НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Politico: Голямата битка в ЕС за реформите в еврозоната

Politico: Голямата битка в ЕС за реформите в еврозоната

8 Декември 2017 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ожесточеното съперничество между Европейската комисия и Европейския съвет се върна към живот тази седмица, след като институциите влязоха в поредна разпра заради амбициозен пакет от мерки за бъдещето на единната валута, коментира Politico.
Съветът предварително отхвърли пакета - определян като пътна карта за задълбочаване на интеграция в еврозоната, като заяви, че това е ненужно изхвърляне във фискалната политика и поредният ход в напрегнатата и ескалираща война за контрола върху ЕС.
"Битката всъщност е за институционални интереси, както в подбирането на точния момент за решенията, така и тяхната същина", каза високопоставен чиновник, споделяйки мнението, ширещо се сред офисите на Европейския съвет.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕК ще разкрие плановете си за реформи в еврозоната

AFP: ЕК ще разкрие плановете си за реформи в еврозоната

6 Декември 2017 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия ще разкрие плановете си за реформи в еврозоната, въпреки съпротивата на Германия, която остава без правителство, предаде AFP.
Комисията ще представи своите предложения, които първоначално бяха призвани да станат отговор на Брюксел на предизвикания от Брекзит шок, но сега мнозина разглеждат този ход като ненавременен и безсмислен.
Идеите имат за цел да подтикнат към дискусии за бъдещето на еврото на срещата на върха на 15 декември.
Те са отзвук на представената от френския президент инициатива за подсилване на валутния съюз, създадена с презумпцията, че Германия ще има проевроепейско настроено правителство до края на годината.
Въпреки това, германският канцлер Ангела Меркел едва сега стартира втория опит да формира управляваща коалиция, за което мнозина се опасяват, че убива импулса за внасяне на промени в еврото в близкото бъдеще.
Сред предложените от Комисията реформи ще фигурират идеите за създаване на поста финансов министър за еврозоната, бюджет за борба с кризите в еврозоната и разширяване на правомощията на Европейския механизъм за стабилност – европейската версия на МВФ.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Партията „Зелени“ са най-големият победител от провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, показва проучване

Focus: Партията „Зелени“ са най-големият победител от провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, показва проучване

27 Ноември 2017 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Партията „Зелени“, водена от Джем Йоздемир и Зимоне Петер, е най-големият победител от провала на преговорите за съставяне на новото германско правителство. Това показва проучване на телевизионните канали RTL/N-tv-Trendbarometer, цитирано от изданието Focus.
Резултатите показват, че в последната седмица рейтингът на „Зелени“ е скочил до 12 % - с три повече, в сравнение с подкрепата, която партията имаше преди изборите за Бундестаг през септември.
Същевременно се наблюдава спад на популярността на Германската социалдемократическа партия (ГСДП)и Свободната демократическа партия (СвДП). Социалдемократите на Мартин Шулц биха могли да разчитат на подкрепата на 19 % от избирателите, с един по-малко, в сравнение с периода преди парламентарните избори. Партията на Кристиан Линднер губи два процента и към момента рейтингът й е на 10 %.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: ХДС отложи провеждането на годишния конгрес на партията

Der Spiegel: ХДС отложи провеждането на годишния конгрес на партията

27 Ноември 2017 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. След колапса на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция, Християндемократическият съюз (ХДС) обяви, че годишният конгрес на партията няма да се проведе на 16 декември, както бе планирано по-рано, съобщава водещото германско издание Der Spiegel.
Партийният конгрес ще бъде свикан на по-късна дата, стана ясно от източници от седалището на ХДС в Берлин. По-рано канцлерът на ФРГ и лидер на партията Ангела Меркел изрази желание в рамките на тазгодишният конгрес на ХДС да бъде представено за гласуване коалиционното споразумение. Такова обаче не бе постигнато – в нощта на 20 ноември свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“), тласкайки Германия към безпрецедентна политическа криза в следвоенната й история.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Християндемократите обсъждат формирането на нова голяма коалиция в Германия

Die Sueddeutsche Zeitung: Християндемократите обсъждат формирането на нова голяма коалиция в Германия

27 Ноември 2017 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. В понеделник, 27 ноември, политици от Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел се събират на заседание в Берлин, на което ще обсъдят формирането на нова голяма коалиция в Германия, припомня баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Приоритет на ХДС е преговорите със социалдемократите на Мартин Шулц да завършват позитивно. От редиците на партията на канцлера Меркел вече бе демонстрирана увереност, че разговорите с ГСДП може да бъдат доведени до успешен край.
За разлика от сондажите за „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“), дискусиите със социалдемократите на Мартин Шулц нямат дефинирана времева граница. По този начин от редиците на ХДС се надяват да постигнат съгласие с ГСДП и да избегнат създаването на правителство на малцинството или организирането на нови избори в страната.
В това отношение в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) има пълно съгласие. „Коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е най-добрата алтернатива за Германия - във всеки случай по-добра от „Ямайка“, нови избори или правителство на малцинството", заяви лидерът на ХСС Хорст Зеехофер в навечерието на решителната седмица на преговори за извеждане на Германия от политическата криза, в която навлезе в нощта срещу 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори за създаване на коалиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Германските партии търсят изход от политическата криза

FAZ: Германските партии търсят изход от политическата криза

27 Ноември 2017 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Берлин. Започва решаваща седмица за Германия – в понеделник партиите ще подновят усилията си за извеждане на страната от политическата криза, в която навлезе в нощта срещу 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“), отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
По пътя към евентуалното формиране на нова голяма коалиция, все повече и повече политици от редиците на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) излагат допълнителни условия за влизането си в управление с партията, водена от канцлера Ангела Меркел. Водещи социалдемократи настояват за промяна в курса на данъчната политика.
От редиците на Християндемократическия съюз (ХДС) одобриха единодушно преговорите със социалдемократите на Мартин Шулц за съставяне на широка коалиция, но същевременно предупредиха, че дискусиите не бива да бъдат натоварвани с прекомерни изисквания. Канцлерът на ФРГ вече настоя да се ускорят стъпките за формиране на новото германско правителство.
Търсенето на изход от политическата криза навлиза в решителна седмица. Държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер ще започне в понеделник нов кръг от разговори с политически лидери. За дискусия в двореца Белвю ще бъдат поканени също представители на партиите „Зелени“ и „Левица“. Лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП – съответно Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц, ще разговарят с Щайнмайер в четвъртък, 30 ноември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: ГСДП озвучи условия си за формиране на „голяма коалиция“ със Съюза (ХДС/ХСС)

Politico: ГСДП озвучи условия си за формиране на „голяма коалиция“ със Съюза (ХДС/ХСС)

27 Ноември 2017 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) започна да излага условията си за формиране на управляваща коалиция със Съюза (Християндемократичен съюз(ХДС)/Християнсоциален съюз(ХСС)), оглавяван от Ангела Меркел, след като направиха крачка назад от заявленията си, че не искат да повтарят „голямата коалиция“ от предишните два мандата, пише Politicо, като използва информация от публикации в германските медии.
ГСДП обмисля дали да се върне към ролята си на младши партньор в коалиция с Меркел или да подкрепя правителство на малцинството на Съюза (ХСС/ХДС), след като предварителните преговори за формиране на коалиция „Ямайка“ (според цветовете на Съюза (ХДС/ХСС) - черно, „Свободната демократическа партия“(СвДП)-жълто и „Зелените“) се провалиха преди една седмица.
В изказване пред германското издание Welt am Sonntag, секретарят по семейните въпроси на ГСДП Елке Фернер призова Меркел да преосмисли позицията си по социалните политики, които не блокира в предишното коалиционно споразумение – финансирана от бюджета допълнителна пенсия за хора с ниски пенсии – като начин за „изграждане на доверие“ между партиите.
Заместник-председателят на парламентарната група на ГСДП Карл Лаутербах добави, че премахването на частното здравно застраховане ще е предварително условие за започване на преговорите и заяви, че ако Съюза (ХДС/ХСС) на Меркел не промени мнението си по този въпрос, то „няма шанс за предотвратяване на нови избори“.
„Ще видим дали (Съюза на Меркел) е готов да се придвижи в посока на справедливата държава“, заяви той.
Политиката по миграцията и бежанците също е много спорен въпрос, според вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер. От партията обявиха, че не могат да се съгласят с лимита на пристигащите бежанци, който предлагат от ХСС. „Горна граница на бежанците е против Конституцията и Женевската конвенция за бежанците“, обясни той пред германската медийна група Funke. „Ето защо ГСДП няма да се съгласи на допълнителна забрана за присъединяване на семейни членове към вече приети бежанци“.
Партийният лидер на ГСДП в провинция Райнланд – Пфалц Александър Швайцер също постави няколко условия. Той поиска повече инвестиции в образованието, жилищното строителство и телекомуникациите, както и облекчения за задлъжнели лица и групи. Освен това той започна сериозен дебат за поставянето на социалното осигуряване като предварително условие за започване на коалиционни преговори, съобщи Die Welt.
“Ако правителството не промени курса си по този въпрос, можем да си спестим по-нататъшни дискусии“, заяви Швайцер и добави, че нова „голяма коалиция“ между Съюза и ГСДП в момента продължава да е „малко вероятна“.
„Меркел не е в позиция да поставя условия“, предупреди социалдемократът Малу Дрейер.
Въпреки това в неделя председателят на ХСС Хорст Зеехофер заяви пред Bild am Sonntag, че коалицията с ГСДП „е най-добрата опция за Германия“. Баварският лидер заяви, че приветства желанието на социалдемократите да обмислят дали да се присъединят към евентуално правителство на Меркел, но предупреди, че те не трябва да поставят твърде много червени линии преди преговорите. „Няма да съставим „голяма коалиция“ на всяка цена“, подчерта той.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ГСДП обяви някои условия за формиране на коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) в Германия

ТАСС: ГСДП обяви някои условия за формиране на коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) в Германия

26 Ноември 2017 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Първите условия за сключване на нова „голяма коалиция“ с блока на изпълняващия длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел – Християндемократичния съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) – прозвучаха от редовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), предава ТАСС, като се позовава на публикация в германското издание Süddeutsche Zeitung.
Според неговите данни, отделението на ГСДП в провинция Северен Рейн – Вестфалия, което до момента се противопоставяше категорично на формирането на коалиция, няма намерение повече да блокира преговорите, но формулира основни точки „в качеството на основа за консултации“. Сред условията за създаване на правителство влиятелните социалдемократи Михаел Грошек и Свен Шулц обявиха: изменение в застрахователната система, повишаването на пенсиите и увеличаване на данъка за луксозни имущества. Те формулираха своите искания в писмо до федералното ръководство на партията.
Въпреки това, местните лидери от ГСДП остават скептично настроени към продължаването на „голямата коалиция“, но, според тяхното мнение, социалдемократите трябва да подходят отговорно към разрешаването на вътрешнополитическата криза, в която се оказа страната след порвала на преговорите за сглобяване на коалиция под името „Ямайка“ (Съюза (ХДС/ХСС), „Зелените“ и „Свободната демократическа партия“(СвДП).
Агенция „Фокус“ припомня, че в петък президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще бъде домакин на среща между лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП. На нея ще бъде обсъдена ситуацията в страната след изборите за Бундестаг и възможностите за продължаване на „голямата коалиция“. До неотдавна този вариант не се разглеждаше като вероятен. Обстоятелствата се измениха, след като Ангела Меркел не успя да се договори за сформиране на коалиция „Ямайка“ и страната се оказа на прага на предсрочни избори.
Превод и редакция:
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Ангела Меркел е на среща с високопоставени лица от своята партия

Deutsche Welle: Ангела Меркел е на среща с високопоставени лица от своята партия

26 Ноември 2017 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел присъства в неделя на среща с високопоставени лица от своята партия Християндемократически съюз, съобщава Deutsche Welle. Според данни на медията, главната тема на разговорите ще бъде насрочената за четвъртък среща между президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, Ангела Меркел в ролята ѝ на председател на Християндемократическия съюз, водачът на баварския Християнсоциален съюз и партньор на канцлера Хорст Зеехофер, както и лидерът на Социалдемократическата партия Мартин Шулц. Четиримата ще обсъдят разигралата се в Германия политическа криза след провала на преговорите за „ямайска“ коалиция и възможностите за ново коалиране между партията на Щулц и Съюза (ХДС/ХСС) на Меркел и Зеехофер.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хорст Зеехофер: Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС)  и Социалдемократическата партия е най-добрата възможност за Германия

