НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:35

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пламен Милев, БСП: Управляващите умишлено залагат по-висок излишък, за да харчат повече, както те решат, без дебат и обсъждане в НС

Пламен Милев, БСП: Управляващите умишлено залагат по-висок излишък, за да харчат повече, както те решат, без дебат и обсъждане в НС

24 Октомври 2017 | 14:39 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите умишлено завишават процента излишък. Те залагат по-нисък процент на БВП, след което го актуализират и се стига до по-голяма събираемост. Прави се с цел, събраните средства, да не се дискутират и подлагат на обсъждане в НС, а само с едно решение на Министерския съвет, да бъдат преразпределени по решение на управляващите. Това заяви Пламен Милев, главен експерт в Направление „Публични политики“ към НС на БСП по време на обсъждане на бюджета на БСП в сферите социална политика и здравеопазване, съобщиха от пресцентъра на БСП.
„БСП предлага да преминем към прогресивното подоходно облагане, вдигане на максималния осигурителен доход от 2600 на 3300 лв., в резултат на което предлагаме необлагаем минимум в размер на МРЗ. Разликата от нея до 3300 лв., да се облага с 10%. От тази сума до 10 000 лв. с 15%, и над десет хиляди лева – с 20%. Предлагаме същата прогресивна скала и за данъка върху дивидента. Съчетанието на тези две скали компенсира бюджетния дефицит, който ще се появи само от въвеждане на необлагаемия минимум“, обясни той и допълни, че БСП предлага увеличаване на приходната част, в резултат на събираемостта, като предвижда бюджетен дефицит 1,4-1,5%.
„В предложенията за бюджет на управляващите от 22 социални придобивки, без промяна остават 18. Нищо не се прави нито за децата с увреждане, нито за еднократните помощи при раждане, нито за помощите за близнаци, нито за майките-студенти. В ситуация на демографски колапс, в най-бедната, най-необразованата страна, в предложенията за бюджета на управляващите ни, се предлагат само фиктивни мерки“, заяви Емилия Масларова, председател на Съвета по социална политика към НС на БСП. По думите й фокусът в алтернативния бюджет на левицата е насочен към здравеопазването, социалната политика, образованието и развитието на регионите в България.
По отношение на социалната политика, БСП предлага да се завиши обезщетението за отглеждане на дете на осигурените майки, в размер на МРЗ. „Управляващите предлагат със 130 лв. по-малко от нас. Предлагаме разширяване обхвата на помощите за децата в първи клас, което означава те да се дават на децата до четвърти клас, което ще обхване 120 000 деца. Също, преизчисляване на всички пенсии, а не увеличаване само на минималната, с осигурителния доход, не по-назад от 2013 г., което ще обхване над 1 200 000 пенсионери. Това ще бъде положителен знак, справедливо преизчисляване, а не просто административно тяхно вдигане“, поясни Масларова.
„Предлагаме също допълнителна подкрепа за хората с увреждания и самотно живеещи възрастни, като се увеличи помощта на личните асистенти в размер на около 60 млн. лв. Увеличаване и на среднодневния размер на обезщетението за безработица, което с години стои на 7,2 лв., като ние предлагаме то да стане 12 лв. Управляващите предлагат то да бъде 9 лв., което означава, че с по 3 лв. на ден ще бъдат ощетени безработните, които са се осигурявали за риска „Безработица“ години наред“, посочи тя.
