НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България става мост между ЕС и Западните Балкани (ОБЗОР)

България става мост между ЕС и Западните Балкани (ОБЗОР)

21 Ноември 2017 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пристигна на посещение в България. Той се срещна с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и направи обръщение към българските депутати в парламента. Таяни и Борисов обсъдиха задачите и отговорностите по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, ключови теми за бъдещето на Европа, както и европейската перспектива и свързаността на държавите от Западните Балкани. След разговора между министър-председателя и председателя на ЕП се проведе среща между членовете на правителството и делегацията, водена от Антонио Таяни, който бе придружен от генералния секретар на ЕП Клаус Веле, председателите на политическите групи в ЕП и други делегати.
В началото на пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни, премиерът Борисов заяви, че България е една от държавите, в която има най-малко евроскептицизъм и българският народ продължава да вярва в ЕС.
Министърът на българското председателство Лиляна Павлова посочи, че България ще бъде председател на Съвета на ЕС, който търси диалог и консенсус. Тя допълни, че отчитат ролята на Европейския парламент и се надява с помощта на президента Антонио Таяни и лидерите на политическите партии в ЕП по време на Българското председателство да вземат важни решения.
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов, че благодарение на гостоприемството му, днес е изграден мост за по-добро сътрудничество, което ще бъде от полза за всички европейски граждани. Според него Европа трябва да играе по-сериозна роля в света, като ролята й не може да бъде маргинална. По думите му големите решения не могат да се взимат само от САЩ, Русия, Китай или Индия, а през следващите години Европа трябва да работи за стабилността и мира в Близкия Изток, в района на Средиземноморието и на източните си граници. Таяни допълни, че големите политически споразумения се постигат само ако има лични и близки взаимоотношения. Председателят на Европейския парламент подчерта, че общата им цел е да дадат конкретни отговори на половин милиард европейски граждани.
От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че е оптимист за българското председателство и с подкрепата на ЕП е убеден, че ще е полезно за всички. По думите му за присъединяване на Турция към ЕС не е ставало и въпрос към момента, но апелира за нормални отношения, за да се спазва споразумението за мигрантите. Борисов допълни, че Европа вече от няколко години се тресе от темата за миграцията и не се дава възможност да се определят други приоритети освен това, как Европейският съюз да се справи с този процес. Премиерът подчерта, че страната ни не си поставя огромни цели като председател на Съвета на Европейския съюз, но иска да даде перспектива не на политическите елити на Балканите, а на младите хора в този регион. Според него това, което не носи никакъв риск, е инфраструктурата – не само пътища, пристанища и ЖП линии, но и образование и дигитализация.
След съвместната пресконференция, председателят на Европейския парламент проведе среща и с президента Румен Радев. Държавният глава заяви, че българските институции в лицето на парламента, правителството и президента обединяват усилията си за успешното провеждане на Председателството на Съвета на Европейския съюз. Според Радев гражданите на България са едни от най-силните привърженици и защитници на единството на ЕС. Той бе категоричен, че като председател на Съвета, България няма да преследва свои тесни национални интереси, а ще бъде партньор и посредник при разрешаването на наболелите предизвикателства пред общността. Като едно от големите предизвикателства пред Европейския съюз, българският президент открои миграционната криза и призова политиката на „отворени врати“ на ЕС за мигрантите да бъде заменена с подкрепа за усилията на държавите от Африка и Близкия Изток да подобрят условията за живот и развитие на своите граждани.
В българския парламент Антонио Таяни бе посрещнат от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която заяви, че посещението му е ясен знак за отличното сътрудничество между двете институции. По думите й в навечерието на първото българско председателство девизът „Съединението прави силата“ е по-актуален от всякога и именно за това е бил възприет за официално мото на европредседателството. Тя посочи, че това, което ги събира днес е общата отговорност към европейските граждани.
В обръщението си към българските депутати, Антонио Таяни заяви, че в последния доклад за сътрудничество и проверка, България е показала нов напредък. Той окуражи страната ни да продължи по този път. По думите му в сравнение с Франция и Германия, България представлява една малка държава, но има огромен потенциал. Таяни поясни, че е тук не само заради традиционната среща във връзка с предстоящото Българско европредседателство, а защото искат да засвидетелстват със своето присъствие близостта на европейските институции. По думите му ЕП поддържа убедено влизането на България в Шенген. Според него държавите, които са по границата на Европа като България, Италия и Гърция, не могат и не трябва да бъдат оставени сами. „Системата за убежище се оказа неефикасна и съвсем неадекватна да отговори на миграционната криза. Това е нечестно и трябва да бъде незабавно сменено. Трябва да подчертая, че България заслужава оценката на европейските държави за това как упражнява контрола на своите външни граници“, каза Таяни. По думите му със своите външни морски и сухопътни граници с Турция, България е ключова за европейската политика на сближаването както за безопасност, така и за управление на миграционните процеси. „Миграцията е един епохален и глобален феномен. Можем да го посрещнем само с една обща, силна, структурирана и ефикасна политика“, добави още Антонио Таяни.
Посещението на делегацията в София е първото събитие на високо равнище от Българското председателство, което започва през януари 2018 г. Работната визита Антонио Таяни в столицата е традиционна за всяко ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Нашата национална цел е да работим активно за стабилна и сигурна Европа

