НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Politico: Голямата битка в ЕС за реформите в еврозоната

Politico: Голямата битка в ЕС за реформите в еврозоната

8 Декември 2017 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ожесточеното съперничество между Европейската комисия и Европейския съвет се върна към живот тази седмица, след като институциите влязоха в поредна разпра заради амбициозен пакет от мерки за бъдещето на единната валута, коментира Politico.
Съветът предварително отхвърли пакета - определян като пътна карта за задълбочаване на интеграция в еврозоната, като заяви, че това е ненужно изхвърляне във фискалната политика и поредният ход в напрегнатата и ескалираща война за контрола върху ЕС.
"Битката всъщност е за институционални интереси, както в подбирането на точния момент за решенията, така и тяхната същина", каза високопоставен чиновник, споделяйки мнението, ширещо се сред офисите на Европейския съвет.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕК ще разкрие плановете си за реформи в еврозоната

AFP: ЕК ще разкрие плановете си за реформи в еврозоната

6 Декември 2017 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия ще разкрие плановете си за реформи в еврозоната, въпреки съпротивата на Германия, която остава без правителство, предаде AFP.
Комисията ще представи своите предложения, които първоначално бяха призвани да станат отговор на Брюксел на предизвикания от Брекзит шок, но сега мнозина разглеждат този ход като ненавременен и безсмислен.
Идеите имат за цел да подтикнат към дискусии за бъдещето на еврото на срещата на върха на 15 декември.
Те са отзвук на представената от френския президент инициатива за подсилване на валутния съюз, създадена с презумпцията, че Германия ще има проевроепейско настроено правителство до края на годината.
Въпреки това, германският канцлер Ангела Меркел едва сега стартира втория опит да формира управляваща коалиция, за което мнозина се опасяват, че убива импулса за внасяне на промени в еврото в близкото бъдеще.
Сред предложените от Комисията реформи ще фигурират идеите за създаване на поста финансов министър за еврозоната, бюджет за борба с кризите в еврозоната и разширяване на правомощията на Европейския механизъм за стабилност – европейската версия на МВФ.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Свободните демократи дадоха сигнал за готовност да подновят преговорите за „ямайска“ коалиция

Focus: Свободните демократи дадоха сигнал за готовност да подновят преговорите за „ямайска“ коалиция

5 Декември 2017 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Берлин. В очакване на решението на социалдеморкатите на Мартин Шулц за възможното влизане в нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) даде сигнал за готовност да подновят преговорите за правителство в политическа комбинация „Ямайка“, пише германското издание Focus.
Малко преди решението на ЕПД относно евентуалното продължаване на мащабната коалиция, ФДП даде сигнал за основна готовност за подновяване на преговорите за коалиция от Ямайка.
Във вторник вицепредседателят на СвДП Волфганг Кубицки заяви пред местните медии: „Едно нещо е ясно: ако ГроКо (голямата коалиция) се провали, то тогава ще имаме различна ситуация. Разбира се, свободните демократи ще направят нова оценка в светлината на развитието на ситуацията. В края на краищата ние не сме догматисти".Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Свободните демократи на Кристиан Линднер губят доверието на германските избиратели, показва проучване

Focus: Свободните демократи на Кристиан Линднер губят доверието на германските избиратели, показва проучване

4 Декември 2017 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. Две седмици след колапса на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция, доверието на германските избиратели към Свободната демократическа партия (СвДП) на Кристиан Линднер се стопява. Последните проучвания на общественото мнение показват, че ако бъдат организирани нови избори за Бундестаг, свободните демократи ще получат осем на сто от гласовете на германците, пише изданието Focus.
Всеки пети, който е дал своя глас за СвДП през септември, сега би гласувал за Съюза (ХДС/ХСС), който вече може да разчита на подкрепата на 34% от избирателите в страната. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц получава 20%. Трета сила с 13% са „Зелените“.
Спад се наблюдава и в рейтинга на „Алтернатива на Германия“, който пада до 10%. „Левица“ събират девет на сто от гласовете на избирателите.
Проучването е проведено в периода 27 ноември-1 декември по поръчка на медийната група RTL. В него са участвали 2502 души.

Агенция „Фокус“ припомня:
Само седмица по-рано проучване на телевизионните канали RTL/N-tv-Trendbarometer, цитирано от изданието Focus, показа, че се наблюдава спад на популярността на Германската социалдемократическа партия (ГСДП)и Свободната демократическа партия (СвДП). Съгласно представените тогава резултати, социалдемократите на Мартин Шулц събираха подкрепа на 19 на сто от германците, с един по-малко, в сравнение с периода преди парламентарните избори. Партията на Кристиан Линднер тогава загуби два процента и рейтингът й падна на 10 %.
Партията „Зелени“, водена от Джем Йоздемир и Зимоне Петер, е най-големият победител от провала на преговорите за съставяне на новото германско правителство. Миналата седмица рейтингът й достигна до 12% - с три повече, в сравнение с подкрепата, която партията имаше преди изборите за Бундестаг през септември. Тенденцията за увеличаване на подкрепата за нея изглежда се запазва и през настоящата седмица.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Според холандския министър-председател по-голямата европейска интеграция „не е отговорът“

Politico: Според холандския министър-председател по-голямата европейска интеграция „не е отговорът“

3 Декември 2017 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Амстердам. Холандският министър-председател Марк Рюте заяви по време на своя реч, оспорваща визията на френския президент Емануел Макрон за по-интегрирана Европа, че „федерална Европа и повече интеграция“ не са отговорът за проблемите на ЕС, предава Politico.
На речта си по време на годишния конгрес на Алианса на либералите и демократите за Европа Рюте не спомена Макрон по име, но заяви, че неговият скептицизъм относно „демократичните конвенти“ идва от Франция. Речта му се превърна в остра критика на амбициозния план за реформи на Макрон, включващ широк спектър от политики, вариращи от въвеждането на нов тип транснационални евродепутати и общ бюджет за Еврозоната.
„ЕС трябва да реши проблемите, които ние като самостоятелни страни членки не можем сами да решим. Федерална Европа не е отговор за тези проблеми, както и не е политиката, основана на символизма“, заяви Рюте. Според него засилването на европейската интеграция не може да бъде цел сама по себе си. „Интеграцията в името на самата интеграция само ще намали публичната подкрепа за ЕС. Затова и преди да се развива нова политика, преди да се основават нови агенции, преди да се мисли за нови правила и регулации, трябва да се попитаме какви проблеми ще решим така“, допълни той.
Относно идеята на Макрон за „демократични конвенти“ – публични дебати в страните членки на ЕС, целящи предоставяне на по-голям глас на гражданите за случващото се в Съюза, Рюте не е ентусиазиран. „Не трябва да разширяваме задачите на ЕС, а да се съсредоточим повече. Убеден съм, че няма нужда да се четат проповеди“, допълни холандският министър-председател.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел и Мартин Шулц търсят решение на политическата безизходица в Германия

AFP: Ангела Меркел и Мартин Шулц търсят решение на политическата безизходица в Германия

1 Декември 2017 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел проведе преговори с лидера на социалдемократите Мартин Шулц в търсене на решение на политическата безизходица, предаде AFP. Настроението на срещата обаче помрачено от неподчинението в нейните редици.
Разговорите се състояха по покана на президента Франк-Валтер Щайнмайер и продължиха два часа. Те имаха за цел да установят дали двамата лидери са готови да започнат преговори за формиране на следващото правителство на Германия.
След като изборите от септември оставиха Меркел без мнозинство в парламента, Социалдемократите категорично отхвърлиха перспективата за участие в нов алианс с консерваторите.
След като Меркел обаче не успя да формира коалиция с клонящите вляво Зелени и ориентираните към бизнеса Свободни демократи, Социалдемократическата партия се оказа под натиск или да променят решението си, или да тласнат Германия към нови избори.
Общественото мнение изглежда подкрепя началото на преговори за нова широка коалиция. Според проучване по поръчка на Frankfurter Allgemeine Zeitung, 61% от германците искат социалдемократите да влязат в преговори с консерваторите на Меркел.
Spiegel и отбелязва, че срещата, провела се в четвъртък, е ключова за канцлера. „За Меркел това е начало на борбата за политическото й оцеляване“, пише изданието и добавя: „Тя трябва да направи всичко по силите си да сключи този съюз – единственото нещо, което ще й гарантира стабилно управление“.
Дискусиите обаче бяха засенчени от политическа буря, предизвикана по-рано през седмицата от консерватора министър на селското стопанство Кристиан Шмидт, който пренебрегна официалната позиция на правителството и на среща с колегите си от ЕС гласува за одобрението на спорен фербицид.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Часове преди първата среща за голяма коалиция – от ХДС обявиха, че вече не изключват възможността за правителство на малцинството

FAZ: Часове преди първата среща за голяма коалиция – от ХДС обявиха, че вече не изключват възможността за правителство на малцинството

30 Ноември 2017 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Броени часове преди първата среща, на която ще бъдат проучени възможностите за съставяне на нова голяма коалиция в Германия, от редиците на Християндемократическия съюз (ХДС) дадоха ясен сигнал, че вече не изключват варианта за формиране на правителство на малцинството, водено от Ангела Меркел, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
След единодушно обсъждане Президиумът на Икономическия съвет на ХДС заяви в четвъртък, че Съюзът (ХДС/ХСС) няма да се втурне отново в голяма коалиция. „След всичко, което чуваме от редиците на социалдемократите, една голяма коалиция ще бъде възможна само на цената на безценни обещания за социална политика“, се казва в резолюцията, приета от партийния орган.
Подобно нещо не може и не трябва да бъде толерирано от Съюза (ХДС/ХСС) с оглед на големите демографски предизвикателства и високите разходи, необходими за образованието и иновациите в Германия. „Правителството на малцинството не е по-лошо правителство. То ще изпълнява всички задължения“, се казва в документа, като същевременно се подчертава, че подобен тип управление ще доведе до по-голяма отговорност на Бундестага пред правителството.

Агенция „Фокус“ припомня:
Правителство на малцинството, водено от Ангела Меркел (ХДС), е една от опциите за изход от политическата криза в Германия. Този вариант обаче се споменава рядко, само за да бъде отхвърлен категорично веднага след това. Звучи почти като природен закон: правителството на малцинството не може да работи добре и е неприемливо за Германия, че даже и за световните проблеми – или поне според голяма част от политическия елит на страната.
Правителството на малцинството не може да разчита на мнозинство в Бундестага и затова ще бъде принудено във всеки един отделен случай да търси партньори за прокарване на решенията си. Тази „подробност“, разбира се, предизвиква безпокойство за гладкостта на политическия процес в Берлин. През последните дни рисковете от миноритарно правителство бяха описани подробно, но не и шансовете, които предлага. А такива има.
Всъщност, управление на правителство на малцинството не е чак толкова проблематично, колкото си мислят някои. Скандинавските страни и Канада имат добър опит в това отношение. Успех обаче има и в Германия – подобни правителства са съставяни в Берлин, провинциите Саарланд, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия.
Най-силният аргумент за правителството на малцинствата е преоценката на Бундестага. През последните години много от най-важните въпроси бяха решавани след бурни дебати в парламента, които изискваха преговори и ловко лавиране между отделните фракции.
Ако се има предвид, че така или иначе Бундесратът упражнява допълнителен контрол на парламентарния процес, то аргументите срещу миноритарно правителство стават все по-малко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tagesspiegel: Лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП ще проведат първи сондажи за съставяне на голяма коалиция

Der Tagesspiegel: Лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП ще проведат първи сондажи за съставяне на голяма коалиция

30 Ноември 2017 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. В четвъртък, 30 ноември, председателите на Християндемократическия съюз (ХДС), Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще се съберат в резиденцията на президентската власт на ФРГ за първи консултации за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин, припомня столичният ежедневник Der Tagesspiegel.
Държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер покани в двореца Белвю Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц в опит да помогне формирането на стабилно федерално правителство и да избегне необходимостта от организирането на нови избори. Все още е твърде рано да се каже обаче дали има надежди за съставяне на нова голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП.