Хорст Зеехофер: Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Социалдемократическата партия е най-добрата възможност за Германия

26 Ноември 2017 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Хорст Зеефохер заяви, че „голяма коалиция“ между Съюза (ХДС/ХСС) и Социалдемократическата партия на Мартин Шулц е „най-добрата възможност за Германия“, пише немската редакция на The Local. Лидерът на баварската партия Християнсоциален съюз, която е партньор за политическата формация на Ангела Меркел е направил изказването си в неделя по време на интервю за немски вестник.
Според думите на Зеехофер, съюз със Социалдемократическата партия е „най-добрата възможност за Германия, за предпочитане пред „ямайска“ коалиция, нови избори или правителство на малцинството“.
По-рано преговорите за тристранна ямайска коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия и формацията „Зелени“ се разпаднаха, хвърляйки страната в политическа криза. В събота канцлерът Ангела Меркел заяви, че нейна цел да е формира правителство колкото е възможно по-скоро, като се изказа против провеждането на нови избори.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Алтернатива за Германия“ се радва на провалите на Меркел, които показват нарастващата сила на партията

AFP: „Алтернатива за Германия“ се радва на провалите на Меркел, които показват нарастващата сила на партията

26 Ноември 2017 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Потсдам. Крайно-дясната германска партия „Алтернатива за Германия“ гледа на провала на изпълняващия длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел да формира правителство като на доказателство за нарастващата си сила и възможности да преобърне политическия ред в страната, предава AFP, като се позовава на думите на лидера на парламентарната група на партията Александър Гауланд.
Той заяви, че текущата политическа криза в страната е показала, че 4-годишната „Алтернатива за Германия“ е постигнала първостепенната си задача на парламентарните избори в Германия, проведени на 24 септември.
„На Меркел й предстои само спускане от тук нататък и това отчасти е наше постижение“, похвали се той, сипвайки си чаша розе в италиански ресторант край езерото в близост до Потсдам. „Времето й изтече – искаме тя да слезе от политическата сцена“.
„Алтернатива за Германия“ проведе кампанията си под надслова „Меркел трябва да си тръгне“, критикувайки нейното решение да допусне в страната повече от един милион мигранти след 2015-а година. С това послание те спечелиха близо 13 процента от гласовете на избирателите, открадвайки милиони гласове от системните партии и влизайки за първи път в долната камара на парламента с близо 100 депутата.
Въпреки че Меркел спечели изборите и е в удобна позиция за четвърти мандат като канцлер, тя към момента не може да сглоби управляващо мнозинство – безпрецедентна ситуация в следвоенната история на Германия. Кризата може да предизвика предсрочни избори.
Независимо от това, че социологическите проучвания показват, че „Алтернатива за Германия“ ще постигне още по силен резултат заради задънената улица, в която влязоха преговорите, 76-годишният Гауланд изглежда резервиран относно възможността за ново гласуване. „Решението за провеждане на предсрочни избори не зависи от нас и ние не сме го искали, но сме готови за това“, обясни той. „Никой от членовете ни не е много ентусиазиран около това, но ние най-вероятно ще спечелим от нов вот“.
Всички социологически проучвания сочат, че Съюза (ХДС/ХСС) на Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще загубят допълнителна част от подкрепата си, ако избирателите бъдат върнати до избирателните секции.
Гласът на хорските страхове
С неговите маркови якета от туийд и очила с диоптър, Гауланд култивира образа на английски провинциален джентълмен и изразява гордостта си от подкрепата за неговото анти-имиграционно послание, получена от голяма част от британските консерватори.
През май той предизвика ярост с изказването си, че германските запалянковци обичат футболната звезда Джером Боатенг, който е роден в Берлин в семейство на майка германка и баща ганаец, „но не искат да имат Боатенг за съсед“.
Тъй като германската икономика е за пример, а безработицата е на рекордно ниски нива, „Алтернатива за Германия“ изобщо не се опитва да използва икономическите въпроси, за да печели подкрепа. Гауланд, който е бивш член на Християндемократичния съюз (ХДС), призна, че иска да играе на струната на страховете и негодуванията на германците, най-вече в бившата комунистическа Източна Германия, в частност за съвременния мултикултурализъм на Германия. „Ние винаги сме казвали, че искаме да дадем гласност на хорските страхове“, заяви той. „Не искаме страната да се променя до такава степен, че да се обърне назад“.
Освен текущата политическа нестабилност, Гауланд вижда, че вятърът да духа в платната на „Алтернатива за Германия“ и заради скорошния анонс на един от най-големите работодатели в Германия – Сименс – че ще съкрати близо 7 хиляди работници от своите предприятия в Германия. Индустриалният гигант обяви, че планира да затвори заводите си в градовете Гьорлиц и Лайпциг – и двата в източната провинция Саксония, която „Алтернативата“ спечели през септември. „Това най-вероятно ще помогне на партията“, предположи Гауланд. „За всеки случай това не е много умна политика във връзките с обществеността - когато записваш рекордни печалби и в същото време уволняваш хората“.
Брекзит и Тръмп
Гауланд изглежда спокоен относно това, че партии като „Свободните демократи“ (СвДП) се опитват да откраднат някои от основните теми на „Алтернатива за Германия“ като тази за строгия контрол над границите и с това част от гласовете за партията.
„Има стар спор относно това кой кого се опитва да копира и кой е оригинала“, каза той, усмихвайки се. „Ако СвДП се движи в нашата посока, няма да ги обвиня, че са сгрешили“.
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ омаловажи вътрешните борби в партията, които се характеризират със знаковото напускане на бившия съпредседател Фрауке Петри, случило се само един ден след изборния успех.
Гледайки към предстоящия партиен конгрес в Хановер, Гауланд заяви, че партията ще се съсредоточи върху платформата си, а не върху кадрови въпроси. „Хора моля не гласувайте за „Алтернатива за Германия“ заради определени личности, а заради неодобрението си за това, което се случва“. Той не смята, че партията е яхнала вълната на популизма. „Всички винаги казват: „Брекзит и Тръмп ще ви дадат тласък“, но аз не гледам на това по този начин“, обясни Гауланд, сочейки към различните национални коренни причини, поради които са възникнали отделните движения.
„Винаги съм бил скептичен относно пактове на солидарността с партии, които се считат за подобни“, включително френският „Национален фронт“ и "Холандската партия на свободата“. „Единственото изключение е „Австрийската партия на свободата““, добави Гауланд, посочвайки „културната“ близост с австрийската крайно-дясна формация, която в момента води преговори за формирането на управляваща коалиция в Австрия.
Попитан за протестния акт на група активисти миналата седмица, които тайно издигнаха реплика на берлинския Мемориал на жертвите на холокоста пред дома на политика от „Алтернатива за Германия“ Берндт Хьоке, който призова Германия да спре да се обвинява за престъпленията на нацистите, Гауланд избухна. „Това е скандално и фактът, че пресата не се противопостави категорично на деянието ме разярява изключително много“.
„Разбира се... това ще помогне (на Хьоке) – това е повече от ясно“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел приветства идеята за „голяма коалиция“ с ГСДП

Reuters: Ангела Меркел приветства идеята за „голяма коалиция“ с ГСДП

26 Ноември 2017 | 01:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Изпълняващата длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел приветства възможността за формиране на „голяма коалиция“ с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и защити постиженията на предходното правителство, заявявайки, че то се е справило добре, предава Reuters.
Както Агенция „Фокус“ подробно информира, четвъртият мандат на Меркел като канцлер е под сериозен въпрос, след като „Свободната демократическа партия“(СвДП) излезе от преговорите за формиране на управляваща коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелените“, предизвиквайки тежка политическа криза в страната-локомотив на ЕС – Германия. Все пак в петък ГСДП показа, че може да промени позицията си да остане в опозиция и се съгласи на преговори с блока на канцлера. Това накара анализаторите да предполагат, че вероятността за формиране на „голяма коалиция“ се е повишила.
По време на обръщение към членовете на ХДС в провинция Мекленбург – Западна Померания, където се проведе регионална партийна конференция, Меркел заяви,че на парламентарните избори, проведени на 24 септември, избирателите са дали мандат на партията й да управлява.
„Европа се нуждае от силна Германия, за предпочитане е правителството да бъде формирано по-бързо“, подчерта германският лидер. Тя добави, че сегашното (служебно) правителство може да поеме текущите работи по управлението на страната.
„Да искаме от избирателите да отидат до избирателните секции отново, според мен, ще е напълно погрешно“, продължи Меркел. Това е промяна от позицията й, изказана в понеделник, когато твърдеше, че предпочита предсрочни избори пред формиране на правителство на малцинството, защото партията й ще бъде заложник на по-малките формации в Бундестага.
Без дори да споменава възможността за правителство на малцинството, канцлерът заяви, че не иска да гледа назад към провалите от миналата седмица. Звучейки самоуверено, предизвиквайки бурни аплодисменти по време на речта си, тя обърна вниманието си изцяло към ГСДП. Меркел приветства възможността за преговори с бившия партньор на Съюза (ХДС/ХСС) и защити постиженията на предходното правителство.
„Ние работихме добре заедно“, подчерта канцлерът, добавяйки, че по време на „голямата коалиция“ Германия е имала най-силния си пазар на труда от десетилетия, както и балансиран бюджет и от това са спечелили пенсионерите и семействата.
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще е домакин на среща между лидерът на Християндемократичния съюз(ХДС) Ангела Меркел, лидерът на Християнсоциалният съюз(ХСС) Хорст Зеехофер и лидерът на ГСДП Мартин Шулц в четвъртък. Очаква се държавният глава да окаже сериозен натиск над Шулц да промени позицията си за отказ от коалиция в името на стабилността на Германия.
Теми на преговорите
Въпреки всичко, не се очаква преговорите да са лесни и не се знае дали изобщо ще се стигне до споразумение, тъй като бившите партньори са разделени по много въпроси.
Меркел обяви, че целта й е да поддържа финансите на Германия в солидно и балансирано състояние, да намали някои данъци и да разшири дигиталната инфраструктура. Съобразявайки се с позицията на сестринската ХСС, тя иска да постави лимит на броя на пристигащите мигранти в размер на 200 хиляди души на година.
Това ще е трудно за преглъщане от страна на ГСДП.
„Лимитът, ако можем да го наречем така, е в противоречие с Конституцията и Женевската конвенция (за бежанците – бел. ред.). С ГСДП няма да могат да сложат лимит на членовете на семействата, които искат да се присъединят към вече получилите убежище“, заяви заместник-председателят на партията Ралф Щегнер.
Шулц, който до петък отхвърляше възможността за сделка с Меркел, заяви, че няма нищо сигурно за изхода от преговорите и обеща на членовете на ГСДП да гласуват за това дали искат „голяма коалиция“.
ГСДП е сериозно разделена и голяма част от избирателите и членовете на партията смятат, че нова коалиция ще е равносилна на политическо самоубийство. Тя регистрира съкрушително слаб резултат на септемврийските избори, като се смята, че основната причина са прекараните два мандата в коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).
Няколко други водещи политици от ГСДП призоваха за поемане на ангажимент от Меркел по въпроси като инвестиционната политика в образованието и домоустройството.
Социалдемократите дадоха да се разбере, че няма да оставят Меркел да ги държи като заложници на поликата си. „Госпожица Меркел не е в позиция да поставя условия“, заяви Малу Дрейер, премиер на провинция Райнланд-Палатинат.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Просто е грешно да се организират нови избори в Германия

Ангела Меркел: Просто е грешно да се организират нови избори в Германия

25 Ноември 2017 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в събота, че „просто е грешно“ да се организират нови избори в страната след провала на преговорите за коалиционно споразумение, предава Deutsche Welle. Изявлението е направено по време на обръщение към регионална конференция на нейната партия Християндемократически съюз в провинцията Мекленбург-Долна померания. Медията припомня, че думите ѝ идват малко след като дългогодишният политически партньор на Меркел – Социалдемократическата партия, даде някои сигнали относно възможно желание за участие в преговори за нова „Голяма коалиция“ между Съюза (ХДС/ХСС) и водената от Мартин Шулц политическа формация.
Агенция "Фокус" припомня, че по-рано преговорите за "ямайска" коалиция в Германия, между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия и "Зелени" се провалиха, след като водената от Кристиан Линднер формация се отказа от участие в управлението.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политилогът проф. Анна Кръстева: Докато не се формира правителство в Германия, Европейският съюз ще изпитва трудности

Политилогът проф. Анна Кръстева: Докато не се формира правителство в Германия, Европейският съюз ще изпитва трудности

