НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:43

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Утвърдено е българо-македонското споразумение за намаляване на тарифите за роуминг

Утвърдено е българо-македонското споразумение за намаляване на тарифите за роуминг

18 Януари 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. Правителството утвърди подписания на 23 ноември 2017 г. в Струмица Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на информационното общество и администрацията на Република Македония за намаляване на международните тарифи за роуминг за телекомуникационни услуги. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Документът предвижда страните да насърчават мобилните оператори да постигнат конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите. В момента те са едни от най-високите в Европа – между 2,99 лв. и 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт.
Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е сред приоритетите на българското правителство и на българския еврокомисар Мария Габриел. То е част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите. Наред с политическата подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани, правителството е решено да подкрепи и редица практически решения, които да подпомогнат развитието на региона като общ пазар от 22 млн. души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Калоян Методиев, политолог: Правителството в Македония пети месец не ратифицира договора за добросъседство, а българското му отива на крака в родния град на Заев

Д-р Калоян Методиев, политолог: Правителството в Македония пети месец не ратифицира договора за добросъседство, а българското му отива на крака в родния град на Заев

4 Декември 2017 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Първото съвместно заседание на българското и македонското правителство, което се проведе на 23 ноември е грешка в положителната посока. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Калоян Методиев, политолог. По думите му правителството в Македония пети месец не ратифицира договора за добросъседство, а българското правителство му отива на крака в родния град на Заев – Струмица.
„Имам чувството, че не ние държим инициативата, а той. И ни разиграва. Опасявам се да не се получи нова версия на Груевски“, каза още д-р Методиев. Той добави, че основните акценти в срещата, свързани с намаляването цените на роуминг услугите и доизграждане на коридор № 8 са добри идеи и намерения, но това са неща, които се говорят вече доста време. „Този коридор е стратегически за балканската хоризонтала и за стабилността на региона. Цените на роуминга са полезни, но не бих ги определил като грандиозна победа. Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан каза, че македонското правителство се занимава повече с пиар, а не с реформи. Що се отнася до нашите работи, най-добре да чуят какво им каза Любчо Георгиевски – български телевизии в Македония, отваряне на КПП-та. И най-важното, според мен, е да имаме реална промяна в България – тогава от изненадващи страни може да има декларации в българщина“, подчерта д-р Методиев.
Той допълни, че само през резултатите в икономиката и реда минава притегателната сила на една държава. Д-р Методиев коментира още, че има скрит риск в сближаването ни с Македония, който е свързан с това пак да не ни излъжат. „Еуфоричните изстъпления напоследък за мен са такива индикатори. През последните 10 години се развихри ужасна антибългарска пропаганда, която никой не очакваше. А днес се сближаваме без резултати и условия. Дори атакуваха грубо Православната църква с един урбулешки устрем – давайте признавайте, сега, до довечера. Не се прави така. Докато се сближаваме на лозунги проектите вървят по линията Истанбул-Солун-Скопие-Белград-Будапеща. Струва ми се, че се предоверихме“, отбеляза д-р Методиев. Според него е ясно, че Заев работи под страх от ЕС и Съединените щати. „Не по убеждение и говори едно и също на Белград, Тирана и Атина. Искам да кажа, че романтичният подход от наша страна е безсмислен. Реални стъпки и акцент върху качествената промяна във ВМРО-ДПМНЕ ми се струват по-важни в момента“, каза д-р Методиев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историческа среща между правителствата на България и Македония (ОБЗОР)

Историческа среща между правителствата на България и Македония (ОБЗОР)

23 Ноември 2017 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Днешната среща между правителствата на България и Македония, която се проведе в Струмица, Македония, бе определена като историческа, тъй като в последните 18 години подобно нещо не се бе случвало. Самото заседание започна с разговор между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев. Срещата между двамата се проведе на четири очи, а след нея на пресконференция пред медиите бяха подписани девет документа за двустранно сътрудничество в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакцията при бедствия. Споразуменията са част от изпълнението на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, подписан на 1 август тази година. Веднага след това двамата премиери обобщиха основните моменти от заседанието, което проведоха по-рано, като стана ясно, че и за двете страни основните приоритети, по които ще се работи са транспортен коридор № 8, намаляване цените на роуминга, стимулиране на общи проекти в областта на икономиката, граничното сътрудничество, отбраната, както и въпроса за присъединяването на Македония към Европейския съюз и НАТО.
В тази връзка Зоран Заев обясни, че коридор № 8 ще допринесе за развитието на туризма, икономиката и бизнеса в България и Македония. Премиерът на Македония заяви, че за страната в момента на дневен ред стои членството ѝ в Европейския съюз, като за целта се извършват поредица от реформи. Той допълни, че македонската държава с интерес ще следи Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и ще помага с каквото може. Зоран Заев коментира също, че най-много до 6 месеца ще се намалят цените на роуминга между България и Македония. От своя страна българският премиер Бойко Борисов заяви, че с по-ниските цени на роуминга ще се подобри комуникацията между гражданите на двете държави. Той коментира и Коридор № 8 като заяви, че това е една пълноводна река около която може да развие икономика, бизнес и туризъм.
Към двамата министър-председатели бяха отправени и въпроси, свързани с отношенията между Българската и Македонската православна църква, както и за това има ли македонски език. По първата тема Заев заяви, че автокефалноста на македонската църква е много важна, но нито неговото, нито българското правителство ще се намесят в работата на двете духовни институции. Премиерът Борисов също подкрепи своя колега, заявявайки, че няма да се бъркат в работата на двете църкви. А по темата за македонския език българският министър-председател посочи, че не трябва да се връщаме назад в миналото, а да гледаме напред, защото това е в интерес и на двете държави. Зоран Заев допълни, че езикът е тема, която е важна и за двете страни, но потвърди думите на Борисов, че по-малко трябва да се говори за миналото и повече да се гледа напред в бъдещето.
В края на днешното заседание между правителствата на Македония и България се състоя и церемония по връчването на специализирано превозно средство за хора с увреждания, което е дарение от България за Струмица. В началото на ноември кабинетът на Бойко Борисов одобри отпускането на 70 000 лева за закупуването му. Дарението е в подкрепа на проект за социално включване на уязвими групи в община Струмица и създаването на условия за пълноценното участие на хората с увреждания в икономическия, социалния и културния живот в града.
По-рано през деня премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев заедно поднесоха венци пред паметника на президента на Република Македония в периода 1999-2004 година Борис Трайковски, който загина в самолетна катастрофа.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министрите на вътрешните работи на България Валентин Радев и на Македония Оливер Спасовски обсъдиха ускоряване на откриването на ГКПП "Клепало"

