НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: 50 семейства от Дупница отпразнуваха златна и диамантена сватба в Деня на християнското семейство

Кюстендил: 50 семейства от Дупница отпразнуваха златна и диамантена сватба в Деня на християнското семейство

21 Ноември 2017 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Дупница. 50 семейства от Дупница отпразнуваха златна и диамантена сватба в Деня на християнското семейство. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Христо Апостолов, експерт към Община Дупница. 44 семейства са отбелязали своята златна сватба, а 6 – диамантена. „Това се случва за пета поредна година и традицията бе спазена. Двойките положиха своя подпис в летописната книга на Община Дупница”, каза Христо Апостолов. Момичета и момчета от Фолклорен танцов ансамбъл „Актавис“ са посрещнали всяка двойка с питка и мед и китка здравец. Най-възрастното семейство - Иван и Драга Михайлови по стар обичай предали питката с тайната на дългогодишния съвместен живот на най-младото семейство в Дупница Владимир и Адриана Лазови. Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев е поздравил семействата и им е пожелал да предадат своята мъдрост и разковниче за съжителство на своите деца и внуци.
Венцеслав ЛИЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Кметът инж. Даниел Панов поздрави бивши директори и учители за Деня на християнското семейство

Велико Търново: Кметът инж. Даниел Панов поздрави бивши директори и учители за Деня на християнското семейство

21 Ноември 2017 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов поздрави бивши директори и учители от училищата в града, съобщиха от пресцентъра на Общината. Поводът за срещата с дейците на образованието бе Денят на християнското семейство – 21 ноември. „Вие, уважаеми учители, сте своеобразни духовни родители на поколения великотърновци и българи. Огромна е вашата роля за нашето възпитание, духовно и личностно израстване. Благодаря ви, че посветихте живота си на просветата. Много голям е вашият принос Велико Търново да е духовна, културна и образователна столица“, обърна се към присъстващите Даниел Панов.
„Нека всеки млад учител следва добрия пример на своите бивши колеги. Те ни възпитаваха в дух на родолюбие, научиха ни на любов към знанието, да обичаме България и Велико Търново, да съхраняваме и предаваме традициите и обичаите“, каза още Даниел Панов в обръщението си към образователните дейци.
Кметът на Велико Търново подчерта, че както по времето на великия българин, великотърновец и държавник Стефан Стамболов, така и днес образованието е водещ национален приоритет за правителството и за местната власт.
Учителите бяха поздравени от ученици от Старопрестолна гимназия по икономика и Средно училище „Емилян Станев“. Срещата уважиха също областният управител проф. Любомира Попова, началникът на Регионалното управление по образованието Розалия Личева, общински съветници, университетски преподаватели и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Денят на християнското семейство бе отбелязан в Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“

Пловдив: Денят на християнското семейство бе отбелязан в Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“

21 Ноември 2017 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Денят на християнското семейство бе отбелязан в Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“ в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Празникът беше почетен с ден на отворените врати и богата програма под надслов „Творим добро и красота“. В едно от ателиетата по рисуване младежи твориха няколко картини. Проектът „Цветно“ на асоциация „Голям брат, Голяма сестра“, който е в партньорство с фондация “Ценности, добродетели и интегритет“ и с финансовата подкрепа на фондация „Пловдив 2019“, представи картини, рисувани с пръсти от деца от комплекса. В Центъра за социална рехабилитация и интеграция бяха изложени коледни картички и изделия от глина, отново направени от сръчните ръце на младежите в ателието по грънчарство. В „Хлебната къща“ те месиха и пекоха хляб с помощта на доброволци от Българския червен кръст.
Специално за децата бяха организирани и други творчески ателиета – „Сръчни ръце“, „Мънисто“, „Терапия чрез музика“.
На днешния ден се отбелязват и 8 години от разкриване на услугата „Кризисен център“.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Деня на християнското семейство беше отбелязан от възрастните хора в общината

Кюстендил: Деня на християнското семейство беше отбелязан от възрастните хора в общината

21 Ноември 2017 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Деня на християнското семейство беше отбелязан от възрастните хора в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. В пенсионерските клубове в града и селата в общината беше отпразнуван и църковният празник Въведение Богородично. „Общината е поела част от разходите за нашия клуб, имаме и назначен човек тук, но имаме и нужда от ремонтни дейности”, каза Галина Матуска, отговорник за клуб „Божур” в Кюстендил. По думите й възрастните хора имат нужда от внимание и от увеличаване на пенсиите. „Трябва да има реформи, да има равноправие при определянето на пенсиите. Необходима е промяна в системата”, коментира Галина Матуска. По традиция за празника хората от третата възраст организират кулинарни изложби.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Храмът „Въведение Богородично” отбелязва 173 години от основаването си