25 Ноември 2017 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Докато не се формира правителство в Германия, Европейският съюз ще изпитва трудности. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ политилогът проф. Анна Кръстева. По думите й Германия ще издържи в тежката ситуация, но докато страната е съсредоточена над вътрешните проблеми, Европа има основателни страхове.
“Германия ще издържи. Институциите са толкова стабилни, че те продължават да действат, като се изключи правителството, което в момента се оглавява от Меркел. Цялата институционална структура е много силна. Германия притежава силна местна власт, стабилни министерства, изключителна експертиза на местно и национално ниво. Но самите германци, и политици, и експерти, и интелектуалци, казват, че Европа ще загуби много“, посочи Анна Кръстева и допълни, че със сигурност няма да бъде сформирано немско правителство до Нова година, като причините за това са две. Тя уточни, че едната се корени във факта, че евентуалните преговори, сами по себе си, изискват време, а другата причина би могла да бъде насрочването на нови избори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германският канцлер заяви, че ще положи необходимите усилия, за да формира правителство възможно най-бързо

Германският канцлер заяви, че ще положи необходимите усилия, за да формира правителство възможно най-бързо

25 Ноември 2017 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще положи необходимите усилия, за да формира правителство възможно най-бързо, предаде Reuters. След провала на преговорите за формиране на трипартийна коалиция със Свободните демократи и Зелените, Меркел вече обмисля алианс с левицата.
„Европа се нуждае от силна Германия и затова е желателно възможно най-бързо да се състави правителство“, каза германският лидер на партийно съвещание. Същевременно тя добави, че нейното временно правителство изпълнява задълженията си адекватно.
Меркел изрази готовност да започне преговори със Социалдемократите, след като по-рано лявоцентристката партия преосмисли решението си да остане в опозиция. Лидерът на партията Мартин Шулц заяви готовност за коалиционни преговори с консерваторите на Меркел, но подчерта, че разговорите трябва да се основават на взаимно уважение.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Членовете на германската Социалдемократическа партия са готови да одобрят коалиция с консерваторите на Меркел

Reuters: Членовете на германската Социалдемократическа партия са готови да одобрят коалиция с консерваторите на Меркел

25 Ноември 2017 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Берлин. Членовете на германската Социалдемократическа партия ще одобрят нова коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, ако партийните лидери представят убедително предложение. Това заяви пред в. Passauer Neue Presse Нийлс Анен, член на ръководството на партията, предаде Reuters. Анен призова за активизиране на преговорите за формиране на ново правителство в Германия и заяви, че възможността за широка коалиция не трябва да се изключва. Политикът допълни, че Социалдемократическа партия трябва да чуе от „провалилия се канцлер“ как си представя бъдещото правителство, преди да се съгласи на нова четиригодишна коалиция с консерваторите.
В петък лидерът на Социалдемократическа партия Мартин Шулц се съгласи да преговаря с Меркел за подновяването на коалиционното правителство, но заяви, че решения все още не са взети, а ако бъде постигнато споразумение, членовете на партията ще имат окончателната дума. Той обаче намекна, че участието в правителството ще помогне на партията да постигне политическите си цели. На партийна конференция Шулц заяви към младежкото крило на Социалдемократическа партия, което се противопоставя на опцията за поредната широка коалиция, че очаква тяхната лоялност и конструктивно сътрудничество.
Лявоцентристката партия по-рано обещаваше да бъде в опозиция, след като на парламентарните избори през септември получи най-слабата си подкрепа за последните 70 години. Тя обаче бе подложена на натиск, включително от страна на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, да преосмисли позицията си и да помогне да се предотврати нуждата от повторни избори.
Шулц каза, че партийните лидери са се съгласили да започнат коалиционни преговори заради чувството си за отговорност към Германия и Европа, след като опитът на Меркел да формира коалиция с две по-малки партии се провали в края на миналата седмица.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Според социологическо проучване Мартин Шулц трябва да остане лидер на ГСДП, но не и да стане канцлер на Германия

Politico: Според социологическо проучване Мартин Шулц трябва да остане лидер на ГСДП, но не и да стане канцлер на Германия

25 Ноември 2017 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според социологическо проучване на компанията „Кантар Емнид“ бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц е подкрепян да остане на настоящия си пост председател на Германската социалдемократическа партия, но малко хора смятат, че той трябва да стане канцлер на Германия, предава Politico.
Според социологическото проучване 70% от членовете на ГСДП подкрепят това Шулц да остане председател на партията. Едва 51% от тях смятат, че той трябва да остане на този пост, ако страната се запъти към предсрочни избори.
Сред допитаните членове на други партии, 54% от респондентите смятат, че не искат Шулц да бъде бъдещ кандидат за канцлер.
Това контрастира с факта, че мнозинството подкрепя настоящия канцлер Ангела Меркел да остане кандидат на партията си при нови избори – сценарий, подкрепян от 55% от респондентите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Германия остава активна в ЕС

Ангела Меркел: Германия остава активна в ЕС

24 Ноември 2017 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия „ще посрещне напълно своите европейски ангажименти“ и ще остане „активна“ , въпреки вътрешнополитическата безизходица в преговорите за формиране на ново правителство, предава EUObserver.
Меркел допълни, че нейното служебно правителство ще направи всичко по силите си, „за да действа за необходимите решения“ и че е „много важно Германия да е способна да продължава по европейското развитие“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мартин Шулц: Членовете на ГСДП са тези, които ще решат дали партията ще участва в новото правителство на Германия

Мартин Шулц: Членовете на ГСДП са тези, които ще решат дали партията ще участва в новото правителство на Германия

24 Ноември 2017 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц заяви в петък, че членовете на партията са тези, които трябва и ще решат дали ГСДП ще участва в съставянето на новото федерално правителство на Германия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Председателят на ГСДП изрази готовност да участва в разговорите, инициирани от държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер за извеждане на страната от политическата криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Същевременно Шулц подчерта, че е твърде рано, за да бъдат правени каквито и да било обобщения за промяна в позицията на социалдемократите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: „Зелени“ отхвърлиха възможност за участие в правителство със Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП

Focus: „Зелени“ отхвърлиха възможност за участие в правителство със Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП

24 Ноември 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. След колапса на сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, от редиците на последната партия се показаха отворени за влизане в преговори с други партии, но при едно условие, коментира изданието Focus.
„Имаме интерес от това да бъде формирано правителство. Президентът сега е помолен да обсъди с партиите какви са възможните изходи, така че сме готови да говорим. Това е ясно“, увери „зеленият“ лидер Зимоне Петер, след като стана ясно, че социалдемократите на Мартин Шулц са в процес на преразглеждане на категоричния си отказ за участие в правителството, който декларираха след изборите за Бундестаг през септември.
Петер обаче начерта и „червената линия“ за водената от нея и Джем Йоздемир партия. Това е голяма коалиция, която не е решение според „Зелените“.
Въпросът е за съставяне на правителство на малцинството или провеждане на нови избор. „Сега просто ще изчакаме“, заяви Зимоне Петер.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bild: Президентът на Германия покани на съвместна среща лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП

Bild: Президентът на Германия покани на съвместна среща лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП

24 Ноември 2017 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Усилията за съставяне на новото германско правителство ще навлязат в нов рунд през следващата седмица. По данни на изданието Bild държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е отправил покана за съвместни разговори в двореца Белвю към председателя на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел, лидера на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и Мартин Шулц, който стои начело на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Разговорите между тях ще бъдат проведени в самото начало на следващата седмица – понеделник или вторник.

Агенция „Фокус“ припомня:
След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите.
Това, което последва, бяха двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента след гласуването от 24 септември. Разговорите със социалдемократите бяха последни от серията, проведени в двореца Белвю, резиденцията на президентската власт в Германия. След тях бе съобщено, че ГСДП са декларирали готовност да участват в диалога за разрешаването на политическата криза. Така категоричният отказ на социалдемократите за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел, изглежда разклатен. Към настоящия момент обаче ГСДП дава противоречиви сигнали за готовността си отново да се включи в голяма коалиция.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германските социалдемократи отправят противоречиви сигнали за възможно участие в нова голяма коалиция в Берлин (Коментари в германския печат - Агенция „Фокус“)

Германските социалдемократи отправят противоречиви сигнали за възможно участие в нова голяма коалиция в Берлин (Коментари в германския печат - Агенция „Фокус“)

24 Ноември 2017 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите.
Това, което последва, бяха двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента след гласуването от 24 септември. Разговорите със социалдемократите бяха последни от серията, проведени в двореца Белвю, резиденцията на президентската власт в Германия. След тях бе съобщено, че ГСДП са декларирали готовност да участват в диалога за разрешаването на политическата криза. Така категоричният отказ на социалдемократите за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел, изглежда разклатен. В петък, 24 ноември, водеща тема в германския печат са противоречивите сигнали от редиците на ГСДП за участие в ново черно-червено правителство. Централният въпрос, който разнищва местната пресата, е има ли шанс за нова голяма коалиция в Берлин.


Die Zeit: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – председателят на ГСДП изрази готовност да обсъди разрешаването на политическата криза в Германия
След срещата си с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер, председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц е изразил готовност да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
Съгласно думите на генералния секретар на партията Хубертус Хайл, срещата меджу Шулц и Щайнмайер е продължила около осем часа. На нея е присъствал и министърът на външните работи Зигмар Габриел. А резултатите: „ГСДП е твърдо убедена, че е необходимо да се разговаря. ГСДП няма да се изключи от преговорите“.
Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
По-рано федералният правосъден министър Хайко Маас, също социалдемократ, разкри, че партийното ръководство е обсъждало дали да оттегли категоричния отказ за влизане в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).
Хайл и Маас отхвърлиха спекулациите за оставката на лидера на партията. Шулц, който след изборите за Бундестаг през септември многократно отхвърляше коалирането си с Ангела Меркел, успя да спечели гласовете на 20,5% от германските избиратели. Никой от редиците на ГСДП обаче не поиска оставката му, припомня изданието.

Focus: Промяна на курса за голяма коалиция не може да бъде осъществена без одобрението на членовете на партията, предупреди вицепредседател на ГСДП
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) дава противоречиви сигнали за това дали допуска участие в нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС), отбелязва изданието Focus.
Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Но малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
„Промяната в решението за отхвърляне на нова голяма коалиция, която аз не препоръчвам, няма да е възможна без участието на партийните членове", подчерта Щегнер пред местните медии.

Der Spiegel: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – позицията на германските социалдемократи за голяма коалиция омекнаха
След осемчасовите разговори с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер позицията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по въпроса за съставяне на нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) изглежда омекна, коментира водещото издание Der Spiegel.
В нощта срещу петък лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц изрази готовост да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия. Малко след края на разговора между Щайнмайер и Шулц, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове. Но не всички от редиците на социалдемократите приеха толкова крайно сигнала, изпратен след срещата Щайнмайер-Шулц.
ГСДП не стои твърдо зад (по-ранния) отказ на Шулц да не се коалира със Съюза (ХДС/ХСС). Заместник-председателят на парламентарната група Карл Лаутербах смята, че е възможно още веднъж да бъде създадено „черно-червено“ правителство в Германия. „Ако няма друг начин, ще трябва да помислим отново за една голяма коалиция", подчерта Лаутербах.
Дори премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл не изключи коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Същевременно той припомни, че Шулц „продължава да се радва на много високо ниво на популярност сред членовете на ГСДП. Точно това се пренебрегва от берлинския балон на политици и журналисти“, отбеляза Вайл.
Вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус също препоръча на партията си да влезе в преговори с партията, водена от Меркел. Провеждането на нови избори трябва да бъде най-крайният вариант за изход от кризата, категоричен бе Писториус.

Das Rheinische Post: Олаф Шолц изрази сериозни резерви към създаването на миноритарно правителство в Германия
Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) се показа благосклонен към започването на сериозни преговори с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) за създаването на ново черно-червено правителство в Германия, отбелязва вестник Das Rheinische Post.
До този момент Шолц, който е един от противниците на председателя на партията Мартин Шулц, избягваше публични коментари за ангажимент на социалдемократите към голяма коалиция. Той обаче изрази сериозни резерви към създаване на миноритарно правителство в Германия. Европа се нуждае от силно и стабилно управление в Берлин, подчерта кметът на Хамбург.