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Нашата национална цел е да работим активно за стабилна и сигурна Европа

21 Ноември 2017 | 19:12 | Агенция "Фокус"
София. Нашата национална цел е да работим активно за стабилна и сигурна Европа, заяви председателят на Народното събрание (НС) Цвета Караянчева на срещата на Председателския съвет на Европейския парламент, Председателския съвет на Народното събрание и комисиите, ангажирани с Парламентарното измерени на Българското на Съвета на Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на НС.
"Виждаме в лицето на Европейския парламент наш ключов партньор за постигането на успешни резултати за благото на гражданите на ЕС", подчерта председателят на парламента. Цвета Караянчева посочи, че днешното посещение е възможност за по-нататъшно сближаване на представителите на българския и Европейския парламент и ще проправи пътищата за успешното сътрудничество между двете институции.
"Възприемаме председателството на Съвета на ЕС като важна национална задача, която може да представи България в положителна светлина като подготвен, коректен и неутрален посредник в предстоящите ключови европейски дебати", подчерта тя.
"Като председател на Съвета на ЕС България избра да се ръководи от девиза, изписан на фасадата на нашата сграда „Съединението прави силата”, отбеляза председателят на парламента. Ще се стремим да изведем напред три ключови послания – развиване на консенсус между държавите-членки, насърчаване на конкурентоспособността, както и на кохезията като хоризонтален принцип в контекста на дебата за бъдещето на Европа", допълни Цвета Караянчева.
"В национален план ще продължим да отстояваме и досегашните политики за търсене и постигане на съгласие и единодействие между парламентарно представените политически сили по въпросите на Българското председателство на Съвета на ЕС в условия на прозрачност и отчетност на нашето участие в процеса на вземане на решения в ЕС", заяви председателят на Народното събрание.
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни благодари на българския парламент за възможността да бъдат разменени мнения по съвместната работа, която предстои и да бъдат разгледани темите, свързани с парламентарното измерение. Той представи членовете на председателския съвет на ЕП.
На срещата говориха представителите на политическите групи в ЕП и лидерите на парламентарните групи в българския парламент.
Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че ще бъдат положени максимални усилия страната ни да изпълни ангажимента си и да се представи във възможно най-добрата светлина. В диалог с всички парламентарно представени групи българското председателство ще бъде изпълнено със съдържание, заяви той и допълни, че България е приятел на Европа, защитник на европейските ценности, част от силна и обединена Европа.
Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова посочи, че БСП е изработила своя политическа визия за бъдещето на Европа и председателството на ЕС и тя е била приета от конгрес на партията. Сред акцентите в нея са социалната политика, права на гражданите, кохезия, европейска перспектива за Западните Балкани и България в ядрото на ЕС, а не в периферията.
Председателят на ПГ „Обединени патриоти“ Волен Сидеров приветства гостите с добре дошли в една от най-старите държави в Европа, която има над 1300-годишна история. Той изрази увереност, че българското председателство ще бъде успешно, тъй като досегашното управление на България, е доказало, че страната е стабилна и предвидима. В момента ние сме най-сигурната южна граница на Европа, заяви той.
Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че неговата партия още 90-те години е заявила, че мястото на България е в ЕС и пътят й минава през НАТО. В днешна Европа има ред предизвикателства, различни теми – миграционната и темата, свързана със солидарността и ценностите, отбеляза той. Според него може да се каже, че предизвикателствата са многоаспектни и поради тази причина всички отчитат, че в Европа има вълна на национализъм и популизъм.
Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на ПП ВОЛЯ Веселин Марешки посочи, че за неговата партия предстоящото председателство е огромен шанс за България. ВОЛЯ е партия на прагматиците и технократите, повечето й членове идват от бизнеса, а нашата основна цел е премахване на корупцията, картелите и контрабандата, заяви той.
В срещата участваха представители на всички политически семейства в Европейския парламент. Те представиха позициите на своите групи във връзка с европейския дневен ред и приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Да решаваме повече за правата на гражданите, отколкото за интересите на корпорациите

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Да решаваме повече за правата на гражданите, отколкото за интересите на корпорациите

