НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:37

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Дипломат от Генералното ни консулство в Одрин се срещна с тримата задържани българи

Дипломат от Генералното ни консулство в Одрин се срещна с тримата задържани българи

22 Ноември 2017 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Одрин. Завеждащият консулската служба в Генералното консулство на Република България в Одрин Мюзеян Узунова получи днес разрешение от Републиканската прокуратура в града и проведе свиждане с тримата задържани български граждани в затвора от закрит тип „F“ в град Одрин. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Срещата бе инициирана от Генералното консулство, преди да е постъпило заявление от гражданите, че желаят българското задгранично представителство да бъде уведомено за тяхното задържане.
На срещата с консулския служител бе установено, че тримата граждани нямат здравословни проблеми. Декларират, че не е било упражнено физическо насилие върху тях в нито един етап от следствените действия. Проведена бе среща и с психолога в затвора, като никой от тримата български граждани не е потърсил съдействието му. Назначени са им служебни защитници. Преводач не са пожелали, тъй като владеят турски език.
Генералното консулство на Република България в Одрин е на разположение да съдейства, в рамките на компетенциите си, на роднини на задържаните за срещи и телефонни разговори. Обръщаме внимание, че поради естеството на обвинението, разрешението на Републиканска прокуратура - Одрин се съгласува с Анкара, поради което препоръчителен период за предприемане на постъпки е не по-малко от 14 дни преди датата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш български консул в Одрин: Всеки български гражданин трябва много добре да се замисли, когато му се наложи или има желание да отиде в Турция

Георги Димов, бивш български консул в Одрин: Всеки български гражданин трябва много добре да се замисли, когато му се наложи или има желание да отиде в Турция

22 Ноември 2017 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Всеки български гражданин трябва много добре да се замисли, когато му се наложи или има желание да отиде в Турция. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин във връзка със задържаните трима български граждани в Одрин. „Това е пореден повод всеки български гражданин много добре да се замисли, когато му се наложи или има желание да отиде в Турция, както и тези, които по някаква причина се намират там, че много от нещата, които ще правят вече са на тяхна отговорност“, обясни Димов. „Този случай дава основание за мотивиране на такива предупреждения всички наши граждани да бъдат изключително внимателни там по отношение на контактите, които имат“, каза той. „Второ, във връзка със споделяния в социални медии могат да бъдат подведени под социална отговорност. Трето, за изказване на лични, политически оценки и мнения и разбира се, места за посещение и кръгове, в които се движат. Трябва да бъдат много внимателни. Ако бъдат засечени например в някакви кръгове, които за турските среди за гюленистки, ще им лепнат и на тях такъв етикет“, обясни Георги Димов.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Извършва се проверка за нарушения на българо-турската граница край Средец

Вицепремиерът Валери Симеонов: Извършва се проверка за нарушения на българо-турската граница край Средец

22 Ноември 2017 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Извършва се проверка за нарушения на българо-турската граница край Средец, Бургаско. Това съобщи пред журналисти в Пловдив вицепремиерът Валери Симеонов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пловдив. „Констатирах някои нарушения, докато бях в района на Средец. Предал съм ги на съответните служби и се извършва проверка”, каза Симеонов и обясни, че става въпрос за нарушения при определянето на патрулиращата двойка. По думите му патрулът трябва да е съставен винаги от граничен полицай и войник. Там е видял патрулираща двойка само от войници в едни участъци, а в други – само от гранични полицаи, което не е редно. „До края на седмицата ще има повече информация за резултатите от проверката”, каза Симеонов.
Вицепремиерът съобщи това по повод арестуваните в Одрин българи, за които се твърди, че са помагали на гюленисти да избягат от Турция. Симеонов каза, че такъв трафик по границите има, макар и неголям. По думите му той се осъществява от хора с „по-ниски морални качества и то винаги с помощта на „Гранична полиция“. „Няма как да го отречем това, в целият свят е така, когато изкушенията са големи, има нарушаване на служебните задължения и влизане в трафик. За съжаление България не е изключение, българските гранични полицаи - също”, добави Валери Симеонов.
Попитан дали България ще защити гражданите си, той каза, че това може да стане, само ако имат нужда от защита. „Ако са престъпници, защо да ги защитаваме? Те ще бъдат изправени пред съд? Нали не очаквате от вицепремиера да се изказва и защитава престъпници”, каза още Валери Симеонов. Според наго независимо на чия територия са граничните полицаи, такива случаи винаги има. „Трябва да ви кажа, че голяма част работещите в Турция трафиканти са българи – цигани от известни райони и квартали, които не смеят да се върнат в България, защото ще бъдат задържани”, каза още Валери Симеонов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турция повдигна обвинения срещу трима българи за незаконен трафик на хора

Reuters: Турция повдигна обвинения срещу трима българи за незаконен трафик на хора

21 Ноември 2017 | 20:06 | Агенция "Фокус"
София. Турция повдигна обвинения срещу трима българи за незаконен трафик на хора и подпомагане на криминална организация, предаде Reuters, като се позова на Министерството на вътрешните работи на България. Тримата са били задържани в петък. Те се намират в затвор в Одрин и ще останат там докато трае разследването.
Миналата седмица българските власти разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти към Западна Европа. Обвинения са повдигнати срещу осем души, включително двама пакистанци. Те са обвинени, че са организирали трафика на мигранти, основно от Пакистан, Афганистан и Ирак, през Румъния и Унгария до Австрия.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.