Die Suddeutsche Zeitung: ГСДП трябва да вземе трудното решение за нови избори или участие в правителството
В последното денонощие в партийната централа на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Берлин се дискутира оживено дали трябва да бъде променена позицията й на категоричен отказ за влизане в коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел – Съюза (ХДС/ХСС), отбелязва баварският ежедневник Die Suddeutsche Zeitung.
Социалдемократите дават противоречиви сигнали за това дали допускат участие в нова голяма коалиция в Берлин. Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че партията ще очаква следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ. Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
Още в късните часове на четвъртък действащият федерален министър на правосъдието Хайко Маас (ГСДП) намекна, че неговата партия може би вече има готовност за водене на преговори и да „коригира“ категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). Съответната промяна в курса би могла да бъде възможна след провеждането на партийния конгрес в началото на декември.
Решението за възможни преговори със Съюза (ХДС/ХСС) ще бъде трудно, подчерта Маас. Същевременно обаче и той отхвърли вариант за съставяне на правителство на малцинството в Берлин. „ГСДП трябва да реши дали ще предпочете нови избори или отново ще влезе в правителството“, обобщи Маас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас, правосъден министър на ФРГ: ГСДП трябва да вземе трудното решение за нови избори или участие в правителството

Хайко Маас, правосъден министър на ФРГ: ГСДП трябва да вземе трудното решение за нови избори или участие в правителството

24 Ноември 2017 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Берлин. В последното денонощие в партийната централа на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Берлин се дискутира оживено дали трябва да бъде променена позицията й на категоричен отказ за влизане в коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел – Съюза (ХДС/ХСС), отбелязва баварският ежедневник Die Suddeutsche Zeitung.
Социалдемократите дават противоречиви сигнали за това дали допускат участие в нова голяма коалиция в Берлин. Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че партията ще очаква следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ. Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
Още в късните часове на четвъртък действащият федерален министър на правосъдието Хайко Маас (ГСДП) намекна, че неговата партия може би вече има готовност за водене на преговори и да „коригира“ категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). Съответната промяна в курса би могла да бъде възможна след провеждането на партийния конгрес в началото на декември.
Решението за възможни преговори със Съюза (ХДС/ХСС) ще бъде трудно, подчерта Маас. Същевременно обаче и той отхвърли вариант за съставяне на правителство на малцинството в Берлин. „ГСДП трябва да реши дали ще предпочете нови избори или отново ще влезе в правителството“, обобщи Маас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Rheinische Post: Олаф Шолц изрази сериозни резерви към създаването на миноритарно правителство в Германия

Das Rheinische Post: Олаф Шолц изрази сериозни резерви към създаването на миноритарно правителство в Германия

24 Ноември 2017 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) се показа благосклонен към започването на сериозни преговори с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) за създаването на ново черно-червено правителство в Германия, отбелязва вестник Das Rheinische Post.
До този момент Шолц, който е един от противниците на председателя на партията Мартин Шулц, избягваше публични коментари за ангажимент на социалдемократите към голяма коалиция. Той обаче изрази сериозни резерви към създаване на миноритарно правителство в Германия. Европа се нуждае от силно и стабилно управление в Берлин, подчерта кметът на Хамбург.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – позицията на германските социалдемократи за голяма коалиция омекнаха

Der Spiegel: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – позицията на германските социалдемократи за голяма коалиция омекнаха

24 Ноември 2017 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. След осемчасовите разговори с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер позицията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по въпроса за съставяне на нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) изглежда омекна, коментира водещото издание Der Spiegel.
В нощта срещу петък лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц изрази готовост да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия. Малко след края на разговора между Щайнмайер и Шулц, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове. Но не всички от редиците на социалдемократите приеха толкова крайно сигнала, изпратен след срещата Щайнмайер-Шулц.
ГСДП не стои твърдо зад (по-ранния) отказ на Шулц да не се коалира със Съюза (ХДС/ХСС). Заместник-председателят на парламентарната група Карл Лаутербах смята, че е възможно още веднъж да бъде създадено „черно-червено“ правителство в Германия. „Ако няма друг начин, ще трябва да помислим отново за една голяма коалиция", подчерта Лаутербах.
Дори премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл не изключи коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Същевременно той припомни, че Шулц „продължава да се радва на много високо ниво на популярност сред членовете на ГСДП. Точно това се пренебрегва от берлинския балон на политици и журналисти“, отбеляза Вайл.
Вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус също препоръча на партията си да влезе в преговори с партията, водена от Меркел. Провеждането на нови избори трябва да бъде най-крайният вариант за изход от кризата, категоричен бе Писториус.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ралф Щегнер, вицепредседател на ГСДП: Промяна на курса за голяма коалиция не може да бъде осъществена без одобрението на членовете на партията

Ралф Щегнер, вицепредседател на ГСДП: Промяна на курса за голяма коалиция не може да бъде осъществена без одобрението на членовете на партията

24 Ноември 2017 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) дава противоречиви сигнали за това дали допуска участие в нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС), отбелязва изданието Focus.
Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Но малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
„Промяната в решението за отхвърляне на нова голяма коалиция, която аз не препоръчвам, няма да е възможна без участието на партийните членове", подчерта Щегнер пред местните медии.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Ангела Меркел отпътува за първата си задгранична среща след колапса на коалиционните преговори в Германия

ZDF: Ангела Меркел отпътува за първата си задгранична среща след колапса на коалиционните преговори в Германия

24 Ноември 2017 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Берлин/Брюксел. В петък, 24 ноември, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел отпътува за първата си задгранична среща след колапса на преговорите за създаване на новото коалиционно правителство в Германия, предава телевизионният канал ZDF.
Трудното формиране на правителство в Берлин тревожи не само германците, но и техните партньори от Европейския съюз. Затова в рамките на провеждащата се в Брюксел среща на високо равнище „Източно партньорство на ЕС“ голяма част от погледите ще бъдат насочени към Меркел.
На равнище ЕС някои политици вече изразиха загриженост за политическата несигурност в Берлин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – председателят на ГСДП изрази готовност да обсъди разрешаването на политическата криза в Германия

Die Zeit: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – председателят на ГСДП изрази готовност да обсъди разрешаването на политическата криза в Германия

24 Ноември 2017 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. След срещата си с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер, председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц е изразил готовност да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
Съгласно думите на генералния секретар на партията Хубертус Хайл, срещата меджу Шулц и Щайнмайер е продължила около осем часа. На нея е присъствал и министърът на външните работи Зигмар Габриел. А резултатите: „ГСДП е твърдо убедена, че е необходимо да се разговаря. ГСДП няма да се изключи от преговорите“.
Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
По-рано федералният правосъден министър Хайко Маас, също социалдемократ, разкри, че партийното ръководство е обсъждало дали да оттегли категоричния отказ за влизане в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).
Хайл и Маас отхвърлиха спекулациите за оставката на лидера на партията. Шулц, който след изборите за Бундестаг през септември многократно отхвърляше коалирането си с Ангела Меркел, успя да спечели гласовете на 20,5% от германските избиратели. Никой от редиците на ГСДП обаче не поиска оставката му, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Линднер: Свободната демократична партия щеше да се превърне в полезния идиот в коалицията на Ангела Меркел

Кристиан Линднер: Свободната демократична партия щеше да се превърне в полезния идиот в коалицията на Ангела Меркел

23 Ноември 2017 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според председателя на Свободната демократична партия на Германия Кристиан Линднер тя е нямало как да играе полезна роля в правителството на страната при продължаването на преговорите за съставяне на коалиция със Съюза ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел и със „Зелените“, предава Politico.
„При коалиция с християндемократите и със „Зелените“ СвДП щеше да играе ролята на полезния идиот в нея“, заяви Линднер по време на интервю пред местни медии. „Подновяването на преговорите няма смисъл“, добави той.
Преди време Линднер заяви, че „в обозримото бъдеще сътрудничеството със „Зелените“ на национално равнище не е приемливо за СвДП“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Съюзник на Ангела Меркел призова социалдемократите да обмислят възможността за нова „голяма коалиция“ в Германия

Reuters: Съюзник на Ангела Меркел призова социалдемократите да обмислят възможността за нова „голяма коалиция“ в Германия

23 Ноември 2017 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според водача на групата на Християндемократическия съюз на Германия в Бундестага Фолкер Каудер социалдемократите трябва да премислят съпротивата си срещу нова „голяма коалиция“ с канцлера Ангела Меркел, защото Европа се нуждае от стабилно правителство в Берлин, предава Reuters.
„Европа очаква от Германия да може да действа, за да отговори на повдигнатите от френския президент Емануел Макрон въпроси. Най-силната икономически страна в Европа не може да се покаже като политическо джудже“, заяви Каудер, имайки предвид призива на Макрон за финансови реформи за засилването на еврозоната. „Затова и може желание е настоящите партньори в коалиционното правителство да се съберат заедно“, добави той.
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който е бивш депутат от Германската социалдемократическа партия и бивши Външен министър ще се срещне по обяд с водача на партията Мартин Шулц по обяд, за да го убеди да започне преговори за формирането на ново коалиционно правителство.
Меркел, която остава канцлер до формирането на правителство, заяви, че би предпочела отново да работи с ГСДП, но ако това не се случи, тя би предпочела нови избори пред нестабилно правителство на малцинството.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Водещ депутат от германските социалдемократи призова партията да обмисли възможността за „голяма коалиция“

Politico: Водещ депутат от германските социалдемократи призова партията да обмисли възможността за „голяма коалиция“

23 Ноември 2017 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Заместник-водачът на групата на Германската социалдемократическа партия в Бундестага Карл Лаутербах заяви, че партията трябва да премисли отказа си за формиране на нова „голяма коалиция“, ако няма друг начин да се излезе от политическата безизходица в страната, предава Politico.
„Ще трябва, ако нищо друго не проработи, да помислим отново за голяма коалиция“, заяви Лаутербах. Според него, ако коалиционните преговори бъдат подновени, участващите партии ще трябва да обсъдят съдържанието на бъдещата власт.
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещне по обяд с председателя на ГСДП Мартин Шулц, за да се обсъдят наличните възможности.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Германските преговори за коалиция – Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещне с Мартин Шулц

Euronews: Германските преговори за коалиция – Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещне с Мартин Шулц

23 Ноември 2017 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер продължава да води срещи с лидерите на политическите партии в страната, за да успее да осигури стабилно правителство за най-голямата икономика в страната, след като преговорите между Съюза ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел, Свободната демократична партия и „Зелените“ се провалиха, предава Euronews.
Щайнмайер ще се срещне с председателя на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц в Берлин, за да го призове да приеме преговори за нова „голяма“ коалиция с Меркел. Лидерът на социалдемократите преди неколкократно отхвърли подобна възможност, завявайки, че „голямата“ коалиция, управлявала страната за последните осем години е довела партията му до най-лошите ѝ изборни резултати за последния половин век на парламентарните избори през септември.
ГСДП е разделена между тези, които са съгласни с Шулц и тези, които смятат, че коалицията ще бъде начин тя да прокара политиката си.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Кристиан Линднер изключи повторно участие в преговори за „ямайска“ коалиция

Politico: Кристиан Линднер изключи повторно участие в преговори за „ямайска“ коалиция

22 Ноември 2017 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер изключи повторно участие на водената от него политическа формация в преговори за „ямайска“ коалиция в която участва партията „Зелени“, пише Politico .
„В близко бъдеще, сътрудничество със „Зелени“ на национално ниво е немислимо за Свободната демократическа партия“, заяви в сряда Линднер, по време на интервю за германското авторитетно издание Der Spiegel. Младият председател добави, че „изключва подновяването на преговорите“.
Изданието припомня, че Свободната демократическа партия се отказа да участва в управляваща коалиция и стана от масата за преговори в неделя, като тогава Линднер заяви, че е „по-добре да не управляваме, отколкото да управляваме зле“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германските медии оневиниха Ангела Меркел за политическата криза в страната (Коментари в печата – Агенция „Фокус“)

Германските медии оневиниха Ангела Меркел за политическата криза в страната (Коментари в печата – Агенция „Фокус“)

22 Ноември 2017 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Малко след полунощ в понеделник стана ясно, че пътят към „ямайската“ коалиция в Берлин между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ попада в задънена улица, от която няма изход. Сондажите за съставяне на новото коалиционно правителство на страната, продължили четири седмици, завършиха с пълен провал, след като свободните демократи, водени от Кристиан Линднер, напуснаха масата за преговори, обосновавайки решението си с липсата на доверие между партиите. Така най-голямата европейска икономика бе тласната към политическа криза без прецедент в следвоенната история на Германия.
След първоначалния шок от случилото се, което водещото издание Der Spiegel сравни с решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, в Германия размишляват над въпроса кой е виновен за колапса в Берлин. Критиката е насочена основно към младия лидер на свободните демократи Кристиан Линднер. Канцлерът на ФРГ и лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел като че ли ще излезе „чиста“ от ситуацията – или поне според германската преса, която и този път я оневини.

