НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николай Нанков: Стената на яз. „Бели Искър“ ще бъде отремонтирана, но това не е най-спешният ремонт в страната, който трябва да се извърши

Министър Николай Нанков: Стената на яз. „Бели Искър“ ще бъде отремонтирана, но това не е най-спешният ремонт в страната, който трябва да се извърши

29 Ноември 2017 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Стената на яз. „Бели Искър“ ще бъде отремонтирана, но това не е най-спешният ремонт в страната, който трябва да се извърши. Това каза на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Актът за собственост не дава права. Актът е незаконосъобразен. Към момента имаме ясна визия. Задавам си отново въпроса относно цялостната истерия. Стената се експлоатира абсолютно оптимално. Експлоатира се от „Софийска вода“. Ремонтите дейности са извършвани от „Софийска вода“. След 2009 г. се дават правомощия на държавата. Стената ще бъде отремонтирана, но не е най-спешният ремонт в страната, който трябва да бъде извършен“, коментира Нанков и подчерта, че институциите работят.
Във връзка с лошо състояние на участък от автомагистрала „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора той посочи, че наистина в активната лента има проблем. „Решихме този ремонт да стартира през пролетта на 2018 г. Ако можем да направим нещо в началото на декември, имаме и финансовият ресурс, но зависи от метеорологичните условия. Това е един от нашите приоритети. „Тракия“ има проблем и в Пазарджишко. От 16.30 часа до полунощ, когато намаля трафика и когато успяхме да извадим и обърналия се тежкотоварен автомобил, стартирахме с 24 снегопочиствщаи машини. Факт е, че в първоначалните минути на снега имаше около 2 см задържане на покривка. За съжаление, грешки на водачи създават кризисна ситуация за всички участници в движението“, обясни още Николай Нанков.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: МРРБ не е собственик на язовири, затова обжалваме акта, който ни бе наложен за „Бели Искър“

Министър Николай Нанков: МРРБ не е собственик на язовири, затова обжалваме акта, който ни бе наложен за „Бели Искър“

23 Ноември 2017 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Петрич. МРРБ не е собственик на язовири, затова обжалваме акта, който ни бе наложен за „Бели Искър“. Това каза пред журналисти регионалният министър Николай Нанков след откриването на ремонтираната отсечка на пътя Старчево – Кърналово – Първомай в община Петрич, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той обясни, че всъщност самото наказателно постановление е от 1 месец. „Специално за язовир „Бели Искър“ много мога да поспоря по отношение изправността на стената, тъй като през последните години той се обследва от експерти и мога да кажа, че в момента се експлоатира в едно наистина добро оптимално състояние. Говорим за проблем в стената при евентуално земетресение с над 9 по Рихтер“, каза още министър Нанков. Той добави, че от няколко години има гражданска инициатива, която е устойностила проекта на 68 милиона лева за укрепване на стената. „Аз пък се притеснявам, че в случая става дума за това да харчим едни пари за една стена, която не е в толкова лошо състояние“, отбеляза Нанков. Той заяви, че експертите на МРРБ са разгледали и други проекти, които са на стойност около 20 милиона лева. По отношение на останалите язовири в страната Нанков посочи, че от 2015 година има единен орган, който отговаря за нормалната експлоатация и безопасността на язовирите, включително и техните стени – Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която следи за тяхното състояние.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор сезира премиера за предприемане на мерки спрямо контролни органи, свързани с поддръжката на язовирите (ОБЗОР)

Главният прокурор сезира премиера за предприемане на мерки спрямо контролни органи, свързани с поддръжката на язовирите (ОБЗОР)

