НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:24

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Всички пациенти, настанени във ВМА след катастрофите край с. Микре, вече са без опасност за живота

Всички пациенти, настанени във ВМА след катастрофите край с. Микре, вече са без опасност за живота

4 Януари 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Всички пациенти, настанени за лечение във Военномедицинска академия (ВМА) след пътно-транспортните произшествия, станали край с. Микре в края на миналата година, вече са без опасност за живота. Това съобщиха от пресцентъра на ВМА.
Общо четирима души – трима, пострадали тежко при инцидента на 17 ноември 2017 г. край с. Микре, и една жена - пострадала в катастрофа на следващия ден в близост до с. Сопот, бяха транспортирани във ВМА от болницата в Ловеч.
От вчера най-тежко пострадалата жена (66 г.) вече диша самостоятелно и на практика вече няма опасност за живота й. Тя постъпва в болницата с много тежки травми – на лицевия череп и на таза, претърпява няколко операции, като в момента състоянието й е стабилно. Предстои следващата седмица да бъде изведена от реанимация и преместена в Клиниката по травматология, където да продължи рехабилитацията й.
В Клиниката по травматология е и друга от пострадалите – 56-годишна жена, за която също се грижат рехабилитаторите. 74-годишният мъж, който бе приет с фрактура на таза, вече е изписан.
40-годишната жена, пострадала в катастрофа на 18 ноември 2017 г. край с. Сопот, също вече е без опасност за живота. Те беше транспортирана във ВМА с много тежка съчетана травма - черепно-мозъчна травма, травма на таза, фрактура на черепа, фрактура на мандибулата, много тежка гръдна травма. Преминава през редица операции, състоянието й е стабилно и в момента е настанена в Клиниката по травматология.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Диян Енчев, „Пирогов“: Останаха двама души от катастрофата край село Микре, които до края на следващата седмица също ще бъдат изписани

Проф. Диян Енчев, „Пирогов“: Останаха двама души от катастрофата край село Микре, които до края на следващата седмица също ще бъдат изписани

7 Декември 2017 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. Останаха двама души от катастрофата край село Микре, които до края на следващата седмица също ще бъдат изписани. Това каза на брифинг началникът на „Травматологичен комплекс“ и IV клиника по ортопедична травматология проф. д-р Диян Енчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички тежки тазови фрактури от катастрофата край село Микре минаха през травматологията на „Пирогов“. Средното оперативно време на тези операции беше 5 часа и половина. Един от пациентите, който беше опериран преди 10 дни беше с 9 часа и половина оперативна интервенция. Ние го изписахме в прекрасно здраве. Остават двама души, които в момента са на кинезитерапия и рехабилитация в клиниката и предполагам, че края на другата седмица ще бъдат изписани и вкъщи“, съобщи проф. Енчев.
Той коментира още, че НЗОК е отпуснала по-голям лимит на „Пирогов“. „Ние работим изключително добре в последните месеци и вероятно ще заработим повече пари и допълнителните материални стимулирания на служителите за октомври месец ще бъдат получени“, добави той.
Зам.-директорът на болницата проф. Николай Габровски посочи, че в „Пирогов“ е имало и продължава да има, а и се надява, че и в близко бъдеще ще има едни от най-добрите специалисти и екипи. „Ще продължи да бъде място, на което човек може да потърси помощ, независимо от ситуацията и часа на деня“, каза още той.
От брифинга стана ясно още, че недостигът на здравни кадри в ЕС е 1 млн.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УМБАЛСМ "Пирогов": Стабилизирано е състоянието на 2-те жени и 1 мъж, които пострадаха при катастрофата край с. Микре

УМБАЛСМ "Пирогов": Стабилизирано е състоянието на 2-те жени и 1 мъж, които пострадаха при катастрофата край с. Микре

1 Декември 2017 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. Стабилизирано е състоянието на 2-те жени и 1 мъж, които пострадаха при катастрофата край с. Микре на 17 ноември т.г. Те са настанени в травматологията на "Пирогов" с политравматични увреждания. И тримата пациенти имат тежки тазови фрактури и фрактури на крайниците. Това съобщиха от пресцентъра на болницата. След продължителни операции, които извърши проф. Диян Енчев, пострадалите бяха настанени в Централна реанимация. В момента и тримата са изведени от реанимация и са в пироговската травматология. Пациентите са контактни.
От здравното заведение припомнят, че 2 от пострадалите при катастрофата жени бяха докарани през нощта в "Пирогов". Няколко дни след това едната пострадала беше изписана от болницата. Междувременно двама от пострадалите - мъж и жена, които първоначално бяха настанени в болница "Лозенец", бяха преведени в УМБАЛСМ "Пирогов" с много тежки политравматични увреди. Така в момента в болницата лекуваме трима от пострадалит при тежката катастрофа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Григоров, БЧК: В проблема с войната по пътищата трябва да бъде въвлечено самото общество

Христо Григоров, БЧК: В проблема с войната по пътищата трябва да бъде въвлечено самото общество

22 Ноември 2017 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. В проблема с войната по пътищата трябва да бъде въвлечено самото общество. Това каза председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров в интервю за Агенция „Фокус“ за набирането на средства в подкрепа на незрящите хора от Перник, които пострадаха в тежката катастрофа край село Микре. По думите му, ако обществото не бъде въвлечено в проблема, нито една институция, нито един управляваща и нито една политическа партия не може да се справи с този проблем. Той отчете като важно обучението на шофьорите. „Преди една седмица чух една шега, че в България колите щели да бъдат продавани много по-евтини, защото ще ги продават без мигачи. Тръгнете по пътя да видите за какво става дума. Каква е причината за катастрофите? Тя е дълбоко в нас, тя е във всеки един човек. Да, инфраструктурата не е най-добрата, но тя не е основната причина. Основната причина сме ние. Нашето собствено аз балансирано ли е? Спокойно ли е? Уравновесено ли е? Това са въпросите, които трябва да бъдат поставени пред обществото и то да си отговори на тях, за да започне да коригира своето поведение“, коментира Христо Григоров. Според него това ще стане чрез обединението на институциите, на неправителствения сектор, за да може всички заедно да стигнем до тази мечтана цел, а именно да тушираме и намалим войната по пътищата. „Нямаме повече право да губим млади хора по пътищата“, заяви Христо Григоров. Той посочи, че всеки един от нас, сядайки зад волана, има отговорност не само за себе си, а за тези, които вози и към тези, които са пътя.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Григоров, БЧК: Събраните средства за пострадалите при катастрофата край Микре ще бъдат използвани за тяхното възстановяване – длъжни сме да им помогнем

Христо Григоров, БЧК: Събраните средства за пострадалите при катастрофата край Микре ще бъдат използвани за тяхното възстановяване – длъжни сме да им помогнем

22 Ноември 2017 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. Събраните средства за пострадалите при катастрофата край Микре ще бъдат използвани за тяхното възстановяване – длъжни сме да им помогнем. Това каза председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров в интервю за Агенция „Фокус“ за набирането на средства в подкрепа на незрящите хора от Перник, които пострадаха в тежката катастрофа край село Микре. „Това са възрастни хора, нашите родители, баби и дядовци. Това са хората, които са строили тази държава, които са ни отгледали и ние сме длъжни да им помогнем в този тежък момент“, посочи Христо Григоров. Той изрази убедеността си, че българинът ще отвори своето сърце и ще помогне на тези хора. „Много от тези хора са в много тежко състояние и ще трябва доста дълго време да се лекуват. Именно за това ние отправихме този призив към всички, за да може с паричките, които ще съберем да им помогнем“, каза председателят на БЧК. „Много сериозни институции се заехме да съберем пари и да помогнем на тези хора. Вярвам, че ще направим всичко възможно да направим това, което трябва“, посочи Христо Григоров. Той обърна внимание, че банковата сметка е публикувана на интернет страниците на БЧК, на Министерство на здравеопазването и на Община Перник.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: С едноминутно мълчание в памет на загиналите край село Микре започна извънредното заседание на Общински съвет

Перник: С едноминутно мълчание в памет на загиналите край село Микре започна извънредното заседание на Общински съвет

21 Ноември 2017 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Перник. С едноминутно мълчание в памет на загиналите край село Микре започна извънредното заседание на Общински съвет Перник, съобщиха от пресцентъра на Община Перник. Дневният ред бе с една единствена точка: откриване процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Обществен превоз на пътници по автобусни линии по утвърдените Общинска, Областна и Републиканска транспортни схеми по обособени позиции“. Решението беше взето с пълно мнозинство. От страна на опозицията нямаше дебати и беше приветствено решението на кмета Вяра Церовска да мине през Общинския съвет обществената поръчка.
„Мисля че първата крачка назад я направих аз с това обществената поръчка да мине през Общинския съвет. Това решение не е решение само за един мандат, нито за един кмет. Това е решение за гражданите на Перник. Управляващите се менят, превозът си остава и хората имат нужда да бъдат спокойни и сигурни, колкото се може повече в това как да пътува те, техните родители и децата на Перник. Той трябва да бъде екологично чист, да бъде навременен, да бъде възможно по-добър. В това съм убедена, че ще бъде и спокойствие за превозвачите, защото ще има даде и време и възможност да се приготвят да бъдат полезни на гражданите на Перник в близкия период“, каза кметът Вяра Церовска.
По думите й обществената поръчка ще бъде направена с участието на общински съветници, представители на сдружението на превозвачите на национално ниво, за да не възникват съмнения, защото всичко трябва да бъде прозрачно и трябва да донесе спокойствие за превозвачите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БЧК обявава банкова сметка в помощ на пострадалите при тежката катастрофа край ловешкото село Микре