В сряда консервативният ежедневник Die Welt публикува интервю със „зеленият“ евродепутат Райнхард Бютикофер, в което германският политик хвърли вината за провала на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция върху свободните демократи.
Бютикофер опроверга твърдението, че СвДП е напуснала масата за преговори заради близките позиции на останалите партии, преговарящи за съставяне на новото германско правителство.
„Не бих се съгласил (с подобно твърдение). Съюзът (ХДС/ХСС) и „Зелени“ имат значителни противоречия, дълбоки различия. Положихме усилия за намиране на подходящи решения. Имахме допирни точки и със СвДП, но свободните демократи избягаха от отговорност в момент, в който оставаше да бъдат направени само няколко стъпки, за да бъде постигнато споразумение“, подчерта „зеленият“ политик.
Какви обаче са причините за изненадващото решение на партията на Линднер, която в предходните години се възприемаше като естествен партньор в управлението на Съюза (ХДС/ХСС)? Бютикофер има ясен отговор.
„Струва ми се, че СвДП просто иска да се представи като опозиционна партия. Тя критикува много голямата коалиция, в някои от случаите съвсем правилно. Партията (на Линднер) явно счита, че може да бъде успешна, само ако остане критична. Кристиан Линднер иска да запази тази линия: ние сме различни, ние сме – с изключение на „Алтернатива за Германия“, единствените, които не са част от „клуба“. И той иска да се конкурира с популистите за германските избиратели. Затова излезе от преговорите“, уверен е Бютикогер.

Най-големият национален ежедневник в Германия – издаваният в баварската столица Мюнхен Die Sueddeutsche Zeitung, публикува статия, в която насочва вниманието на читателите към един малко дискутиран път за излизане на кризата в Германия, а именно – съставянето на миноритарно правителство, водено от Ангела Меркел.

Голяма коалиция или нови избори – това е въпросът, чийто отговор ще покаже пътя за излизане от политическата криза, в която навлезе Германия се колапса на коалиционните преговори между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Има и трета възможност – миноритарно правителство, водено от Ангела Меркел (ХДС). Този вариант обаче се споменава рядко, само за да бъде отхвърлен категорично веднага след това. Звучи почти като природен закон: правителството на малцинството не може да работи добре и е неприемливо за Германия, че даже и за световните проблеми. Наистина ли обаче е така, питат от редакцията на Die Sueddeutsche Zeitung.
Правителството на малцинството не може да разчита на мнозинство в Бундестага и затова ще бъде принудено във всеки един отделен случай да търси партньори за прокарване на решенията си. Тази „подробност“, разбира се, предизвиква безпокойство за гладкостта на политическия процес в Берлин. През последните дни рисковете от миноритарно правителство бяха описани подробно, но не и шансовете, които предлага. А такива има.
Всъщност, управление на правителство на малцинството не е чак толкова проблематично, колкото си мислят някои. Скандинавските страни и Канада имат добър опит в това отношение. Успех обаче има и в Германия – подобни правителства са съставяни в Берлин, провинциите Саарланд, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия.
Най-силният аргумент за правителството на малцинствата е преоценката на Бундестага. През последните години много от най-важните въпроси бяха решавани след бурни дебати в парламента, които изискваха преговори и ловко лавиране между отделните фракции. Ако правителсвтото на малцинството означава създаване на нова, по-гъвкава и по-умела култура на диалог, тогава какво лошо има в него? Така ще бъде даден шанс за разбиване на пух и прах на фантазиите, че „Алтернатива за Германия“ ще има „тежката дума“.
Ако се има предвид, че така или иначе Бундесратът упражнява допълнителен контрол на парламентарния процес, то аргументите срещу миноритарно правителство стават все по-малко.

Берлинският Der Tagesspiegel обръща внимание на една друга тенденция, която се наблюдава през последните дни в страната – засилването на натиска върху водената от Мартин Шулц Германска социалдемократическа партия (ГСДП). След изборите за Бундестаг през септември социалдемократите отказаха категорично участието си в още една коалиция, водена от Съюза (ХДС/ХСС). Предстои да бъде изяснено дали те ще преосмислят позицията си, а решението ще стане ясно в близките дни.

В условията на политическа криза в Германия, предизвикана от внезапния колапс на коалиционните преговори за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, се засилва натискът върху социалдемократите на Мартин Шулц, отбелязва берлинският вестник Der Tagesspiegel.
„Зеленият“ политик Клаудия Рот бе поредната, която призова Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да преразгледа категоричния си отказ за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел. „Става въпрос за отговорно отношение към резултатите от изборите. Нуждаем се от отношението на ГСДП“, подчерта в сряда вицепредседателят на Бундестага.
Рот подчерта, че президентът Франк-Валтер Щайнмайер има тежката задача „да помисли как да убеди ГСДП да помисли сериозно над това“ как Германия да бъде изведена от безпрецедентната политическа криза.

Вестник Die Zeit, който се придържа към центристските политически възгледи, отбелязва стабилното положение, в което остава Ангела Меркел след фиаското на коалиционните преговори в Берлин.

В случай на организирането на нови парламентарни избори в Германия, Ангела Меркел ще участва в тях. В редиците на водения от нея Християндемократически съюз (ХДС) не се забелязва еуфория, но няма и съпротива. По всичко личи, че канцлерът на ФРГ не бива да се притеснява от „цареубийство“, коментира националният ежедневник Die Zeit.
Юлия Клокнер бе една от първите, които се хвърлиха в пропастта в името на Ангела Меркел. „Щастливи и облекчени сме, че тя е на разположение", бе коментарът на фракционния лидер на ХДС в провинция Рейнланд-Пфалц по повод решението на Меркел да се кандидатира, в случай че в Германия се стигне до нови избори. Съгласно думите на Кльокнер, тя е „котва на стабилността“.
Не толкова еуфорично, но все пак позитивно бе изказването и на Пол Цимиак, председател на Младежкия съюз на ХДС. Хубаво е, че Меркел е решила отново да се бори, заяви християндемократът в дискусионно шоу.
От друга страна, не бива да се забравя, че все още не са изслушани критиките на съпартийците на Меркел. Все пак, под нейно ръководство, Съюзът (ХДС/ХСС) получи най-слабите изборни резултати в целия следвоенен период на Германия. След колапса на преговорите за „ямайска“ коалиция и безпрецедентното положение, което може да доведе до нови избори в страната, дали ХДС иска да бъде воден от Меркел? „Точно така“, е категоричният отговор на германските християндемократи.

Близкият до дясно-центристките и консервативни убеждения национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung търси причините, довели до разпадането на преговорите за коалиция в Берлин. Редакцията дава трибуна на председателя на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер, който се оплака липсата на подкрепа от страна на канцлера Ангела Меркел (ХДС) в хода на преговорите за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), СвДП и „Зелени“).
Докато „зелените“ делегати са работили за намирането на допирни точки със свободните демократи, то от страна на Меркел не е получена „почти никаква подкрепа за компромисните ни предложения“, заяви за изданието младият лидер на СвДП. Съгласно думите на Линдер, при сондажите е станало ясно, че от тях се изисква да станат „покровител на една основно черно-зелена коалиция“.
„Има граници за готовността към компромис, особено когато става въпрос за унижение на партньор. За съжаление, трябваше да разберем това в края на преговорите“, подчерта свободният демократ.
Линднер не вижда „смисъл“ за възобновяване на преговорите за съставяне на правителство в комбинация „Ямайка“. Критика бе отправена и към „Зелените“ – председателят на свободните демократи подчерта, че ако от партията на Джем Йоздемир направят коментари за водената от него политическа сила, то това ще бъде доказателство за неспособността да бъде изградено доверие между участниците в преговорите за „ямайска“ коалиция.

Ден по-рано, същото издание представи на вниманието на читателите резултатите от проучване, проведено от телевизионния канал ZDF в деня след краха на преговорите за новото правителство на Германия. От него стана ясно, че германските граждани изглежда не са склонни да обвинят Меркел и партията й за политическата криза в страната.
Почти две трети от германците съжаляват за провала на сондажите за съставяне на „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Това показва проучване на общественото мнение.
Резултатите от анкетата показват, че 64 % от германските граждани биха искали преговорите за „ямайски“ съюз да завършат успешно, докато 21 на сто от участвалите в проучването са доволни от провала им.
Общо 55 % от анкетираните са убедени, че свободните демократи са виновни за провала на междупартийните преговори. „Зелените“ са посочени като отговорни от 39 на сто от респондентите, 37 на сто обвиняват баварския Християнсоциален съюз, а Християндемократическия съюз (ХДС) – 34 на сто.
Ако германците биха могли да избират между нови избори, правителство на малцинството или голяма коалиция, най-вероятно биха предпочели отново да излязат до урните – или поне 51 % от тях. Общо 43 % не са съгласни с организирането на ново гласуване.
Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е приемлива за 48 % от германците, но почти толкова от гражданите на ФРГ не биха искали през следващите четири години начело на страната да стои подобен политически съюз (46%). Само 30 % от анкетираните подкрепят ръководено от Съюза (ХДС/ХСС) правителство на малцинството, докато за 64 % от германците то е неприемливо.
Според 40 % от респондентите от нови избори ще имат полза единствено популистите от „Алтернатива за Германия“.

Вестник Das Rheinische Post на свой ред публикува коментарна статия, с която препоръчва на Ангела Меркел да се оттегли от политиката – но само защото вече е покорила всичките й върхове.
Преди около двайсетина година малко известната тогава Ангела Меркел бе заявила, че един политик трябва да знае кога да се оттегли, преди да се превърне в „полужива развалина“. Ако в Германия бъдат организирани нови избори, то тогава за канцлера на ФРГ ще настъпи точното време да се сбогува с политиката – не защото я очаква провал, а защото е постигнала всичко, което да й позволи достойно оттегляне, коментират от редакцията на ежедневника Das Rhenische Post.
Меркел е първата жена начело на Канцлерството в Берлин, първата жена от Източна Германия, издигнала се до най-високите етажи на властта в Берлин, и вероятно най-влиятелната жена в света. Тя преведе Германия през дълговата криза, кризата в еврозона, както и през хаоса на бежанската вълна. Страната е в добро икономическо състояние. Всичко това означава, че Меркел може да напусне „бойното поле“, за да отстъпи място на по-младите. Наистина, мнозина биха съжалили за подобно решение, но безспорно всички ще го приемат със заслуженото уважение.
Меркел, 63-годишна, попадна в ситуация, с каквато никой от предшествениците й не бе принуден да се справя. Задачата в настоящия момент е да се предотврати по-нататъшното укрепване на „Алтернатива за Германия“, а също и да не бъде позволено на социалдемократите на Мартин Шулц и свободните демократи на Кристиан Линднер да изнудват правителството в Берлин – каквото и да е то. Това е опасен момент, който не бива да бъде подценяван. „Старият канцлер“ Хелмут Кол пропусна своя и допусна грешката, да управлява Германия в продължение на 16 г. Историята показа, че решението му не бе правилно. Затова Меркел трябва да се поучи от грешката му.
Меркел е начело на ФРГ в продължение на 12 г. и спечели изборите за Бундестаг през септември, въпреки критиката, която понесе за бежанската си политика. Какво повече може да иска?


Виновна или не, едно е сигурно – в Германия критиката към Ангела Меркел остава твърде скромна. Какво обаче ще бъде политическото й бъдеще, все още остава въпрос с неизвестен отговор.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Политическата криза в Германия –  а защо не миноритарно правителство?

Die Sueddeutsche Zeitung: Политическата криза в Германия – а защо не миноритарно правителство?

