарни партии. Всеки български гражданин има право да изразява своето мнение и ние уважаваме всеки един такъв, независимо дали ни подкрепя или не", заяви Марешки.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Димитър Главчев подаде оставката си воден само и единствено от националния интерес

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Димитър Главчев подаде оставката си воден само и единствено от националния интерес

17 Ноември 2017 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Главчев подаде оставката си воден само и единствено от националния интерес. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като председателят на парламента Димитър Главчев подаде оставка, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Цветанов решението на Димитър Главчев сам да подаде оставка трябва да бъде добре оценено. „Всички знаем, че председателят на българския парламент е пръв сред равни. Всички знаем, че председателят е този, който трябва да създава необходимата атмосфера, за да може страната да бъде стабилна, а парламентът – работещ”, заяви Цветанов. Той отчете, че случващото се през последните няколко седмици са съзнателни опити за търсене на провокация, а решението на Главчев да отстрани Корнелия Нинова от пленарно заседание е създало усещането, че управляващите ограничават опозицията. „Нека с оставката на Димитър Главчев да няма спекулации”, призова Цветанов и благодари на опозицията, че се е върнала в пленарна зала.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева: Димитър Главчев беше достоен председател, пръв сред равни

Зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева: Димитър Главчев беше достоен председател, пръв сред равни

17 Ноември 2017 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Главчев беше достоен председател, пръв сред равни. Това заяви зам.-председателят на парламента и народен представител от ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева, след като председателят на парламента Димитър Главчев подаде оставка, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Съгласно правилника за работа на Народното събрание оставката на Главчев само се обявява, без да се обсъжда и гласува.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Главчев: С оставката си искам да се възстанови нормалната парламентарна обстановка и да не хвърляме сянка върху предстоящото европредседателство

Димитър Главчев: С оставката си искам да се възстанови нормалната парламентарна обстановка и да не хвърляме сянка върху предстоящото европредседателство

17 Ноември 2017 | 09:45 | Агенция "Фокус"
София. Искам да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата и по никакъв начин да не хвърляме сянка върху предстоящото председателство. Това каза председателят на Народното събрание в оставка Димитър Главчев в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Главчев поясни, че от ГЕРБ демонстрират различен подход. „Когато има някакъв проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други. Няма да обяснявам въобще какво съм направил, тъй като мисля, че съм постъпил в рамките на правилника за организацията и дейността на Народното събрание“, каза Димитър Главчев. Той поясни, че оставката му е морален акт. По думите му правителството работи добре и той трябва да даде пример за възстановяване на парламентаризма в Народното събрание. Главчев благодари на всички, които го подкрепят и на тези, които не го подкрепят.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание

Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание

17 Ноември 2017 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това обяви той от парламентарната трибуна в декларация от името на група. "Току-що внесох в деловодството на Народното събрание своята оставка", каза той.
Очаквайте подробности.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С половин час закъснение започна заседанието на Народното събрание

С половин час закъснение започна заседанието на Народното събрание

17 Ноември 2017 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. С половин час закъснение започна заседанието на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Пленарното заседание започна с кворум от 176 народни представители, при необходими 121. В зала присъстват депутати от всички парламентарни групи.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Искането за оставка на Главчев е добре обмислен план за действие на опозицията, решението му ще чуете след малко в пленарна зала

Премиерът Бойко Борисов: Искането за оставка на Главчев е добре обмислен план за действие на опозицията, решението му ще чуете след малко в пленарна зала

17 Ноември 2017 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Решението на Димитър Главчев ще чуете след малко в пленарна зала. Това коментира пред журналисти в парламента премиерът Бойко Борисов след срещата му с председателя на Народното събрание Димитър Главчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С колегите доста поговорихме. Ясно е, че това е добре обмислен план за действие на опозицията. Винаги съм твърдял, че държавата и стабилността са по-важни от всичко. Решението на г-н Главчев ще го чуете след малко в зала“, коментира Бойко Борисов.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "БСП за България" влезе в пленарна зала, народните представители от ДПС са в стаята си

ПГ на "БСП за България" влезе в пленарна зала, народните представители от ДПС са в стаята си

17 Ноември 2017 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на "БСП за България" влезе в пленарна зала, народните представители от ДПС са в стаята си, предаде репортер на Агенция "Фокус". В стаята на ДПС влезе и председателят на партията Мустафа Карадайъ.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вече час продължава срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на парламента Димитър Главчев, пленарното заседание все още не е започнало

Вече час продължава срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на парламента Димитър Главчев, пленарното заседание все още не е започнало

17 Ноември 2017 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Вече час продължава срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на парламента Димитър Главчев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Борисов дойде в парламента във връзка с исканата оставка на председателя на Народното събрание, която се очаква да залегне като първа и извънредна точка в днешното пленарно заседание. Паралелно с това групата на „БСП за България”, която внесе 88 подписа с искане за оттеглянето на Главчев, също провежда заседание в стаята си. Пленарното заседание все още не е започнало, а в зала са влезли само народните представители от управляващото мнозинство.
Иван ЛАЗАРОВ

Очаквайте подробности

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: От невлизането на опозицията в парламента губят преди всичко българските граждани, които са гласували за тях

Министър Екатерина Захариева: От невлизането на опозицията в парламента губят преди всичко българските граждани, които са гласували за тях

17 Ноември 2017 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. От невлизането на опозицията в парламента губят преди всичко българските граждани, които са гласували за тях. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Така от опозицията няма да имат възможност да изразяват позициите си и да дебатират законите, така че ние всички се надяваме те да решат да се върнат зала. Защото от силна опозиция печелим и ние, управляващите. Вчера премиерът Бойко Борисов каза нещо много важно – няма нищо по-лошо от политиката на празния стол. Това му е казал Мартин Шулц“, каза още тя.
Министър Захариева обясни, че чисто човешки разбира изпускането на нервите на председателя на НС Димитър Главчев. „Доста е обтегната обстановката в парламента – усеща се и от парламентарния контрол, и от дебатите. Така че, за съжаление, понякога си изпускаме нервите, но не е редно да го правим, разбира се. Не е редно и да ни обиждат“, каза тя и уточни, че опозицията използва всеки един момент да обижда министър-председателя и министрите.
„Все пак ние работим 24/7 – сами сме си го избрали това, но когато сме викани само за да бъдем обиждани, със сигурност това не е конструктивен начин на контрол. Понякога дори ми е смешно, защото точно тези неща, за които сме обвинявани, всъщност се отчитат като едни от най-големите ни успехи – посочвам като пример подписването на договора за добросъседство с Македония“, коментира Захариева.
„Не трябва да се търси начин да бъде дестабилизирана държавата преди председателството ѝ на Съвета на ЕС“, каза още тя и обясни, че идеята е през 2018 г. заедно управляващи и опозиция да покажат, че могат да имат общи европейски и български приоритети.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "БСП за България" провежда заседание в стаята си в Народното събрание