Министрите на вътрешните работи на България Валентин Радев и на Македония Оливер Спасовски обсъдиха ускоряване на откриването на ГКПП "Клепало"

23 Ноември 2017 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Струмица. Министърът на вътрешните работи, Валентин Радев участва в заседанието между правителствата на Република България и Република Македония, по време на което беше подписано Споразумение за сътрудничество в областта на защитата при бедствия. На двустранна среща министър Радев и македонският заместник министър-председател и министър на вътрешните работи, Оливер Спасовски, обсъдиха сътрудничеството между двете страни в областта на вътрешните работи с акцент върху борбата с тероризма и нелегалната миграция. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. Двете страни потвърдиха готовността си да засилят сътрудничеството си във всички области от двустранен интерес. Между тях е и ускоряване на откриването на ГКПП "Клепало".
България, от своя страна, ще подпомогне македонските власти в процеса на евроинтеграция. Македония се ангажира да подкрепи българската кандидатура за Генерален директор на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа SELEC
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Р Македония: Най-важна е политическата воля да се учим от другите и да градим партньорство със съседите

Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Р Македония: Най-важна е политическата воля да се учим от другите и да градим партньорство със съседите

23 Ноември 2017 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Струмица. Договорът за приятелство и добросъседство между България и Македония, подписан на 1 август, е изключително важен в областта на отбраната. Това каза специално за Агенция и Радио „Фокус“ Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Македония. „С всичко, което се случи след това в отношенията между България и Македония, показахме, че договорите не са само лист хартия, а знак за политическа воля да работим по-добре заедно“, каза още министър Шекеринска. Тя добави, че с българския военен министър Красимир Каракачанов веднъж вече са подписали споразумение в София, а днес е направено това и в Струмица. „Конкретно споразумението се отнася за механици, които работят по ремонти на танкове, и които са много потребни като кадър в Македония. Но най-важното е политическата воля да се учим от другите и да градим партньорство със съседите“, подчерта Шекеринска.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Споразумение за сътрудничество в областта на защитата при бедствия между България и Македония подписаха министрите на вътрешните работи на двете страни

Споразумение за сътрудничество в областта на защитата при бедствия между България и Македония подписаха министрите на вътрешните работи на двете страни

23 Ноември 2017 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Струмица. Споразумение за сътрудничество в областта на защитата при бедствия между България и Македония подписаха министрите на вътрешните работи на двете страни. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сътрудничеството между двете страни ще се осъществява под формата на оказване на доброволна помощ и предоставяне на информация в случай на бедствие или заплаха от такова. Ще се обменя техническа и правна документация, методологична и друга литература, видео и снимков материал във връзка с превенцията и реагирането при бедствия. Снабдяването на спасителните екипи с оборудване, провеждането на съвместни експертни срещи, семинари, учения също са обект на Споразумението.
Разпоредбите детайлно регламентират процедурите за преминаване на граници и правилата за престой на спасителни екипи на страните и тяхното оборудване. Разписани са и предоставянето на подслон и помощ за населението при евакуация. Уточнено е и използването на въздухоплавателни средства при оказването на взаимна помощ в случай на бедствие, както и всички други въпроси, свързани с координацията и управлението по време на спасителна операция, разходи, щети и компенсации, комуникация и т.н.
Разходите ще се поемат от страната, оказваща помощ.Поискалата помощ страна ще осигурява безопасност и безплатна медицинска помощ за спасителните екипи, както и логистична подкрепа за периода на операцията.
Споразумението влиза в сила от датата на получаване на последното от уведомленията, с които страните се известяват взаимно за изпълнение на необходимите национални процедури за влизане в сила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Борисов, министър-председател на България: България е пример за етническа толерантност

Бойко Борисов, министър-председател на България: България е пример за етническа толерантност