Благоевград: Храмът „Въведение Богородично” отбелязва 173 години от основаването си

21 Ноември 2017 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Храмът „Въведение Богородично” отбелязва 173 години от основаването си и храмовия си празник. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин църковния уредник в храма Аделина Стефанова. По думите ѝ на този ден традиционно се подготвя богата празнична програма. „Не може да се каже точно годишнина от построяването, защото храмът е строен в продължение на 4 години, а самото освещаване е извършено на 21 ноември на самия ден на храмовия празник – денят, който отбелязваме като Въведение на пресвета Богородица“, каза още Стефанова. Тя добави, че за благоевградския храм това е ден, който се отбелязва тържествено всяка година, въпреки че се намираме във времето на пост. „Ние имаме възможността да я почетем с тържествени служби, с тържествени литургии и с почерпка, както правим всяка година“, добави Стефанова.
По думите й митрополитската църква „Въведение Богородично” е построена през 1844 година и се нарежда между най-големите и най-представителни култови сгради, появили се през това десетилетие в България. Аделина Стефанова отбеляза, че храмът е разположен в красивия възрожденски квартал на Благоевград – „Вароша”. „Нейният внушителен силует, като трикорабна базилика, е обогатен още веднъж през 1882 година с изграждане на нартекс, който преминава край западната част на храма от северните му стени. През 1956 година се появява галерията с колони, ориентирана в южната посока и завършва с висока камбанария. В средата на 80-години на ХХ век в западната част на двора е оформен монументален архитектурно-художествен мемориал, наречен Гробница на родословието на Гоце Делчев“, каза още Стефанова.
Църковният уредник заяви, че всички в Благоевград са щастливи, че съществува този храм, който наподобява църквата на Рилската света обител.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, църковен уредник: В миналото на този ден учителите са водели учениците в църквата, където са изнасяли беседи и литературно-музикални песнопения

Аделина Стефанова, църковен уредник: В миналото на този ден учителите са водели учениците в църквата, където са изнасяли беседи и литературно-музикални песнопения

21 Ноември 2017 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Празникът Въведение Богородично е утвърден и като Ден на християнското семейство. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично” - Благоевград. По думите ѝ това се дължи на факта, че на този ден свещено служителите призовават родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за църквата, библейските събития и по този начин да ги възпитават на благочестие. „В миналото на този ден учителите са водели учениците в църквата, където са изнасяли беседи, сказки, литературно-музикални песнопения. Днес празникът се възражда, като се чества от определен кръг родители и онези деца, които са непълнолетни. Предишния ден родители и деца се изповядват, а на самия празник тържествено облечени присъстват на празничната литургия, затова деня се казва и Ден на християнската младеж“, каза още Аделина Стефанова. „Може да поздравим всички именници, които носят името Мария, всички родители, които ще празнуват с децата си, но и учителите, които водят учениците в Божия дом“. Църковният уредник добави, че традиционно в Благоевград се организира богата програма за днешния ден, тъй като това е храмовия празник на църквата „Въведение Богородично“.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Книгата „Тлеещи въглени“ на Костадин Демерджиев ще бъде представена в Пещера по повод Деня на християнското семейство

Пазарджик: Книгата „Тлеещи въглени“ на Костадин Демерджиев ще бъде представена в Пещера по повод Деня на християнското семейство

21 Ноември 2017 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Пещера. Читалище „Развитие” в Пещера организира две прояви по повод Деня на християнското семейство. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пазарджик Мария Златкова, секретар на читалището в родопския град. Първата инициатива е свързана с посещение на ученици от НУ „Михаил Каролиди“ в Пещера. Там те ще посетят библиотеката, където ще бъдат запознати и традицията и обичаите, посветени на Деня на християнското семейство. В 17.30 часа ще бъде представена книгата „Тлеещи въглени“ на Костадин Демерджиев, в която той разказва за своето детство и настояще, които са обвързани от традицията на три поколения. „Прави впечатление, че хората почитат, отбелязват традиционните християнски празници и спазват нравствените ценности. Обичаите се прилагат в домовете, но в голяма степен се отбелязва по-скоро ритуалната част на празника, отколкото неговата смислова същност“, каза още Златкова.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Детско тържество за Деня на християнското семейство ще се състои в Младежкия дом