22 Ноември 2017 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. На редовното правителствено заседание в Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов използва случая да обяви, че има писмо от главния прокурор във връзка с направените проверки по язовирите в последните години. „Резолирал съм го до министъра на икономиката, на екологията, на МРРБ и кмета на София да се извършат незабавни мерки, да се изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин. По принцип препоръката е за яз. „Бели Искър“, уточни Борисов.
Пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че яз. „Бели Искър“ има констатирани проблеми и затова са подготвени проекти за реконструкция на язовирната стена. Тя уточни, че съоръжението има акт за държавна собственост, но в същото време концесионерът „Софийска вода“ го стопанисва, съгласно концесионния договор. Фандъкова призна, че язовирът се нуждае от конструкция на стената. По думите й ще бъде възложено на областния управител на София да избере съответния проект, защото това не е лесно. „Това е капиталова инвестиция и затова сме се договорили, че това ще бъде извършено от областния управител. Очаквам всеки момент това да му бъде възложено от страна на регионалния министър. Средствата трябва да бъдат отпуснати, но по-важното е да се избере проектът. Това беше много трудно, защото работим от 3-4 години по този въпрос и винаги опираме до това кой да бъде избраният проект. Има правени няколко експертни съвета и всеки път има особени мнения от страна на експертите“, коментира Фандъкова. По думите й няма единно становище кой е най-добрият за тази задача проект. Кметът на София уточни, че прокуратурата работи по този въпрос отдавна и са в контакт. „Отговаряме отдавна по тези въпроси – както ние, така и регионалното министерство. Така че е съвсем резонно да има ангажимент и от страна на прокуратурата да ни бъде предоставено писмо и препоръки, които трябва да изпълним“, каза още Йорданка Фандъкова.
От Министерството на регионалното развитие и благоустройството обявиха, че безопасната експлоатация на язовир „Бели Искър“ е осигурена чрез поддържане на по-ниско водно ниво, като предстои на язовирната стена да бъде извършена реконструкция за постигане на по-висока сеизмична устойчивост. От МРРБ също потвърдиха, че конкретното съоръжение е на територията на община Самоков, публична държавна собственост е и следва да бъде в управление на областния управител на Софийска област. От министерството уточниха още, че технически експертен съвет ще определи най-доброто техническо решение, по което да бъдат извършени строително-монтажните работи.
Областният управител на София Илиан Тодоров също разпространи своя позиция по случая, в която заявява, че искат да му прехвърлят чужди отговорности и дългогодишната безотговорност на държавата относно яз. „Бели Искър”. По думите му въпреки че съоръжението не е собственост на Софийска област, е готов да избера проект за укрепване на стената на язовира. „Готов съм и да предприема ремонтни дейности, единствено когато официално получа подобен проект, нужното финансиране за СМР и щатни бройки за експертен състав, който да осъществява техническата експлоатация на язовира и съоръженията към него. Все някой трябва да оправи тази бъркотия и дългогодишното „измъкване“ на редица министри, кметове и държавни служители като цяло“, се посочва още в позицията на областния управител.
От прокуратурата дадоха подробности по казуса, като уточниха, че 81 язовира са в предаварийно състояние. Заместникът на главния прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова уточни, че са възложили чрез председателя на ДАМТН проверка в национален мащаб по отношение на техническото състояние на всички язовирни стени и съоръженията към тях. В хода на проверката са били констатирани негативни тенденции, които са актуални и към настоящия момент. При проверени 4390 язовирни съоръжения, 54,41% от тях са в неизправно, частично работоспособно или неизправно неработоспособно състояние. Има и масово неизпълнение на издадените от ДАМТН задължителни предписания. Въпреки констатираните многобройни нарушения на изискванията за технически годно безопасно експлоатиране на язовирните стени, е изключително малък броят на съставените актове за установяване на административно нарушение. Освен това се касае и за не предприети принудителни административни мерки. Според прокурор Петрова