НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:35

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ивайло Крачунов: Оставката на Главчев изглежда като успех за БСП, но последната дума е на Борисов

Ивайло Крачунов: Оставката на Главчев изглежда като успех за БСП, но последната дума е на Борисов

19 Ноември 2017 | 20:11 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Главчев изглежда като успех за БСП, но последната дума е на Борисов. Това каза Ивайло Крачунов, „Блиц”, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването. Той заяви позиции по следните теми:
Оставката на Димитър Главчев
Беновска помоли госта си и колега Ивайло Крачунов за коментар дали политиците и по-специално Борисов, Нинова и Карадайъ съзнават, че пишат историята на България и знаят ли каква отговорност е това като се вземе предвид и оставката на Димитър Главчев тази седмица. Крачунов започна с това, че избирателите решават кой ще управлява. Беновска го прекъсна и попита дали това е насочено към Корнелия Нинова. Гостът поясни, че това е валидно за всички политици и на изборите преди 6 месеца предпочитанията са станали факт – сформирано е правителство между ГЕРБ и ОП. Оставката на Главчев Крачунов определи като политическа битка и сподели, че едва ли Борисов е прибягнал до този ход с голямо желание, пък и голяма част от политиците в ГЕРБ одобряват балансираната и умерена политика на Главчев, но понякога именно политиката иска жертви. Беновска сподели, че на раздяла с поста му е подарила ябълка с вярата, че подалият оставка Главчев ще остане качествен политик и психиката му ще издържи на натиска, който не трябва да влияе на работата и обществените му задължения. Крачунов определи това като създаване на впечатление за успех на БСП, но Борисов все още не е казал последната си дума. Беновска пожела да бъде пуснато изявлението на Георги Гергов от 19 ноември 2017 година преди да влезе в Пленума на БСП, на който бе обсъдено дали партията да подкрепи предложението на Борисов за премахване давността на приватизацията и промените в Конституцията, както и други организационни въпроси.
Изявление на Георги Гергов, член на НС на БСП, за готовността на БСП да спечели предсрочни парламентарни избори и промените в Конституцията за отпадане давността на приватизационните сделки
Георги Гергов: Моите съболезнования за вчерашната трагедия. На ГЕРБ нищо няма да продкрепим. Ние каквото направихте, направихме. Ние загубихме изборите и трябва да направим някаква равносметка и аз се надявам, че това се случи днеска (18.11.17) на този пленум по отношение на организационните въпроси – къде бъркаме, какво правим и какво трябва да направим.
Радио К2: Все пак не е ли нужна ревизия на прехода?
Георги Гергов: Няма нищо лошо, но става въпрос за това кой ще държи бухалката.
Радио К2: Бухалка ли са конституционните промени?
Георги Гергов: Конституционните промени са нещо скрито. Аз не съм наясно точно какво ще се поиска да се промени в Конституцията. Няма ли да има изненади там на самите дебати какво точно искат да променят? Аз мисля, че ще има изненади.
Медия: Според Вас ще търсят ли реваншизъм по този начин от ГЕРБ.
Георги Гергов: Не, не става въпрос за реваншизъм. Става въпрос за политики и придърпване на чергата към себе си. Всяка една политическа сила се стреми към това. Но въпросът е, че ние изпуснахме питомното и гоним дивото. Готова победа.
Радио К2: Кое е питомното?
Георги Гергов: Питомното е да бяхме победили на изборите.
Медия: А, готови ли сте да победите на следващи избори като искате вот на недоверие?
Георги Гергов: Аз мисля, че това трябва сега да се случи, защото има създадена обстановска и избори трябва да има ранна пролет. Точно по време на председателството ще се чуе народът и ще се види народът, защото ако забелязвате, той сега си мълчи. Няма протестиращи, а ако има те съвсем леко се изявяват, но аз си мисля, че точно по време на Европредседателството ще се изявяват и тия, които не са в Парламента, и хората, които не са доволни от това, което се случва в България.
Радио К2: Как ще спечелите следващи избори след като не успяхте да спечелите избори в няколко села на частичните местни избори?
Георги Гергов: Е, това не трябва да е голям извод, няколко избора на частични места, случва се и в политиката - винаги има възходи и падения. Аз си мисля, че тези избори не могат да бъдат критерий за това, което се случва.
Медия: Тоест, БСП е във възход?
Георги Гергов: Не, БСП е в момент, в който трябва да си даде равносметка за това, което се случва. БСП е 125-годишна партия. Ние в никакъв случай не трябва да си пишем историята на коляно. Тази партия със 125-годишна история не е писала така историята си. Сега има някои неща, които се случват, ей така, на бързи обороти, необмислени. Бойко Борисов вчера каза „ама, това е един добре премерен ход”. Не, аз мисля, че въобще не е добре премерен ход. Аз мисля, че нямаме отговор защо така единодушно гласувахме ВСС. Аз мисля, че има много въпроси, които трябва задкулисно и отзад да отворим и да говорим за парарелна държава и за Конституция, и за всичко, което трябва, но в никакъв случай да се говори кой е по и кой трябва да вземе бухалката. Това ще изиграе лоша шега на българите. Да, сега ще ги заблудим. Да, в момента ще се случат воаяжи, от които определени партии ще си извлекат дивидентите, но няма да се случи това, което е полезно за хората.
Радио К2: А, имате ли отговор накъде върви БСП след конгреса?
Георги Гергов: Сега ще се разберем.
Медия: Следващият полезен ход на БСП е?
Георги Гергов: Следващият полезен ход на БСП е да предизвика избори. Това е за хората, а не за БСП.
Медия: Бойко Борисов ли взе главата на Главчев или опозицията?

Георги Гергов: Той си взе главата. Дето вика Бойко Борисов – език мой, враг мой. Това е положението.
Медия: Социологическите изследвания сочат, че ако има извънредни избори ГЕРБ пак ще ги спечелят.
Георги Гергов: Това е глас народен. Като си искат да ги управляват ГЕРБ – да си ги избират.
Медия: Когато една партия иска предсрочни избори, тя има надежди, че ще спечели. В този момент БСП нямат?
Георги Гергов: Не е така. Ние не може да направим 2 милиона гласа за президента и в следващия момент да загубим 1 милион гласа. Колкото и да са били гласовете на Румен Радев – 500, 600 хиляди, но другите са наши. Ние създадохме ситуация, в която хората в последните 10 дена не ни повярваха. Грешката си е при нас, но тази грешка не я коментираме на пленума – какво направихме последните 10 дена, за да загубим изборите. 1,6 % водехме, това бяха проучвания на ГЕРБ.
Медия: Как успяхте?
Георги Гергов: Демокрация, други неща, коне и подобни доведоха до това положение. Грешките са в централното ръководство, така че моите проблеми с Корнелия Нинова започнаха от този момент, в който аз почнах да говоря, че ние трябва да дадем анализ защо загубихме изборите. В този момент аз станах неудобен. Да, аз съм лесен враг, аз съм лесен опонент, защото съм успял човек, защото имам бизнес, но не забравяйте, че аз бях един от най-близките хора до Корнелия и в следващия момент такъв голям сблъсък при положение, че аз месец и половина преди това си дадох оставката. Аз не исках да остана в бюрото, това е ясно, то е казано, никой не го оспорва, може да се пита. Ние направихме генерална грешка. Ние загубихме изборите. Хората имаха доверие в нас и разколебаните хора, ние, трябва да ги върнем. Затова, в този момент, това, което се случи… Бойко пак води. Какво стана – прикачи се ДПС към нас. Ние ли да му ядем попарата? Аз исках отворена коалиция с всички, които имат близки програми до нас, защото има такива политически сили, които са в различни посоки, но имаме еднакви програми или поне имаме програми, с които можем да се доближим до едно общо управление. Това съм искал. Нека ние да спечелим, а след това ще викаш какво ще правим.
Медия: Корнелия Нинова добър лидер ли е? Трябва ли да остане на поста си, за да спечелите изборите?
Георги Гергов: Виж сега, в този момент всяко едно разклащане на лидера не е в полза на БСП. Аз може да имам претенции към нея, но в момента ние сме в такава позиция, в която трябва да си изиграем правилно ходовете.
