НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: ЕК ще разкрие плановете си за реформи в еврозоната

AFP: ЕК ще разкрие плановете си за реформи в еврозоната

6 Декември 2017 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия ще разкрие плановете си за реформи в еврозоната, въпреки съпротивата на Германия, която остава без правителство, предаде AFP.
Комисията ще представи своите предложения, които първоначално бяха призвани да станат отговор на Брюксел на предизвикания от Брекзит шок, но сега мнозина разглеждат този ход като ненавременен и безсмислен.
Идеите имат за цел да подтикнат към дискусии за бъдещето на еврото на срещата на върха на 15 декември.
Те са отзвук на представената от френския президент инициатива за подсилване на валутния съюз, създадена с презумпцията, че Германия ще има проевроепейско настроено правителство до края на годината.
Въпреки това, германският канцлер Ангела Меркел едва сега стартира втория опит да формира управляваща коалиция, за което мнозина се опасяват, че убива импулса за внасяне на промени в еврото в близкото бъдеще.
Сред предложените от Комисията реформи ще фигурират идеите за създаване на поста финансов министър за еврозоната, бюджет за борба с кризите в еврозоната и разширяване на правомощията на Европейския механизъм за стабилност – европейската версия на МВФ.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Германските партии търсят изход от политическата криза

FAZ: Германските партии търсят изход от политическата криза

27 Ноември 2017 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Берлин. Започва решаваща седмица за Германия – в понеделник партиите ще подновят усилията си за извеждане на страната от политическата криза, в която навлезе в нощта срещу 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“), отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
По пътя към евентуалното формиране на нова голяма коалиция, все повече и повече политици от редиците на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) излагат допълнителни условия за влизането си в управление с партията, водена от канцлера Ангела Меркел. Водещи социалдемократи настояват за промяна в курса на данъчната политика.
От редиците на Християндемократическия съюз (ХДС) одобриха единодушно преговорите със социалдемократите на Мартин Шулц за съставяне на широка коалиция, но същевременно предупредиха, че дискусиите не бива да бъдат натоварвани с прекомерни изисквания. Канцлерът на ФРГ вече настоя да се ускорят стъпките за формиране на новото германско правителство.
Търсенето на изход от политическата криза навлиза в решителна седмица. Държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер ще започне в понеделник нов кръг от разговори с политически лидери. За дискусия в двореца Белвю ще бъдат поканени също представители на партиите „Зелени“ и „Левица“. Лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП – съответно Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц, ще разговарят с Щайнмайер в четвъртък, 30 ноември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Ангела Меркел е на среща с високопоставени лица от своята партия

Deutsche Welle: Ангела Меркел е на среща с високопоставени лица от своята партия

26 Ноември 2017 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел присъства в неделя на среща с високопоставени лица от своята партия Християндемократически съюз, съобщава Deutsche Welle. Според данни на медията, главната тема на разговорите ще бъде насрочената за четвъртък среща между президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, Ангела Меркел в ролята ѝ на председател на Християндемократическия съюз, водачът на баварския Християнсоциален съюз и партньор на канцлера Хорст Зеехофер, както и лидерът на Социалдемократическата партия Мартин Шулц. Четиримата ще обсъдят разигралата се в Германия политическа криза след провала на преговорите за „ямайска“ коалиция и възможностите за ново коалиране между партията на Щулц и Съюза (ХДС/ХСС) на Меркел и Зеехофер.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хорст Зеехофер: Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС)  и Социалдемократическата партия е най-добрата възможност за Германия

Хорст Зеехофер: Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Социалдемократическата партия е най-добрата възможност за Германия

26 Ноември 2017 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Хорст Зеефохер заяви, че „голяма коалиция“ между Съюза (ХДС/ХСС) и Социалдемократическата партия на Мартин Шулц е „най-добрата възможност за Германия“, пише немската редакция на The Local. Лидерът на баварската партия Християнсоциален съюз, която е партньор за политическата формация на Ангела Меркел е направил изказването си в неделя по време на интервю за немски вестник.
Според думите на Зеехофер, съюз със Социалдемократическата партия е „най-добрата възможност за Германия, за предпочитане пред „ямайска“ коалиция, нови избори или правителство на малцинството“.
По-рано преговорите за тристранна ямайска коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия и формацията „Зелени“ се разпаднаха, хвърляйки страната в политическа криза. В събота канцлерът Ангела Меркел заяви, че нейна цел да е формира правителство колкото е възможно по-скоро, като се изказа против провеждането на нови избори.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел приветства идеята за „голяма коалиция“ с ГСДП

Reuters: Ангела Меркел приветства идеята за „голяма коалиция“ с ГСДП

26 Ноември 2017 | 01:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Изпълняващата длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел приветства възможността за формиране на „голяма коалиция“ с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и защити постиженията на предходното правителство, заявявайки, че то се е справило добре, предава Reuters.
Както Агенция „Фокус“ подробно информира, четвъртият мандат на Меркел като канцлер е под сериозен въпрос, след като „Свободната демократическа партия“(СвДП) излезе от преговорите за формиране на управляваща коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелените“, предизвиквайки тежка политическа криза в страната-локомотив на ЕС – Германия. Все пак в петък ГСДП показа, че може да промени позицията си да остане в опозиция и се съгласи на преговори с блока на канцлера. Това накара анализаторите да предполагат, че вероятността за формиране на „голяма коалиция“ се е повишила.
По време на обръщение към членовете на ХДС в провинция Мекленбург – Западна Померания, където се проведе регионална партийна конференция, Меркел заяви,че на парламентарните избори, проведени на 24 септември, избирателите са дали мандат на партията й да управлява.
„Европа се нуждае от силна Германия, за предпочитане е правителството да бъде формирано по-бързо“, подчерта германският лидер. Тя добави, че сегашното (служебно) правителство може да поеме текущите работи по управлението на страната.
„Да искаме от избирателите да отидат до избирателните секции отново, според мен, ще е напълно погрешно“, продължи Меркел. Това е промяна от позицията й, изказана в понеделник, когато твърдеше, че предпочита предсрочни избори пред формиране на правителство на малцинството, защото партията й ще бъде заложник на по-малките формации в Бундестага.
Без дори да споменава възможността за правителство на малцинството, канцлерът заяви, че не иска да гледа назад към провалите от миналата седмица. Звучейки самоуверено, предизвиквайки бурни аплодисменти по време на речта си, тя обърна вниманието си изцяло към ГСДП. Меркел приветства възможността за преговори с бившия партньор на Съюза (ХДС/ХСС) и защити постиженията на предходното правителство.
„Ние работихме добре заедно“, подчерта канцлерът, добавяйки, че по време на „голямата коалиция“ Германия е имала най-силния си пазар на труда от десетилетия, както и балансиран бюджет и от това са спечелили пенсионерите и семействата.
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще е домакин на среща между лидерът на Християндемократичния съюз(ХДС) Ангела Меркел, лидерът на Християнсоциалният съюз(ХСС) Хорст Зеехофер и лидерът на ГСДП Мартин Шулц в четвъртък. Очаква се държавният глава да окаже сериозен натиск над Шулц да промени позицията си за отказ от коалиция в името на стабилността на Германия.
Теми на преговорите
Въпреки всичко, не се очаква преговорите да са лесни и не се знае дали изобщо ще се стигне до споразумение, тъй като бившите партньори са разделени по много въпроси.
Меркел обяви, че целта й е да поддържа финансите на Германия в солидно и балансирано състояние, да намали някои данъци и да разшири дигиталната инфраструктура. Съобразявайки се с позицията на сестринската ХСС, тя иска да постави лимит на броя на пристигащите мигранти в размер на 200 хиляди души на година.
Това ще е трудно за преглъщане от страна на ГСДП.
„Лимитът, ако можем да го наречем така, е в противоречие с Конституцията и Женевската конвенция (за бежанците – бел. ред.). С ГСДП няма да могат да сложат лимит на членовете на семействата, които искат да се присъединят към вече получилите убежище“, заяви заместник-председателят на партията Ралф Щегнер.
Шулц, който до петък отхвърляше възможността за сделка с Меркел, заяви, че няма нищо сигурно за изхода от преговорите и обеща на членовете на ГСДП да гласуват за това дали искат „голяма коалиция“.
ГСДП е сериозно разделена и голяма част от избирателите и членовете на партията смятат, че нова коалиция ще е равносилна на политическо самоубийство. Тя регистрира съкрушително слаб резултат на септемврийските избори, като се смята, че основната причина са прекараните два мандата в коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).
Няколко други водещи политици от ГСДП призоваха за поемане на ангажимент от Меркел по въпроси като инвестиционната политика в образованието и домоустройството.
Социалдемократите дадоха да се разбере, че няма да оставят Меркел да ги държи като заложници на поликата си. „Госпожица Меркел не е в позиция да поставя условия“, заяви Малу Дрейер, премиер на провинция Райнланд-Палатинат.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Просто е грешно да се организират нови избори в Германия

Ангела Меркел: Просто е грешно да се организират нови избори в Германия

25 Ноември 2017 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в събота, че „просто е грешно“ да се организират нови избори в страната след провала на преговорите за коалиционно споразумение, предава Deutsche Welle. Изявлението е направено по време на обръщение към регионална конференция на нейната партия Християндемократически съюз в провинцията Мекленбург-Долна померания. Медията припомня, че думите ѝ идват малко след като дългогодишният политически партньор на Меркел – Социалдемократическата партия, даде някои сигнали относно възможно желание за участие в преговори за нова „Голяма коалиция“ между Съюза (ХДС/ХСС) и водената от Мартин Шулц политическа формация.
Агенция "Фокус" припомня, че по-рано преговорите за "ямайска" коалиция в Германия, между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия и "Зелени" се провалиха, след като водената от Кристиан Линднер формация се отказа от участие в управлението.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Членовете на германската Социалдемократическа партия са готови да одобрят коалиция с консерваторите на Меркел

Reuters: Членовете на германската Социалдемократическа партия са готови да одобрят коалиция с консерваторите на Меркел

25 Ноември 2017 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Берлин. Членовете на германската Социалдемократическа партия ще одобрят нова коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, ако партийните лидери представят убедително предложение. Това заяви пред в. Passauer Neue Presse Нийлс Анен, член на ръководството на партията, предаде Reuters. Анен призова за активизиране на преговорите за формиране на ново правителство в Германия и заяви, че възможността за широка коалиция не трябва да се изключва. Политикът допълни, че Социалдемократическа партия трябва да чуе от „провалилия се канцлер“ как си представя бъдещото правителство, преди да се съгласи на нова четиригодишна коалиция с консерваторите.
В петък лидерът на Социалдемократическа партия Мартин Шулц се съгласи да преговаря с Меркел за подновяването на коалиционното правителство, но заяви, че решения все още не са взети, а ако бъде постигнато споразумение, членовете на партията ще имат окончателната дума. Той обаче намекна, че участието в правителството ще помогне на партията да постигне политическите си цели. На партийна конференция Шулц заяви към младежкото крило на Социалдемократическа партия, което се противопоставя на опцията за поредната широка коалиция, че очаква тяхната лоялност и конструктивно сътрудничество.
Лявоцентристката партия по-рано обещаваше да бъде в опозиция, след като на парламентарните избори през септември получи най-слабата си подкрепа за последните 70 години. Тя обаче бе подложена на натиск, включително от страна на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, да преосмисли позицията си и да помогне да се предотврати нуждата от повторни избори.
Шулц каза, че партийните лидери са се съгласили да започнат коалиционни преговори заради чувството си за отговорност към Германия и Европа, след като опитът на Меркел да формира коалиция с две по-малки партии се провали в края на миналата седмица.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Според социологическо проучване Мартин Шулц трябва да остане лидер на ГСДП, но не и да стане канцлер на Германия