контролният орган в лицето на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е проявила бездействие. „Посочено е, че такива мерки, въпреки наличието на основание за това, не се налагат „поради непълна правна уредба“, която, според председателя на ДАМТН, обуславя невъзможност да се наложат такива мерки. Считаме, че това становище е неправилно, то не може да бъде споделено, тъй като се касае за регламентирана в Закона за водите компетентност, при това изключителна, на председателя на ДАМТН да налага принудителни административни мерки по отношение на язовирни съоръжения, намиращи се в предаварийно състояние“, допълни тя и уточни, че от прокуратурата считат, че законовата уредба е пределно ясна и регламентирана. „Броят на съставените актове за установяване на административно нарушение са 6. Имам предвид по отношение на тези 205 язовира, които са с най-висока степен на неизправност. По отношение на 129 от тези 205 язовира, сме изправени пред неизпълнение продължително във времето на дадени предписания през последните 2 години за гарантиране на технически безопасно състояние на язовирите“, допълни Ася Петрова и уточни, че отговорността за финансирането на неотложните ремонтни дейности на яз. „Бели Искър“ се прехвърля между институциите. Тя обясни, че в хода на разпоредената от ВАП проверка по спазване на Закона за водите във връзка с обезпечаване на техническата безопасност на яз. „Бели Искър“ се е установило, че независимо от промяната по отношение на собствеността на язовира, в нарушение на Закона за държавната собственост, в продължение на повече от 6 години от възникването на правото на собственост в полза на държавата, не е документирано по надлежния ред – чрез акт за публична държавна собственост. „Такъв бе съставен едва след намесата на ВАП в изпълнение на наше разпореждане от 18 януари 2017 г. Но до настоящия момент не са предприети ремонтни дейности в изпълнение на наше разпореждане за гарантиране на безопасността на съоръжението. Единствените предприети действия в изпълнение на ВАП са мерките по спазването на въведените ограничения за натоварване при експлоатация на стената на яз. „Бели Искър“, обясни тя.
ВАП ангажира министъра на околната среда и водите, регионалния министър, министъра на енергетиката, министъра на вътрешните работи, председателя на ДАМТН, изпълнителният директор на „Софийска вода“ АД и кмета на Столична община за предприемане на незабавни конкретни мерки - организационни, контролни, санкционни и превантивни с оглед предотвратяване на опасни последици при експлоатацията на язовирната стена. Ася Петрова уточни, че поради констатирано от страна на ДАМТН бездействие, проявено от страна на министъра на регионалното и благоустройството във връзка със задължения за предприемане на ремонтни действия по отношение на язовирната стена на яз. „Бели Искър“, е съставен акт през август 2017 г. за установяване на административно нарушение на регионалния министър. „Нямаме данни да е издадено наказателно постановление, но така или иначе е стартирано производство административно-наказателно за привличане към административно-наказателна отговорност на министъра. Не предприемането на действия по започване на укрепителните мероприятия (ремонтните) по отношение на язовирната стена на яз. „Бели Искър“ се дължи и на независимия регулатор КЕВР, според което концесионерът не следва да се натоварва с инвестиционни разходи по поддръжката и експлоатацията на яз. „Бели Искър“, уточни тя и подчерта, че изложените проблеми със сигурност са със засилено обществено значение, тъй като се касае за живота и здравето на гражданите. Именно поради тази причина прокуратурата е сезирала министър-председателя на Р България.
Малко по-късно стана ясно, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е внесло пред Районния съд в Самоков жалба срещу наказателното постановление за административна санкция за неизпълнение на предписание за язовир „Бели Искър“. Наказателното постановление е издадено от зам.-председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Аргументът на министерството за оспорване на глобата е, че е издадена неоснователно, тъй като МРРБ не е пряко задълженото лице, което трябва да изпълнява предписанията за язовир „Бели Искър“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДАМТН е извършила над 4 хил. проверки на язовирите в страната и са съставени повече от 395 Акта от началото на 2017 г.

