НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Георг Краев: Охрид  е родното място на Кузман Шапкарев и то изиграва изключителна роля в неговото отношение към българското

Проф. Георг Краев: Охрид е родното място на Кузман Шапкарев и то изиграва изключителна роля в неговото отношение към българското

25 Ноември 2017 | 19:41 | Агенция "Фокус"
София. Охрид е родното място на Кузман Шапкарев и то изиграва изключителна роля в неговото отношение към българското. Това каза фолклористът проф. Георг Краев в интервю за Агенция „Фокус“ за големия фолклорист Кузман Шапкарев, за дейността му и приноса му към българския фолклор.
„Той е една от много големите личности на Българското възраждане. Един изключителен радетел за чудото, което се нарича български фолклор и за българския език. Кузман Шапкарев е роден на 1 февруари 1834 г. не къде да е, а в Охрид. Всъщност родното му място изиграва изключителна роля в неговото отношение към българското и особено по-късно, когато се среща в Струга с Миладиновци. Тогава неговата идея за събирането и съхраняването на чудесата на българския фолклор дава един невероятен резултат. След освобождението Кузман Шапкарев обикаля из България – Пловдив, Габрово – събира огромно количество материали. През 1891 г. с помощта на Министерството на просвещението и най-вече с личната на подкрепа на тогавашния министър проф. д-р Иван Шишманов, той успява да издаде един невероятен сборник – Сборника от български народни умотворения. Това е един сборник, който е събиран от човек, обладан от любов към своя народ“, обясни проф. Краве. По думите му особено важна е неговата статия, която е и първата книга, която той издава „Русалиите“. „Кузман Шапкарев днес за съжаление сме го позабравили. Това е по простата причина, че нашето отношение към онези събирачи на българщината не изучаваме в българското училище. Те се изучават само в университета и дейността на тези велики хора е позната на шепа учени. Няма онази потребна популярност, която заслужава този будител на българщината“, допълни проф. Краев.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георг Краев: Задължително Кузман Шапкарев трябва да влезе в учебниците

Проф. Георг Краев: Задължително Кузман Шапкарев трябва да влезе в учебниците

25 Ноември 2017 | 16:49 | Агенция "Фокус"
София. Задължително Кузман Шапкарев трябва да влезе в учебниците. Това каза фолклористът проф. Георг Краев в интервю за Агенция „Фокус“ за големия фолклорист Кузман Шапкарев, дейността му и приноса му към българския фолклор. „Вижте, в неговите сборници, има такива невероятни материали, такива страхотни и интересни приказки, невероятни песни, сънища, съновници. Няма нещо от българския фолклор, което да не е запечатано от Кузман Шапкарев. Разбира се, че трябва да влезе. Става въпрос дали тези, които ще го включат в учебниците, познават неговото дело. Какво точно ще включат, как ще го включат, как тези деца ще бъдат върнати към онова минало, което вече е изгоряло. Доста сложен е проблемът“, коментира проф. Краев. По отношение на твърдението на днешните македонци, че Кузман Шапкарев е техен книжовник, проф. Краев заяви, че той е бил чист българин. „Мисля, че е крайно време да престанем да делим нашето историческо минало на такова и онакова. Земите, в които живее Кузман Шапкарев, са с огромно българско население и всъщност целият му живот и творчество, ако го прочетем, си личи за какво иде реч – за българщина“, допълни той и подчерта, че "националното самосъзнание не идва от небето". „Всичко зависи първо от семейството. След това зависи как обучаваме децата си на българщина и как те умеят и да пазят опита на онези, които преди тях са бранели българщината. Самосъзнанието е сложна работа и не е лъжица за всяка уста. Самосъзнанието е сложна работа, която минава през различни исторически времена. По времето на социализма ние се учехме да бъдем интернационалисти, сега вече е време да се учим да бъдем качествени българи“, допълни проф. Краев.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елисавета Шапкарева: Прадядо ми Кузман Шапкарев е наследил интереса си към народното творчество от баща си - Атанас, който му е разказвал предания за миналото на Охрид