Пазарджик: Детско тържество за Деня на християнското семейство ще се състои в Младежкия дом

21 Ноември 2017 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Детско тържество за празника Въведение Богородично ще се състои в Младежки дом - Пазарджик, съобщиха за Радио „Фокус“ - Пазарджик от Архиерейското наместничество в града. С благословението на Пловдивски митрополит Николай, Църковното настоятелство при храм „Успение на Св. Богородица“ в Пазарджик организира Детско тържество за празника Въведение Богородично по повод 180 години от построяването на катедралата „Св. Богородица“ в град Пазарджик. Тържеството ще се състои от 17.30 часа днес.
Светлана ЕЛЕНКИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Руслан Личев: Денят на християнското семейство е първият от Рождествените пости, в който е позволена консумацията на риба

Отец Руслан Личев: Денят на християнското семейство е първият от Рождествените пости, в който е позволена консумацията на риба

21 Ноември 2017 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Свищов. Денят на християнското семейство, който отбелязваме днес, е първият от Рождествените пости, в който е позволена консумацията на риба. Това каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново архиерейския наместник на Свищов отец Руслан Личев. Той обясни, че Въведение Богородично или Денят на християнското семейство и християнската младеж е определен за такъв от Православната църква в началото на 20-ти век. „Това , което знаем за празника Въведение Богородично, е тясно свързано с църковните предания. В Библията и Светото писание никъде няма информация за този празничен ден и този рядко срещан момент в житието на Света Богородица. Днес ние празнуваме въвеждането на Божията майка в Йерусалимския храм. Това е събитие, което се изпълнява, когато тя е на 3-годишна възраст, след обещанието на нейните родители, тя да бъде посветена в служба на Бог“, каза още отец Руслан. Най-ранното известие за честването на празника е от края на 1-ви век. В миналото на 21-ви ноември са започвали и Коледните пости. Днес според традицията на трапезата се слага риба, тъй като това е първият ден от постите, в който тя може да се консумира. Освен това на Въведение Богородично цялото семейство трябва да посети църквата заедно.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любляна Начева, теолог: Родителите трябва да дават любов и добър пример на децата си

Любляна Начева, теолог: Родителите трябва да дават любов и добър пример на децата си

21 Ноември 2017 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Родителите трябва да дават любов и добър пример на децата си. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил теологът Любляна Начева. По думите ѝ има твърдение на свети отци и философи, че душата на човека е християнска, и че децата се раждат с това усещане за действителен човешки морал и ценности, които християнството утвърждава. „Наскоро имах запитване към група деца и им бях поставила задача да допълнят една мъдрост, която казва Най-голямото съкровище за човека е…. Тук трябваше да се допълни, че най-голямото съкровище на човек е душата му, но всички деца едновременно бяха написали, че най-голямото съкровище за човека е неговото семейство”, каза Любляна Начева. Според нея това показва колко важно за децата е семейството, колко важно е да има мир, любов и внимание. „Не просто материалната задоволеност в нашите домове е най-важното. Не скъпите играчки и вещи, а любовта и добрият пример, който родителите могат да дадат на своите деца, за които семейството е най-важното. Само в България има такъв ден, който се чества от държавата и от черквата”, каза Начева.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любляна Начева, теолог: Отбелязването на Въведение Богородично като Ден на християнското семейство е започнало през 1929 г.

Любляна Начева, теолог: Отбелязването на Въведение Богородично като Ден на християнското семейство е започнало през 1929 г.

