НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:01

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Чудотворната икона от Рилския манастир ще посети Ловчанска епархия на 23 октомври

Чудотворната икона от Рилския манастир ще посети Ловчанска епархия на 23 октомври

22 Октомври 2017 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Чудотворната икона от Рилския манастир на „Света Богородица Одигитрия“, известна и като „Света Богородица Осеновица“/Осеняваща/, около чийто образ са разположени мощи на 32-ма християнски светци, ще посети Ловчанска епархия. Това съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ.
Чудотворната икона Пресвета Богородица, наричана Осеновица, от Рилския манастир ще посети Ловчанска епархия за благословение на жителите ѝ. Иконата ще бъде тържествено изнесена от Съборния храм „Рождество Богородично” на Рилската св. Обител, където се съхранява, на 23 октомври. Ще посети градовете: Пирдоп, Етрополе, Ботевград, Троян и Ловеч и ще отпътува обратно за светата обител на 30 октомври. Във всички градове на епархията при посещението на Чудотвворната икона местното свещенство ще отслужи Вечерня, Утреня и св. Литургия, като литургиите ще оглави лично Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил.
Графикът на посещението е следният:
23 октомври, понеделник, 10.00 ч. - Отпътуване на иконата от Рилския манастир, посрещане в храм „Успение Богородично” град Пирдоп – 13.00 ч., 17.00 ч. – Вечерня.
24 октомври: 08.00 ч. – Утреня, 09.00 ч. Литургия, 14.00 ч. отпътуване. 15.00 ч. посрещане в Храм
„Свети Архангел Михаил” град Етрополе, 17.00 ч. – Вечерня.
25 октомври: 08.00 ч. - Утреня, 09.00 ч. – Литургия, 14.00 ч. – отпътуване на иконата, 15.00 ч. посрещане в храм „Успение Богородично”, град Ботевград, 17.00 ч. – Вечерня.
26 октомври: 07.30 – отпътуване на иконата за храм „Възнесение Господне”, град Ботевград, 08.00 ч. – Утреня, 09.00 ч. – Литургия, 14.00 ч. – отпътуване, 15.00 ч. – посрещане на иконата в храм „Всех святих”, град Тетевен, 17.00 ч. – Вечерня.
27 октомври: 08.00 ч. – Утреня, 08.00 ч. Литургия, 14.00 ч. – отпътуване на иконата за храм
„Света преподобна Петка-Параскева”, град Троян, 15.00 ч. – посрещане, 17.00 ч. – Вечерня.
28 октомври: 08.00 ч. – Утреня, 09.00 ч. – Литургия, 14.00 ч. – отпътуване на иконата за храм „Света Троица”, град Ловеч, 15.00 ч. – посрещане, 17.00 ч. – Вечерня.
29 октомри: 07.30 – отпътуване на иконата за Катедрален храм
„Св. св. Кирил и Методий”, град Ловеч, 07.45 – посрещане на светинята, 08.00 ч. – Утреня, 09.00 ч. – Литургия, 17.00 ч. – Вечерня.
30 октомври: 08.00 ч. – Утреня, 10.00 ч. – отпътуване на светинята обратно за Рилския манастир.

----------
Чудотворната икона на „Света Богородица Одигитрия“, известна и като „Света Богородица Осеновица“ /Осеняваща/ се съхранява в главния храм „Рождество Богородично“ на Рилския манастир. Около централния образ на Божията майка са разположени свети мощи на 32-ма християнски светци, чиито имена са изписани върху метални пластини. Голяма част от тези мощи са на светии, които са били съвременници на Христос-Спасителя, лично са слушали от Него благовестието Му и са станали свидетели на спасителното Му дело, като например възкресения от Спасителя св. Лазар, св. Мария Магдалина, св. ап. и ев. Матей, св. ев. Лука, както и мощи на св. прор. Даниил - четвъртият от “големите” пророци (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил). Подобни икона на Света Богородица с реликварий за свети мощи са известни само още три.
Колко стара е самата икона не може да се каже със сигурност. Според преданието през 1173 г. византийският император Мануил I Комнин се случило да води военни действия в областта до гр. Сердика, днешна София. Той страдал от болест на ръцете, която много го затруднявала. По това време мощите на св. Йоан Рилски били в ротондата „Св. Георги” в града и той отишъл да им се поклони. След като се помолил, ръцете му били помазани от свещениците с елей от едно от кандилата на светеца и ръцете му били изцелени. В знак на благодарност императорът оставил лично тази икона, която до този момент винаги била с него по време на военните походи, като заветът му бил тя винаги да съпътства мощите на светеца, където и да се намират те. Така иконата първо се озовала във Велико Търново, а сетне и в Рилския манастир.
В наше време иконата се изнася два пъти годишно от постоянното ѝ място - на петия ден на Светлата седмица и на 1 август, в началото на Богородичния пост. На 12.05.2007 г. в София иконата бе една от трите чудотворни икони на света Богородица /Троянска, Бачковска и Рилска/, пред които бе отправена всенародна молитва за осъдените на смърт български медици в Либия, които само два месеца по-късно по чудо бяха освободени и се прибраха живи и здрави в родината.
Светият образ на Божията Майка от Рилския манастир се почита като изцелителка при тежки заболявания и при масови епидемии. Има свидетелства за това на колко много хора, които се обръщат с вяра към нея, тя е помогнала. Едно от забележителните чудеса се случило преди два века. Тогава при тежка чумна и холерна епидемии целият регион край манастира бил засегнат. По молба на населението двама йеромонаси и един дякон, след всенощно бдение и молебен с лития изнесли чудотворния образ от манастира. Навсякъде иконата била посрещана с почит, извършвал се водосвет и се обикаляли домовете. С благодатната помощ на Божията Майка страшният мор се прекратил. През целия 19 век чудотворната икона е спасявала от епидемии десетки селища в България. Тогава управата на съответното населено място пишела молба до игумена на Рилския манастир да им бъде изпратена иконата „Света Богородица Осеновица“, за да се сложи край на епидемията. По този начин иконата пропътувала хиляди километри не само в региона, но и из цялата страна.
Многобройни са свидетелствата за чудесата от древността до днес, свързани с иконата на Пресвета Богородица, за хората, които с вяра, чисто сърце и искрена молитва се обръщат към пречистият ѝ лик.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Франция Еманюел Макрон изнесе реч за бъдещето на Европейския съюз. 17 април 2018 година
Президентът на Франция Еманюел Макрон изнесе реч за бъдещето на Европейския съюз...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.