Politico: Според социологическо проучване Мартин Шулц трябва да остане лидер на ГСДП, но не и да стане канцлер на Германия

25 Ноември 2017 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според социологическо проучване на компанията „Кантар Емнид“ бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц е подкрепян да остане на настоящия си пост председател на Германската социалдемократическа партия, но малко хора смятат, че той трябва да стане канцлер на Германия, предава Politico.
Според социологическото проучване 70% от членовете на ГСДП подкрепят това Шулц да остане председател на партията. Едва 51% от тях смятат, че той трябва да остане на този пост, ако страната се запъти към предсрочни избори.
Сред допитаните членове на други партии, 54% от респондентите смятат, че не искат Шулц да бъде бъдещ кандидат за канцлер.
Това контрастира с факта, че мнозинството подкрепя настоящия канцлер Ангела Меркел да остане кандидат на партията си при нови избори – сценарий, подкрепян от 55% от респондентите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Германия остава активна в ЕС

Ангела Меркел: Германия остава активна в ЕС

24 Ноември 2017 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия „ще посрещне напълно своите европейски ангажименти“ и ще остане „активна“ , въпреки вътрешнополитическата безизходица в преговорите за формиране на ново правителство, предава EUObserver.
Меркел допълни, че нейното служебно правителство ще направи всичко по силите си, „за да действа за необходимите решения“ и че е „много важно Германия да е способна да продължава по европейското развитие“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мартин Шулц: Членовете на ГСДП са тези, които ще решат дали партията ще участва в новото правителство на Германия

Мартин Шулц: Членовете на ГСДП са тези, които ще решат дали партията ще участва в новото правителство на Германия

24 Ноември 2017 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц заяви в петък, че членовете на партията са тези, които трябва и ще решат дали ГСДП ще участва в съставянето на новото федерално правителство на Германия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Председателят на ГСДП изрази готовност да участва в разговорите, инициирани от държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер за извеждане на страната от политическата криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Същевременно Шулц подчерта, че е твърде рано, за да бъдат правени каквито и да било обобщения за промяна в позицията на социалдемократите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bild: Президентът на Германия покани на съвместна среща лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП

Bild: Президентът на Германия покани на съвместна среща лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП

24 Ноември 2017 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Усилията за съставяне на новото германско правителство ще навлязат в нов рунд през следващата седмица. По данни на изданието Bild държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е отправил покана за съвместни разговори в двореца Белвю към председателя на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел, лидера на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и Мартин Шулц, който стои начело на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Разговорите между тях ще бъдат проведени в самото начало на следващата седмица – понеделник или вторник.

Агенция „Фокус“ припомня:
След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите.
Това, което последва, бяха двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента след гласуването от 24 септември. Разговорите със социалдемократите бяха последни от серията, проведени в двореца Белвю, резиденцията на президентската власт в Германия. След тях бе съобщено, че ГСДП са декларирали готовност да участват в диалога за разрешаването на политическата криза. Така категоричният отказ на социалдемократите за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел, изглежда разклатен. Към настоящия момент обаче ГСДП дава противоречиви сигнали за готовността си отново да се включи в голяма коалиция.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Rheinische Post: Олаф Шолц изрази сериозни резерви към създаването на миноритарно правителство в Германия

Das Rheinische Post: Олаф Шолц изрази сериозни резерви към създаването на миноритарно правителство в Германия

24 Ноември 2017 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) се показа благосклонен към започването на сериозни преговори с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) за създаването на ново черно-червено правителство в Германия, отбелязва вестник Das Rheinische Post.
До този момент Шолц, който е един от противниците на председателя на партията Мартин Шулц, избягваше публични коментари за ангажимент на социалдемократите към голяма коалиция. Той обаче изрази сериозни резерви към създаване на миноритарно правителство в Германия. Европа се нуждае от силно и стабилно управление в Берлин, подчерта кметът на Хамбург.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – председателят на ГСДП изрази готовност да обсъди разрешаването на политическата криза в Германия

Die Zeit: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – председателят на ГСДП изрази готовност да обсъди разрешаването на политическата криза в Германия

24 Ноември 2017 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. След срещата си с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер, председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц е изразил готовност да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
Съгласно думите на генералния секретар на партията Хубертус Хайл, срещата меджу Шулц и Щайнмайер е продължила около осем часа. На нея е присъствал и министърът на външните работи Зигмар Габриел. А резултатите: „ГСДП е твърдо убедена, че е необходимо да се разговаря. ГСДП няма да се изключи от преговорите“.
Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
По-рано федералният правосъден министър Хайко Маас, също социалдемократ, разкри, че партийното ръководство е обсъждало дали да оттегли категоричния отказ за влизане в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).
Хайл и Маас отхвърлиха спекулациите за оставката на лидера на партията. Шулц, който след изборите за Бундестаг през септември многократно отхвърляше коалирането си с Ангела Меркел, успя да спечели гласовете на 20,5% от германските избиратели. Никой от редиците на ГСДП обаче не поиска оставката му, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Водещ депутат от германските социалдемократи призова партията да обмисли възможността за „голяма коалиция“

Politico: Водещ депутат от германските социалдемократи призова партията да обмисли възможността за „голяма коалиция“

23 Ноември 2017 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Заместник-водачът на групата на Германската социалдемократическа партия в Бундестага Карл Лаутербах заяви, че партията трябва да премисли отказа си за формиране на нова „голяма коалиция“, ако няма друг начин да се излезе от политическата безизходица в страната, предава Politico.
„Ще трябва, ако нищо друго не проработи, да помислим отново за голяма коалиция“, заяви Лаутербах. Според него, ако коалиционните преговори бъдат подновени, участващите партии ще трябва да обсъдят съдържанието на бъдещата власт.
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещне по обяд с председателя на ГСДП Мартин Шулц, за да се обсъдят наличните възможности.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Германските преговори за коалиция – Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещне с Мартин Шулц

Euronews: Германските преговори за коалиция – Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещне с Мартин Шулц

23 Ноември 2017 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер продължава да води срещи с лидерите на политическите партии в страната, за да успее да осигури стабилно правителство за най-голямата икономика в страната, след като преговорите между Съюза ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел, Свободната демократична партия и „Зелените“ се провалиха, предава Euronews.
Щайнмайер ще се срещне с председателя на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц в Берлин, за да го призове да приеме преговори за нова „голяма“ коалиция с Меркел. Лидерът на социалдемократите преди неколкократно отхвърли подобна възможност, завявайки, че „голямата“ коалиция, управлявала страната за последните осем години е довела партията му до най-лошите ѝ изборни резултати за последния половин век на парламентарните избори през септември.
ГСДП е разделена между тези, които са съгласни с Шулц и тези, които смятат, че коалицията ще бъде начин тя да прокара политиката си.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Кристиан Линднер изключи повторно участие в преговори за „ямайска“ коалиция

Politico: Кристиан Линднер изключи повторно участие в преговори за „ямайска“ коалиция

22 Ноември 2017 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер изключи повторно участие на водената от него политическа формация в преговори за „ямайска“ коалиция в която участва партията „Зелени“, пише Politico .
„В близко бъдеще, сътрудничество със „Зелени“ на национално ниво е немислимо за Свободната демократическа партия“, заяви в сряда Линднер, по време на интервю за германското авторитетно издание Der Spiegel. Младият председател добави, че „изключва подновяването на преговорите“.
Изданието припомня, че Свободната демократическа партия се отказа да участва в управляваща коалиция и стана от масата за преговори в неделя, като тогава Линднер заяви, че е „по-добре да не управляваме, отколкото да управляваме зле“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германските медии оневиниха Ангела Меркел за политическата криза в страната (Коментари в печата – Агенция „Фокус“)

Германските медии оневиниха Ангела Меркел за политическата криза в страната (Коментари в печата – Агенция „Фокус“)

22 Ноември 2017 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Малко след полунощ в понеделник стана ясно, че пътят към „ямайската“ коалиция в Берлин между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ попада в задънена улица, от която няма изход. Сондажите за съставяне на новото коалиционно правителство на страната, продължили четири седмици, завършиха с пълен провал, след като свободните демократи, водени от Кристиан Линднер, напуснаха масата за преговори, обосновавайки решението си с липсата на доверие между партиите. Така най-голямата европейска икономика бе тласната към политическа криза без прецедент в следвоенната история на Германия.
След първоначалния шок от случилото се, което водещото издание Der Spiegel сравни с решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, в Германия размишляват над въпроса кой е виновен за колапса в Берлин. Критиката е насочена основно към младия лидер на свободните демократи Кристиан Линднер. Канцлерът на ФРГ и лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел като че ли ще излезе „чиста“ от ситуацията – или поне според германската преса, която и този път я оневини.

В сряда консервативният ежедневник Die Welt публикува интервю със „зеленият“ евродепутат Райнхард Бютикофер, в което германският политик хвърли вината за провала на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция върху свободните демократи.
Бютикофер опроверга твърдението, че СвДП е напуснала масата за преговори заради близките позиции на останалите партии, преговарящи за съставяне на новото германско правителство.
„Не бих се съгласил (с подобно твърдение). Съюзът (ХДС/ХСС) и „Зелени“ имат значителни противоречия, дълбоки различия. Положихме усилия за намиране на подходящи решения. Имахме допирни точки и със СвДП, но свободните демократи избягаха от отговорност в момент, в който оставаше да бъдат направени само няколко стъпки, за да бъде постигнато споразумение“, подчерта „зеленият“ политик.
Какви обаче са причините за изненадващото решение на партията на Линднер, която в предходните години се възприемаше като естествен партньор в управлението на Съюза (ХДС/ХСС)? Бютикофер има ясен отговор.
„Струва ми се, че СвДП просто иска да се представи като опозиционна партия. Тя критикува много голямата коалиция, в някои от случаите съвсем правилно. Партията (на Линднер) явно счита, че може да бъде успешна, само ако остане критична. Кристиан Линднер иска да запази тази линия: ние сме различни, ние сме – с изключение на „Алтернатива за Германия“, единствените, които не са част от „клуба“. И той иска да се конкурира с популистите за германските избиратели. Затова излезе от преговорите“, уверен е Бютикогер.

Най-големият национален ежедневник в Германия – издаваният в баварската столица Мюнхен Die Sueddeutsche Zeitung, публикува статия, в която насочва вниманието на читателите към един малко дискутиран път за излизане на кризата в Германия, а именно – съставянето на миноритарно правителство, водено от Ангела Меркел.

Голяма коалиция или нови избори – това е въпросът, чийто отговор ще покаже пътя за излизане от политическата криза, в която навлезе Германия се колапса на коалиционните преговори между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Има и трета възможност – миноритарно правителство, водено от Ангела Меркел (ХДС). Този вариант обаче се споменава рядко, само за да бъде отхвърлен категорично веднага след това. Звучи почти като природен закон: правителството на малцинството не може да работи добре и е неприемливо за Германия, че даже и за световните проблеми. Наистина ли обаче е така, питат от редакцията на Die Sueddeutsche Zeitung.
Правителството на малцинството не може да разчита на мнозинство в Бундестага и затова ще бъде принудено във всеки един отделен случай да търси партньори за прокарване на решенията си. Тази „подробност“, разбира се, предизвиква безпокойство за гладкостта на политическия процес в Берлин. През последните дни рисковете от миноритарно правителство бяха описани подробно, но не и шансовете, които предлага. А такива има.
Всъщност, управление на правителство на малцинството не е чак толкова проблематично, колкото си мислят някои. Скандинавските страни и Канада имат добър опит в това отношение. Успех обаче има и в Германия – подобни правителства са съставяни в Берлин, провинциите Саарланд, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия.
Най-силният аргумент за правителството на малцинствата е преоценката на Бундестага. През последните години много от най-важните въпроси бяха решавани след бурни дебати в парламента, които изискваха преговори и ловко лавиране между отделните фракции. Ако правителсвтото на малцинството означава създаване на нова, по-гъвкава и по-умела култура на диалог, тогава какво лошо има в него? Така ще бъде даден шанс за разбиване на пух и прах на фантазиите, че „Алтернатива за Германия“ ще има „тежката дума“.
Ако се има предвид, че така или иначе Бундесратът упражнява допълнителен контрол на парламентарния процес, то аргументите срещу миноритарно правителство стават все по-малко.