Агенция „Фокус“ припомня:
След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите. „Това е моментът, в който всички участници трябва да поемат дъх и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство и категорично се противопостави на организирането на нови избори в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Според Ангела Меркел Европа и международната среда изискват от Германия да формира стабилно правителство

Reuters: Според Ангела Меркел Европа и международната среда изискват от Германия да формира стабилно правителство

27 Ноември 2017 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според германския канцлер Ангела Меркел страната се нуждае от стабилно правителство в най-скоро време, за да реагира на предложенията за реформиране на Европейския съюз и за да се справи с несигурната международна среда , предава Reuters.
Говорейки след среща с ръководството на нейния Християндемократичен съюз, тя заяви, че ще свика среща с лидера на социалдемократите Мартин Шулц, който под натиск се съгласи да влезе в коалиционни преговори с нея, след като първоначално отказваше това.
„Има общоевропейски избори през 2019 г., затова и има големи очаквания, че ще заемем позиции“, заяви тя, посочвайки предложенията на френския президент Еманюел Макрон и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за бъдещото управление на валутния и икономически съюз.
Меркел също така спомена и конфликтите в Близкия изток, напрежението с Русия и отношенията със САЩ като фактори, заради които Германия се нуждае да бъде „способна да действа“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Партията „Зелени“ са най-големият победител от провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, показва проучване

Focus: Партията „Зелени“ са най-големият победител от провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, показва проучване

27 Ноември 2017 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Партията „Зелени“, водена от Джем Йоздемир и Зимоне Петер, е най-големият победител от провала на преговорите за съставяне на новото германско правителство. Това показва проучване на телевизионните канали RTL/N-tv-Trendbarometer, цитирано от изданието Focus.
Резултатите показват, че в последната седмица рейтингът на „Зелени“ е скочил до 12 % - с три повече, в сравнение с подкрепата, която партията имаше преди изборите за Бундестаг през септември.
Същевременно се наблюдава спад на популярността на Германската социалдемократическа партия (ГСДП)и Свободната демократическа партия (СвДП). Социалдемократите на Мартин Шулц биха могли да разчитат на подкрепата на 19 % от избирателите, с един по-малко, в сравнение с периода преди парламентарните избори. Партията на Кристиан Линднер губи два процента и към момента рейтингът й е на 10 %.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: ХДС отложи провеждането на годишния конгрес на партията

Der Spiegel: ХДС отложи провеждането на годишния конгрес на партията

27 Ноември 2017 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. След колапса на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция, Християндемократическият съюз (ХДС) обяви, че годишният конгрес на партията няма да се проведе на 16 декември, както бе планирано по-рано, съобщава водещото германско издание Der Spiegel.
Партийният конгрес ще бъде свикан на по-късна дата, стана ясно от източници от седалището на ХДС в Берлин. По-рано канцлерът на ФРГ и лидер на партията Ангела Меркел изрази желание в рамките на тазгодишният конгрес на ХДС да бъде представено за гласуване коалиционното споразумение. Такова обаче не бе постигнато – в нощта на 20 ноември свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“), тласкайки Германия към безпрецедентна политическа криза в следвоенната й история.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Християндемократите обсъждат формирането на нова голяма коалиция в Германия

Die Sueddeutsche Zeitung: Християндемократите обсъждат формирането на нова голяма коалиция в Германия

27 Ноември 2017 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. В понеделник, 27 ноември, политици от Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел се събират на заседание в Берлин, на което ще обсъдят формирането на нова голяма коалиция в Германия, припомня баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Приоритет на ХДС е преговорите със социалдемократите на Мартин Шулц да завършват позитивно. От редиците на партията на канцлера Меркел вече бе демонстрирана увереност, че разговорите с ГСДП може да бъдат доведени до успешен край.
За разлика от сондажите за „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“), дискусиите със социалдемократите на Мартин Шулц нямат дефинирана времева граница. По този начин от редиците на ХДС се надяват да постигнат съгласие с ГСДП и да избегнат създаването на правителство на малцинството или организирането на нови избори в страната.
В това отношение в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) има пълно съгласие. „Коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е най-добрата алтернатива за Германия - във всеки случай по-добра от „Ямайка“, нови избори или правителство на малцинството", заяви лидерът на ХСС Хорст Зеехофер в навечерието на решителната седмица на преговори за извеждане на Германия от политическата криза, в която навлезе в нощта срещу 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори за създаване на коалиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Германските партии търсят изход от политическата криза

FAZ: Германските партии търсят изход от политическата криза

27 Ноември 2017 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Берлин. Започва решаваща седмица за Германия – в понеделник партиите ще подновят усилията си за извеждане на страната от политическата криза, в която навлезе в нощта срещу 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“), отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
По пътя към евентуалното формиране на нова голяма коалиция, все повече и повече политици от редиците на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) излагат допълнителни условия за влизането си в управление с партията, водена от канцлера Ангела Меркел. Водещи социалдемократи настояват за промяна в курса на данъчната политика.
От редиците на Християндемократическия съюз (ХДС) одобриха единодушно преговорите със социалдемократите на Мартин Шулц за съставяне на широка коалиция, но същевременно предупредиха, че дискусиите не бива да бъдат натоварвани с прекомерни изисквания. Канцлерът на ФРГ вече настоя да се ускорят стъпките за формиране на новото германско правителство.
Търсенето на изход от политическата криза навлиза в решителна седмица. Държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер ще започне в понеделник нов кръг от разговори с политически лидери. За дискусия в двореца Белвю ще бъдат поканени също представители на партиите „Зелени“ и „Левица“. Лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП – съответно Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц, ще разговарят с Щайнмайер в четвъртък, 30 ноември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел приветства идеята за „голяма коалиция“ с ГСДП

Reuters: Ангела Меркел приветства идеята за „голяма коалиция“ с ГСДП

26 Ноември 2017 | 01:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Изпълняващата длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел приветства възможността за формиране на „голяма коалиция“ с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и защити постиженията на предходното правителство, заявявайки, че то се е справило добре, предава Reuters.
Както Агенция „Фокус“ подробно информира, четвъртият мандат на Меркел като канцлер е под сериозен въпрос, след като „Свободната демократическа партия“(СвДП) излезе от преговорите за формиране на управляваща коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелените“, предизвиквайки тежка политическа криза в страната-локомотив на ЕС – Германия. Все пак в петък ГСДП показа, че може да промени позицията си да остане в опозиция и се съгласи на преговори с блока на канцлера. Това накара анализаторите да предполагат, че вероятността за формиране на „голяма коалиция“ се е повишила.
По време на обръщение към членовете на ХДС в провинция Мекленбург – Западна Померания, където се проведе регионална партийна конференция, Меркел заяви,че на парламентарните избори, проведени на 24 септември, избирателите са дали мандат на партията й да управлява.
„Европа се нуждае от силна Германия, за предпочитане е правителството да бъде формирано по-бързо“, подчерта германският лидер. Тя добави, че сегашното (служебно) правителство може да поеме текущите работи по управлението на страната.
„Да искаме от избирателите да отидат до избирателните секции отново, според мен, ще е напълно погрешно“, продължи Меркел. Това е промяна от позицията й, изказана в понеделник, когато твърдеше, че предпочита предсрочни избори пред формиране на правителство на малцинството, защото партията й ще бъде заложник на по-малките формации в Бундестага.
Без дори да споменава възможността за правителство на малцинството, канцлерът заяви, че не иска да гледа назад към провалите от миналата седмица. Звучейки самоуверено, предизвиквайки бурни аплодисменти по време на речта си, тя обърна вниманието си изцяло към ГСДП. Меркел приветства възможността за преговори с бившия партньор на Съюза (ХДС/ХСС) и защити постиженията на предходното правителство.
„Ние работихме добре заедно“, подчерта канцлерът, добавяйки, че по време на „голямата коалиция“ Германия е имала най-силния си пазар на труда от десетилетия, както и балансиран бюджет и от това са спечелили пенсионерите и семействата.
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще е домакин на среща между лидерът на Християндемократичния съюз(ХДС) Ангела Меркел, лидерът на Християнсоциалният съюз(ХСС) Хорст Зеехофер и лидерът на ГСДП Мартин Шулц в четвъртък. Очаква се държавният глава да окаже сериозен натиск над Шулц да промени позицията си за отказ от коалиция в името на стабилността на Германия.
Теми на преговорите
Въпреки всичко, не се очаква преговорите да са лесни и не се знае дали изобщо ще се стигне до споразумение, тъй като бившите партньори са разделени по много въпроси.
Меркел обяви, че целта й е да поддържа финансите на Германия в солидно и балансирано състояние, да намали някои данъци и да разшири дигиталната инфраструктура. Съобразявайки се с позицията на сестринската ХСС, тя иска да постави лимит на броя на пристигащите мигранти в размер на 200 хиляди души на година.
Това ще е трудно за преглъщане от страна на ГСДП.
„Лимитът, ако можем да го наречем така, е в противоречие с Конституцията и Женевската конвенция (за бежанците – бел. ред.). С ГСДП няма да могат да сложат лимит на членовете на семействата, които искат да се присъединят към вече получилите убежище“, заяви заместник-председателят на партията Ралф Щегнер.
Шулц, който до петък отхвърляше възможността за сделка с Меркел, заяви, че няма нищо сигурно за изхода от преговорите и обеща на членовете на ГСДП да гласуват за това дали искат „голяма коалиция“.
ГСДП е сериозно разделена и голяма част от избирателите и членовете на партията смятат, че нова коалиция ще е равносилна на политическо самоубийство. Тя регистрира съкрушително слаб резултат на септемврийските избори, като се смята, че основната причина са прекараните два мандата в коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).
Няколко други водещи политици от ГСДП призоваха за поемане на ангажимент от Меркел по въпроси като инвестиционната политика в образованието и домоустройството.
Социалдемократите дадоха да се разбере, че няма да оставят Меркел да ги държи като заложници на поликата си. „Госпожица Меркел не е в позиция да поставя условия“, заяви Малу Дрейер, премиер на провинция Райнланд-Палатинат.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мартин Шулц: Членовете на ГСДП са тези, които ще решат дали партията ще участва в новото правителство на Германия

Мартин Шулц: Членовете на ГСДП са тези, които ще решат дали партията ще участва в новото правителство на Германия

24 Ноември 2017 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц заяви в петък, че членовете на партията са тези, които трябва и ще решат дали ГСДП ще участва в съставянето на новото федерално правителство на Германия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Председателят на ГСДП изрази готовност да участва в разговорите, инициирани от държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер за извеждане на страната от политическата криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Същевременно Шулц подчерта, че е твърде рано, за да бъдат правени каквито и да било обобщения за промяна в позицията на социалдемократите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германските социалдемократи дават противоречиви надежди за голяма коалиция в Берлин (ОБЗОР)

Германските социалдемократи дават противоречиви надежди за голяма коалиция в Берлин (ОБЗОР)

24 Ноември 2017 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин, държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите.
Това, което последва, бяха двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента по силата на резултатите от гласуването от 24 септември. Разговорите с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) бяха последните от серията, проведени в двореца Белвю, резиденцията на президентската власт в Германия.

В първото си изявление след провала на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция в Берлин председателят на ГСДП Мартин Шулц бе категоричен: „Не сме на разположение за влизане в голяма коалиция“. Така лидерът на германските социалдемократи потвърди още веднъж позиция на партията, обявена след изборите за Бундестаг през септември. „ХДС, ХСС и „Зелени“ поставиха страната в тежка ситуация. Смятаме, че е важно избирателите да могат да направят преоценка на създалото се положение“, бяха думите, с които лидерът на германските социалдемократи се застъпи за провеждането на нови избори в страната, попарвайки всички надежди за създаването на нова голяма коалиция с Берлин.

