НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:26

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България трябва да се намеси в медицинските грижи за българското малцинство в Сърбия (ОБЗОР)

България трябва да се намеси в медицинските грижи за българското малцинство в Сърбия (ОБЗОР)

15 Ноември 2017 | 00:27 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да се намеси в медицинските грижи за българското малцинство в Сърбия. За това призоваха българските лекари, които бяха задържани в полицейския участък в Босилеград по време на хуманитарна акция в КИЦ-Босилеград преди няколко дни. „Около 10 хил. българи в района на Босилеград умират, защото там няма здравеопазване“, каза д-р Валентин Янев и уточни, че случилото се на 10 ноември се е оказало тест. „Явно трябва да се случи нещо лошо и страшно, за да може обществото да обърне внимание. Но не задържането беше най-страшното. Най-страшното е, че докато нас ни унижаваха и ни разпитваха горе, полицията долу е влизала в салоните, където са пациентите, и е започнала да изисква техните лични данни, за да разбере кои са се осмелили да поискат помощ от български лекари. Това беше осуетено от една жена, която се е изправила и е заявила, че няма да им даде личната си карта. Окуражени от това нещо, другите хора заемат същата позиция. И опасявайки се от голям сблъсък, полицията се оттеглила. Това е по-страшно от нашето задържане, това е полицейщина“, каза още д-р Янев. По думите му лекарите са били обвинени в нерегламентирана медицинска помощ. "За да е медицинската помощ нерегламентирана, то трябва да се издават лекарски бележки с подписи и печати и всякаква друга документация. А ние само помагахме, преглеждахме, поставяхме диагнози и казвахме на хората какво да предприемат оттук нататък", обясни д-р Янев.
Лекарите поставиха три варианта пред българската държава – да създаде в Кюстендил организация за преглеждане на българите от Сърбия, да осигури съвременна апаратура в болничния дом в Босилеград, или да се даде на лекарите, работещи в болничния дом, възможност за лесна следдипломна преквалификация, така че да могат да отговорят на нуждите на българското малцинство.
Иван Николов – председател на КИЦ-Босилеград, обясни, че българското малцинство в Сърбия от един век се разглежда като опасност за държавата. „Арестуването на българските лекари беше само последната капка, която преля чашата, но под него врят и кипят купища други проблеми. Защото в началото на 21 в. никой не може да живее при липса на елементарно здравеопазване. Най-накрая духът се разбуди и се видя истинското отношение на държавата“, каза още той.
Зденка Тодорова – правозащитничка и член на Гражданския комитет „Западни покрайнини“ обясни, че Сърбия прилага двойни стандарти, защото от Сараево многократно са реагирали срещу намесата на Белград във вътрешните работи на Босна и Херцеговина чрез изпращане на медицинска помощ и провеждане на хуманитарни дейности.
Присъстващите на пресконференцията, която беше предвидена за медиите, отбелязаха, че на нея са били поканени и представители от българското външно министерство, както и представители на Сръбското посолство в България, но отсъствието им е достатъчно показателно.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Николов, КИЦ - Босилеград: Кметът на Босилеград е уреждал прегледи във ВМА срещу гласове на изборите

Иван Николов, КИЦ - Босилеград: Кметът на Босилеград е уреждал прегледи във ВМА срещу гласове на изборите

14 Ноември 2017 | 19:45 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на Босилеград Владимир Захариев дълги години е уреждал медицинска помощ във ВМА срещу получаване на гласове по време на избори. Това заяви пред Радио „Фокус“ Иван Николов, директор на Културно информационния център в Босилеград във връзка със задържането на български лекари в Босилеград, Сърбия. Според него няма адекватна политика на българското правителство за българското малцинство в Западните покрайнини. „Досега нещата се правеха на парчета и резултатите бяха временни, откъслечни и спорадични. България до момента оказва хуманитарна помощ според случая. Там все още не е решена една систематична политика, която да гарантира някакви нормални условия за оцеляване на това население“, коментира Иван Николов. По думите му Сърбия десетилетия наред е провеждала асимилационна политика, според която западната половина да се обезбългари. Той добави, че една трета от населението се изгонва, една трета – най-борбените, се осъждат и избиват, а тези, които останат, се асимилират.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зденка Тодорова, правозащитничка: От Сараево многократно са реагирали срещу намесата на Белград във вътрешните работи на страната чрез изпращане на медицинска помощ