БЧК обявава банкова сметка в помощ на пострадалите при тежката катастрофа край ловешкото село Микре

21 Ноември 2017 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Перник. В деня на големия християнски празник Въведение Богородично БЧК обяви банкова сметка за набиране на финансови средства в подкрепа на незрящите граждани от град Перник, пострадали при тежката пътна злополука край ловешкото село Микре,съобщиха от пресцентъра на БЧК. Набраните средства ще бъдат предоставени за лечение и възстановяване на пострадалите.
Български Червен кръст
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
IBAN: BG64UNCR9660 1010 6880 21
BIC: UNCRBGSF
Фонд „Милосърдие“
За пострадалите незрящи граждани на Перник при пътния инцидент край с. Микре, Ловешко

Банковата сметка е публикувана на интернет страниците на БЧК, на Министерство на здравеопазването и на Община Перник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Открита е дарителска сметка за пострадалите незрящи граждани при пътния инцидент край ловешкото село Микре

Перник: Открита е дарителска сметка за пострадалите незрящи граждани при пътния инцидент край ловешкото село Микре

20 Ноември 2017 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Перник. Открита е дарителска сметка за пострадалите незрящи граждани при пътния инцидент край ловешкото село Микре, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.
Сметката е:
Български червен кръст
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
IBAN: BG64UNCR9660 1010 6880 21
BIC: UNCRBGSF

„Фокус” припомня:
9 души загинаха, а 19 бяха ранени при тежка катастрофа между автобус и камион на пътя София - Варна в района на ловешкото село Микре. Сигнал за инцидента е подаден към 12.50 часа. В автобуса са пътували незрящи от Перник и региона, които са се прибирали от екскурзия в Дряново и Елена. По първоначални данни автобусът внезапно се е появил в насрещното платно и е причинил катастрофата. Пострадалите при катастрофата са транспортирани за лечение в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч, ВМА – Плевен, болница „Лозенец“ – София, ВМА – София.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Предстоят оперативни интервенции на тримата хоспитализирани във ВМА след катастрофата край ловешкото село Микре

София: Предстоят оперативни интервенции на тримата хоспитализирани във ВМА след катастрофата край ловешкото село Микре

20 Ноември 2017 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. 66-годишната жена, пострадала най-тежко при катастрофата на 17 ноември край ловешкото село Микре, е в тежко стабилизирано състояние, но все още с опасност за живота й. Това съобщиха от пресцентъра на Военномедицинска академия, където е хоспитализирана жената. Останалите двама пациенти – мъж и жена, също пострадали при катастрофата, са в стабилно състояние. И на тримата им предстоят оперативни интервенции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник почете паметта на загиналите в тежката катастрофа край ловешкото село Микре

Перник почете паметта на загиналите в тежката катастрофа край ловешкото село Микре

20 Ноември 2017 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Перник. Перник почете паметта на загиналите в тежката катастрофа край ловешкото село Микре, съобщиха от пресцентъра на Община Перник. „Нека се молим за душите на нашите съграждани, а на нас живите Господ да ни даде здрав разум, за да не съжаляваме за действията си“, каза отец Борис на литургията в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски“ в памет на загиналите. На църковния ритуал присъства кметът Вяра Церовска и екипът й, народният представител д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов, председателите на националното и местно ръководство на Съюза на слепите Васил Долапчиев и Асен Алтънов, както и десетки граждани и журналисти.
Кметът Вяра Церовска изрази дълбоките си съболезнования към близките и роднините на загиналите в тежката катастрофа край Ловеч. Тя не скри ужаса, който е видяла. Перник е почернен, днешният ден е обявен за траур на територията на общината, отменени са всички увеселителни мероприятия и тържества. „Все още не мога да приема загубата на нашите невинни съграждани. От първия момент, в които разбрахме за трагедията, ние се включихме и се опитваме да помогнем с отношение и да бъдем до тях. Лично отидох в ловешката болница и заварих пострадалите преди да бъдат транспортирани. Говорих с тях, говорих с част от близките им“, с тези думи изрази тъгата си кметът.
Придвижването на телата стана чрез пернишките траурни агенции, които проявиха съпричастност към трагедия на своите съграждани. Община Перник обезпечи погребенията и ще бъде отпусната еднократна помощ по 325 лв. на почернените семейства. „Днес ще открием банкова сметка към БЧК и ще я дадем на медиите, за да се стигне до всички, които имат отношение и искат да помогнат на пострадалите, тъй като процесът на възстановяване ще бъде дълъг и сложен“, каза още Вяра Церовска.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обявен е ден на траур в Перник в памет на загиналите при тежката катастрофа край ловешкото село Микре

Обявен е ден на траур в Перник в памет на загиналите при тежката катастрофа край ловешкото село Микре

20 Ноември 2017 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Перник. Кметът на Перник Вяра Церовска обяви ден на траур на територията на община Перник в памет на загиналите в тежката катастрофа край ловешкото село Микре. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В тази връзка е забранено провеждането на увеселителни мероприятия, тържества и весели ритуали за периода от 8.00 до 24.00 часа днес. На територията на общината националните и общинските знамена ще бъдат спуснати наполовина.
От 9.00 часа тази сутрин в централния храм "Св. Иван Рилски" ще бъде отслужена литургия в памет на загиналите в катастрофата край Микре. На литургията ще присъства кметът Вяра Церовска и нейният екип, както и много граждани, които ще отдадат почит към загиналите 9 жители на Перник.
Кметът Вяра Церовска изразява своите дълбоки съболезнования към близките на загиналите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: На 20 ноември в града ще бъде отслужена литургия в памет на загиналите в катастрофата край ловешкото село Микре

Перник: На 20 ноември в града ще бъде отслужена литургия в памет на загиналите в катастрофата край ловешкото село Микре

19 Ноември 2017 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Перник. В Перник ще бъде отслужена литургия в памет на загиналите в ужасяващата катастрофа край ловешкото село Микре, съобщиха от пресцентъра на Община Перник. Църковният ритуал ще бъде на 20 ноември от 9.00 часа в централния храм "Св. Иван Рилски".
На литургията ще присъства кметът Вяра Церовска и нейният екип, както и много граждани, които ще отдадат почит към загиналите 9 перничани, които загубиха живота си в нелепия инцидент, този петък, край село Микре.
20 ноември е обявен и за ден на траур на територията на Община Перник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: В района на Ябланица във вторник ще положим пилотно шумяща маркировка

Министър Николай Нанков: В района на Ябланица във вторник ще положим пилотно шумяща маркировка

19 Ноември 2017 | 16:05 | Агенция "Фокус"
София. В района на Ябланица вторник пилотно ще положим шумяща маркировка. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг в Министерския съвет след среща при премиера Бойко Борисов във връзка със зачестилите катастрофи в участъка Ловеч-Ябланица, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Автомагистрала „Хемус“ е едно от основните решения не само като икономически и социални ползи за Северна България, но и от гледна точка на пътната безопасност. Затова стартирахме още тази година 9,3 км от Ябланица до разклона за Тетевен. Проектираме и останалите 50 км до разклона Ловеч-Плевен, за да можем до година да стартираме с обществената поръчка за избор на строител и 2018-2019 г. в този участък автомагистрала „Хемус“ да започнем с реално физическо изпълнение. Да облекчим веднъж трафика и втори път да създадем необходимите условия за сигурно, безопасно и бързо преминаване през ловешка и плевенска област по направлението София-Варна и София-Русе“, коментира Нанков. По думите му основната презумпция и функционална характеристика на ТОЛ системата е да се даде справедлив модел да се генерират достатъчно ресурси за подобряване качеството на републиканските пътища и основно с фокус върху пътната безопасност. „Тя ще даде възможност и да имаме в реално време изключително добър контрол и на лекотоварни, но и на тежкотоварния трафик, включително с въвеждането и монтирането на трафик камери ще можем да отчитаме и средна скорост на преминаване по автомагистралните участъци. Нашата основна цел, освен довършването на автомагистрала „Хемус“, е 2018 г. да имаме изградена функционираща ТОЛ система, което ще има и добавена стойност от гледна точка и на пътната безопасност и сигурността на движение и преминаване“, допълни той и уточни, че отделно от това настоящият участък не се нуждае от допълнително обезопасяване. „Изключвам една малка отсечка от „Хемус“ в посока Варна, в района на Ябланица, още във вторник, съобразено с метеорологичните условия, ще положим пилотно напречна хоризонтална маркировка (т.нар. шумяща маркировка). Така ще може да подобрим безопасността и да се намалят случаите като снощния инцидент със заспал шофьор на тежкотоварен автомобил, който предизвика ПТП“, каза още Николай Нанков.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: 500 000 лв. само тази година са инвестирани в пътния участък Ловеч-Ябланица