23 Ноември 2017 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Струмица. България е пример за етническа толерантност. Това каза министър-председателят на България Бойко Борисов по време на пресконференция след първото пленарно заседание между България и Македония, което се проведе в Струмица, предаде специалният пратеник на Агенция и Радио „Фокус“. „България е един пример за етническа толерантност, където всички живеем от векове заедно и всеки уважава религията на другия”, каза Борисов. Той благодари за организираното посещение до Водочкия манастир. Премиерът добави, че правителствата няма да се намесват в дейността на Църквата. „Истински ще сме щастливи нашите църкви да работят и проповядват заедно, а това е в името на добруване на двата народа”, каза Борисов и добави, че е важно народите да се разбират. „Какво по-важно от това има да се разбираме”, каза Борисов. По думите му до година и половина или две от Струмица до София ще се пътува за час и половина. В края на срещата Борисов съобщи, че на 6 и 7 декември ще се проведе голяма среща с лидерите на Западните Балкани.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева в Струмица: Ще помагаме с каквото можем на Македония по пътя ѝ за членство в Европейския съюз и НАТО

Министър Екатерина Захариева в Струмица: Ще помагаме с каквото можем на Македония по пътя ѝ за членство в Европейския съюз и НАТО

23 Ноември 2017 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Струмица. Ще помагаме с каквото можем на Македония по пътя ѝ за членство в Европейския съюз и НАТО. Това каза специално за Агенция и Радио „Фокус“ заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на България Екатерина Захариев в Струмица след провелото се заседание между България и Македония. По думите ѝ българската държава винаги ще е насреща за македонската и ще ѝ помага с каквото може тогава, когато помощта е поискана. „Нашата подкрепа за Македония в избора, който те са направили за членство в Европейския съюз и НАТО, е наистина безкористна. Ние сме готови, разбира се, основано на техните собствени заслуги и реформите, които прилагат, да помагаме с каквото можем“, подчерта Захариева. Тя допълни, че днешното заседание между двете страни е било много важно, защото е първото такова от 1999 година, тоест почти 18 години. „То бе изпълнено с дух на приятелство и добросъседство. Преди ратифкацията на договорите за добросъседство в двата парламента, ние показваме как ще работим. Обсъдихме много практични неща за хората, като роуминга, пътищата, агенциите по кадастър, двете министерства на външните работи. С всичко това ние практически приложихме договора и показахме, като дадохме пример, че най-важно е да свързвама хората и бизнеса“, каза още Захариева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Борисов, министър-председател на България: Народите на Балканите трябва да се обединяват и не трябва да оставяме тъмни петна на географската карта

Бойко Борисов, министър-председател на България: Народите на Балканите трябва да се обединяват и не трябва да оставяме тъмни петна на географската карта

23 Ноември 2017 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Струмица. Народите на Балканите трябва да се обединяват и не трябва да оставяме тъмни петна на географската карта, тъй като те го заслужават. Това каза министър-председателят на България Бойко Борисов по време на пресконференция след първото пленарно заседание между България и Македония, което се проведе в Струмица, предаде специалният пратеник на Агенция и Радио „Фокус“. „На Балканите трябва много да се пазим от думи като „нова епоха”, „исторически”, защото повече скромност ни е нужна, отколкото величие”, каза Борисов. По думите му колкото по-скромно гледат на това, което правят, толкова по-добре. „Политиката ни не е насочена нито към трети страни като възможности, а точно обратното. Трябва да направим така, че всички на Балканите да получат по равно, достатъчно, столиците ни да бъдат присъединени и да дадем на хората да пътуват и да правят бизнес, както и да се движат свободно. Затова е важно нашите приятели от Сърбия да се присъединят по-бързо в ЕС, както и тези от Албания, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина”, каза Борисов. По думите му, говорейки за Западни Балкани, не може да се пропуснат тези, които в момента са в ЕС. „Ние не трябва да ги игнорираме, а точно обратно. Ако направим всичко възможното, това ще даде възможност да търгуваме. Тайната е работа, скромност, без исторически претенции, без гръмки фрази, защото върнем ли се към тема история, приключва бъдещето. Ние съвети не даваме, ние непоискана помощ не предоставяме, а разглеждаме нашите приятели като добри съседи, с които можем да живеем добре”, каза Борисов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев, министър-председател на Р Македония: Правителствата няма да се бъркаме в отношенията между българската и македонската църква

Зоран Заев, министър-председател на Р Македония: Правителствата няма да се бъркаме в отношенията между българската и македонската църква

23 Ноември 2017 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Струмица. Правителствата няма да се бъркаме в отношенията между българската и македонската църква, само ще спомогнем за засилване на сътрудничеството между тях. Това каза министър-председателят на Р Македония Зоран Заев на пресконференция след първото пленарно заседание между България и Македония, което се проведе в Струмица, предаде специалният пратеник на Агенция и Радио „Фокус“. Изказването на македонския премиер бе във връзка със зададен към него въпрос, относно искането на Македонската църква към Българската православна църква (БПЦ) за възстановяване на евхаристийното единство и припознаване и признание на БПЦ като майка-църква, която първа я приема и признава нейната автокефалност. „Автокефалността на македонската църква е много важно за нас, но ние няма да се месим в работата на църквата“, каза още Заев. Той добави, че днешната среща между него и министър-председателят Бойко Борисов неслучйно е започнала с посещение във Водочкия манастир и други храмове. „Днес заедно с Борисов имахме възможността да се срещнем с владици, а владиката Наум ни подари и медали, с които ни пожела да се засили сътрудничеството между двете страни“, заяви Заев.
По време на пресконференцията бе зададен и въпрос, относно твърдение, изказано от доц. д-р Ана Кочева от Институт за български език при БАН, че македонски език не съществува, а е диалект на българския. Заев отговори, че в Договора за добросъседство между България и Македония е засегната и тази тема. „Езикът е тема, която е важна и за двете страни, но нека по-малко говорим за миналото и повече гледаме напред в бъдещето“, отбеляза Заев. Той допълни, че всички ние трябва да се учим от миналото. „За мен и за моя приятел Бойко Борисов е чест да сме начело на правителства, чиито граждани са приятели. В тази връзка те очакват и ние да имаме по-добри отношения, което от своя страна ще доведе до по-високи заплати, по-добра инфраструктура и други“, каза Заев. Според него с всеки нов меморандум, подписан между двете страни, се отваря възможност за реални придобивки и подобряване качеството на живот в двете страни.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С по-ниските цени на роуминга ще се подобри комуникацията на хората от двете страни