Борисов и Таяни – ще попречат ли Нинова и БСП на срещата им?; Напредва ли БСП?; Европредседателството на България
Беновска попита госта си дали това не е форма на изнудване на Борисов от страна на Нинова, която каза, че БСП няма да влязат в парламента, когато дойде председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и по този повод и той няма да дойде, което ще провали срещата на Борисов с председателя. Крачунов отговори, че Борисов добре е обяснил своите действия, а те са в името на България и е постъпил като държавник след критиките към представители на ГЕРБ и е редно политиците да започнат да действат отговорно и за гражданите, защото последните дни „България отново потъна в кръв”, визирайки тежките катастрофите. „Проблемите на гражданите са най-важни, защото те са наши сънародници, те са хората, с които живеем и политиците трябва да бъдат малко по-умерени и спокойни, защото всичко това слиза надолу, хората стават по-агресивни и нервни, последиците са трагични. Добре е поне преди Коледа хората да бъдат обединени, да няма такова ескалиране на напрежението, за да няма инциденти, заради които да се чудим защо Господ ни наказва” заяви Крачунов. Беновска се съгласи с казаното от госта си и според нея политиката ожесточава. Тя продължи с въпрос дали БСП набира сили и в лично качество лидерът на партията Корнелия Нинова да поведе столетницата към изборна победа, за да покаже, че теориите за управление, които проповядва са осъществими. Крачунов отговори, че не е необходимо и ще се отрази зле на икономиката на България, ако всяка година има парламентарни избори. Беновска вметна, че тази година пенсионерите с пенсии 321 лева ще получат 50 милиона лева Коледни надбавки, а организирането на избори ще струва 50 милиона лева. Крачунов обясни, че тези пари трябва да са за хората, инфраструктурата и вдигане на доходите, а не постоянно да се слушат ожесточени политически дебати. Освен това България ще има висока трибуна при поемане на Европредседателството и е редно държавата да се настрои и да гледа напред към предстоящите събития. Беновска попита госта си дали споделя твърденията на президента Радев, че Европредседателството не бива да се използва като омерта. Крачунов отговори, че политиците различно тълкуват предстоящото председателство, както са били полюсни и оценките за Евродоклада - управляващите го определят като много успешен за разлика от опозицията. Според него председателството трябва да се използва за допълване контактите на Борисов с Европа, да се доразвият и да прераснат в инвестиции, които да помогнат на икономиката и бизнеса. Крачунов призова да бъдат загърбени обидните реплики, звучащи в пленарната зала, защото всичко това се предава на обществото и именно това е причината за агресията и инцидентите.
Водещата попита госта дали България отива към катастрофа или към решаване на „пътните проблеми в съдебната система” и какво е мнението му за вечния спор на опозиционерите с десни идеи с предводител Лозан Панов дали прокуратурата трябва да остане в съдебната система или да бъде под крилото на изпълнителната власт. Преди отговора на Крачунов Беновска пожела да бъде излъчен видео материала с изявление на главния прокурор Сотир Цацаров от 18 ноември.
Сотир Цацаров: Според мен този доклад е най-добрият от момента, в който механизмът е започнал да функционира. Този доклад съвсем ясно показва, че очевидно ако темпът на всичко онова, което се прави в страната, продължи по този начин до края на тази комисия, както бе казано и от председателя на ЕК, България ще съумее да излезе от МСП.
Илиана Беновска: А лично Вие къде ще съсредоточите усилията за довършване на реформата в прокуратурата и изпълнението на 17-те изисквания?
Сотир Цацаров: Очевидно е, че трябва да се съсредоточат върху въпросните препоръки. На първо място – за пръв път не се дават нови препоръки. Колкото и някои да спекулират, че докладът бил „шамар” или че докладът би трябвало да се преведе от „брюкселски” на български език, в крайна сметка тези изказвания показват само едно – механизмът и докладите продължават, не можем да укоряваме политическите сили, те това правят тук, продължават да бъдат един инструмент за вътрешнополитически борби и един инструмент, който на практика дава терен за противодействие и борба между управляващи и опозиция и обратно. Тези оценки са нещо нормално, ние вече свикнахме с това, че Механизмът до известна степен загуби от това, че той от полезно средство се превърна, слава Богу тази тенденция има някаква възможност за преодоляване, в един вътрешнополитически инструмент. Ако търсим прагматичното в него, това е липсата на нови препоръки, защото за първи път такива не се дават, отчетен е напредък и в крайна сметка, че се посочват съвсем ясни перспективи за приключване на Механизма.
Илиана Беновска: Доколко лобито на Лозан Панов, ДСБ и т.н. всъщност може да се възползва от нещо в този доклад и да внесе отново разнобой във ВСС?
Сотир Цацаров: Вижте, нека да Ви отговоря така, всеки има правото да тълкува доклада както намери за добре. Аз преди малко, когато казах за политическите оценки, свързани с доклада, не казвам, че го казвам с негативен заряд. Не защото не трябва да критикувам някой, просто такава е играта на територията на тази сграда – опозицията трябва да критикува, управляващите трябва да хвалят. Сигурно ще ми кажете – и вие хвалите. Аз считам, че в конкретния случай нещата са обективни.
Илиана Беновска: Каква е играта на територията на ВСС, на неговата сграда?
Сотир Цацаров: На територията на ВСС в момента няма игра. На територията на ВСС в момента има конструктивна работа и едни много нормални, професионални отношения. Ако това се запази, аз съм сигурен, че в следващия, може би последен доклад, това ще бъде оценено, така, както е оценено и сега.
Илиана Беновска: А вярно ли е, че участвате в заговор за отнемането на имуществото на Иво Прокопиев с Комисията за конфискуване на имущество?
Сотир Цацаров: Тоест вярно ли е, че участвам в заговор за?
Илиана Беновска: Да, да му бъде взето имущество?
Сотир Цацаров: Аз мисля, че казах ясно, няма да коментирам!
Илиана Беновска: Какво?
Сотир Цацаров: Нито изявленията на г-н Прокопиев, нито публикациите на собствените му медии.
Илиана Беновска: А може ли да коментирате закона за банковата несъстоятелност, закона на ДПС?
Сотир Цацаров: Не!
Илиана Беновска: Защо?
Сотир Цацаров: Защото това не е нещо, което главният прокурор трябва да коментира.
Илиана Беновска: Това ще улесни работата и на прокуратурата по отношение връщането на парите във Фонда за гарантиране на влоговете.
Сотир Цацаров: Мисля, че там разпоредбите касаят търговски взаимоотношения, нищожност и последици, които са в сферата на търговското и гражданското, а не на наказателното право. Това не са мои правомощия!
Медия: Г-н Цацаров, като споменахте „Каолин”, там има съдебно решение, това означава ли, че е въздадена справедливост?
Сотир Цацаров: Вижте, при съдебно решение по гражданско дело отговорът не касае „Каолин”, отговорът е принципен. Не изключва наказателната отговорност, например, за неизгодна сделка. Не знам за какво съдебно решение говорите.
Илиана Беновска: Лозан Панов е поискал тълкувателно решение по отношение на придобиването на собствеността във връзка със случая „Прокопиев“.
Сотир Цацаров: Вижте, отношенията ни с г-н Панов са достатъчно изяснени. Отношенията ни с г-н Панов не трябва да рефлектират върху отношенията вътре в правосъдната система и тона, който е установено в момента във ВСС. Моля Ви, не ме вкарвайте в тази интрига.
Илиана Беновска: Но Панов привнася ли свои лични взаимоотношения с Прокопиев,“Да, България“ и други вътре в правомощията си на председател на ВКС?
Сотир Цацаров: Този въпрос може да го зададете на него, аз не мога да говоря от негово име. От моя страна няма да чуете очевидно упрек такъв. Просто нека запазим добрия тон, независимо от това какви са ни личните чувства. Когато г-н Панов поиска още веднъж прокуратурата да излезе от съдебната власт, аз ще кажа съвсем ясно и рязко какво мисля и колко умни са неговите идеи. Но не ме въвличайте в лични нападки спрямо него. Той е председател на Върховен съд, толкова!
Премахване на давностния срок; Иван Костов и забогатялата гилдия; Предложението на ДПС за промяна на закона за банковата несъстоятелност
Беновска попита Крачунов какво мисли за премахването на давностния срок при сделки по приватизация и както са предложили от БСП да се разшири обхатът – концесии, работническо мениджърски дружества и тн. Гостът обясни, че това е било предложено първоначално от ДПС и в последствие предложението е било подкрепено от ГЕРБ и е редно да отпаднат всички давностни срокове, защото е било много „разбойническо” раздържавяването на много от „златните български предприяия” и в какви ръце са преминали. Според Крачунов давностните срокове покриват редица извършени престъпления и сподели, че е попитал в интервю министъра на икономиката Караниколов коя е най-голямата кражба в приватизацията според него той е отговорил продажбата на „Кремиковци” за 1 долар. Крачунов продължи с това, че хора от обкръжението на Иван Костов бързо са станали мултимилионери, разделили са си България и се чувстват безнаказани и именно заради такива хора парламентът трябва да покаже ясно своята воля и да даде инструмент, с който прокуратурата да може да разследва. Беновска попита Крачунов какво е мнението му за предложението на Пеевски, Хамид и Цонев от ДПС да се промени законът за банковата несъстоятелност, което Борисов е потвърдил, че ще подкрепи, защото това ще докаже, че ГЕРБ нямат общо с разграбването на КТБ. Крачунов отговори, че предложението е напълно логично и ще осветли вторичното разграбване на КТБ. Според него промените трябва да бъдат приети възможно най-скоро. Крачунов каза, че медиите от кръга „Капитал” са изфабрикували много фалшиви новини по въпроса, пазят определени хора, но според него ще загубят тази битка.