21 Ноември 2017 | 16:46 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на БСП Корнелия Нинова връчи на председателя на ЕП Антонио Таяни визията на социалистите за бъдещето на Европа и мястото на България в нея „Повече социална Европа в интерес на хората”, съобщиха от пресцентъра на БСП. Корнелия заяви: „Заедно със социалистите и демократите в ЕП и ПЕС изработихме визия за приоритетите на българското Председателство, но направихме още една стъпка напред и Ви предлагаме нашето разбиране за развитието на Европа в следващите години. Нашето виждане е опряно на пет стълба:
1. ЕС - пълноценен Социален съюз. Нека се обърне внимание най- вече на правата на европейските граждани, а не на интересите на корпорациите. Водеща задача на обновяващия се Европейски съюз да станат правото на труд, достъп до образование, качествено здравеопазване.
2. България в ядрото, а не в периферията на ЕС- ясна стратегия и последователни държавни усилия за присъединяване към Шенген; равноправно участие на България в политиките за отбрана и сигурност.
3. България - активен участник, а не пасивен слушател на европейската сцена. Призоваваме в бъдещите общи решения да се отчитат националните интереси на отделните държави- членки.
4. ЕС, в който политиката на сближаване е израз на солидарност и заличаване на неравенствата между държавите- членки
5. ЕС, в който Западните Балкани да имат ясна европейска перспектива, а Черноморският регион да стане център на усилията от страна на ЕС в областта на екологията, сигурността и други сфери на партньорство с държавите от региона”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

21 Ноември 2017 | 16:41 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, който е на посещение в България, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. „Оценявам високо Вашата визита броени дни преди началото на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Посещението Ви днес – в Деня на християнското семейство, е и символично, защото Европейският съюз е нашият общ дом”, каза Караянчева. Тя коментира, че нашите деди са оставили на децата ни богато културно-историческо наследство.
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че сътрудничеството между Европейския парламент и националните парламенти е от ключово значение. Винаги съм подчертавал, че отношенията с националните парламенти са изключително важни, защото така ние чуваме гласа на европейските граждани. Аз смятам, че е много важно между нас да има активен диалог, защото това е от съществено значение за бъдещето на Европа. В Деня на християнското семейство трябва да знаем къде отиваме, трябва да познаваме и нашето минало, подчерта Таяни.
Цвета Караянчева отбеляза важната роля на отношенията между българския и Европейския парламент. Ние трябва да работим заедно, защото представляваме нашите граждани и трябва да защитаваме техните интереси, допълни още тя.
По думите й страната ни приема председателството като важна национална задача, която може да представи България като подготвен и коректен посредник в предстоящите дебати за бъдещето на Съюза.
Във Ваше лице ние виждаме естествен партньор в стремежа ни да проведем успешно парламентарното измерение на българското председателство, допълни председателят на българския парламент.
Общо бе мнението, че настоящото посещение в София ще допринесе за по-нататъшно сближаване на българския и Европейския парламент и ще задълбочи ползотворното сътрудничество между двете институции по време на нашето председателство.
Председателят на парламента Цвета Караянчева подари на Антонио Таяни копие на парламентарния звънец.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕП Антонио Таяни: Не можем да оставим Балканите на амбицията на други страни извън Европа

Председателят на ЕП Антонио Таяни: Не можем да оставим Балканите на амбицията на други страни извън Европа

21 Ноември 2017 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Не можем да оставим Балканите на амбицията на други страни извън Европа. Това каза от парламентарната трибуна председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в обръщението си към народните представители от 44-тото Народно събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че България има ключова роля за поддържането на бъдещата перспектива в Европа на Западните Балкани. По думите му Българското европредседателство вече е включило сред своите приоритети Западните Балкани благодарение на премиера Бойко Борисов. „Споделям вашата чувствителност за това и осъзнаването на стратегическата важност на процеса за стабилизиране и интегриране на Балканите. Не можем да изоставим тази европейска зона на амбицията на други страни извън Европа. Трябва да дадем силен сигнал на сближаване на Балканите посредством също и нашата дипломация. Също чрез сътрудничеството на инфраструктурите не само в транспорта. Помислихме за един избор, който би могъл да бъде споделен с ЕП и Българското председателство да се разшири безплатният роуминг в Балканските държави. Това би бил добър сигнал“, посочи Таяни. Според него, ако не се постъпи така фундаментализмът и тероризмът могат да използват тези територии и да ги трансформират в кръстопът на трафика на дрога и на престъпност. „Това не искаме и не можем да го толерираме“, заяви председателят на ЕП. Той призова да се увеличи доверието на гражданите към Европа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС подкрепя България в усилията й за по-тесни връзки с държавите от Западните Балкани

AFP: ЕС подкрепя България в усилията й за по-тесни връзки с държавите от Западните Балкани