Министър Николай Нанков: 500 000 лв. само тази година са инвестирани в пътния участък Ловеч-Ябланица

19 Ноември 2017 | 15:20 | Агенция "Фокус"
София. 500 000 лв. само тази година са инвестирани в пътния участък Ловеч-Ябланица. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг в Министерския съвет след среща при премиера Бойко Борисов във връзка със зачестилите катастрофи в участъка Ловеч-Ябланица, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Контролните механизми, които и понастоящем функционират, по никакъв начин не можем да кажем, че не са ефективни, напротив. Но забелязвам обратна пропорционалност между качеството на пътната инфраструктура и честотата на ПТП. Пътят София-Варна, в участъка на област Ловеч, от село Сопот до разклона Ловеч-Троян-с. Ябланица, е основно ремонтиран през 2015 г. Това е един от най-добрите републикански пътища в страната от гледна точка на пътна безопасност и инфраструктура. Само тази година за полагане на маркировка, ограничителни системи, мантинели, знаци, за изчистване на храсти, дерета, по-добра видимост на пътя, са инвестирани 500 000 лв.“, коментира Нанков и уточни, че за тези години, в които има по-добро качество на пътя, са повишени и то с проценти, дори в пъти, тежките пътнотранспортни произшествия, включително и жертвите. „Още не са приключили следствените действия, но в тези хипотези се говори наистина за човешка грешка, неправилни изпреварвания на наистина пътна инфраструктура, която отговаря на всички съвременни изисквания, специално в този участък. Трябва да си дадем ясна сметка, че тук все пак говорим за републикански път през последните 15 години и трафикът по него е нараснал с над 70%, а тежкотоварният почти три пъти, което е един от факторите да ни дава основание денонощно да форсираме и да работим с максимални усилия за бързото стартиране на реалната реализация на автомагистрала „Хемус“, каза още Николай Нанков.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Младен Маринов: Водачите, извършили тежко пътно нарушение, ще се извеждат от автомобилния поток и наказват в най-близкото районно управление

Гл. комисар Младен Маринов: Водачите, извършили тежко пътно нарушение, ще се извеждат от автомобилния поток и наказват в най-близкото районно управление

19 Ноември 2017 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Разпоредил съм от днес водачите, които са извършили тежко пътно нарушение да се извеждат от автомобилния поток и да се наказват в най-близкото районно управление. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, на брифинг в Министерския съвет, след среща при премиера Бойко Борисов във връзка със зачестилите катастрофи в участъка Ловеч-Ябланица, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Снощи с министър Радев бяхме на място на трите инцидента в трасето към Ловеч. Идеята беше да проверим на място дали има нещо, което не сме направили, дали нещо липсва по инфраструктурата на пътното съоръжение. Установихме, че пътното съоръжение е направено по европейски стандарт с ясно видима маркировка, трасирано със светлоотразителни знаци и мантинели, абсолютно всичко, което е необходимо, е извършено. Към този момент през 20 км имаше пост на полицията, по цялото трасе и въпреки всичко се оказа, че това не е достатъчно и пак се случи пътнотранспортно произшествие с човешки жертви“, коментира Маринов. По думите му в името на човешкия живот ще се предприемат още по-рестриктивни мерки към нарушителите на Закона за движение по пътищата.
„Анализът за тези пътнотранспортни произшествия показа, че те са се случили единствено и само от грубо незачитане на Закона за движение по пътищата от водачите. В тази връзка съм разпоредил и от днес ще се изпълнява при констатирано тежко нарушение на Закона за движение по пътищата водачите да се извеждат от автомобилния поток и наказанията да се налагат в най-близкото районно управление на МВР“, допълни главният секретар и уточни, че в извън населени места може да не е толкова близко. „Призивът ми е, ако искате да стигнете на време, не нарушавайте правилника. В противен случай ще бъде необходимо да посетите районното управление, което е в този участък“, каза още гл. комисар Младен Маринов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Увеличихме два пъти глобите за превишена скорост и се опитваме максимално да подобрим работата си, за да стигат до нарушителите

Министър Валентин Радев: Увеличихме два пъти глобите за превишена скорост и се опитваме максимално да подобрим работата си, за да стигат до нарушителите

19 Ноември 2017 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Всички граждани знаят, че увеличихме два пъти глобите за превишена скорост. Опитваме се максимално да подобрим работата си, за да стигат глобите до гражданите. Това каза вътрешният министър Валентин Радев на брифинг след извънредната среща в Министерски съвет заради зачестилите катастрофи в отсечката Ловеч-Ябланица, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Промени са направени, но не се спазват правилата. Обръщам се към всички граждани, като министър на вътрешните работи, отговорен пряко за нарушителите и наказанията, които се налагат“, заяви той. „Всеки трябва да бъде отговорен на пътя. Качвайки се в автомобила си да знае, че освен собствения си живот и на тези с него, застрашава и другите“, посочи вътрешният министър. „Надяваме се и много вярваме, че всички неща, които ще бъдат казани ще стигнат до гражданите и всички ще вземем мерки. До Нова година, а и след това, да намерим натиска върху произшествията и върху нарушителите“, коментира Валентин Радев. „Ще се опитаме да въведем и по-драстични мерки, от досегашните. И сега записаното в Закона за движение по пътищата и в другите нормативни документи има гаранции, че ако се спазва няма да такава ситуация по пътищата“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: МВР ще предостави статистика за опасни участъци от пътища, където да бъдат направени подобрения

Министър Валентин Радев: МВР ще предостави статистика за опасни участъци от пътища, където да бъдат направени подобрения

19 Ноември 2017 | 14:40 | Агенция "Фокус"
София. МВР ще направи предписание за опасни участъци от пътища, какъвто е и този участък, близо до Ловеч. Такива места има на 66-ти км на магистрала „Марица“ и на други места, където знаем, че се случват повече катастрофи. Това каза вътрешният министър Валентин Радев на брифинг след извънредната среща в Министерски съвет заради зачестилите катастрофи в отсечката Ловеч-Ябланица, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „МВР ще предостави на другите министерства статистиката. Там да бъдат направени подобрения на пътищата“, заяви той. „Дали с релефна маркировка или с други неща. Дори ако трябва и препроектиране на пътищата, за да избегнем обективни причини за пътно-транспортни произшествия. Ако трябва да се направят промени в законодателството“, посочи министърът. „От 1000 в България жертвите по пътищата намаляха до близо 600. След това се увеличиха малко. От една година наблюдаваме тенденция, сравнявайки днешния ден със същия ден от миналата година, 50-60 са по-малко убитите. Опитваме се да натискаме надолу това число, да няма толкова жертви, но това е статистиката“, обясни Валентин Радев. „Направени бяха промени в законодателството, очакваме подобрение в края на годината. Промените в Закона за движение по пътищата и Закона за МВР малко бавно, но да окажат своето влияние това число да намалява, жертвите по пътищата да не са толкова, да достигнем нивата до 600, ако може и надолу“, допълни той. „До 2020 година трябва да стигнем до половината от смъртните случаи, да се изравним с числата от Европа“, уточни вътрешният министър. „И премиерът, и всички ние изказваме съболезнования на близките на всички, които загинаха там“, заяви Валентин Радев. „С много тревога и загриженост говорихме и за последствията, за жертвите, за ранените, за икономическите последствия. Говорихме и за мерките, които ще вземем във всички области“, обясни той. „Всеки министър и главният секретар на МВР докладваха какво може да се направи, как може да продължи в добра посока работата на институциите, за да намалим натиска върху нарушителите, за да няма такива случаи“, каза още вътрешният министър.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Агенция „Фокус“ излъчва на живо във „Фейсбук“ брифинга след извънредната среща в Министерски съвет за зачестилите катастрофи в отсечката Ловеч - Ябланица

Агенция „Фокус“ излъчва на живо във „Фейсбук“ брифинга след извънредната среща в Министерски съвет за зачестилите катастрофи в отсечката Ловеч - Ябланица

19 Ноември 2017 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Фокус“ излъчва на живо във „Фейсбук“ брифинга след извънредната среща в Министерски съвет за зачестилите катастрофи в отсечката Ловеч – Ябланица.
Видеото може да гледате на живо в страницата на ИА „Фокус“ във „Фейсбук“ тук
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Днес ще бъдат транспортирани телата на загиналите в тежката катастрофа край село Микре