ДАМТН е извършила над 4 хил. проверки на язовирите в страната и са съставени повече от 395 Акта от началото на 2017 г.

22 Ноември 2017 | 17:50 | Агенция "Фокус"
София. От началото на 2017 г. до 17.11.2017 г. инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са участвали в проверки на 4175 проверки на язовири в цялата страна. За нарушение на Закона за водите и неизпълнение на Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях, както и на контрол за техническото им състояние (Наредбата) са съставени и връчени 395 бр. актове за установяване на административни нарушения. Това съобщиха от пресцентъра на ДАМТН.
Паралелно с това се извършва постоянен мониторинг на 205 язовира, определени като потенциално опасни в писмо, изпратено до Върховната административна прокуратура. През активния дъждовен сезон на тях се правят инспекции всяка седмица. Други язовири се поддържат изпразнени, за което се осъществява постоянен контрол.
Припомняме, че тези правомощия са възложени на ДАМТН от 1 януари 2016 г. Оттогава до сега направените проверки са над 7 хил. През първата година от дейността на специализираната дирекция към държавната агенция няма голям брой съставени актове за установяване на административни нарушения поради спецификата на проверките, разписано в нормативната уредба. При първа проверка на собствениците се дават предписания за отстраняване на констатираните нарушения със срок, който често е по няколко месеца заради сложността на нужните ремонти. Едва при последващите проверки се съставят актове, в случай, че не са предприети нужните действия. Показателно за активността на дирекцията в тази посока е, че през 2017 г. средно всеки ден се издава акт на собственик на язовир.
С цел още по-ефективен контрол и оптимизиране на дейността на ДАМТН в момента се работи по промени в Закона за водите, които предвиждат по-ефикасен контрол за безопасната експлоатация и техническа изправност на язовирните стени и съоръженията към тях проблеми вследствие на непълнота на законовата уредба, чрез използване на световна практика препоръчвана от Международната комисия по големите язовири и особено световния опит относно експлоатацията и контрола на малките язовири за постигането на ефективен държавен контрол върху язовирите. За което агенцията е предложила следните необходими изменения:
- В зависимост от размерите – височина на язовирната стена и обема на водохранилището се извършва класификация на язовирите. Въвежда се класификация на язовирите, съгласно критериите на Международната комисия по големите язовири на „големи“ и „малки“.
- С въвеждането на класификация на язовирите по степени на потенциална опасност се дава възможност за определяне на различна периодичност на проверките от страна на контролния орган.
- Промяна в компетенциите на комисиите, които се назначават от областните управители съгласно чл. 138а, ал. 3 от Закона за водите и ограничаване на подлежащите на проверка обекти, а именно: проверка и оценка на готовността за безопасна експлоатация на язовирите с висока степен на потенциална опасност на територията на съответната област в нормални, екстремни и аварийни условия.
- Регламентиране на случаите, когато могат да се прилагат принудителни административни мерки, начинът за тяхното приложение и редът за тяхното обжалване. С регламентирането на случаите, когато могат да се прилагат принудителни административни мерки, начинът за тяхното приложение и редът за тяхното обжалване се дава възможност за законосъобразното им прилагане. Принудителните мерки трябва да бъдат прилагани само в изрично и точно изброени в закон или указ случаи, компетентният орган не може да ги налага произволно. Те трябва да са точно посочени в правната норма и да се прилагат по реда и начина, предвидени там, като издаването им трябва да е в съответствие с целта на закона, по който са предвидени.
- Обособяване в един имот на язовирите и водохранилищата им, ведно с принадлежащите им земи и съоръжения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ обжалва наказателното постановление за язовир „Бели Искър“

МРРБ обжалва наказателното постановление за язовир „Бели Искър“

22 Ноември 2017 | 17:27 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) внесе пред Районния съд в Самоков жалба срещу наказателното постановление за административна санкция за неизпълнение на предписание за язовир „Бели Искър. Това научи Агенция „Фокус“ от източници в министерството.
Наказателното постановление е издадено от зам.-председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Аргументът на министерството за оспорване на глобата е, че е издадена неоснователно, тъй като МРРБ не е пряко задълженото лице, което трябва да изпълнява предписанията за язовир „Бели Искър“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров: Искат да ми прехвърлят чужди отговорности и дългогодишната безотговорност на държавата относно яз. „Бели Искър”

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров: Искат да ми прехвърлят чужди отговорности и дългогодишната безотговорност на държавата относно яз. „Бели Искър”

22 Ноември 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
София. Искат да ми прехвърлят чужди отговорности и дългогодишната безотговорност на държавата относно яз. „Бели Искър”. Това се казва в позицията на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров по темата с язовир „Бели Искър“. „Фокус“ публикува позицията на областния управител без редакторска намеса:

Язовир „Бели Искър“ е публична държавна собственост с предоставени права на управление на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в изпълнение на указания на Върховна административна прокуратура от 18.01.2017г. Ето и защо днес от Прокуратурата на Република България твърдят следното: „Съставен е акт на министъра на регионалното развитие заради бездействие и липсата на ремонт на стената. Актът е от месец август 2017 година. Стартирано е административно производство.“
През 1999 г. Столична община отдава на концесия яз. „Бели Искър“ на Софийска вода за срок от 25 години. Плащанията по концесионния договор от страна на Софийска вода постъпват изцяло по сметка на Столична община. Явно е, че концесионерът „Софийска вода“ желае единствено да печели на гърба на българите. Концесионерът постоянно повишава цените на водата за крайните потребители, а когато има нужда от ремонтни дейности на използваните съоръжения, същите трябва да бъдат извършени от и за сметка на гражданите и държавата, а не от онзи, който печели от тях от продажбата на вода – „Софийска вода“.
Ето и защо министър-председателят на Република България г-н Борисов резолира писмото от главния прокурор г-н Цацаров не до Областния управител на Софийска област, а до министрите на икономиката, на екологията, на регионалното развитие и до кмета на София, които да предприемат незабавни мерки и да изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин.
Въпреки че яз. „Бели Искър“ не е собственост на Софийска област, съм готов да избера проект за укрепване на стената на язовира. Готов съм и да предприема ремонтни дейности, единствено когато официално получа подобен проект, нужното финансиране за СМР и щатни бройки за експертен състав, който да осъществява техническата експлоатация на язовира и съоръженията към него. Все някой трябва да оправи тази бъркотия и дългогодишното „измъкване“ на редица министри, кметове и държавни служители като цяло.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ: Осигурена е безопасната експлоатация на язовир „Бели Искър“