Финалният въпрос в разговора между Ивайло Крачунов и Илиана Беновска в седмичното политическото предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 19-ти ноември 2017 година бе дали ДПС ще проявят политическа уравновесеност и мъдрост да успокоят страстите и да понижат тона между БСП и ГЕРБ. Крачунов отговори, че ДПС се е доказала като балансираща и отговорна политическа сила в годините след демокрацията и първите години на прехода и затова в името на българските граждани трябва да се наложи спокойствие и стабилност.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Марков: Ще оборя на вота БСП, че Бойко не става за външна политика, а вътре в страната сме в робство

Георги Марков: Ще оборя на вота БСП, че Бойко не става за външна политика, а вътре в страната сме в робство

19 Ноември 2017 | 17:36 | Агенция "Фокус"
София. Ще оборя на вота БСП, че Бойко не става за външна политика, а вътре в страната сме в робство. Това каза Георги Марков, член на ПГ на ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването. Той заяви позиции по следните теми:
Оставката на председателя на парламента Димитър Главчев.
„Как ще коментирате на фона на Вашия дълъг политически опит, бяхте знаково лице на промените, случилото се днес с Димитър Главчев?”, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Георги Марков отговори, че му е много ми е тъжно и си припомни времената, когато в същата тази БСП и ДПС са свалили заедно с част от отцепници от СДС един достолепен председател на Народното събрание - Стефан Савов!”. „Толкова съм шокиран, не съм хипертоник, но ще вдигна кръвно и благодаря тук на медицинския персонал, че ми дадоха един ксанакс малко да се поуспокоя. Така не се похарчват хора! Това имах възможност да го кажа и по време на оставката на Антон Тодоров, който ние издигнахме на пиедестал за шеф на комисия, след това го снехме от кандидатура за шеф на комисия и след това го изхвърлихме от парламента. Бях много против оставката на ген. Петров. Не съм го виждал на живо!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.
„Случаят с Главчев е шокиращ! Аз не го приемам. Считам го, не се притеснявам да го кажа, аз съм лоялен към Борисов и към ГЕРБ, независимо, че съм от гражданската квота, все пак се съобразявам с техните политически решения, но истината е, че беше много тежко похарчен!”, продължи Георги Марков. Той заяви, че не счита, че Главчев е постъпил правилно, когато е изгонил Корнелия Нинова. Все пак това е парламент, говори шефът на опозицията, тя си има свой начин на изказ, свой начин на поведение. Но една такава грешка може да бъде поправена по много начини, например чрез отмяна на санкция или чрез извинение. „Но това да доведе до оставка на г-н Главчев не съм го мислил в най-лошите си сънища. Това е тежък и лош сигнал на ГЕРБ към нашите избиратели. Тежък и лош сигнал! Знаеш, че ми се налага всеки петък да пътувам за Унгария и всеки понеделник виждам, че някой си подава оставката и все от лагера на ГЕРБ!”, категоричен бе Георги Марков.
„Чу се, че във връзка с предстоящото посещение на председателя на ЕП Антонио Таяни във вторник в България БСП по свои канали, са въздействали да се получи становище, че Таяни няма да дойде в парламента, ако БСП не е в залата. Възможно ли е това да е била последната капка, която е преляла чашата на Бойко Борисов и той е помолил вероятно Главчев?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че вероятно е това. Той продължи, че е попитал своя приятел Цветанов дали добре са премислили какво става. Той му е отговорил – „приятелю, много добре премислихме, ще идва г-н Таяни, как ще види половината зала празна?”. Георги Марков коментира: „Аз мисля, че г-н Таяни, който е близък до Берлускони, от ЕНП, приятел на нашия премиер, идва от страна, в която предсрочните избори са да не кажа всекидневие, ама всяка година. Знае истериите в парламентите и не виждам какъв ще му е проблемът, ако лявата страна на залата по собствено усмотрение не иска да участва. Това е парламентарен бойкот, парламентарният бойкот е нормално средство в парламентарната борба. И аз не считам, с цялото си уважение към г-н Таяни, че той, ако не иска да дойде на пълна зала, ние трябва да жертваме Главчев. Ами ако не иска дойде да си стои там в Рим, Брюксел или където и да било. Аз не считам, че нашето раболепие трябва да стигне дотам, че ние да си жертваме председателя на парламента, защото някакъв европейски лидер, е, той не е някакъв, на ЕП, слава Богу смени Шулц. Шулц ми беше крайно несимпатичен и си получи урок, ако знаеш, 20% - най-нисък резултат на социалдемократите в Германия. Но работа на БСП си е ще влизат ли, няма ли и ако не бяха влезли като дойде Таяни, си е за тяхна сметка. Те не са малолетни, а пълнолетни. Не приемам това обяснение!”. Народният представител от ГЕРБ добави, че не бива да бъдем толкова раболепни и трябва да имаме повече национално самочувствие и достойнство. „На нас не ни отива, като бяхме най-големите дупедавци на СССР, най-големите, затова не празнувахме Коледа и Великден, сега да сме се навели на ЕС и САЩ, защото са най-силни на деня. Затова съм много огорчен от тази оставка, считам, че това е тежка политическа грешка и това е много лош сигнал за нашите избиратели. Ние трябва да си защитаваме хората и вижте как г-жа Нинова умело защити г-н Христов!”, категоричен бе Марков.
„Ето сега говорите за г-жа Нинова в конкретно лице. Тези думи, които отправяте към ГЕРБ, всъщност отправяте ли ги към лидера на ГЕРБ Борисов и неговия заместник Цветанов?”, попита водещата Илиана Беновска. Георги Марков отговори: „Бойко си го обичам, врекъл съм се да му помагам, както и на г-н Цветанов, тъй като имам достатъчно акъл в главата и опит да преценя, че той няма алтернатива в момента като министър-председател на България!”. Той продължи, че големият въпрос е защо когато на председателски съвет се драматизира посещението на Таяни, не се каже на социалистите – „Абе уважаеми социалисти, що е време, все пред нас е. Защо този вот на недоверие тръгвате да го правите точно по време на европредседателството?”.
Вотът на недоверие. Може ли да провали европредседателството, ако бъде успешен?
„Служебно правителство не може да бъде домакин на европредседателство!”, категорично заяви Георги Марков. Той обясни, че то има ограничени правомощия, това го е определил КС в решение 19 още от 1992 г. „То е правителство по служба да подготви изборите, да върши текуща дейност, то не може например да започне да прави простъпки за въвеждане на еврото по простата причина, че загуба на парична единица е загуба на суверенитет и няма санкция на парламента. Как Доналд Туск, Юнкер и Таяни ще допуснат България да председателства Съвета при липса на парламент и с някакъв мушморок служебно правителство. Служебният премиер, колкото и да е качествен, те друг освен Борисов не познават и е сигурно, че ако има служебен премиер и предсрочни избори, тази среща, която се готви за май – 27-те премиери на ЕС заедно с лидерите на Западните Балкани няма да е в София при служебно правителство, както Борисов успя да издейства, а ще си е в Брюксел или някъде другаде. Да не говорим, че е Коледа. Я си спомни кабинета „Попов”! На 23-ти декември на връх Бъдни вечер, абе цяла Европа бъднува, коледни песни, украси, ние избирахме някъде в 3 часа навръх Коледа кабинета „Попов”. Над България тегне една орисия, защото такъв ни е манталитета!”, обясни Георги Марков.
„Така беше и кабинета „Беров”, ако си спомняте, на 31-ви декември. Ще Ви кажа само, че България е откривател. Служебният кабинет на сегашния президент Радев се опита да наложи на България да купува „Грипени”. Така че защо едно служебно правителство, също пак негово може би, да не помага на БСП. Но да Ви попитам в какво обвинявате БСП, в национално предателство ли?”, попита водещата Илиана Беновска. Георги Марков отговори, че в нищо не обвинява, той просто не е по силните приказки. Народният представител продължи, че според него БСП просто не си дават достатъчна сметка за последиците, ако отидем на предсрочни избори през февруари, март или април. „Ами то е смешно! След като преди 6 месеца сме имали вот на българския народ, който за четвърти пореден път избра ГЕРБ. Това беше не преди 6 години, а преди 6 месеца. Разбирам, че вотът на недоверие от тяхна страна, за самите тях е ясно, че трудно ще мине. То за 28 години преход нито един не е минал, но теоретично последици те ще бъдат жестоки за България!”, заяви Марков.
„А къде е ДПС тук в това партньорство?”, попита водещата Илина Беновска. Георги Марков отговори, че ДПС очевидно се дразни, че конфигурацията е следната – вместо Борисов да управлява в правителство на малцинство, подкрепено от ДПС, което да му е съюзник, е тръгнал да работи заедно с така наречените „Патриоти”, за които те считат, че са фашисти, националисти. „Много силни думи. Достатъчно е да видим изборите в Европа тази година. Навсякъде патриотичните и радикални партии са в тройката. Във Франция Льо Пен на балотаж. Хофер в Австрия на балотаж, загуби с по-малко от 1% президентските избори. А „Партията на свободата” в Австрия на парламентарните избори стана втора, измести социалистите. В Чехия Андрей Бабиш спечели даже изборите, социалистите отидоха седми. В Холандия Вилдерс е втори. „Алтернатива за Германия” в ГДР е втора, а общо на изборите в Германия е трета. Това са настроенията на европейските граждани към тази горкичка Европа, която в момента е толкова объркана и неадекватна, че си плаче за нов европейски договор. Аз не съм евроскептик, аз мисля, че свободното движение на хора, на капитали, на идеи, на финанси и стоки трябва да си. Но не може отношенията в Европа да бъдат изградени на власт и подчинение и на някакви безумни доклади, които ни се пишат. Ти, ако обърна внимание, цяла седмица в България се говореше как не сме дебили. Окей и това е добре, че не сме дебили. Ами като не сме дебили защо тогава позволяваме да ни мислят за дебили и да ни пращат от ЕК едни абсурдни доклади!”, обясни Георги Марков.