Перник: Днес ще бъдат транспортирани телата на загиналите в тежката катастрофа край село Микре

19 Ноември 2017 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Перник. Днес докарват телата на загиналите в тежката катастрофа край село Микре. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. Придвижването се организира от пернишките траурни агенции, които проявиха съпричастност към трагедия на своите съграждани. Община Перник ще обезпечи погребенията и ще бъде отпусната еднократна помощ по 325 лв. на почернените семейства.
В деня на траура - 20 ноември, ще бъдат погребенията на загиналите в нелепия пътно-транспортен инцидент.
Перник е почернен, отменени са всички увеселителни мероприятия, тържества и весели ритуали за периода от 8 до 24 часа в понеделник. На територията на общината националните и общинските знамена ще бъдат спуснати наполовина.
Тази жестока драма разтърси Перник. Всички сме в шок! Не можем да приемем загубата на нашите невинни съграждани. Никога не съм преживявала подобно нещо! Тази жестока катастрофа е трудна за осмисляне! - с тези думи изрази тъгата си кметът Вяра Церовска.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Важно е да се засили видеоконтролът по пътищата, защото страхът идва от неприятностите, които ще имаш с контролните органи

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Важно е да се засили видеоконтролът по пътищата, защото страхът идва от неприятностите, които ще имаш с контролните органи

19 Ноември 2017 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Важно е да се засили видеоконтролът по пътищата, защото страхът идва от неприятностите, които ще имаш с контролните органи. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред журналисти в Боровец, след Националния форум на Предприемачи ГЕРБ „За стабилна държава и развита икономика“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всеки един от нас да знае, когато излиза на пътя, че не само трябва да мисли за себе си, а за тези които вози и участват в движението. Най-важното е, че българският водач някой път подценява ситуацията. В момента вече сме в един зимен сезон, даденото моторно превозно средство дали е достатъчно изправно, само те могат да гарантират. Разбира се, всеки един от нас, нека, когато се качва в автомобила си да знае, че трябва да кара със съответните ограничения, което е гаранция за намаляване на тази трагична и тежка статистика. Не бих искал да търся вината в институциите във момента, въпреки че някои от тези служители, които са карали, имат съответните лицензи и фирми, които са със съответната документация, дали изпълват със съдържание всичките си изисквания, които трябва да имат към съответните водачи, които те наемат на работа“, коментира Цветанов. По думите му при инцидента с деветте жертви в района на село Микре шофьорът е изпреварил и е навлязъл в насрещното движение без да има възможност да го направи с толкова много хора и с такъв автомобил. „Тук трябва да има и много информационни кампании. Мога да кажа, че много усилия полагах като вицепремиер и министър на вътрешните работи, когато бях, защото знаех, че това е кауза и тогава ангажирахме много известни публични личности, които да участват в информационните кампании. Тогава всъщност намалихме от 1000-1100 на 600 – нива, които за съжаление започнахме да правим отстъпление и за последните години тази статистика почва да се връща в негативната си тенденция. Убеден съм, че с общи усилия и с нивото на компетентност и отговорност на всеки един водач ние трябва да допринасяме за това“, допълни Цветанов и призова шофьорите да не бъдат агресивни на пътя. „Нека да знаем, че това, че ще изпревариш една кола, не означава, че ще стигнеш с 5 минути по-рано. Може да не стигнеш въобще до мястото, за което си тръгнал. А по този начин излагаш на риск и опасност живота на всички участници в движението. Държавата това, което може да направи, е да подобрява инфраструктурата, да се изграждат магистрали, защото знаете, че по статистика в световен мащаб на там жертвите са най-малко. Важно е видеоконтролът да бъде засилен и на интегриран подход, за да може всеки един участник в движението да бъде санкциониран и това да е една от възпитателните мерки, които могат да бъдат приложени. Знаете, че българинът, когато излезе по европейските пътища става много по-дисциплиниран, защото страхът и потискането идват от неприятностите, които ще имаш с контролните органи. Затова нека да имат просто повече отговорност всеки един, който кара“, каза още Цветан Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов свиква среща в Министерски съвет за зачестилите катастрофи в отсечката Ловеч - Ябланица

Премиерът Бойко Борисов свиква среща в Министерски съвет за зачестилите катастрофи в отсечката Ловеч - Ябланица

19 Ноември 2017 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Заради зачестилите пътнотранспортни произшествия в отсечката Ловеч - Ябланица министър-председателят Бойко Борисов свиква среща, на която да му докладват мерки и предложения за намаляването им. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На извънредното съвещание ще присъстват министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В обсъжданията ще участват още главният секретар на МВР Младен Маринов, директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски, както и представители на ДАИ и АПИ.
За последните години пътнотранспортните произшествия в този участък са стотици. Единственият начин „триъгълника на смъртта“ да се премахне е спешното изграждане на магистрала „Хемус“ от Ябланица към Ловеч. Но докато стане това, премиерът Борисов ще настоява за повече камери и полицейски патрули, за се избегнат жестоките катастрофи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: Необходимо е застрахователите да помогнат на пострадалите от катастрофата край село Микре, дори преди да се установи причината

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: Необходимо е застрахователите да помогнат на пострадалите от катастрофата край село Микре, дори преди да се установи причината

19 Ноември 2017 | 00:56 | Агенция "Фокус"
София. В този момент е много необходимо, дори и преди да се установи каква е причината за произшествието, тези, които са застраховали автобуса да помогнат сериозно на пострадалите. Това каза в интервю за Агенция “Фокус“ експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев за катастрофата в района на ловешкото село Микре, в която загинаха 9 души. „Да им помогнат първоначално с някакви конкретни суми преди да се стигне до окончателните обезщетения. С оглед да подпомогнат лечението на пострадалите и хората, които са роднини на загиналите“, посочи той. „При всички случаи вероятно има гражданска застраховка и застраховка за седящите места, както всеки един автобус. Те могат да покрият щетите, ще се изплатят някакви обезщетения, но нямам представа какви биха могли да бъдат те“, обясни Алекси Стратиев
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: Ако коланите в катастрофиралия автобус край село Микре са били поставени, жертвите щяха да бъдат по-малко

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: Ако коланите в катастрофиралия автобус край село Микре са били поставени, жертвите щяха да бъдат по-малко

18 Ноември 2017 | 18:08 | Агенция "Фокус"
София. Катастрофиралият край Микре автобус ми се вижда сравнително нов и предполагам, че е имал колани. Ако е имал такива и са били поставени, жертвите щяха да бъдат много по-малко. Това каза в интервю за Агенция “Фокус“ експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев за катастрофата в района на ловешкото село Микре, в която загинаха 9 души. „Едно от задълженията на водача е да превозва безопасно пътниците, което касае и автобусите. Той би трябвало да предупреди пътниците ако има колани да ги поставят“, заяви той. „Значението на предпазния колан е огромно, особено в такива тежки катастрофи. При всички случаи с колан ще има наранявания, но не с фатален изход“, обясни Алекси Стратиев. „Друг е въпросът, че законът не задължава онези автомобили и най-вече автобуси, които нямат предпазни колани, да имат колани. Това е правилно, тъй като при производството по един начин се закрепват тези колани, едно допълнително поставяне ще бъде грешно. Проблемът е използването“, допълни той.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: За курса на катастрофиралия автобус край Микре не е подадена заявка за такъв превоз, възможно е да има и по-груби нарушения

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: За курса на катастрофиралия автобус край Микре не е подадена заявка за такъв превоз, възможно е да има и по-груби нарушения

18 Ноември 2017 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. Преди месец водачът е возил повече пътници, отколкото е допустимо. За конкретния курс не са подали заявка за извършване на такъв случаен превоз. Това малко или много бяга от правилата и е възможно да има други по-груби нарушения. Това каза в интервю за Агенция “Фокус“ експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев за катастрофата в района на ловешкото село Микре, в която загинаха 9 души. “Според мен контролът не е достатъчно строг. Има доста пропуски в работата на автобусните водачи и цялата организация по техния контрол“, заяви той. „В случая с вчерашната трагедия в района на Микре също ми се виждат пропуски. Дано не са значими“, коментира Алекси Стратиев. „В много случаи самите водачи не спазват правилата. Това донякъде се обяснява с факта, че трудно се намират шофьори, които имат необходимата дисциплина да поемат тази отговорна работа“, обясни той.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: Има човешка грешка при катастрофата в района на село Микре

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: Има човешка грешка при катастрофата в района на село Микре