МРРБ: Осигурена е безопасната експлоатация на язовир „Бели Искър“

22 Ноември 2017 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Безопасната експлоатация на язовир „Бели Искър“ е осигурена чрез поддържане на по-ниско водно ниво, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои на язовирната стена да бъде извършена реконструкция за постигане на по-висока сеизмична устойчивост.
Язовирът, който е на територията на община Самоков, е публична държавна собственост и следва да бъде в управление на областния управител на Софийска област. Към настоящия момент е налице действащ концесионен договор между Столична община и „Софийска вода“ АД, по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир „Бели Искър“ се осигуряват от концесионера.
За извършване на реконструкцията на язовирната стена предстои в най-кратък срок да бъде подписано споразумение между всички заинтересовани страни.
Технически експертен съвет ще определи най-доброто техническо решение, по което да бъдат извършени строително-монтажните работи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Ася Петрова: Отговорността за финансирането на неотложните ремонтни дейности  на яз. „Бели Искър“  се прехвърля между институциите

Прокурор Ася Петрова: Отговорността за финансирането на неотложните ремонтни дейности на яз. „Бели Искър“ се прехвърля между институциите

22 Ноември 2017 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Отговорността за финансирането на неотложните ремонтни дейности на яз. „Бели Искър“ се прехвърля между институциите. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Петрова обясни, че в хода на разпоредената от ВАП проверка по спазване на Закона за водите във връзка с обезпечаване на техническата безопасност на яз. „Бели Искър“ се е установило, че независимо от промяната по отношение на собствеността на язовира, в нарушение на Закона за държавната собственост, в продължение на повече от 6 години възникването на правото на собственост в полза на държавата не е документирано по надлежния ред – чрез акт за публична държавна собственост. „Такъв бе съставен едва след намесата на ВАП в изпълнение на наше разпореждане от 18 януари 2017 г. Но до настоящия момент не са предприети ремонтни дейности в изпълнение на наше разпореждане за гарантиране на безопасността на съоръжението. Единствените предприети действия в изпълнение на ВАП са мерките по спазването на въведените ограничения за натоварване при експлоатация на стената на яз. „Бели Искър““, обясни тя. По думите на Ася Петрова отговорността за финансирането на тези наложителни ремонтни дейности се прехвърля между министерства, Столична община, областната управа и концесионера „Софийска вода“ АД. „Поради това с оглед на констатираното бездействие по отношение на непредприемането на ремонтни действия на 26 октомври 2017 г. ВАП ангажира министъра на околната среда и водите, регионалния министър, министъра на енергетиката, министъра на вътрешните работи, председателя на ДАМТН, изпълнителният директор на „Софийска вода“ АД и кмета на Столична община за предприемане на незабавни конкретни мерки - организационни, контролни, санкционни и превантивни с оглед предотвратяване на опасни последици при експлоатацията на язовирната стена“, коментира Петрова. Тя уточни, че поради констатирано от страна на ДАМТН бездействие проявено от страна на министъра на регионалното и благоустройството във връзка със задължения за предприемане на ремонтни действия по отношение на язовирната стена на яз. „Бели Искър“ е съставен акт през август 2017 г. за установяване на административно нарушение на регионалният министър. „Нямаме данни да е издадено наказателно постановление, но така или иначе е стартирано производство административно-наказателно за привличане към административно-наказателна отговорност на министъра. Не предприемането на действия по започване на укрепителните мероприятия (ремонтните) по отношение на язовирната стена на яз. „Бели Искър“ се дължи и на независимия регулатор КЕВР, според което концесионерът не следва да се натоварва с инвестиционни разходи по поддръжката и експлоатацията на яз. „Бели Искър““, уточни тя и допълни, че тази позиция противоречи на параграф 10 ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закон за изменение и допълнение на Закона за водите, предвиждащи, че при промяна в собствеността върху водно стопански системи, предоставени на концесия не се засяга предоставянето по отношението на тези обекти права и задължения на страните по договора за концесия. „А според договора за концесия, сключен между Столична община и „Софийска вода“ АД концесионерът е изцяло задължен и отговорен за своя сметка и риск за всички аспекти от експлоатацията и поддръжката на яз. „Бели Искър“. Изложените проблеми със сигурност са със засилено обществено значение, тъй като се касае за живота и здравето на гражданите. Ето защо ние сме сезирали министър-председателя на Р България“, каза още Ася Петрова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Ася Петрова: Проявено е бездействие от страна на ДАМТН по отношение на язовирните съоръжения