ПГ на "БСП за България" провежда заседание в стаята си в Народното събрание

17 Ноември 2017 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на "БСП за България" провежда заседание в стаята си в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов провежда среща с председателя на парламента Димитър Главчев в Народното събрание

Премиерът Бойко Борисов провежда среща с председателя на парламента Димитър Главчев в Народното събрание

17 Ноември 2017 | 08:49 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов провежда среща с председателя на парламента Димитър Главчев в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Министър председателят пристигна в парламента преди днешното заседание и в момента е в стаята на председателя на Народното събрание Димитър Главчев.
Агенция „Фокус“ припомня: В рамките на днешното пленарно заседание се очаква депутатите да дебатират и да подложат на гласуване искането за оставка на председателя на парламента Димитър Главчев. То бе депозирано от групата на „БСП за България“, а под него стоят подписите на 88 народни представители. До искането на оставката на председателя на Народното събрание се стигна, след като той отстрани от пленарното заседание в сряда лидерa на „БСП за България“ Корнелия Нинова и народния представител Антон Кутев. Скандалът започна от искането на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов заради изказването му, че в НС има хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове. Те го призоваха да дойде в пленарната зала, за да обясни какво има предвид с изказването си и да назове тези хора, но предложението бе отхвърлено от депутатите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: БСП няма да бойкотират парламента, щом ще влизат за бюджет

Премиерът Бойко Борисов: БСП няма да бойкотират парламента, щом ще влизат за бюджет

17 Ноември 2017 | 08:39 | Агенция "Фокус"
София. БСП няма да бойкотират парламента, щом ще влизат за бюджет и вот на недоверие. Това каза премиерът Бойко Борисов пред БНТ. Той каза, че не очаква напрежение в пленарната зала днес, когато ще бъде гласувано искането на БСП за оставка на председателят на НС Димитър Главчев. На въпрос дали се притеснява от възможни предсрочни парламентарни избори премиерът отговори: "Като се стигне до нови предсрочни избори - какво? Преди 6 месеца нали имаше. Те искат да събарят държавата. Сега ще ги питаме - ако това искат - да го направим". Премиерът каза, че гледа на тези ходове на опозицията като на провокация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се парламентът да разгледа искането за оставка на председателя Димитър Главчев

Очаква се парламентът да разгледа искането за оставка на председателя Димитър Главчев

17 Ноември 2017 | 07:25 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се в рамките на днешното пленарно заседание депутатите да дебатират и да подложат на гласуване искането за оставка на председателя на парламента Димитър Главчев. То бе депозирано от групата на „БСП за България“, а под него стоят подписите на 88 народни представители. До искането на оставката на председателя на Народното събрание се стигна, след като той отстрани от пленарното заседание в сряда лидерa на „БСП за България“ Корнелия Нинова и народния представител Антон Кутев. Скандалът започна от искането на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов заради изказването му, че в НС има хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове. Те го призоваха да дойде в пленарната зала, за да обясни какво има предвид с изказването си и да назове тези хора, но предложението бе отхвърлено от депутатите.
Агенция „Фокус“ припомня, че след конституирането на 44-то Народно събрание това е второто искане на оставката на неговия председател Димитър Главчев от страна на БСП. На 31 май 2017 г. те поскаха неговото оттегляне с аргумента, че правителството и парламентарното мнозинство нямат управленска и законодателна програма. В мотивите си БСП бяха записали още, че Димитър Главчев системно не изпълнява задълженията си по правилник и превишава правата си като председател на парламента. Предложението бе подложено на гласуване още на следващия ден, 1 юни, но бе отхвърлено със 114 гласа „За“ и 118 - „Против“ и нито един „Въздържал се“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП напуска парламента до оставката на председателя Димитър Главчев (ОБЗОР)

БСП напуска парламента до оставката на председателя Димитър Главчев (ОБЗОР)