21 Ноември 2017 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. Европейският съюз подкрепя натиска на България в рамките на предстоящото си председателство на Съвета на ЕС за по-тесни връзки със страните от Западните Балкани, които искат да се присъединят към структурите на Общността. Това заяви във вторник председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, който е на посещение в София, предава AFP.
„Ние сме силно ангажирани с укрепването на връзките за поддържане на процеса на присъединяване (към ЕС) на редица страни в региона", подчерта Таяни след разговор с българския премиер Бойко Борисов в София.
„Българското председателство (на Европейския съюз през първата половина на 2018 г.) и българският премиер могат да ни помогнат да постигнем важни цели в тази стратегия", увери италианският политик, като същевременно допълни: „Това е регион, който трябва да бъде приоритет".
На свой ред министър-председателят на България Бойко Борисов заяви, че вижда „огромен шанс за реален напредък“ в това отношение.
България, Румъния, Словения и Хърватия са единствените страни от региона, които до момента са се присъединили към ЕС. Усилията на техните съседи Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, Косово и Сърбия до този момент са засенчени от двустранни спорове и проблеми с организираната престъпност.
В очевидно позоваване на влиянието на Москва в региона, Борисов подчерта в понеделник значението на запазването на региона в орбитата на Брюксел.„Ако Балканите не влязат в ЕС, това ще предизвика огромно напрежение в бъдеще и нови сфери на влияние на други световни сили, които не крият интереса си към Балканите", предупреди Борисов.
Борисов също призова за „нормализиране" на отношенията между ЕС и Турция, с която България има 260-километрова граница.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕП Антонио Таяни: България се подготвя много добре за 6-месечното европредседателство, страната ви може да разчита на пълната подкрепа на ЕП

Председателят на ЕП Антонио Таяни: България се подготвя много добре за 6-месечното европредседателство, страната ви може да разчита на пълната подкрепа на ЕП

21 Ноември 2017 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. България се подготвя много добре за 6-месечното европредседателство, страната ви може да разчита на пълната подкрепа на ЕП. Това каза от парламентарната трибуна председателят на Европейския парламент Антоио Таяни в обръщението си към народните представители от 44-ото Народно събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Европейският парламент започна широк дебат за бъдещето на Съюза и за вида на реформите, които са необходими. Приносът на националните парламенти има ключово значение за това. Освен това предвид, че една голяма част от законодателната дейност на националните парламенти се състои в приемането и транспонирането на европейското законодателство, те имат възможност да обяснят на своите граждани и избиратели конкретната добавена стойност на Европа в тяхното ежедневие. Националните парламенти не се съревновават с ЕП. Вие сте нашите най-големи съюзници за сближаването с гражданите на Европа и европейските политики“, каза Таяни. Председателят на Европейския парламент заяви, че Българското председателство на Съвета на ЕС може да разчита още отсега на пълната подкрепа и сътрудничество на оглавяваната от него институция. По думите му България се подготвя много добре за 6-месечното председателство на Европа, което ще започне от началото на следващата година. „Считам за особено подходящ изборът на българското правителство да направи едно председателство, което да е близо да гражданите“, заяви председателят на ЕП Антонио Таяни. „Икономическата криза, от която тъкмо излизаме, безпрецедентният миграционен феномен, на който сме свидетели, заплахата от тероризъм, която виси над нашите градове - това са основните притеснения на нашите граждани. Европейските народи искат от институциите да отговарят на тези страхове по един конкретен начин. Да ги слушаме и да ги защитаваме“, призова Таяни. Той отбеляза, че някои проблеми се разрешават най-добре на регионално ниво, други на държавно, а трети на европейско.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕП Антонио Таяни: В последния доклад за сътрудничество и проверка България показва нов напредък

Председателят на ЕП Антонио Таяни: В последния доклад за сътрудничество и проверка България показва нов напредък

21 Ноември 2017 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. В последния доклад за сътрудничество и проверка България показва нов напредък. Това каза от парламентарната трибуна председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в обръщението си към народните представители от 44-тото Народно събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Антоио Таяни окуражи страната ни да продължи по този път. По думите му в сравнение с Франция и Германия България представлява една малка държава, но има огромен потенциал. Таяни поясни, че е тук не само заради традиционната среща във връзка с предстоящото Българско европредседателство, а защото искат да засвидетелстват със своето присъствие близостта на европейските институции. Той поясни, че иска да доближи Европа до нейните граждани. „За нас отношението с националните парламенти е изключително важно“, посочи Таяни.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Българските институции обединяват усилията си за успешното Председателство на Съвета на ЕС

Президентът Румен Радев: Българските институции обединяват усилията си за успешното Председателство на Съвета на ЕС