Берлинският Der Tagesspiegel обръща внимание на една друга тенденция, която се наблюдава през последните дни в страната – засилването на натиска върху водената от Мартин Шулц Германска социалдемократическа партия (ГСДП). След изборите за Бундестаг през септември социалдемократите отказаха категорично участието си в още една коалиция, водена от Съюза (ХДС/ХСС). Предстои да бъде изяснено дали те ще преосмислят позицията си, а решението ще стане ясно в близките дни.

В условията на политическа криза в Германия, предизвикана от внезапния колапс на коалиционните преговори за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, се засилва натискът върху социалдемократите на Мартин Шулц, отбелязва берлинският вестник Der Tagesspiegel.
„Зеленият“ политик Клаудия Рот бе поредната, която призова Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да преразгледа категоричния си отказ за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел. „Става въпрос за отговорно отношение към резултатите от изборите. Нуждаем се от отношението на ГСДП“, подчерта в сряда вицепредседателят на Бундестага.
Рот подчерта, че президентът Франк-Валтер Щайнмайер има тежката задача „да помисли как да убеди ГСДП да помисли сериозно над това“ как Германия да бъде изведена от безпрецедентната политическа криза.

Вестник Die Zeit, който се придържа към центристските политически възгледи, отбелязва стабилното положение, в което остава Ангела Меркел след фиаското на коалиционните преговори в Берлин.

В случай на организирането на нови парламентарни избори в Германия, Ангела Меркел ще участва в тях. В редиците на водения от нея Християндемократически съюз (ХДС) не се забелязва еуфория, но няма и съпротива. По всичко личи, че канцлерът на ФРГ не бива да се притеснява от „цареубийство“, коментира националният ежедневник Die Zeit.
Юлия Клокнер бе една от първите, които се хвърлиха в пропастта в името на Ангела Меркел. „Щастливи и облекчени сме, че тя е на разположение", бе коментарът на фракционния лидер на ХДС в провинция Рейнланд-Пфалц по повод решението на Меркел да се кандидатира, в случай че в Германия се стигне до нови избори. Съгласно думите на Кльокнер, тя е „котва на стабилността“.
Не толкова еуфорично, но все пак позитивно бе изказването и на Пол Цимиак, председател на Младежкия съюз на ХДС. Хубаво е, че Меркел е решила отново да се бори, заяви християндемократът в дискусионно шоу.
От друга страна, не бива да се забравя, че все още не са изслушани критиките на съпартийците на Меркел. Все пак, под нейно ръководство, Съюзът (ХДС/ХСС) получи най-слабите изборни резултати в целия следвоенен период на Германия. След колапса на преговорите за „ямайска“ коалиция и безпрецедентното положение, което може да доведе до нови избори в страната, дали ХДС иска да бъде воден от Меркел? „Точно така“, е категоричният отговор на германските християндемократи.

Близкият до дясно-центристките и консервативни убеждения национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung търси причините, довели до разпадането на преговорите за коалиция в Берлин. Редакцията дава трибуна на председателя на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер, който се оплака липсата на подкрепа от страна на канцлера Ангела Меркел (ХДС) в хода на преговорите за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), СвДП и „Зелени“).
Докато „зелените“ делегати са работили за намирането на допирни точки със свободните демократи, то от страна на Меркел не е получена „почти никаква подкрепа за компромисните ни предложения“, заяви за изданието младият лидер на СвДП. Съгласно думите на Линдер, при сондажите е станало ясно, че от тях се изисква да станат „покровител на една основно черно-зелена коалиция“.
„Има граници за готовността към компромис, особено когато става въпрос за унижение на партньор. За съжаление, трябваше да разберем това в края на преговорите“, подчерта свободният демократ.
Линднер не вижда „смисъл“ за възобновяване на преговорите за съставяне на правителство в комбинация „Ямайка“. Критика бе отправена и към „Зелените“ – председателят на свободните демократи подчерта, че ако от партията на Джем Йоздемир направят коментари за водената от него политическа сила, то това ще бъде доказателство за неспособността да бъде изградено доверие между участниците в преговорите за „ямайска“ коалиция.

Ден по-рано, същото издание представи на вниманието на читателите резултатите от проучване, проведено от телевизионния канал ZDF в деня след краха на преговорите за новото правителство на Германия. От него стана ясно, че германските граждани изглежда не са склонни да обвинят Меркел и партията й за политическата криза в страната.
Почти две трети от германците съжаляват за провала на сондажите за съставяне на „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Това показва проучване на общественото мнение.
Резултатите от анкетата показват, че 64 % от германските граждани биха искали преговорите за „ямайски“ съюз да завършат успешно, докато 21 на сто от участвалите в проучването са доволни от провала им.
Общо 55 % от анкетираните са убедени, че свободните демократи са виновни за провала на междупартийните преговори. „Зелените“ са посочени като отговорни от 39 на сто от респондентите, 37 на сто обвиняват баварския Християнсоциален съюз, а Християндемократическия съюз (ХДС) – 34 на сто.
Ако германците биха могли да избират между нови избори, правителство на малцинството или голяма коалиция, най-вероятно биха предпочели отново да излязат до урните – или поне 51 % от тях. Общо 43 % не са съгласни с организирането на ново гласуване.
Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е приемлива за 48 % от германците, но почти толкова от гражданите на ФРГ не биха искали през следващите четири години начело на страната да стои подобен политически съюз (46%). Само 30 % от анкетираните подкрепят ръководено от Съюза (ХДС/ХСС) правителство на малцинството, докато за 64 % от германците то е неприемливо.
Според 40 % от респондентите от нови избори ще имат полза единствено популистите от „Алтернатива за Германия“.

Вестник Das Rheinische Post на свой ред публикува коментарна статия, с която препоръчва на Ангела Меркел да се оттегли от политиката – но само защото вече е покорила всичките й върхове.
Преди около двайсетина година малко известната тогава Ангела Меркел бе заявила, че един политик трябва да знае кога да се оттегли, преди да се превърне в „полужива развалина“. Ако в Германия бъдат организирани нови избори, то тогава за канцлера на ФРГ ще настъпи точното време да се сбогува с политиката – не защото я очаква провал, а защото е постигнала всичко, което да й позволи достойно оттегляне, коментират от редакцията на ежедневника Das Rhenische Post.
Меркел е първата жена начело на Канцлерството в Берлин, първата жена от Източна Германия, издигнала се до най-високите етажи на властта в Берлин, и вероятно най-влиятелната жена в света. Тя преведе Германия през дълговата криза, кризата в еврозона, както и през хаоса на бежанската вълна. Страната е в добро икономическо състояние. Всичко това означава, че Меркел може да напусне „бойното поле“, за да отстъпи място на по-младите. Наистина, мнозина биха съжалили за подобно решение, но безспорно всички ще го приемат със заслуженото уважение.
Меркел, 63-годишна, попадна в ситуация, с каквато никой от предшествениците й не бе принуден да се справя. Задачата в настоящия момент е да се предотврати по-нататъшното укрепване на „Алтернатива за Германия“, а също и да не бъде позволено на социалдемократите на Мартин Шулц и свободните демократи на Кристиан Линднер да изнудват правителството в Берлин – каквото и да е то. Това е опасен момент, който не бива да бъде подценяван. „Старият канцлер“ Хелмут Кол пропусна своя и допусна грешката, да управлява Германия в продължение на 16 г. Историята показа, че решението му не бе правилно. Затова Меркел трябва да се поучи от грешката му.
Меркел е начело на ФРГ в продължение на 12 г. и спечели изборите за Бундестаг през септември, въпреки критиката, която понесе за бежанската си политика. Какво повече може да иска?


Виновна или не, едно е сигурно – в Германия критиката към Ангела Меркел остава твърде скромна. Какво обаче ще бъде политическото й бъдеще, все още остава въпрос с неизвестен отговор.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Политическата криза в Германия –  а защо не миноритарно правителство?

Die Sueddeutsche Zeitung: Политическата криза в Германия – а защо не миноритарно правителство?

22 Ноември 2017 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Голяма коалиция или нови избори – това е въпросът, чийто отговор ще покаже пътя за излизане от политическата криза, в която навлезе Германия се колапса на коалиционните преговори между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Има и трета възможност – миноритарно правителство, водено от Ангела Меркел (ХДС). Този вариант обаче се споменава рядко, само за да бъде отхвърлен категорично веднага след това. Звучи почти като природен закон: правителството на малцинството не може да работи добре и е неприемливо за Германия, че даже и за световните проблеми. Наистина ли обаче е така, питат от редакцията на баварския ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Правителството на малцинството не може да разчита на мнозинство в Бундестага и затова ще бъде принудено във всеки един отделен случай да търси партньори за прокарване на решенията си. Тази „подробност“, разбира се, предизвиква безпокойство за гладкостта на политическия процес в Берлин. През последните дни рисковете от миноритарно правителство бяха описани подробно, но не и шансовете, които предлага. А такива има.
Всъщност, управление на правителство на малцинството не е чак толкова проблематично, колкото си мислят някои. Скандинавските страни и Канада имат добър опит в това отношение. Успех обаче има и в Германия – подобни правителства са съставяни в Берлин, провинциите Саарланд, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия.
Най-силният аргумент за правителството на малцинствата е преоценката на Бундестага. През последните години много от най-важните въпроси бяха решавани след бурни дебати в парламента, които изискваха преговори и ловко лавиране между отделните фракции. Ако правителсвтото на малцинството означава създаване на нова, по-гъвкава и по-умела култура на диалог, тогава какво лошо има в него? Така ще бъде даден шанс за разбиване на пух и прах на фантазиите, че „Алтернатива за Германия“ ще има „тежката дума“.
Ако се има предвид, че така или иначе Бундесратът упражнява допълнителен контрол на парламентарния процес, то аргументите срещу миноритарно правителство стават все по-малко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Райнхард Бютикофер, „Зелени“: Кристиан Линднер иска да се конкурира с „Алтернатива за Германия“ за избирателите

Райнхард Бютикофер, „Зелени“: Кристиан Линднер иска да се конкурира с „Алтернатива за Германия“ за избирателите

22 Ноември 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. В интервю за националния ежедневник Die Welt евродепутатът от партията „Зелени“ Райнхард Бютикофер хвърли вината за провала на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени) върху свободните демократи, водени от Кристиан Линднер.
Бютикофер опроверга твърдението, че СвДП е напуснала масата за преговори заради близките позиции на останалите партии, преговарящи за съставяне на новото германско правителство.
„Не бих се съгласил (с подобно твърдение). Съюзът (ХДС/ХСС) и „Зелени“ имат значителни противоречия, дълбоки различия. Положихме усилия за намиране на подходящи решения. Имахме допирни точки и със СвДП, но свободните демократи избягаха от отговорност в момент, в който оставаше да бъдат направени само няколко стъпки, за да бъде постигнато споразумение“, подчерта „зеленият“ политик.
Какви обаче са причините за изненадващото решение на партията на Линднер, която в предходните години се възприемаше като естествен партньор в управлението на Съюза (ХДС/ХСС)? Бютикофер има ясен отговор.
„Струва ми се, че СвДП просто иска да се представи като опозиционна партия. Тя критикува много голямата коалиция, в някои от случаите съвсем правилно. Партията (на Линднер) явно счита, че може да бъде успешна, само ако остане критична. Кристиан Линднер иска да запази тази линия: ние сме различни, ние сме – с изключение на „Алтернатива за Германия“, единствените, които не са част от „клуба“. И той иска да се конкурира с популистите за германските избиратели. Затова излезе от преговорите“, уверен е Бютикогер.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tagesspiegel: Политическата криза в Германия – засилва се натискът върху социалдемократите

Der Tagesspiegel: Политическата криза в Германия – засилва се натискът върху социалдемократите

22 Ноември 2017 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. В условията на политическа криза в Германия, предизвикана от внезапния колапс на коалиционните преговори за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, се засилва натискът върху социалдемократите на Мартин Шулц, отбелязва берлинският вестник Der Tagesspiegel.
„Зеленият“ политик Клаудия Рот бе поредната, която призова Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да преразгледа категоричния си отказ за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел. „Става въпрос за отговорно отношение към резултатите от изборите. Нуждаем се от отношението на ГСДП“, подчерта в сряда вицепредседателят на Бундестага.
Рот подчерта, че президентът Франк-Валтер Щайнмайер има тежката задача „да помисли как да убеди ГСДП да помисли сериозно над това“ как Германия да бъде изведена от безпрецедентната политическа криза.