Но след срещата с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер, позицията на председателя на ГСДП сякаш омекна. Съгласно думите на генералния секретар на партията Хубертус Хайл, срещата меджу Шулц и Щайнмайер е продължила около осем часа. На нея е присъствал и министърът на външните работи Зигмар Габриел. А резултатите: „ГСДП е твърдо убедена, че е необходимо да се разговаря. ГСДП няма да се изключи от преговорите“.
Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.

Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове. „Промяната в решението за отхвърляне на нова голяма коалиция, която аз не препоръчвам, няма да е възможна без участието на партийните членове", подчерта Щегнер пред местните медии.

В последното денонощие в партийната централа на ГСДП в Берлин се водят оживени дискусии по въпроса дали трябва да бъде променена позицията й на категоричен отказ за влизане в коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел – Съюза (ХДС/ХСС). В последните часове стана ясно, че не всички в редиците на ГСДП застават зад по-рано декларирания отказ на Шулц за влизане в коалиция с партията, водена от Ангела Меркел. Заместник-председателят на парламентарната група Карл Лаутербах заяви, че е възможно още веднъж да бъде създадено „черно-червено“ правителство в Германия. „Ако няма друг начин, ще трябва да помислим отново за една голяма коалиция", подчерта Лаутербах.

Дори премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл, друг политик от редиците на ГСДП, не изключи коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Същевременно той припомни, че Шулц „продължава да се радва на много високо ниво на популярност сред членовете на ГСДП. Точно това се пренебрегва от берлинския балон на политици и журналисти“, отбеляза Вайл.

Вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус (ГСДП) също препоръча на партията си да влезе в преговори с партията, водена от Меркел. Провеждането на нови избори трябва да бъде най-крайният вариант за изход от кризата, категоричен бе Писториус.

Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) също се показа благосклонен към започването на сериозни преговори с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) за създаването на ново черно-червено правителство в Германия. До този момент Шолц, който е един от противниците на председателя на партията Мартин Шулц, избягваше публични коментари за ангажимент на социалдемократите към голяма коалиция. Той обаче изрази сериозни резерви към създаване на миноритарно правителство в Германия. Европа се нуждае от силно и стабилно управление в Берлин, подчерта кметът на Хамбург.

Федералният министър на правосъдието Хайко Маас (ГСДП) на свой ред намекна, че неговата партия може би вече има готовност за водене на преговори и да „коригира“ категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). Съответната промяна в курса би могла да бъде възможна след провеждането на партийния конгрес в началото на декември. Решението за възможни преговори със Съюза (ХДС/ХСС) ще бъде трудно, подчерта Маас. Същевременно обаче и той отхвърли вариант за съставяне на правителство на малцинството в Берлин. „ГСДП трябва да реши дали ще предпочете нови избори или отново ще влезе в правителството“, обобщи Маас.

Усилията за съставяне на новото германско правителство ще навлязат в нов рунд през следващата седмица. Съгласно данни, разпространени в медиите, държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е отправил покана за съвместни разговори в двореца Белвю към Ангела Меркел, лидера на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и Мартин Шулц. Разговорите между тях ще бъдат проведени в самото начало на следващата седмица – понеделник или вторник, а дотогава надеждите за голяма коалиция в Берлин ще останат живи.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: „Зелени“ отхвърлиха възможност за участие в правителство със Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП

Focus: „Зелени“ отхвърлиха възможност за участие в правителство със Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП

24 Ноември 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. След колапса на сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, от редиците на последната партия се показаха отворени за влизане в преговори с други партии, но при едно условие, коментира изданието Focus.
„Имаме интерес от това да бъде формирано правителство. Президентът сега е помолен да обсъди с партиите какви са възможните изходи, така че сме готови да говорим. Това е ясно“, увери „зеленият“ лидер Зимоне Петер, след като стана ясно, че социалдемократите на Мартин Шулц са в процес на преразглеждане на категоричния си отказ за участие в правителството, който декларираха след изборите за Бундестаг през септември.
Петер обаче начерта и „червената линия“ за водената от нея и Джем Йоздемир партия. Това е голяма коалиция, която не е решение според „Зелените“.
Въпросът е за съставяне на правителство на малцинството или провеждане на нови избор. „Сега просто ще изчакаме“, заяви Зимоне Петер.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bild: Президентът на Германия покани на съвместна среща лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП

Bild: Президентът на Германия покани на съвместна среща лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП

24 Ноември 2017 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Усилията за съставяне на новото германско правителство ще навлязат в нов рунд през следващата седмица. По данни на изданието Bild държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е отправил покана за съвместни разговори в двореца Белвю към председателя на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел, лидера на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и Мартин Шулц, който стои начело на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Разговорите между тях ще бъдат проведени в самото начало на следващата седмица – понеделник или вторник.

Агенция „Фокус“ припомня:
След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите.
Това, което последва, бяха двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента след гласуването от 24 септември. Разговорите със социалдемократите бяха последни от серията, проведени в двореца Белвю, резиденцията на президентската власт в Германия. След тях бе съобщено, че ГСДП са декларирали готовност да участват в диалога за разрешаването на политическата криза. Така категоричният отказ на социалдемократите за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел, изглежда разклатен. Към настоящия момент обаче ГСДП дава противоречиви сигнали за готовността си отново да се включи в голяма коалиция.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германските социалдемократи отправят противоречиви сигнали за възможно участие в нова голяма коалиция в Берлин (Коментари в германския печат - Агенция „Фокус“)

Германските социалдемократи отправят противоречиви сигнали за възможно участие в нова голяма коалиция в Берлин (Коментари в германския печат - Агенция „Фокус“)

24 Ноември 2017 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите.
Това, което последва, бяха двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента след гласуването от 24 септември. Разговорите със социалдемократите бяха последни от серията, проведени в двореца Белвю, резиденцията на президентската власт в Германия. След тях бе съобщено, че ГСДП са декларирали готовност да участват в диалога за разрешаването на политическата криза. Така категоричният отказ на социалдемократите за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел, изглежда разклатен. В петък, 24 ноември, водеща тема в германския печат са противоречивите сигнали от редиците на ГСДП за участие в ново черно-червено правителство. Централният въпрос, който разнищва местната пресата, е има ли шанс за нова голяма коалиция в Берлин.


Die Zeit: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – председателят на ГСДП изрази готовност да обсъди разрешаването на политическата криза в Германия
След срещата си с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер, председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц е изразил готовност да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
Съгласно думите на генералния секретар на партията Хубертус Хайл, срещата меджу Шулц и Щайнмайер е продължила около осем часа. На нея е присъствал и министърът на външните работи Зигмар Габриел. А резултатите: „ГСДП е твърдо убедена, че е необходимо да се разговаря. ГСДП няма да се изключи от преговорите“.
Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
По-рано федералният правосъден министър Хайко Маас, също социалдемократ, разкри, че партийното ръководство е обсъждало дали да оттегли категоричния отказ за влизане в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).
Хайл и Маас отхвърлиха спекулациите за оставката на лидера на партията. Шулц, който след изборите за Бундестаг през септември многократно отхвърляше коалирането си с Ангела Меркел, успя да спечели гласовете на 20,5% от германските избиратели. Никой от редиците на ГСДП обаче не поиска оставката му, припомня изданието.

Focus: Промяна на курса за голяма коалиция не може да бъде осъществена без одобрението на членовете на партията, предупреди вицепредседател на ГСДП
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) дава противоречиви сигнали за това дали допуска участие в нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС), отбелязва изданието Focus.
Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Но малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
„Промяната в решението за отхвърляне на нова голяма коалиция, която аз не препоръчвам, няма да е възможна без участието на партийните членове", подчерта Щегнер пред местните медии.

Der Spiegel: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – позицията на германските социалдемократи за голяма коалиция омекнаха
След осемчасовите разговори с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер позицията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по въпроса за съставяне на нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) изглежда омекна, коментира водещото издание Der Spiegel.
В нощта срещу петък лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц изрази готовост да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия. Малко след края на разговора между Щайнмайер и Шулц, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове. Но не всички от редиците на социалдемократите приеха толкова крайно сигнала, изпратен след срещата Щайнмайер-Шулц.
ГСДП не стои твърдо зад (по-ранния) отказ на Шулц да не се коалира със Съюза (ХДС/ХСС). Заместник-председателят на парламентарната група Карл Лаутербах смята, че е възможно още веднъж да бъде създадено „черно-червено“ правителство в Германия. „Ако няма друг начин, ще трябва да помислим отново за една голяма коалиция", подчерта Лаутербах.
Дори премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл не изключи коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Същевременно той припомни, че Шулц „продължава да се радва на много високо ниво на популярност сред членовете на ГСДП. Точно това се пренебрегва от берлинския балон на политици и журналисти“, отбеляза Вайл.
Вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус също препоръча на партията си да влезе в преговори с партията, водена от Меркел. Провеждането на нови избори трябва да бъде най-крайният вариант за изход от кризата, категоричен бе Писториус.

Das Rheinische Post: Олаф Шолц изрази сериозни резерви към създаването на миноритарно правителство в Германия
Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) се показа благосклонен към започването на сериозни преговори с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) за създаването на ново черно-червено правителство в Германия, отбелязва вестник Das Rheinische Post.
До този момент Шолц, който е един от противниците на председателя на партията Мартин Шулц, избягваше публични коментари за ангажимент на социалдемократите към голяма коалиция. Той обаче изрази сериозни резерви към създаване на миноритарно правителство в Германия. Европа се нуждае от силно и стабилно управление в Берлин, подчерта кметът на Хамбург.

Die Suddeutsche Zeitung: ГСДП трябва да вземе трудното решение за нови избори или участие в правителството
В последното денонощие в партийната централа на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Берлин се дискутира оживено дали трябва да бъде променена позицията й на категоричен отказ за влизане в коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел – Съюза (ХДС/ХСС), отбелязва баварският ежедневник Die Suddeutsche Zeitung.
Социалдемократите дават противоречиви сигнали за това дали допускат участие в нова голяма коалиция в Берлин. Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че партията ще очаква следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ. Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
Още в късните часове на четвъртък действащият федерален министър на правосъдието Хайко Маас (ГСДП) намекна, че неговата партия може би вече има готовност за водене на преговори и да „коригира“ категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). Съответната промяна в курса би могла да бъде възможна след провеждането на партийния конгрес в началото на декември.
Решението за възможни преговори със Съюза (ХДС/ХСС) ще бъде трудно, подчерта Маас. Същевременно обаче и той отхвърли вариант за съставяне на правителство на малцинството в Берлин. „ГСДП трябва да реши дали ще предпочете нови избори или отново ще влезе в правителството“, обобщи Маас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас, правосъден министър на ФРГ: ГСДП трябва да вземе трудното решение за нови избори или участие в правителството

Хайко Маас, правосъден министър на ФРГ: ГСДП трябва да вземе трудното решение за нови избори или участие в правителството

24 Ноември 2017 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Берлин. В последното денонощие в партийната централа на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Берлин се дискутира оживено дали трябва да бъде променена позицията й на категоричен отказ за влизане в коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел – Съюза (ХДС/ХСС), отбелязва баварският ежедневник Die Suddeutsche Zeitung.
Социалдемократите дават противоречиви сигнали за това дали допускат участие в нова голяма коалиция в Берлин. Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че партията ще очаква следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ. Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
Още в късните часове на четвъртък действащият федерален министър на правосъдието Хайко Маас (ГСДП) намекна, че неговата партия може би вече има готовност за водене на преговори и да „коригира“ категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). Съответната промяна в курса би могла да бъде възможна след провеждането на партийния конгрес в началото на декември.
Решението за възможни преговори със Съюза (ХДС/ХСС) ще бъде трудно, подчерта Маас. Същевременно обаче и той отхвърли вариант за съставяне на правителство на малцинството в Берлин. „ГСДП трябва да реши дали ще предпочете нови избори или отново ще влезе в правителството“, обобщи Маас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Rheinische Post: Олаф Шолц изрази сериозни резерви към създаването на миноритарно правителство в Германия