21 Ноември 2017 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. Българските институции в лицето на парламента, правителството и президента обединяват усилията си за успешното провеждане на Председателството на Съвета на Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и председатели и представители на политическите групи в ЕП, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава добави, че гражданите на България са едни от най-силните привърженици и защитници на единството на ЕС.
Като председател на Съвета България няма да преследва свои тесни национални интереси, а ще бъде партньор и посредник при разрешаването на наболелите предизвикателства пред общността, подчерта още Румен Радев. По думите на държавния глава предстоящото Председателство е и шанс за страната ни да увеличи доверието в работата на българските институции в дългосрочен план.
Президентът запозна председателя на Европейския парламент с най-важните приоритети за България като председател на Съвета, сред които е европейската интеграция на държавите от Западните Балкани. „България добре знае цената на мира на Балканите. Ще използваме целия си натрупан опит като член на Европейския съюз, за да работим за стабилност и интеграция на Западните Балкани, защото Европейският съюз има интерес от сигурността и просперитета на нашия регион“, каза още Румен Радев. Президентът беше категоричен, че България е готова да подкрепи всяка отделна държава, която се стреми към членство в ЕС, в процеса на реформиране и изпълнение на критериите за членство.
Като първостепенна задача на Европейския съюз на Балканите държавният глава открои подобряването на свързаността. „Западните Балкани са изцяло заобиколени от държави членки на Европейския съюз. Трябва да работим за подобряването на комуникациите по оста „Изток – Запад“, като изградим транспортни, енергийни, икономически и дигитални коридори“, заяви още президентът.
По време на срещата беше потвърдена готовността на страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство. Президентът отново подчерта, че България не приема добавянето на нови неписани и политически критерии, след като страната ни е покрила всички изискванията на Шенген още през 2011 г.
Кохезионната политика е от ключово значение не само за България и Източна Европа, но и за ЕС, с оглед на стремежа за изграждането на силен и стабилен Съюза, в който всички държави членки могат ефективно да участват в общите политики, посочи още Румен Радев.
Като едно от големите предизвикателства пред Европейския съюз, българският президент открои миграционната криза и призова политиката на „отворени врати“ на ЕС за мигрантите да бъде заменена с подкрепа за усилията на държавите от Африка и Близкия Изток да подобрят условията за живот и развитие на своите граждани.
Председателят Антонио Таяни изрази увереност, че Европейският парламент и България споделят общи важни приоритети от европейския дневен ред в контекста на предстоящото председателство. „Миграцията, тероризмът и икономическият растеж са между най-важните теми за ЕС. Приоритет за нас е да работим за съставянето на следващия европейски бюджет, като намаляваме младежката безработица в държавите членки. Ако искаме ефективни решения срещу миграцията, трябва да създадем и активна европейска външна политика, както и интегрирани отбранителни възможности“, заяви председателят на ЕП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Посещението на Антонио Таяни е ясен знак за отличното сътрудничество между Народното събрание и Европейския парламент

Председателят на НС Цвета Караянчева: Посещението на Антонио Таяни е ясен знак за отличното сътрудничество между Народното събрание и Европейския парламент

21 Ноември 2017 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. Посещението на Антонио Таяни е ясен знак за отличното сътрудничество между Народното събрание и Европейския парламент, двете институции вървят ръка за ръка. Това каза председателят на НС Цвета Караянчева по време на извънредното заседание на Народното събрание преди да даде думата на председателя на ЕП Антоио Таяни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От свое име и от името на народните представители на 44-тото Народно събрание на Република България имам честта да ви приветствам с добре дошли в сградата на българския парламент. От края на 19 век до днес тя е символ на демокрацията на страната. В навечерието на първото българско председателство нашият девиз „Съединението прави силата“ е по-актуален от всякога. Именно за това той бе възприет за официално мото на европредседателството“, обърна се Караянчева към председателя на ЕП. Тя поясни, че посещението на Антонио Таяни е ясен знак за отличното сътрудничество между Народното събрание и Европейския парламент. Председателят на българския парламент изрази убедеността си, че през следващите месеци сътрудничеството между двете институции ще стане още по-интензивно и ползотворно. „За успеха на парламентарното измерение на председателството ще ни е необходима вашата ангажираност и подкрепа“, обърна се Караянчева към Таяни. Тя посочи, че това, което ги събира днес е общата отговорност към европейските граждани. „Заедно да начертаем пътя към една сигурна, справедлива и просперираща Европа. „За всички нас е висока чест, че председателят на ЕП ще направи днес обръщение към българския парламент“, каза Караянчева. По думите й Антонио Таяни е политик със забележителен парламентарен опит, за когото най-важен приоритет е приближаване на Европа към гражданите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: България ще бъде председател на Съвета на ЕС, който търси диалог и консенсус

Министър Лиляна Павлова: България ще бъде председател на Съвета на ЕС, който търси диалог и консенсус