Агенция „Фокус“ припомня:
След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите. „Това е моментът, в който всички участници трябва да поемат дъх и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство и категорично се противопостави на организирането на нови избори в страната.
През настоящата седмица Щайнмайер провежда двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента след гласуването от 24 септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Ангела Меркел не бива да се страхува от „цареубийство“

Die Zeit: Ангела Меркел не бива да се страхува от „цареубийство“

22 Ноември 2017 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. В случай на организирането на нови парламентарни избори в Германия, Ангела Меркел ще участва в тях. В редиците на водения от нея Християндемократически съюз (ХДС) не се забелязва еуфория, но няма и съпротива. По всичко личи, че канцлерът на ФРГ не бива да се притеснява от „цареубийство“, коментира националният ежедневник Die Zeit.
Юлия Клокнер бе една от първите, които се хвърлиха в пропастта в името на Ангела Меркел. „Щастливи и облекчени сме, че тя е на разположение", бе коментарът на фракционния лидер на ХДС в провинция Рейнланд-Пфалц по повод решението на Меркел да се кандидатира, в случай че в Германия се стигне до нови избори. Съгласно думите на Кльокнер, тя е „котва на стабилността“.
Не толкова еуфорично, но все пак позитивно бе изказването и на Пол Цимиак, председател на Младежкия съюз на ХДС. Хубаво е, че Меркел е решила отново да се бори, заяви християндемократът в дискусионно шоу.
От друга страна, не бива да се забравя, че все още не са изслушани критиките на съпартийците на Меркел. Все пак, под нейно ръководство, Съюзът (ХДС/ХСС) получи най-слабите изборни резултати в целия следвоенен период на Германия. След колапса на преговорите за „ямайска“ коалиция и безпрецедентното положение, което може да доведе до нови избори в страната, дали ХДС иска да бъде воден от Меркел? „Точно така“, е категоричният отговор на германските християндемократи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Председателят на СвДП се оплака от липсата на подкрепа за „ямайската“ коалиция от страна на Ангела Меркел

FAZ: Председателят на СвДП се оплака от липсата на подкрепа за „ямайската“ коалиция от страна на Ангела Меркел

22 Ноември 2017 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер се оплака липсата на подкрепа от страна на канцлера Ангела Меркел (ХДС) в хода на преговорите за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), СвДП и „Зелени“), пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Докато „зелените“ делегати са работили за намирането на допирни точки със свободните демократи, то от страна на Меркел не е получена „почти никаква подкрепа за компромисните ни предложения“, заяви за изданието младият лидер на СвДП. Съгласно думите на Линдер, при сондажите е станало ясно, че от тях се изисква да станат „покровител на една основно черно-зелена коалиция“.
„Има граници за готовността към компромис, особено когато става въпрос за унижение на партньор. За съжаление, трябваше да разберем това в края на преговорите“, подчерта свободният демократ.
Линднер не вижда „смисъл“ за възобновяване на преговорите за съставяне на правителство в комбинация „Ямайка“. Критика бе отправена и към „Зелените“ – председателят на свободните демократи подчерта, че ако от партията на Джем Йоздемир направят коментари за водената от него политическа сила, то това ще бъде доказателство за неспособността да бъде изградено доверие между участниците в преговорите за „ямайска“ коалиция.
Междувременно държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер продължава с усилията си за извеждане на Германия от политическата криза, в която навлезе в ранните часове на понеделник. В сряда германският президент ще проведе консултации с председателя на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерът на германските „свободни демократи“ не вижда смисъл от възобновяването на преговорите за коалиция „Ямайка“

ТАСС: Лидерът на германските „свободни демократи“ не вижда смисъл от възобновяването на преговорите за коалиция „Ямайка“

22 Ноември 2017 | 00:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на германската „Свободна демократическа партия“(СвДП) Кристиан Линднер не вижда смисъл от възобновяването на преговорите за формиране на управляваща коалиция в Германия с участието на либералите, Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелените“. Той заяви това в интервю пред германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирано от ТАСС.
„В такава политическа формация и с такова политическо съдържание е безсмислено да бъдат възобновявани преговорите“, заяви Линднер.
Той смята, че лидерът на Християндемократичния съюз (ХДС) Ангела Меркел „практически не е оказала никаква поддръжка за компромисните предложения“ на свободните демократи, по време на предварителните консултации за формиране на управляваща коалиция. Според думите му, се е появило усещане, че СвДП „трябва да стане доставчик на мнозинството за „черно-зеления“ алианс (блокът ХДС/ХСС и „Зелените – бел. ред.)“. „Съществуват граници на готовността ни за компромиси“, посочи политикът.
Агенция „Фокус“ припомня, че в нощта на 20 ноември в Берлин завършиха безрезултатно продължилите повече от месец предварителни консултации за формиране на коалиция, наречена „Ямайка“ заради цветовете на евентуалните участници в нея. Страните не успяха да достигнат до компромис по основните въпроси от дневния ред и СвДП обявиха излизането си от преговорите. „Ямайка“ беше единственият реален вариант за формиране на правителство на мнозинството, след септемврийските избори за Бундестаг и отказът на Германската социалдемократическа партия да продължи сътрудничеството си със Съюза (ХДС/ХСС) под ръководството на Меркел. Сега основните варианти за развитие на политическата ситуация са назначаването на предсрочни избори или създаването на правителство на малцинството.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валдис Домбровскис: Кризата в Германия не може да спре реформите в еврозоната

Валдис Домбровскис: Кризата в Германия не може да спре реформите в еврозоната

21 Ноември 2017 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Политическата криза в Германия не може да спре нашата работа по реформите в еврозоната. Това заяви европейският комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис в интервю за AFP. Домбровскис потвърди, че ще представи предложенията си за 19-членната еврозона както е планирано на 6 декември.
Рухването на коалиционните преговори в Германия предизвика опасения, че политическият хаос в най-голямата икономика в ЕС ще спре амбициозните реформи, инициирани от френския президент Еманюел Макрон.
„Не можем да спрем работата си само защото в някоя страна има избори или се съставя коалиция, а това понякога отнема време. Затова при всяко положение ще продължаваме работата си“, каза Домбровскис.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът на Германия опитва да спаси страната от политическия хаос

AFP: Президентът на Германия опитва да спаси страната от политическия хаос

21 Ноември 2017 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът на Германия проведе преговори с партийните лидери в опит да спаси най-голямата европейска икономика от политическия хаос, предизвикан от рухването на коалиционните преговори, предаде AFP.
Президентът Франк-Валтер Щайнмайер, който сега е в центъра на вниманието, тъй като има правомощията да свика предсрочни избори, използва своите дипломатически умения, добити като външен министър, за да убеди партийните лидери да се върнат на масата за преговори.
Държавният глава, който в понеделник разговаря с канцлера Ангела Меркел, а в сряда ще се срещне с лидерите на Християнсоциалния съюз (ХСС), днес проведе консултации първо с клонящите в ляво „Зелени“, а после с ориентираните към бизнеса Свободни демократи в резиденцията си в Берлин. Все още не е дал официално изявление.
Изненадващото решение на Свободните демократи, обявено късно в неделя, да се оттеглят от потенциалната трипартийна коалиция, тласна правителството на Меркел към хаоса, оставяйки я с опциите да привлече коалиционните си партньори обратно към масата за преговори, или да управлява правителство на малцинството, или да организира нови избори.
Последните социологически проучвания обаче показват, че резултатите биха били подобни на тези от последните парламентарни избори и все пак ще се наложи формирането на коалиция.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Липсата на правителство в Германия поставя пауза в плановете за интеграция в еврозоната

Reuters: Липсата на правителство в Германия поставя пауза в плановете за интеграция в еврозоната

21 Ноември 2017 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Провалът в преговорите за съставяне на ново правителство в Германия означава, че амбициозните планове за задълбочаване на икономическата интеграция в еврозоната може да бъдат временно преустановени, предаде Reuters, като се позова на чиновници от валутния съюз.
Коалиционните преговори в Германия рухнаха в неделя вечерта, след като либералната Свободна демократическа партия се изтегли от разговорите след продължилите със седмици предварителни обсъждания. Така най-голямата икономика в еврозоната потъна в политическа несигурност и се изправи пред възможността за нови избори.
Лидерите в еврозоната ще поставят посоката за по-дълбока икономическа интеграция на среща на върха в средата на декември, на която германското участие е ключово.
„Тъй като Германия няма ясна позиция, по презумпция няма да даде съгласие на нито едно от предложенията. По тази причина преговорите най-вероятно ще бъдат отложени“, каза високопоставен чиновник в еврозоната, участващ в преговорите за интеграция във валутния съюз.
Срещата трябва да даде старт на работата, която трябва да завърши през юни 2018 г. с решения за това дали валутният съюз да има свой бюджет, финансов министър и събрание в Европейския парламент. Инициативата включва също трансформиране на спасителния фонд на еврозоната в Европейски валутен фонд и създаването на механизъм за обявяване в несъстоятелност.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Един президент с мисия: Франк-Валтер Щайнмайер предприема стъпки за извеждане на Германия от политическата криза (ОБЗОР)

Един президент с мисия: Франк-Валтер Щайнмайер предприема стъпки за извеждане на Германия от политическата криза (ОБЗОР)

21 Ноември 2017 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите. „Това е моментът, в който всички участници трябва да поемат дъх и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство и категорично се противопостави на организирането на нови избори в страната.

Това, което предстои, са двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента след гласуването от 24 септември. Най-напред за разговор в двореца „Белвю“ е поканен младият лидер на свободните демократи – Кристиан Линднер, който първи напусна масата за преговори в Берлин. Срещата между двамата ще се проведе в 16 часа (местно време) и в рамките й Щайнмайер ще провери дали са останали някакви надежди за съставянето на „ямайска“ коалиция. Съгласно информация, разпространена в медиите, във вторник германският президент ще приеме за разговори и „зелените“ лидери Зимоне Петер и Джем Йоздемир.
Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц също потвърди приемането на поканата за среща с държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер, след като президентът се нагърби със задачата да изведе страната от политическата криза. Първоначално бе съобщено, че разговорът между двамата ще се състои в сряда, 22 ноември, но пред медиите Шулц подчерта, че срещата е насрочена за часовете преди обед в четвъртък.
Канцлерът на ФРГ и лидер на християндемократите – Ангела Меркел, бе приета от държавния глава още в понеделник. Веднага след нея Щайнмайер даде пресконференция, на която обяви стъпките, които ще предприеме след провала на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин.