Das Rheinische Post: Олаф Шолц изрази сериозни резерви към създаването на миноритарно правителство в Германия

24 Ноември 2017 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) се показа благосклонен към започването на сериозни преговори с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) за създаването на ново черно-червено правителство в Германия, отбелязва вестник Das Rheinische Post.
До този момент Шолц, който е един от противниците на председателя на партията Мартин Шулц, избягваше публични коментари за ангажимент на социалдемократите към голяма коалиция. Той обаче изрази сериозни резерви към създаване на миноритарно правителство в Германия. Европа се нуждае от силно и стабилно управление в Берлин, подчерта кметът на Хамбург.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – позицията на германските социалдемократи за голяма коалиция омекнаха

Der Spiegel: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – позицията на германските социалдемократи за голяма коалиция омекнаха

24 Ноември 2017 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. След осемчасовите разговори с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер позицията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по въпроса за съставяне на нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) изглежда омекна, коментира водещото издание Der Spiegel.
В нощта срещу петък лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц изрази готовост да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия. Малко след края на разговора между Щайнмайер и Шулц, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове. Но не всички от редиците на социалдемократите приеха толкова крайно сигнала, изпратен след срещата Щайнмайер-Шулц.
ГСДП не стои твърдо зад (по-ранния) отказ на Шулц да не се коалира със Съюза (ХДС/ХСС). Заместник-председателят на парламентарната група Карл Лаутербах смята, че е възможно още веднъж да бъде създадено „черно-червено“ правителство в Германия. „Ако няма друг начин, ще трябва да помислим отново за една голяма коалиция", подчерта Лаутербах.
Дори премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл не изключи коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Същевременно той припомни, че Шулц „продължава да се радва на много високо ниво на популярност сред членовете на ГСДП. Точно това се пренебрегва от берлинския балон на политици и журналисти“, отбеляза Вайл.
Вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус също препоръча на партията си да влезе в преговори с партията, водена от Меркел. Провеждането на нови избори трябва да бъде най-крайният вариант за изход от кризата, категоричен бе Писториус.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ралф Щегнер, вицепредседател на ГСДП: Промяна на курса за голяма коалиция не може да бъде осъществена без одобрението на членовете на партията

Ралф Щегнер, вицепредседател на ГСДП: Промяна на курса за голяма коалиция не може да бъде осъществена без одобрението на членовете на партията

24 Ноември 2017 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) дава противоречиви сигнали за това дали допуска участие в нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС), отбелязва изданието Focus.
Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Но малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
„Промяната в решението за отхвърляне на нова голяма коалиция, която аз не препоръчвам, няма да е възможна без участието на партийните членове", подчерта Щегнер пред местните медии.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – председателят на ГСДП изрази готовност да обсъди разрешаването на политическата криза в Германия

Die Zeit: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – председателят на ГСДП изрази готовност да обсъди разрешаването на политическата криза в Германия

24 Ноември 2017 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. След срещата си с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер, председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц е изразил готовност да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
Съгласно думите на генералния секретар на партията Хубертус Хайл, срещата меджу Шулц и Щайнмайер е продължила около осем часа. На нея е присъствал и министърът на външните работи Зигмар Габриел. А резултатите: „ГСДП е твърдо убедена, че е необходимо да се разговаря. ГСДП няма да се изключи от преговорите“.
Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
По-рано федералният правосъден министър Хайко Маас, също социалдемократ, разкри, че партийното ръководство е обсъждало дали да оттегли категоричния отказ за влизане в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).
Хайл и Маас отхвърлиха спекулациите за оставката на лидера на партията. Шулц, който след изборите за Бундестаг през септември многократно отхвърляше коалирането си с Ангела Меркел, успя да спечели гласовете на 20,5% от германските избиратели. Никой от редиците на ГСДП обаче не поиска оставката му, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Кристиан Линднер изключи повторно участие в преговори за „ямайска“ коалиция

Politico: Кристиан Линднер изключи повторно участие в преговори за „ямайска“ коалиция

22 Ноември 2017 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер изключи повторно участие на водената от него политическа формация в преговори за „ямайска“ коалиция в която участва партията „Зелени“, пише Politico .
„В близко бъдеще, сътрудничество със „Зелени“ на национално ниво е немислимо за Свободната демократическа партия“, заяви в сряда Линднер, по време на интервю за германското авторитетно издание Der Spiegel. Младият председател добави, че „изключва подновяването на преговорите“.
Изданието припомня, че Свободната демократическа партия се отказа да участва в управляваща коалиция и стана от масата за преговори в неделя, като тогава Линднер заяви, че е „по-добре да не управляваме, отколкото да управляваме зле“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Политическата криза в Германия –  а защо не миноритарно правителство?

Die Sueddeutsche Zeitung: Политическата криза в Германия – а защо не миноритарно правителство?

22 Ноември 2017 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Голяма коалиция или нови избори – това е въпросът, чийто отговор ще покаже пътя за излизане от политическата криза, в която навлезе Германия се колапса на коалиционните преговори между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Има и трета възможност – миноритарно правителство, водено от Ангела Меркел (ХДС). Този вариант обаче се споменава рядко, само за да бъде отхвърлен категорично веднага след това. Звучи почти като природен закон: правителството на малцинството не може да работи добре и е неприемливо за Германия, че даже и за световните проблеми. Наистина ли обаче е така, питат от редакцията на баварския ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Правителството на малцинството не може да разчита на мнозинство в Бундестага и затова ще бъде принудено във всеки един отделен случай да търси партньори за прокарване на решенията си. Тази „подробност“, разбира се, предизвиква безпокойство за гладкостта на политическия процес в Берлин. През последните дни рисковете от миноритарно правителство бяха описани подробно, но не и шансовете, които предлага. А такива има.
Всъщност, управление на правителство на малцинството не е чак толкова проблематично, колкото си мислят някои. Скандинавските страни и Канада имат добър опит в това отношение. Успех обаче има и в Германия – подобни правителства са съставяни в Берлин, провинциите Саарланд, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия.
Най-силният аргумент за правителството на малцинствата е преоценката на Бундестага. През последните години много от най-важните въпроси бяха решавани след бурни дебати в парламента, които изискваха преговори и ловко лавиране между отделните фракции. Ако правителсвтото на малцинството означава създаване на нова, по-гъвкава и по-умела култура на диалог, тогава какво лошо има в него? Така ще бъде даден шанс за разбиване на пух и прах на фантазиите, че „Алтернатива за Германия“ ще има „тежката дума“.
Ако се има предвид, че така или иначе Бундесратът упражнява допълнителен контрол на парламентарния процес, то аргументите срещу миноритарно правителство стават все по-малко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Райнхард Бютикофер, „Зелени“: Кристиан Линднер иска да се конкурира с „Алтернатива за Германия“ за избирателите

Райнхард Бютикофер, „Зелени“: Кристиан Линднер иска да се конкурира с „Алтернатива за Германия“ за избирателите

22 Ноември 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. В интервю за националния ежедневник Die Welt евродепутатът от партията „Зелени“ Райнхард Бютикофер хвърли вината за провала на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени) върху свободните демократи, водени от Кристиан Линднер.
Бютикофер опроверга твърдението, че СвДП е напуснала масата за преговори заради близките позиции на останалите партии, преговарящи за съставяне на новото германско правителство.
„Не бих се съгласил (с подобно твърдение). Съюзът (ХДС/ХСС) и „Зелени“ имат значителни противоречия, дълбоки различия. Положихме усилия за намиране на подходящи решения. Имахме допирни точки и със СвДП, но свободните демократи избягаха от отговорност в момент, в който оставаше да бъдат направени само няколко стъпки, за да бъде постигнато споразумение“, подчерта „зеленият“ политик.
Какви обаче са причините за изненадващото решение на партията на Линднер, която в предходните години се възприемаше като естествен партньор в управлението на Съюза (ХДС/ХСС)? Бютикофер има ясен отговор.
„Струва ми се, че СвДП просто иска да се представи като опозиционна партия. Тя критикува много голямата коалиция, в някои от случаите съвсем правилно. Партията (на Линднер) явно счита, че може да бъде успешна, само ако остане критична. Кристиан Линднер иска да запази тази линия: ние сме различни, ние сме – с изключение на „Алтернатива за Германия“, единствените, които не са част от „клуба“. И той иска да се конкурира с популистите за германските избиратели. Затова излезе от преговорите“, уверен е Бютикогер.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tagesspiegel: Политическата криза в Германия – засилва се натискът върху социалдемократите

Der Tagesspiegel: Политическата криза в Германия – засилва се натискът върху социалдемократите

22 Ноември 2017 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. В условията на политическа криза в Германия, предизвикана от внезапния колапс на коалиционните преговори за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, се засилва натискът върху социалдемократите на Мартин Шулц, отбелязва берлинският вестник Der Tagesspiegel.
„Зеленият“ политик Клаудия Рот бе поредната, която призова Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да преразгледа категоричния си отказ за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел. „Става въпрос за отговорно отношение към резултатите от изборите. Нуждаем се от отношението на ГСДП“, подчерта в сряда вицепредседателят на Бундестага.
Рот подчерта, че президентът Франк-Валтер Щайнмайер има тежката задача „да помисли как да убеди ГСДП да помисли сериозно над това“ как Германия да бъде изведена от безпрецедентната политическа криза.

Агенция „Фокус“ припомня:
След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите. „Това е моментът, в който всички участници трябва да поемат дъх и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство и категорично се противопостави на организирането на нови избори в страната.
През настоящата седмица Щайнмайер провежда двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента след гласуването от 24 септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Ангела Меркел не бива да се страхува от „цареубийство“

Die Zeit: Ангела Меркел не бива да се страхува от „цареубийство“

22 Ноември 2017 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. В случай на организирането на нови парламентарни избори в Германия, Ангела Меркел ще участва в тях. В редиците на водения от нея Християндемократически съюз (ХДС) не се забелязва еуфория, но няма и съпротива. По всичко личи, че канцлерът на ФРГ не бива да се притеснява от „цареубийство“, коментира националният ежедневник Die Zeit.
Юлия Клокнер бе една от първите, които се хвърлиха в пропастта в името на Ангела Меркел. „Щастливи и облекчени сме, че тя е на разположение", бе коментарът на фракционния лидер на ХДС в провинция Рейнланд-Пфалц по повод решението на Меркел да се кандидатира, в случай че в Германия се стигне до нови избори. Съгласно думите на Кльокнер, тя е „котва на стабилността“.
Не толкова еуфорично, но все пак позитивно бе изказването и на Пол Цимиак, председател на Младежкия съюз на ХДС. Хубаво е, че Меркел е решила отново да се бори, заяви християндемократът в дискусионно шоу.
От друга страна, не бива да се забравя, че все още не са изслушани критиките на съпартийците на Меркел. Все пак, под нейно ръководство, Съюзът (ХДС/ХСС) получи най-слабите изборни резултати в целия следвоенен период на Германия. След колапса на преговорите за „ямайска“ коалиция и безпрецедентното положение, което може да доведе до нови избори в страната, дали ХДС иска да бъде воден от Меркел? „Точно така“, е категоричният отговор на германските християндемократи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Председателят на СвДП се оплака от липсата на подкрепа за „ямайската“ коалиция от страна на Ангела Меркел

FAZ: Председателят на СвДП се оплака от липсата на подкрепа за „ямайската“ коалиция от страна на Ангела Меркел