Премиерът Бойко Борисов: С по-ниските цени на роуминга ще се подобри комуникацията на хората от двете страни

23 Ноември 2017 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Струмица. Убеден съм, че до два - три месеца ще успеем да свалим роуминга и хората да могат да комуникират спокойно от двете страни на границата. Това каза българският министър- председател Бойко Борисов по време на пресконференция след първото заседание между правителствата на България и Македония, предаде специалният пратеник на Агенция и Радио „Фокус“ в Струмица. „Абсолютно съм солидарен с това, което каза колегата Зоран Заев и за декларацията и приоритетите, които ще стоят пред нас. Сега е моментът да се използва и българското председателство, след това и австрийското, румънското, както и хърватското”, каза Борисов. По думите му близо две години темата Западни Балкани не само се държи на внимание на всички в Европа, но реално да се предвижва. „ Убеден съм, че Коридор №8 е като една пълноводна река, около която да се развие икономика, бизнес, туризъм. Това е коридорът, който от Албания, през Скопие, до България дава възможност да се свърже Азия с Балканите през Дунав и Дунавската стратегия, както и съответно с топлото пристанище на София’, каза Борисов. Той подчерта, че политиката е да се присъединяват в сферата на инфраструктурата, комуникацията, енергетиката, защото това са услуги и инвестиции, които ще доведат до по-високи доходи. "Хората искат да имат работа, доходи, да пътуват и да правят бизнес, а ние сме длъжни това да им го осигурим. Политиката ни е всяка една столица да бъде свързана с друга на Балканите. Това не е рисково за ЕС, като страховете на Европа са за многото проблеми, които имаме. Всяко ново присъединяване води до допълнителни проблеми. Това, което ние предлагаме е една много видима стъпка за хората на Балканите и Европа”, каза Борисов. По думите му Балканите са едно прекрасно място, с прекрасни народи. „Тук може да се каже, че има една от най-красивата природа и природни ресурси, а ние трябва да се възползваме от това. Перспективата ЕС и НАТО е изключително важна за Македония и това е ваш избор, по който вие вървите, а ако имате нужда, ние винаги сме на среща. Желая да продължим с поредица от практически действия. Трябва да имаме пътища, жп линии, пристанища, тъй като това е бъдещото на Балканите”, каза Борисов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонски експерти идват в България за обмен на опит по въпросите за управлението на средствата от ЕС

Македонски експерти идват в България за обмен на опит по въпросите за управлението на средствата от ЕС

23 Ноември 2017 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Струмица. България ще бъде домакин на поредица работни срещи с представители на администрацията на Република Македония и ще предостави експертна подкрепа по въпросите, свързани с подготовката на македонската страна за приемане в Европейския съюз и произтичащите от това дейности по планиране, управление и контрол на инвестициите с европейско финансиране. За това се договориха заместник министър-председателят Томислав Дончев и македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи, съобщиха от правителствената информационна служба. Първите представители от администрацията на Република Македония се очаква да дойдат на работно посещение в София през месец декември. Програмата им ще включва срещи и работни формати с екипи от Централното координационно звено по управление на средствата от ЕС в Министерския съвет и експерти от министерствата на финансите, на земеделието и храните, на икономиката, на труда и социалната политика и на регионалното развитие и благоустройството.
Идеята за установяване на механизъм за сътрудничество на експертно равнище възникна още през месец юни по време на официалното посещение на премиера на Република Македония и водената от него делегация в България. Инициативата предстои да бъде официализирана със заповед на министър-председателя Бойко Борисов.
Срещата между двамата заместник министър-председатели се проведе в рамките на посещението по повод съвместното заседание на правителствата на Република България и Република Македония в град Струмица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев, министър-председател на Р Македония: До 6 месеца ще бъдат намалени цените на роуминга между България и Македония

Зоран Заев, министър-председател на Р Македония: До 6 месеца ще бъдат намалени цените на роуминга между България и Македония