21 Ноември 2017 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. От 1929 година Въведение Богородично се чества и като Ден на християнското семейство. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил теологът Любляна Начева. По думите ѝ този празник е с голямо значение за християнската църква и за всички християни по света. „Счита се, че неговото празнуване е започнало още от I век на християнството и с това можем да видим колко древен е празникът. За нас българите той е особено обичан и почитан празник. Денят на въвеждане на Богородица в храма е ден на християнското семейство и той е приет с официален указ от Светия синод през 1929 година на базата на голямото му почитане от българското семейство”, каза Любляна Начева. По думите ѝ Деня на християнското семейство е свързан с въвеждането на Богородица в храма. „Нейните родители са били много добри хора, те се молели на Бог да имат най – ценното, което може да има в едно семейство, а това е едно дете. И света Мария се родила, но тя била посветена в Йерусалимски храм, когато навършила 3 години. Преданието описва как мъничкото дете изкачило 15 огромни стъпала на храма и там била посрещната от свети свещеник Захарий, той е баща на свети Йоан кръстител. Била благословена, а от родителите си оставена в храма, защото някога храмът изпълнявал и смисъла на училище”, каза Любляна Начева. По думите ѝ по този начин Мария била обучавана в този храм на вяра, на наука, на труд и когато тя пораства, излиза като един грамотен човек, посветен на Бога, за да може да изпълни своята мисия. „По повод на това и в този образ на семейството, което създават Йоаким, Ана и Мария, те се превръщат в еталон на подражание, което всяко християнско семейство трябва да се стреми към такъв модел. Денят е неслучайно поставен като Ден на християнското семейство и младеж, не просто, защото ние подражаваме на това семейство, а защото смисълът и центърът на всяко семейство са децата, които се раждат в тези семейства, възпитанието на тези деца в ценностите на вярата и етиката”, каза Любляна Начева. По думите ѝ на този ден семействата завеждат своите деца, своите най-ценни съкровища в храма и вечерта организират една празнична вечеря, която е скромна и на която винаги има осветен хляб.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивелина Николова, преподавател по „Религия”: Православното значение на Въведение Богородично е свързано с посвещаването на Дева Мария на Бога от нейните родители

Ивелина Николова, преподавател по „Религия”: Православното значение на Въведение Богородично е свързано с посвещаването на Дева Мария на Бога от нейните родители

21 Ноември 2017 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Въведение Богородично е празник от изключителна важност за християните. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил преподавателят по „Религия” Ивелина Николова. По думите ѝ най-напред православното значение на празника е свързано с въвеждането на дългоочакваното дете, малката Мария, от нейните родители Свети Йоаким и Света Ана в Йерусалимския храм, за да бъде посветена на Бога и оттук насетне да израства под неговото пряко наблюдение, грижи и ръководство, да постигне своята духовна зрелост. „Самото въвеждане в храма на малката света Богородица е не просто едно събитие, то е състояние, което е спохождало нейния избор още от зачатието и е следвало до края на земния ѝ път”, каза Ивелина Николова. Според нея втората линия, която се преплита в празника с въвеждането на малката Мария в храма, е свързана с посланието, което Църквата отправя към всички и особено към децата. "По начина, по който малката Мария е въведена в храма без да го напусне до края на живота си, защото то е останало в нея като един повик, един божествен дом - по същия начин нашите деца са призвани да влязат в Божия храм, да почувстват вътрешната топлина, духовност и живот, да го запазят в себе си до края на живота си те да не го напускат. Така тези две нишки са съчетани в едно и образуват смисъла на целия този празник”, каза Ивелина Николова.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, църковен уредник: На този ден родителите на Дева Мария изпълнили обещанието си да посветят дъщеря си в служба на Бога

Аделина Стефанова, църковен уредник: На този ден родителите на Дева Мария изпълнили обещанието си да посветят дъщеря си в служба на Бога

21 Ноември 2017 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Въведение Богородично е един от големите Богородични празници. На този ден родителите на Дева Мария изпълнили обещанието си да посветят дъщеря си в служба на Бога. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично” в Благоевград. По думите ѝ в евангелието е записано, че родителите на св. дева Мария – Йоаким и Анна от благодарност, че е чул молитвите им за своята рожба дали обет да посветят детето си на него. „Когато момиченцето навършило 3 години те го завели в Йерусалимския храм, като го придружавали роднини, приятели, а млади девойки със свещи вървели най-напред. Служителите в храма ги посрещнали тържествено с песни. Оставена от Йоаким и Анна на първото стъпало пред храма самата Мария без чужда помощ изкачила целите 15 стъпала, стигайки до най-горното, като може да предположим, че тогава стъпалата са били изключително трудни за изкачваме“, каза още Стефанова. Тя добави, че това е било знак от Светия Дух, че това е бъдещата майка на Спасителя – Иисус Христос. „След като Мария изкачила стъпалата до преддверието на храма, първосвещникът я взел в ръцете си, прегърнал я и я въвел в сами Олтар – най-свещеното място на храма, където се пазят светите дарове и където само първосвещеника може да влиза при това веднъж в годината. Малката Мария се научила на много добродетели от свещениците и по-големите девойки, които живеели в божия дом. Най-много време отделяла тя за молитви към Бога и за четен на свещените книги“, отбеляза църковния уредник. Аделина Стефанова заяви, че щом Мария станала пълнолетна трябвало да напусне храма. „Сгодилия за стария Йосиф, роднина на нейните родители, който поел грижата да я пази като неин обручник“, добави Стефанова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Димитър Михайлов: Семейството е здраво, когато задружно се върши всичко за неготово благо и за благото на Родината

