НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:16

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Хойт Ий: Сърбия да покаже ясно дали се движи към ЕС

Хойт Ий: Сърбия да покаже ясно дали се движи към ЕС

4 Януари 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Белград.Заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Централна и Източна Европа Хойт Брайън Ий заяви в четвъртък, че Сърбия има възможност да ускори процеса на присъединяване към ЕС, по време на интервю за сръбска телевизия, предава скопското електронно издание „Нова Македония“.
„Сърбия трябва да реши на кой стол иска да седи. Белград трябва да покаже още по-ясно на партньорите в ЕС, че се движи към членство в европейското семейство на 100% и че ще проведе нужните реформи по най-бързия възможен начин“, заяви той.
„Ние сме приятели и партньори на Сърбия, а истинските приятели и партньори не са тези, които говорят само това, което искате да чуете, а това, което трябва да чуете“, добави Ий.
САЩ вярват, че Сърбия е много важна за стабилността в региона и придават голямо значение на отношенията между Белград и Загреб.
„Връзките между тях трябва да се подобрят тази година. Мисля, че Сърбия и Хърватия осъзнават колко е важно да се решат двустранните въпроси ... Имаше политическо желание да се решат тези проблеми, но се стигна до влошаване и имаше добри и лоши моменти в тези отношения. Има шанс тази година да постигне напредък по този въпрос“, отбеляза официалният представител на САЩ.
Той подчерта, че "в ЕС има желание за приемане на нови кандидати, ако тези страни са готови за реформи. Сърбия, както и другите държави, които искат да се присъединят към ЕС, колкото по-скоро осъществят реформите, толкова по-рано ще постигнат напредък в присъединяването към Съюза".
Що се касае до разширяването на НАТО, той каза, че Алиансът има политика на отворени врати и няма да насилва никого към членство.
„Тези страни, които отговарят на условията, са добре дошли да се присъединят към Алианса ... Има някои страни в този регион, които се надяват да се присъединят, но не е лесно да се изпълнят всички условия и ако те са готови да направят жертви, свързани с отбраната, но и за изпълнението на демократичните стандарти, върховенството на закона и свободата, тези страни имат право на избор и нито една страна няма право да спира това, включително и Русия“, подчерта Хойт Ий.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хойт Брайън Йи: Призивът към Сърбия да не седи на два стола беше съвет, не ултиматум

Хойт Брайън Йи: Призивът към Сърбия да не седи на два стола беше съвет, не ултиматум

7 Ноември 2017 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Призивът към Сърбия да не седи на два стола, ако се стреми към членство в Европейския съюз бе съвет, а не ултиматум. Това заяви заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Централна и Източна Европа Хойт Брайън Йи в рамките на среща за Балканите, проведена в Центъра за международни отношения във Вашингтон, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
„На една конференция в Белград преди седмица може би съм използвал безразсъдно сръбската поговорка, че не можете да седите на два стола, но това беше в контекста на съветите към Сърбия да се присъедини към ЕС възможно най-скоро, това не беше ултиматум или предупреждение", подчерта американският дипломат, припомняйки, че САЩ и Русия имат напълно противоположна визия за региона.

Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано в рамките на посещение в Белград Хойт Брайън Йи подчерта, че кандидатите за присъединяване към клуба на Брюксел трудно биха постигнали равновесие, ако „седят на два стола“, като отново потвърди подкрепата на Вашингтон за европейската интеграция на Сърбия.
„Страните, които искат да влязат в ЕС, трябва ясно да демонстрират това решение. Не можете да седите на два стола, особено ако те са толкова далеч", заяви Хойт Брайън Йи в реч, изнесена в рамките на XVII Сръбски икономически панаир, който се проведе в един от белградските хотели на 23 октомври. Заместник-помощник държавният секретар на САЩ отбеляза, че всяка държава трябва да направи избор на коя страна да бъде – колкото и трудно да е това.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Сърбия определи като „глупости“ обвиненията, че Белград се опитва да „седи на два стола“

„Российская газета“: Сърбия определи като „глупости“ обвиненията, че Белград се опитва да „седи на два стола“