Зденка Тодорова, правозащитничка: От Сараево многократно са реагирали срещу намесата на Белград във вътрешните работи на страната чрез изпращане на медицинска помощ

14 Ноември 2017 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. От Сараево многократно са реагирали срещу намесата на Белград във вътрешните работи на Босна и Херцеговина чрез изпращане на медицинска помощ. Това каза Зденка Тодорова – правозащитничка и член на Гражданския комитет „Западни покрайнини“, по време на пресконференция по повод задържането на трима български лекари полицейския участък в Босилеград по време на хуманитарна акция в КИЦ-Босилеград, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В рамките на политиката, която Република Сърбия провежда спрямо своите сънародници зад граница, е и медицинско обслужване и безплатна медицинска помощ за сърбите в Косово и в Република Сръбска, която е част от Република Босна и Херцеговина. Преди и след Милошевич Косово имаше привилегии в това отношение – сърбите ,живеещи там, да получават медицинска помощ. След обявяването на Косовксата независимост сърбите продължават и по-нататък да оказват медицинска помощ, което е в разрез с политиката на Република Косово. По същия начин и от Сараево многократно са реагирали за намесата във вътрешните работи на Босна и Херцеговина чрез Република Сръбска от страна на Белград, което продължава и до ден днешен с хуманитарни акции, изпращане на лекари,здравна помощ, фармацеврично сътрудничество и др“, каза още Тодорова и призова да няма двойни стандарти.
„Политиката и преди Милошевич, и след Милошевич, и днес, когато управляват бившите радикали на Шешел, политиката на Белград не се променя. Искаме адекватна политика и за българското малцинство в Западните покрайнини в Сърбия“, завърши тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Николов, КИЦ-Босилеград: Българското малцинство в Сърбия от един век се разглежда като опасност за държавата

Иван Николов, КИЦ-Босилеград: Българското малцинство в Сърбия от един век се разглежда като опасност за държавата

14 Ноември 2017 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. Българското малцинство в Сърбия от един век се разглежда като опасност за държавата. Това каза Иван Николов от КИЦ-Босилеград по време на пресконференция по повод задържането на трима български лекари вполицейския участък в Босилеград по време на хуманитарна акция в КИЦ-Босилеград, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Николов е без значение какво ще бъде действието на Сърбия или на депутатите от европейския парламент, България трябва постоянно да наблюдава какво се случва с българите там.
„Арестуването на българските лекари беше само последната капка, която преля чашата, но под него врят и кипят купища други проблеми. Защото в началото на 21 в. никой не може да живее при липса на елементарно здравеопазване. Всеки ден камбаната в Босилеград бие на умряло и като разбера, че това са млади хора, които изведнъж си отиват, ми става ясно, че нещо не е наред със здравната система. Най-накрая духът се разбуди и се видя истинското отношение на държавата“, каза той.
Николов обясни, че преди няколко месеца в Босилеград е отишъл първият български бизнесмен, но бързо си е тръгнал заради разпри със сръбските власти. „И това остави много хора без работа и без възможност за съществуване“, обясни той.
Сърбия няма ясна външно-политическа ориентация и е разкрачена между Брюксел и Москва. Законите в едно общество се гласуват заради хората и ако те нарушават правото на нормално здравеопазване, на нормално обучение на български език, на свободата на слово, на движението, на мисълта, то тогава толкова по-добре за законодателя“, обясни Николов и призова българската държава и българските политици да вземат нещата в свои ръце.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Валентин Янев: Щом Сърбия не е в състояние да осигури здравеопазване на нашите сънародници, България трябва да се намеси и да вземе нещата в свои ръце

Д-р Валентин Янев: Щом Сърбия не е в състояние да осигури здравеопазване на нашите сънародници, България трябва да се намеси и да вземе нещата в свои ръце