Отец Димитър Михайлов: Семейството е здраво, когато задружно се върши всичко за неготово благо и за благото на Родината

21 Ноември 2017 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Смолян. Едно семейство е здраво и за пример, когато всички в него са задружни, заедно решават проблемите и вършат всичко за своето благо и за благото на Родината, в която живеят. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян отец Димитър Михайлов, свещеник в храма „Св. Висариан Смоленски“ в Смолян, по повод днешния Ден на християнското семейство и младеж. „Нека да е благословен този ден и всички деца и семейства да намерят покой, радости и здраве в къщи и работата си и да бъдат благословени от Света Богородица, нека Бог да ни дарува със здраве и всичко добро“, пожела отец Димитър на всички вярващи. Той посочи, че не са малко семействата с деца, които идват в храма днес, за да запалят свещ или да се причестят. Отец Димитър каза, че денят Въведение Богородично, известен и като Ден на християнското семейство и младеж, се празнува от християнската църква от векове. „Родителите на Светата Дева изпълнили обещанието, което дали пред Бога – когато тяхната дъщеря стане на три години да я заведат в йерусалимски храм. Те направили това, за да я посветят в служба на Бога, защото Йоаким и Анна били бездетни и дълго време се молели на Бога да ги дари с чедо. Малката Мария била съпроводена от своите дружки със запалени светила, а след нея вървели и старите ѝ родители. Тригодишната Мария сама изкачила всички стъпала и на най-горното стъпало я посрещнал и приел свещеникът, който по божие указание я въвел в светая светих. Мария била възпитавана в страх божий и изучавала словото божие и се готвила за бъдещото си предназначение – да бъде майка божия, без да знае това“, припомни историята на празника отец Димитър. Той отбеляза, че и до днес ние ходим в Божи дом, молим се на Бога и участваме в богослужението като малката Мария, която е пример за всички деца – християнчета. Така още от малки се учим на благочестив и добродетелен живот, за да станем добри и полезни граждани и примерни чада на Бога и светата църква.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: С празничен концерт в града ще бъде отбелязан Денят на християнското семейство

Пазарджик: С празничен концерт в града ще бъде отбелязан Денят на християнското семейство

21 Ноември 2017 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. С празничен концерт в града ще се отбележи Денят на християнското семейство. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Пазарджик от общинската администрация. В концерта ще вземат участието на хор „Тракийска лира“ към певческо дружество „Лира“ и на мандолинна формация „Елена Генова“ и ще се проведе в зала „М-ро Г. Атанасов” от 18.30 часа. Празничната вечер ще започне с беседа за християнското семейство, изнесена от Константийския епископ Яков – втори викарий на Пловдивския митрополит и Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. По повод на християнския празник във фоайето на концертната зала в 10.00 часа ще бъде открита изложба от рисунки на деца, възпитаници на читалище „Пробуда” в Пазарджик.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Десислава Костадинова и ЖГЕРБ направиха подарък на най-новите семейства в Пещера

Пазарджик: Десислава Костадинова и ЖГЕРБ направиха подарък на най-новите семейства в Пещера

21 Ноември 2017 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. По инициатива на народния представител Десислава Костадинова и Жени ГЕРБ -
Пещера Денят на християнското семейство бе отбелязан с жест към последните двойки, създали семейства в родопския град, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ - Пазарджик. Най-новите семейства в Пещера са Васил и Гергана Димитрови и Николай и Никол Траянови, които са сключили граждански брак на 29 октомври. Днес те получиха специални ваучери, за да организират първата си празнична вечер като семейство. „Семейството е много важно за всеки един от нас. Знаем, че за днешния ден традицията повелява вечерта всички в дома да се съберат около трапезата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Така празнуваме здравата връзка между членовете на семейството. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома. За това с колегите от Жени ГЕРБ - Пещера решихме да подарим на най-новите семейства в общината именно вечеря, за да спазим християнската традиция“, сподели инициативата си Десислава Костадинова. 121 двойки са се врекли във вярност в община Пещера от началото на годината до днес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: С кулинарна изложба клубовете на възрастните хора ще отбележат Деня на християнското семейство