22 Ноември 2017 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер се оплака липсата на подкрепа от страна на канцлера Ангела Меркел (ХДС) в хода на преговорите за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), СвДП и „Зелени“), пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Докато „зелените“ делегати са работили за намирането на допирни точки със свободните демократи, то от страна на Меркел не е получена „почти никаква подкрепа за компромисните ни предложения“, заяви за изданието младият лидер на СвДП. Съгласно думите на Линдер, при сондажите е станало ясно, че от тях се изисква да станат „покровител на една основно черно-зелена коалиция“.
„Има граници за готовността към компромис, особено когато става въпрос за унижение на партньор. За съжаление, трябваше да разберем това в края на преговорите“, подчерта свободният демократ.
Линднер не вижда „смисъл“ за възобновяване на преговорите за съставяне на правителство в комбинация „Ямайка“. Критика бе отправена и към „Зелените“ – председателят на свободните демократи подчерта, че ако от партията на Джем Йоздемир направят коментари за водената от него политическа сила, то това ще бъде доказателство за неспособността да бъде изградено доверие между участниците в преговорите за „ямайска“ коалиция.
Междувременно държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер продължава с усилията си за извеждане на Германия от политическата криза, в която навлезе в ранните часове на понеделник. В сряда германският президент ще проведе консултации с председателя на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Германски бизнес лидери настояват за сделка, която би задържала Великобритания в ЕС

The Times: Германски бизнес лидери настояват за сделка, която би задържала Великобритания в ЕС

22 Ноември 2017 | 04:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Група от видни германски бизнес фигури даде началото на кампания за задържане на Великобритания в ЕС, като за целта те ще се опитат да убедят Брюксел да направи компромиси в политиката си за свободата на придвижване в Европейския съюз, пише авторитетното британско издание The Times.
Организацията е оглавявана от трима бивши ръководители на Федерацията на германската индустрия (ФГИ) и тя настоява и за осъществяването на натиск над германските политици, които са сред най-убедените защитници на европейските миграционни правила.
Според организацията, германският канцлер Ангела Меркел вече е помогнала за достигането на компромиси, по времето на предоговарянето на правилата при управлението на Дейвид Камерън, което доведе до намаляването на нивото на придобивките на пристигащите в ЕС мигранти. Кампанията цели и да убеди Обединеното кралство да промени позицията си за излизане от Съюза.
„Искаме ЕС да предложи сделката, за която се бореше Дейвид Камерън“, заяви Ханс-Олаф Хенкел, германски евродепутат от малката партия „Либерално-консервативни реформатори“ и бивш председател на ФГИ, който предположи също, че ЕС е отказал на Камерън всичко, което той е поискал и по този начин е допринесъл за изхода от референдума за Брекзит. „Ние искаме да предложим на Великобритания правото да спира хора, които нямат работа в страната и целят да се възползват от социалната й система“.
Ръководителите на кампанията са добре известни в Германия и демонстрира, че някои важни фигури са готови да мислят извън общоприетите рамки, за да помогнат на Обединеното кралство. Те са пред трудна битка за убеждаването на германския канцлер да промени мнението си и европейските правила.
Ханс-Вернер Син, един от водещите германски икономисти, се включи към кампанията на групата. Той заяви, че социалните помощи може да бъдат плащани от родните държави на мигрантите, ако те решат да се преместят да живеят в друга европейска страна.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Германската политическа система до голяма степен е „капут“. Ето защо детронацията на Ангела Меркел може да е и много добра и много лоша за Брекзит

The Independent: Германската политическа система до голяма степен е „капут“. Ето защо детронацията на Ангела Меркел може да е и много добра и много лоша за Брекзит

22 Ноември 2017 | 04:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. Напускането на „мути“, или „мамчето“, както германците обичат да наричат канцлера си, както можете да си представите, ще е лошо за Европа и за самата Германия. В крайна сметка ние всички започнахме да оценяваме стойността на спокойствието на Ангела Меркел, както и рационалното й, почти майчинско присъствие, което изведе страната й и континента от няколко травматични периода – поредни евро кризи, пристигането на милиони бежанци в Европа и най-пресният – Брекзит, пише британското проевропейско издание The Independent.
И все пак нейното детрониране може да се окаже добро за Великобритания, поне в тесния смисъл на отварящата се възможност за по-добра и по-щедра сделка за Брекзит, или, чисто предположително, провеждането на реформи в ЕС, които ще направят Брекзит ненужен (т.е. отмяната му). Все пак се появява и риск от влошаването на условията по споразумението между Лондон и Брюксел.
Първо оптимистичното развитие. Ако, както изглежда все по-вероятно, Ангела Меркел отстъпи лидерското си място в случай на нови избори, нейният наследник може да има по-различно виждане за Брекзит от нея. Към момента, тя остава вярна на вярата си в Европа и позволи на Мишел Барние и Европейската комисия да водят разговорите; надеждите на Великобритания за топло разбирателство между Мей и Меркел, гарнирано с кафе и петифури, бяха разбити от респекта на германския лидер към европейските институции и нейната безкритична вяра в „четирите свободи“ на ЕС – на капитала, услугите, стоките и труда. За нея те са като Светата Троица – безплътни.
Но какво би станало, ако новият лидер на нейния Християндемократичен съюз е с по-скептично мнение относно стойността на свободата на труда – някой, който би искал да види промени в тази насока из целия ЕС? В края на краищата това е в основата на кампанията на новата германска бизнес организация, която иска задържането на Обединеното кралство в ЕС и е нещо, за което Тони Блеър подсказа мистериозно, когато се срещна с европейските лидери преди няколко месеца. Ако това се случи някога, то принципната причина за Брекзит ще бъде отстранена, а то не е невъзможно, защото идеята се радва на широка принципна подкрепа и в двата лагера.
Ако има нови избори в Германия, то различните партии и групи, които споделят скептична позиция по отношение на миграцията и може би са по-склонни да разберат британската позиция, могат да спечелят достатъчно места в Бундестага и да издигнат по-високо гласа си в евентуалния нов парламент. „Свободните демократи“(СвДП) са насочена към бизнеса центристка либерална партия, която може да се окаже в позицията на „уважавана“ (различаваща се от „Алтернатива за Германия“ и „отговорна“ (не, както Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и „Зелените“) опозиция на Християндемократите. Те могат да съберат достатъчно гласове и за да управляват заедно с ХДС и без ексцентричните „Зелени“.
Вътре в Християндемократичното движение, баварската партия – Християнсоциалният съюз (ХСС)– може също да спечели по-голяма подкрепа в собствената си провинция и да стане по-решаващ компонент в германската политика, ако ХДС продължи да губи гласове в другите провинции. Ако това се случи, то може да станем свидетели на промяна в баланса на силите в самия блок (ХДС/ХСС), в полза на дясното, което отново да доведе до натиск за реформа на европейското правило за свобода на движението. Това, от своя страна, може да направи германските власти по-склонни да разберат британския случай, или, доста по-вероятно, да осъзнаят ефекта от загубата на толкова голям пазар за автопроизводителите си, като Великобритания. Мюнхен, а не Берлин, може да стане динамото на германската политика.
Ангела Меркел, това трябва да се помни винаги, е политическа дъщеря на Хелмут Кол, най-големият еврофил от германските канцлери, символизиран от решението си от 1990 година да пожертва любимата твърда валута на Германия – марката – на олтара на европейската интеграция и проекта за единна европейска валута. Наследникът на Меркел, предполагаемо от по-младата генерация, или от възкръсналите партньори на ХДС – СвДП – може да даде по-голяма гъвкавост на германската позиция по Брекзит и по-голямо желание за поставяне на германските икономически интереси над тези на европейското цяло.
По-лошият вариант ще е ново увеличение на депутатите от „Алтернатива за Германия“: това може и да бъде добре за Брекзит, в контекста на постигането на сделка, но може да е лошо за цивилизацията. Те няма да са част от евентуално правителство, такъв е статутът им на остракизирана партия, но техният евроскептицизъм ще бъде труден за игнориране или политическо заобикаляне.
И все пак има и друга възможност, също доста вероятна: следващите германски парламентарни избори да бъдат в голяма степен повторение на тези и да се проявят същите аритметични проблеми. Малки разлики в подкрепата за различните партии няма да даде фундаментална промяна на дневния ред и германската пропорционална изборна система ще възпроизведе същия хаос в Бунестага.
Вече е очевидно, че избирателната система, която служи на Германия прекрасно в първите седем десетилетия от съществуването на Федералната Република, в която две големи партии се сменят начело за дълги управленски периоди, обикновено в коалиция с някоя от малките центристки партии, не може да отговори на съвременната фрагментаризация на политическата сцена. Днес германците имат цял калейдоскоп от възможности – бившите комунисти, „Зелените“, Социалдемократите, два бранда Християндемократи, Свободни демократи и неофашистите „Алтернатива за Германия“. Ново забиване в задънена улица е прекалено предвидимо, а сега дори варианта за нова „голяма коалиция“ между социалдемократите и християндемократите може да не дава необходимото мнозинство. Германската политическа система до голяма степен вече е „капут“.
След провеждането на предсрочни избори, ситуацията може да е още по-закучена и да доведе до още по-голямо забавяне на реалното разрешаване на преговорите за Брекзит, което със сигурност няма да е в полза на Великобритания. Нито ще е от полза издигането на Еманюел Макрон, който може да възвърне традиционната роля на френско политическо лидерство в Европа, по време на необичайна германска слабост – това (и реалното отсъствие на Италия и Испания, които имат своите собствени политически вакууми за запълване) само би отворило повече пространство за Макрон, Барние, Юнкер и техните съюзници да настояват на исканията си и да поддържат определена незаинтересованост за възможността от твърд Брекзит.
В случай, че Меркел успее да оцелее, а дори да осъществи определено възвръщане на позициите в предсрочни избори, тогава Брекзит просто ще бъде съществено забавен, но не и с променена посока. Ако падне, тогава несигурността, от която бизнесът се оплаква толкова много и която създава толкова проблеми тук и в ЕС, само ще се интензифицира, поне в краткосрочен план, но и ще даде лъч на надежда за по-светло бъдеще на Обединеното кралство. В крайна сметка, може би капризите на германската политика ще бъдат със също толкова голямо значение за британската икономика и нация, колкото и това, което се случва в Уестминстър.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Краят на Ангела Меркел: Падането на канцлера от върха „ще бъде бързо“, предупреди ветеран от „Зелените“

The Daily Express: Краят на Ангела Меркел: Падането на канцлера от върха „ще бъде бързо“, предупреди ветеран от „Зелените“

22 Ноември 2017 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Дългото властване на Ангела Меркел над германската политика е много близо до края си, според съоснователя на партията, която през 80-те години на XX век се превръща в „Зелените“ Ханс-Кристиян Щрьобеле, който продължава да е сред лидерите на природозащитниците и смята, че канцлерът не може да се задържи на командната си позиция още много време, пише британското евроскептично издание The Daily Express.
Въпреки усилията на Меркел да си осигури четвърти мандат като Канцлер, нейната партия Християндемократичен съюз(ХДС) понесе тежка загуба на изборите през септември, а тя се провали в опитите си да събере т.нар. съюз „Ямайка“, със „Зелените“ и „Свободната демократическа партия“ (СвДП).
В зависимост от това какво ще реши президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на милиони избиратели може да им се наложи да отидат отново до избирателните секции, за да гласуват на предсрочни избори, или да гледат как най-могъщият европейски лидер Меркел търси основа за нови коалиционни преговори, след 12 години на власт. Съществува и опцията за формиране на правителство на малцинството, нещо, което се струва малко вероятно на самия германски лидер.
Според мнението на Щрьобеле, каквото и да се случи, той не вижда как Ангела Меркел ще продължи да оглавява Бундестага за дълго време. В интервю пред швейцарско издание, той заяви, че „краят на канцлерството на Ангела Меркел вече е анонсирано чрез резултатите от парламентарните избори. Сега политическият край на Меркел може да дойде много бързо. Според мен, Меркел няма да успее да се задържи начело на правителството още дълго време“.
Ветеранът споделя, че лично за него най-доброто решение на настоящата криза е формирането на правителство на малцинството на Съюза (ХДС/ХСС), определяйки този ход като „добър за демокрацията“. „Това ще отвори възможност за засилване на значението на парламента и на отделните му членове – заедно с това и на демокрацията. В основата си това е добре за демокрацията. Имам предвид търсенето на мнозинство в парламента, чрез силата на убеждението“.
Той отхвърля твърдението, че този вариант може да засили влиянието на „Алтернатива за Германия“. „Например, бойният план е следният: Съюза (ХДС/ХСС) ще намира гласове от ГСДП и СвДП. Когато стане въпрос за решения по климата, правителството ще търси съдействието на „Зелените“. Във всеки случай, това ще е правилният начин за противодействие на „Алтернатива за Германия“, а именно провеждането на прозрачна и честна политика“.
Щрьобеле „не съжалява“ за провала на коалиционните преговори с ХДС/ХСС и СвДП, като определи „Ямайка“ като „проблематичен съюз“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Колапсът на коалицията на Ангела Меркел показва, че нейната мечта за обединена Европа се сгромолясва