14 Ноември 2017 | 14:49 | Агенция "Фокус"
София. Щом Сърбия не е в състояние да осигури здравеопазване на нашите сънародници, България трябва да се намеси и да вземе нещата в свои ръце. Това каза пресконференция един от задържаните в Босилеград български лекари – д-р Валентин Янев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да поставя три варианта пред българската държава. Първата идея е в Кюстендил например да се създаде организация нашите хора от Босилеград, което на около 40 км, да бъдат преглеждани. Не мога да разсъждавам какво трябва да е финансирането на начинанието, но трябва да се вземе политическо решение“, каза той.
Втората идея на д-р Янев е да се сформира делегация от Министерството на здравеопазването от специалисти, които без да губят време да посетят Босилеград и да се запознаят с условията там, България да осигури съвременна апаратура, с която тези хора да преглеждат нашите сънародници.
„И третата ми идея е на лекарите, работещи в Здравния дом, които искат да повишат качеството си на работа и да получат някаква следдипломна квалификация, да им бъде разрешено с някакви облекчения да я получат. И по този начин да помогнат на нашите сънародници“, обясни още той.
По думите му всички тези решения означават намеса на държавата. „Ние, двама-трима ентусиасти, не можем да се преборим с властите в Сърбия. Тук трябва да везе държавата“, уточни д-р Янев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Валентин Янев: Около 10 хил. българи в района на Босилеград умират, защото там няма здравеопазване

Д-р Валентин Янев: Около 10 хил. българи в района на Босилеград умират, защото там няма здравеопазване

14 Ноември 2017 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. Около 10 хил. българи в района на Босилеград умират, защото там няма здравеопазване. Това каза на пресконференция един от задържаните в Босилеград български лекари по време на хуманитарна акция в КИЦ-Босилеград– д-р Валентин Янев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което се случи с нас на 10 ноември, се оказа тест. Ако ни бяха оставили да си свършим работата, щяхме да го направим, да пием по една бира и да се приберем. Но сценария го писаха те, а ще се окаже лош сценарий, защото си подпалиха чергата. Това са 400 души – там е драма, тези хора бавно намаляват и измират. Тук сме, за да стане дума за тях. Явно трябва да се случи нещо лошо и страшно, за да може обществото да обърне внимание – хиляди души в този край умират, защото там няма здравеопазване. Работил съм 40 г. като лекар, бил съм на всякакви места, но се ужасих какво видях там. Това население е оставено без специализирана лекарска помощ – наблягам на специалисти. Има общопрактикуващи лекари и те си вършат работата, но няма специалисти. И хиляди хора са принудени да живеят така – кой, както може. Спасяват се както могат – едни отиват навътре в Сърбия, други се обръщат към България, а тези, които нямат пари и средства, си остават там и измират“, каза още той.
Д-р Янев обясни, че тримата лекари са получили покана от Културния информационен център на българите в Босилеград. „И отидохме с колегите, като мислехме, че ще поработим, но срещнахме една много добре координирана акция – много добра акция между всички, които успяха да провалят тази хуманитарна мисия. Като стигнахме, имаше около 40-50 души, дошли от Босилеград и околните села, започнахме да работим, но много скоро започна акцията и минахме в режим на обяснение. Беше ми заявено, че от 2016 г. законите на Република Сърбия са променени и това, което аз правя, е нерегламентирана медицинска помощ. Но ако наистина медицинската помощ беше нерегламентирана, сега нямаше да съм тук“, каза още той и обясни, че лекарите не са имали документи и печати, а са отишли само да помогнат на хората, да ги прегледат, да им поставят диагноза и да им дадат съвет какво да правят оттук нататък.
„Не задържането беше най-страшното. Най-страшното е, че докато нас ни унижаваха и ни разпитваха горе, полицията долу е влизала в салоните, където са пациентите, и започва да изисква техните лични данни, за да разбере кои са се осмелили да поискат помощ от български лекари. Това беше осуетено от една жена, която се е изправила и е заявила, че няма да им даде личната си карта. Окуражени от това нещо, другите хора заемат същата позиция. И опасявайки се от голям сблъсък, полицията се оттеглила. Това е по-страшно от нашето задържане, това е полицейщина“, каза още д-р Янев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еманюел Макрон разговаря с Тереза Мей преди официалния обяд на Европейската социална среща на върха в Гьотеборг. 17 ноември 2017 г.
Еманюел Макрон разговаря с Тереза Мей преди официалния обяд на Европейската соци...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.