НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:32

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

New Europe: Преговорите във формат „5+2“ във Виена може и да доведат до положителен резултат в конфликта между Кишинев и Тираспол

New Europe: Преговорите във формат „5+2“ във Виена може и да доведат до положителен резултат в конфликта между Кишинев и Тираспол

28 Ноември 2017 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Виена. Преговорите по процеса на уреждане на конфликта в Приднестровието са в ход във Виена под егидата на австрийското председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Последната среща във формат „5+2“ (Молдова, Приднестровието, ОССЕ, ЕС, САЩ, Русия и Украйна) се състоя в Берлин през юни 2016 г. и не доведе до положителна промяна в постигането на споразумение конфликт между Кишинев и Тираспол. Този път обаче може да е различно, коментира електронното издание New Europe.
Преговорите в австрийската столица бяха предшествани от среща между вицепредседателя на Молдова Георге Балан и Виталий Игнатиев, ръководител на Министерството на външните работи на непризнатата Приднестровска република, в рамките на която постигнаха съгласие по четири важни области, свързани със социално-икономическите въпроси.
Първият документ, подписан от Балан и Игнатиев в навечерието на преговорите в австрийската столица, се отнася до взаимното признаване на образователните сертификати. На предишните срещи преговорите бяха в застой, защото Кишинев категорично се противопостави на използването на „държава" под името "Приднестровския държавен университет на Тарас Шевченко". В крайна сметка двете страни се съгласиха името на университета да бъде написано на английски език като „Приднестровски университет Тарас Шевченко".
Балан и Игнатиев обсъдиха също функционирането на молдовските държавни училища, които се намират в непризнатата република, и в които се изучават уроци на румънски език. Този въпрос отдавна тревожи Тираспол. Молдова на свой ред се оплаква, че правителството на отцепилия се регион възпрепятства дейността на училищата в тази област. Благодарение на посредничеството на ЕС тези разногласия трябва да останат в миналото.
Споразуменията за възстановяване на телефонната връзка между Молдова и Приднестровския регион, както и издаването на молдовски лиценз на мобилния оператор „Интердинстрок" също трябва да допринесат за разрешаване на конфликта и подобряване на комуникацията между двете Кишинев и Тираспол. Като се има предвид факта, че директната телефонна линия между бе прекъсната през 2006 г., това би изглеждало като реален пробив в процеса на преговори.
И накрая, двете страни се съгласиха да разрешат проблема със земеделските земи, които принадлежат на молдовски компании, но се намират на територия, контролирана от Тираспол. През последните няколко години земеделските собственици са възпрепятствани при обработването на площите си.
Горепосочените договорености дават положителен фон за преговорите във Виена, уверени са от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Moldpress: Във Виена започва нов кръг от преговорите за Приднестровския конфликт

Moldpress: Във Виена започва нов кръг от преговорите за Приднестровския конфликт

27 Ноември 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Виена/Кишинев. Нов кръг преговорите във формат „5+2“ започва в понеделник в австрийската столица Виена, предава информационната агенция Moldpress.
Съгласно разпространената информация, дискусиите за разрешаване на конфликта в Приднестровието ще включват най-актуални теми от дневния ред и по-специално въпросите от т.нар. Пакет „Берлин+“. Те обхващат следните теми: достъп на собствениците до имоти в спорни райони, училища, осигуряването на свободно движение, възстановяването на телефонната връзка между двата бряга на река Днестър, проблемите с дипломите, издадени от образователни институции в Приднестровския регион, регистрация на транспортни средства в Приднестровския район и промяна на регистрационните табели в региона.
Преговорите във Виена ще продължат до 28 ноември. В тях представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Русия, Украйна, САЩ и Европейския съюз ще участват като посредници и наблюдатели.
Целта на формата е да се разработят параметри за цялостно разрешаване на конфликта в Приднестровския регион, основаващо се на суверенитета и териториалната цялост на Молдова в нейните международно признати граници, и създаването на специален статут за Приднестровието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.