22 Ноември 2017 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Голяма коалиция или нови избори – това е въпросът, чийто отговор ще покаже пътя за излизане от политическата криза, в която навлезе Германия се колапса на коалиционните преговори между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Има и трета възможност – миноритарно правителство, водено от Ангела Меркел (ХДС). Този вариант обаче се споменава рядко, само за да бъде отхвърлен категорично веднага след това. Звучи почти като природен закон: правителството на малцинството не може да работи добре и е неприемливо за Германия, че даже и за световните проблеми. Наистина ли обаче е така, питат от редакцията на баварския ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Правителството на малцинството не може да разчита на мнозинство в Бундестага и затова ще бъде принудено във всеки един отделен случай да търси партньори за прокарване на решенията си. Тази „подробност“, разбира се, предизвиква безпокойство за гладкостта на политическия процес в Берлин. През последните дни рисковете от миноритарно правителство бяха описани подробно, но не и шансовете, които предлага. А такива има.
Всъщност, управление на правителство на малцинството не е чак толкова проблематично, колкото си мислят някои. Скандинавските страни и Канада имат добър опит в това отношение. Успех обаче има и в Германия – подобни правителства са съставяни в Берлин, провинциите Саарланд, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия.
Най-силният аргумент за правителството на малцинствата е преоценката на Бундестага. През последните години много от най-важните въпроси бяха решавани след бурни дебати в парламента, които изискваха преговори и ловко лавиране между отделните фракции. Ако правителсвтото на малцинството означава създаване на нова, по-гъвкава и по-умела култура на диалог, тогава какво лошо има в него? Така ще бъде даден шанс за разбиване на пух и прах на фантазиите, че „Алтернатива за Германия“ ще има „тежката дума“.
Ако се има предвид, че така или иначе Бундесратът упражнява допълнителен контрол на парламентарния процес, то аргументите срещу миноритарно правителство стават все по-малко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Райнхард Бютикофер, „Зелени“: Кристиан Линднер иска да се конкурира с „Алтернатива за Германия“ за избирателите

Райнхард Бютикофер, „Зелени“: Кристиан Линднер иска да се конкурира с „Алтернатива за Германия“ за избирателите

22 Ноември 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. В интервю за националния ежедневник Die Welt евродепутатът от партията „Зелени“ Райнхард Бютикофер хвърли вината за провала на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени) върху свободните демократи, водени от Кристиан Линднер.
Бютикофер опроверга твърдението, че СвДП е напуснала масата за преговори заради близките позиции на останалите партии, преговарящи за съставяне на новото германско правителство.
„Не бих се съгласил (с подобно твърдение). Съюзът (ХДС/ХСС) и „Зелени“ имат значителни противоречия, дълбоки различия. Положихме усилия за намиране на подходящи решения. Имахме допирни точки и със СвДП, но свободните демократи избягаха от отговорност в момент, в който оставаше да бъдат направени само няколко стъпки, за да бъде постигнато споразумение“, подчерта „зеленият“ политик.
Какви обаче са причините за изненадващото решение на партията на Линднер, която в предходните години се възприемаше като естествен партньор в управлението на Съюза (ХДС/ХСС)? Бютикофер има ясен отговор.
„Струва ми се, че СвДП просто иска да се представи като опозиционна партия. Тя критикува много голямата коалиция, в някои от случаите съвсем правилно. Партията (на Линднер) явно счита, че може да бъде успешна, само ако остане критична. Кристиан Линднер иска да запази тази линия: ние сме различни, ние сме – с изключение на „Алтернатива за Германия“, единствените, които не са част от „клуба“. И той иска да се конкурира с популистите за германските избиратели. Затова излезе от преговорите“, уверен е Бютикогер.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tagesspiegel: Политическата криза в Германия – засилва се натискът върху социалдемократите

Der Tagesspiegel: Политическата криза в Германия – засилва се натискът върху социалдемократите

22 Ноември 2017 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. В условията на политическа криза в Германия, предизвикана от внезапния колапс на коалиционните преговори за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, се засилва натискът върху социалдемократите на Мартин Шулц, отбелязва берлинският вестник Der Tagesspiegel.
„Зеленият“ политик Клаудия Рот бе поредната, която призова Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да преразгледа категоричния си отказ за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел. „Става въпрос за отговорно отношение към резултатите от изборите. Нуждаем се от отношението на ГСДП“, подчерта в сряда вицепредседателят на Бундестага.
Рот подчерта, че президентът Франк-Валтер Щайнмайер има тежката задача „да помисли как да убеди ГСДП да помисли сериозно над това“ как Германия да бъде изведена от безпрецедентната политическа криза.

Агенция „Фокус“ припомня:
След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите. „Това е моментът, в който всички участници трябва да поемат дъх и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство и категорично се противопостави на организирането на нови избори в страната.
През настоящата седмица Щайнмайер провежда двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента след гласуването от 24 септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Ангела Меркел не бива да се страхува от „цареубийство“

Die Zeit: Ангела Меркел не бива да се страхува от „цареубийство“

22 Ноември 2017 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. В случай на организирането на нови парламентарни избори в Германия, Ангела Меркел ще участва в тях. В редиците на водения от нея Християндемократически съюз (ХДС) не се забелязва еуфория, но няма и съпротива. По всичко личи, че канцлерът на ФРГ не бива да се притеснява от „цареубийство“, коментира националният ежедневник Die Zeit.
Юлия Клокнер бе една от първите, които се хвърлиха в пропастта в името на Ангела Меркел. „Щастливи и облекчени сме, че тя е на разположение", бе коментарът на фракционния лидер на ХДС в провинция Рейнланд-Пфалц по повод решението на Меркел да се кандидатира, в случай че в Германия се стигне до нови избори. Съгласно думите на Кльокнер, тя е „котва на стабилността“.
Не толкова еуфорично, но все пак позитивно бе изказването и на Пол Цимиак, председател на Младежкия съюз на ХДС. Хубаво е, че Меркел е решила отново да се бори, заяви християндемократът в дискусионно шоу.
От друга страна, не бива да се забравя, че все още не са изслушани критиките на съпартийците на Меркел. Все пак, под нейно ръководство, Съюзът (ХДС/ХСС) получи най-слабите изборни резултати в целия следвоенен период на Германия. След колапса на преговорите за „ямайска“ коалиция и безпрецедентното положение, което може да доведе до нови избори в страната, дали ХДС иска да бъде воден от Меркел? „Точно така“, е категоричният отговор на германските християндемократи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Председателят на СвДП се оплака от липсата на подкрепа за „ямайската“ коалиция от страна на Ангела Меркел

FAZ: Председателят на СвДП се оплака от липсата на подкрепа за „ямайската“ коалиция от страна на Ангела Меркел

22 Ноември 2017 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер се оплака липсата на подкрепа от страна на канцлера Ангела Меркел (ХДС) в хода на преговорите за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), СвДП и „Зелени“), пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Докато „зелените“ делегати са работили за намирането на допирни точки със свободните демократи, то от страна на Меркел не е получена „почти никаква подкрепа за компромисните ни предложения“, заяви за изданието младият лидер на СвДП. Съгласно думите на Линдер, при сондажите е станало ясно, че от тях се изисква да станат „покровител на една основно черно-зелена коалиция“.
„Има граници за готовността към компромис, особено когато става въпрос за унижение на партньор. За съжаление, трябваше да разберем това в края на преговорите“, подчерта свободният демократ.
Линднер не вижда „смисъл“ за възобновяване на преговорите за съставяне на правителство в комбинация „Ямайка“. Критика бе отправена и към „Зелените“ – председателят на свободните демократи подчерта, че ако от партията на Джем Йоздемир направят коментари за водената от него политическа сила, то това ще бъде доказателство за неспособността да бъде изградено доверие между участниците в преговорите за „ямайска“ коалиция.
Междувременно държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер продължава с усилията си за извеждане на Германия от политическата криза, в която навлезе в ранните часове на понеделник. В сряда германският президент ще проведе консултации с председателя на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Германската политическа система до голяма степен е „капут“. Ето защо детронацията на Ангела Меркел може да е и много добра и много лоша за Брекзит

The Independent: Германската политическа система до голяма степен е „капут“. Ето защо детронацията на Ангела Меркел може да е и много добра и много лоша за Брекзит

22 Ноември 2017 | 04:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. Напускането на „мути“, или „мамчето“, както германците обичат да наричат канцлера си, както можете да си представите, ще е лошо за Европа и за самата Германия. В крайна сметка ние всички започнахме да оценяваме стойността на спокойствието на Ангела Меркел, както и рационалното й, почти майчинско присъствие, което изведе страната й и континента от няколко травматични периода – поредни евро кризи, пристигането на милиони бежанци в Европа и най-пресният – Брекзит, пише британското проевропейско издание The Independent.
И все пак нейното детрониране може да се окаже добро за Великобритания, поне в тесния смисъл на отварящата се възможност за по-добра и по-щедра сделка за Брекзит, или, чисто предположително, провеждането на реформи в ЕС, които ще направят Брекзит ненужен (т.е. отмяната му). Все пак се появява и риск от влошаването на условията по споразумението между Лондон и Брюксел.
Първо оптимистичното развитие. Ако, както изглежда все по-вероятно, Ангела Меркел отстъпи лидерското си място в случай на нови избори, нейният наследник може да има по-различно виждане за Брекзит от нея. Към момента, тя остава вярна на вярата си в Европа и позволи на Мишел Барние и Европейската комисия да водят разговорите; надеждите на Великобритания за топло разбирателство между Мей и Меркел, гарнирано с кафе и петифури, бяха разбити от респекта на германския лидер към европейските институции и нейната безкритична вяра в „четирите свободи“ на ЕС – на капитала, услугите, стоките и труда. За нея те са като Светата Троица – безплътни.
Но какво би станало, ако новият лидер на нейния Християндемократичен съюз е с по-скептично мнение относно стойността на свободата на труда – някой, който би искал да види промени в тази насока из целия ЕС? В края на краищата това е в основата на кампанията на новата германска бизнес организация, която иска задържането на Обединеното кралство в ЕС и е нещо, за което Тони Блеър подсказа мистериозно, когато се срещна с европейските лидери преди няколко месеца. Ако това се случи някога, то принципната причина за Брекзит ще бъде отстранена, а то не е невъзможно, защото идеята се радва на широка принципна подкрепа и в двата лагера.
Ако има нови избори в Германия, то различните партии и групи, които споделят скептична позиция по отношение на миграцията и може би са по-склонни да разберат британската позиция, могат да спечелят достатъчно места в Бундестага и да издигнат по-високо гласа си в евентуалния нов парламент. „Свободните демократи“(СвДП) са насочена към бизнеса центристка либерална партия, която може да се окаже в позицията на „уважавана“ (различаваща се от „Алтернатива за Германия“ и „отговорна“ (не, както Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и „Зелените“) опозиция на Християндемократите. Те могат да съберат достатъчно гласове и за да управляват заедно с ХДС и без ексцентричните „Зелени“.
Вътре в Християндемократичното движение, баварската партия – Християнсоциалният съюз (ХСС)– може също да спечели по-голяма подкрепа в собствената си провинция и да стане по-решаващ компонент в германската политика, ако ХДС продължи да губи гласове в другите провинции. Ако това се случи, то може да станем свидетели на промяна в баланса на силите в самия блок (ХДС/ХСС), в полза на дясното, което отново да доведе до натиск за реформа на европейското правило за свобода на движението. Това, от своя страна, може да направи германските власти по-склонни да разберат британския случай, или, доста по-вероятно, да осъзнаят ефекта от загубата на толкова голям пазар за автопроизводителите си, като Великобритания. Мюнхен, а не Берлин, може да стане динамото на германската политика.
Ангела Меркел, това трябва да се помни винаги, е политическа дъщеря на Хелмут Кол, най-големият еврофил от германските канцлери, символизиран от решението си от 1990 година да пожертва любимата твърда валута на Германия – марката – на олтара на европейската интеграция и проекта за единна европейска валута. Наследникът на Меркел, предполагаемо от по-младата генерация, или от възкръсналите партньори на ХДС – СвДП – може да даде по-голяма гъвкавост на германската позиция по Брекзит и по-голямо желание за поставяне на германските икономически интереси над тези на европейското цяло.
По-лошият вариант ще е ново увеличение на депутатите от „Алтернатива за Германия“: това може и да бъде добре за Брекзит, в контекста на постигането на сделка, но може да е лошо за цивилизацията. Те няма да са част от евентуално правителство, такъв е статутът им на остракизирана партия, но техният евроскептицизъм ще бъде труден за игнориране или политическо заобикаляне.
И все пак има и друга възможност, също доста вероятна: следващите германски парламентарни избори да бъдат в голяма степен повторение на тези и да се проявят същите аритметични проблеми. Малки разлики в подкрепата за различните партии няма да даде фундаментална промяна на дневния ред и германската пропорционална изборна система ще възпроизведе същия хаос в Бунестага.
Вече е очевидно, че избирателната система, която служи на Германия прекрасно в първите седем десетилетия от съществуването на Федералната Република, в която две големи партии се сменят начело за дълги управленски периоди, обикновено в коалиция с някоя от малките центристки партии, не може да отговори на съвременната фрагментаризация на политическата сцена. Днес германците имат цял калейдоскоп от възможности – бившите комунисти, „Зелените“, Социалдемократите, два бранда Християндемократи, Свободни демократи и неофашистите „Алтернатива за Германия“. Ново забиване в задънена улица е прекалено предвидимо, а сега дори варианта за нова „голяма коалиция“ между социалдемократите и християндемократите може да не дава необходимото мнозинство. Германската политическа система до голяма степен вече е „капут“.
След провеждането на предсрочни избори, ситуацията може да е още по-закучена и да доведе до още по-голямо забавяне на реалното разрешаване на преговорите за Брекзит, което със сигурност няма да е в полза на Великобритания. Нито ще е от полза издигането на Еманюел Макрон, който може да възвърне традиционната роля на френско политическо лидерство в Европа, по време на необичайна германска слабост – това (и реалното отсъствие на Италия и Испания, които имат своите собствени политически вакууми за запълване) само би отворило повече пространство за Макрон, Барние, Юнкер и техните съюзници да настояват на исканията си и да поддържат определена незаинтересованост за възможността от твърд Брекзит.
В случай, че Меркел успее да оцелее, а дори да осъществи определено възвръщане на позициите в предсрочни избори, тогава Брекзит просто ще бъде съществено забавен, но не и с променена посока. Ако падне, тогава несигурността, от която бизнесът се оплаква толкова много и която създава толкова проблеми тук и в ЕС, само ще се интензифицира, поне в краткосрочен план, но и ще даде лъч на надежда за по-светло бъдеще на Обединеното кралство. В крайна сметка, може би капризите на германската политика ще бъдат със също толкова голямо значение за британската икономика и нация, колкото и това, което се случва в Уестминстър.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Краят на Ангела Меркел: Падането на канцлера от върха „ще бъде бързо“, предупреди ветеран от „Зелените“