18 Ноември 2017 | 16:27 | Агенция "Фокус"
София. Трудно е да се гадае дали водачът е заспал, дали е бил в добро здравословно състояние, дали нещо друго му е попречило, за да влезе в насрещното движение. При всички случаи има човешка грешка. Това каза в интервю за Агенция “Фокус“ експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев за катастрофата в района на ловешкото село Микре, в която загинаха 9 души. „Доколкото разбирам от медиите автобусът е навлязъл в насрещното движение. Ударът е бил жесток, последиците също“, посочи той. „Надявам се органите за разследване да открият причината за пътно-транспортното произшествие. По телевизията виждам, че автобусът е сравнително нов. Надявам се да няма техническа неизправност“, коментира Стратиев. „Явно има човешка грешка-било при проектиране, създаване на организация на движението в участъка или от водача. Това трябва да се намери от органите, разследващи произшествието“, заяви Алекси Стратиев. „Правилата за движение са еднакви за всички пътища. Стига да се спазват, много от катастрофите не биха се случили. Всеки водач трябва да разбере, че написаните правила касаят всички участници в движението“, обясни той. „Основно в пътното движение е спазването на правилата от всички участници, независимо дали са пешеходци, водачи или пътници, за да не се стига до такива трагични инциденти“, каза още Алекси Стратиев.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Общината организира транспорта и погребенията на загиналите в тежката катастрофа край Ловеч

Перник: Общината организира транспорта и погребенията на загиналите в тежката катастрофа край Ловеч

18 Ноември 2017 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Перник. Общината организира транспорта на загиналите в тежката катастрофа край Ловеч и ще обезпечи погребенията. Семействата на загиналите ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в размер на 325 лева. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник.
Кметът Вяра Церовска държи постоянна връзка с лекуващите лекари на пострадалите и следи тяхното състояние. „Не мота да се отърся от ужаса, който видях. Моля се за здравето на пострадалите перничани и техните семейства. Всичко, което е необходимо за последващо лечение, е осигурено. Ситуацията е много динамична и дано да няма повече жертви“, каза кметът Вяра Церовска.
Общината припомня, че девет загиналите са 9 от групата 26 незрящи жители на града, пътуващи в автобуса, катастрофирал край Ловеч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В критично състояние са двете жени, настанени в болница „Лозенец“ след катастрофата край село Микре

В критично състояние са двете жени, настанени в болница „Лозенец“ след катастрофата край село Микре

18 Ноември 2017 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. В критично състояние са двете жени, настанени в болница „Лозенец“ след катастрофата край село Микре. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Информациятя за състоянието на пострадалите при катастрофата до село Микре е към 10.00 часа. Деветнадесет са пострадалите след катастрофата на разклона за село Микре, област Ловеч.
В МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч са хоспитализирани деветима пациенти – всички те са в добро общо състояние и остават под медицинско наблюдение. Хоспитализирани са както следва: един в реанимация след претърпяна операция; четирима са настанени в отделението по Хирургия; трима – във Вътрешно отделение; един пациент е приет в отделението по Уши, нос, гърло. Изп. директор на МБАЛ - Ловеч д-р Анка Георгиева информира министър Ананиев, че болницата няма необходимост от допълнителна доставка на лекарства и консумативи.
В болница „Лозенец“ са хоспитализирани две жени в критично, все още тежко състояние, с политравматизъм и мекотъканни увреждания. Пациентите са в реанимация, като целта е да бъдат стабилизирани, за да се пристъпи към оперативни интервенции в началото на седмицата.
Трима пациенти са транспортирани до Военномедицинска академия – София със санитарни автомобили на лечебното заведение. Тежко остава състоянието на 66-годишна жена с травми в областта на лицевия череп. Към момента пациентката е на апаратно дишане и ѝ предстои поредна операция.
Друга жена, на 56 г. е диагностицирана със счупване на носни кости, фрактури на ребра и пострадал таз. Пациентката е в стабилно състояние, предстои операция. Мъж на 74 г., приет с голяма рана на скалпа и десен пневмоторакс, е в стабилно състояние. Предстои пациентът да бъде опериран. И тримата пациенти остават под наблюдение в реанимацията на ВМА.
Във ВМА - Плевен е приет един пациент – 43-годишен мъж с външни травми без счупвания с високо кръвно, а други четирима пациенти са хоспитализирани в университетската болница „Д-р Георги Странски“. Състоянието на четиримата пациенти в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ е както следва: мъж с фрактура на таза; друг мъж с луксация на лява тазобедрена става; жена с фрактура на лява тазобедрена става, на ляв глезен и лява лопатка и друга пациентка с политравма. И четиримата пациенти са в стабилно, но тежко състояние.
Министър Ананиев изказва съболезнования към семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа и изказва благодарност към екипите на ЦСМП Ловеч и към медиците от МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч, от Военномедицинска академия – София, ВМА Плевен, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“– Плевен и болница „Лозенец“за навременната и компетентна реакция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Венцислав Мутафчийски: На този етап нямаме искане за докарване на още пострадали от катастрофата край с. Микре във ВМА

Проф. Венцислав Мутафчийски: На този етап нямаме искане за докарване на още пострадали от катастрофата край с. Микре във ВМА

18 Ноември 2017 | 08:50 | Агенция "Фокус"
София. На този етап нямаме искане за докарване на още пострадали от катастрофата край с. Микре във ВМА. Това каза на брифинг началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски за настанените трима пострадали от катастрофата край село Микре, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашият екип в Плевен се отзова първи в болницата, поради близкото разстояние. Това е едно преимущество за ВМА, че имаме болници на много места в страната и можем да покрием територия във всяка една точка на България за бързо време. Изпратихме реаниматор и сестра, защото при такива тежки травми и пострадали, именно те са ключовите хора при овладяване на тежкото състояние, защото и да се изпрати хирург или травматолог, той нищо не може да направи. Всъщност тежката травма е визиологична катастрофа на организма, а не просто анатомични счупвания на отделните кости. Затова реаниматорите са ключови в първите часове в решаването на проблемите на тези ранени и поддържането на жизнените им функции“, коментира той и уточни, че когато екипите са дошли от София, вече те са се заели с транспорт на пациенти към плевен. „Те транспортираха двама – единият към нашата болница в Плевен, а другият със счупване в областта на гръбначния стълб с реална опасност за компресия на гръбначния мозък в университетската болница в Плевен, където неврохирургичен екип ги очакваше. Нямам информация за него“, допълни той.
Ръководителят на Клиниката по интензивно лечение във ВМА доц. Евелина Одисеева уточни, че действително двамата пациенти – мъжът на 74 години и жената на 56, са в стабилизирано състояние без опасност за живота, но третата пациентка, най-тежко пострадалата, е с реална опасност за живота. „Беше в шок, много тежък транспорт. Когато е доведена тук, е била в стабилно състояние и след като са обработени раните и са направени тези манипулации, постепенно тя вече е извън шока. Така или иначе си остава в тежко състояние с реална опасност за живота. Два екипа пътуваха за Ловеч и помогнаха на колегите в ловешката болница за обработка и транспортиране на пациентите. Тук в болницата ги очакваха още 4 екипа. Имаше много хора. Всички бяха много ангажирани“, заяви доц. Одисеева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Венцислав Мутафчийски, ВМА: Една жена е с опасност за живота, а двама остават в тежко състояние след катастрофата край село Микре

Проф. Венцислав Мутафчийски, ВМА: Една жена е с опасност за живота, а двама остават в тежко състояние след катастрофата край село Микре

18 Ноември 2017 | 08:26 | Агенция "Фокус"
София. Една жена е с опасност за живота, а двама остават в тежко състояние след катастрофата край село Микре. Това каза на брифинг началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски за настанените трима пострадали от катастрофата край село Микре, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В нашата болница са докарани трима пациенти, които са тежко ранени и един в нашата плевенска болница, който е с леки травми на 47 години. По-скоро при него проблематичен е стресът и високото кръвно налягане, но колегите ще се справят. Той е без опасност за живота. В реанимация в момента имаме трима болни, двама от които са в съзнание и най-тежко пострадалата, за която стана въпрос снощи, е в доста тежко състояние. Тя е с политравмента фрактура на лицевите кости. Няма нито една лицева кост, която да е здрава. Има счупване на черепа в мозъчната част с мозъчна контузия. Оттам надолу има контузионен бял дроб, доста сериозен. Могат да произтекат доста сериозни проблеми“, коментира проф. Мутафчийски. По думите му кървенето е спряло, а то е било доста съществено, защото още в Ловеч се е наложило преливане на пет сака кръв и плазма. „Тук е продължено преливането с още 4 сака кръв и три плазма. Преодоляно е шоковото състояние, но болната е с много тежка фрактура на таза. Тепърва очакваме развитие на усложнение и то най-вече на белия дроб. Има реална опасност за живота ѝ, но е в тежко стабилизирано състояние. Предстоят ѝ множество оперативни интервенции. По отношение на счупванията на скелетните кости, както и на лицево-челюстните, които в никакъв случай няма да могат да се преодолеят с една единствена оперативна интервенция. Предстоят серийни операции“, допълни той и уточни, че следващият пострадал е 74-годишен мъж с рана на скалпа. „В момента е в стабилизирано състояние, контактен и съвсем адекватен. Има тежка фрактура на таза, за която ще предстои оперативно лечение“, добави проф. Мутафчийски.
„Третата пострадала е жена на 56 години с лека мозъчна контузия, лека рана в областта на главата, но има серийни фрактури от трето до седмо ребро в лявата гръдна половина с частичен излив, както и счупване на лопатката, което е белег, че е сериозна травма в областта на гърдите, защото това е кост, която много трудно се чупи. Имаме повишено внимание по отношение на развитие на усложнение на белия дроб. И при нея имаме счупване на лява тазобедрена става. На нея й предстоят оперативни интервенции“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