В своя статия, посветена на политическата криза в Германия, водещото германско издание Der Spiegel пише: „Канцлерът на ФРГ би трябвало да е повече от щастлива, че постът на държавен глава на Германия се заема от Франк-Валтер Щайнмайер“.
И определено има защо това да е така - 61-годишният Щайнмайер в продължение на два мандата бе външен министър на Германия в кабинетите на Ангела Меркал. В своята почти 20-годишна политическа кариера той е заемал и редица други важни постове - бил е държавен секретар, председател на фракция, а и кандидат за канцлерския пост. Така че президентът на ФРГ не е нито непопулярна фигура, нито е новак в политиката.
Тъкмо обратното - Франк-Валтер Щайнмайер притежава много качества, нужни за президентския пост на Германия, радва се на добро име сред всички германски партии, уважаван е и зад граница. Може да се похвали със солиден дипломатически опит и е доказвал многократно, че може да запази самообладание по време на кризи.
Щайнмайер има качества, които ще бъдат от голяма полза за Меркел в условията на политическата криза, която връхлетя Германия в нощта срещу понеделник, след като свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаването на „ямайска“ коалиция. Държавният глава на ФРГ е дипломат, доказан през годините. Едва ли в следвоенната история на Германия е имало друг момент, в който дипломатическите качества на президента да са били от толкова съществено значение, колкото сега. Именно Щайнмайер е този, който може да успее да убеди социалдемократите на Мартин Шулц да преосмислят категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). По всичко личи, че съдбата е поднесла подарък на Меркел миналата година, когато тя не успя да издигне и наложи кандидат за президентския пост от редиците на нейната партия.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Политическата криза в Берлин – Мартин Шулц потвърди срещата си с държавния глава на ФРГ

FAZ: Политическата криза в Берлин – Мартин Шулц потвърди срещата си с държавния глава на ФРГ

21 Ноември 2017 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц потвърди приемането на поканата за среща с държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер, след като президентът се нагърби със задачата да изведе страната от политическата криза, в която навлезе след колапса на коалиционните преговори между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Първоначално бе съобщено, че разговорът между двамата ще се състои в сряда, 22 ноември, но пред медиите Шулц подчерта, че срещата ще се проведе в часовете преди обед в четвъртък.
След изненадващото прекъсване на преговорите съставяне на новото коалиционно правителство на Германия държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Най-напред за разговор в двореца „Белвю“ бе бъде поканен младият лидер на свободните демократи – Кристиан Линднер, който първи напусна масата за преговори в Берлин.
Срещата между двамата ще се проведе в 16 часа (местно време) и в рамките й Щайнмайер ще провери дали са останали някакви надежди за съставянето на „ямайска“ коалиция. Съгласно информация, разпространена в медиите, във вторник германският президент ще приеме за разговори и „зелените“ лидери Зимоне Петер и Джем Йоздемир.

Агенция „Фокус“ припомня:
След срива на коалиционните държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер призова всички партии в Бундестага да поемат отговорност и да проявят воля за единство.
„Съставянето на правителство винаги е процес, изпълнен с трудности. Задачата остава“, подчерта германският президент в рамките на пресконференция, свикана в понеделник след срещата му с канцлера Ангела Меркел.
Щайнмайер припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, партиите носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може просто така да бъде върната обратно в ръцете на избирателите.
„Това е моментът, в който всички участници трябва да спрат и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Европа няма да спре на пауза, докато трае германската криза, увериха от ЕК

AFP: Европа няма да спре на пауза, докато трае германската криза, увериха от ЕК

21 Ноември 2017 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз ще даде тласък на плановете за реформа на еврото по-късно този месец, въпреки колапса на коалиционните преговори в Германия, съобщиха от Европейската комисия във вторник, предава AFP.
„Европа няма да спре на пауза в този период", подчерта говорителят на ЕК Маргаритис Схинас в рамките на пресконференция в Брюксел, като добави, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел още в понеделник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политическата криза в Берлин през погледа на германската преса  (Агенция „Фокус“)

Политическата криза в Берлин през погледа на германската преса (Агенция „Фокус“)

21 Ноември 2017 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Малко след полунощ в понеделник стана ясно, че пътят към „ямайската“ коалиция в Берлин между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ попада в задънена улица, от която няма изход. Сондажите за съставяне на новото коалиционно правителство на страната, продължили четири седмици, завършиха с пълен провал, след като свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори, обосновавайки решението си с липсата на доверие между партиите. Така най-голямата европейска икономика изглежда бе тласната към политическа криза без прецедент в следвоенната история на Германия, която остава водеща тема за пресата в страната.

Die Welt: Политици с призив към ГСДП: На първо място е страната, а след това партията
Говорителят по вътрешнополитическите въпроси на парламентарната фракция на Съюза (ХДС/ХСС) Щефан Майер призова Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да преосмисли категоричния си отказ за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел, съобщава националният ежедневник Die Welt.
В интервю за RBB-Inforadio, политикът от ХСС апелира германските социалдемократи да „напуснат своята отбранителна позиция“, защото създалата се патова ситуация засяга бъдещето на Германия. Ето защо е време да „оставим настрана партийните интереси“ и да се работи на „принципа на първо място е страната, а след това партията“.
Майер подчерта, че новите избори не са добра алтернатива. Би било „страхливо, (...) просто да се откажем от отговорността, която носим пред избирателите".

Der Spiegel: Ангела Меркел трябва да е повече от щастлива, че в двореца „Белвю“ резидира Франк-Валтер Щайнмайер
Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел (ХДС) би трябвало да е повече от щастлива, че постът на държавен глава на Германия се заема от Франк-Валтер Щайнмайер, коментира водещото издание Der Spiegel.
Щайнмайер има качества, които ще бъдат от голяма полза за Меркел в условията на политическата криза, която връхлетя Германия в нощта срещу понеделник, след като свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаването на „ямайска“ коалиция. Държавният глава на ФРГ е дипломат, доказан през годините. Едва ли в следвоенната история на Германия е имало друг момент, в който дипломатическите качества на президента да са били от толкова съществено значение, колкото сега. Именно Щайнмайер е този, който може да успее да убеди социалдемократите на Мартин Шулц да преосмислят категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). По всичко личи, че съдбата е поднесла подарък на Меркел миналата година, когато тя не успя да издигне и наложи кандидат за президентския пост от редиците на нейната партия.
В понеделник германският президент подчерта категорично, че ще направи всичко по силите си, за да предотврати провеждането на нови избори в страната. Политическата отговорност лежи върху плещите на избраните партии и не може „просто така“ да бъде върната обратно на избирателите, бяха думите, с които Щайнмайер смъмри партиите за призивите им за организирането на нови избори.

Das Rhenische Post: За Ангела Меркел настъпи точният момент, в който да се сбогува с политиката
Преди около двайсетина година малко известната тогава Ангела Меркел бе заявила, че един политик трябва да знае кога да се оттегли, преди да се превърне в „полужива развалина“. Ако в Германия бъдат организирани нови избори, то тогава за канцлера на ФРГ ще настъпи точното време да се сбогува с политиката – не защото я очаква провал, а защото е постигнала всичко, което да й позволи достойно оттегляне, коментират от редакцията на ежедневника Das Rhenische Post.
Меркел е първата жена начело на Канцлерството в Берлин, първата жена от Източна Германия, издигнала се до най-високите етажи на властта в Берлин, и вероятно най-влиятелната жена в света. Тя преведе Германия през дълговата криза, кризата в еврозона, както и през хаоса на бежанската вълна. Страната е в добро икономическо състояние. Всичко това означава, че Меркел може да напусне „бойното поле“, за да отстъпи място на по-младите. Наистина, мнозина биха съжалили за подобно решение, но безспорно всички ще го приемат със заслуженото уважение.
Меркел, 63-годишна, попадна в ситуация, с каквато никой от предшествениците й не бе принуден да се справя. Задачата в настоящия момент е да се предотврати по-нататъшното укрепване на „Алтернатива за Германия“, а също и да не бъде позволено на социалдемократите на Мартин Шулц и свободните демократи на Кристиан Линднер да изнудват правителството в Берлин – каквото и да е то. Това е опасен момент, който не бива да бъде подценяван. „Старият канцлер“ Хелмут Кол пропусна своя и допусна грешката, да управлява Германия в продължение на 16 г. Историята показа, че решението му не бе правилно. Затова Меркел трябва да се поучи от грешката му.
Меркел е начело на ФРГ в продължение на 12 г. и спечели изборите за Бундестаг през септември, въпреки критиката, която понесе за бежанската си политика. Какво повече може да иска?

FAZ: Близо две трети от германците съжаляват за провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, а ХДС има най-малка вина за ситуацията, показва проучване
Почти две трети от германците съжаляват за провала на сондажите за съставяне на „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Това показва проучване на общественото мнение, проведено от телевизионния канал ZDF в деня след краха на преговорите за новото правителство на Германия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Резултатите от анкетата показват, че 64 % от германските граждани биха искали преговорите за „ямайски“ съюз да завършат успешно, докато 21 на сто от участвалите в проучването са доволни от провала им.
Общо 55 % от анкетираните са убедени, че свободните демократи са виновни за провала на междупартийните преговори. „Зелените“ са посочени като отговорни от 39 на сто от респондентите, 37 на сто обвиняват баварския Християнсоциален съюз, а Християндемократическия съюз (ХДС) – 34 на сто.
Ако германците биха могли да избират между нови избори, правителство на малцинството или голяма коалиция, най-вероятно биха предпочели отново да излязат до урните – или поне 51 % от тях. Общо 43 % не са съгласни с организирането на ново гласуване.
Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е приемлива за 48 % от германците, но почти толкова от гражданите на ФРГ не биха искали през следващите четири години начело на страната да стои подобен политически съюз (46%). Само 30 % от анкетираните подкрепят ръководено от Съюза (ХДС/ХСС) правителство на малцинството, докато за 64 % от германците то е неприемливо.
Според 40 % от респондентите от нови избори ще имат полза единствено популистите от „Алтернатива за Германия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Rhenische Post: За Ангела Меркел настъпи точният момент, в който да се сбогува с политиката

Das Rhenische Post: За Ангела Меркел настъпи точният момент, в който да се сбогува с политиката

21 Ноември 2017 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преди около двайсетина година малко известната тогава Ангела Меркел бе заявила, че един политик трябва да знае кога да се оттегли, преди да се превърне в „полужива развалина“. Ако в Германия бъдат организирани нови избори, то тогава за канцлера на ФРГ ще настъпи точното време да се сбогува с политиката – не защото я очаква провал, а защото е постигнала всичко, което да й позволи достойно оттегляне, коментират от редакцията на ежедневника Das Rhenische Post.
Меркел е първата жена начело на Канцлерството в Берлин, първата жена от Източна Германия, издигнала се до най-високите етажи на властта в Берлин, и вероятно най-влиятелната жена в света. Тя преведе Германия през дълговата криза, кризата в еврозона, както и през хаоса на бежанската вълна. Страната е в добро икономическо състояние. Всичко това означава, че Меркел може да напусне „бойното поле“, за да отстъпи място на по-младите. Наистина, мнозина биха съжалили за подобно решение, но безспорно всички ще го приемат със заслуженото уважение.
Меркел, 63-годишна, попадна в ситуация, с каквато никой от предшествениците й не бе принуден да се справя. Задачата в настоящия момент е да се предотврати по-нататъшното укрепване на „Алтернатива за Германия“, а също и да не бъде позволено на социалдемократите на Мартин Шулц и свободните демократи на Кристиан Линднер да изнудват правителството в Берлин – каквото и да е то. Това е опасен момент, който не бива да бъде подценяван. „Старият канцлер“ Хелмут Кол пропусна своя и допусна грешката, да управлява Германия в продължение на 16 г. Историята показа, че решението му не бе правилно. Затова Меркел трябва да се поучи от грешката му.
Меркел е начело на ФРГ в продължение на 12 г. и спечели изборите за Бундестаг през септември, въпреки критиката, която понесе за бежанската си политика. Какво повече може да иска?