16 Ноември 2017 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. В четвъртък Парламентът успя да започне работа след три опита за установяване на кворум и поименна проверка. В зала се регистрираха точно 121 народни представители, колкото са необходими, за да започне пленарното заседание. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че опозицията напуска парламента до оставката на председателя Димитър Главчев. Тя уточни, че БСП ще участва само в дебатите по оставката, бюджета и вота на недоверие. Според нея от ГЕРБ създават политическо напрежение преди Председателството. Корнелия Нинова обясни, че в деня, в който Димитър Главчев я отстрани от пленарното заседание, е било предвидено БСП да внесе проект за общо решение на Народното събрание за приоритетите по Председателството. Тя поясни, че след като това не се е случило, БСП ще поиска среща с всички европейски посланици, пред които ще представи приоритетите си за бъдещето на ЕС.
В кулоарите на парламента основна тема беше поисканата оставка на Димитър Главчев и отказът на БСП да влезе в зала. От ГЕРБ заявиха, че твърдо стоят зад председателя на парламента, не ги притеснява отсъствието на опозицията и ще продължат да работят. Зам.-председателят на НС Цвета Караянчева призова БСП да разговарят с избирателите си и да обяснят изказването на проф. Иво Христов, че 80% от българите са дебили. Според нея БСП провокират скандали, за да не може да се види добрият доклад от Европа за България, и да не се чуе за добавките за пенсионерите. По повод подписите на ДПС за оставката на Димитър Главчев тя коментира: „Те винаги са били заедно и днес го доказват“. „Обединени патриоти“ също обявиха подкрепата си за председателя на парламента. Зам.-председател на НС Явор Нотев заяви, че няма никакво основание за снемане на доверието от Главчев. Той определи ситуацията с отстраняването на Корнелия Нинова и Антон Кутев като стандартен случай от пленарната зала. Според него няма основание за поведението на БСП и отказът им да присъстват на заседанието. „Обидно е за парламента подобно отношение, което го прави заложник на интереси, които прескочиха границата на елементарна и обичайна парламентарна ситуация“, посочи Явор Нотев. От „Воля“ заявиха, че оставката на Димитър Главчев не е тяхна тема в момента. Лидерът Веселин Марешки посочи, че групата ще гласува за оставката на депутата от БСП Иво Христов. „Трябва да има оставка на Иво Христов, защото Димитър Главчев не е нарекъл 80% от гражданите дебили. Съгласен съм Иво Христов да си ходи веднага“, заяви той. Според ДПС Димитър Главчев няма моралното право да е председател на НС.
Искането за оставка на Димитър Главчев коментира и премиерът Бойко Борисов, по време на проверката на източната тангента на Софийския околовръстен път. Според него в случая с отстраняването на Корнелия Нинова и Антон Кутев председателят на парламента не е трябвало да си изпуска нервите. „Историята се повтаря, защото само преди две години, когато г-жа Нинова и БСП бяха мандатоносител, ГЕРБ излезе от парламента. Тогава дойде Мартин Шулц и ми каза: „Бойко, няма нищо по-лошо от политиката на празния стол. Ние като социалисти считаме, че е редно да се върнеш в парламента, защото сте прогнозируема, европейска партия, член на ЕНП и това не е правилно“, обясни той и допълни, че сега БСП използва всякакви похвати, за да създава напрежение.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева, заместник-председател на НС: БСП не умеят да оценяват постигнатите от правителството добри резултати

Цвета Караянчева, заместник-председател на НС: БСП не умеят да оценяват постигнатите от правителството добри резултати

16 Ноември 2017 | 19:03 | Агенция "Фокус"
София. БСП с черногледото си вторачване не умеят да оценяват постигнатите от правителството добри резултати. Това заяви пред Радио „Фокус“ Цвета Караянчева, заместник-председател на Народното събрание. Като такива тя посочи половинпроцентния бюджетен дефицит за догодина с възможност до 2020 г. бюджетът да бъде балансиран, отпуснатите коледни надбавки за пенсионерите, програмата с помощи за майки и високата оценка на европейските институции към работата на кабинета. Караянчева бе категорична, че работата на парламента ще продължи и изрази надежда, че от ПГ на ВОЛЯ няма да я блокираt. „Бих прозовала колегите от ВОЛЯ да помислят и да подкрепят господин Главчев, а също така и да не подкрепят вота на недоверие, защото държавата трябва да бъде стабилна, предстои ни нещо много важно, за да не се изложим пред Европа. Няма как да се провали председателството, но има опасност да бъде компрометирано и точно това целят БСП, за да покажат колко не се справят управляващата коалиция“, коментира Цвета Караянчева и потвърди тезата, че от БСП и ДПС се стараят да помрачат доброто представяне на България през европредседателството, но изрази увереност, че ГЕРБ няма да го допусне.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите

Премиерът Бойко Борисов: Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите

16 Ноември 2017 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов на проверката на източната тангента на Софийския околовръстен път, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Историята се повтаря, защото само преди две години, когато г-жа Нинова и БСП бяха мандатоносител, ГЕРБ излезе от парламента. Тогава дойде Мартин Шулц и ми каза: „Бойко, няма нищо по-лошо от политиката на празния стол. Ние като социалисти считаме, че е редно да се върнеш в парламента, защото сте прогнозируема, европейска партия, член на ЕНП и това не е правилно“. Това беше един петък и в сряда върнах партията в парламента. Това, което те правят, ние го правехме преди две години. Разбира се, не е приятно, защото се използват всякакви похвати да се създава напрежение“, коментира Борисов и добави, че се леят обиди и най-грозни изказвания. „И затова и не отидох. Защото трябваше пак да повтарям, че проф. Христов казал каквото казал, за да не го повтаря. Те да напомнят друго и това не е продуктивно. Показваме какво правим, има толкова напредък в България, който всички отчитат и в охраната на външните граници, и във всяко едно отношение. Мнението ми е, че въпреки провокациите, председателят на парламента Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите и той“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хамид Хамид, ДПС: Димитър Главчев няма моралното право да е председател на Народното събрание

Хамид Хамид, ДПС: Димитър Главчев няма моралното право да е председател на Народното събрание

16 Ноември 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Главчев няма моралното право да е председател на Народното събрание. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид пред журналисти във връзка с искането на БСП за оставката на Димитър Главчев като председател на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Хамид Хамид уточни, че ДПС ще обсъди във вторник бъдещите си действия. Попитан как ще гласуват депутатите от ДПС по оставката на Димитър Главчев, Хамид заяви, че от ДПС са подписали искането за оставката. „Когато си подписал такова искане - как да гласуваш?“, коментира Хамид. Той допълни, че от ДПС не са обявявали, че няма да бъдат в зала.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Оставката на Димитър Главчев не е наша тема в момента, сигурно е, че ще гласуваме тази на Иво Христов

Веселин Марешки, „Воля“: Оставката на Димитър Главчев не е наша тема в момента, сигурно е, че ще гласуваме тази на Иво Христов

16 Ноември 2017 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Ние ще гласуваме оставката на Иво Христов, това може да го запишете като сигурно. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на „Воля“ и зам.-председател на парламента Веселин Марешки по повод внесеното искане за оставка на Димитър Главчев от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да има оставка на Иво Христов, защото Димитър Главчев не е нарекъл 80% от гражданите дебили. Съгласен съм Иво Христов да си ходи веднага“, заяви той. На въпрос как ще гласува „Воля“ предложението за оставка на председателя на парламента Димитър Главчев, внесено от БСП Веселин Марешки коментира: „Това не е наша тема в момента. Когато искахме оставките и казахме, че трябва да има вот на недоверие всички ни казваха, че сме глупаци и нищо не зависи от нас. Не сме взели решение“. „Ние сме дошли да работим, а виждаме, че никой не е дошъл да работи, а се занимават с глупости като в детска градина“, каза още лидерът на „Воля“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Нотев, „Обединени патриоти“: Ще подкрепим председателя на парламента Димитър Главчев