Прокурор Ася Петрова: Проявено е бездействие от страна на ДАМТН по отношение на язовирните съоръжения

22 Ноември 2017 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. Касае се за бездействие, проявено от компетентният контролен орган – ДАМТН. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й не са предприети принудителни административни мерки. „Като например, извеждане от експлоатация на язовирните съоръжения или преустановяване ползването на язовирни съоръжения, които са в предаварийно състояние или неработоспособно. Разпоредихме допълнителна проверка, която отново възложихме на компетентния орган – ДАМТН, в хода на която да се установят язовирите, които са с най-висока степен на неизправност и същевременно опасни за населението. Резултатите от проверката са обобщени в доклад, който ни е изпратен на 13 март 2017 г. Посочени са 205 язовира с най-висока степен на неизправност и опасни за населението. В доклада е посочено за пореден път, че се касае за масово неизпълнение на дадени задължителни предписания от страна на контролния орган“, обясни Петрова. По думите й изрично е посочено, че не са наложени принудителни административни мерки. „Посочено е и че такива мерки, въпреки наличието на основание за това, не се налагат „поради непълна правна уредба“, която, поред председателя на ДАМТН, обуславя невъзможност да се наложат такива мерки. Считаме, че това становище е неправилно, то не може да бъде споделено, тъй като се касае за регламентирана в Закона за водите компетентност, при това изключителна, на председателя на ДАМТН да налага принудителни административни мерки по отношение на язовирни съоръжения, намиращи се в предаварийно състояние“, допълни тя и уточни, че от прокуратурата считат, че законовата уредба е пределно ясна и регламентирана. „Броят на съставените актове за установяване на административно нарушение са една 6. Имам предвид по отношение на тези 205 язовира, които са с най-висока степен на неизправност. По отношение на 129 от тези 205 язовира, сме изправени пред неизпълнение продължително във времето на дадени предписания през последните 2 години за гарантиране на технически безопасно състояние на язовирите. По отношение на това бездействие на компетентния орган, ВАП на 17 март 2017 г. сезира министъра на икономиката за преценка за необходимостта да се възложи на инспектората към МИ проверка на дейността на ДАМТН за контрола върху състоянието на язовирите“, обясни тя и посочи, че министърът на икономиката е възложил такава проверка. „След забава и нееднократно удължаване на срока на проверката, на 25 октомври 2017 г. във ВАП беше представен доклад, съдържащ констатации за проверката от МИ. За съжаление, в него се споделя схващането, което е застъпено и от ДАМТН, че се касае за непълна правна уредба, която препятства възможността да се налагат принудителни административни мерки“, каза още Ася Петрова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Ася Петрова: 81 язовира са в предаварийно състояние