The Daily Express: Краят на Ангела Меркел: Падането на канцлера от върха „ще бъде бързо“, предупреди ветеран от „Зелените“

22 Ноември 2017 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Дългото властване на Ангела Меркел над германската политика е много близо до края си, според съоснователя на партията, която през 80-те години на XX век се превръща в „Зелените“ Ханс-Кристиян Щрьобеле, който продължава да е сред лидерите на природозащитниците и смята, че канцлерът не може да се задържи на командната си позиция още много време, пише британското евроскептично издание The Daily Express.
Въпреки усилията на Меркел да си осигури четвърти мандат като Канцлер, нейната партия Християндемократичен съюз(ХДС) понесе тежка загуба на изборите през септември, а тя се провали в опитите си да събере т.нар. съюз „Ямайка“, със „Зелените“ и „Свободната демократическа партия“ (СвДП).
В зависимост от това какво ще реши президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на милиони избиратели може да им се наложи да отидат отново до избирателните секции, за да гласуват на предсрочни избори, или да гледат как най-могъщият европейски лидер Меркел търси основа за нови коалиционни преговори, след 12 години на власт. Съществува и опцията за формиране на правителство на малцинството, нещо, което се струва малко вероятно на самия германски лидер.
Според мнението на Щрьобеле, каквото и да се случи, той не вижда как Ангела Меркел ще продължи да оглавява Бундестага за дълго време. В интервю пред швейцарско издание, той заяви, че „краят на канцлерството на Ангела Меркел вече е анонсирано чрез резултатите от парламентарните избори. Сега политическият край на Меркел може да дойде много бързо. Според мен, Меркел няма да успее да се задържи начело на правителството още дълго време“.
Ветеранът споделя, че лично за него най-доброто решение на настоящата криза е формирането на правителство на малцинството на Съюза (ХДС/ХСС), определяйки този ход като „добър за демокрацията“. „Това ще отвори възможност за засилване на значението на парламента и на отделните му членове – заедно с това и на демокрацията. В основата си това е добре за демокрацията. Имам предвид търсенето на мнозинство в парламента, чрез силата на убеждението“.
Той отхвърля твърдението, че този вариант може да засили влиянието на „Алтернатива за Германия“. „Например, бойният план е следният: Съюза (ХДС/ХСС) ще намира гласове от ГСДП и СвДП. Когато стане въпрос за решения по климата, правителството ще търси съдействието на „Зелените“. Във всеки случай, това ще е правилният начин за противодействие на „Алтернатива за Германия“, а именно провеждането на прозрачна и честна политика“.
Щрьобеле „не съжалява“ за провала на коалиционните преговори с ХДС/ХСС и СвДП, като определи „Ямайка“ като „проблематичен съюз“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Колапсът на коалицията на Ангела Меркел показва, че нейната мечта за обединена Европа се сгромолясва

The Telegraph: Колапсът на коалицията на Ангела Меркел показва, че нейната мечта за обединена Европа се сгромолясва

22 Ноември 2017 | 02:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. Британското консервативно издание The Telegraph публикува аналитичен материал на един от основните си автори - Жизела Стюарт - в който се твърди, че популяризирането на евроскептицизма е неизбежна последица от провала на ЕС да осигури съгласието на гражданите си за проекта за обединена Европа и посочва провала на коалиционните преговори в Германия за очевидна последица от този процес, за който основна вина, според изданието, носи Ангела Меркел.
Ново чувство шества по тялото на германския политически живот – паниката. Тя подсказа за себе си веднага след излизането на официалните резултати от драматичните септемврийски парламентарни избори в Германия, които разкриха мащаба на поражението на Съюза (ХДС/ХСС) начело с Ангела Меркел и съкрушителните резултати на евроскептичната „Алтернатива за Германия“, която вкара 94 депутати в Бундестага. Естествено, канцлерът Меркел направи това, което винаги прави, когато ситуацията стане тежка – увери нейните хора, че “das schaffen wir” – можем да се справим с това.
Не и този път, коментира авторът на материала. Опитите й да формира коалиция се провалиха неочаквано и хвърлиха Германия в хаос. Нямам съмнение, че Федералната република ще намери краткосрочно решение. Тя има функциониращо правителство и независимо, че това е недостатъчно за сделка по Брекзит, то все пак може да управлява всекидневните процеси в Германия. Ситуацията поставя по-широки въпроси за консенсуса, демократичната легитимност и бъдещето на ЕС.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерът на германските „свободни демократи“ не вижда смисъл от възобновяването на преговорите за коалиция „Ямайка“

ТАСС: Лидерът на германските „свободни демократи“ не вижда смисъл от възобновяването на преговорите за коалиция „Ямайка“

22 Ноември 2017 | 00:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на германската „Свободна демократическа партия“(СвДП) Кристиан Линднер не вижда смисъл от възобновяването на преговорите за формиране на управляваща коалиция в Германия с участието на либералите, Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелените“. Той заяви това в интервю пред германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирано от ТАСС.
„В такава политическа формация и с такова политическо съдържание е безсмислено да бъдат възобновявани преговорите“, заяви Линднер.
Той смята, че лидерът на Християндемократичния съюз (ХДС) Ангела Меркел „практически не е оказала никаква поддръжка за компромисните предложения“ на свободните демократи, по време на предварителните консултации за формиране на управляваща коалиция. Според думите му, се е появило усещане, че СвДП „трябва да стане доставчик на мнозинството за „черно-зеления“ алианс (блокът ХДС/ХСС и „Зелените – бел. ред.)“. „Съществуват граници на готовността ни за компромиси“, посочи политикът.
Агенция „Фокус“ припомня, че в нощта на 20 ноември в Берлин завършиха безрезултатно продължилите повече от месец предварителни консултации за формиране на коалиция, наречена „Ямайка“ заради цветовете на евентуалните участници в нея. Страните не успяха да достигнат до компромис по основните въпроси от дневния ред и СвДП обявиха излизането си от преговорите. „Ямайка“ беше единственият реален вариант за формиране на правителство на мнозинството, след септемврийските избори за Бундестаг и отказът на Германската социалдемократическа партия да продължи сътрудничеството си със Съюза (ХДС/ХСС) под ръководството на Меркел. Сега основните варианти за развитие на политическата ситуация са назначаването на предсрочни избори или създаването на правителство на малцинството.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валдис Домбровскис: Кризата в Германия не може да спре реформите в еврозоната

Валдис Домбровскис: Кризата в Германия не може да спре реформите в еврозоната

21 Ноември 2017 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Политическата криза в Германия не може да спре нашата работа по реформите в еврозоната. Това заяви европейският комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис в интервю за AFP. Домбровскис потвърди, че ще представи предложенията си за 19-членната еврозона както е планирано на 6 декември.
Рухването на коалиционните преговори в Германия предизвика опасения, че политическият хаос в най-голямата икономика в ЕС ще спре амбициозните реформи, инициирани от френския президент Еманюел Макрон.
„Не можем да спрем работата си само защото в някоя страна има избори или се съставя коалиция, а това понякога отнема време. Затова при всяко положение ще продължаваме работата си“, каза Домбровскис.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът на Германия опитва да спаси страната от политическия хаос

AFP: Президентът на Германия опитва да спаси страната от политическия хаос

21 Ноември 2017 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът на Германия проведе преговори с партийните лидери в опит да спаси най-голямата европейска икономика от политическия хаос, предизвикан от рухването на коалиционните преговори, предаде AFP.
Президентът Франк-Валтер Щайнмайер, който сега е в центъра на вниманието, тъй като има правомощията да свика предсрочни избори, използва своите дипломатически умения, добити като външен министър, за да убеди партийните лидери да се върнат на масата за преговори.
Държавният глава, който в понеделник разговаря с канцлера Ангела Меркел, а в сряда ще се срещне с лидерите на Християнсоциалния съюз (ХСС), днес проведе консултации първо с клонящите в ляво „Зелени“, а после с ориентираните към бизнеса Свободни демократи в резиденцията си в Берлин. Все още не е дал официално изявление.
Изненадващото решение на Свободните демократи, обявено късно в неделя, да се оттеглят от потенциалната трипартийна коалиция, тласна правителството на Меркел към хаоса, оставяйки я с опциите да привлече коалиционните си партньори обратно към масата за преговори, или да управлява правителство на малцинството, или да организира нови избори.
Последните социологически проучвания обаче показват, че резултатите биха били подобни на тези от последните парламентарни избори и все пак ще се наложи формирането на коалиция.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Липсата на правителство в Германия поставя пауза в плановете за интеграция в еврозоната

Reuters: Липсата на правителство в Германия поставя пауза в плановете за интеграция в еврозоната

21 Ноември 2017 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Провалът в преговорите за съставяне на ново правителство в Германия означава, че амбициозните планове за задълбочаване на икономическата интеграция в еврозоната може да бъдат временно преустановени, предаде Reuters, като се позова на чиновници от валутния съюз.
Коалиционните преговори в Германия рухнаха в неделя вечерта, след като либералната Свободна демократическа партия се изтегли от разговорите след продължилите със седмици предварителни обсъждания. Така най-голямата икономика в еврозоната потъна в политическа несигурност и се изправи пред възможността за нови избори.
Лидерите в еврозоната ще поставят посоката за по-дълбока икономическа интеграция на среща на върха в средата на декември, на която германското участие е ключово.
„Тъй като Германия няма ясна позиция, по презумпция няма да даде съгласие на нито едно от предложенията. По тази причина преговорите най-вероятно ще бъдат отложени“, каза високопоставен чиновник в еврозоната, участващ в преговорите за интеграция във валутния съюз.
Срещата трябва да даде старт на работата, която трябва да завърши през юни 2018 г. с решения за това дали валутният съюз да има свой бюджет, финансов министър и събрание в Европейския парламент. Инициативата включва също трансформиране на спасителния фонд на еврозоната в Европейски валутен фонд и създаването на механизъм за обявяване в несъстоятелност.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Един президент с мисия: Франк-Валтер Щайнмайер предприема стъпки за извеждане на Германия от политическата криза (ОБЗОР)

Един президент с мисия: Франк-Валтер Щайнмайер предприема стъпки за извеждане на Германия от политическата криза (ОБЗОР)

21 Ноември 2017 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите. „Това е моментът, в който всички участници трябва да поемат дъх и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство и категорично се противопостави на организирането на нови избори в страната.

Това, което предстои, са двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента след гласуването от 24 септември. Най-напред за разговор в двореца „Белвю“ е поканен младият лидер на свободните демократи – Кристиан Линднер, който първи напусна масата за преговори в Берлин. Срещата между двамата ще се проведе в 16 часа (местно време) и в рамките й Щайнмайер ще провери дали са останали някакви надежди за съставянето на „ямайска“ коалиция. Съгласно информация, разпространена в медиите, във вторник германският президент ще приеме за разговори и „зелените“ лидери Зимоне Петер и Джем Йоздемир.
Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц също потвърди приемането на поканата за среща с държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер, след като президентът се нагърби със задачата да изведе страната от политическата криза. Първоначално бе съобщено, че разговорът между двамата ще се състои в сряда, 22 ноември, но пред медиите Шулц подчерта, че срещата е насрочена за часовете преди обед в четвъртък.
Канцлерът на ФРГ и лидер на християндемократите – Ангела Меркел, бе приета от държавния глава още в понеделник. Веднага след нея Щайнмайер даде пресконференция, на която обяви стъпките, които ще предприеме след провала на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин.