9 души загинаха, а 19 бяха ранени при тежка катастрофа между автобус и камион край ловешкото село Микре (ОБЗОР)

9 души загинаха, а 19 бяха ранени при тежка катастрофа между автобус и камион край ловешкото село Микре (ОБЗОР)

18 Ноември 2017 | 05:40 | Агенция "Фокус"
София. 9 души загинаха, а 19 бяха ранени при тежка катастрофа между автобус и камион на пътя София-Варна, в района на ловешкото село Микре. 7 от пострадалите са с тежки фрактури. Сигнал за инцидента е подаден към 12.50 часа, в петък. В автобуса са пътували незрящи от Перник и региона, които са се прибирали от екскурзия в Дряново и Елена. По първоначални данни автобусът внезапно се е появил в насрещното платно и е причинил катастрофата. По разпореждане на премиера на Бойко Борисов към мястото на катастрофата бяха изпратени 4 реаномобилa от ВМА и болница Лозенец. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски също пристигнаха на мястото на инцидента. Министър Ананиев увери, че всичко необходимо за лечението на пострадалите ще бъде доставено на болницата в Ловеч, а тези, които са със сериозни фрактури ще бъдат транспортирани в София. Гл. комисар Терзийски посочи, че все не може да се каже причината за тежката катастрофа, тъй като се извършват процесуално-следствени действия. Той уточни, че автобусът е собственост на пернишка фирма, която извършва автобусни превози и разполага с още 15 такива. По думите му фирмата-превозвач има редовно издаден лиценз за автобусни превози от ИА „Автомобилна администрация“. Междувременно от Министерството на транспорта информираха, че преди месец на водача на катастрофиралия автобус е съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама души повече. По отношение на фирмата собственик на камиона не са констатирани нарушения. По думите на Окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков е факт, че автобусът е навлязъл в насрещното платно на товарния автомобил, но каква е причината на този етап не може да се каже.
Кметът на Перник Вяра Церовска обяви 20 ноември за ден на траур на територията на Община Перник в памет на загиналите в тежката катастрофа. Своите съболезнования на семействата и близките на загиналите изразиха президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
В дежурната част на Областната дирекция на МВР – Ловеч функционира телефонна линия – 0887 593 168, на която роднини и близки могат да получат информация за хората, загинали и пострадали при тежкия пътен инцидент.
Заради произшествието пътят Ябланица – Севлиево в района на с. Микре бе затворен за близо 7 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Трима от пострадалите в катастрофата при с. Микре бяха транспортирани във ВМА

Трима от пострадалите в катастрофата при с. Микре бяха транспортирани във ВМА

17 Ноември 2017 | 22:48 | Агенция "Фокус"
София. Трима души – две жени и един мъж, пострадали при катастрофата край с. Микре, бяха транспортирани във Военномедицинска академия, където бяха поети от спешните екипи, съобщи пресцентърът на ВМА.
В 08.00 часа на 18.11.2017 г. /събота/, пред централния вход на болницата ще бъде дадена информация за състоянието им.
Екипът на МБАЛ-Плевен към ВМА е успял да транспортира двама от пострадалите – единият е настанен в МБАЛ-Плевен към ВМА, а другият в УМБАЛ – Плевен.

Агенция "Фокус" припомня, че при тежката катастрофа между автобус и камион на пътя София-Варна, в района на ловешкото село Микре, загинаха 9 души, а 19 бяха ранени. 7 от пострадалите са с тежки фрактури. Сигнал за инцидента е подаден към 12.50 часа. В автобуса са пътували незрящи от Перник и региона, които са се прибирали от екскурзия в Дряново и Елена. По първоначални данни автобусът внезапно се е появил в насрещното платно и е причинил катастрофата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вяра Церовска, кмет на Перник: Ще следя състоянието на пострадалите при катастрофата край с. Микре, държа постоянна връзка с лекуващите ги лекари

Вяра Церовска, кмет на Перник: Ще следя състоянието на пострадалите при катастрофата край с. Микре, държа постоянна връзка с лекуващите ги лекари

17 Ноември 2017 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Перник. Ужасна трагедия. Потресаващо. Хората са в шок, не могат да се осъзнаят. Плакаха, когато ме разпознаха. Тези думи изрече през сълзи кметът Вяра Церовска, след като на място се срещна и разговаря с пострадалите и техните близки в ловешката болница, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.
Тя сподели, че само трима остават в здравното заведение в Ловеч, останалите пострадали перничани при нелепия пътно-транспортен инцидент са транспортирани в столицата.
"Зная пълния списък на пострадалите хора, ще следя състоянието им, държа постоянна връзка със здравните заведения и лекуващите лекари при нужда на съдействие", коментира кметът.
Тя изрази съпричастността си към роднините и близките на пострадалите и загиналите при тежката катастрофа край село Микре.
Припомняме, че кметът Вяра Церовска обяви 20 -ти ноември 2017 година за ден на траур на територията на Община Перник в памет на загиналите в тежката катастрофа. И отмени до вторник всички увеселителни мероприятия, тържества и весели ритуали. Тя изразява дълбоките си съболезнования на семействата на загиналите.
Девет са жертвите от групата незрящи жители на града, пътуващи в катастрофиралия микробус край Ловеч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изразява съболезнования на семействата на жертвите и пострадалите при катастрофата край с. Микре

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изразява съболезнования на семействата на жертвите и пострадалите при катастрофата край с. Микре

17 Ноември 2017 | 20:22 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изразява най-дълбоки съболезнования и съчувствие към семействата и близките на жертвите и на пострадалите при тежката катастрофа край Ловешкото село Микре, при която загинаха и пострадаха български граждани. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. "Всички народни представители искрено скърбим за жертвите на този жесток инцидент, споделяме болката на потопените в скръб семейства и се надяваме за скорошно възстановяване на ранените", заявява още председателят на парламента.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловеч: Възстановено е движението по път I-4 Ябланица – Севлиево в района на с. Микре

Ловеч: Възстановено е движението по път I-4 Ябланица – Севлиево в района на с. Микре

17 Ноември 2017 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Възстановено е движението по път I-4 Ябланица – Севлиево в района на с. Микре. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По първоначални данни 4-ма от пострадалите в катастрофата при с. Микре ще бъдат транспортирани във ВМА

По първоначални данни 4-ма от пострадалите в катастрофата при с. Микре ще бъдат транспортирани във ВМА

17 Ноември 2017 | 19:46 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се да бъдат транспортирани четирима души, от които една жена е с тежка лицева травма и с множество счупвания, пострадали при катастрофата край с. Микре. Това заяви по време на брифинг полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – ВРИД началник на Военномедицинска академия, съобщиха от пресцентъра на ВМА.
„Нашите екипи са готови, разпоредил съм се специално за пострадалата с лицевата травма – лицево-челюстни, УНГ специалисти, освободихме цяла зала от реанимация, това са нормални процедури при масови постъпвания на пострадали”, поясни проф. Мутафчийски.
„Всички линейки, които сме изпратили от ВМА, са заредени със всички консумативи, необходими при постъпване на масово пострадали. Направихме своята оценка за кръв, имаме достатъчно кръв, в готовност сме да изпратим кръв, можем да дадем и на други болници, ако се наложи”, заяви проф. Мутафчийски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев изразява съболезнованията си на семействата и близките на загиналите при катастрофата край село Микре

Президентът Румен Радев изразява съболезнованията си на семействата и близките на загиналите при катастрофата край село Микре

17 Ноември 2017 | 19:07 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев изразява съболезнованията си на семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа край село Микре, при която девет души загубиха своя живот и много други бяха ранени, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава цени високо бързите действия на медицинските екипи и на компетентните органи за оказване на помощ на пострадалите и изразява надеждата си за бързото им възстановяване .
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

9 души загинаха, а 19 бяха ранени при тежка катастрофа между автобус и камион край ловешкото село Микре (ОБЗОР)

9 души загинаха, а 19 бяха ранени при тежка катастрофа между автобус и камион край ловешкото село Микре (ОБЗОР)