The Telegraph: Колапсът на коалицията на Ангела Меркел показва, че нейната мечта за обединена Европа се сгромолясва

22 Ноември 2017 | 02:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. Британското консервативно издание The Telegraph публикува аналитичен материал на един от основните си автори - Жизела Стюарт - в който се твърди, че популяризирането на евроскептицизма е неизбежна последица от провала на ЕС да осигури съгласието на гражданите си за проекта за обединена Европа и посочва провала на коалиционните преговори в Германия за очевидна последица от този процес, за който основна вина, според изданието, носи Ангела Меркел.
Ново чувство шества по тялото на германския политически живот – паниката. Тя подсказа за себе си веднага след излизането на официалните резултати от драматичните септемврийски парламентарни избори в Германия, които разкриха мащаба на поражението на Съюза (ХДС/ХСС) начело с Ангела Меркел и съкрушителните резултати на евроскептичната „Алтернатива за Германия“, която вкара 94 депутати в Бундестага. Естествено, канцлерът Меркел направи това, което винаги прави, когато ситуацията стане тежка – увери нейните хора, че “das schaffen wir” – можем да се справим с това.
Не и този път, коментира авторът на материала. Опитите й да формира коалиция се провалиха неочаквано и хвърлиха Германия в хаос. Нямам съмнение, че Федералната република ще намери краткосрочно решение. Тя има функциониращо правителство и независимо, че това е недостатъчно за сделка по Брекзит, то все пак може да управлява всекидневните процеси в Германия. Ситуацията поставя по-широки въпроси за консенсуса, демократичната легитимност и бъдещето на ЕС.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерът на германските „свободни демократи“ не вижда смисъл от възобновяването на преговорите за коалиция „Ямайка“

ТАСС: Лидерът на германските „свободни демократи“ не вижда смисъл от възобновяването на преговорите за коалиция „Ямайка“

22 Ноември 2017 | 00:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на германската „Свободна демократическа партия“(СвДП) Кристиан Линднер не вижда смисъл от възобновяването на преговорите за формиране на управляваща коалиция в Германия с участието на либералите, Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелените“. Той заяви това в интервю пред германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирано от ТАСС.
„В такава политическа формация и с такова политическо съдържание е безсмислено да бъдат възобновявани преговорите“, заяви Линднер.
Той смята, че лидерът на Християндемократичния съюз (ХДС) Ангела Меркел „практически не е оказала никаква поддръжка за компромисните предложения“ на свободните демократи, по време на предварителните консултации за формиране на управляваща коалиция. Според думите му, се е появило усещане, че СвДП „трябва да стане доставчик на мнозинството за „черно-зеления“ алианс (блокът ХДС/ХСС и „Зелените – бел. ред.)“. „Съществуват граници на готовността ни за компромиси“, посочи политикът.
Агенция „Фокус“ припомня, че в нощта на 20 ноември в Берлин завършиха безрезултатно продължилите повече от месец предварителни консултации за формиране на коалиция, наречена „Ямайка“ заради цветовете на евентуалните участници в нея. Страните не успяха да достигнат до компромис по основните въпроси от дневния ред и СвДП обявиха излизането си от преговорите. „Ямайка“ беше единственият реален вариант за формиране на правителство на мнозинството, след септемврийските избори за Бундестаг и отказът на Германската социалдемократическа партия да продължи сътрудничеството си със Съюза (ХДС/ХСС) под ръководството на Меркел. Сега основните варианти за развитие на политическата ситуация са назначаването на предсрочни избори или създаването на правителство на малцинството.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валдис Домбровскис: Кризата в Германия не може да спре реформите в еврозоната

Валдис Домбровскис: Кризата в Германия не може да спре реформите в еврозоната

21 Ноември 2017 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Политическата криза в Германия не може да спре нашата работа по реформите в еврозоната. Това заяви европейският комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис в интервю за AFP. Домбровскис потвърди, че ще представи предложенията си за 19-членната еврозона както е планирано на 6 декември.
Рухването на коалиционните преговори в Германия предизвика опасения, че политическият хаос в най-голямата икономика в ЕС ще спре амбициозните реформи, инициирани от френския президент Еманюел Макрон.
„Не можем да спрем работата си само защото в някоя страна има избори или се съставя коалиция, а това понякога отнема време. Затова при всяко положение ще продължаваме работата си“, каза Домбровскис.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът на Германия опитва да спаси страната от политическия хаос

AFP: Президентът на Германия опитва да спаси страната от политическия хаос

21 Ноември 2017 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът на Германия проведе преговори с партийните лидери в опит да спаси най-голямата европейска икономика от политическия хаос, предизвикан от рухването на коалиционните преговори, предаде AFP.
Президентът Франк-Валтер Щайнмайер, който сега е в центъра на вниманието, тъй като има правомощията да свика предсрочни избори, използва своите дипломатически умения, добити като външен министър, за да убеди партийните лидери да се върнат на масата за преговори.
Държавният глава, който в понеделник разговаря с канцлера Ангела Меркел, а в сряда ще се срещне с лидерите на Християнсоциалния съюз (ХСС), днес проведе консултации първо с клонящите в ляво „Зелени“, а после с ориентираните към бизнеса Свободни демократи в резиденцията си в Берлин. Все още не е дал официално изявление.
Изненадващото решение на Свободните демократи, обявено късно в неделя, да се оттеглят от потенциалната трипартийна коалиция, тласна правителството на Меркел към хаоса, оставяйки я с опциите да привлече коалиционните си партньори обратно към масата за преговори, или да управлява правителство на малцинството, или да организира нови избори.
Последните социологически проучвания обаче показват, че резултатите биха били подобни на тези от последните парламентарни избори и все пак ще се наложи формирането на коалиция.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Липсата на правителство в Германия поставя пауза в плановете за интеграция в еврозоната

Reuters: Липсата на правителство в Германия поставя пауза в плановете за интеграция в еврозоната

21 Ноември 2017 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Провалът в преговорите за съставяне на ново правителство в Германия означава, че амбициозните планове за задълбочаване на икономическата интеграция в еврозоната може да бъдат временно преустановени, предаде Reuters, като се позова на чиновници от валутния съюз.
Коалиционните преговори в Германия рухнаха в неделя вечерта, след като либералната Свободна демократическа партия се изтегли от разговорите след продължилите със седмици предварителни обсъждания. Така най-голямата икономика в еврозоната потъна в политическа несигурност и се изправи пред възможността за нови избори.
Лидерите в еврозоната ще поставят посоката за по-дълбока икономическа интеграция на среща на върха в средата на декември, на която германското участие е ключово.
„Тъй като Германия няма ясна позиция, по презумпция няма да даде съгласие на нито едно от предложенията. По тази причина преговорите най-вероятно ще бъдат отложени“, каза високопоставен чиновник в еврозоната, участващ в преговорите за интеграция във валутния съюз.
Срещата трябва да даде старт на работата, която трябва да завърши през юни 2018 г. с решения за това дали валутният съюз да има свой бюджет, финансов министър и събрание в Европейския парламент. Инициативата включва също трансформиране на спасителния фонд на еврозоната в Европейски валутен фонд и създаването на механизъм за обявяване в несъстоятелност.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Един президент с мисия: Франк-Валтер Щайнмайер предприема стъпки за извеждане на Германия от политическата криза (ОБЗОР)

Един президент с мисия: Франк-Валтер Щайнмайер предприема стъпки за извеждане на Германия от политическата криза (ОБЗОР)

21 Ноември 2017 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите. „Това е моментът, в който всички участници трябва да поемат дъх и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство и категорично се противопостави на организирането на нови избори в страната.

Това, което предстои, са двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента след гласуването от 24 септември. Най-напред за разговор в двореца „Белвю“ е поканен младият лидер на свободните демократи – Кристиан Линднер, който първи напусна масата за преговори в Берлин. Срещата между двамата ще се проведе в 16 часа (местно време) и в рамките й Щайнмайер ще провери дали са останали някакви надежди за съставянето на „ямайска“ коалиция. Съгласно информация, разпространена в медиите, във вторник германският президент ще приеме за разговори и „зелените“ лидери Зимоне Петер и Джем Йоздемир.
Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц също потвърди приемането на поканата за среща с държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер, след като президентът се нагърби със задачата да изведе страната от политическата криза. Първоначално бе съобщено, че разговорът между двамата ще се състои в сряда, 22 ноември, но пред медиите Шулц подчерта, че срещата е насрочена за часовете преди обед в четвъртък.
Канцлерът на ФРГ и лидер на християндемократите – Ангела Меркел, бе приета от държавния глава още в понеделник. Веднага след нея Щайнмайер даде пресконференция, на която обяви стъпките, които ще предприеме след провала на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин.

В своя статия, посветена на политическата криза в Германия, водещото германско издание Der Spiegel пише: „Канцлерът на ФРГ би трябвало да е повече от щастлива, че постът на държавен глава на Германия се заема от Франк-Валтер Щайнмайер“.
И определено има защо това да е така - 61-годишният Щайнмайер в продължение на два мандата бе външен министър на Германия в кабинетите на Ангела Меркал. В своята почти 20-годишна политическа кариера той е заемал и редица други важни постове - бил е държавен секретар, председател на фракция, а и кандидат за канцлерския пост. Така че президентът на ФРГ не е нито непопулярна фигура, нито е новак в политиката.
Тъкмо обратното - Франк-Валтер Щайнмайер притежава много качества, нужни за президентския пост на Германия, радва се на добро име сред всички германски партии, уважаван е и зад граница. Може да се похвали със солиден дипломатически опит и е доказвал многократно, че може да запази самообладание по време на кризи.
Щайнмайер има качества, които ще бъдат от голяма полза за Меркел в условията на политическата криза, която връхлетя Германия в нощта срещу понеделник, след като свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаването на „ямайска“ коалиция. Държавният глава на ФРГ е дипломат, доказан през годините. Едва ли в следвоенната история на Германия е имало друг момент, в който дипломатическите качества на президента да са били от толкова съществено значение, колкото сега. Именно Щайнмайер е този, който може да успее да убеди социалдемократите на Мартин Шулц да преосмислят категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). По всичко личи, че съдбата е поднесла подарък на Меркел миналата година, когато тя не успя да издигне и наложи кандидат за президентския пост от редиците на нейната партия.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Политическата криза в Берлин – Мартин Шулц потвърди срещата си с държавния глава на ФРГ

FAZ: Политическата криза в Берлин – Мартин Шулц потвърди срещата си с държавния глава на ФРГ

21 Ноември 2017 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц потвърди приемането на поканата за среща с държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер, след като президентът се нагърби със задачата да изведе страната от политическата криза, в която навлезе след колапса на коалиционните преговори между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Първоначално бе съобщено, че разговорът между двамата ще се състои в сряда, 22 ноември, но пред медиите Шулц подчерта, че срещата ще се проведе в часовете преди обед в четвъртък.
След изненадващото прекъсване на преговорите съставяне на новото коалиционно правителство на Германия държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Най-напред за разговор в двореца „Белвю“ бе бъде поканен младият лидер на свободните демократи – Кристиан Линднер, който първи напусна масата за преговори в Берлин.
Срещата между двамата ще се проведе в 16 часа (местно време) и в рамките й Щайнмайер ще провери дали са останали някакви надежди за съставянето на „ямайска“ коалиция. Съгласно информация, разпространена в медиите, във вторник германският президент ще приеме за разговори и „зелените“ лидери Зимоне Петер и Джем Йоздемир.