Кюстендил: С кулинарна изложба клубовете на възрастните хора ще отбележат Деня на християнското семейство

21 Ноември 2017 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. С кулинарна изложба клубовете на възрастните хора ще отбележат Деня на християнското семейство. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Малинка Чингарска, председател на Общинския съюз на пенсионерите в Кюстендил. Празникът ще бъде отбелязан от 12.00 часа във всички клубове, създадени в града и селата от Община Кюстендил. „Нашите членове от дълги години отбелязват подобаващо празника. Семейството е много важно. Важен е мъжът, важна е и жената. Те са хората, създаващи поколението. Те са тези, които отговарят за неговото отглеждане и възпитание”, каза Малинка Чингарска.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Повече от 50 семейства ще подновят сватбените си клетви в Дупница в Деня на християнското семейство

Кюстендил: Повече от 50 семейства ще подновят сватбените си клетви в Дупница в Деня на християнското семейство

21 Ноември 2017 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Дупница. Повече от 50 семейства ще подновят сватбените си клетви в Деня на християнското семейство в Дупница. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Христо Апостолов, експерт към Община Дупница. По думите му от 11.00 часа в един от ресторантите в града ще се проведе тържествена церемония. В нея ще вземат участие 49 семейства, отбелязващи 50 години от сключване на граждански брак, както и 5 семейства с 60-годишен брак. „Това е една традиция, установена в Дупница от пет години. Те ще подновят своите обети и ще честват заедно годишнините от сключване на граждански брак. Новото тази година в церемонията ще бъде това, че двойките едновременно ще положат на подписите си в летописната книга”, каза Христо Апостолов. За всяко семейство от Община Дупница са подготвени дипломи и плакети, както и музикална програма.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия в  храм „Св. Богородица” за Въведение Богородично

Пазарджик: Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия в храм „Св. Богородица” за Въведение Богородично

21 Ноември 2017 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В празничния за християните ден, когато Православната църква прославя Въведението на Пресвета Богородица в храма, с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия в пазарджишкия храм „Св. Богородица”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Началото е от 09.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Нека съхраним ценностите на българското семейство и да се стремим да опазим християнските добродетели

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Нека съхраним ценностите на българското семейство и да се стремим да опазим християнските добродетели

21 Ноември 2017 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Нека съхраним ценностите на българското семейство и да се стремим да опазим християнските добродетели. Това казва кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов в поздравителен адрес по повод Деня на християнското семейство, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. В поздравлението на кмета Камбитов се посочва още: „Уважаеми съграждани, Поздравявам Ви по повод Деня на християнското семейство - 21 ноември. Пожелавам на всички много здраве, разбирателство и любов! Семейството обединява, учи на любов, разбирателство и хармония. Семейството е стожер на духовността и стабилността на обществото. Като родители, нека изпълним мисията си – да възпитаваме децата си на уважение към близките! Честит празник!“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Света литургия ще бъде отслужена в храма „Свето Успение Богородично”

Кюстендил: Света литургия ще бъде отслужена в храма „Свето Успение Богородично”

21 Ноември 2017 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. По повод празника Въведение Богородично ще бъде отслужена Света литургия в катедралния храм в града. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил отец Венцислав Шияков. Литургията започна от 09.00 часа в черквата „Свето Успение Богородично”. Според отец Венцислав Шияков празникът ще бъде отбелязан и в останалите православни храмове в Кюстендилска духовна околия. „На този ден Православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух”, каза отец Шияков.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Панайотова, богослов: Празникът Въведениe Богородично е изключително символичен - сочи пътя на светата душа и живот на малката Мариам, която ще стане Богородица

Д-р Десислава Панайотова, богослов: Празникът Въведениe Богородично е изключително символичен - сочи пътя на светата душа и живот на малката Мариам, която ще стане Богородица