23 Ноември 2017 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Струмица. Най-много до 6 месеца ще бъдат намалени цените на роуминга между България и Македония. Това каза министър-председателят на Р Македония Зоран Заев на пресконференция след първото пленарно заседание между България и Македония, което се проведе в Струмица, предаде специалният пратеник на Агенция и Радио „Фокус“. Той обясни, че до тази положителна стъпка се е стигнало след подписването на меморандум за разбирателство между българското Министерство на транспорта, информационните технология и съобщенията и Министерството на информационното общество и администрацията на Република Македония. „По закон това е нужният срок нещата да се случат, но аз се надявам, че ще успеем и по-рано да въведем по-ниски цени в роуминг между двете страни, защото това ще спомогне за по-добрата ни комуникация“, каза още Зоран Заев. Според него по-евтините разговори ще допринесат и за това да има по-добро приятелство между България и Македония, а също така ще спомогнат и за развитието на бизнес отношенията между двете държави. Премиерът на Македония също така изрази надежда, че в бъдеще пътуването между София и Скопие ще отнема не 4, а 2 часа, но това ще може да се случи само чрез Коридор № 8 и изграждането на железопътна линия.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българското правителство дари на град Струмица специализирано превозно средство за хора с увреждания на стойност 70 000 лева

Българското правителство дари на град Струмица специализирано превозно средство за хора с увреждания на стойност 70 000 лева

23 Ноември 2017 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Струмица. Българското правителство дари на град Струмица специализирано превозно средство за хора с увреждания на стойност 70 000 лева, предаде специалният пратеник на Агенция и Радио „Фокус“ в Струмица. Автомобилът бе предаден от премиера Бойко Борисов на кмета на македонския град Костадин Костадинов. Преди това представителите на двете правителства, които участваха в първото пленарно заседание на двете страни си направихме обща снимка, с която запечатаха историческият момент.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев, министър-председател на Р Македония: Коридор № 8 ще допринесе за развитието на туризма, икономиката и бизнеса в България и Македония

Зоран Заев, министър-председател на Р Македония: Коридор № 8 ще допринесе за развитието на туризма, икономиката и бизнеса в България и Македония

23 Ноември 2017 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Струмица. Коридор № 8 ще допринесе за развитието на туризма, икономиката и бизнеса в България и Македония. Това каза министър-председателят на Р Македония Зоран Заев на пресконференция след първото пленарно заседание между България и Македония, което се проведе в Струмица, предаде специалният пратеник на Агенция и Радио „Фокус“. Той обясни, че по време на срещата на четири очи, която се проведе между двете правителства, са били обсъдени важни въпроси, свързани с проекти в областта на икономиката, граничното сътрудничество, отбраната както и въпроса за присъединяването на Македония към Европейския съюз и НАТО. „Днешната ни среща в Струмица и съвместното ни заседание с българското правителство е исторически момент, какъвто бе и подписването на Договора за добросъседство между двете държави“, каза още премиерът Заев. Той добави, че заедно с премиерa Бойко Борисов са обсъдили и теми, свързани с подсилване на сътрудничеството между България и Македония в областта на бизнеса и туризма, а също така експерти от двете страни ще направят проучване за това как може да се снабдяват с газ, който да минава и към Европа. „Освен това заедно ще се изправим срещу всички съвременни трудности като тероризъм и мигрантски кризи“, подчерта Заев. Премиерът на Македония заяви, че за страната в момента на дневен ред стои членството ѝ в Европейския съюз, като за целта се извършват поредица от реформи. „В същото време се подготвяме и за членство в НАТО“, уточни Заев. Той допълни, че македонската държава с интерес ще следи Българското председателство на Европейския съюз и ще помага с каквото може. „По време на пленарното заседание договорихме с премиера Борисов, експерти в различни области от България до дойдат при нас, за да спомогнат за повишаване на капацитета ни при справяне с различни ситуации и проблеми“, добави Заев. Той изказа благодарност към българското правителство и най-вече на министър-председателят Бойко Борисов за възможността да се гради приятелство между двете страни.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българската агенция за инвестиции и Инвест Македония подписаха Меморандум за сътрудничество

Българската агенция за инвестиции и Инвест Македония подписаха Меморандум за сътрудничество

23 Ноември 2017 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Струмица. БМеморандум за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции /БАИ/ и Инвест Македония бе подписан по време на съвместното заседание на правителствата на Република България и на Република Македония в гр. Струмица. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Меморандумът ще бъде важен механизъм за стимулиране и подкрепа на бизнеса между Република България и Република Македония и ще осигури основа за развиване на тесни търговски отношения и за увеличаване на обема на двустранните инвестиции. Сътрудничество между БАИ и Инвест Македония ще осигури взаимна информационна подкрепа при осъществяването на различни видове дейности в България и Македония, които насърчават взаимното привличане на инвестиции, като бизнес форуми, изложби и панаири. Двете страни ще обменят информация за въпроси, свързани с привличането на инвестиции, включително информация за потенциални бизнес партньори /фирми от България и Македония/, публични статистически данни, аналитични прегледи, резултати от пазарни проучвания, както и информация за държавните регулаторни мерки.
Българската и македонската страна ще работят съвместно за развитието на устойчивата икономика и ще си сътрудничат в случай на проекти и програми, свързани с публично-частно партньорство, което може да бъде от полза и за двете страни. Ще бъде обменяна и информация относно дейността на работодателските организации и синдикатите, както и ще бъдат създавани партньорства за потенциално приложение в съвместни проекти като INTERREG Europe и други.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Република Македония ще обменят картографски и геодезически данни