Агенция „Фокус“ припомня:
След срива на коалиционните държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер призова всички партии в Бундестага да поемат отговорност и да проявят воля за единство.
„Съставянето на правителство винаги е процес, изпълнен с трудности. Задачата остава“, подчерта германският президент в рамките на пресконференция, свикана в понеделник след срещата му с канцлера Ангела Меркел.
Щайнмайер припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, партиите носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може просто така да бъде върната обратно в ръцете на избирателите.
„Това е моментът, в който всички участници трябва да спрат и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политическата криза в Берлин през погледа на германската преса  (Агенция „Фокус“)

Политическата криза в Берлин през погледа на германската преса (Агенция „Фокус“)

21 Ноември 2017 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Малко след полунощ в понеделник стана ясно, че пътят към „ямайската“ коалиция в Берлин между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ попада в задънена улица, от която няма изход. Сондажите за съставяне на новото коалиционно правителство на страната, продължили четири седмици, завършиха с пълен провал, след като свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори, обосновавайки решението си с липсата на доверие между партиите. Така най-голямата европейска икономика изглежда бе тласната към политическа криза без прецедент в следвоенната история на Германия, която остава водеща тема за пресата в страната.

Die Welt: Политици с призив към ГСДП: На първо място е страната, а след това партията
Говорителят по вътрешнополитическите въпроси на парламентарната фракция на Съюза (ХДС/ХСС) Щефан Майер призова Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да преосмисли категоричния си отказ за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел, съобщава националният ежедневник Die Welt.
В интервю за RBB-Inforadio, политикът от ХСС апелира германските социалдемократи да „напуснат своята отбранителна позиция“, защото създалата се патова ситуация засяга бъдещето на Германия. Ето защо е време да „оставим настрана партийните интереси“ и да се работи на „принципа на първо място е страната, а след това партията“.
Майер подчерта, че новите избори не са добра алтернатива. Би било „страхливо, (...) просто да се откажем от отговорността, която носим пред избирателите".

Der Spiegel: Ангела Меркел трябва да е повече от щастлива, че в двореца „Белвю“ резидира Франк-Валтер Щайнмайер
Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел (ХДС) би трябвало да е повече от щастлива, че постът на държавен глава на Германия се заема от Франк-Валтер Щайнмайер, коментира водещото издание Der Spiegel.
Щайнмайер има качества, които ще бъдат от голяма полза за Меркел в условията на политическата криза, която връхлетя Германия в нощта срещу понеделник, след като свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаването на „ямайска“ коалиция. Държавният глава на ФРГ е дипломат, доказан през годините. Едва ли в следвоенната история на Германия е имало друг момент, в който дипломатическите качества на президента да са били от толкова съществено значение, колкото сега. Именно Щайнмайер е този, който може да успее да убеди социалдемократите на Мартин Шулц да преосмислят категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). По всичко личи, че съдбата е поднесла подарък на Меркел миналата година, когато тя не успя да издигне и наложи кандидат за президентския пост от редиците на нейната партия.
В понеделник германският президент подчерта категорично, че ще направи всичко по силите си, за да предотврати провеждането на нови избори в страната. Политическата отговорност лежи върху плещите на избраните партии и не може „просто така“ да бъде върната обратно на избирателите, бяха думите, с които Щайнмайер смъмри партиите за призивите им за организирането на нови избори.

Das Rhenische Post: За Ангела Меркел настъпи точният момент, в който да се сбогува с политиката
Преди около двайсетина година малко известната тогава Ангела Меркел бе заявила, че един политик трябва да знае кога да се оттегли, преди да се превърне в „полужива развалина“. Ако в Германия бъдат организирани нови избори, то тогава за канцлера на ФРГ ще настъпи точното време да се сбогува с политиката – не защото я очаква провал, а защото е постигнала всичко, което да й позволи достойно оттегляне, коментират от редакцията на ежедневника Das Rhenische Post.
Меркел е първата жена начело на Канцлерството в Берлин, първата жена от Източна Германия, издигнала се до най-високите етажи на властта в Берлин, и вероятно най-влиятелната жена в света. Тя преведе Германия през дълговата криза, кризата в еврозона, както и през хаоса на бежанската вълна. Страната е в добро икономическо състояние. Всичко това означава, че Меркел може да напусне „бойното поле“, за да отстъпи място на по-младите. Наистина, мнозина биха съжалили за подобно решение, но безспорно всички ще го приемат със заслуженото уважение.
Меркел, 63-годишна, попадна в ситуация, с каквато никой от предшествениците й не бе принуден да се справя. Задачата в настоящия момент е да се предотврати по-нататъшното укрепване на „Алтернатива за Германия“, а също и да не бъде позволено на социалдемократите на Мартин Шулц и свободните демократи на Кристиан Линднер да изнудват правителството в Берлин – каквото и да е то. Това е опасен момент, който не бива да бъде подценяван. „Старият канцлер“ Хелмут Кол пропусна своя и допусна грешката, да управлява Германия в продължение на 16 г. Историята показа, че решението му не бе правилно. Затова Меркел трябва да се поучи от грешката му.
Меркел е начело на ФРГ в продължение на 12 г. и спечели изборите за Бундестаг през септември, въпреки критиката, която понесе за бежанската си политика. Какво повече може да иска?

FAZ: Близо две трети от германците съжаляват за провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, а ХДС има най-малка вина за ситуацията, показва проучване
Почти две трети от германците съжаляват за провала на сондажите за съставяне на „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Това показва проучване на общественото мнение, проведено от телевизионния канал ZDF в деня след краха на преговорите за новото правителство на Германия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Резултатите от анкетата показват, че 64 % от германските граждани биха искали преговорите за „ямайски“ съюз да завършат успешно, докато 21 на сто от участвалите в проучването са доволни от провала им.
Общо 55 % от анкетираните са убедени, че свободните демократи са виновни за провала на междупартийните преговори. „Зелените“ са посочени като отговорни от 39 на сто от респондентите, 37 на сто обвиняват баварския Християнсоциален съюз, а Християндемократическия съюз (ХДС) – 34 на сто.
Ако германците биха могли да избират между нови избори, правителство на малцинството или голяма коалиция, най-вероятно биха предпочели отново да излязат до урните – или поне 51 % от тях. Общо 43 % не са съгласни с организирането на ново гласуване.
Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е приемлива за 48 % от германците, но почти толкова от гражданите на ФРГ не биха искали през следващите четири години начело на страната да стои подобен политически съюз (46%). Само 30 % от анкетираните подкрепят ръководено от Съюза (ХДС/ХСС) правителство на малцинството, докато за 64 % от германците то е неприемливо.
Според 40 % от респондентите от нови избори ще имат полза единствено популистите от „Алтернатива за Германия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Rhenische Post: За Ангела Меркел настъпи точният момент, в който да се сбогува с политиката

Das Rhenische Post: За Ангела Меркел настъпи точният момент, в който да се сбогува с политиката

21 Ноември 2017 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преди около двайсетина година малко известната тогава Ангела Меркел бе заявила, че един политик трябва да знае кога да се оттегли, преди да се превърне в „полужива развалина“. Ако в Германия бъдат организирани нови избори, то тогава за канцлера на ФРГ ще настъпи точното време да се сбогува с политиката – не защото я очаква провал, а защото е постигнала всичко, което да й позволи достойно оттегляне, коментират от редакцията на ежедневника Das Rhenische Post.
Меркел е първата жена начело на Канцлерството в Берлин, първата жена от Източна Германия, издигнала се до най-високите етажи на властта в Берлин, и вероятно най-влиятелната жена в света. Тя преведе Германия през дълговата криза, кризата в еврозона, както и през хаоса на бежанската вълна. Страната е в добро икономическо състояние. Всичко това означава, че Меркел може да напусне „бойното поле“, за да отстъпи място на по-младите. Наистина, мнозина биха съжалили за подобно решение, но безспорно всички ще го приемат със заслуженото уважение.
Меркел, 63-годишна, попадна в ситуация, с каквато никой от предшествениците й не бе принуден да се справя. Задачата в настоящия момент е да се предотврати по-нататъшното укрепване на „Алтернатива за Германия“, а също и да не бъде позволено на социалдемократите на Мартин Шулц и свободните демократи на Кристиан Линднер да изнудват правителството в Берлин – каквото и да е то. Това е опасен момент, който не бива да бъде подценяван. „Старият канцлер“ Хелмут Кол пропусна своя и допусна грешката, да управлява Германия в продължение на 16 г. Историята показа, че решението му не бе правилно. Затова Меркел трябва да се поучи от грешката му.
Меркел е начело на ФРГ в продължение на 12 г. и спечели изборите за Бундестаг през септември, въпреки критиката, която понесе за бежанската си политика. Какво повече може да иска?

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Ангела Меркел трябва да е повече от щастлива, че в двореца „Белвю“ резидира Франк-Валтер Щайнмайер

Der Spiegel: Ангела Меркел трябва да е повече от щастлива, че в двореца „Белвю“ резидира Франк-Валтер Щайнмайер

21 Ноември 2017 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел (ХДС) би трябвало да е повече от щастлива, че постът на държавен глава на Германия се заема от Франк-Валтер Щайнмайер, коментира водещото издание Der Spiegel.
Щайнмайер има качества, които ще бъдат от голяма полза за Меркел в условията на политическата криза, която връхлетя Германия в нощта срещу понеделник, след като свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаването на „ямайска“ коалиция. Държавният глава на ФРГ е дипломат, доказан през годините. Едва ли в следвоенната история на Германия е имало друг момент, в който дипломатическите качества на президента да са били от толкова съществено значение, колкото сега. Именно Щайнмайер е този, който може да успее да убеди социалдемократите на Мартин Шулц да преосмислят категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). По всичко личи, че съдбата е поднесла подарък на Меркел миналата година, когато тя не успя да издигне и наложи кандидат за президентския пост от редиците на нейната партия.
В понеделник германският президент подчерта категорично, че ще направи всичко по силите си, за да предотврати провеждането на нови избори в страната. Политическата отговорност лежи върху плещите на избраните партии и не може „просто така“ да бъде върната обратно на избирателите, бяха думите, с които Щайнмайер смъмри партиите за призивите им за организирането на нови избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Политици с призив към ГСДП: На първо място е страната, а след това партията

Die Welt: Политици с призив към ГСДП: На първо място е страната, а след това партията

21 Ноември 2017 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. Говорителят по вътрешнополитическите въпроси на парламентарната фракция на Съюза (ХДС/ХСС) Щефан Майер призова Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да преосмисли категоричния си отказ за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел, съобщава националният ежедневник Die Welt.
В интервю за RBB-Inforadio, политикът от ХСС апелира германските социалдемократи да „напуснат своята отбранителна позиция“, защото създалата се патова ситуация засяга бъдещето на Германия. Ето защо е време да „оставим настрана партийните интереси“ и да се работи на „принципа на първо място е страната, а след това партията“.
Майер подчерта, че новите избори не са добра алтернатива. Би било „страхливо, (...) просто да се откажем от отговорността, която носим пред избирателите".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Близо две трети от германците съжаляват за провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, а ХДС има най-малка вина за ситуацията, показва проучване

FAZ: Близо две трети от германците съжаляват за провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, а ХДС има най-малка вина за ситуацията, показва проучване