21 Ноември 2017 | 08:50 | Агенция "Фокус"
София. Децата и техните родители не трябва да се срамуват от християнската вяра. Това каза богословът д-р Десислава Панайотова в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с Въведение Богородично, на който отбелязваме и Деня на християнското семейство. „Празникът Въведениe Богородично в храма е изключително символичен и важен. От една страна сочи пътя на светата душа и светия живот на малката Мариам, която ще стане Богородица. От друга страна дава пример и за днешните християни, как да възпитават децата си, т.е. от малки да ги въвеждат в храма, във вярата, молитвата, богослужението и православното благочестие“, обясни богословът. Тя поясни, че децата в храмовете на Светата ни православна църква могат да научат най-важното за себе си и за другите. Д-р Панайотова поясни, че те могат да научат, че всички сме Божия образ и трябва да си дължим любов и уважение по между си. „По примера на Божията майка, която е била най-чистата между девиците и между всички момичета и жени на света днешните младежи, както и децата, трябва да вървят по пътя на вярата в Бога, на смирението, на кроткото и мирно сърце, на любовта и абсолютното упование в Божията закрила. Това е бил пътят на Божията майка и той я е довел не просто до святост, а до това църквата да я тачи и почита като Царица небесна“, каза д-р Панайотова.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В православните храмове в града се отслужва празнична св. Литургия по повод Въведение Богородично

Пазарджик: В православните храмове в града се отслужва празнична св. Литургия по повод Въведение Богородично

21 Ноември 2017 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В православните храмове в Пазарджик се отслужва празнична св. Литургия по повод Въведение Богородично, честван като Ден на християнското семейство, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пазарджик. Когато св. Богородица навършила три години, праведните ѝ родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога. Според първоначалния замисъл е бил ден за християнизиране, за общение с Христос и Църквата Му. Денят бил неучебен и започвал със св. Литургия, на която учениците се причастявали. С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът „Въведение Богородично“ в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.
Светлана ЕЛЕНКИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Знеполският епископ Арсенийще оглавиа рхиерейска света Литургия в девическия манастир „Въведение Богородично” в гр. Калофер

Знеполският епископ Арсенийще оглавиа рхиерейска света Литургия в девическия манастир „Въведение Богородично” в гр. Калофер

21 Ноември 2017 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. На Въведение Богородично от 9:00 часа с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Преосвещеният Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, ще оглави архиерейска света Литургия в девическия манастир „Въведение Богородично” в гр. Калофер, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Панайотова: Младите хора имат нужда от религия, те са попаднали в различни зависимости или живеят увлечени в амбициозните си цели по един бездуховен начин

Д-р Десислава Панайотова: Младите хора имат нужда от религия, те са попаднали в различни зависимости или живеят увлечени в амбициозните си цели по един бездуховен начин

21 Ноември 2017 | 08:25 | Агенция "Фокус"
София. В миналото българските семейства почти на 100 % са били малки домашни църкви. Това каза богословът д-р Десислава Панайотова в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с Въведение Богородично, на който отбелязваме и Деня на християнското семейство. По думите й българските семейства в миналото са били изпълнени с духа на православната вяра и с православния начин на живот. „Чувала съм от мои предци, че някога целите села, градове са постели. Целокупно хората са имали общ ритъм на живот, общ празничен ритъм и са се подвизавали във въздържание, пост и молитва заедно по един сходен начин, което за съжаление не е случаят днес“, коментира тя. По думите й християните в България днес са доста еманципирани от църквата. Според нея за съжаление много от тях казват, че са духовни, но не са религиозни или пък, че вярват в Бога, но не и в църквата. „Тук трябва да припомним на всички, че свети Киприян Картагенски казва, че този на когото църквата не е майка, на него Бог не е отец. Не може да казваш, че вярваш в Бога, а да не почиташ и да не слушаш църквата. Днес е желателно православните семейства в България отново да започнат да се придържат към православното възпитание на децата, към съблюдаването на постите, ходенето на църква, участието в богослуженията и в светите благодатни тайнства, особено и изповед и причастие“, поясни богословът.
„Младите хора имат нужда от религия и катастрофалните резултати от нерелигиозния живот, от греховния живот, от безбожието сред младежите, го виждаме около нас. Те или са попаднали в различни зависимости, алкохолна, наркотична, сектанска, или живеят чисто по светски увлечени в своите амбициозни цели, но по един бездуховен начин или по психози, отчаяние поради липсата на смисъл“, добави тя.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: В града ще се състои православен концерт за Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейств

София: В града ще се състои православен концерт за Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейств

21 Ноември 2017 | 08:20 | Агенция "Фокус"
София. Софийската филхармония, Съюзът на българските композитори, Софийската света митрополия и Столична община организират Хоров концерт с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, предаде репортер на Агенция "Фокус". Празничната вечер, посветена на Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и християнско семейство.Събитието ще се състои в зала „България от 19.00 часа днес.
Програмата ще започне с посрещане на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Ще бъдат изпълнени „Отче наш" – източен напев, глас 5 и Тропар на празника Въведение Богородично – източен напев, глас 4. Изпълнява: Хор при БФ при СУ „Св. Климент Охридски" с диригент Любомир Игнатов. Приветствено слово ще произнесе Негово високоблогоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов - духовен надзорник на Софийска епархия. Празничната проява ще продължи с представяне на хорови творби от Прегледа „Нова българска музика" - 2017.
Водещ на концертаще бъде Юлиан Периклиев.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Неврокопският митрополит Серафим ще оглави богослуженията за храмовия празник на църквата "Въведение Богородично" в Благоевград

Неврокопският митрополит Серафим ще оглави богослуженията за храмовия празник на църквата "Въведение Богородично" в Благоевград

21 Ноември 2017 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На 21 ноември храмов празник има един от най-известните храмове в Неврокопска епархия и страната "Въведение на Пресвата Богородица" в Благоевград, предаде репортер на Агенция "Фокус". По този повод Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще оглави архиерейска света Литургия на празника. Началото е в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Митрополит Григорий ще оглави богослуженията в града по повод Въведение Богородично

Враца: Митрополит Григорий ще оглави богослуженията в града по повод Въведение Богородично

21 Ноември 2017 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Враца. Днес отбелязваме Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейство. Във Враца празникът ще започне с архиерейска света литургия в храма „Св. Възнесение Господне”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Богослужението ще започне в 09.00 часа и ще бъде оглавено от Негово високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от града.
В 15.00 часа в Ритуалната зала във Враца ще започне дискусия по повод Деня на християнското семейство и православната младеж. В срещата ще вземат участие Врачанският митрополит Григорий и свещеник Димитър Митов. Те ще говорят за тайнството на църковния брак и за християнското семейство. Организатор на събитието е Община Враца.
Празничният ден ще завърши с концерт с църковна музика,. Инициативата е на Врачанска света митрополия и Община Враца. Приветствие ще поднесе Врачанският митрополит Григорий. Началото на концерта е в 17.30 часа в Младежкия дом. Специално за него от София ще пристигне мъжкият хор за византийско пеене „Св. Наум Охридски” с ръководител Андрей Касабов. Православни песнопения от различни автори ще изпълнят Дамският хор при храма „Св. Възнесение” с диригент Томислав Аспарухов и Средношколският смесен хор към СУ „Отец Паисий” с диригент Момчил Томов.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква отбелязва Въведение Богородично

Православната църква отбелязва Въведение Богородично

21 Ноември 2017 | 08:00 | Агенция "Фокус"
София. На 21 ноември всяка година във всички епархии на Българската православна църква се чества големия християнски празник Въведение Богородично – празник на Божията майка и Ден на православната християнска младеж и семейство. Това е един от големите богородични празници в годишния календарен цикъл на църквата. Той е един от главните празници заедно с Успение, Благовещение и Рождество Богородично – по-големите празници, свързани с паметта на света Богородица. Този празник е свързан с довеждането на света Богородица в храма. Това става, когато тя е на 3-годишна възраст и живее там в рамките на около 12 години, където се подготвя за великото служение, за което е избрана, а именно да стане майка на Спасителя, на богочовека Господ Иисус Христос.
В народната традиция на Западна България този празник се нарича и Пречиста. Малката света Богородица, която е чиста по детски, влиза в Йерусалимския храм, за великото служение, което ѝ предстои. В този смисъл Българската църква през 1929 г. ѝ е определила този празник като ден на децата, на християнската младеж, на православното семейство. Затова днес ги честваме заедно.
За да се свържат тези две неща – от едната страна е малката света Богородица – чиста и пречиста, и образът на децата и на християнското семейство, което ражда и възпитава такива чисти дечица. Такива, които да влизат в храма и да участват в цялото домостроителство за спасението така както света Богородица е главно действащо лице в този план за спасението чрез раждането на Спасителя.
Честванията на този ден се свързват с това, че децата отиват и се причестяват в храма. Този ден е специален за въвеждането на децата в храма, както света Богородица го е направила. Преди години кръстените децата и всички други са се подготвяли в рамките на тази първа седмица от Рождественския пост – постили са, съобразили са се с всички духовни и канонични повели на църквата. След това са получавали благословението на свещеника да пристъпят към свето причастие.
На този ден цялото семейство се събира заедно. Това е особен, специален ден. Макар и да е Рождественски пост, той е свързан с определен режим на трапезата – разрешава се риба.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.