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Ангела Меркел трябва да е повече от щастлива, че в двореца „Белвю“ резидира Франк-Валтер Щайнмайер

Der Spiegel: Ангела Меркел трябва да е повече от щастлива, че в двореца „Белвю“ резидира Франк-Валтер Щайнмайер

21 Ноември 2017 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел (ХДС) би трябвало да е повече от щастлива, че постът на държавен глава на Германия се заема от Франк-Валтер Щайнмайер, коментира водещото издание Der Spiegel.
Щайнмайер има качества, които ще бъдат от голяма полза за Меркел в условията на политическата криза, която връхлетя Германия в нощта срещу понеделник, след като свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаването на „ямайска“ коалиция. Държавният глава на ФРГ е дипломат, доказан през годините. Едва ли в следвоенната история на Германия е имало друг момент, в който дипломатическите качества на президента да са били от толкова съществено значение, колкото сега. Именно Щайнмайер е този, който може да успее да убеди социалдемократите на Мартин Шулц да преосмислят категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). По всичко личи, че съдбата е поднесла подарък на Меркел миналата година, когато тя не успя да издигне и наложи кандидат за президентския пост от редиците на нейната партия.
В понеделник германският президент подчерта категорично, че ще направи всичко по силите си, за да предотврати провеждането на нови избори в страната. Политическата отговорност лежи върху плещите на избраните партии и не може „просто така“ да бъде върната обратно на избирателите, бяха думите, с които Щайнмайер смъмри партиите за призивите им за организирането на нови избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Политици с призив към ГСДП: На първо място е страната, а след това партията

Die Welt: Политици с призив към ГСДП: На първо място е страната, а след това партията

21 Ноември 2017 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. Говорителят по вътрешнополитическите въпроси на парламентарната фракция на Съюза (ХДС/ХСС) Щефан Майер призова Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да преосмисли категоричния си отказ за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел, съобщава националният ежедневник Die Welt.
В интервю за RBB-Inforadio, политикът от ХСС апелира германските социалдемократи да „напуснат своята отбранителна позиция“, защото създалата се патова ситуация засяга бъдещето на Германия. Ето защо е време да „оставим настрана партийните интереси“ и да се работи на „принципа на първо място е страната, а след това партията“.
Майер подчерта, че новите избори не са добра алтернатива. Би било „страхливо, (...) просто да се откажем от отговорността, която носим пред избирателите".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Близо две трети от германците съжаляват за провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, а ХДС има най-малка вина за ситуацията, показва проучване

FAZ: Близо две трети от германците съжаляват за провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, а ХДС има най-малка вина за ситуацията, показва проучване

21 Ноември 2017 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Почти две трети от германците съжаляват за провала на сондажите за съставяне на „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Това показва проучване на общественото мнение, проведено от телевизионния канал ZDF в деня след краха на преговорите за новото правителство на Германия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Резултатите от анкетата показват, че 64 % от германските граждани биха искали преговорите за „ямайски“ съюз да завършат успешно, докато 21 на сто от участвалите в проучването са доволни от провала им.
Общо 55 % от анкетираните са убедени, че свободните демократи са виновни за провала на междупартийните преговори. „Зелените“ са посочени като отговорни от 39 на сто от респондентите, 37 на сто обвиняват баварския Християнсоциален съюз, а Християндемократическия съюз (ХДС) – 34 на сто.
Ако германците биха могли да избират между нови избори, правителство на малцинството или голяма коалиция, най-вероятно биха предпочели отново да излязат до урните – или поне 51 % от тях. Общо 43 % не са съгласни с организирането на ново гласуване.
Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е приемлива за 48 % от германците, но почти толкова от гражданите на ФРГ не биха искали през следващите четири години начело на страната да стои подобен политически съюз (46%). Само 30 % от анкетираните подкрепят ръководено от Съюза (ХДС/ХСС) правителство на малцинството, докато за 64 % от германците то е неприемливо.
Според 40 % от респондентите от нови избори ще имат полза единствено популистите от „Алтернатива за Германия“.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: След краха на преговорите за „ямайска“ коалиция – Франк-Валтер Щайнмайер покани за разговор лидера на СвДП

ZDF: След краха на преговорите за „ямайска“ коалиция – Франк-Валтер Щайнмайер покани за разговор лидера на СвДП

21 Ноември 2017 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изненадващото прекъсване на преговорите между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ за съставяне на новото коалиционно правителство на Германия, държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Най-напред за разговор в двореца „Белвю“ ще бъде поканен младият лидер на свободните демократи – Кристиан Линднер, който първи напусна масата за преговори в Берлин, предава телевизионният канал ZDF.
Срещата между двамата ще се проведе в 16 часа (местно време) и в в рамките Щайнмайер ще провери дали са останали някакви надежди за съставянето на „ямайска“ коалиция. Съгласно информация, разпространена в медиите, във вторник германският президент ще приеме за разговори и „зелените“ лидери Зимоне Петер и Джем Йоздемир.

Агенция „Фокус“ припомня:
След срива на коалиционните държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер призова всички партии в Бундестага да поемат отговорност и да проявят воля за единство.
„Съставянето на правителство винаги е процес, изпълнен с трудности. Задачата остава“, подчерта германският президент в рамките на пресконференция, свикана в понеделник след срещата му с канцлера Ангела Меркел.
Щайнмайер припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, партиите носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може просто така да бъде върната обратно в ръцете на избирателите.
„Това е моментът, в който всички участници трябва да спрат и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Нови избори в Германия ще са по-добри от правителство на малцинството

Ангела Меркел: Нови избори в Германия ще са по-добри от правителство на малцинството

20 Ноември 2017 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че би предпочела свикването на нови парламентарни избори в страната, пред това да води правителство на малцинството, след като преговорите за формирането на т.нар. „ямайска“ коалиция се провалиха, предава Politico.
„Моята гледна точка е, че новите избори ще са по-добър път“, заяви Меркел по време на интервю пред местна телевизия, излъчено в понеделник вечерта. Меркел се надяваше да сключи споразумение за коалиция между нейния Християн-демократичен съюз, с баварския Християн-социален съюз, със „Зелените“ и със „Свободната демократична партия“. Но последните обявиха, че няма да продължат с преговорите, елиминирайки най-вероятния шанс за формиране на стабилно коалиционно правителство.
Избор, който остава пред Меркел, е да се формира правителство на малцинството с нея начело, но това ще изисква формирано на място мнозинство, за да се приемат закони. В отделно интервю пред местна медия Меркел заяви, че е „скептична“ относно подобно правителство. „Германия се нуждае от стабилно правителство, което да не търси мнозинство за всяко решение“, заяви тя.
Меркел допълни, че все още е готова да служи като канцлер в следващите четири години в случай, че се формира коалиция. „Германия се нуждае от стабилност“, уверена е тя.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Германия ще се опита да спаси Германия от нови парламентарни избори, Ангела Меркел се старае да не изостря ситуацията, а СвДП обвини канцлера за провала на преговорите (ОБЗОР)

Президентът на Германия ще се опита да спаси Германия от нови парламентарни избори, Ангела Меркел се старае да не изостря ситуацията, а СвДП обвини канцлера за провала на преговорите (ОБЗОР)

20 Ноември 2017 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Германия се оказа на прага на изключително остра вътрешнополитическа криза след провала на преговорите за формиране на управляваща коалиция, които продължиха повече от един месец с участието на Съюза (ХДС/ХСС), „Свободната демократическа партия“(СвДП) и „Зелените“. Президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер определи ситуацията като безпрецедентна.
„Оказахме се в ситуация, която не се е случвала в 70-годишната история на Германия“, отбеляза той в понеделник. „Формирането на правителство винаги е бил сложен процес, но мандатът за формиране на министерски кабинет е най-високото поръчение. И тази задача остава. Партиите поеха върху себе си отговорността за страната на 24 септември и не могат просто така да я върнат обратно“, посочи германският президент.
„В този момент всички участници трябва да помислят върху това и да преразгледат своята позиция“, смята Щайнмайер. Държавният глава призова водещите политически сили да достигнат до създаването на коалиция и да избегнат нови избори за Бундестаг.
Той съобщи , че в близките дни ще обсъди вътрешнополитическата криза с всички участници в предварителните преговори и „с тези, чиято позиция изключва участието им в правителство“.
Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел остава вярна на любимата си изчаквателна тактика и се старае да не изостря още повече и без това крайно сложната ситуация. В същото време това не означава, че лидерът на ХДС бездейства след провала на консултациите. Тя отмени насрочените за понеделник преговори с премиера на Нидерландия Марк Рюте и обсъди следващите действия с Щайнмайер.
През следващата неделя, 26 ноември, тя ще се срещне с най-близките си партийни сътрудници в Берлин. На следващия ден, 27 ноември, както се очаква, ще се проведе разширено заседание на управата на ХДС, на която ще бъде обсъдена възможността за образуване на правителство на малцинството и шансовете за избягване на нови избори за Бундестаг.
От СвДП вече заявиха, че са готови да подкрепят такова правителство на малцинството, начело с Меркел, в случай, че то бъде образувано. „Ако има хубави инициативи, то ние сме готови“, заяви изпълнителният секретар на фракцията на СвДП в Бундестага Марко Бушман. „Ние нямаме намерение да поемаме ролята на фундаментална опозиция, а искаме да действаме конструктивно“, добави политикът.
Лидерите на всички партии, освен на Съюза (ХДС/ХСС), в момента изразяват позиция, че са готови за нови избори и показват убеждението си, че те ще се състоят.
„Не се боим от нови избори, смятаме ги за правилни и аз съм уверен, че те ще се състоят“, заяви лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц, докато лидерът на фракцията на партията в парламента Андреа Налес заяви, че партията „е готова да отговори на призива за диалог“, но „отговорността лежи върху Меркел“.
Лидерът на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер призова блока ХДС/ХСС да се опита да влезе в диалог със социалдемократите. „Ние ще се излезем насреща на ГСДП, като тук аз съгласувам ходовете си с канцлера. Длъжни сме да призовем ГСДП на преговори, не искам да губя надежда“, заяви той пред германска агенция.
В същото време, в редовете на „Зелените“ вече определиха възможна дата за провеждане на нови избори. Депутатът от природозащитната партия Юрген Тритин очаква, че гласуването ще се проведе на Великден (католическият Великден през 2018 година се пада на 1 април). „Мисля, че новите избори ще се проведат на Великден“, заяви той пред местна радиостанция. Именно той беше участник в преговорите от страна на „Зелените“. „Ние действително стигнахме до границите“, отбеляза той. Политикът изрази недоумение относно решението на либералите да прекратят консултациите. „Чувстваш се така, все едно ти се присмиват“, заяви Тритин.
Преговорите бяха прекратени в нощта срещу понеделник, след като "свободните демократи" обявиха решението си да излязат от тях. Според мнението на представителите на партията, страните не са успели да се договорят по основните въпроси от дневния ред.
Политикът от СвДП Волкер Висинг смята, че Меркел е виновна за провала на преговорите. „Ние питахме през цялото време канцлера, кога трябва да свърши всичко това, кога ще бъдат изяснени конфликтните въпроси и беше съвършено очевидно, че от нейна страна нямаше никаква концепция по въпроса“, заяви представителят на СвДП.
Той подчерта, че преговорите „от самото си начало са протичали хаотично“. „Те не бяха структурирани, не бяха организирани“, заяви Висинг. „През цялата последна седмица, диалогът с всеки ден ставаше все по-сложен, докато в четвъртък той зацикли изцяло“, отбеляза политикът.
„Канцлерът отлагаше всички тези теми – миграцията, въпросите на европейската политика – с надеждата, че те ще се решат от само себе си“, добави Висинг. „В крайна сметка тя (Меркел) не предложи компромис и се оказа без нищо“.
Коалицията „Ямайка“ беше единственият реален вариант за формиране на правителство на мнозинството след септемврийските парламентарни избори в Германия и отказа на социалдемократите да продължат сътрудничество си със Съюза (ХДС/ХСС) под ръководството на Меркел.
Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ангела Меркел гледа скептично на възможността за формиране на коалиция на малцинството

