НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:27

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кап. І ранг Георги Георгиев: В годините Военноморска база – Варна развива структура си, усвоява нови задачи, формира кадри и усъвършенства военноморската наука

Кап. І ранг Георги Георгиев: В годините Военноморска база – Варна развива структура си, усвоява нови задачи, формира кадри и усъвършенства военноморската наука

14 Ноември 2017 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Варна. В днешното си състояние Военноморска база Варна под формата на Пункт за базиране е в състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, съвместно с формированията, базирани в Пункт за базиране Атия. Това диктува и налага съвременната обстановка – военноморски сили да имат едно голямо военноморско съединение. Това каза капитан І ранг Георги Георгиев, командир на Пункт за базиране Варна, по повод честването на 120 години от създаването на Военноморска база Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Военноморска база продължава да живее в нашите формирования, които са базирани в Пункта за базиране и са наследници на тази Военноморска база. Това е самият Пункт за базиране, Първи дивизион патрулни кораби, 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение, противоминен отряд, брегови склад за въоръжение и боеприпаси, ремонтна работилница, комуникационен и информационен възел, Отряд плаващи средства и съоръжения. По същество това са почти всички направления, които и Военноморска база Варна е поддържала тогава, когато съществуваше в много по-разгърнат вид и в по-голям състав“, обясни капитан І ранг Георги Георгиев.
До излизането на България от Първата световна война във военния флот на Черно море, чиито приемник е днешният Пункт за базиране Варна, много неща се създават и провеждат за пръв път – семафорно-наблюдателна служба, подводно плаване, морски десант, използване на морска авиация, извършва се първото бойно минно заграждение и първото бойно миночистене. От „Флотския район” водят началото си Флотски арсенал, Морските специални школи, водолазното дело.
До 1925 година във Варна се базират новите стражеви кораби „Беломорец” и „Черноморец”, четири ведети и учебния кораб „Асен”. В навечерието на войната във флотския район са доставени 3 торпедни катера тип „Люрсен” и 4-тип „Пауер”, 2 минни заградителя – „Дунав” и „Свищов” и 12 миночистачни катера, построени във флотския арсенал. Във войната, корабите отбраняват крайбрежието, минират акватории, охраняват конвои, водят борба с подводниците на противника и с минната опасност на Черно море и на река Дунав.
В годините Базата развива своята структура, усвоява нови задачи, формира кадри, усъвършенства военноморската наука. Хиляди млади хора се учат на мъжество, професионализъм и родолюбие. Един от тях – старшина I степен Димитър Атанасов Димитров, на 4 март 1965 г. с цената на живота си спасява екипажа и кораба, на който служи от гибел. Военните моряци са горди, че са наследници на храбри и доблестни воини, свързани с героичните подвизи през войните и с мирновременните победи, които отстояват и днес.
Трудът на офицерите, старшините, матросите и цивилните служители, тяхната висока професионална подготовка и отговорност в напрегнатия ни делник правят Пункта за базиране Варна достоен продължител на завещаните ни традиции и добродетели и доверен партньор на военните моряци от страните на Алианса.
Марияна ВАЛЕНТИНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кап. І ранг Георги Георгиев, Пункт за базиране – Варна: 120 фотоса са представени в изложбата, посветена на 120 години от създаването на Военноморската база

Кап. І ранг Георги Георгиев, Пункт за базиране – Варна: 120 фотоса са представени в изложбата, посветена на 120 години от създаването на Военноморската база

14 Ноември 2017 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Варна. 120 фотоса са представени в изложбата, посветена на 120 години от създаването на Военноморската база във Варна. Това каза капитан І ранг Георги Георгиев, командир на Пункт за базиране – Варна, при откриването на фотоизложбата във фоайето на Фестивалния и конгресен център във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Изложбата е традиционна – организира се около празниците, но в предишни години тематиката е била насочена към ежедневието на военните моряци или към конкретни поводи. През тази година сме се опитали в рамките на 120 фотоса да представим дългия път на формированието. В изложбата ясно могат да се разграничат два раздела. Те съвпадат и с изразните средства на фотографията: до началото на 90-те години всички снимки са били черно-бели. Те се различават и по това, че докато за годините до 1990 година фотосите са насочени основно към корабите и изпълнението на задачите на море и в базови условия, то след 1990 година снимковият материал е насочен основно към личния състав, към дейности, изпълнявани от личния състав и към конкретни събития и мероприятия през годините“, обясни кап. Георгиев.
Част от снимките на фотоизложбата са включени и в юбилейната брошура по повод 120 години от създаването на Военноморската база във Варна. Кап. Георгиев отбеляза, че голяма част от снимковия материал е любезно предоставен от Военноморския музей във Варна. „9 дни след създаването на Морската част с княжески указ е създаден и Флотски арсенал. Нашите предшественици преди 120 години добре са осъзнавали, че не може да има въоръжени сили без тил, без осигуряване, без логистика, без ремонт на корабния състав, без снабдяване и Флотски арсенал е бил изключително нужен тогава“, посочи кап. Георгиев. В изложбата са включени и 20 фотоса, които представят развитието на кораборемонтния завод „Флотски арсенал“.
Марияна ВАЛЕНТИНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валидираха пощенска марка по повод 20-годишнината от създаването на регулатора в областта на съобщенията

Валидираха пощенска марка по повод 20-годишнината от създаването на регулатора в областта на съобщенията

2 Ноември 2017 | 18:31 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски и Председателят на Комисия за регулиране на съобщенията д-р Веселин Божков валидираха пощенска марка по повод 20 годишния юбилей от създаването на българския независим регулатор в областта на съобщенията. Това съобщиха от пресцентъра на КРС. Димитър Геновски подчерта, че двете десетилетия зад гърба на една институция са израз на устойчивост и сериозна работа и през всички тези години Министерството работи в тясно сътрудничество с Комисията за адаптиране на законодателството ни с правната рамка на Европейския съюз.
„През изминалите години се утвърдихме като авторитетна институция“ каза председателят на КРС д-р Веселин Божков. Той изброи най-важните постижения на регулатора: цените на едро във фиксирани и мобилни мрежи бяха понижени многократно, средните цени на мобилните повиквания към други мрежи през последните години намаляха повече от 5 пъти - от 36 ст./мин през 2007 г. до под 7 ст./мин днес; успешно беше въведена преносимостта на номерата - пренесени са почти 2 млн. мобилни номера и 500 хил. броя фиксирани; осигурено беше ефективното прилагане на Регламента за роуминга и др.. Председателят отбеляза нарастването и на международният престиж на КРС, която е председателствала Мрежата на далекосъобщителните регулатори на държавите-членки на Международната организация по франкофонията (FRATEL) и Групата на европейските регулатори на пощенски услуги (ERGP). През настоящата година г-н Веселин Божков изпълнява функциите на Заместник-председател на Групата.
Зам.-министър Геновски и председателят на КРС Веселин Божков изразиха своята увереност, че двете институции ще продължат своята съвместна работа за подпомагане на бъдещата мащабна законодателна реформа в областта на електронните съобщения в рамките на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров и Александър Вучич. 22 февруари 2018 г.
Сергей Лавров и Александър Вучич. 22 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.