„За нас здравето не е стока“, заяви доц. Асен Златев, председател на Съвета по здравеопазване към НС на БСП по време на обсъждането. По думите му болничната помощ се развива на взаимно изключващи се тези. „Закриват се цели болници, без да има обосновка, като в това време се откриват многобройни нови частни болници. Задълженията на болниците непрекъснато се увеличават. Здравеопазването е в критично състояние, затова амбицията на БСП с алтернативния бюджет е да се осигурят допълнителни средства в размер на 985 млн. и 200 хил. лв., въвеждане на националната здравна карта, премахване на статута на търговски дружества на държавните и общински лечебни заведения“, обясни Златев. Той подчерта, че левицата предлага увеличение с 500 млн. лв. за здравеопазване. „Нужна е нова концепция, нов модел на системата на здравеопазването“, посочи той и допълни, че според левицата е нужно напълно безплатно, достъпно и навременно медицинско обслужване на здравноосигурените лица, съгласно Конституцията ни.
„Невъзможно е качествено медицинско обслужване за почти една трета от населението, поради липса на лекари и медицински персонал. Разходите за здраве надхвърлят с над 5% бюджета на всяко домакинство у нас, което всяка година води до обедняване на 4% от населението. Все по-често и здравни работници, и пациенти търсят лечение в чужбина“, каза той. Според него извънболничната медицинска помощ е оставена на саморегулиране. „Лимитът на направленията крие огромен риск за живота на пациентите. Спешната помощ е неефективна - липсват кадри, има лошо оборудване на линейките, старата техника“, изреди част от проблемите в сферата на здравеопазването доц. Златев.
„Ако видим бюджета на НЗОК, ще разберем, че три болници в страната държат 21% от бюджета на касата. Два града в България държат 70% от бюджета на НЗОК“, заяви проф. Георги Михайлов, народен представител от левицата и член на Комисията по здравеопазване в НС. По думите му рязко е променен балансът между Министерство на здравеопазването и НЗОК в последните 10 г. „Бюджетът на МЗ е намалял, като механично към здравната каса са прехвърлени огромни пера, които са социално значими медицински дейности“, посочи той. Проф. Михайлов каза също, че дълговете на болниците ги водят до фалит. „Проблемът с фокусирането върху регионите в България е изключително сериозен. Огромна част от българските граждани нямат реален достъп до здравеопазване“, категоричен бе той.
В инициираната от БСП дискусия участваха и Антон Кутев, зам.-председател на ПГ на „БСП за България“ и председател на Комисията по жалбите и връзките с НПО в НС, Георги Гьоков, народен представител от левицата и зам.-председател на Комисията по труда и социална политика в НС, доц. Д-р Георги Йорданов, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в НС, представители на НПО, организации на хора с увреждания, експерти в сферите на здравеопазването, образованието, икономисти, финансисти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на ПГ на  „БСП за България” Жельо Бойчев: Над 200 000 деца отпадат от училище в България, 40% от населението е в риск от бедност