21 Ноември 2017 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. България ще бъде председател на Съвета на ЕС, който търси диалог и консенсус. Това заяви министър Лиляна Павлова, която представи приоритетите на Българското председателство пред президента на Европейския парламент Антонио Таяни и председателите на политическите партии в ЕП, съобщиха от пресцентъра на министерството. Посещението на делегацията в София е първото събитие на високо равнище от Българското председателство, което започва през януари 2018 г. Представителите на ЕП се срещнаха с българското правителство.
Приоритетите на България са част от общоевропейския дневен ред - бъдещето на Европа и младите хора; европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани; сигурност и стабилност; дигитална икономика.
„Поставили сме си за цел да отговорим на нуждите на гражданите на Европа – повече сигурност, повече стабилност, повече солидарност. Ключът към успеха е единството и затова нашето послание е „Съединението прави силата“, каза министър Лиляна Павлова. И допълни: „Отчитаме ролята на Европейския парламент и се надяваме с помощта на президента Антонио Таяни и лидерите на политическите партии в ЕП по време на Българското председателство да вземем важни решения. Заместник-министърът за Българското председателство Моника Панайотова ще бъде в Европейския парламент по време на цялото председателство, за да имаме пряка връзка с представителите на европейските граждани.
По време на срещата лидерите на осемте политически групи в европарламента задаваха въпроси към българския премиер и министри за миграцията, борбата с тероризма, защитата на външните граници, за икономическия растеж с акцент върху цифровизацията, за зелената икономика. Обсъдена беше и ситуацията в Близкия Изток и Африка, отношенията с Турция, европейската перспектива и свързаността на страните от Западните Балкани помежду им и с Европа.
„Удовлетворени сме от началото на нашата съвместна работа, която ще продължи и през следващите шест месеца. Общата цел е да дадем конкретни отговори на половин милиард европейски граждани“, заяви президентът на ЕП Антонио Таяни на съвместната си пресконференция с българския премиер Бойко Борисов.
„Ние не си поставяме огромни цели като председател на Съвета на Европейския съюз. Искаме да дадем перспектива не на политическите елити на Балканите, а на младите хора в този регион. Това, което не носи никакъв риск, е инфраструктурата – не само пътища, пристанища и ЖП линии, но и образование и дигитализация“, коментира Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: За присъединяване на Турция към ЕС не става и въпрос към момента, но апелираме за нормални отношения, за да се спазва споразумението за мигрантите

Премиерът Бойко Борисов: За присъединяване на Турция към ЕС не става и въпрос към момента, но апелираме за нормални отношения, за да се спазва споразумението за мигрантите

21 Ноември 2017 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. За присъединяване на Турция към ЕС не става и въпрос към момента, но апелираме за нормални отношения, за да се спазва споразумението за мигрантите. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос какви са очакванията от геополитиката на премиера Борисов за уравновесяване на отношенията по оста ЕС-Турция Борисов заяви: „Има дипломация, външни министри на всяка една от държавите, които вършат своята дейност. Това, което е безспорно и отстояваме в ЕС е че споразумението с Турция за мигрантите, за тези над 3 млн. души, които стоят там, трябва да се спазва, да се продължи и колкото и да ни струва тези хора да стоят извън границата на ЕС“. „На едно мнение сме, че вместо вътре в Съюза огради или заграждения трябва да се правят, за да гарантираме външните граници на ЕС“, каза още той и допълни, че в Европа трябва да влизат само тези, които са застрашени от война. „В същото време нашата дипломация, нашите лидери в Европа да присъстват на масата на преговорите, когато се решават геостратегически за света въпроси, от които страда Европа. Това, мисля че е наше право и настояваме да бъде факт“,д обави министър-председателят.
„Оттук нататък за присъединяване на Турция към ЕС не става и въпрос в момента, но апелираме за нормални отношения, за да се спазва споразумението. Турция е най-големият наш защитник на южния фланг на НАТО, най-голямата армия в Европа. Няма как в едната посока да не сме партньори с Турция, а в по-важната, тази, която носи мир или война, да ни е основен геостратегически партньор и играч. Не трябва да бягаме от темата, да се изговори ясно и да се нормализират отношенията“, заяви премиерът Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕП Антонио Таяни: Днес изградихме мост за по-добро сътрудничество благодарение на българското гостоприемство

Председателят на ЕП Антонио Таяни: Днес изградихме мост за по-добро сътрудничество благодарение на българското гостоприемство

21 Ноември 2017 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Мисля, че благодарение на Вашето гостоприемство днес изградихме мост за по-добро сътрудничество, което ще бъде от полза за всички европейски граждани. Това каза на пресконференция председателят на ЕП Антонио Таяни след пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от него, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мисля, че Европа трябва да играе по-сериозна роля в света. Ролята ѝ не може да бъде маргинална. Големите решения не могат да се взимат само от САЩ, Русия, Китай или Индия. През следващите години Европа трябва да работи за стабилността и мира в Близкия Изток, в района на Средиземноморието и на източните си граници. Не можем да се откажем от тази роля. Ние представляваме 500 млн. европейски граждани, които имат право да не се считат за изтласкани от глобализацията“, коментира Таяни. По думите му Европа трябва да има своя външна политика и да говори с един глас.
„Имам предвид и Африка, не само Сирия. И там Европа трябва да направи така, че гласът ѝ да се чува не само за източните граници, но също така и за Африка. Искам да благодаря още един път на Бойко Борисов и на неговото правителство за начина, по който ни приеха. Политическите разговори са много важни, но тъй като съм италианец, за мен гостоприемството е повод за голяма радост. Тук в София всички ние се чувстваме у дома си“, допълни той и уточни, че приемът, оказан от България, се оценява от цялата делегация, защото не е бил формален, а дружески. „Големите политически споразумения се постигат само ако има лични и близки взаимоотношения“, каза още председателят на ЕП.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕП Антонио Таяни: Познанията на Бойко Борисов са много полезни, ако искаме да постигаме сериозни цели на Балканите като ЕС