17 Ноември 2017 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Ловеч. 9 души загинаха, а 19 бяха ранени при тежка катастрофа между автобус и камион на пътя София-Варна, в района на ловешкото село Микре. 7 от пострадалите са с тежки фрактури. Сигнал за инцидента е подаден към 12.50 часа. В автобуса са пътували незрящи от Перник и региона, които са се прибирали от екскурзия в Дряново и Елена. По първоначални данни автобусът внезапно се е появил в насрещното платно и е причинил катастрофата. По разпореждане на премиера на Бойко Борисов към мястото на катастрофата бяха изпратени 4 реаномобилa от ВМА и болница Лозенец. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски също пристигнаха на мястото на инцидента. Министър Ананиев увери, че всичко необходимо за лечението на пострадалите ще бъде доставено на болницата в Ловеч, а тези, които са със сериозни фрактури ще бъдат транспортирани в София. Гл. комисар Терзийски посочи, че към момента все не може да се каже причината за тежката катастрофа, тъй като се извършват огледи и процесуално-следствени действия. Той уточни, че автобусът е собственост на пернишка фирма, която извършва автобусни превози и разполага с още 15 такива. По думите му фирмата-превозвач има редовно издаден лиценз за автобусни превози от ИА „Автомобилна администрация“. Междувременно от Министерството на транспорта информираха, че преди месец на водача на катастрофиралия автобус е съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама души повече. По отношение на фирмата собственик на камиона не са констатирани нарушения. По думите на Окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков е факт, че автобусът е навлязъл в насрещното платно на товарния автомобил, но каква е причината на този етап не може да се каже.
Пътят София-Варна в района на селото остава затворен, а обходният маршрут е: с. Микре - Ловеч - пътен възел Абланица.
Кметът на Перник Вяра Церовска обяви 20 ноември за ден на траур на територията на Община Перник в памет на загиналите в тежката катастрофа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Преди месец на водача на катастрофиралия край с. Микре микробус е съставен акт за превозване на над допустимия брой пътници

Преди месец на водача на катастрофиралия край с. Микре микробус е съставен акт за превозване на над допустимия брой пътници

17 Ноември 2017 | 18:11 | Агенция "Фокус"
София. Преди месец на водача на катастрофиралия край с. Микре микробус е съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама човека повече, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
След извършената незабавна проверка, разпоредена от министър Ивайло Московски, по повод възникналия днес пътен инцидент между автобус и камион в района на с. Микре, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията информира:
Проверени са и двете фирми - собственици на катастрофиралите камион и автобус. Те притежават всички необходими лицензи и разрешителни за извършване на обществен и товарен превоз.
Фирмата собственик на камиона е „Камаджиев-Милк“ ЕООД, а на автобуса -„ВИ-ЕМ“ ЕООД. На „ВИ-ЕМ ЕООД“ е правена комплексна проверка в края на 2016 г., от която не са констатирани нарушения.
Водачите на камиона и на автобуса са притежавали всички необходими документи за упражняваната от тях професия - професионална компетентност и квалификации, психотест, стаж и др.
Към момента инспекторите на ИААА все още нямат достъп до автобуса, за да установят редовността на тахошайбата, пътните листове, застраховките и други. В хода на проверката е установено, че фирмата превозвач на автобуса не е подала заявка за случаен превоз, съгласно чл. 68, ал. 1 от Наредба 33, от което следва Акт за административно нарушение съгласно чл.105 от ЗАП, финансова глоба в размер на 200 лв. Преди месец на същия водач е съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама човека повече.
По отношение на фирмата собственик на камиона, „Камаджиев-Милк“ ЕООД, не са констатирани нарушения.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Валентин Вълков: Автобусът внезапно се е появил в насрещното платно и е причинил катастрофата край село Микре

Прокурор Валентин Вълков: Автобусът внезапно се е появил в насрещното платно и е причинил катастрофата край село Микре

17 Ноември 2017 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Автобусът внезапно се е появил в насрещното платно и е причинил катастрофата край село Микре. Това каза на брифинг окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков във връзка с тежкия пътен инцидент край ловешкото село Микре, при който 9 души загинаха, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ударът е между товарен автомобил и пътнически автобус, не микробус. В него са се возили 26 човека от Съюза на слепите в България. Всички са от района на Перник и околностите, които са били на екскурзия до Дряново. В днешния ден са се прибирали от Дряново към Перник. Каква е причината за катастрофата на този етап не можем да кажем, тъй като вървят първите процесуално-следствени действия, извършва се оглед“, коментира Вълков. По думите му дали ще има вина в някой, ще може да се каже на един по-късен етап.
„Фактът е, че автобусът е навлязъл в насрещното платно на товарния автомобил. Каква е причината за навлизането на автобуса, на този етап не можем да кажем. Всичко е възможно. По първоначалните обяснения, дадени от шофьора на товарния автомобил, автобусът внезапно се е появил в насрещното платно“, каза още Валентин Вълков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Христо Терзийски: Към момента не може да се каже причината за тежката катастрофа в района на село Микре

Гл. комисар Христо Терзийски: Към момента не може да се каже причината за тежката катастрофа в района на село Микре

17 Ноември 2017 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Към настоящия момент не може да се каже причината за тежката катастрофа. Това каза директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски на брифинг във връзка с тежкия пътен инцидент в района на ловешкото село Микре, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В момента на място извършваме процесуално-следствени действия, с които трябва да изясним причините за това тежко пътнотранспортно произшествие. Общо пострадалите са 28, от тях 9 до настоящия момент са починали. Извърша се оглед на местопроизшествието, на място е и окръжният прокурор, който ръководи действията. Има екип от разследващи полицаи, колегите от Пожарната са на място, както и колегите от „Пътна полиция“, обясни гл. комисар Терзийски. Той уточни, че автобусът е собственост на пернишка фирма, която извършва автобусни превози и разполага с още 15 такива. По думите му фирмата-превозвач има редовно издаден лиценз за автобусни превози от ИА „Автомобилна администрация“. „Шофьорът на автобуса, който също е починал, е 48-годишен мъж. Пътуващите в него са от Перник и региона. Били са на екскурзия до Дряново и Елена и са осъществявали пътуване обратно към родните си места. С този автобус са пътували и на отиване. Няма деца. Към настоящия момент не може да се каже причината за тежката катастрофа“, каза още гл. комисар Терзийски. „Не можем към настоящия момент да вменим вина на един или друг водач в тази ситуация. Това място е изключително натоварено с тежкотоварни и леки автомобил, особено в петък. Изясняваме ситуацията, искаме да сме изключително прецизни. Имаме свидетели, които са дали обяснение непосредствено след инцидента, но в момента всички те са в лечебно заведение, защото сред тях има и такива, изпаднали в шок“, допълни още директорът на ГД „Национална полиция“. На въпрос дали ще бъде разпоредено по-засилено полицейско присъствие в участъка, станал инцидента, заради честите произшествия там, той отговори: „Полицейското присъствие тук е факт. Но разберете ни и нас – ние можем да поставим полицейски патрули на всеки километър. Ние също искаме нашите близки, роднини и деца да не стават жертви на войната по пътищата.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пред ВМА ще се проведе брифинг във връзка с пострадалите при катастрофата край с. Микре

Пред ВМА ще се проведе брифинг във връзка с пострадалите при катастрофата край с. Микре

17 Ноември 2017 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. В 18.30 часа пред централен вход на ВМА ще се проведе брифинг във връзка с пострадалите при тежкото пътно-транспортно произшествие край с. Микре. Това съобщиха от пресцентъра на ВМА.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Областната дирекция на МВР – Ловеч е открита телефонна линия за информация за загиналите и пострадалите при инцидента край село Микре

В Областната дирекция на МВР – Ловеч е открита телефонна линия за информация за загиналите и пострадалите при инцидента край село Микре

17 Ноември 2017 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Ловеч. В дежурната част на Областната дирекция на МВР – Ловеч временно функционира телефонна линия – 0887 593 168, на която роднини и близки могат да получат информация за хората, загинали и пострадали при тежкия пътен инцидент край село Микре. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
От МВР призовават да не се злоупотребява с телефонната линия, тъй като тя функционира само и единствено в помощ на засегнатите семейства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Около 7 души са с тежки фрактури след катастрофата при село Микре – ще бъде доставено всичко необходимо на болницата в Ловеч

Министър Кирил Ананиев: Около 7 души са с тежки фрактури след катастрофата при село Микре – ще бъде доставено всичко необходимо на болницата в Ловеч

17 Ноември 2017 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Около 7 души са с тежки фрактури след катастрофата при село Микре – ще бъде доставено всичко необходимо на болницата в Ловеч. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Жертвите на този етап са 9, ситуацията е много динамична, дано да няма повече жертви. Всички останали са ранени, едни по-тежко, други по-леко. Тези, които са със сериозни фрактури, имаме специализирана техника, ще ги заведем в София за продължаване на лечението“, допълни той. „Обадих се във ВМА и болница „Лозенец“ и бяха изпратени четири реанимобила, напълно окомплектовани, с всичко необходимо, което се налага да се използва в такива случаи. Освен това бяха мобилизирани екипите на спешната помощ от областите Ловеч и Плевен. В същото време вътре в самата болница, по думите на директорката на болницата, е създадена пълна организация, за да могат да бъдат прегледани и обслужени пострадалите“, каза министър Ананиев. По думите му всичко, което е необходимо за оказване на първа помощ и за последващо лечение, ще бъде осигурено. Той поясни, че веднага след приключването на брифинга ще отиде лично да види какво е състоянието на болните и от какво има нужда болницата в Ловеч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Перник Вяра Церовска пътува към болницата в Ловеч, където са настанени пострадалите от катастрофата край с. Микре