27 Октомври 2017 | 02:47 | Агенция "Фокус"
Белград. Външният министър и вицепремиер на Сърбия Ивица Дачич определи като „глупости“, обвиненията че страната се опитва да „седи на два стола“, пише “Российская газета“. Обвинението бе отправено във вторник от заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Йи, по време на неговото посещение в балканската страна.
Дачич заяви, че „това са глупости“, като добави, че „някои хора, сред които и американски официален представител, са гледали твърде много научна фантастика“. Външният министър подчерта, че „ние не стоим на два стола, ние имаме само един стол и това е Сърбия“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хойт Брайън Йи в Прищина: Европейската перспектива на Косово и региона са приоритет за САЩ

Хойт Брайън Йи в Прищина: Европейската перспектива на Косово и региона са приоритет за САЩ

25 Октомври 2017 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. След посещението си в Сърбия, заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Централна и Източна Европа Хойт Брайън Йи пристигна в Прищина, където обсъди с косовския президент Хашим Тачи диалога с Белград, двустранните отношения, ролята на САЩ в региона и евроатлантическата перспектива на най-младата държава на Балканите, предава BK TV News.
Както се съобщава на официалната интернет страница на държавния глава на Косово, в рамките на срещата с американския дипломат Тачи е подчертал, че подкрепата на САЩ за Прищина и региона са „ключ към мира и стабилността“ на Балканите. „Ние сме благодарни за постоянната подкрепа на САЩ за Косово", заяви Тачи.
На свой ред Хойт Брайън Йи потвърди подкрепата на САЩ за Прищина, подчертавайки, че „европейската перспектива за Косово, както и за целия регион, е американски приоритет“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кайл Скот, посланик на САЩ в Сърбия: Отношенията с Русия не са проблем, необходим е ангажимент към ЕС

Кайл Скот, посланик на САЩ в Сърбия: Отношенията с Русия не са проблем, необходим е ангажимент към ЕС

25 Октомври 2017 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Американският посланик в Белград Кайл Скот заяви, че преговорите между заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Централна и Източна Европа Хойт Брайън Ий и президента на Сърбия Александър Вучич са били отворени и положителни, като подчерта, че отношенията между Белград и Москва не са проблем, но би трябвало балканската страна да се обърне на 100 % към Европейския съюз, предава Radio televizija Srbije (RTS).
В рамките на посещението си в Сърбия, Хойт Брайън Йи предупреди, че тези, които искат членство в ЕС, трябва ясно да покажат стремежите си и „да не седят на два стола“. Американският дипломат не спести и загрижеността си по повод руското влияние в региона, повдигайки темата за дипломатическия имунитет, поискан от Москва за служителите в руския център в Ниш.
По повод коментарите на Хойт Брайън Йи, Скот заяви пред репортерти: „Мисля, че Хойт не преувеличава. Той заяви, че като приятели на Сърбия, ние подкрепяме пътя й към ЕС, но по него има предизвикателства. Те са ясни - трябва да има по-голям напредък по отношение на правовата държава, свободата на печата и нормализиране на отношенията с Косово. Защото без него няма интеграция в ЕС“.
Скот подчерта, че пресата е преувеличила изявленията на Хойт Брайън Йи за отношенията между Белград и Москва, заявявайки, че връзките между Сърбия и Русия не са проблем и че тя може да има добри отношения с Москва, но и с ЕС, със САЩ и с Китай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Москва реагира на коментарите на Хойт Брайън Йи за руско-сръбското сътрудничество

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Москва реагира на коментарите на Хойт Брайън Йи за руско-сръбското сътрудничество

25 Октомври 2017 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва реагира на коментарите на заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Централна и Източна Европа Хойт Брайън Йи, отбелязва Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Министерството на външните работи на Руската федерация съобщи, че по време на престоя си в Белград, Хойт Брайън Йи си е позволил редица провокативни изявления, насочени към подкопаване на руско сръбското сътрудничество. „Американският дипломат поиска грубо от Белград да преразгледа сътрудничеството си с Москва и да се съсредоточи върху приближаването си към Европейския съюз", подчертаха от руското външно министерство. От Москва обърнаха внимание, че Вашингтон „вероятно не знае, че много членове на Съюза до голяма степен си сътрудничат с Русия".

