НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кремъл: Няма доказателства, че Русия е източник на радиоактивно замърсяване

Кремъл: Няма доказателства, че Русия е източник на радиоактивно замърсяване

22 Ноември 2017 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Москва. В Кремъл не е постъпила информация от нито една служба за каквато и да е аварийна ситуация, която може да е довела до изхвърляне в атмосферата на рутений-106 (Ru-106). Това заяви пред журналисти говорителят на Президентството, Дмитрий Песков, предава агенция TACC.
„Засега не разполагаме с информация от нито едно наше ведомство за каквито и да било аварийни ситуации, които може да са довели до подобно изхвърляне (на рутений-106). Разбира се, ние имахме контакт с всички наши ведомства, които имат отношение към тази сфера, и от нито едно от тях до този момент няма потвърждение“, увери говорителят на Кремъл.

Агенция „Фокус“ припомня:

Във вторник, 21 ноември, Федералната служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда (Росхидромет) съобщи за „екстремно“ радиационно замърсяване.
В разпространеното съобщение се уточнява, че в село Аргаяш, Челябинска област, недалеч от завода за производство на компоненти на ядрени оръжия „Маяк“, в периода 26 септември-1 октомври е регистрирано „екстремно високо“ замърсяване с изотопа рутений, което е превишавало нормата 986 пъти. При това в края на септември продукти от бета-разпада са открити в Република Татарстан, във Волгоград и Ростов на Дон.

В периода 29 септември-3 октомври в атмосферата на европейските страни е имало увеличение на концентрацията на рутений-106, „започвайки от Италия и продължавайки по-на север в Европа". Повишени нива на рутений-106 във въздуха са отчетени от шест измервателни станции на територията на ФРГ, а също и в няколко други държави от Европейския съюз, сред които Австрия и Италия. Съответната информация бе поместена в информационен бюлетин, публикуван на официалната интернет страница на службата.

Същевременно „Росатом“ отхвърли възможността за инцидент в съоръженията си, който да е довел до замърсяването. „Няма инциденти в съоржъженията за ядрена инфраструктура в Русия“, заяви пред медии представител на „Ростатом“.
За факта, че в Южен Урал вероятно е имало радиоактивно изхвърляне на рутений-106, още в началото на октомври алармираха германски специалисти по радиационна защита. Последва официално съобщение от руската държавна корпорация „Росатом“, собственик на производствената асоциация „Маяк“, в което бе подчертано, че радиационната обстановка около всички ядрени съоръжения в Руската федерация е „в нормални граници".
„Версията на предполагаемия руски произход на замърсяването е несъстоятелна", категорични бяха от корпорацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Обвиняват Русия, че прикрива ядрен инцидент

The Independent: Обвиняват Русия, че прикрива ядрен инцидент

21 Ноември 2017 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия най-накрая потвърди, че е засякла завишени нива на радиация в Урал, няколко седмици след като френските власти изразиха подозрения, че е имало авария в руски или казахстански завод, пише The Independent.
Руските служби действително са измерили високи нива на рутений-106 в Урал. Няма обаче повод за безпокойство, каза ръководителят на руската метеорологическа служба, Максим Яковенко. Да, нивата може да са няколкостотин пъти над нормата, но те остават безопасни за обществеността.
Чиновникът каза впоследствие пред Интерфакс, че „няма идея“ откъде е дошла радиацията: „Защо да търсим източника, когато опасност всъщност няма?“
Преди изказването на Яковенко руските институции отричаха данните за радиационно замърсяване. На 11 октомври Росатом разпространи изявление, в което отхвърля твърденията на Франция и Германия, че през септември в Урал е имало изтичане на радиация. Тези изводи са „неоснователни“, обяви корпорацията. „Радиационните нива на всички ядрени съоръжения в Русия са в нормите“, заяви Росатом.
Метеорологическата служба очевидно тогава е пропуснала да уведоми властите за увеличените нива на радиация. Министърът за обществената сигурност в Челябинска област Евгений Савченко потвърди, че в кабинета му не са постъпвали такива данни. „Едва когато започна медийната истерия поискахме обяснения от Росатом и метеорологическата служба“, каза той.
И двете служби са длъжни да оповестят за „опасни“ увеличения в радиационния фон.
Най-високи концентрации, според министъра, са измерени около завода за производство на компоненти за ядрени оръжия „Маяк“. Той се намира близо до Озьорск, на около 100 км северно от Челябинск.
Според „Грийнпийс“, именно заводът е източник на радиацията. Организацията заяви, че властите се опитват да прикрият авария в „Маяк“, във връзка с което ще настоява пред генералната прокуратура на Русия да започне разследване.
От „Маяк“ обаче отричат да имат нещо общо със завишените нива на радиация.

Превод и редакция: Калина Жекова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗ: Към момента няма данни за пренос на рутений-106 на територията на страната

МЗ: Към момента няма данни за пренос на рутений-106 на територията на страната

21 Ноември 2017 | 16:14 | Агенция "Фокус"
София. Няма опасност за здравето на гражданите, тъй като към момента няма данни за пренос на радионуклиди на територията на България. За това информират от Националния център по радиобиология и радиационна защита, във връзка с появилата се в медиите информация, че радиоактивен облак с рутений-106 е преминал над България, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.
Експертите от НЦРРЗ посочват, че стойностите, публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не налагат предприемане на никакви радиационно-защитни мерки на територията на цялата държава.
Измерените от ИАОС стойности са ниски и нито една от тях не превишава нормативно установената граница на средногодишната обемна активност във въздуха.
Компетентните институции осъществяват необходимия контрол на въздуха и своевременно информират обществеността при наличие на рискови фактори, имащи отношение към здравето на населението.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия отрече ядрена авария след отчитане на повишени нива на радиация в Челябинската област

AFP: Русия отрече ядрена авария след отчитане на повишени нива на радиация в Челябинската област

21 Ноември 2017 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавната агенция „Росатом“ отхвърли възможността за инцидент в съоръженията си, след като бе разпространена информация за замърсяване с радиоактивния изотоп рутений (Ru-106) в Челябинската област на Руската федерация, предава AFP.
„Няма инциденти в съоръженията за ядрена инфраструктура в Русия“, заяви за агенцията представител на „Ростатом“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.