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев: Над 200 000 деца отпадат от училище в България, 40% от населението е в риск от бедност

24 Октомври 2017 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. БСП си е поставила 4 основни цели с предлагания от нея бюджет - борба с бедността и неравенствата в България, достъп до качествено здравеопазване и образование и преодоляване на големите социални различия в страната, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев по БНТ и обясни в какво състояние е държавата ни като следствие от управлението на ГЕРБ и Борисов. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
„По всички показатели България е страна, по-скоро от африкански тип, отколкото от европейски, за най-голямо съжаление. Над 40% от населението е в риск от бедност или близо 3 милиона българи. 1 милион и 300 хиляди пенсионери взимат под 310 лв. В България над 200 000 български деца не са прекрачили прага на училище или отпадат”, посочи Жельо Бойчев. „Косвените данъци у нас са близо 70%, като най-бедните плащат най-много”, обясни също Бойчев и допълни, че ако не се направи промяна, има риск за държавата, за икономическото ни развитие, за гражданското общество.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев: Ако няма реформи, заложените 4,5 млрд. лв. повече в бюджета ще потънат

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев: Ако няма реформи, заложените 4,5 млрд. лв. повече в бюджета ще потънат

24 Октомври 2017 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. Ако няма реформи, заложените 4,5 млрд. лв. повече в бюджета ще потънат. За нас е важно да се промени моделът, затова предложихме алтернативен бюджет. Идеята не е да се замеряме с числа, а да се променят политиките. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в БТВ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той подчерта, че левицата предлага конкретни действия. „В здравеопазването - държавните и общински болници не могат да бъдат повече търговски дружества. Сега не приемат хората в болница, за да не натежи на бюджета им. Това трябва да се прекрати“, категоричен е Стойнев. Според него в образованието е същото. „Не може повече да бъдем държава, която се слави с най-голямата неграмотност сред младите хора. БСП предлага промяна на функционирането на моделите, а промяната никога не се приема с ръкопляскания“, коментира той.
Стойнев е на мнение, че бюджетът на управляващите не се различава с нищо от предходния. „Предложената алтернатива от нас е много сериозна. Въвеждаме необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата – тези, които са на минимална работна заплата, ще си плащат осигуровките, но няма да плащат данък“, обясни той. По неговите думи неравенствата в страната са убийствени. „Заплати до 3300 лв. т.е. цялата средна класа, остава на 10%. Моторът на българската икономика не се облага – 2 млн. и 900 хил. работещи български граждани. За тях данъците ще бъдат намалени. Заплати над 3300 лв. до 10 000 лв. ще бъдат обложени с 15%, а над 10 000 лв. с 20%. Корпоративният данък не се променя“, каза още зам.-председателят на БСП.
Драгомир Стойнев подчерта, че е важно дали можем да постигнем устойчив икономически растеж, дали имаме качествена работна сила, дали можем да привлечем инвестиции, които в момента се сриват – чужденците не желаят да инвестират в България, и дали регионите могат да се развиват балансирано.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще обсъжда Алтернативния бюджет по сектори

БСП ще обсъжда Алтернативния бюджет по сектори

24 Октомври 2017 | 07:41 | Агенция "Фокус"
София. Обсъждане на Алтернативния бюджет на БСП в сферите социална политика и здравеопазване ще се проведе от 10:00 часа в зала Г1 на Интерпред в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. Участие ще вземат председателят на Съвета по социална политика към НС на БСП Емилия Масларова, председателят на Съвета по здравеопазване - Асен Златев, и Антон Кутев - зам.-председател на ПГ на "БСП за България" и председател на комисията по жалбите на гражданите в Народното събрание.
От 17:00 часа в зала "Георги Кирков" в централата на партията на ул. "Позитано" 20 ще се проведе дискусията за бюджетната политика в областта на младежта и спорта. На нея ще присъства председателят на Съвета по политиката за младежта и спорта към НС на БСП и депутат от ПГ на левицата Иван Ченчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Проектобюджетът на БСП за следващата година предлага алтернатива на политики

Жельо Бойчев, БСП: Проектобюджетът на БСП за следващата година предлага алтернатива на политики

23 Октомври 2017 | 21:25 | Агенция "Фокус"
София. Проектобюджетът на БСП за следващата година предлага алтернатива на политики. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ зам.-председател на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев. Той поясни, че партията иска да въведе необлагаем минимум, както и скала за разпределение на доходите, която предвижда над 2 милиона и 800 хиляди българи да плащат по-нисък данък. „Големите икономически неравенства представляват големият риск пред развитието и на икономиката, и въобще на страната ни и ние казваме, че може да има друг тип данъчна политика, при която доходите да се разпределят по по-справедлив начин. Оттам няма как огромната част български граждани, бедните българи, да бъдат тези, които да формират приходната част на бюджета, а приносът на богатите да бъде сравнително по-малък от тях“, каза Жельо Бойчев. Според него БСП се стреми да създаде такъв тип икономически модел, в който ползите да се усетят от огромна част от българските граждани. "Бюджетът на БСП показва, че социалната справедливост е възможна", добави Бойчев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще обсъжда Алтернативния бюджет по сектори

БСП ще обсъжда Алтернативния бюджет по сектори

23 Октомври 2017 | 17:13 | Агенция "Фокус"
София. На 24 октомври (вторник) от 10:00 часа в зала Г1 на Интерпред ще се проведе обсъждане на Алтернативния бюджет на БСП в сферите: социална политика и здравеопазване, съобщиха от пресцентъра на БСП. Участие ще вземат председателят на Съвета по социална политика към НС на БСП Емилия Масларова, председателят на Съвета по здравеопазване - Асен Златев, и Антон Кутев - зам.-председател на ПГ на "БСП за България" и председател на комисията по жалбите на гражданите в Народното събрание.
От 17:00 часа в зала "Георги Кирков" в централата на партията на ул. "Позитано" 20 ще се проведе дискусията за бюджетната политика в областта на младежта и спорта. На нея ще присъства председателят на Съвета по политиката за младежта и спорта към НС на БСП и депутат от ПГ на левицата Иван Ченчев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Корнелия Нинова, БСП: Проведохме обсъждания в страната и "облякохме" очакванията на хората в алтернативен бюджет