ТАСС: Ангела Меркел гледа скептично на възможността за формиране на коалиция на малцинството

20 Ноември 2017 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на Християндемократичния съюз (ХДС) Ангела Меркел заяви, че гледа скептично на перспективата за формиране на правителство на малцинството в Германия и че е готова да служи на страната си още четири години на поста канцлер, предава ТАСС, като се позовава на интервю на бившия канцлер за германската телевизия ZDF.
Според нейните думи, правителство на малцинството няма да има необходимите пълномощия. „Мисля предпазливо за това. Днес не мога да кажа как ще се развият събитията, но на Германия й е нужно стабилно правителство, на което няма да му се налага да търси мнозинство за всяко решение“, отбеляза лидерът на ХДС. „Скептична съм по този въпрос. Не мога да се свържа с нещо подобно“, добави Меркел.
Коментирайки дали е готова, както и по-рано, да претендира за канцлерския пост, Меркел посочи, че „на Германия й е нужна стабилност“. „Винаги съм казвала, че съм готова да служа на страната си още четири години. Сега опитът за сформиране на правителство не завърши с успех, но това не е повод да се отрека от моето решение“, поясни тя.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Британските власти не смятат, че ситуацията в Германия може да се отрази на Брекзит

РИА Новости: Британските власти не смятат, че ситуацията в Германия може да се отрази на Брекзит

20 Ноември 2017 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство не вижда причини, заради които днешната политическа ситуация може да се отрази негативно на преговорите между Обединеното кралство и ЕС за Брекзит. Това заяви пред РИА Новости представител на министерството по въпросите на Брекзит на Великобритания, в отговор на молба да коментира разминаването между позициите на британски източници на агенцията.
По-рано, източник близък до британското правителство е съобщил, че доколкото Германия се явява ключов играч в ЕС, включително в преговорите за Брекзит, в момента вниманието на германските политици е съсредоточено върху политическата ситуация в собствената им страна и това може да доведе до допълнително забавяне на преговорите, тъй като без Германия ЕС не може да съгласува никакво решение.
„Това е вътрешна работа на Германия и ние не виждаме причини, по които днешната ситуация може да повлияе на стремежа за значим прогрес на преговорите“, заяви представителят на британското ведомство, в отговор на молбата да изясни думите на предишния източник на РИА Новости.
„Преговорите преминават успешно и ние сме концентрирани върху това, да достигнем до най-изгодния договор за Великобритания и за ЕС“, отбеляза представителят на министерството.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Франк-Валтер Щайнмайер призова партиите да проявят готовност за единство

Die Zeit: Франк-Валтер Щайнмайер призова партиите да проявят готовност за единство

20 Ноември 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер призова германските партии за единство, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
„Съставянето на правителство винаги е процес, изпълнен с трудности. Задачата остава“, подчерта германският президент в рамките на пресконференция, свикана след срещата му с канцлера Ангела Меркел.
Щайнмайер припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, партиите носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може просто така да бъде върната обратно в ръцете на избирателите.
„Това е моментът, в който всички участници трябва да спрат и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство.
В следващите дни Щайнмайер ще проведе преговори с лидерите на партиите, участвали в сондажите за „ямайска“ коалиция.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мартин Шулц, председател на ГСДП: Не сме на разположение за голяма коалиция

Мартин Шулц, председател на ГСДП: Не сме на разположение за голяма коалиция

20 Ноември 2017 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц направи първото си изявление след провала на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция в Берлин между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. А присъдата – социалдемократите няма да участват в нова голяма коалиция, предава изданието Focus.
„Не сме на разположение за влизане в голяма коалиция“, заяви Мартин Шулц, потвърждавайки още веднъж позиция на партията, обявена след изборите за Бундестаг през септември.
„ХДС, ХСС и „Зелени“ поставиха страната в тежка ситуация. Смятаме, че е важно избирателите да могат да направят преоценка на създалото се положение“, бяха думите, с които лидерът на германските социалдемократи се застъпи за провеждането на нови избори в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Окончателно – ГСДП няма да участва в нова коалиция, призова за провеждането на нови избори

FAZ: Окончателно – ГСДП няма да участва в нова коалиция, призова за провеждането на нови избори

20 Ноември 2017 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. След провала на преговорите между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ за съставяне на „ямайска“ коалиция в Берлин, социалдемократите нарушиха мълчанието и потвърдиха, че няма да участват в ново правителство заедно с партията, водена от канцлера Ангела Меркел, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Решението на ръководството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е единодушно – в страната трябва да бъдат проведени нови избори. Така бе сложен край на надеждите за съставянето на „кенийска" коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), „Зелени“ и ГСДП. По-рано от редиците на „Зелени“ отхвърлиха възможността за участието си в правителство на малцинството, водено от Меркел. Сега единственият изход от внезапната политическа криза в Берлин е организирането на нови избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четвъртият мандат на Ангела Меркел е под въпрос след провала на коалиционните преговори в Берлин (ОБЗОР)

Четвъртият мандат на Ангела Меркел е под въпрос след провала на коалиционните преговори в Берлин (ОБЗОР)

20 Ноември 2017 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. В навечерието на вота Бундестаг през септември социолозите побързаха да заклеймят изборите като едни от най-скучните в следвоенната история на Германия. Още в първите дни след гласуването обаче стана ясно, че Берлин крие много изненади, които дадоха основание на мнозина да предположат, че Германия може да посрещне новата 2018 г. без правителство. Едва ли обаче тогава някой си представяше, че страната ще бъде тласната по пътя на политическа криза. Шокът дойде в нощта срещу понеделник, когато стана ясно, че надеждите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ са разбити на пух и прах.

Преговорите за новата правителствена коалиция в Германия бяха прекратени – свободните демократи (СвДП) на Кристиан Линднер се оттеглиха от консултациите в Берлин заради „липсата на доверие“ между потенциалните партньори за „ямайски“ съюз. „Не можем да носим отговорност за духа, който изпълва документите на правителствените консултации“, обясни ръководството на партията в профила си в социалната мрежа „Туитър“. „Бихме били принудени да се откажем от нашите основни принципи и от всичко, към което се стремим през последните години. Няма да подвеждаме нашите избиратели, поддържайки политически курс, в който не вярваме“, бе казано още в разпространеното съобщение.
Линднер обясни срива в консултациите с „отсъствието на доверие“ между партньорите, участващи в тях. Съгласно думите му, партиите не са постигнали консенсус в идеите за модернизация на Германия. „По-добре да не управляваме страната, отколкото да правим това по грешен начин. Днес, след седмици на преговори, ние имаме пред себе си списък с безбройни противоречия, открити въпроси и несъвместими цели“, подчерта младият лидер на свободните демократи.
Според Линднер противоречията между СвДП от една страна, и Съюза (ХДС/ХСС) от друга, в крайна сметка са се оказали непреодолими. В хода на консултациите от неделя са били предприети стъпи в обратна посока, тъй като са били поставени под съмнение по-рано постигнати компромисни решения, обясни свободният демократ.

Така Германия осъмна в политическа криза, която постави под въпрос четвъртия мандат на Ангела Меркел. Какви обаче са възможните сценарии за бъдещето на Германия? Един от възможните варианти за излизане от задънената улица остава формирането на правителството на малцинството, в което ще влязат Съюзът (ХДС/ХСС) и партията „Зелени“. Теоретически такава възможност съществува, но до този момент в следвоенната история на Германия подобно правителство не е заставало начело в Берлин.
И още нещо. След изненадващото решение на Свободната демократическа партия (СвДП) на Кристиан Линднер да се оттегли от преговорите за съставяне на новата коалиция в Берлин, от партията „Зелени“ изключиха възможността за формиране на правителство на малцинството.
„Германия трябва да има стабилно правителство и за такова е необходимо мнозинство в парламента“, подчерта Юрген Тритин, един от „зелените“ делегати в преговорите за „ямайска“ коалиция.
На свой ред един от лидерите на „Зелени“ – Катрин Гьоринг-Екард, изрази увереност, че създаването на правителствена коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) и СвДП е било възможно. Тя припомни, че партиите са постигнали компромисни решения по ключови въпроси като опазване на климата, селското стопанство и имиграцията, а по останалите точки позициите им са били много близки.
Създаването на „ямайска“ коалиция можеше да бъде мощен сигнал за избирателите, подчерта Гьоринг-Екард. Същевременно „зеленият“ политик изказа благодарности на канцлера Ангела Меркел за усилията й за създаване на коалиция и за готовността й към компромиси.
„Споразумението беше възможно – при наличието на добра воля“, заяви другият „зелен“ лидер Джем Йоздемир, допълвайки, че неговите съпартийци са били склонни на компромис до последната минута от преговорите.

Поне теоретично, след провала на преговорите за съставяне на правителство с участието на Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, в Германия все още има шанс за съставянето на коалиция, без да бъдат провеждани нови избори в страната.
След фиаското на „ямайския“ съюз, надеждите се за формиране на „кенийска“ коалиция, която да включва Съюза (ХДС/ХСС), „Зелени“ и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). За тази цел обаче ще бъде необходимо съгласието на партията, водена от Мартин Шулц. След изборите за Бундестаг през септември социалдемократите отказаха категорично участието си в още една коалиция, водена от Съюза (ХДС/ХСС). Предстои да бъде изяснено дали те са преосмислили позицията си, а решението ще бъде обявено на пресконференция в Берлин от лидера на партията Мартин Шулц.
След тежката нощ, в която Германия тръгна по пътя на политическа криза, от редиците на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) коментираха, че не са в състояние да си представят преговори с ГСДП. И все пак генералният секретар на партията Андреас Шойер заяви: „В тази ситуация не мога да разбера категоричния отказ на социалдемократите“ за водене на преговори с блока, воден от Меркел.

След гръмкото фиаско на междупартийните сондажи за съставяне на „ямайска“ коалиция в Берлин, провеждането на нови избори в Германия е най-вероятният сценарий. Но и пътят към тях също ще бъде труден – препятствията са заложени в Основния закон на страната.
Преди да се стигне до ново гласуване, трябва да бъде разпуснат Бундестагът. Един от начините това да се случи е гласуването на вот за доверие. Това бе сценарият при бившите канцлери Вили Бранд (ГСДП), Хелмут Кол (ХДС) и Герхард Шрьодер (ГСДП). Но за Ангела Меркел този път е блокиран.
Следователно остава само възможността за разпускане на парламента след канцлерски избори. Съгласно член 63 от Основния закон на ФРГ, ще възникне следният сценарий: президенът Франк-Валтер Щайнмайер ще предложи на Бундестага да избере Меркел за канцлер. Ако тя не успее да събере необходимото мнозинство, изборите може да бъдат повторени в рамките на 14-дневен срок. Ако и във втория кръг не спечели, в третия кръг на Меркел ще й бъде необходимо не абсолютно, а относително мнозинство. А такова едва ли ще бъде трудно да събере, предвид факта, че едва ли ще бъде издигнат друг кандидат за поста.
При подобна ситуация Щайнмайер има две възможности – да назначи Меркел за канцлер или да разпусне Бундестага. За решението президентът разполага със седемдневен срок. Ако той разпусне парламента, в рамките на 60 дни в Германия трябва да бъдат проведени нови избори.
Според настоящите проучвания на общественото мнение и след изборите няма да настъпят много промени. Математически вероятни са единствено „ямайска“ и голяма коалиция. Социолозите допускат обаче, че избирателите може да накажат четирите партии, които не постигнаха успех за съставянето на новото германско правителство. От редиците на Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“ се опасяват, че от новия вот дивидентите ще бъдат само за десните популисти. Другото опасение е, че новите избори може да създадат положение, в която дори ще бъде невъзможно създаването на голяма коалиция (Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП).
Следва да се отбележи обаче, че социологическите проучвания на общественото мнение, проведени след септемврийските избори за Бундестаг, показват, че гражданите на Германия биха предпочели да излязат отново до избирателните урни, пред това в Берлин отново да управлява голяма коалиция.

