НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Емилия Милкова, народен представител от ГЕРБ-Варна: В новия държавен бюджет са заложени повече средства за читалищните и регионалните библиотеки

Емилия Милкова, народен представител от ГЕРБ-Варна: В новия държавен бюджет са заложени повече средства за читалищните и регионалните библиотеки

20 Ноември 2017 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Варна. В новия държавен бюджет, който вече бе приет на първо четене, средствата за читалищните и регионалните библиотеки са увеличени с 14,5%. Това ще позволи от следващата година да се повишат заплатите на служителите и да се инвестира в обогатяването на библиотечните фондове, коментира варненският депутат от ГЕРБ д-р Емилия Милкова, която в приемния си ден се срещна с представители на читалище „Елин Пелин” в район „Младост” във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна.
Тя разясни, че в бюджет 2018 са заложени допълнително 10 млн. лв. за обществените библиотеки, като 8 млн. лв. от сумата са за читалищните, а останалата част – за регионалните библиотеки.
„Освен това, е предвидена възможност да се кандидатства за финансиране по програма за обновяване на библиотечните фондове, която е на стойност 1 млн. лв.”, изтъкна още Милкова.
Представителите на НЧ „Елин Пелин” я запознаха с необходимостта от ремонт на читалищната база. Емилия Милкова се ангажира да проучи възможностите за обезпечаване на ремонтните дейности чрез кандидатстване по проекти или програми, съобразно статута и собствеността на имота.
В разговор с народния представител бе направено предложение за законови промени, в резултат от които да се засили контролът върху дейността на читалищата по модела на отчетите, извършвани от общинските дружества. Емилия Милкова коментира в отговор, че в парламентарната комисия по културата и медиите, на която е член, има нагласа за провеждането на дискусия по проблемите на читалищата и обществените библиотеки с цел да бъдат инициирани законодателни промени.
„В резултат от направените вече изменения към Министерството на културата се създава електронен регистър на читалищата и библиотеките, който ще гарантира на гражданите бърз и лесен достъп до информация за легитимността на тези институции и дейността, която развиват”, посочи Емилия Милкова, която е дългогодишен директор на варненската библиотека „Пенчо Славейков”, член на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация, както и на Постоянната комисия „Обществени библиотеки” към Международната федерация на библиотечните асоциации.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.