Явор Нотев, „Обединени патриоти“: Ще подкрепим председателя на парламента Димитър Главчев

16 Ноември 2017 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Позицията ни е, че ще подкрепим председателя на парламента Димитър Главчев. Ще гласуваме срещу исканата му оставка. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от „Обединени патриоти“ и зам.-председател на парламента Явор Нотев по повод заявката на БСП, че няма да влязат в зала, докато Димитър Главчев е председател, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нямаме никакво основание да снемем доверието от председателя на парламента“, заяви той. „Тепърва предстои да видим реализацията на решението на БСП. Позицията ни се изразява в оценка на ситуацията като стандартен случай от пленарната зала“, коментира Явор Нотев. „Този случай има своето решение в Правилника. Именно на текст от него се позова председателят на парламента Главчев, когато предприе санкции по отношение на депутати. Това не е нещо необичайно в парламентарната практика“, обясни той. „Превръщането на този случай в повод за криза в работата на парламента е преиграване, прекомерно отдаване на значение на конкретна ситуация. Не намираме за основателно подобно поведение на цялата ПГ на БСП“, посочи зам.-председателят на Народното събрание. „Това е тяхно решение, ние продължаваме работа по правилата. Имаме сериозни закони и програма, включително и международна, на която трябва да откликнем“, поясни той. „Не бива работата на парламента да бъде поставяна под въпрос и да стане случайно решение в зависимост от присъствието на няколко човека. Не е комфортно да се работи в такава обстановка. Обидно е за парламента подобно отношение, което го прави заложник на интереси, които прескочиха границата на елементарна и обичайна парламентарна ситуация“, каза още Явор Нотев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева, зам.-председател на НС: БСП се хранят от скандали и не искат да се чуват добрите неща, които е свършило правителството

Цвета Караянчева, зам.-председател на НС: БСП се хранят от скандали и не искат да се чуват добрите неща, които е свършило правителството

16 Ноември 2017 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. БСП се хранят от скандали и не искат да се чуват добрите неща, които е свършило правителството. Това каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Караянчева БСП са тези, които провокират скандали, за да не може да се види добрият доклад от Европа за България, и да не се чуе за добавките за пенсионерите. „Това е ответна реакция и очаквам още много такива“, посочи тя. Според Караянчева от опозицията се хранят със скандали. „Искат да направят така, че всичко добро, което се случи за правителството да не се чува, а да се чуват само тези скандали, от които хората се дразнят и както се казва, сменят канала на телевизията“, поясни Караянчева.
По повод искането за оставка на Димитър Главчев, подписано от депутати на БСП и ДПС, заместник-председателят на Народното събрание поясни, че не се учудва от това. „Те винаги са били заедно и днес го доказват“, допълни Караянчева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева, зам.-председател на НС: Стоим твърдо зад Димитър Главчев - ще продължим да работим и не ни притеснява отсъствието на БСП

Цвета Караянчева, зам.-председател на НС: Стоим твърдо зад Димитър Главчев - ще продължим да работим и не ни притеснява отсъствието на БСП

16 Ноември 2017 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Стоим твърдо зад Димитър Главчев - ще продължим да работим и не ни притеснява отсъствието на БСП. Това каза заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Караянчева поясни, че е е добре БСП да отидат по градовете да разговарят с избиратели и ги призова да обяснят изказването на проф. Иво Христов, че 80 % от българите са дебили. „Ние ще продължим да работим и не ни притеснява това, което се случи днес. Ние ще имаме кворум. Стоим твърдо зад Димитър Главчев“, каза Караянчева. Тя допълни, че вчера на Председателски съвет, е решено да се съкрати наказанието на Антон Кутев за отстраняване от зала. Караянчева припомни, че вчера е поканила ПГ на „БСП за България“ да присъстват на дебатите по промените в Закона за концесиите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ създават политическо напрежение преди европредседателството

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ създават политическо напрежение преди европредседателството

16 Ноември 2017 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ създават политическо напрежение преди европредседателството. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Вчерашният ден беше изключително важен за България и за председателството на Съвета на ЕС. Вие не разбрахте, но след сериозни усилия от наша страна, вчера трябваше Кристиан Вигенин да внесе проект за общо решение на Народното събрание с подписите на всички ни, за приоритетите по председателството“, каза Нинова. Тя подчерта, че БСП са поели ангажимент да помагат на правителството и да търсят национално съгласие по тези теми. „Минути преди това - председателят на Народното събрание изгони лидера на най-голямата опозиционна партия. ГЕРБ създават политически напрежение преди европредседателството“, каза Нинова. Тя поясни, че днес БСП ще поиска среща с всички европейски посланици, пред които ще представи приоритетите си за бъдещето на ЕС. „Ще ги информираме също така, че грубо се нарушават принципите на правовата държава, погазва се парламентаризмът, налага се цензура върху различни мнения, не се зачитат и европейски демократични ценности за плурализъм и свобода на мненията“, допълни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Напускаме парламента до оставката на Димитър Главчев – ще участваме само в дебатите по оставката му, бюджета и вота на недоверие

Корнелия Нинова, БСП: Напускаме парламента до оставката на Димитър Главчев – ще участваме само в дебатите по оставката му, бюджета и вота на недоверие

16 Ноември 2017 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Напускаме парламента до оставката на Димитър Главчев – ще участваме в дебатите по оставката му, бюджета и вота на недоверие. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще участваме само в три заседания в зала, а те са – гласуването на оставката, обсъждането и приемането на бюджета на държавата и вот на недоверие. Ще си платим глобите за тези отсъствия от работа, ще участваме в заседанията на комисии. През останалото време, всички народни представители от „БСП за България“ отиват в районите си, където започваме срещи и разговори“, заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След поименна проверка и три опита за наличие на кворум парламентът започна работа

След поименна проверка и три опита за наличие на кворум парламентът започна работа

16 Ноември 2017 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. След поименна проверка и три опита за наличие на кворум парламентът започна работа, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Депутатите продължават с гласуването на окончателните промени в Закона за концесиите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В парламента започна поименна проверка за наличие на кворум