Мониторинговият доклад на ЕК.
„Занимаваме се дали е положителен, дали е отрицателен, дали ни се карат, дали не ни се карат, какво ни препоръчват. Вижте, ние сме не на десетия ден, а на десетата година членове на ЕС. В доклада има например следните абсурдни неща, следните небивалици – избрали сме били членове на ВСС по новия режим с две трети парламентарна квота, но не сме го били направили според медиите и най-вече според гражданското общество с достатъчен дебат. И аз ги питам тези другарки и другари ли са, госпожи и господа ли са от ЕК, те наясно ли са първо, че България е суверенна държава? Второ, че ние сме се заклели да гласуваме по съвест и съобразно нашите разбирания?”, заяви Георги Марков в коментар за за доклада на ЕК.
Водещата Илиана Беновска уточни, че става дума за избор на членове на ВСС от квотата на парламента. Народният представител от ГЕРБ отговори: „Да! Колко ще е дебатът по този избор – 5 минути, 5 дни, 50 дни решава само българският парламент. Господ не може да ни каже колко да е дебатът. Още повече, че господата и госпожите членове на ВСС до един бяха избрани с над 200 гласа. Такъв консенсус по принцип изключва дълъг дебат. Освен ако еврочиновниците искат да имитираме дебат. Ти знаеш, че аз съм добър в дебатите. И да излезем долу и да се разпеним 3 дни, за да са доволни ЕК, че е имало дебат. И накрая присъди искали да видят. Никой в Европа не може да говори, че в България трябва да има присъди. Присъди може да има само когато има решение на българския съд. Никой не може да каже на българския съд осъдителни ли са присъдите, оправдателни ли са, всичко е въпрос на доказване!”.
„Добре де, но не става ли някаква, първо двоичност? ЕК явно я осведомяват различни лобита в съдебната система, различни от тези, които са свързани с изборния начин, ако мога да се изразя меко!”, попита водещата Илиана Беновска. Георги Марков отговори, че според него повече от това, което е направил Борисов в парламента трудно може да се направи. Премиерът е успял от стая в стая да убеди законодателният орган с три четвърти да промени Конституцията, да раздели съдебна и прокурорска колегия, да направи с две трети избора на парламентарната квота. В момента топката е в ръцете на българските магистрати и нито Конституцията, нито законите им пречат да правораздават.
Според народния представител от ГЕРБ в момента има двойни стандарти. „Гледам ЕК се е разпенила по отношение на Полша и на Качински. Човекът е спечели избори с 50% плюс едно да си прави съдебна реформа. същевременно никой не казва какво става със съда в Германия и Франция. Защо така жестоко бяха убити хора, включително и на Коледа миналата година в Берлин и се оказа, че всички тези атентатори и безобразници са с криминални досиета. Защо съдилищата и защо ЕК не провери защо Германия и Франция не ги е вкарала в затвора? Защо медиите в тези страни, наскоро един колега от БСП каза, че имало някакво изследване, че сме последни по свобода на словото. Аз ще повярвам само, ако пише, че сме пред Германия. Германия е много по-зле със свободата на словото от България, защото скри кьолнския инцидент. Аз мисля, че и твоята телевизия, и останалите, ако на Нова година дойдат тук имигранти да късат гащите, да хапят, да щипят и да малтретират нашите момичета, сестри, приятелки, жени и майки, всички телевизии щяха първо да го отразят, полицията да предотврати това и на другия ден родители и близки щяха да дойдат да разкажат. Това не се случи в Германия!”, категоричен бе Георги Марков.
Влиянието на Сорос върху процесите в Европа.
„Веднага ще Ви задам щекотливия въпрос, по който Вие сте даже пристрастен, но той става супер актуален. Виждате, че в момента Меркел се бори, няма да кажа със сетни усилия, надявам се да успее да състави правителство, но с огромни усилия, губейки рейтинг, да се задържи на власт. Причините за това са най-малко две – безконтролното допускане, радушно на мигранти в Германия и желанието да ги натрапи в Европа. Второто е един факт, който сигурно сте видял, че се разрешиха и в Германия гей-браковете и правото на гейовете да имат деца от тези съжителства. Третото и най-важното обаче е прословутият милиардер Сорос, който оказва такова влияние в Европа и в частност в България, че не виждам едно правителство, освен „Вишеградската четворка” и Орбан да се опитват да му се противопоставят. Знаете, че той завеща и милиарди сега!”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че в Унгария предстоят избори в първите дни на април. Цялата страна и най-вече Будапеща е с огромни плакати, разлепени от правителството на Виктор Орбан – „Ние, унгарците, няма да позволим Сорос да се смее последен”. Той е персона нон грата в Унгария в момента. „Знаете, че Орбан забрани и вероизповеданията да се финансират с чужди средства!”, отбеляза водещата. Народният представител продължи, че в момента се извършва проверка на парите, които Сорос е давал на „гражданското общество”, макар че според него такова вече няма, защото в бившите соцстрани има само платени протестъри, и нищо чудно да повдигнат на Сорос обвинения за подривна дейност. „Този господин Тимерманс, заместникът на Юнкер, ей такива уста отвори, за да защитава Сорос и си позволи нахалството да нарече Орбан антисемит, поради което Нетаняху беше така любезен, посети Унгария и даде голямо рамо на Орбан, че никакъв антисемит не е, а Сорос е този, който иска да разруши националните държави и традиции!”, заяви Марков.
Георги Марков обясни, че премиерът на Австрия Себастиан Курц е дал срок от 28 дни да се омита „Отворено общество” от Виена. Самият Орбан е казал, че докато е жив няма да пусне мигранти в страната си. А Унгария, заедно с останалите „вишеградци” плюс Австрия, петицата, ще постави въпроса, че иска ЕС на национални държави, а не европейски съединени щати. В момента Националната телевизия на Унгария извършва мащабно журналистическо разследване, че цели 226 депутати от ЕП са на хранилка на „Отворено общество”.
Трябва ли в България да приемем законодателство да се спре чуждото финансиране на съдебната система, медиите и вероизповеданията?
„Е, тогава трябва ли и ние в България с по-решителна крачка и ръка да се предприемат действия, да се спре финансирането на съдебната ни система, да се спре финансирането на вероизповеданията, да се спре финансирането на медии и да се спре тази благосклонност към третополови, гейове и т.н., онова, което граничи с неестественото?”, попита водещата Илиана Беновска. Георги Марков отговори, че големият проблем на мониторинговия доклад е, че той, ако е бил обективен, трябваше да направи забележка на България, че съдебни организации под формата на сдружения, асоциации на съдии и т.н., се финансират от юридически лица, фондации, наши и чужди.
„Обяснете си защо не го прави, кои са лобистите тук в България, които дават сведения на ЕК?”, попита водещата Илиана Беновска. Народният представител отговори: „Това е абсолютно недопустимо, но тези хора си мълчат. Няма значение дали „Америка за България”, „Египет за България” или „Бангладеш за България””. Според Марков докладът не е обективен, той е неолиберален, такова, каквото е мисленето на еврочиновниците.
„Вие знаете, че излезе списък на наши народни представители и представители в парламента на Европа и много видни лица, които отново са лобисти на Сорос. И тук искам резкия въпрос да Ви задам – лобисти на Сорос ли пишат доклада, мониторинговия, за България?”, попита водещата Илиана Беновска. Георги Марков отговори, че вероятно е така, щом Юнкер се целува със Сорос под знамето на ЕС. „В крайна сметка Сорос не е избиран човек, може да милиардер, дали е спекулант, дали не е аз не знам, юрист съм, не съм го проверявал, но че той направи публични 6 точки, оповести ги публично, че иска Европа да приема по един милион годишно ислямисти, тоест директен внос на терористи и то по този начин да минават, не по КПП-тата, а откъдето им дойде, без паспортна проверка, без проверка за оръжие и да им ръсим по хиляди евро на месец. Този план досега никой в ЕП или в ЕК не е казал, че е зловещ. Казала го е „Вишеградката четворка” и „Вишеградката петица”!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ. Той изрази надежда при скорошното си посещение в Будапеща премиерът Борисов да получи една добра информация какви пари текат от страна на Сорос, за да се подриват националните правителства, да се финансират неправителствени организации, които да създадат не парламентарни републики, а анархорепублики, за да може да се обезличи християнска Европа.