Агенция „Фокус“ припомня:
Заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Централна и Източна Европа Хойт Брайън Йи бе на посещение в Сърбия, в рамките на което призова Белград да покаже ясно желанието си за присъединяване към ЕС. Американският дипломат предупреди, че Сърбия не може да си позволи да „седи на два стола“ и е време да направи своя избор за бъдещето – колкото и трудно да е това.
В Белград Хойт Брайън Йи увери, че САЩ биха искали Сърбия да е просперираща, стабилна и сигурна държава, която е интегрирана в Европа. Ето защо Белград трябва да търси решения и партньорства, които да я доближат до Брюксел и до европейските стандарти.
Засегната бе и темата за руския хуманитарен център в Ниш, като американският дипломат призова сърбите да си зададат въпроса защо Москва изисква дипломатически имунитет за служителите в него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Русия призова САЩ да не се „намесва“ в руско-сръбските отношения

„Известия“: Русия призова САЩ да не се „намесва“ в руско-сръбските отношения

25 Октомври 2017 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Москва. Руското външно министерство призова САЩ да не налага „враждебните си идеологизирани стереотипи“, които подкопават основите на международната стабилност, както и сътрудничеството на Балканите, пише „Известия“.
По данни на руското Министерство на външните работи американският дипломат Хойт Брайън Ий, който е на визита в Белград, е поискал от Сърбия да прекрати сътрудничеството си с Русия, както и да се фокусира на сближаването с Европейския съюз.
„Никой не трябва да възпрепятства Сърбия да следва различни подходи, изходящи от националните й интереси“, се казва в руското изявление.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Сърбия осъди остро натиска на Държавния департамент на САЩ над Белград

Министърът на отбраната на Сърбия осъди остро натиска на Държавния департамент на САЩ над Белград

24 Октомври 2017 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин категорично осъди изявлението на помощник държавния секретар на САЩ за Централна и Източна Европа Хойт Брайън Йи, който вчера призова Белград да спре да балансира между Русия и Запада, предаде РИА Новости. „Изявлението на г-н Хойт Брайън Йи е най-тежкият акт на обществен и недипломатичен натиск над нашата страна и над нашето право самостоятелно да вземаме решения. Не знам каква ще бъде позицията и отговорът на президента Александър Вучич, но съм уверен, че той ще успее да се справи с натиска така, както го е правил и досега“, каза министърът и добави: „От своя страна мога да кажа, че това не е заявление на приятел или човек, който уважава Сърбия, нашата политика и правото да вземаме решения. Сърбия ще взима сама своите решения, независимо от това колко са велики тези, които смятат, че могат да вземат решения вместо нас“.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хойт Брайън Йи в Сърбия: Питайте руснаците за какво им е дипломатически имунитет в Ниш

Хойт Брайън Йи в Сърбия: Питайте руснаците за какво им е дипломатически имунитет в Ниш

24 Октомври 2017 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Белград. САЩ биха искали Сърбия да е просперираща, стабилна и сигурна държава, която е интегрирана в Европа. Ето защо Белград трябва да търси решения и партньорства, които да я доближат до Брюксел и до европейските стандарти. Това заяви заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Централна и Източна Европа Хойт Брайън Йи в ексклузивно интервю за белградското издание Blic.
„Не разбираме защо руският хуманитарен център в Ниш се стреми към дипломатически имунитет, защо се нуждае от него. Ето защо, ние предлагаме на нашите партньори, властите тук, в Сърбия, за да се запитат защо те нужда от него и защо оказват натиск върху Сърбия да им осигури нещо, което не е нормално“, подчерта Хойт Брайън Йи, допълвайки, че за Сърбия е най-добре да има колкото се може повече позитивни партньорства.
„Например с ЕС. Европейските страни помагат на Сърбия да постигне икономически, социални стандарти, условия на живот“, изрази увереност американският дипломат. Същевременно той допълни: „Не виждаме как дипломатическият имунитет към руския център ще помогне на Сърбия да постигне целите си, да се присъедини към ЕС и да достигне европейските стандарти“.

Агенция „Фокус“ припомня:
Руският хуманитарен център в Ниш се превръща в главна точка на натиск от страна на Москва върху Белград. Позицията на управляващите за тази институция е пряко свързана с въпроса остава ли Сърбия военно неутрална. Брюксел гледа с неодобрение на центъра и призова властите в Белград да го закрият, ако наистина се стремят към членство в Европейския съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Мигел Диаз-Канел е новият президент на Куба. 19 април 2018 година
Мигел Диаз-Канел е новият президент на Куба. 19 април 2018 година

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.