В своя статия, посветена на политическата криза в Германия, водещото германско издание Der Spiegel пише: „Канцлерът на ФРГ би трябвало да е повече от щастлива, че постът на държавен глава на Германия се заема от Франк-Валтер Щайнмайер“.
И определено има защо това да е така - 61-годишният Щайнмайер в продължение на два мандата бе външен министър на Германия в кабинетите на Ангела Меркал. В своята почти 20-годишна политическа кариера той е заемал и редица други важни постове - бил е държавен секретар, председател на фракция, а и кандидат за канцлерския пост. Така че президентът на ФРГ не е нито непопулярна фигура, нито е новак в политиката.
Тъкмо обратното - Франк-Валтер Щайнмайер притежава много качества, нужни за президентския пост на Германия, радва се на добро име сред всички германски партии, уважаван е и зад граница. Може да се похвали със солиден дипломатически опит и е доказвал многократно, че може да запази самообладание по време на кризи.
Щайнмайер има качества, които ще бъдат от голяма полза за Меркел в условията на политическата криза, която връхлетя Германия в нощта срещу понеделник, след като свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаването на „ямайска“ коалиция. Държавният глава на ФРГ е дипломат, доказан през годините. Едва ли в следвоенната история на Германия е имало друг момент, в който дипломатическите качества на президента да са били от толкова съществено значение, колкото сега. Именно Щайнмайер е този, който може да успее да убеди социалдемократите на Мартин Шулц да преосмислят категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). По всичко личи, че съдбата е поднесла подарък на Меркел миналата година, когато тя не успя да издигне и наложи кандидат за президентския пост от редиците на нейната партия.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Политическата криза в Берлин – Мартин Шулц потвърди срещата си с държавния глава на ФРГ

FAZ: Политическата криза в Берлин – Мартин Шулц потвърди срещата си с държавния глава на ФРГ

21 Ноември 2017 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц потвърди приемането на поканата за среща с държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер, след като президентът се нагърби със задачата да изведе страната от политическата криза, в която навлезе след колапса на коалиционните преговори между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Първоначално бе съобщено, че разговорът между двамата ще се състои в сряда, 22 ноември, но пред медиите Шулц подчерта, че срещата ще се проведе в часовете преди обед в четвъртък.
След изненадващото прекъсване на преговорите съставяне на новото коалиционно правителство на Германия държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Най-напред за разговор в двореца „Белвю“ бе бъде поканен младият лидер на свободните демократи – Кристиан Линднер, който първи напусна масата за преговори в Берлин.
Срещата между двамата ще се проведе в 16 часа (местно време) и в рамките й Щайнмайер ще провери дали са останали някакви надежди за съставянето на „ямайска“ коалиция. Съгласно информация, разпространена в медиите, във вторник германският президент ще приеме за разговори и „зелените“ лидери Зимоне Петер и Джем Йоздемир.

Агенция „Фокус“ припомня:
След срива на коалиционните държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер призова всички партии в Бундестага да поемат отговорност и да проявят воля за единство.
„Съставянето на правителство винаги е процес, изпълнен с трудности. Задачата остава“, подчерта германският президент в рамките на пресконференция, свикана в понеделник след срещата му с канцлера Ангела Меркел.
Щайнмайер припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, партиите носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може просто така да бъде върната обратно в ръцете на избирателите.
„Това е моментът, в който всички участници трябва да спрат и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Европа няма да спре на пауза, докато трае германската криза, увериха от ЕК

AFP: Европа няма да спре на пауза, докато трае германската криза, увериха от ЕК

21 Ноември 2017 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз ще даде тласък на плановете за реформа на еврото по-късно този месец, въпреки колапса на коалиционните преговори в Германия, съобщиха от Европейската комисия във вторник, предава AFP.
„Европа няма да спре на пауза в този период", подчерта говорителят на ЕК Маргаритис Схинас в рамките на пресконференция в Брюксел, като добави, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел още в понеделник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политическата криза в Берлин през погледа на германската преса  (Агенция „Фокус“)

Политическата криза в Берлин през погледа на германската преса (Агенция „Фокус“)

21 Ноември 2017 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Малко след полунощ в понеделник стана ясно, че пътят към „ямайската“ коалиция в Берлин между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ попада в задънена улица, от която няма изход. Сондажите за съставяне на новото коалиционно правителство на страната, продължили четири седмици, завършиха с пълен провал, след като свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори, обосновавайки решението си с липсата на доверие между партиите. Така най-голямата европейска икономика изглежда бе тласната към политическа криза без прецедент в следвоенната история на Германия, която остава водеща тема за пресата в страната.

Die Welt: Политици с призив към ГСДП: На първо място е страната, а след това партията
Говорителят по вътрешнополитическите въпроси на парламентарната фракция на Съюза (ХДС/ХСС) Щефан Майер призова Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да преосмисли категоричния си отказ за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел, съобщава националният ежедневник Die Welt.
В интервю за RBB-Inforadio, политикът от ХСС апелира германските социалдемократи да „напуснат своята отбранителна позиция“, защото създалата се патова ситуация засяга бъдещето на Германия. Ето защо е време да „оставим настрана партийните интереси“ и да се работи на „принципа на първо място е страната, а след това партията“.
Майер подчерта, че новите избори не са добра алтернатива. Би било „страхливо, (...) просто да се откажем от отговорността, която носим пред избирателите".

Der Spiegel: Ангела Меркел трябва да е повече от щастлива, че в двореца „Белвю“ резидира Франк-Валтер Щайнмайер
Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел (ХДС) би трябвало да е повече от щастлива, че постът на държавен глава на Германия се заема от Франк-Валтер Щайнмайер, коментира водещото издание Der Spiegel.
Щайнмайер има качества, които ще бъдат от голяма полза за Меркел в условията на политическата криза, която връхлетя Германия в нощта срещу понеделник, след като свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаването на „ямайска“ коалиция. Държавният глава на ФРГ е дипломат, доказан през годините. Едва ли в следвоенната история на Германия е имало друг момент, в който дипломатическите качества на президента да са били от толкова съществено значение, колкото сега. Именно Щайнмайер е този, който може да успее да убеди социалдемократите на Мартин Шулц да преосмислят категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). По всичко личи, че съдбата е поднесла подарък на Меркел миналата година, когато тя не успя да издигне и наложи кандидат за президентския пост от редиците на нейната партия.
В понеделник германският президент подчерта категорично, че ще направи всичко по силите си, за да предотврати провеждането на нови избори в страната. Политическата отговорност лежи върху плещите на избраните партии и не може „просто така“ да бъде върната обратно на избирателите, бяха думите, с които Щайнмайер смъмри партиите за призивите им за организирането на нови избори.

Das Rhenische Post: За Ангела Меркел настъпи точният момент, в който да се сбогува с политиката
Преди около двайсетина година малко известната тогава Ангела Меркел бе заявила, че един политик трябва да знае кога да се оттегли, преди да се превърне в „полужива развалина“. Ако в Германия бъдат организирани нови избори, то тогава за канцлера на ФРГ ще настъпи точното време да се сбогува с политиката – не защото я очаква провал, а защото е постигнала всичко, което да й позволи достойно оттегляне, коментират от редакцията на ежедневника Das Rhenische Post.
Меркел е първата жена начело на Канцлерството в Берлин, първата жена от Източна Германия, издигнала се до най-високите етажи на властта в Берлин, и вероятно най-влиятелната жена в света. Тя преведе Германия през дълговата криза, кризата в еврозона, както и през хаоса на бежанската вълна. Страната е в добро икономическо състояние. Всичко това означава, че Меркел може да напусне „бойното поле“, за да отстъпи място на по-младите. Наистина, мнозина биха съжалили за подобно решение, но безспорно всички ще го приемат със заслуженото уважение.
Меркел, 63-годишна, попадна в ситуация, с каквато никой от предшествениците й не бе принуден да се справя. Задачата в настоящия момент е да се предотврати по-нататъшното укрепване на „Алтернатива за Германия“, а също и да не бъде позволено на социалдемократите на Мартин Шулц и свободните демократи на Кристиан Линднер да изнудват правителството в Берлин – каквото и да е то. Това е опасен момент, който не бива да бъде подценяван. „Старият канцлер“ Хелмут Кол пропусна своя и допусна грешката, да управлява Германия в продължение на 16 г. Историята показа, че решението му не бе правилно. Затова Меркел трябва да се поучи от грешката му.
Меркел е начело на ФРГ в продължение на 12 г. и спечели изборите за Бундестаг през септември, въпреки критиката, която понесе за бежанската си политика. Какво повече може да иска?

FAZ: Близо две трети от германците съжаляват за провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, а ХДС има най-малка вина за ситуацията, показва проучване
Почти две трети от германците съжаляват за провала на сондажите за съставяне на „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Това показва проучване на общественото мнение, проведено от телевизионния канал ZDF в деня след краха на преговорите за новото правителство на Германия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Резултатите от анкетата показват, че 64 % от германските граждани биха искали преговорите за „ямайски“ съюз да завършат успешно, докато 21 на сто от участвалите в проучването са доволни от провала им.
Общо 55 % от анкетираните са убедени, че свободните демократи са виновни за провала на междупартийните преговори. „Зелените“ са посочени като отговорни от 39 на сто от респондентите, 37 на сто обвиняват баварския Християнсоциален съюз, а Християндемократическия съюз (ХДС) – 34 на сто.
Ако германците биха могли да избират между нови избори, правителство на малцинството или голяма коалиция, най-вероятно биха предпочели отново да излязат до урните – или поне 51 % от тях. Общо 43 % не са съгласни с организирането на ново гласуване.
Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е приемлива за 48 % от германците, но почти толкова от гражданите на ФРГ не биха искали през следващите четири години начело на страната да стои подобен политически съюз (46%). Само 30 % от анкетираните подкрепят ръководено от Съюза (ХДС/ХСС) правителство на малцинството, докато за 64 % от германците то е неприемливо.
Според 40 % от респондентите от нови избори ще имат полза единствено популистите от „Алтернатива за Германия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Rhenische Post: За Ангела Меркел настъпи точният момент, в който да се сбогува с политиката

Das Rhenische Post: За Ангела Меркел настъпи точният момент, в който да се сбогува с политиката

21 Ноември 2017 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преди около двайсетина година малко известната тогава Ангела Меркел бе заявила, че един политик трябва да знае кога да се оттегли, преди да се превърне в „полужива развалина“. Ако в Германия бъдат организирани нови избори, то тогава за канцлера на ФРГ ще настъпи точното време да се сбогува с политиката – не защото я очаква провал, а защото е постигнала всичко, което да й позволи достойно оттегляне, коментират от редакцията на ежедневника Das Rhenische Post.
Меркел е първата жена начело на Канцлерството в Берлин, първата жена от Източна Германия, издигнала се до най-високите етажи на властта в Берлин, и вероятно най-влиятелната жена в света. Тя преведе Германия през дълговата криза, кризата в еврозона, както и през хаоса на бежанската вълна. Страната е в добро икономическо състояние. Всичко това означава, че Меркел може да напусне „бойното поле“, за да отстъпи място на по-младите. Наистина, мнозина биха съжалили за подобно решение, но безспорно всички ще го приемат със заслуженото уважение.
Меркел, 63-годишна, попадна в ситуация, с каквато никой от предшествениците й не бе принуден да се справя. Задачата в настоящия момент е да се предотврати по-нататъшното укрепване на „Алтернатива за Германия“, а също и да не бъде позволено на социалдемократите на Мартин Шулц и свободните демократи на Кристиан Линднер да изнудват правителството в Берлин – каквото и да е то. Това е опасен момент, който не бива да бъде подценяван. „Старият канцлер“ Хелмут Кол пропусна своя и допусна грешката, да управлява Германия в продължение на 16 г. Историята показа, че решението му не бе правилно. Затова Меркел трябва да се поучи от грешката му.
Меркел е начело на ФРГ в продължение на 12 г. и спечели изборите за Бундестаг през септември, въпреки критиката, която понесе за бежанската си политика. Какво повече може да иска?

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.