НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:27

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Командировани работници: Парламентът готов за преговори с държавите членки

Командировани работници: Парламентът готов за преговори с държавите членки

25 Октомври 2017 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Преговорите с правителствата в ЕС за ревизиране на правилата за командироване на работници може да започнат, след като Парламентът даде зелена светлина, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.
Пленарната зала не възрази срещу решението на комисията по заетостта за започване на преговори със Съвета, което означава, че тя вече може да влезе в разговори с министрите от ЕС, които приеха своя мандат за преговори в понеделник.
Реформата на правилата за командироване на работници има за цел да осигури по-добра защита на служителите и честна конкуренция за компаниите. Главните промени в сравнение с нормите от 1996 г. засягат възнаграждението на работниците, продължителността на командироването, колективните трудови споразумения и работниците от агенции за временна заетост.
Докладчиците Елизабет Моран-Шартие (ЕНП, Франция) и Ахнес Йонгериус (С&Д, Нидерландия) заявиха: „Сега, след като Съветът е готов да се седне с Парламента на масата за преговори, ние очакваме с голямо нетърпение да завършим осъвременяването на директивата за командироването на работници и да я направим годна да изпълнява целта си. Нещата се движат в правилната посока, но подробностите са от огромно значение. Ще отделим особено внимание на въпроса с пътния транспорт, за да постигнем правилния баланс между свободата на предлагане на услуги и по-добрата защита на работниците“.
Очаква се Парламентът и Съветът да започнат преговори през ноември с цел да постигнат съгласие на първо четене.
Командирован работник е някой, изпратен от работодателя си, да извърши дейност в друга държава от ЕС за определен период от време. През 2015 г. в ЕС е имало 2,05 милиона командировани работници.
Полша, Германия и Франция изпращат най-голям брой работници, докато Германия, Франция и Белгия приемат най-голям брой командировани работници.
Командироването е особено честа практика в ключови сектори като строителния сектор, преработващата промишленост, образованието, здравеопазването и социалните услуги и бизнес услугите.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Figaro: ЕС постигна трудно споразумение за правилата за командированите работници

Le Figaro: ЕС постигна трудно споразумение за правилата за командированите работници

24 Октомври 2017 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Париж. Европейският съюз постигна трудно споразумение за правилата за командированите работници – обещание, което френският президент Еманюел Макрон постави в центъра на президентската си кампания, пише Le Figaro. Франция обаче постигна целта си частично, като не успя да прокара ограничение на срока на договорите за командироване до 1 година. Тези договори ще може да със срок от 24 месеца с възможност за удължаване от половин година при заявление на компанията, което трябва да бъде одобрено от властите на страната, където е изпратен работникът. На предложенията се противопоставиха шест държави, сред които Полша, Унгария, Великобритания и Ирландия, пише френският вестник.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: 28-те страни-членки на ЕС не успяха да съгласуват трудовата реформа

Reuters: 28-те страни-членки на ЕС не успяха да съгласуват трудовата реформа

23 Октомври 2017 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. 28-те страни-членки на ЕС не успяха да съгласуват на първия рунд преговори предлаганата от Франция трудова реформа, предаде Reuters. Въпросът изправя богатите срещу бедните държави, които искат запазване на действащите правила, позволяващи на гражданите, работещи в съюза, да получават заплати по-високи от тези, които биха получавали в родината си, но все пак по-ниски от местната работна сила. Някои критици виждат тези правила като форма на „социален дъмпинг“.
Предложените от френския президент Еманюел Макрон промени в директивата за командированите работници са подкрепяни от Германия, Белгия, Холандия и др. „Става дума за справедливост на трудовия пазар“, каза европейският комисар по заетостта Мариан Тейсен пристигайки на преговорите с министрите на труда на страните-членки. „Като цяло подкрепям свободата на придвижване на хора, но то трябва да бъде организирано по справедлив начин“, добави тя. Министрите обаче не успяха да постигнат споразумение на първата сесия на преговорите.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EuroActiv: Франция и Полша се надяват на бързо решение по проблема с командированите работници

EuroActiv: Франция и Полша се надяват на бързо решение по проблема с командированите работници

21 Октомври 2017 | 06:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Франция и Полша се надяват ЕС да постигне общо споразумение относно командированите работници, предава EuroActiv. През лятото френският държавен глава Еманюел Макрон призова за по-строги регулации за командированите в чужда страна работници. Според Париж, времето, в което чуждестранни граждани могат да работят на територията на друга страна трябва да бъде намалено от 24 на 12 месеца. Минималното заплащане също трябва да бъде обсъдено, тъй като в момента, според френския президент, жителите на европейски държави с ниска средна работна заплата, могат да подкопаят цената на труда в държавите, в които средното заплащане е по-високо.
Полският премиер бе най-изявеният критик на предложението. И двете страни се надяват ЕС да постигне общо споразумение по въпроса на насрочената за понеделник среща.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.