21 Ноември 2017 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Почти две трети от германците съжаляват за провала на сондажите за съставяне на „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Това показва проучване на общественото мнение, проведено от телевизионния канал ZDF в деня след краха на преговорите за новото правителство на Германия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Резултатите от анкетата показват, че 64 % от германските граждани биха искали преговорите за „ямайски“ съюз да завършат успешно, докато 21 на сто от участвалите в проучването са доволни от провала им.
Общо 55 % от анкетираните са убедени, че свободните демократи са виновни за провала на междупартийните преговори. „Зелените“ са посочени като отговорни от 39 на сто от респондентите, 37 на сто обвиняват баварския Християнсоциален съюз, а Християндемократическия съюз (ХДС) – 34 на сто.
Ако германците биха могли да избират между нови избори, правителство на малцинството или голяма коалиция, най-вероятно биха предпочели отново да излязат до урните – или поне 51 % от тях. Общо 43 % не са съгласни с организирането на ново гласуване.
Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е приемлива за 48 % от германците, но почти толкова от гражданите на ФРГ не биха искали през следващите четири години начело на страната да стои подобен политически съюз (46%). Само 30 % от анкетираните подкрепят ръководено от Съюза (ХДС/ХСС) правителство на малцинството, докато за 64 % от германците то е неприемливо.
Според 40 % от респондентите от нови избори ще имат полза единствено популистите от „Алтернатива за Германия“.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: След краха на преговорите за „ямайска“ коалиция – Франк-Валтер Щайнмайер покани за разговор лидера на СвДП

ZDF: След краха на преговорите за „ямайска“ коалиция – Франк-Валтер Щайнмайер покани за разговор лидера на СвДП

21 Ноември 2017 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изненадващото прекъсване на преговорите между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ за съставяне на новото коалиционно правителство на Германия, държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Най-напред за разговор в двореца „Белвю“ ще бъде поканен младият лидер на свободните демократи – Кристиан Линднер, който първи напусна масата за преговори в Берлин, предава телевизионният канал ZDF.
Срещата между двамата ще се проведе в 16 часа (местно време) и в в рамките Щайнмайер ще провери дали са останали някакви надежди за съставянето на „ямайска“ коалиция. Съгласно информация, разпространена в медиите, във вторник германският президент ще приеме за разговори и „зелените“ лидери Зимоне Петер и Джем Йоздемир.

Агенция „Фокус“ припомня:
След срива на коалиционните държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер призова всички партии в Бундестага да поемат отговорност и да проявят воля за единство.
„Съставянето на правителство винаги е процес, изпълнен с трудности. Задачата остава“, подчерта германският президент в рамките на пресконференция, свикана в понеделник след срещата му с канцлера Ангела Меркел.
Щайнмайер припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, партиите носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може просто така да бъде върната обратно в ръцете на избирателите.
„Това е моментът, в който всички участници трябва да спрат и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Нови избори в Германия ще са по-добри от правителство на малцинството

Ангела Меркел: Нови избори в Германия ще са по-добри от правителство на малцинството

20 Ноември 2017 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че би предпочела свикването на нови парламентарни избори в страната, пред това да води правителство на малцинството, след като преговорите за формирането на т.нар. „ямайска“ коалиция се провалиха, предава Politico.
„Моята гледна точка е, че новите избори ще са по-добър път“, заяви Меркел по време на интервю пред местна телевизия, излъчено в понеделник вечерта. Меркел се надяваше да сключи споразумение за коалиция между нейния Християн-демократичен съюз, с баварския Християн-социален съюз, със „Зелените“ и със „Свободната демократична партия“. Но последните обявиха, че няма да продължат с преговорите, елиминирайки най-вероятния шанс за формиране на стабилно коалиционно правителство.
Избор, който остава пред Меркел, е да се формира правителство на малцинството с нея начело, но това ще изисква формирано на място мнозинство, за да се приемат закони. В отделно интервю пред местна медия Меркел заяви, че е „скептична“ относно подобно правителство. „Германия се нуждае от стабилно правителство, което да не търси мнозинство за всяко решение“, заяви тя.
Меркел допълни, че все още е готова да служи като канцлер в следващите четири години в случай, че се формира коалиция. „Германия се нуждае от стабилност“, уверена е тя.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Германия ще се опита да спаси Германия от нови парламентарни избори, Ангела Меркел се старае да не изостря ситуацията, а СвДП обвини канцлера за провала на преговорите (ОБЗОР)

Президентът на Германия ще се опита да спаси Германия от нови парламентарни избори, Ангела Меркел се старае да не изостря ситуацията, а СвДП обвини канцлера за провала на преговорите (ОБЗОР)

20 Ноември 2017 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Германия се оказа на прага на изключително остра вътрешнополитическа криза след провала на преговорите за формиране на управляваща коалиция, които продължиха повече от един месец с участието на Съюза (ХДС/ХСС), „Свободната демократическа партия“(СвДП) и „Зелените“. Президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер определи ситуацията като безпрецедентна.
„Оказахме се в ситуация, която не се е случвала в 70-годишната история на Германия“, отбеляза той в понеделник. „Формирането на правителство винаги е бил сложен процес, но мандатът за формиране на министерски кабинет е най-високото поръчение. И тази задача остава. Партиите поеха върху себе си отговорността за страната на 24 септември и не могат просто така да я върнат обратно“, посочи германският президент.
„В този момент всички участници трябва да помислят върху това и да преразгледат своята позиция“, смята Щайнмайер. Държавният глава призова водещите политически сили да достигнат до създаването на коалиция и да избегнат нови избори за Бундестаг.
Той съобщи , че в близките дни ще обсъди вътрешнополитическата криза с всички участници в предварителните преговори и „с тези, чиято позиция изключва участието им в правителство“.
Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел остава вярна на любимата си изчаквателна тактика и се старае да не изостря още повече и без това крайно сложната ситуация. В същото време това не означава, че лидерът на ХДС бездейства след провала на консултациите. Тя отмени насрочените за понеделник преговори с премиера на Нидерландия Марк Рюте и обсъди следващите действия с Щайнмайер.
През следващата неделя, 26 ноември, тя ще се срещне с най-близките си партийни сътрудници в Берлин. На следващия ден, 27 ноември, както се очаква, ще се проведе разширено заседание на управата на ХДС, на която ще бъде обсъдена възможността за образуване на правителство на малцинството и шансовете за избягване на нови избори за Бундестаг.
От СвДП вече заявиха, че са готови да подкрепят такова правителство на малцинството, начело с Меркел, в случай, че то бъде образувано. „Ако има хубави инициативи, то ние сме готови“, заяви изпълнителният секретар на фракцията на СвДП в Бундестага Марко Бушман. „Ние нямаме намерение да поемаме ролята на фундаментална опозиция, а искаме да действаме конструктивно“, добави политикът.
Лидерите на всички партии, освен на Съюза (ХДС/ХСС), в момента изразяват позиция, че са готови за нови избори и показват убеждението си, че те ще се състоят.
„Не се боим от нови избори, смятаме ги за правилни и аз съм уверен, че те ще се състоят“, заяви лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц, докато лидерът на фракцията на партията в парламента Андреа Налес заяви, че партията „е готова да отговори на призива за диалог“, но „отговорността лежи върху Меркел“.
Лидерът на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер призова блока ХДС/ХСС да се опита да влезе в диалог със социалдемократите. „Ние ще се излезем насреща на ГСДП, като тук аз съгласувам ходовете си с канцлера. Длъжни сме да призовем ГСДП на преговори, не искам да губя надежда“, заяви той пред германска агенция.
В същото време, в редовете на „Зелените“ вече определиха възможна дата за провеждане на нови избори. Депутатът от природозащитната партия Юрген Тритин очаква, че гласуването ще се проведе на Великден (католическият Великден през 2018 година се пада на 1 април). „Мисля, че новите избори ще се проведат на Великден“, заяви той пред местна радиостанция. Именно той беше участник в преговорите от страна на „Зелените“. „Ние действително стигнахме до границите“, отбеляза той. Политикът изрази недоумение относно решението на либералите да прекратят консултациите. „Чувстваш се така, все едно ти се присмиват“, заяви Тритин.
Преговорите бяха прекратени в нощта срещу понеделник, след като "свободните демократи" обявиха решението си да излязат от тях. Според мнението на представителите на партията, страните не са успели да се договорят по основните въпроси от дневния ред.
Политикът от СвДП Волкер Висинг смята, че Меркел е виновна за провала на преговорите. „Ние питахме през цялото време канцлера, кога трябва да свърши всичко това, кога ще бъдат изяснени конфликтните въпроси и беше съвършено очевидно, че от нейна страна нямаше никаква концепция по въпроса“, заяви представителят на СвДП.
Той подчерта, че преговорите „от самото си начало са протичали хаотично“. „Те не бяха структурирани, не бяха организирани“, заяви Висинг. „През цялата последна седмица, диалогът с всеки ден ставаше все по-сложен, докато в четвъртък той зацикли изцяло“, отбеляза политикът.
„Канцлерът отлагаше всички тези теми – миграцията, въпросите на европейската политика – с надеждата, че те ще се решат от само себе си“, добави Висинг. „В крайна сметка тя (Меркел) не предложи компромис и се оказа без нищо“.
Коалицията „Ямайка“ беше единственият реален вариант за формиране на правителство на мнозинството след септемврийските парламентарни избори в Германия и отказа на социалдемократите да продължат сътрудничество си със Съюза (ХДС/ХСС) под ръководството на Меркел.
Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ангела Меркел гледа скептично на възможността за формиране на коалиция на малцинството

ТАСС: Ангела Меркел гледа скептично на възможността за формиране на коалиция на малцинството

20 Ноември 2017 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на Християндемократичния съюз (ХДС) Ангела Меркел заяви, че гледа скептично на перспективата за формиране на правителство на малцинството в Германия и че е готова да служи на страната си още четири години на поста канцлер, предава ТАСС, като се позовава на интервю на бившия канцлер за германската телевизия ZDF.
Според нейните думи, правителство на малцинството няма да има необходимите пълномощия. „Мисля предпазливо за това. Днес не мога да кажа как ще се развият събитията, но на Германия й е нужно стабилно правителство, на което няма да му се налага да търси мнозинство за всяко решение“, отбеляза лидерът на ХДС. „Скептична съм по този въпрос. Не мога да се свържа с нещо подобно“, добави Меркел.
Коментирайки дали е готова, както и по-рано, да претендира за канцлерския пост, Меркел посочи, че „на Германия й е нужна стабилност“. „Винаги съм казвала, че съм готова да служа на страната си още четири години. Сега опитът за сформиране на правителство не завърши с успех, но това не е повод да се отрека от моето решение“, поясни тя.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Британските власти не смятат, че ситуацията в Германия може да се отрази на Брекзит

РИА Новости: Британските власти не смятат, че ситуацията в Германия може да се отрази на Брекзит

20 Ноември 2017 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство не вижда причини, заради които днешната политическа ситуация може да се отрази негативно на преговорите между Обединеното кралство и ЕС за Брекзит. Това заяви пред РИА Новости представител на министерството по въпросите на Брекзит на Великобритания, в отговор на молба да коментира разминаването между позициите на британски източници на агенцията.
По-рано, източник близък до британското правителство е съобщил, че доколкото Германия се явява ключов играч в ЕС, включително в преговорите за Брекзит, в момента вниманието на германските политици е съсредоточено върху политическата ситуация в собствената им страна и това може да доведе до допълнително забавяне на преговорите, тъй като без Германия ЕС не може да съгласува никакво решение.
„Това е вътрешна работа на Германия и ние не виждаме причини, по които днешната ситуация може да повлияе на стремежа за значим прогрес на преговорите“, заяви представителят на британското ведомство, в отговор на молбата да изясни думите на предишния източник на РИА Новости.
„Преговорите преминават успешно и ние сме концентрирани върху това, да достигнем до най-изгодния договор за Великобритания и за ЕС“, отбеляза представителят на министерството.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.