„На Вас, като човек, който беше знаково лице на промените през 1989 г. и последващите събития, който и в момента е знаково лице в ГЕРБ, бяхте и член на КС, не Ви ли отива да инициирате един законопроект, който във всички тези области, които споменахме, религия, съдебна система, образование, медии, бежанци и т.н. да ограничи чуждото влияние?”, попита водещата Илиана Беновска. Георги Марков отговори, че такъв законопроект е имало. Той е бил приет на първо четене. Впоследствие обаче ГЕРБ го е оттеглил. „Защо го оттегли? Трябвало да се обсъжда от гражданското общество. Гражданско общество в България означава на практика тези платени протестъри, които обслужват чужди интереси. Ти ме караш да пиша закон. Никога няма да пиша закон, след като написаният, за който пледирах и който приехме на първо четене, ние го оттеглихме на второ четене. Това беше голяма грешка на премиера!”, категоричен бе народният представител.
„Може би от първия опит няма да стане. Но това би било проява на Ваша национална отговорност, г-н Марков, извинете, че си служа с такива гръмки думи!”, продължи водещата. Гостът й отговори, че според него ние трябва да направим дебат в парламента. Не можем повече да се правим, че не се виждат острите противоречия между западноевропейските страни, които командват Европа и Борисов с право ги нарича „големите началници”. „Няма съмнение, че Меркел и Макрон командват ЕС, че Франция и Германия избират шефа на ЕК. Те дори пренебрегнаха Камерън, това беше груба политическа грешка. Естествено, че България и Румъния няма да изберат председателя на ЕК, но Англия трябваше да бъде послушана, когато не искаше Юнкер. При гласуването 26 на 2. само Камерън и Орбан срещу Юнкер. Ами дръпна се Камерън, то се разбраха Франция и Германия да командват и Англия. Няма как да стане тази работа и англичаните излязоха. Трябва да се реши какъв да бъде ЕС. Очевидно, че след като Централна Европа, това са 80 милиона население, не желание съединени щати европейски, а иска съюз на национални държави, както казва Орбан, сега го избраха пак за лидер на партията миналата събота – „по-малко Брюксел, повече национални държави”, ние искаме да се води такъв дебат и да се определим. Ние искаме да има съединени европейски щати, откъдето от един център да ни казват какво да правим, или искаме да има съюз на национални страни, които да си запазят суверенитета. Това е големият проблем, който трябва в българския парламент да се дебатира, защото сме парламентарна страна!”, категоричен бе Георги Марков.
„Кога ще го предложите не само в интервюто, но и от трибуната?”, настоя да получи отговор водещата. Георги Марков отговори, че според него Борисов е уникален в своето умение да поддържа много добри отношения, със „западните началници” и с „вишеградците”. Той продължи, че страните от „Вишеградската четворка” постигат нещо, което е най-важно за един народ – да защитиш здравето и живота на своите граждани. Според Марков няма полза от богатството на Германия и Франция, когато „отиваш на Коледа на базара в Берлин да пиеш едно греяно вино с вурст и минава един ахмак ислямист и те премазва”. „Има тотално откъсване на брюкселския елит от европейските граждани. То е видимо. Така че по тези неща българският парламент трябва да дебатира. Бойко постигна изключително големи успехи напоследък в стратегическото усилие Западните Балкани да бъдат приобщени. Това трябва да му се отчете, не знам защо БСП не го отчита. Защо те не го приемат като легитимен премиер на България и не признаят неговите успехи?”, обясни народният представител от ГЕРБ.
„Само ще Ви напомня, че Корнелия Нинова на техния конгрес каза, че политиката на Борисов по отношение на Германия и Турция била провал, цитирам дословно, а политиката му като обединител на Западните Балкани била, тук вече не съм точна, пиар кампания, снимане на снимки и т.н. Попитах каква би била политиката на БСП, ако са на неговото място, но не получих отговор!”, обясни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че се надява, че като се вкара този вот на недоверие в първите дни на декември, ще има дебат и ще си каже мнението за цялата тази ситуация. Той продължи, че БСП имат два извода – „Бойко не става за външна политика, той само се фотографира, а вътре в страната сме в робство”.
Подаръците.
Водещата подари на своя гост здрава българска червена ябълка и книгата с интервюто й с Ахмед Доган и попита: „Подарявам Ви и една книга – Ахмед Доган от 1992 г. Би ми се искало от днешна гледна точка пак да я прочетете преди дебата, тук става дума точно за етническия модел, за заедността, за българщината, не знам дали я помните. И клубната тениска на предаването „Беновска пита”. А въпросът защо, защо трябва да отстояваме българското, националното и нашето си?”. Гостът й отговори, че Орбан е казал на конгреса на партията си в Унгарияе че това, с което може да се похваля за тези 7 години, е, че е успял да се справи с монополите и е свалил цените на тока, газа, водата с 25% за хората и 11% за монополите. Изчистил е дълга към всички държави и финансови институции в света. Постигнал е банките, медиите и енергетиката да са 50% плюс 1 в унгарски ръце. Успял е да направи над 100 милиарда износ, с което да обяви 2018 г. за година на унгарското семейство и вече влизат в сила неговите прословути бонуси за трето дете. „И накрая каза нещо много важно, което аз ще го кажа в твоето предаване, което важи и за България. Той казва – за Унгария, аз казвам за България трябва не ново правителство, казва той, а нова опозиция. Аз също считам, че на България трябва нова опозиция, която да оценява неимоверните усилия в тези тежки времена на българското правителство. Нека си бъде опозиция, но когато става въпрос за национални усилия да ги признава!”, завърши Георги Марков разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2 на 19 ноември 2017 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Марков: Жертвахме председателя на НС Димитър Главчев от раболепие, защото председателят на ЕП Таяни искал пълна зала

Георги Марков: Жертвахме председателя на НС Димитър Главчев от раболепие, защото председателят на ЕП Таяни искал пълна зала

19 Ноември 2017 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. Жертвахме председателя на НС Димитър Главчев от раболепие, защото председателят на ЕП Таяни искал пълна зала. Това каза Георги Марков, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 19 ноември, съобщиха от екипа на предаването.
Илиана Беновска: Вземаме това интервю на 17 ноември 2017 г. в Народното събрание минути след като председателят на Народното събрание от ГЕРБ Димитър Главчев сам си подаде оставката. Събеседникът ми е политикът с много голям опит Георги Марков от ГЕРБ. Добър ден, г-н Марков!
Георги Марков: Здравейте!
Илиана Беновска: Как ще коментирате на фона на Вашия дълъг политически опит, бяхте знаково лице на промените, случилото се днес с Димитър Главчев?
Георги Марков: Да Ви кажа откровено не знам дали съм във форма да правя много голям коментар. Права сте, че имам опит, аз съм така да се каже доайен в това Народно събрание. Депутат съм от Великото народно събрание. Само един колега от БСП, Бояджиев от Разград, много добър човек, има този мой опит. Много ми е тъжно, защото няма начин да не се върна във времената, когато в тази зала, в този парламент БСП и ДПС свалиха заедно с част от отцепници от СДС един достолепен председател на Народното събрание, това беше 36-то Народно събрание, Стефан Савов.
Илиана Беновска: Вие бяхте и негов заместник в Демократическата партия.
Георги Марков: Да. Толкова съм шокиран, не съм хипертоник, но вдигнах кръвно и благодаря тук на медицинския персонал, че ми дадоха един ксанакс малко да се поуспокоя. Така не се похарчват хора! Това имах възможност да го кажа и по време на оставката на Антон Тодоров, който ние издигнахме на пиедестал за шеф на комисия, след това го снехме от кандидатура за шеф на комисия и след това го изхвърлихме от парламента. Бях много против оставката на ген. Петров. Не съм го виждал на живо.
Илиана Беновска: Говорите за здравния министър проф. Николай Петров.
Георги Марков: Да. Не ме е лекувал, запознахме се всъщност тук, когато го избирахме, но аз видях, че много висша инстанция в българската прокуратура не само, че казва, че няма престъпление, но одитът е преднамерен бил, който е бил срещу него. И големият въпрос е как може един такъв достолепен човек, на такова важно ведомство, да бъде така похарчен? Случаят с Главчев е шокиращ! Аз не го приемам. Считам го, не се притеснявам да го кажа, аз съм лоялен към Борисов и към ГЕРБ, независимо, че съм от гражданската квота, все пак се съобразявам с техните политически решения, но истината е, че беше много тежко похарчен. Ненужно.Не считам, че той постъпи правилно, когато изгони г-жа Нинова. Това е парламент, говори шефът на опозицията, тя си има свой начин на изказ, свой начин на поведение. Затова е парламент, всеки да говори каквото му тежи, дама е, все пак. Но тази грешка, според мен, която е нормална, и аз съм се изпускал понякога в парламента, една такава грешка може да бъде поправена по хиляди начини – чрез отмяна на санкция, чрез извинение, но това да доведе до оставка на г-н Главчев не съм го мислил в най-лошите си сънища. Това е тежък и лош сигнал на ГЕРБ към нашите избиратели. Тежък и лош сигнал! Знаеш, че ми се налага всеки петък да пътувам за Унгария и всеки понеделник виждам, че някой си подава оставката и все от лагера на ГЕРБ.