В парламента започна поименна проверка за наличие на кворум

16 Ноември 2017 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. В парламента започна поименна проверка за наличие на кворум. Това поиска председателят на Правна комисия Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това се случи по време на второто четене на промените в Закона за концесиите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът успя да събере кворум от третия опит

Парламентът успя да събере кворум от третия опит

16 Ноември 2017 | 09:37 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът успя да събере кворум от третия опит, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В зала се регистрираха точно 121 народни представители, колкото са необходими, за да започне пленарното заседание. В зала не влязоха депутатите от ПГ на „БСП за България“. Стана ясно, че групата е провела заседание, на което е обсъдена оставката на председателя на парламента Димитър Главчев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Днес няма да влизаме в пленарна зала

Корнелия Нинова, БСП: Днес няма да влизаме в пленарна зала

16 Ноември 2017 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Днес няма да влизаме в пленарна зала. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след заседание на ПГ на „БСП за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев добави: „Няма как да влезем, докато Димитър Главчев е председател“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът не събра кворум и при втория опит за регистрация, ПГ на „БСП за България“ отново не влязоха в зала

Парламентът не събра кворум и при втория опит за регистрация, ПГ на „БСП за България“ отново не влязоха в зала

16 Ноември 2017 | 09:20 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът не събра кворум и при втория опит за регистрация, ПГ на „БСП за България“ отново не влязоха в зала, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Повторната регистрация се наложи, тъй като поради отсъствието на ПГ на "БСП за България" депутатите в зала бяха под 121 души. При втория опит в зала се регистрираха 116 народни представители. Следващият опит за регистрация в 9.30 часа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събрание не събра кворум, депутатите от ПГ на "БСП за България" отсъстват

Народното събрание не събра кворум, депутатите от ПГ на "БСП за България" отсъстват

16 Ноември 2017 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание не събра кворум, депутатите от ПГ на "БСП за България" отсъстват, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Следващият опит за регистрация е в 9.15 часа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Младенов, БСП – Пазарджик: Бюджетът за 2018 година не предлага решения на проблемите в здравеопазването

Йордан Младенов, БСП – Пазарджик: Бюджетът за 2018 година не предлага решения на проблемите в здравеопазването

15 Ноември 2017 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Бюджетът за 2018 година трябва да отговаря на интересите на хората, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик депутатът от „БСП за България“ Йордан Младенов. Той обясни че, хората в страната се вълнуват от четири неща: здравеопазване, образование, доходи и сигурност. „Ако погледнем към здравеопазването, ще установим, че най-важен за хората е достъпът до болниците. Но той не е осигурен, защото те или са фалирали, или нямат лекари и консумативи. Оказва се, че новият бюджет не предлага решение на този проблем“, коментира Младенов.
По думите му друг голям проблем в здравеопазването са скъпите лекарства. „Само с 32 000 лева е увеличен бюджетът за лекарства и медицински изделия, а за администрацията на министерството с 1,6 милиона лева. Хората не ги интересува какво става в администрацията, а как те могат да имат достъп до по-евтини лекарства. Освен това осезаем е и недостигът на медицински сестри и лекари“, каза също Младенов. Според него управляващите не искат да вложат средства в откриването на нови учебни заведения за медицински сестри и лекари и даде за пример област Пазарджик, където идеята за такъв Медицински колеж остава нереализирана.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: БСП ще се придържа към повишаване конфронтацията в политическия живот преди европредседателството

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: БСП ще се придържа към повишаване конфронтацията в политическия живот преди европредседателството

13 Ноември 2017 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Повишаване на конфронтацията в политическия живот е линията, към която ще продължи да се придържа БСП в навечерието на българското европредседателство. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов. „Това бяха в общи линии посланията на партийния конгрес, така че не очаквам нито намаляването на интензитета, нито постигането на някакво равновесие. Въпросът е в това как се отразява тази атмосфера и върху подготовката за предстоящото председателство на Съвета на ЕС, и върху общото развитие на страната“, обясни той. Доц. Антоний Гълъбов коментира още, че предстоящото днес излъчване на филма на Елена Йончева от БСП за държавната граница е търсена провокация. Той подчерта, че въпрос на който трябва да отговори екипът на 20-минутния филм, е колко досъдебни производства са започнати по сигнали, подадени от тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Жаблянов, БСП: Ако управляващите не виждат проблемите, значи се носят върху розови облаци

Валери Жаблянов, БСП: Ако управляващите не виждат проблемите, значи се носят върху розови облаци

12 Ноември 2017 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Поводите, които дава правителството за вот на недоверие, са много. Въпросът не е дали има една област, в която правителството има слабости, а коя от областите, в които правителството не се справя, е с най-голямо значение за нашето общество. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Валери Жаблянов пред БНР, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Аз се затруднявам да кажа дали продължаващият демографски срив в България, последователното закриване на общински и областни болници или растящото усещане за нивата на корупция е най-актуалният въпрос. Няма никакво съмнение, че и трите въпроса съществуват и са тема на остро недоволство на гражданите. Ако управляващите не ги виждат, значи се носят върху розови облаци, което не е добре за самото управление“, допълни той и подчерта, че вотът ще бъде до края на годината. Жаблянов обясни, че темата и мотивите са водещи за вота. „Само Бойко Борисов може да предложи структурни промени в Министерски съвет, без мотиви“, коментира той.
Народният представител припомни, че само преди два месеца лидерът на „Воля“ Веселин Марешки е заявил, че ще иска вот на недоверие. „Явно за тези два месеца са решили, че правителството не дава поводи и се отказаха. Там има радикална промяна в позицията“, посочи той.
Като основна критика към бюджета Валери Жаблянов посочи философията му. „Той е антисоциален. Това, че през бюджета са направени някои положителни разходи е положителна стъпка, но в същото време са замразени социални плащания, които са от огромно значение за хора, които изпитват трудности, в резултат на тежките социални неравенства в България“, каза още той. Според него няма преосмисляне на бюджета – като бюджетна рамка и философия. „Това е една матрица, която години наред възпроизвежда едни и същи форми на разпределение и поддържа, грубо казано, мизерията в България. Няма как да приемем този бюджет“, подчерта народният представител.
Жаблянов е на мнение, че управляващите могат да имат усещането, че са раздали много пари и всички трябва да са доволни. „Но дали се променя качеството на живот? Когато цените на пазара растат по-бързо от разходите на правителството – те нямат значение“, посочи той. По неговите думи става въпрос за гигантска манипулация, но всички българи го усещат на гърба си, когато отидат в магазина и разберат, че основни стоки поскъпват.
Валери Жаблянов подчерта, че едно правителство е избрано, за да си върши работата. „Ако Бойко Борисов, Цветан Цветанов и ГЕРБ очакват, освен това, че си вършат работата, да им се възхищава цяла България и президентът, и това възхищение да бъде изразявано всеки ден, те са много странно правителство“, коментира той. По думите му те трябва да правят това, за което са избрани, а признателността на българските граждани се изразява на избори. „Президентът има право на собствено мнение. Оценка за българското председателство ще се даде, когато то започне. Но няма нужда да сте специалист, когато отидете около НДК и видите как се ремонтира в края на ноември и няма изглед да бъде завършено до края на декември, а комуникационната стратегия не беше приета само преди три седмици, ще стане ясно какъв е големият успех на премиера. Това е един очертаващ се провал по съдържание“, каза още Валери Жаблянов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова: БСП и ДПС втвърдяват тона, но нямат никаква готовност за избори

Народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова: БСП и ДПС втвърдяват тона, но нямат никаква готовност за избори

12 Ноември 2017 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Смолян. Опозицията от БСП и ДПС втвърдяват тона, но нямат никаква готовност за избори. Това заяви депутатът от ГЕРБ – Смолян д-р Даниела Дариткова на общинско събрание в Смолян за избор на делегати за редовното отчетно-изборно национално събрание на партията, което ще се проведе на 26 ноември в София, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Тя каза, че през седмицата със завидно мнозинство са приети държавният бюджет и този на НЗОК и НОИ като първо изпитание за управлението на ГЕРБ и Обединени патриоти.
„Коалицията от опозиционни партии БСП и ДПС има усещането за революционна ситуация и възможност да се свали правителството. Затова са предприели и агресивни действия от всякакъв характер-компроматна война, спъване на работата на НС. Така те смятат, че са в синхрон с обществените очаквания, но по-скоро отговарят на очакванията на лидерите си, които така решават вътрешно партийни проблеми и консолидират партийните редици“, коментира д-р Дариткова.
По думите й най-близките избори, които ни чакат, са европейските през 2019 г. „Вече има голяма мъдрост в нашето управление, натрупана в резултат на предходно коалиционно управление и досегашните ни правителства“, категорична е Дариткова. Тя подчерта, че страната ни има нужда от стабилност и пълен мандат, за да се реализират започнатите политики.
„Надявам се, че ще имаме успешно европейско председателство, което ще донесе позитив на страната ни и ще затвърди авторитета ни. Международните успехи на нашето управление в рамките на приобщаването на Балканите и превръщането им в зона на европейска перспектива и територия на разбирателство, е показател за политическа мъдрост. Премиерът Борисов се утвърди като политик от европейски мащаб и ще остане в историята с всичко, което се постигна във взаимоотношенията с нашите съседи“, посочи народният представител от Смолян.
Според колегата й д-р Красимир Събев, опозицията в НС всеки ден търси компромати, което не е печеливш ход. „Виждаме колко дълго време ГЕРБ печели избори, което значи, че води правилна политика за хората. Управлението е стабилно и съм сигурен, че вотът на недоверие няма да мине. Той се внася с цел да се свали действащото правителство и да се предизвикат нови избори, за които очевидно нямат готовност. Това поведение на опозицията е безотговорно“, смята д-р Събев.
„Ние имаме стил на управление и компромиси със съвестта си няма да правим“, заяви пред събранието областният лидер на ГЕРБ и кмет на Смолян Николай Мелемов. По думите му община Смолян е финансово стабилна, ръководството й не прави нови задължения и се отнася отговорно към управлението.
Той обясни пред членовете на ГЕРБ, че ситуацията в Общинския съвет е сложна, защото коалицията КРОС-БСП получава сила от членове на ГЕРБ, които гласуват едно към едно с тях, но това според него остава на собствената им съвест. „Аз гарантирам, че ние не предлагаме решения в ущърб на общината и винаги сме се ръководили от интересите на смолянчани. Приходите са основно от данък сгради. Ние не можем да си позволим да вдигнем данъците и смятаме, че няма обективни обстоятелства за това. Всеки месец даваме отчет в Министерство на финансите. Те виждат, че нашето отношение е отговорно, затова периодично ни гласуват финансова подкрепа, която ние влагаме в инфраструктура“, каза Мелемов.
Улиците на града са в добро състояние, но има много работа за вършене в крайните квартали, посочи Мелемов и допълни, че с втория воден цикъл ще се завърши благоустрояването във всички квартали.
„Това предизвиква малко напрежение, защото за този воден цикъл се говори от пет години. Забави се, но по причини извън общината - самата Европейска комисия променяше условията, но догодина ще се поднови ВиК-системата, след това ще се асфалтират и последните квартални улици. Имаме и много проекти по „Региони в растеж“ и очакваме в близките две години да се случат доста добри неща в града“, каза още кметът на Смолян.
На общинското събрание бяха избрани седем делегати, които ще участват на Редовното отчетно-изборно национално събрание на партията. Представителите на смолянската структура ще бъдат Петя Пампорова, Ангел Безергянов, Мария Семерджиева, Венета Аръчкова, Денислав Костов, Марияна Сивкова, Марин Захариев. За тази конференция по право ще участват като делегати д-р Даниела Дариткова и Николай Мелемов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Костадинов, БСП: Бюджетът на управляващите е популистки