Кметът на Перник Вяра Церовска пътува към болницата в Ловеч, където са настанени пострадалите от катастрофата край с. Микре

17 Ноември 2017 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Перник. Кметът на Община Перник Вяра Церовска изразява дълбоките си съболезнования към близките и роднините на загиналите в тежката катастрофа край Ловеч, съобщиха от пресцентъра на Общината. В момента градоначалникът пътува към болницата и държи постоянна връзка с кмета на Ловеч Корнелия Маринова и с директора на болницата.
„Напълно съм съпричастна с мъката и страданието на всички близки и роднини на починалите. Ще направя всичко възможно да окажа съдействие за транспортиране на пострадалите до специализирани болници в страната. Моля се на Господ да няма повече жертви, а на ранените пожелавам бързо възстановяване.
Община Перник отменя всички тържества и концерти до вторник и ще бъде обявен ден на траур.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Анка Георгиева, МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч: 20 пострадали са настанени в болницата след катастрофата край село Микре

Д-р Анка Георгиева, МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч: 20 пострадали са настанени в болницата след катастрофата край село Микре

17 Ноември 2017 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Ловеч. 20 души са настанени в Ловешката болница след катастрофата край село Микре. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Анка Георгиева, изпълнителен директор на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч. Тя уточни, че жертвите на мястото на пътнотранспортното произшествие са били шест. „Част от пострадалите са в София, другите тепърва предстои да се приведат. Останалите са настанени по отделенията. Има и трима в по-леко състояние, които ще останат за наблюдение през нощта. Има двама починали – един по пътя и един в болницата“, допълни д-р Георгиева.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: 9 са към момента жертвите при катастрофата край ловешкото село Микре

Министър Кирил Ананиев: 9 са към момента жертвите при катастрофата край ловешкото село Микре

17 Ноември 2017 | 16:38 | Агенция "Фокус"
София. 9 са към момента жертвите при катастрофата край село Микре. Това каза за Агенция „Фокус“ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с тежкия пътен инцидент в района на ловешкото село Микре. „Аз вече съм на мястото. Всяка минута се променят нещата. Всичко, което е било необходимо, е осигурено за оказване на първа помощ. Подготвили сме всичко за последващо лечение, но въпросът е, че катастрофата е много тежка и са отнети много човешки животи“, коментира министър Ананиев и уточни, че нещата се променят във всяка една минута, тъй като текат операции на пострадалите.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пътни инциденти край село Микре, Област Ловеч (Справка Агенция „Фокус“)

Пътни инциденти край село Микре, Област Ловеч (Справка Агенция „Фокус“)

17 Ноември 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Агенция „Фокус“ изготви справка на тежките пътни инциденти, станали на пътя София – Варна, в участъка Ябланица – Севливо“, в района на с. Микре.

16 септември 2017 г.
На път I-4 Ябланица-Велико Търново при село Микре възниква челен удар между два леки автомобила. На място загива млада жена, която шофира една от колите.


11 юни 2017 г.
На кръстовището на пътя село Микре – Ловеч се удрят два леки автомобила. В резултат на удара на място умира 72-годишен мъж, водач на един от автомобилите.


22 декември 2016 г.
Трима души загиват при катастрофа между автобус и лек автомобил край Микре, съобщават. Над 10 души са ранените.


17 юли 2016 г.
Възниква тежка катастрофа на пътя София - Варна край село Микре. В резултат на челен удар между две превозни средства един човек загива, а трима са ранени.


24 април 2016 г.
Един човек загива при тежка верижна катастрофа между четири автомобила на пътя Микре – Сопот.


08 октомври 2015 г.
На главния път София - Варна, между селата Микре и Сопот, лек автомобил със софийска регистрация излиза от пътното платно и се удря в скат. Водачът на автомобила загива на място.


19 март 2015 г.
Край село Микре лек автомобил „Пежо“ се удря в пътнически автобус след неуспешен опит за изпреварване. 67-годишна жена, водач на автомобила, загива на място.


20 януари 2014 г.
На пътя Микре – Ловеч край село Соколово при излизане от завой, 67-годишен водач от Тетевен изгубва управление над автомобила си. Мъжът загива на място след удар в крайпътни дървета.


08 декември 2006 г.
Тежка катастрофа възниква в района на село Микре. При изпреварване автомобил Рено навлиза в насрещното движение и се блъска в Тойота, а тойотата - в Ауди и пикап. При инцидента загиват четирима души, а шестима са ранени. Във верижният сблъсък между тир и няколко автомобила тежко е ранен и заместник-министъра на финансите Нахит Зия. Зия изпада в кома, от която така и не се събужда до смъртта си на 09 юли 2017г.
Състоянието на останалите петима ранени е стабилно. В болницата в Бяла са настанени трима души. В момента са в задоволително общо състояние. Бяла е в петдневен траур. В катастрофата загинаха 18 души.


23 юли 2006 г.
Четирима души загиват при тежка катастрофа по автомагистрала Хемус, в района на село Микре.
Катастрофата става около 13 часа, когато автомобил Опел “Астра” със софийска регистрация се удря с Мерцедес с русенска регистрация. Всички пътуващи в Опела - баба, дядо и две деца загиват на място. По-късно в болницата умира и 43-годишната шофьорка на Мерцедеса.


21 ноември 2005 г.
31-годишен мъж загива на място при катастрофа на пътя Микре - Ловеч. При десен завой на мокър път автомобил “Фолксваген Голф”, управляван от Ц. Б. от Угърчин, се удря в крайпътно дърво и се преобръща. Водачът умира на място, а возещият се в колата 25-годишен пътник е настанен в ловешката болница с охлузни рани.


18 август 2003 г.
17-годишния Любомир Жерков изпада в състояние на мозъчна смърт след катастрофа край ловешкото село Микре. Инцидентът става, след като камион, натоварен с дърва, засича автомобила, в който се вози момчето. То се прибирало от село Рибарица към София заедно със свой приятел и неговия баща, който е управлявал автомобила. След удара шофьорът на камиона бяга от мястото на произшествието.
По-късно майката на момчето дава съгласието си синът й да стане донор на органи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловеч: 8 медицински екипа са оказвали помощ на пострадалите при катастрофата в района на село Микре

Ловеч: 8 медицински екипа са оказвали помощ на пострадалите при катастрофата в района на село Микре

17 Ноември 2017 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Ловеч. 8 медицински екипа са оказвали помощ на пострадалите при катастрофата в района на село Микре. Това съобщи за Агенция „Фокус” директорът на ЦСМП – Ловеч д-р Силвия Моева.

„Фокус” припомня:
7 души загинаха при тежко пътнотранспортно произшествие на главен път София – Варна, в района на село Микре. Към 12.50 часа челно са се ударили пътнически микробус и товарен автомобил. Движението в района временно е затворено, служители на пътна полиция отклоняват водачите по обходен маршрут.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екипи на ВМА са заминали по спешност за с. Микре

Екипи на ВМА са заминали по спешност за с. Микре

17 Ноември 2017 | 16:26 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на ВРИД началника на Военномедицинска академия полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS екипи на болницата заминаха по спешност за с. Микре, където по-рано днес възникна тежко пътно-транспортно произшествие. Това съобщиха от пресцентъра на ВМА.
Първоначално към мястото на катастрофата е изпратен реанимобил, с подсилен екип и с възможност да превози до четирима от пострадалите. По-късно към местопроизшествието е насочен и втори екип.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Ивайло Московски разпореди спешна проверка по повод пътния инцидент с автобус до с. Микре

Министър Ивайло Московски разпореди спешна проверка по повод пътния инцидент с автобус до с. Микре

17 Ноември 2017 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди незабавна проверка по повод възникналия по-рано днес пътен инцидент между автобус и камион в района на с. Микре, близо до гр. Ловеч. Екип на ИА „Автомобилна администрация“ вече е на мястото на инцидента. Това съобщиха от пресцентъра на МТСП.
Инспекторите на областния отдел на ИА „Автомобилна администрация“-Перник започват спешна пълна проверка на фирмата превозвач „ВИ-ЕМ“ ЕООД.
МТИТС е в непрекъсната координация със службите на МВР и представителите на прокуратурата. Министерството ще даде допълнителна информация във връзка със започналата проверка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. 17 февруари 2018 г.
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската кон...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.