Илиана Беновска: Чу се, че във връзка с предстоящото посещение на председателя на ЕП Антонио Таяни във вторник в България БСП по свои канали, са въздействали да се получи становище, че Таяни няма да дойде в парламента, ако БСП не е в залата. Възможно ли е това да е била последната капка, която е преляла чашата на Бойко Борисов и той е помолил вероятно Главчев.
Георги Марков: Вероятно е това, защото аз доста втрещен от новината попитах моя приятел Цветанов дали добре са премислили какво става. Той каза – „приятелю, много добре премислихме, ще идва г-н Таяни, как ще види половината зала празна?”. Аз мисля, че г-н Таяни, който е близък до Берлускони, от ЕНП, приятел на нашия премиер, идва от страна, в която предсрочните избори са да не кажа всекидневие, ама всяка година. Знае истериите в парламентите и не виждам какъв ще му е проблемът, ако лявата страна на залата по собствено усмотрение не иска да участва. Това е парламентарен бойкот, парламентарният бойкот е нормално средство в парламентарната борба. И аз не считам, с цялото си уважение към г-н Таяни, че той, ако не иска да дойде на пълна зала, ние трябва да жертваме Главчев. Ами ако не иска дойде да си стои там в Рим, Брюксел или където и да било. Аз не считам, че нашето раболепие трябва да стигне дотам, че ние да си жертваме председателя на парламента, защото някакъв европейски лидер, е, той не е някакъв, на ЕП, слава Богу смени Шулц. Шулц ми беше крайно несимпатичен и си получи урок, ако знаеш, 20% - най-нисък резултат на социалдемократите в Германия. Но работа на БСП си е ще влизат ли, няма ли и ако не бяха влезли като дойде Таяни, си е за тяхна сметка. Те не са малолетни, а пълнолетни. Не приемам това обяснение.
Илиана Беновска: Добре, Вие споменахте, че имаме раболепие към Европа. И ще добавя, в каква кондиция е ГЕРБ в момента, според Вас, бива ли наистина да сме толкова чиннопочтителни?
Георги Марков: Виж какво Илиаче, аз съм на 67 години, роден съм през 1950 г. Откакто се помня все сме раболепни. Ние, включително и моето поколение, включително и аз, гласувахме през 1971 г. Конституцията на г-н Живков. Участвахме 99,7% в референдума и над 99,6% гласувахме дружбата с СССР да е конституционен принцип.
Илиана Беновска: Какъв референдум?
Георги Марков: Ние с референдум одобрихме Конституцията на г-н Живков и с референдум одобрихме член 1 и дружбата с СССР.
Илиана Беновска: Член 1, напомнете за по-младите!
Георги Марков: Член 1 беше за господстващата роля на еднопартиен режим в България.
Илиана Беновска: На БКП!
Георги Марков: Не видях някой в България, може вътрешно много да са били несъгласни, не видях някой да е излязъл на площада в България и да се е запали като Ян Палах през 1968 г., камо ли пък да тръгнем на всенародно въстание. На нас не ни отива, като бяхме най-големите дупедавци на СССР, най-големите, затова не празнувахме Коледа и Великден, сега да сме се навели на ЕС и САЩ, защото са най-силни на деня. Затова съм много огорчен от тази оставка, считам, че това е тежка политическа грешка и това е много лош сигнал за нашите избиратели. Ние трябва да си защитаваме хората и вижте как г-жа Нинова умело защити Иво Христов.
Илиана Беновска: Ето сега говорите за г-жа Нинова в конкретно лице. Тези думи, които отправяте към ГЕРБ, всъщност отправяте ли ги към лидера на ГЕРБ Борисов и неговия заместник Цветанов?
Георги Марков: Бойко си го обичам, врекъл съм се да му помагам, както и на г-н Цветанов, тъй като имам достатъчно акъл в главата и опит да преценя, че той няма алтернатива в момента като министър-председател на България. Големият въпрос, Илианче, е защо когато на председателски съвет се драматизира посещението на Таяни, не се каже на господата социалисти – абе, уважаеми социалисти, що е време, все пред нас е. Защо този вот на недоверие тръгвате да го правите точно по време на европредседателството? Вие имате талантливи юристи, това момче Крум Зарков, талантлив, не го ли питате, че служебно правителство не върви да провежда европредседателството.
Илиана Беновска: Г-н Марков, нали разбирате, че те ще се възползват от всички средства, които имат, за да дискредитират управлението!
Георги Марков: Служебно правителство не може да бъде домакин на европредседателство!
Илиана Беновска: Може!
Георги Марков: По простата причина, че то има ограничени правомощия, искам дебело да подчертая, това го е казал КС в решение 19 още от 1992 г. То е правителство по служба да подготви изборите, да върши текуща дейност, то не може например да започне да прави простъпки за въвеждане на еврото по простата причина, че загуба на парична единица е загуба на суверенитет и няма санкция на парламента. Как Доналд Туск, Юнкер и Таяни ще допуснат България да председателства Съвета при липса на парламент и с някакъв мушморок - служебно правителство. Служебният премиер, колкото и да е качествен, те друг освен Борисов не познават и е сигурно, че ако има служебен премиер и предсрочни избори, тази среща, която се готви за май – 27-те премиери на ЕС заедно с лидерите на Западните Балкани няма да е в София при служебно правителство, както Борисов успя да издейства, а ще си е в Брюксел или някъде другаде. Да не говорим, че е Коледа. Я си спомни кабинета „Попов”! На 23-ти декември на връх Бъдни вечер - абе цяла Европа бъднува, коледни песни, украси, ние избирахме някъде в 3 часа навръх Коледа кабинета „Попов”. Над България тегне една орисия, защото такъв ни е манталитета.
Илиана Беновска: Така беше и кабинета „Беров”, ако си спомняте, на 31-ви декември. Ще Ви кажа само, че България е откривател. Служебният кабинет на сегашния президент Радев се опита да наложи на България да купува „Грипени”. Така че защо едно служебно правителство, също пак негово, може би, да не помага на БСП. Но да Ви попитам в какво обвинявате БСП, в национално предателство ли?
Георги Марков: Аз не ги обвинявам, аз не съм по силните приказки – национално предателство!
Илиана Беновска: Как да не сте, „избори до дупка” беше Ваше!
Георги Марков: Мисля, че не си дават достатъчна сметка за последиците, ако отидем на предсрочни избори през февруари, март или април. Ами то е смешно! След като преди 6 месеца сме имали вот на българския народ, който за четвърти пореден път избра ГЕРБ. Това беше не преди 6 години, а преди 6 месеца. Разбирам, че вотът на недоверие от тяхна страна, за самите тях е ясно, че трудно ще мине. То за 28 години преход нито един не е минал, но теоретично последици те ще бъдат жестоки за България.
Илиана Беновска: А къде е ДПС, тук, в това партньорство?
Георги Марков: ДПС очевидно се дразни, че конфигурацията е следната – вместо Борисов да управлява в правителство на малцинство, подкрепено от ДПС, което да му е съюзник, е тръгнал да работи заедно с така наречените „Патриоти”, за които те считат, че са фашисти, националисти. Много силни думи. Достатъчно е да видим изборите в Европа тази година. Навсякъде патриотичните и радикални партии са в тройката. Във Франция Льо Пен на балотаж. Хофер в Австрия на балотаж, загуби с по-малко от 1% президентските избори. А „Партията на свободата” в Австрия на парламентарните избори стана втора, измести социалистите. В Чехия Андрей Бабиш спечели даже изборите, социалистите отидоха седми. В Холандия Вилдерс е втори. „Алтернатива за Германия” в ГДР е втора, а общо на изборите в Германия е трета. Това са настроенията на европейските граждани към тази горкичка Европа, която в момента е толкова объркана и неадекватна, че си плаче за нов европейски договор. Аз не съм евроскептик, аз мисля, че свободното движение на хора, на капитали, на идеи, на финанси и стоки трябва да си остане. Но не може отношенията в Европа да бъдат изградени на власт и подчинение и на някакви безумни доклади, които ни се пишат. Ти, ако обърна внимание, цяла седмица в България се говореше как не сме дебили. Окей и това е добре, че не сме дебили. Ами като не сме дебили защо тогава позволяваме да ни мислят за дебили и да ни пращат от ЕК едни абсурдни доклади?
Илиана Беновска: Говорите за мониторинга по предприсъединяването на България, за съдебната система…
Георги Марков: Занимаваме се дали е положителен, дали е отрицателен, дали ни се карат, дали не ни се карат, какво ни препоръчват. Вижте, ние сме не на десетия ден, а на десетата година членове на ЕС. В доклада има например следните абсурдни неща, следните небивалици – избрали сме били членове на ВСС по новия режим с две трети парламентарна квота, но не сме го били направили според медиите и най-вече според гражданското общество с достатъчен дебат. И аз ги питам тези другарки и другари ли са, госпожи и господа ли са от ЕК, те наясно ли са първо, че България е суверенна държава? Второ, че ние сме се заклели да гласуваме по съвест и съобразно нашите разбирания?
Илиана Беновска: Говорите за избор на членове на ВСС от Народното събрание?