България и Република Македония ще обменят картографски и геодезически данни

23 Ноември 2017 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Струмица. България и Репулика Македония ще обменят картографски и геодезически данни и кадастрални материали. Това предвижда Меморандумът за сътрудничество между българската Агенция по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по кадастъра на недвижимите имоти на Република Македония, който беше подписан днес между двете агенции, съобщиха от правителствената информационна служба. Събитието се проведе в град Струмица в рамките на първото съвместно заседание на правителствата на двете държави.
Обменът на кадастрална информация, особено за приграничните територии, ще помогне за изпълнението на редица икономически проекти и за подобряването на поземлените отношения и в двете страни.
В документа се предвижда още реализирането на съвместни регионални проекти от общ интерес, финансирани от фондовете на Европейския съюз.
С обмяната на информация се създават и условия за свързване на геодезическите мрежи и височинните системи на България и Република Македония, което ще има положителен ефект върху дейностите в областта на геодезията, картографията, кадастъра и геопространствените данни в рамките на европейската общност.
Меморандумът е с десетгодишен срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ще се намалят цените на роуминга между България и Македония

Ще се намалят цените на роуминга между България и Македония

23 Ноември 2017 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Струмица. Ще се намалят цените на роуминга между България и Македония. Това стана възможно след подписания днес Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на информационното общество и администрацията на Република Македония за намаляване на международните тарифи за роуминг и телекомуникационни услуги, съобщиха от правителствената информационна служба.. Споразумението бе подписано от министър Ивайло Московски и неговия македонски колега Дамян Манчевски в присъствието на министър-председателите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев.
Документът предвижда страните да насърчат мобилните оператори за постигането на конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите.
Цените на мобилните разговори между България и Македония са едни от най-високите в Европа. Те са между 2.99 лв. и 6.99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт. Подписването на тази междуправителствена спогодба е израз на политическата воля, с която ще изпратим ясно послание, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна важност за приобщаването им към ЕС, заяви министър Московски. Това ще мотивира телеком операторите да сключат споразумения за реално намаление на цените за разговори в роуминг и за ползване на интернет, допълни той.
Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е сред приоритетите на българското правителство и на българския еврокомисар Мария Габриел. Предстои дебат на европейско ниво за отпадане на високите цени за роуминг, но България е първата държава, която направи реална крачка в тази посока. Това са само част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите.
Очаква се на 6 декември да бъде подписано същото споразумение и с Република Сърбия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕСО и македонският преносен оператор (МЕПСО) подписаха споразумение за съвместни търгове за разпределение на преносни способности

ЕСО и македонският преносен оператор (МЕПСО) подписаха споразумение за съвместни търгове за разпределение на преносни способности

23 Ноември 2017 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Струмица. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и македонският преносен оператор (МЕПСО) подписаха споразумение за провеждане на съвместни търгове за разпределение на преносни способности /капацитети/. Това съобщиха от ЕСО.
Документът беше подписан от изпълнителните директори на двете дружества- Иван Йотов и Сашо Василевски в рамките на междуправителственото заседание на Република Македония и Република България, което се проведе на 23 ноември 2017 година в град Струмица.
Споразумението се подписва въз основа на съгласувани общи Правила за разпределение на преносни способности на българо-македонска граница, които бяха одобрени от националните регулаторни органи на България и Македония.
Документът регламентира условията за провеждане на съвместни тръжни процедури между двата оператора, които ще се прилагат през календарната 2018 година.
В момента ЕСО и МЕПСО разпределят по 50 % от преносните способности по междусистемните електропроводи между България и Македония, съгласно отделни тръжни правила.
Новите тръжни правила ще улеснят търговските участници, защото вече ще използват една платформа.
С общите тръжни процедури търговските участници от македонска страна ще могат да участват съвместно със своите български партньори на дневните търгове, които ЕСО ще провежда от името на двата оператора.
Тръжните процедури за резервиране на годишна и месечна разполагаема преносна способност ще се организират и провеждат от МЕПСО.
Провеждането на съвместни търгове на българо-македонската граница ще способства за увеличаване на предлаганата преносна способност, разпределяна на дневна база, като неизползваните от търговските участници годишни и месечни преносни способности ще се преразпределят допълнително от ЕСО на дневните търгове. По-голямото предлагане на дневна база ще повиши ликвидността на националните енергийни борси в региона и ще доведе до ръст на търгуваната електрическа енергия.
Общите тръжни процедури са необходимата първа стъпка по пътя към пазарно обединение и сливане на електроенергийните борси в Югоизточна Европа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Първите дипломати на България и Македония ще работят Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество да влезе в сила възможно най-скоро

МВнР: Първите дипломати на България и Македония ще работят Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество да влезе в сила възможно най-скоро

23 Ноември 2017 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Струмица. До края на годината Договорът за приятелство с Република Македония може да влезе в сила. Това стана ясно по време на среща на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров в Струмица, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). Двамата първи дипломати ще положат усилия парламентите на двете страни възможно най-бързо да ратифицират договора.
Захариева и Димитров разговаряха в рамките на съвместното заседание на правителствата на България и на Република Македония. “Поздравяваме българското правителство, че внесе ратификацията на договора в Народното събрание. Надявам се до края на годината или в началото на следващата и ние да го ратифицираме”, каза Никола Димитров. Той благодари на Захариева и за организираната от нея и шведската външна министърка Марго Валстрьом работна закуска в Брюксел, посветена на Република Македония, която се проведе преди седмица.
“Много се радвам, че нашите правителства се срещат днес в Струмица, защото от 18 години не сме имали междуправителствено заседание - заяви министър Захариева. - Аз съм оптимист за европейската интеграция на Балканите след подкрепата от страна на Федерика Могерини и Жан-Клод Юнкер, които посочиха региона като един от най-важните приоритети на ЕК.”
Въпреки че договорът за приятелство още не е влязъл в сила, България предприема първи практични мерки в подкрепа на Република Македония. Българското Министерство на външните работи финансира 6 проекта на стойност 380 000 евро. Първият от тях е вече факт, доставка на автомобил на хора със специални потребности.
Другите проекти са посветени на интеграцията на децата аутисти, за санирани на най-голямото училище в Скопие.
Двамата министри обсъдиха финансирането на коридор номер 8 и другите проекти за свързаност в региона.
Захариева и Димитров подписаха в Струмица и Платформа за активизиране на сътрудничеството между двете външни министерства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов в Струмица: За мен темата Балкани е приоритет и днешната среща е доказателство за развитието на отношенията ни