Прокурор Ася Петрова: 81 язовира са в предаварийно състояние

22 Ноември 2017 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. 81 язовира са в предаварийно състояние. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ВАП възложи чрез председателя на ДАМТН проверка в национален мащаб по отношение на техническото състояние на всички язовирни стени и съоръженията към тях. В хода на проверката бяха констатирани следните негативни тенденции, които за съжаление са актуални и към настоящия момент. Първо, изискванията за безопасна техническа експлоатация не се изпълняват в преобладаващия брой случаи. Конкретно при проверени 4390 язовирни съоръжения, 54,41% от тях са в неизправно, частично работоспособно или неизправно неработоспособно състояние. Второ, констатира се масово неизпълнение на издадените от ДАМТН задължителни предписания. Важно е да уточним, че изпълнението им не е било обвързано от контролния орган със срок“, коментира Петрова. По думите й това на практика изключва възможността за санкциониране на неизпълнение на дадени задължителни предписания. „Контролният орган е издал нови предписания, отново пропускайки да фиксира изпълнението на тези предписания със съответен срок. Четвърто, въпреки констатираните многобройни нарушения на изискванията за технически годно безопасно експлоатиране на язовирните стени, както вече обявих над 2000 язовирни съоръжения са в технически негодно състояние, 81 язовира са в предаварийно състояние, по-голяма част от съставените актове са след намесата на ВАП“, допълни тя и уточни, че е изключително малък броят на съставените актове за установяване на административно нарушение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Прокуратурата работи по въпроса с яз. „Бели Искър“ отдавна, но няма единно становище кой проект за реконструкцията му е най-добрият

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Прокуратурата работи по въпроса с яз. „Бели Искър“ отдавна, но няма единно становище кой проект за реконструкцията му е най-добрият

22 Ноември 2017 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата работи по въпроса с яз. „Бели Искър“ отдавна, но няма единно становище кой проект за реконструкцията му е най-добрият. Това каза пред журналисти в Министерския съвет кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с получената препоръка от главния прокурор, свързана с яз. „Бели Искър“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Очаквам всеки момент да бъде възложено на областния управител на Софийска област от страна на регионалния министър. Целият язовир е публична-държавна собственост. Ремонтът ще бъде поетапно и се надявам да се направи съответната организация. Средствата трябва да бъдат отпуснати, но по-важното е да се избере проектът. Това беше много трудно, защото работим от 3-4 години по този въпрос и винаги опираме до това кой да бъде избраният проект. Има правени няколко експертни съвета и всеки път има особени мнения от страна на експертите“, коментира Фандъкова. По думите й няма единно становище кой е най-добрият за тази задача проект.
„След като бъде избран и има съответната стойност, тогава вече ще трябва да се отпуснат. Прокуратурата работи по този въпрос отдавна. Ние сме в контакт. Отговаряме отдавна по тези въпроси – както ние, така и регионалното министерство. Така че е съвсем резонно да има ангажимент и от страна на прокуратурата да ни бъде предоставено писмо и препоръки, които трябва да изпълним“, каза още Йорданка Фандъкова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Яз. „Бели Искър“ има констатирани проблеми и затова са подготвени проекти за реконструкция на язовирната стена

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Яз. „Бели Искър“ има констатирани проблеми и затова са подготвени проекти за реконструкция на язовирната стена

22 Ноември 2017 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Яз. „Бели Искър“ има констатирани проблеми и затова са подготвени проекти за реконструкция на язовирната стена. Това каза пред журналисти в Министерски съвет кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с получената препоръка от главния прокурор, свързана с яз. „Бели Искър“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Яз. „Бели Искър“ има акт за държавна собственост. В същото време концесионерът „Софийска вода“ стопанисва язовира, съгласно концесионния договор. Затова работим заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да може да се намери най-добрата форма. Той се нуждае от конструкция на стената. Има изготвени няколко проекта. Последният ни разговор с министъра на регионалното развитие е, че ще бъде възложено на областния управител на София да избере съответния проект, защото това не е лесно. Проектите са на различна стойност“, коментира Фандъкова и уточни, че там работата е експертна. „Ние ще съдействаме и ще подкрепим с всичко, което може, защото ангажиментът на концесионера е текущата поддръжка. Това е капиталова инвестиция и затова сме се договорили, че това ще бъде извършено от областния управител. Яз. „Бели Искър“ има проблеми, които са констатирани и точно затова са подготвени и тези проекти, за да бъде реконструирана язовирната стена. Има частична реконструкция преди години – първи етап и е необходимо да бъде довършена“, каза още Йорданка Фандъкова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Главният прокурор ми изпрати препоръка за проверка на яз. „Бели Искър“

Премиерът Бойко Борисов: Главният прокурор ми изпрати препоръка за проверка на яз. „Бели Искър“

22 Ноември 2017 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Използвам случая, имам писмо от главния прокурор във връзка с направените проверки по язовирите в последните години. Това каза в началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Резолирал съм го до министъра на икономиката, на екологията, на МРРБ и кмета на София да се извършат незабавни мерки, да се изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин. Ще го получите след това. По принцип препоръката е за яз. „Бели Искър“, заяви министър-председателят.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.