Председателят на ЕП Антонио Таяни: Познанията на Бойко Борисов са много полезни, ако искаме да постигаме сериозни цели на Балканите като ЕС

21 Ноември 2017 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Познанията на Бойко Борисов са много полезни, ако искаме да постигаме сериозни цели на Балканите като ЕС. Това каза на пресконференция председателят на ЕП Антонио Таяни след пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от него, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разговаряхме по най-важните теми – защитата на външните граници, проблеми с миграцията, борбата срещу тероризма и икономическия растеж с акцент върху цифровизацията и по-зелената икономика. По повечето въпроси имаше съгласие. Готови сме да работим с Българското председателство. Говорихме за външната политика, стабилността на Близкия Изток, на Африка, взаимоотношенията с Турция и по-конкретно ситуацията на Балканите. Всички ние сме съгласни с това, че е необходимо да работим много активно и ангажирано в тази част на Европа, в която има държави членки и страни кандидати. Мисля, че представителите на всички групи са удовлетворени от началото на работата, която ще се води през първите 6 месеца на следващата година“, коментира Таяни и подчерта, че ситуацията на Балканите е приоритет. „Ние сме ангажирани за укрепването на връзките, перспективата за присъединяване на някои страни. Отдавам голямо значение на икономическата дипломация. Българското председателство и министър-председателят могат да ни бъдат много полезни за постигане на сериозните цели в рамките на тази стратегия, защото г-н Борисов, неговото правителство и България като цяло познават много добре ситуацията на Балканите. Те имат силна чувствителност и са наясно с това, че този район може да бъде полезен за целия ЕС. Познанията на г-н Борисов за много полезни. Ако искаме да постигаме сериозни цели като ЕС, трябва да използваме познанията на българите“, допълни той. Според него често те са по-задълбочени от познанията на други държави членки.
„Преди да се направя посещение в Балканските страни през януари, ще се срещна с Бойко и Българското правителство, за да получа ценна информация. Убеден съм, че ще бъде много важно и участието на българските предприятия и на срещите им с търговските камари с подкрепата на сръбското правителство. Благодаря на Бойко и на българското правителство за помощта, която могат да дадат на Европейския парламент за подобряване на качеството на нашите дейности на Балканите“, каза още Антонио Таяни.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Оптимист съм за Българското председателство и с подкрепата на ЕП съм убеден, че ще е полезно за всички

Премиерът Бойко Борисов: Оптимист съм за Българското председателство и с подкрепата на ЕП съм убеден, че ще е полезно за всички

21 Ноември 2017 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Оптимист съм за българското председателство и с подкрепата на ЕП съм убеден, че ще е полезно за всички. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Чуха се много мнения. Декларираха се много политики, но мисля, че във всеки един момент Българското председателство може да отговори на предизвикателствата. Оптимист съм и с подкрепата на ЕП съм убеден, че може да е полезно за всички нас председателството на България“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕП Антонио Таяни: Общата ни цел е дадем конкретни отговори на половин милиард европейски граждани

Председателят на ЕП Антонио Таяни: Общата ни цел е дадем конкретни отговори на половин милиард европейски граждани

21 Ноември 2017 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Общата ни цел е дадем конкретни отговори на половин милиард европейски граждани. Това каза на пресконференция председателят на ЕП Антонио Таяни след пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от него, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Срещата беше много ползотворна по теми, които вълнуват нашите граждани и европейските народи. Общата цел е дадем конкретни отговори на половин милиард европейски граждани. Разговаряхме по защитата на външните граници, борбата срещу тероризма и икономическия растеж с акцент върху цифровизацията. По повечето въпроси имаше съгласие", заяви Таяни. "Ние сме готови да работим с Българското председателство. Получихме отговор по всички въпроси. Всички ние сме се съгласни, че е необходимо да работим много активно и ангажирано в тази част на Европа, в която има страни кандидатки, в район, който е приоритетен. Съгласен съм с министър-председателя, че има нужда от допълнителен ангажимент. Разговаряхме за инициативите на ЕП. Удовлетворен съм от началото на работата, която ще се води през първите 6 месеца на следващата година. За ЕС и парламента ситуацията на Балканите е приоритет. Ангажирани сме за укрепването на връзките, перспективата за присъединяването на някои страни“, коментира Таяни. По думите му Черна гора предприема сериозни стъпки към присъединяването. „В началото на следващата година ще бъда в Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, за да отправя сигнал за нашето внимание“, каза още Антонио Таяни.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България е една от държавите, в която има най-малко евроскептицизъм, българският народ продължава да вярва в ЕС (Видео)

Премиерът Бойко Борисов: България е една от държавите, в която има най-малко евроскептицизъм, българският народ продължава да вярва в ЕС (Видео)