Премиерът Бойко Борисов в Струмица: За мен темата Балкани е приоритет и днешната среща е доказателство за развитието на отношенията ни

23 Ноември 2017 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Струмица. След споразумението, което подписахме на 1 август, се радвам, че с министрите си днес сядаме на една маса. За мен темата Балкани е приоритет и днешната среща е доказателство за развитието на отношенията ни. Това посочи премиерът Бойко Борисов в началото на на първото съвместно заседание на правителствата на България и Македония, съобщиха от правителствената информационна служба. Темите, които двата кабинета обсъждат, са свързани с българската подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, развитието на инфраструктурата и подобряването на свързаността – транспортна, дигитална, телекомуникационна, конкретни проекти за сътрудничество в областта на отбраната, туризма, кадастъра, сътрудничеството при бедствия.
Посещението на българска делегация в Република Македония започна със среща на четири очи между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев във Водочкия манастир, който премиерът Заев определя като едно от най-красивите места на родния му град Струмица. Преди началото на пленарните разговори министър-председателите Борисов и Заев положиха венци пред паметника на Борис Трайковски – президент на Република Македония в периода 1999-2004 г.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Днес подписваме споразумение с Македония за обучение на нейни военнослужещи в нашата школа за механо водачи

Министър Красимир Каракачанов: Днес подписваме споразумение с Македония за обучение на нейни военнослужещи в нашата школа за механо водачи

23 Ноември 2017 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Струмица. На днешното първо пленарно заседание ще подпишем споразумение с Македония за обучение на нейни военнослужещи в нашата школа за механо водачи. Това каза специално за Агенция и Радио „Фокус“ министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че в нея те ще се учат да управляват танкове, бронирани машини и прочие. „Затоплянето на отношенията между България и Македония е пример за останалите Балкански държави, които се карат и спорят, че трябва да седнат на една маса и да се опитат да потърсят това, което ги разделя“, каза още министър Каракачанов. Според него днешната среща между правителствата на България и Македония е изключително важна, защото такава не е имало от около 1999 година насам. „Когато говорим за мир, спокойствие и добросъседство на Балканите, кои две държави, ако не България и Македония трябва да дадат пример в тази посока. По време на днешното заседание ще бъдат подписани 9 меморандума, които отварят отношенията в областта на икономиката, в областта на отбраната, сигурността и въобще във всички области“, подчерта военният министър Красимир Каракачанов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Среща на четири очи се провежда между българския премиер Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев в Струмица

Среща на четири очи се провежда между българския премиер Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев в Струмица

23 Ноември 2017 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Струмица. В момента се провежда среща на четири очи между двамата министър-председатели Бойко Борисов и Зоран Заев, с която ще бъде поставено и началото на първото съвместно заседание на правителствата на България и Република Македония, предаде специалният пратеник на Агенция и Радио „Фокус“.
Очаква се да бъдат подписани девет документа за двустранно сътрудничество в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакцията при бедствия. Споразуменията са част от изпълнението на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, подписан на 1 август тази година.
От българска страна в заседанието ще участват вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министрите Валентин Радев, Николай Нанков, Нено Димов, Румен Порожанов, Ивайло Московски, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.
Предвидена е и церемония по връчването на специализирано превозно средство за хора с увреждания, което е дарение от България за Струмица. В началото на ноември кабинетът одобри отпускането на 70 000 лева за закупуването му. Дарението е в подкрепа на проект за социално включване на уязвими групи в община Струмица и създаването на условия за пълноценното участие на хората с увреждания в икономическия, социалния и културния живот в града.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С поднасяне на венци, премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха паметта на Борис Трайковски

С поднасяне на венци, премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха паметта на Борис Трайковски

23 Ноември 2017 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Струмица. С поднасяне на венци, премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха паметта президента на Република Македония в периода 1999-2004 година Борис Трайковски, който загина в самолетна катастрофа, предаде специалният пратеник на Агенция и Радио „Фокус“ в Струмица.
Паметникът на Борис Трайковски се намира в центъра на Струмица, близо до Дома на армията. На него е изписан цитат от думите на покойния президент Трайковски, който гласи: „Сите заедно споделуваме една единствена судбина, наречена Македония”.
Официални гости на церемонията от българска страна бяха вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министрите Валентин Радев, Николай Нанков, Нено Димов, Румен Порожанов, Ивайло Московски, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова. От македонска страна присъстваха Радмила Шекеринска, Оливер Спасовски, Буяр Османи, Кочо Ангушев, Никола Димитров, Горан Сугарески, Люпчо Николовски, Дамян Манчевски, Сухейл Фазлиу, Садула Дураку, Кире Наумов и Драги Рашковски.
След поднасянето на венци пред паметника на президента Трайковски, Бойко Борисов и Зоран Заев се срещнаха с местни жители на Струмица, които скандираха техните имена.
В момента се провежда среща на четири очи между двамата министър-председатели Бойко Борисов и Зоран Заев, с която ще бъде поставено и началото на първото съвместно заседание на правителствата на България и Република Македония.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Договорът за добросъседство с България ще бъде ратифицирано до края на годината