Георги Марков: Да! Колко ще е дебатът по този избор – 5 минути, 5 дни, 50 дни решава само българският парламент. Господ не може да ни каже колко да е дебатът. Още повече, че господата и госпожите членове на ВСС до един бяха избрани с над 200 гласа. Такъв консенсус по принцип изключва дълъг дебат. Освен ако еврочиновниците искат да имитираме дебат. Ти, знаеш, че аз съм добър в дебатите. И да излезем долу и да се разпеним 3 дни, за да са доволни ЕК, че е имало дебат. И накрая присъди искали да видят. Никой в Европа не може да говори, че в България трябва да има присъди. Присъди може да има само когато има решение на българския съд. Никой не може да каже на българския съд осъдителни ли да са присъдите, оправдателни ли да са, всичко е въпрос на доказване.
Илиана Беновска: Добре де, но не става ли някаква, първо - двоичност? ЕК явно я осведомяват различни лобита в съдебната система, различни от тези, които са свързани с изборния начин, ако мога да се изразя меко! И второ…
Георги Марков: Вижте, повече от това, което направи Борисов - да успее от стая в стая да убеди парламентът с три четвърти да промени Конституцията, да раздели съдебна и прокурорска колегия, да направи с две трети избора на парламентарната квота вътре, повече от това няма какво да се направи. Топката е в ръцете на българските магистрати. Нито Конституцията, нито законите им пречат да правораздават. В момента има двойни стандарти. Гледам ЕК се е разпенила по отношение на Полша и на Качински. Човекът е спечели избори с 50% плюс едно да си прави съдебна реформа. същевременно никой не казва какво става със съда в Германия и Франция. Защо така жестоко бяха убити хора, включително и на Коледа миналата година в Берлин и се оказа, че всички тези атентатори и безобразници са с криминални досиета. Защо съдилищата и защо ЕК не провери защо Германия и Франция не ги е вкарала в затвора? Защо медиите в тези страни, наскоро един колега от БСП каза, че имало някакво изследване, че сме последни по свобода на словото. Аз ще повярвам само, ако пише, че сме пред Германия. Германия е много по-зле със свободата на словото от България, защото скри Кьолнския инцидент. Аз мисля, че и твоята телевизия, и останалите, ако на Нова година дойдат тук имигранти да късат гащите, да хапят, да щипят и да малтретират нашите момичета, сестри, приятелки, жени и майки, всички телевизии щяха първо да го отразят, полицията да предотврати това и на другия ден родители и близки щяха да дойдат да разкажат. Това не се случи в Германия.
Илиана Беновска: Веднага ще Ви задам щекотливия въпрос, по който Вие сте даже пристрастен, но той става супер актуален. Виждате, че в момента Меркел се бори, няма да кажа със сетни усилия, надявам се да успее да състави правителство, но с огромни усилия, губейки рейтинг, да се задържи на власт. Причините за това са най-малко две – безконтролното допускане, радушно на мигранти в Германия и желанието да ги натрапи в Европа. Второто е един факт, който сигурно сте видял, че се разрешиха и в Германия гей-браковете и правото на гейовете да имат деца от тези съжителства. Третото и най-важното, обаче, е прословутият милиардер Сорос, който оказва такова влияние в Европа и в частност в България, че не виждам едно правителство, освен „Вишеградската четворка” и Орбан да се опитват да му се противопоставят. Знаете, че той завеща и милиарди сега!
Георги Марков: Ще започна отзад напред, в Унгария предстоят избори в първите дни на април. Цяла Унгария и най-вече Будапеща с огромни плакати, разлепени от правителството на Виктор Орбан – „Ние, унгарците, няма да позволим Сорос да се смее последен”. Той е „персона нон грата“ в Унгария в момента.
Илиана Беновска: Знаете, че Орбан забрани и вероизповеданията да се финансират с чужди средства.
Георги Марков: В момента се извършва проверка на парите, които Сорос е давал на „гражданското общество”, то такова вече няма, в бившите соцстрани има само платени протестъри, и нищо чудно да му повдигнат обвинения за подривна дейност. Този господин Тимерманс, заместникът на Юнкер, ей такива уста отвори, за да защитава Сорос и си позволи нахалството да нарече Орбан антисемит, поради което Нетаняху беше така любезен, посети Унгария и даде голямо рамо на Орбан, че никакъв антисемит не е, а Сорос е този, който иска да разруши националните държави и традиции.
Илиана Беновска: И православната религия!
Георги Марков: И понеже говориш за „четворка”, не знам дали българските медии са разбрали, че бъдещият млад и талантлив премиер на Австрия Себастиан Курц е дал 28 дни да се омита „Отворено общество” от Виена. Значи Орбан каза така, защото не знам дали знаеш, че вчера ЕП е гласувал решение за квотите – „Докато съм жив един няма да допусна! И ние, вишеградците, плюс Австрия, петицата, ще поставим въпроса, че искаме ЕС на национални държави, а не европейски съединени щати. В момента Националната телевизия на Унгария извършва мащабно журналистическо разследване, че не един и двама, а 226 депутати от ЕП са на хранилка на „Отворено общество”. Като започнеш от зелени, либерали и социалисти, та стигнеш и до ЕНП. И този господин Юнкер си позволи да покани Сорос под знамето на ЕС, там, където целува премиерите, да разцелува Сорос. И се молих на Господ да не мине отнякъде Борисов и да не му удари две вендузи със същите уста, с които е целунал Сорос.
Илиана Беновска: Е, тогава трябва ли и ние в България с по-решителна крачка и ръка да се предприемат действия, да се спре финансирането на съдебната ни система, да се спре финансирането на вероизповеданията, да се спре финансирането на медии и да се спре тази благосклонност към третополови, гейбракове и т.н., онова, което граничи с неестественото?
Георги Марков: Големият проблем на този доклад, за който ти преди малко ме попита, че той ако беше обективен, той трябваше да направи забележка на България, че съдебни организации под формата на сдружения, асоциации на съдии и т.н., се финансират от юридически лица, фондации, наши и чужди.
Илиана Беновска: Обяснете си защо не го прави, кои са лобистите тук в България, които дават сведения на ЕК?
Георги Марков: Това е абсолютно недопустимо, но тези хора си мълчат. Няма значение дали „Америка за България”, „Египет за България” или „Бангладеш за България”.
Илиана Беновска: Има значение!
Георги Марков: Това е голям проблем. Докладът не е обективен, той е неолиберален, такова, каквото е мисленето на тези чиновници. То няма нищо общо с настроенията на европейските граждани и това го показаха гласуванията. 226 депутата да бъде допуснати - лоби на Сорос в ЕП!
Илиана Беновска: Вие знаете, че излезе списък на наши народни представители и представители в парламента на Европа,от много видни лица, които отново са лобисти на Сорос. И тук искам резкия въпрос да Ви задам – лобисти на Сорос ли пишат доклада, мониторинговия, за България?
Георги Марков: Нищо чудно, щом Юнкер се целува с него под знамето. В крайна сметка Сорос не е избиран човек, може да милиардер, дали е спекулант, дали не е аз не знам, юрист съм, не съм го проверявал, но че той направи публични 6 точки, оповести ги публично, че иска Европа да приема по един милион годишно ислямисти, тоест директен внос на терористи и то по този начин да минават, не по КПП-тата, а откъдето им дойде, без паспортна проверка, без проверка за оръжие и да им ръсим по хиляди евро на месец. Този план досега никой в ЕП или в ЕК не е казал, че е зловещ. Казала го е „Вишеградката четворка” и „Вишеградката петица”. Идната неделя не надявам на вечерята на г-н Борисов с г-н Орбан в Будапеща, нашият премиер доколкото знам ще ходи на „срещата на коприната” в Будапеща. Знаете отличните отношения между Орбан и Борисов, Орбан идва два пъти миналата година, на 30-ти ноември му даде и кръста. Благодарен съм на Бойко, че ме покани на това велико събитие. Аз обичам Бойко, а Орбан - от 1989 г., когато каза съветските танкове да напуснат страната. Тогава се изискваше, извинявай за неконституционния израз, „дупе“, за да излезеш това да го говориш. Както знаеш Ангела Меркел не се е чуло в Берлин, Дрезден или Лайпциг да е излязла и да е казала да си ходят съветските войски от ГДР. Такъв кураж г-жа Меркел е нямала. И се надявам на тази вечеря г-н Борисов да получи една добра информация какви пари текат от страна на Сорос, за да се подриват националните правителства, да се финансират неправителствени организации, които да създадат не парламентарни републики, а анархорепублики, за да може той да обезличи християнска Европа и да си печели на неин гръб.
Илиана Беновска: Добре, финален въпрос, на Вас, като човек, който беше знаково лице на промените през 1989 г. и последващите събития, който и в момента е знаково лице в ГЕРБ, бяхте и член на КС, не Ви ли отива да инициирате един законопроект, който във всички тези области, които споменахме, религия, съдебна система, образование, медии, бежанци и т.н. да ограничи чуждото влияние?
Георги Марков: Аз съм много обезсърчен.
Илиана Беновска: Защо?