Атанас Костадинов, БСП: Бюджетът на управляващите е популистки

11 Ноември 2017 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетът на управляващите претендира да е консервативен, десен или бюджет на стабилността, но е пълен с псевдопопулистки мерки, които разхищават бюджета по начин, по който не носят нито растеж, нито промяна, нито справяне с негативните тенденции, които са характерни за България. Това заяви народният представител от „БСП за България” Атанас Костадинов по Дарик радио, съобщиха от пресцентъра на БСП. По думите му не може, слагайки във фризера бюджета под предтекста, че държим някаква стабилност, да не успеем да пречупим негативните тенденции и в икономиката, и в социалните системи, в здравеопазването, образованието. „11 параметри се замразяват в така наречения бюджет на стабилността на управляващите”, обясни Костадинов и допълни, че там са еднократна помощ при бременност, за майки-студентки, при раждане на близнаци и редица други.
„Паралелната държава на управляващите отдавна е заместила реалната държава”, каза Костадинов. По думите му за управляващите държавността не е важна. „Премиерът Бойко Борисов дори не дойде при представянето на новия здравен министър. Това показва пренебрежение. Отношението на ГЕРБ към това, че ние ще внесем вот на недоверие е отношение и към всичките институции”, подчерта Атанас Костадинов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Муравей Радев, бивш министър на финансите: Не бюджетът е онова, което прави хората по-богати или по-бедни

Муравей Радев, бивш министър на финансите: Не бюджетът е онова, което прави хората по-богати или по-бедни

11 Ноември 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Не бюджетът е онова, което прави хората по-богати или по-бедни. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ Муравей Радев, бивш министър на финансите. По думите му средствата от държавата могат да влияят само върху заплатите на чиновниците. Той изрази надежда, че икономическият растеж ще достигне 4% увеличение. „Тъй като освен всичко друго тази стабилност в държавата, за която говоря, икономическа и политическа, самият икономически цикъл в момента е във възходяща линия в целия свят, в Европа, в това число и в България. Ако не направим нещо сами ние, това си е отделна работа. Този дефицит според мен е по-скоро един бюджетен буфер, за да може да има правителството малко по-голяма маневреност следващата година. Аз очаквам догодина също нулев балансиран бюджет“, обясни Радев.
По думите му повечето европейски държави имат далеч по-висок дефицит – в порядъка на 2,5 - 3%, а някои дори прескачат трите процента. Дефицитът в България е нисък, той не е опасен и лесно би могъл да стане нула, посочи Радев. „Т.е. да се балансира бюджетът, което е най-добро в години на икономически растеж, в каквито в момента се намира България”, посочи той. По думите му Бюджет 2018 е добре балансиран и ще генерира сигурността и стабилността, от която се нуждае икономиката на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев: БСП ще търси подкрепа и от „Обединените патриоти“ за вота на недоверие

Жельо Бойчев: БСП ще търси подкрепа и от „Обединените патриоти“ за вота на недоверие

11 Ноември 2017 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще търси подкрепата на народни представители и от „Обединените патриоти“ за вота на недоверие към правителството. Това съобщи в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев. „Ние имаме ясен мандат и решение по този въпрос. Така че вота на недоверие ще внесем в Народното събрание срещу правителството на Бойко Борисов. Но си даваме ясна сметка за това, че имаме гласовете да внесем такъв вот на недоверие, но нямаме нужните гласове тази битка да бъде успешно доведена докрай. И затова ще направим всичко възможно да потърсим подкрепа от всички народни представители, които считат, че тази тема е важна и значима. Аз съм убеден, че дори в управляващото мнозинство, в коалиционните им партньори, „Обединените патриоти“, има редица народни представители, които според мен не са удовлетворени от тази ситуация, от този по същество отказ на ангажименти при изборни обещания, които се направиха със съставянето на правителството и от това, че много ограничен кръг от хора, върхушката, ползват облагите от властта”, коментира Жельо Бойчев. Той уточни, че народните представители ще се изправят пред избора дали да продължат да подкрепят случващото се в страната или ще искат промяна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Между двете четения Финансовата комисия ще анализира възможностите за секторите, останали пренебрегнати от Бюджет 2018 г.

Менда Стоянова, ГЕРБ: Между двете четения Финансовата комисия ще анализира възможностите за секторите, останали пренебрегнати от Бюджет 2018 г.

10 Ноември 2017 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Ние ще продължим анализа. Естествено това е и работата на Комисията по бюджет и финанси, ще видим какви са възможностите да се обърне внимание на секторите, които са останали пренебрегнати от внесения бюджет. Това каза председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред журналисти в Народното събрание след среща с КНСБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо да благодаря на КНСБ за конструктивния диалог. Ние се срещаме не за първи път по темата бюджет. Благодаря, че оценяват това, което Бюджет 2018 г. прави в социалната сфера, в частта на работните заплати, пенсиите, здравното обслужване и т.н. Това, за което днес говорихме са фини настройки. Основните проблеми на практика са решени“, каза Менда Стоянова. Тя поясни, че за Бюджет 2018 г. са заделени около 1 млрд. лв. "В сферата националните услуги заплатите са доста ниски“, каза тя и добави, че там трябва да се търси решение.
Тя благодари на Министерство на финансите за проведените разговори. Стоянова отчете, че за трета поредна година ще има сериозен ръст на БВП. „Благодарение на това, че икономиката се развива, българският бизнес работи и изнася, осигурил е 10 % ръст на заплатите в реалния сектор и завишено потребление вътре в страната, са възможни и бюджетните разходи“, допълни Менда Стоянова.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви: „За първи път в Бюжета за 2018 г. има толкова повече средства, предвидени за заплати, отколкото всеки друг бюджет досега“, каза той. По думите му концентрацията на тези средства спрямо очакваното изпълнение на 2017 г. отиват приоритетно в секторите „Образование“ и „Сигурност“. „Забелязваме, че в някои други сектори има сериозни проблеми“, допълни той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политологът Димитър Димитров: От „Воля“ няма да посмеят и не са готови да преминат в опозиция, толкова скоро след началото на управленския мандат

Политологът Димитър Димитров: От „Воля“ няма да посмеят и не са готови да преминат в опозиция, толкова скоро след началото на управленския мандат