Корнелия Нинова, БСП: Проведохме обсъждания в страната и "облякохме" очакванията на хората в алтернативен бюджет

23 Октомври 2017 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Проведохме обсъждания в страната и "облякохме" очакванията на хората в алтернативен бюджет. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представяне на проекта на бюждет за 2018 г., изготвен от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обикновено правителството приема бюджета, качва го на страницата, започва някаква обществена дискусия и откъдето дойде натиск, те там променят“, заяви лидерът на БСП. Нинова разкритикува управляващите, че променят бюджета на принципа проба-грешка. „Ние подходихме обратното, различно. Първо започнахме обсъжданията в страната с експерти и по сектори и тези обсъждания вървят вече месец. Ние стъпихме на мнението, на експертизата, на очакванията на хората и тези очаквания ги облякохме в бюджет“, заяви Нинова. Лидерът на БСП поясни, че образованието е един от приоритетите в бюджета на партията. Тя уточни, че по темата са проведени 24 регионални срещи. „Съветът по финанси и икономика направи обсъждане във Варна. Съветът по духовност, култура и медии във Велико Търново и Стара Загора, Съветът по социална политика в Хасково, по Младежка политика в София област. Съветът по екология е проведен в Монтана. Етническа политика, вероизповедания, права на човека – Пазарджик. Съветът по местна власт – две национални срещи с кметове и общински съветници. Огромен труд, за който благодаря на целия екип“, каза Нинова. Тя посочи, че това са хората, които са работили повече от месец денощно. По думите й те са обърнали страната за един месец в разговори и срещи, за да съберат мнението на експертите и да се направи бюждет.
Дениа КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: БСП предлага необлагаем минимум, прогресивен данък за физическите лица и увеличение на данък дивидент

Корнелия Нинова: БСП предлага необлагаем минимум, прогресивен данък за физическите лица и увеличение на данък дивидент

23 Октомври 2017 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. БСП предлага необлагаем минимум, прогресивен данък за физическите лица и промяна в данък дивидент. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представяне на проекта на бюджет за 2018 г.,изготвен от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Третият ни акцент в бюджета е доходи. Какви според нас са проблемите там - огромната бедност и неравенства. Една малка част българи са с много високи доходи и една все по-голяма с ниски доходи. Бедността се увеличава, милиони хора живеят на границата на бедността. Как да се решава този проблем? Също приветстваме увеличението на минималната пенсия и на минималната заплата, но с увеличение 40 лв. на минималната пенсия и 50 лв. на минималната заплата ще решим ли проблема с бедността и с неравенствата – не. Справедливо ли е тези хора, близо над 2 млн. да получават по 40 лв., по 50 лв. увеличение, а политическите кабинети и заместник-министрите да получават над 600 до 2000 лв.? Не, не е справедливо. Това отваря ножицата на неравенствата, а не я намалява. Ето защо предлагаме коренно различна данъчна система и данъчно облагане, резултатът от което ще е необлагаем минимум и прогресивен данък за физическите лица. От това 2, 850 млн. работещи българи ще плащат по-малко данък отколкото досега“, коментира Нинова.
„Не променяме корпоративния данък на фирмите“, каза лидерът на БСП. Тя посочи, че партията предлага той да остане 10%, но предлага промяна в данък дивидент. По думите ѝ не е справедливо следното – един работещ българин плаща 10% данък върху доходите си, а един българин, който има фирма, т.е. бизнесмен, не си изплаща заплата, а си я изписва през дивидент от фирмата и плаща 5% за същите доходи. „Е,справедливо ли е това? Ето защо, заставайки на страната на работещите българи, ние предлагаме увеличението на данък дивидент от 5 да стане 10%, толкова колкото плаща един работник за заплатата си“, посочи лидерът на БСП.
Според нея данъчната реформа на БСП може да доведе реално до увеличаването на доходите, които не зависят от благоволението на едно или друго правителство.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: Нашият бюджет е на промяната на моделите – искаме отпадане на принципа „парите следват ученика“ и болниците да не са търговски дружества