Зоран Заев: Договорът за добросъседство с България ще бъде ратифицирано до края на годината

17 Ноември 2017 | 13:36 | Агенция "Фокус"
София/Скопие. Договорът за добросъседство с България ще бъде ратифициран до края на годината. Това заяви министър-председателят на югозападната ни съседка в интервю за българска медия, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.,
„Македония получи много от Договора за добросъседски отношения с България и не загуби нищо. Говорим на език, който разбираме. Само заедно можем да си помогнем и да продължим напред", подчерта македонският премиер.
По отношение на историческите въпроси, които засега двете страни, Заев заяви, че в учебниците вече не се говори за „българския фашистки окупатор", и че македонското общество е осъдило разрушаването на паметника на Каймакчалан. Заев увери, че Македония и България не са просто приятели, но и съюзници.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: Минаха няколко месеца от Договора за добросъседство и Македония само получава, нищо не загуби от него

Македонският премиер Зоран Заев: Минаха няколко месеца от Договора за добросъседство и Македония само получава, нищо не загуби от него

17 Ноември 2017 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Всички критици на Договора за добросъседство казваха, че се случва предателство на Македония, че страната ни ще загуби от този договор. Ето, минаха няколко месеца и Македония само получава. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ македонският министър-председател Зоран Заев. „Предадох изолираната Македония в името на европейска Македония. Не изгубихме нищо. Буквално този договор е нещо, което всички модерни земи сключват такива договори. Политиците са длъжни да отворят бъдеще на своите граждани. Ние говорим и на български, и на македонски, и на струмски диалект, който е близък до българския език“, коментира Заев. По думите му падналата от власт ВМРО-ДПМНЕ иска референдум преди ратификацията на договора и го критикува… макар именно по нейно време той да е бил подготвен: „Аз работих по него месец”. Според него българите и македонците говорят на език, с който да се разберат. „Абсолютно на двете земи стоят два различни народа и два различни езика. Нашият е македонският, а вашият българският. Македонският народ си има своя история от векове назад. Самоопределянето е абсолютно право на всеки народ и е демократично и универсално. Вярвам, че всеки историк си тълкува историята. Това е вечен дебат. Попитали цар Самуил какъв е той, когато бил жив, той не казал дали е българин, или македонец, а син на Господ“, допълни македонският премиер.
По повод кървавите сблъсъци в парламента в Скопие през април и скандалите от времето на предишната власт, Заев беше категоричен, че вече в съда не само влизат обвинителни актове, но и се издават присъди. „Народът ни е малко нетърпелив, но Зоран Заев няма да е като Никола Груевски да звъни на съдията”, подчерта министър-председателят. Според него предшественикът му трябва да се изправи пред Темида, ако бъдат открити достатъчно доказателства за закононарушения: „Премиерът трябва да работи с опозицията, с гражданските организации, но най-важна е правдата. Ако не се осъдят тези, които са грешили преди, без значение от коя партия са, сегашната генерация ще повтори действията им”. По думите му законовите промени за двуезичността ще дадат възможност за по-широка употреба на майчиния език, но македонският ще остане основен. Целта – икономическото развитие на страната да върви напред. През 2020 г. или 2021 г. в западната ни съседка ще има преброяване, като българите ще могат да се посочат като такива.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: Македония беше скарана с всичките си съседи, а сега е приятел с тях

Македонският премиер Зоран Заев: Македония беше скарана с всичките си съседи, а сега е приятел с тях

17 Ноември 2017 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Македония беше скарана с всичките си съседи, а сега е приятел с тях. Това каза македонският премиер Зоран Заев в интервю за предаването "Тази сутрин" по бТВ. Много неща се промениха в Македония - на първо място това е свободата. Ние сме част от Европа. Свободата, човешките права, демокрацията трябва да са на върховно ниво. Това е първата промяна, коментира Заев.
По думите му Македония от страна, която беше скарана с всичките си 5 съседи, сега е приятел с всичките тях - значи може много бързо да се променят нещата. Буквално в периода преди 7-8 години имахме големи кавги с всичките ни съседи. В момента с Албания и Косово имаме отлично сътрудничество, всеки ден напредваме в сътрудничеството ни със Сърбия. С България сме не само приятели, а и съюзници след договора. С Гърция градим огромно приятелство - остана един политически въпрос, който се надявам да решим, коментира македонският премиер.
Зоран Заев коментира и нощта след избора на председателя на македонския парламент, когато бе нападнат от протестиращи, влезли в сградата на Народното събрание. "Сега съм добре. На челото ми останаха белезите, за да ми напомнят това да не се повтаря нито в Македония, нито в света". Той заяви, че Македония е преминала през една тежка политическа криза, която всички се надяват да не се повтаря. Тези белези ще ме подсещат да не бъдем същите като предшествениците ни, но и ще напомнят на всички, че Македония трябва гледа само напред към бъдещето, а не назад, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 2018 г.
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 201...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.