Георги Марков: Имаше законопроект да се спре финансирането, Българската конституция както е, на българските съдийски организации отвътре и отвън. И то е елементарно, то следва от прякото действие на Конституцията. Излязох и си казах. Приехме го на първо четене. Заминах в петък за Будапеща, върнах се в понеделник и ГЕРБ го оттегли. Защо го оттегли? Трябвало да се обсъжда от гражданското общество. гражданско общество в България означава на практика тези платени протестъри, които обслужват чужди интереси. Ти ме караш да пиша закон. Никога няма да пиша закон, след като написаният, за който пледирах и който приехме на първо четене, ние го оттеглихме на второ четене. Това беше голяма грешка на ГЕРБ.
Илиана Беновска: Може би от първия опит няма да стане. Но това би било проява на Ваша национална отговорност, г-н Марков, извинете, че си служа с такива гръмки думи!
Георги Марков: Ние трябва много добре тук, в нашия парламент да направим дебат. Не можем повече да се правим, че не се вижда, острите противоречия между западноевропейските страни, които командват Европа - и Борисов е абсолютно прав за „големите началници”. Няма съмнение, че Меркел и Макрон командват ЕС, че Франция и Германия избират шефа на ЕК. Те дори пренебрегнаха Камерън, това беше груба политическа грешка. Естествено, че България и Румъния няма да изберат председателя на ЕК, но Англия трябваше да бъде послушана, когато не искаше Юнкер. При гласуването 26 на 2. само Камерън и Орбан срещу Юнкер. Ами дръпна се Камерън, то се разбраха Франция и Германия да командват и Англия. Няма как да стане тази работа и англичаните излязоха. Трябва да се реши какъв да бъде ЕС. Очевидно, че след като Централна Европа, това са 80 милиона население, не желание съединени щати, европейски, а иска съюз на национални държави, както казва Орбан, сега го избраха пак за лидер на партията миналата събота – „по-малко Брюксел, повече национални държави”, ние искаме да се води такъв дебат и да се определим. Ние искаме да има съединени европейски щати, откъдето от един център да ни казват какво да правим, или искаме да има съюз на национални страни, които да си запазят суверенитета. Това е големият проблем, който трябва в българския парламент да се дебатира, защото сме парламентарна страна.
Илиана Беновска: Кога ще го предложите не само в интервюто, но и от трибуната?
Георги Марков: Смятам, че Борисов е уникален в своето умение да поддържа много добри отношения, знаеш посещението при Макрон, идването на Макрон тук, да не говорим за Меркел, сега беше в Италия. Много добри отношения със „западните началници”, в кавички, но то дефакто е така, така е устроен ЕС, и с „вишеградците”. Знаеш Беата Шидло беше тук, сега ще се види с Орбан. Той умее много добре да балансира нещата, за да се види накъде отива Европа. Но, според мен, чисто психологически, като народ ние трябва да сме по-близо до „вишеградците”, които към момента имат по-добри политици. Те постигат нещо, което е най-важно за един народ – да защитиш здравето и живота на своите граждани. Екси кулсум на богатството на Германия и Франция, когато отиваш на Коледа на базара в Берлин да пиеш едно греяно вино с вурст и минава един ахмак ислямист и те премазва. Ти да си видяла Юнкер да е отишъл на мястото, да е отишъл на погребението, да поговори с близките на потърпевшите... И се връщам на фразата на Радой Ралин „сит на гладен вера нема”, „да ги трепят там”. Наскоро имаше организирано някакво шествие пак от неолибералите на Сорос – „сърцето ми тупти за многообразие”. Абе като ти тупти за многообразие иди питай родителите на убитите, премазани жестоко на най-светлия християнски празник Коледа как се чувстват. Има тотално откъсване на брюкселския елит от европейските граждани. То е видимо. Така че по тези неща българският парламент трябва да дебатира. Бойко постигна изключително големи успехи напоследък в стратегическото усилие Западните Балкани да бъдат приобщени. Това трябва да му се отчете, не знам защо БСП не го отчита. Защо те не го приемат като легитимен премиер на България и не признаят неговите успехи?
Илиана Беновска: Само ще Ви напомня, че Корнелия Нинова на техния конгрес каза, че политиката на Борисов по отношение на Германия и Турция била провал, цитирам дословно, а политиката му като обединител на Западните Балкани била, тук вече не съм точна, пиар кампания, снимане на снимки и т.н. Попитах каква би била политиката на БСП, ако са на неговото място, но не получих отговор.
Георги Марков: Аз се надявам, че като се вкара този вот на недоверие в първите дни на декември ще има дебат и аз на този дебат ще стана и надявам се да ми дадат думата, ще кажа какво мисля за цялата тази ситуация. БСП имат два извода – Бойко не става за външна политика, той само се фотографира, а вътре в страната сме в робство. По тези две теми надявам се, че ще имам възможността да се изкажа, да ме чуеш и т.н.
Илиана Беновска: Добре, тогава приключваме този разговор на този етап. Подарявам Ви една здрава българска червена ябълка да оправдаете доверието на избирателя!
Георги Марков: Мерси! Ти ме радваш като казваш, че е българско, защото напоследък ядем само македонски и други работи.
Илиана Беновска: Подарявам Ви и една книга – Ахмед Доган от 1992 г. Би ми се искало от днешна гледна точка пак да я прочетете преди дебата, тук става дума точно за етническия модел, за заедността, за българщината, не знам дали я помните. И клубната тениска на предаването „Беновска пита”. А въпросът „защо“ на тениската…., защо трябва да отстояваме българското, националното и нашето си?
Георги Марков: Знаеш ли какво каза Орбан сега на конгреса в Унгария? Това, което мога да се похваля за тези 7 години, каза той, е че успях да се справя с монополите и свалих цените на тока, газа, водата с 25% за хората и 11% за монополите. Изчистих дълга към всички държави и финансови институции в света. Постигнах банките, медиите и енергетиката да са 50% плюс 1 в унгарски ръце. Успях да направя над 100 милиарда износ, с което да обявя 2018 г. за година на унгарското семейство и вече влизат в сила неговите прословути бонуси за трето дете – 33 000 евро за трето дете безвъзмезден подарък плюс така, плюс така, плюс така. И накрая каза нещо много важно, което аз ще го кажа в твоето предаване, което важи и за България. Той казва – на Унгария, аз казвам на България трябва не ново правителство, казва той, а нова опозиция. Аз също считам, че на България трябва нова опозиция, която да оценява неимоверните усилия в тези тежки времена на българското правителство. Нека си бъде опозиция, но когато става въпрос за национални усилия да ги признава!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-н Борисов, г-жа Нинова, г-н Карадайъ, Вие пишете историята на България – но кой и с каква отговорност

Илиана Беновска: Г-н Борисов, г-жа Нинова, г-н Карадайъ, Вие пишете историята на България – но кой и с каква отговорност

19 Ноември 2017 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Г-н Борисов, г-жа Нинова, г-н Карадайъ, Вие пишете историята на България – но кой и с каква отговорност? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването.
Георги Гергов, областният председател на БСП - Пловдив заяви:“ Ние в никакъв случай не трябва да си пишем историята на коляно. БСП, партия със 125-годишна история, не е писала така историята си. Сега има някои неща, които се случват, ей така, на бързи обороти.“
И защото всеки ден, със страшна сила, отеква мълчанието на политиците по много теми днес ще питам:
Първо: Трябваше ли ескпредседателят на 44 НС Димитър Главчев в положи главата си в краката на Корнелия Нинова, защото тя шантажира ,че БСП нямало да бъдат в НС при посещението на председателя на ЕП Антонио Таяни?
Второ: Корнелия Нинова не пришпорва ли раничко в галоп „кобилата“ на БСП, която още не може да подтичква в тръст – не е печелила избори в София от 1990 г., а в България от 2009-та - та камо ли да предизвика и спечели предсрочни избори с вот на недоверие?
Трето: Мустафа Карадайъ ще прояви ли присъщата на ДПС политическа уравновесеност и мъдрост, за да съхрани България да не изпадне в политическото безвремие на служебен кабинет дни преди първото ни председателство на ЕС?
Четвърто: Гласовитите критици на геополитиката на Борисов за обединение на Балканите, за хармонизиране на отношенията по осите Турция- Германия- Европа, САЩ- България- Русия що не заявят публично за каква ,пък, политика са те и защо не успяват да спечелят властта?
В днешния ден на радост от Гришо и на скръб по Наим да си отговорим – всеки за себе си – на въпроса на Гергов пишат ли българските политици историята на България „на коляно“ и ние, избирателите съгласни ли сме да го толерираме?
И да попитаме: Г-н Борисов, г-жа Нинова, г-н Карадайъ, Вие пишете историята на България – но кой и с каква отговорност?
Аз съм Беновска и питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

Илиана Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

19 Ноември 2017 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ днес от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”. Нейни събеседници в днешното издание на предаването ще бъдат: Георги Марков от ГЕРБ, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и Ивайло Крачунов от „Блиц".
Повторението се излъчва по Канал 3 и по К2 в неделя вечер от 22.30 часа. Адресът на предаването е benovskapita@gmail.com
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 2018 г.
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 201...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.