Първите парчета от пъзела, който ще разкрие картината на политическото бъдеще в страната, ще бъдат представени още в понеделник. Ключовата роля е на президента Франк-Валтер Щайнмайер. В следобедните часове на деня той ще обяви какви ще бъдат стъпките, които ще предприеме след провала на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС изрази увереност в „стабилността и приемствеността" на властта в Германия

AFP: ЕС изрази увереност в „стабилността и приемствеността" на властта в Германия

20 Ноември 2017 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз е уверен в „стабилността и приемствеността" на властта в Германия, въпреки разпадането на преговорите за формиране на коалиционно правителство, предава AFP.
„Ние сме уверени, че германският конституционен процес ще осигури основата за стабилност и приемственост – запазената марка на германската политика", заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, след като най-голямата икономика в Европа бе изправена пред перспективата за предсрочни избори за разрешаване на политическата криза.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Пресконференцията на Франк-Валтер Щайнмайер е насрочена за 15.30 часа

Die Zeit: Пресконференцията на Франк-Валтер Щайнмайер е насрочена за 15.30 часа

20 Ноември 2017 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. По данни на германските медии държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е приел канцлера Ангела Меркел за среща в двореца „Белвю“ точно в 12 часа (местно време), съобщава националният ежедневник Die Zeit.
Пресконференцията, на която германският президент ще обяви какви ще бъдат стъпките, които ще предприеме след провала на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин, е насрочена за 14.30 часа местно време (15.30 часа българско).
Заради срещата си с канцлера, Щайнмайер бе принуден да отмени планирано посещение в Северен Рейн-Вестфалия. След фиаското на преговорите за „ямайска“ коалиция в Берлин Щайнмайер има ключова роля. Той трябва да предложи на Бундестага кандидат за канцлерския пост в Германия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N-tv: След краха на „Ямайка“ – има ли шанс за съставянето на „кенийска“ коалиция в Берлин?

N-tv: След краха на „Ямайка“ – има ли шанс за съставянето на „кенийска“ коалиция в Берлин?

20 Ноември 2017 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Поне теоретично, след провала на преговорите за съставяне на правителство с участието на Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, в Германия все още има шанс за съставянето на коалиция, без да бъдат провеждани нови избори в страната, предава телевизионният канал N-tv.
След фиаското на „ямайския“ съюз, надеждите се за формиране на „кенийска“ коалиция, която да включва Съюза (ХДС/ХСС), „Зелени“ и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). За тази цел обаче ще бъде необходимо съгласието на партията, водена от Мартин Шулц. След изборите за Бундестаг през септември социалдемократите отказаха категорично участието си в още една коалиция, водена от Съюза (ХДС/ХСС). В следващите часове на понеделник предстои да бъде изяснено дали те са преосмислили позицията си.
След тежката нощ, в която Германия тръгна по пътя на политическа криза, от редиците на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) коментираха, че не са в състояние да си представят преговори с ГСДП. И все пак генералният секретар на партията Андреас Шойер заяви: „В тази ситуация не мога да разбера категоричния отказ на социалдемократите“ за водене на преговори с блока, воден от Меркел.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: В очакване на реакцията на германските социалдемократи – Мартин Шулц отмени свиканата пресконференция

Focus: В очакване на реакцията на германските социалдемократи – Мартин Шулц отмени свиканата пресконференция

20 Ноември 2017 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц отмени пресконференцията, на която трябваше да представи позицията на партията по създалата се патова ситуация в страната след оттеглянето на свободните демократи (СвДП) от преговорите за новото коалиционно правителство в Берлин, съобщава изданието Focus.
Шулц трябваше да направи изявление в 10 часа (местно време), но вместо това отложи пресконференцията за следобедните часове на понеделник. Вниманието на обществеността в Германия е насочено към социалдемократите, които може да изведат страната от политическата криза, към която бе тласната в нощта на понеделник. След изборите за Бундестаг през септември, лидерът на ГСДП изключи възможността за съставянето на нова голяма коалиция в Берлин. В следващите часове предстои да бъде изяснено дали социалдемократите са преосмислили позицията си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: „Зелени“ изключиха участието си в правителство на малцинството в Берлин

Deutsche Welle: „Зелени“ изключиха участието си в правителство на малцинството в Берлин

20 Ноември 2017 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изненадващото решение на Свободната демократическа партия (СвДП) на Кристиан Линднер да се оттегли от преговорите за съставяне на новата коалиция в Берлин, от партията „Зелени“ изключиха възможността за формиране на правителство на малцинството, съобщава медията Deutsche Welle.
„Германия трябва да има стабилно правителство и за такова е необходимо мнозинство в парламента“, подчерта Юрген Тритин, един от „зелените“ делегати в преговорите за „ямайска“ коалиция.
На свой ред един от лидерите на „Зелени“ – Катрин Гьоринг-Екард, изрази увереност, че създаването на правителствена коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) и СвДП е било възможно. Тя припомни, че партиите са постигнали компромисни решения по ключови въпроси като опазване на климата, селското стопанство и имиграцията, а по останалите точки позициите им са били много близки.
Създаването на „ямайска“ коалиция можеше да бъде мощен сигнал за избирателите, подчерта Гьоринг-Екард. Същевременно „зеленият“ политик изказа благодарности на канцлера Ангела Меркел за усилията й за създаване на коалиция и за готовността й към компромиси.
„Споразумението беше възможно – при наличието на добра воля“, заяви другият „зелен“ лидер Джем Йоздемир, допълвайки, че неговите съпартийци са били склонни на компромис до последната минута от преговорите.
По повод поведението на Линднер „зеленият“ политик Райнхард Бютикофер написа в своя профил в „Туитър“: „Той избра популистката агитация пред държавническата политическа отговорност“.
„Мисля, че свободните демократи са взели това решение преди три-четири дни“, заяви на свой ред Роберт Хабек, друг „зелен“ политик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: „Алтернатива за Германия“ поиска оставката на Ангела Меркел

Focus: „Алтернатива за Германия“ поиска оставката на Ангела Меркел

20 Ноември 2017 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. „Ангела Меркел се провали“. Това бе заключението на вицепредседателя на популистката „Алтернатива за Германия“ Александер Гауланд след тежката нощ, която тласна страната към политическа криза, отбелязва изданието Focus.
Гауланд поиска оставката на Меркел от канцлерския пост и не скри задоволството си, че партията „Зелени“ на Джем Йоздемир „няма да поеме отговорността за управлението“.
Фракционният лидер на „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел също изглежда доволна от провала на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция в Берлин. „Ще се радваме на нови избори“, бе съобщението, разпространено от Вайдел в сутрешните часове на понеделник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Политическата криза в Германия не е в наш интерес

Еманюел Макрон: Политическата криза в Германия не е в наш интерес

20 Ноември 2017 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Париж. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон изрази загриженост по повод създалата се патовата ситуация в Германия, след като Свободната демократическа партия (СвДП) на Кристиан Линднер се оттегли от преговорите за съставяне на новата коалиция в Берлин, предава AFP.
Френският президент подчерта, че „не е в наш интерес ситуацията (в Германия) да стане напрегната“.
„Това означава, че трябва да продължим напред", заяви Макрон от Елисейския дворец в Париж.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Свободните демократи на Кристиан Линднер се оттеглиха от преговорите за „ямайска“ коалиция в Берлин (ОБЗОР)

Свободните демократи на Кристиан Линднер се оттеглиха от преговорите за „ямайска“ коалиция в Берлин (ОБЗОР)

20 Ноември 2017 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преговорите за новата правителствена коалиция в Германия бяха прекратени – в ранните часове на понеделник свободните демократи (СвДП) на Кристиан Линднер се оттеглиха от консултациите в Берлин заради „липсата на доверие“ между потенциалните партньори за „ямайски“ съюз, в който влизаха още воденият от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) и „Зелените“ на Джем Йоздемир.
„Не можем да носим отговорност за духа, който изпълва документите на правителствените консултации“, обясни ръководството на партията в профила си в социалната мрежа „Туитър“. „Бихме били принудени да се откажем от нашите основни принципи и от всичко, към което се стремим през последните години. Няма да подвеждаме нашите избиратели, поддържайки политически курс, в който не вярваме“, бе казано още в разпространеното съобщение.
Линднер обясни срива в консултациите с „отсъствието на доверие“ между партньорите, участващи в тях. Съгласно думите му, партиите не са постигнали консенсус в идеите за модернизация на Германия. „По-добре да не управляваме страната, отколкото да правим това по грешен начин. Днес, след седмици на преговори, ние имаме пред себе си списък с безбройни противоречия, открити въпроси и несъвместими цели“, подчерта младият лидер на свободните демократи.
Според Линднер противоречията между СвДП от една страна, и Съюза (ХДС/ХСС) от друга, в крайна сметка са се оказали непреодолими. В хода на консултациите от неделя са били предприети стъпи в обратна посока, тъй като са били поставени под съмнение по-рано постигнати компромисни решения, обясни свободният демократ.

От партията „Зелени“ на Джем Йоздемир разкритикуваха остро решението на СвДП да се оттегли от преговорите за „ямайска“ коалиция. Прекратяването на сондажите е „тежък удар“ за компромиса, постигнат по отношение на политиката за опазване на климата и околната среда. Партията изрази притеснения от и без това „закъснялото“ решение за преустановяване на използването на електроенергия, добивана чрез употребата на въглища.
По повод поведението на Линднер „зеленият“ политик Райнхард Бютикофер написа в своя профил в „Туитър“: „Той избра популистката агитация пред държавническата политическа отговорност“.
„Мисля, че свободните демократи са взели това решение преди три-четири дни“, заяви на свой ред Роберт Хабек, друг „зелен“ политик.

Канцлерът Ангела Меркел (ХДС), която вероятно изживя най-тежкия момент в 12-годишното си управление, определи като „почти историческа“ нощта срещу понеделник. Разбира се, в думите й се съдържаше негативизъм – тя уточни, че решението на партията на Линднер е взето в момент, в който участниците в преговорите са се намирали на „път, на който можехме да постигнем споразумение“. Ето защо Меркел изрази съжаление за решението на свободните демократи, като същевременно подчерта, че уважава и приема действията им.

СвДП срещна критика и от редиците на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер. Действията на свободните демократи са „добре подготвена спонтанност“, подчерта заместник-генералния секретар на ХСС Юлия Кльокнер. Според нея би било в реда на нещата четирите партии да обявят фиаското на преговорите в рамките на съвместна пресконференция. Делегацията на СвДП обаче напусна преждевременно масата за преговори, без да дадат обяснения пред германското общество.
В малките часове на нощта „Левица“ настоя за организирането на нов вот. Това е „демократично подходящото последствие" след сриването на междупартийните преговори за съставяне на „ямайска коалиция“ в Берлин, подчертаха представители на партията.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.