10 Ноември 2017 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. От ПП „Воля“ няма да посмеят и не са готови да преминат в опозиция, толкова скоро след началото на управленския мандат. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Димитър Димитров относно разговорите за вот на недоверие срещу правителството между БСП и ДПС и потърсената подкрепа на партия „Воля“. По думите му с решението на Веселин Марешки да не подкрепи инициативата на социалистите, само се затвърждава очакваната теза, че вотът на недоверие към правителството има все по-малки шансове да бъде успешен. Според политолога е важно да се уточнят конкретните мотиви за недоверие към управляващите, или дали вотът на недоверие ще бъде във връзка с цялостната им политика.
Димитров посочи, че през последните 27 години нито един вот на недоверие в България не е минавал. „Вотът ще бъде нещо като края на дебата около бюджета. Това е важно да се подчертае - че социалистическата партия ще внесе алтернативен бюджет, ще се върне към един относително ляв принцип, който е свързан с премахване на плоския данък. Като цяло това е един голям завой в политиката“, коментира Димитър Димитров. Относно евентуалния нов здравен министър Кирил Ананиев политологът обясни, че той има поглед върху финансовата ситуацията в системата, но би трябвало да се мисли за нов начин за управление на здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Костадинова, ГЕРБ: Над 127 милиона лева ще получат общините от област Пазарджик по Бюджет `2018

Десислава Костадинова, ГЕРБ: Над 127 милиона лева ще получат общините от област Пазарджик по Бюджет `2018

10 Ноември 2017 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Народното събрание прие на първо четене държавния бюджет за 2018 година. В него за общините от област Пазарджик са заложени бюджетни взаимоотношения в размер на 127 085 200 лева, коментира след гласуването народният представител от ГЕРБ Десислава Костадинова. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ - Пазарджик. “От тях разходите за делегирани от държавата дейности са 105 363 500 лв. Най-голям дял има сектор Образование – 75 664 500 лв. Това е доста по-висок бюджет спрямо миналогодишния, когато по основните бюджетни взаимоотношения за общини в Пазарджишка област са били заложени малко под 105 млн лв“, отбеляза Костадинова. През следващата година за образование са предвидени 12 милиона лева повече спрямо настоящата, когато са били заложени малко над 65 милиона лева.
„И понеже сме в очакване на зимния сезон може би трябва да спомена, че в трансферите за местни дейности за зимно поддържане на пътищата в областта държавата предоставя 980 000 лв. или 100 000 лв. повече в сравнение с бюджета за настоящата година. За капиталови разходи пък целевата субсидия е в размер на 4 897 600 лв.“, уточни Десислава Костадинова.
„Всичко това говори за стабилно управление, по-добро икономическо състояние на държавата. По-големия бюджет е гаранция, че страната ни върви по правилен път,коментира още народният представител. В параметрите на националния бюджет за 2018 година предвидените приходи са 23 515,8 млн. лв. Тази сума е по-голяма от сумата по бюджета за 2017 г. с 1 583,8 млн. лв., което се дължи на повече постъпления от данъчни и неданъчни приходи. Общата сума на разходите за 2018 г. е 11 923,3 млн. лв. и е по-голяма от разходите за 2017 г. с 831,2 млн. лв. Размерът на вноската на Република България в Общия бюджет на Европейския съюз за 2018 г. ще бъде 1 133,9 млн. лв., или 1,1 процента от БВП. За 2018 г. се прогнозира Брутният вътрешен продукт да е в размер на 105 609 млн. лв., а икономическият ръст слабо да се забави до 3,9 процента. Догодина нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2 на сто. Предвижда се инфлацията в края на следващата година да достигне 1,6 на сто. Ръстът при инвестициите ще се ускори до 4,3 процента“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Само ДПС ще подкрепи готвения от "БСП за България" вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ (ОБЗОР)

Само ДПС ще подкрепи готвения от "БСП за България" вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ (ОБЗОР)

10 Ноември 2017 | 04:08 | Агенция "Фокус"
София. Само БСП и ДПС подкрепят вота на недоверие към кабинета "Борисов 3". Това стана ясно след срещата между БСП и „Воля“ в Народното събрание, след която заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев обяви, че от „Воля“ няма да дадат своята подкрепа за подготвяната парламентарна инициатива. „„Воля“ няма да подкрепят вота недоверие към кабинета, подкрепиха бюджетите на НЗОК и ДОО - Цветан Цветанов добре се справя", заяви пред журналисти Бойчев. По думите от парламентарна група на "Воля" разбират, че темата е важна за българското общество, но считат, че един вот за недоверие няма да помогне за решаване на проблема с корупцията в България. "ПГ на „БСП за България“ продължава да търси подкрепа. Ще търсим подкрепа за всички български граждани за тази наша инициатива за свалянето на правителството на ГЕРБ и Борисов от власт“, подчерта още Бойчев. Попитан дали вотът на недоверие става обречен, Бойчев отговори, че той има важна цел, защото определя ясно в българския парламент кой подкрепя правителството на Борисов и кой е опозицията. Според Бойчев това се вижда от всички български граждани. По думите му вотът на недоверие по темата „Борба с корупцията“ поставя една разделителна линия кой иска истинска промяна, кой иска смяна на модела на управление на страната и кой е за запазване на това статуквото.
От своя страна лидерът на „Воля“ Веселин Марешки заяви, че от групата му ще гласуват с „въздържали се“ на вота на недоверие към правителството. Според Марешки не е нормално именно сега, преди коледните празници и преди председателството на Съвета на ЕС, да се използва този парламентарен механизъм.
Агенция „Фокус“: припомня: На третата сесия на 49 -ия Конгрес на БСП делегатите решиха да поискат вот на недоверие на кабинета „Борисов“ 3 по тема, разкриваща най-ясно корупцията във властта. „За“ декларацията гласуваха 381 делегати, „против“-0 , и „въздържали се“ – 6, с което решението бе прието. Предложението за вот на недоверие към Конгреса беше направено от лидера на БСП Корнелия Нинова в началото на заседанието. Според нея именно това е стъпката към свалянето на ГЕРБ от власт и предсрочни парламентарни избори. Почти седмица по-късно, на 3 ноември, се проведе заседание на Централния съвета на ДПС, на което бе взето решение за водене на политика по демонтаж на коалицията с националистическите партии. Вчера се проведе среща между ДПС и БСП, след която стана ясно, че вотът на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 ще бъде след окончателното приемане на държавния бюджет, като предстои двете политически сили да се разберат за окончателната тема на вота и за мотивите към него.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 година.
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.