Елисавета Шапкарева: Прадядо ми Кузман Шапкарев е наследил интереса си към народното творчество от баща си - Атанас, който му е разказвал предания за миналото на Охрид

19 Ноември 2017 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. Кузман Шапкарев е наследил интереса към народното творчество от баща си - Атанас, който разказвал на сина си Кузман предания за миналото на Охрид, за св. Климент, приказки, гатанки, пословици и песни. Това каза правнучката на фолклориста Кузман Шапкарев и заместник-председател на Българското сдружение на родовете от Македония Елисавета Шапкарева в интервю за Агенция „Фокус“ за прадядо си, какъв човек е бил и какви трудности е срещал в живота си. По думите й разказаното станало извор на фолклорен материал, както Кузман Шапкарев отбелязва в т. І на забележителния си труд „Сборник от български народни умотворения“ (1891-1894). „Културата, която той проявява по-късно в книжовната си дейност, дължи преди всичко на самообразованието си. Учи и при вуйчо си Янаки Стрезов, който изиграва значителна роля за ориентирането му както към събиране на български народни песни, така и към учителската дейност. Той започва да събира фолклорни материали както под негово влияние, така и под влиянието на Димитър Миладинов, за чиято дъщеря е бил женен. Навсякъде, където учителства, Кузмн Шапкарев въвежда българския език и писмо. Освен учител и фолклорист, той е и деен журналист и дописник по просветни и обществени въпроси на цариградските издания „Цариградски вестник“, „Съветник“, „Гайда“, „Македония“, „Право“, „Българска пчела“, „Читалище“ и др., както и на в. „Дунавски лебед“, издаван от Раковски“, коментира Елисавета Шапкарева. Тя поясни, че дори през 1894 г. публикува извънредно интересния труд „По народната медицина и нейната номенклатура в Македония“. Тя посочи, че Кузман Шапкарев подчинява цялата си просветна, фолклористка, етнографска и лексикографска дейност на отстояване на българщината в Македония. „В своята „Автобиография” Шапкарев обстойно обяснява мотивите, за да се заеме с това дело: „…ако да беше било възможно да живея с векове, та да бих могъл да ги предам (събитията и делата) устно на потомците си във вид на предания, както някога правели предисторическите ни прадеди…”.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елисавета Шапкарева: Прадядо ми Кузман Шапкарев винаги се е определял като българин

Елисавета Шапкарева: Прадядо ми Кузман Шапкарев винаги се е определял като българин

19 Ноември 2017 | 16:43 | Агенция "Фокус"
София. Самият Кузман Шапкарев винаги се е определял като българин. Това каза правнучката на фолклориста Кузман Шапкарев и заместник-председател на Българското сдружение на родовете от Македония Елисавета Шапкарева, в интервю за Агенция „Фокус“ за прадядо си, какъв човек е бил и какви трудности е срещал в живота си. „Странно е, че в Република Македония все още определят Кузман Шапкарев като „македонски преродбеник, истакнат фолклорист, етнограф, публицист и учебникар“ и дори твърдят, че „На свој начин тој е зачетник на македонизмот““, коментира Шапкарева. По думите ѝ нейният прадядо винаги се е определял като българин. „Както казва: „Ние българите сме един народ, а нашето отечество е България. Още три неща трябва да любим и да крепим яко: първо - народността, второ – езикът, на който сме се родили и трето – пресветата християнска вяра”. В “Градиво за български речник” Кузман Шапкарев е за отстояване на българщината в Македония: “Ние, славяните в Македония, българи сме и такива желаем да останем. Нови кумове да ни прекръщават не искаме”. Това е неговият категоричен отговор на първите опити за създаване на македонски език и македонска нация“, коментира Елисавета Шапкарева. Тя поясни, че последният му завет преди смъртта му на 18 март 1909 г. е: “Мили мои, пазете българщината в Македония!”.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.