21 Ноември 2017 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. България е една от държавите, в която има най-малко евроскептицизъм, българският народ продължава да вярва в ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни, съобщиха от правителствената информационна служба. „България е една от държавите, в която има най-малко евроскептицизъм. Ние сме една от държавите, които можахме да направим разлика от това да сме във Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ и да сме в ЕС. Това беше един осъзнат избор и не случайно българският народ продължава да вярва в ЕС“, заяви премиерът. „Вие сте представители на волята на всички европейски народи, бидейки в ЕП. Още веднъж с радост и уважение – добре дошли в България. Добре дошли сте да окажете помощ за предстоящите месеци на Българското председателство, защото искаме да помогнем, макар и със скромните си възможности, по основни теми да придвижим Съюза напред“, добави Бойко Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни

Започна пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни

21 Ноември 2017 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Започна пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, съобщиха от правителствена информационна служба. Той е придружаван от генералния секретар на ЕП Клаус Веле, председателите на политическите групи в ЕП и други делегати.
Работното посещение на Антонио Таяни в София е традиционно за всяко ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Радев, ГЕРБ: Визитата на председателя на ЕП Антонио Таяни е позитивен знак за България преди европредседателството

Емил Радев, ГЕРБ: Визитата на председателя на ЕП Антонио Таяни е позитивен знак за България преди европредседателството

21 Ноември 2017 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Визитата на председателя на ЕП Антонио Таяни е позитивен знак за България преди европредседателството. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. Според него в лицето на Таяни страната ни винаги е виждала поддръжник на своите цели, каквато е приемането ни в Шенген. „През последните няколко месеца България и Румъния направиха няколко много важни крачки, които ги приближиха много по-напред към Шенген. Включванията в единния визов калкулатор, заедно с Шенгенските държави, получаване на достъп до визовата информационна система и т.н. са все крачки, които наистина ни приближиха до пълноправното членство в Шенген“, коментира Емил Радев. Той допълни, че Европейската комисия и Европейският парламент подкрепят страната ни по отношение на Шенген и изрази позитивизъм, че в срок до 12 месеца приемането ни ще бъде факт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна двустранната среща на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

Започна двустранната среща на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

21 Ноември 2017 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София. В сградата на Министерския съвет започна двустранната среща на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, който е на работно посещение в България. Това съобщиха от правителствена информационна служба. Двамата обсъждат задачите и отговорностите по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, ключови теми за бъдещето на Европа, както и европейската перспектива и свързаността на държавите от Западните Балкани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

21 Ноември 2017 | 07:16 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов ще се срещне днес с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, съобщиха от правителствена информационна служба. Двамата ще обсъдят задачите и отговорностите по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, ключови теми за бъдещето на Европа, както и европейската перспектива и свързаността на държавите от Западните Балкани.
След разговора между министър-председателя и председателя на ЕП ще се състои среща между членовете на правителството и делегацията, водена от Антонио Таяни. Той ще бъде придружаван от генералния секретар на ЕП Клаус Веле, председателите на политическите групи в ЕП и други делегати. Работното посещение на Антонио Таяни в София е традиционно за всяко ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз.
Премиерът Борисов и председателят на Европарламента Таяни ще дадат съвместна пресконференция в Гранитна зала на Министерския съвет след края на срещата между Председателския съвет на ЕП и българското правителство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще проведе среща с Председателския съвет на Европейския парламент

Президентът Румен Радев ще проведе среща с Председателския съвет на Европейския парламент

21 Ноември 2017 | 07:11 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще проведе среща с Председателския съвет на Европейския парламент от 11.30 часа днес на „Дондуков“ 2. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В срещата ще участват председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, генералният секретар на ЕП Клаус Веле, председатели и представители на политическите групи в ЕП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕП Антонио Таяни и председателите на 8-те политически групи в европарламента пристигат на работно посещение

Председателят на ЕП Антонио Таяни и председателите на 8-те политически групи в европарламента пристигат на работно посещение

20 Ноември 2017 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ЕП Антонио Таяни и председателите на 8-те политически групи в европарламента пристигат на работно посещение у нас днес, 20 ноември. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018. Поводът е предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. В делегацията са още Диего Канга Фано, началник на кабинета на председателя на ЕП, и Клаус Веле, генерален секретар на Европейския парламент.
Утре, 21 ноември, министър Лиляна Павлова ще придружава председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по време на всички срещи, планирани в програмата му у нас. В програмата са включени двустранни срещи на председателя Таяни с премиера Борисов, с президента Румен Радев, с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
Председателският съвет на ЕП ще се срещне с българското правителство, след което ще се състои пресконференция на председателя на ЕП Антонио Таяни и българския министър-председател Бойко Борисов.
Очаква се и специално обръщение на председателя на Европейския парламент към българските депутати от 44-то Народно събрание, след което председателските съвети на ЕП и НС ще проведат съвместна дискусия.
По-късно след обяд Антонио Таяни ще участва в дебат с млади хора на тема „Гласът на младите: Каква Европа искаме?“, който ще се проведе в зала 272 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дискусията ще даде възможност на българските студенти и академична общност да изразят своите виждания и очаквания, свързани с бъдещото развитие на европейския проект, както и да отправят въпросите си към лидерите на политическите партии в Европейския парламент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.