Корнелия Нинова: Нашият бюджет е на промяната на моделите – искаме отпадане на принципа „парите следват ученика“ и болниците да не са търговски дружества

23 Октомври 2017 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. В бюджета от БСП предлагаме отстраняване на причините за проблемите – искаме отпадане на принципа „парите следват ученика“ и болниците да не са търговски дружества. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представяне на проекта на бюджет за 2018 г., изготвен от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашият бюджет е бюджет на промяната на моделите“, каза тя. По думите ѝ досега например са се наливали милиарди в здравеопазването години наред, милиони в образованието, но здравеопазването не става по-добро, а все повече деца напускат училище и се закриват училища. „Значи този модел не работи. Да наливаш пари и да виждаш, че резултатът е обратен. Ето защо ние подходихме по различен начин. В този бюджет предлагаме не лечение на последиците, а отстраняване на причините за проблема“, подчерта лидерът на БСП. „Имаме няколко приоритета“, каза Нинова. Сред тях тя посочи здравеопазването. „Колкото и пари да наливаме там, виждате ефектът какъв е“, коментира тя.„Причината е в модела – болниците да са търговски дружества. Затова в нашия бюджет предлагаме смяната на този модел и болниците вече да не са търговски дружества, а да са регистрирани по Закона за лечебните заведения“, обясни лидерът на БСП. „Образованието ни е втори приоритет. Приветстваме повече пари за образование и за увеличение на заплатите на учителите, но за нас това също не решава проблемите в образованието. Няма да спре закриването на малките училища, в малките общини няма да увеличи децата, които да се образоват и няма да подобри качеството на образованието. Проблемът за нас е също в сбъркания модел – парите следват ученика. Ето защо в нашия бюджет и в политиките, които сме заложили, предлагаме отмяната на този модел. Да не мислим първо как парите ще ги вържем в бюджета на едно училища, а след това за качеството на образованието“, заяви лидерът на БСП.
По думите ѝ принудени от тази система директорите на училищата водят на списък на статистика ученици, които не ходят на училища, за да не се закрие училището им.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: БСП изготви алтернативен бюджет в съответствие с програмата на партията и предизборната си платформа и не чакаме  правителствения

Корнелия Нинова: БСП изготви алтернативен бюджет в съответствие с програмата на партията и предизборната си платформа и не чакаме правителствения

23 Октомври 2017 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. БСП изготви алтернативен бюджет в съответствие с програмата на партията и предизборната си платформа и не чакаме правителствения. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представянето на проекта на бюджет за 2018 г., изготвен от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За пръв път правим нещо различно и като съдържание, и като технология по подготовка на бюджета. Ще започна с по-лесното – технологията. Досега БСП чакахме обикновено правителството да предложи бюджет, те го внасят в последния момент. Няма съществена обществена дискусия, приема се набързо в парламента и ние ги следваме, като между първо и второ четене правим свои предложения. Сега предложихме различен подход – да не чакаме правителствения бюджет, за да се приспособяваме към него, а да стъпим в изготвянето на нашия на две неща. Първото е да стъпим на програмата на партията и на предизборната си платформа, т.е. да предложим бюджет, който изпълнява нашите политики, а не чакаме политиките на ГЕРБ“, посочи Корнелия Нинова. Тя подчерта, че бюджетът не е алтернатива на числа, а на програми и политики, изразени чрез бюджета. „Малко като че ли прибързано и притеснено управляващите извадиха днес уж независими експерти да обясняват какъв алтернативен бюджет е това на нашия, след като нашият още не е публикуван. Това е популизъм. Такова твърдение отива на някои лаик, но не и на хора, които са правили бюджети“, поясни лидерът на БСП. Нинова заяви, че партията стъпва на тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през месец юни.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще представи проект за алтернативен бюджет

БСП ще представи проект за алтернативен бюджет

23 Октомври 2017 | 08:36 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще даде пресконференция от 12:00 часа на ул. „Позитано” № 20, съобщиха от пресцентъра на партията. На събитието ще бъде представен проектът за алтернативен бюджет на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.