НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:27

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Минка Салагьорова, заместник-кмет на Петрич: Общината вече има кадастрални карти на всички терени, които са извън урбанизираните територии

Минка Салагьорова, заместник-кмет на Петрич: Общината вече има кадастрални карти на всички терени, които са извън урбанизираните територии

16 Февруари 2018 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Петрич. Община Петрич вече има кадастрални карти на всички терени, които са извън урбанизираните територии. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Минка Салагьорова, заместник-кмет на Община Петрич. По думите ѝ това допълнително е увеличило обема на предлаганите услуги от Службата по кадастър. „Точно за да бъде в помощ на гражданите, да ги улесним, направихме едно ново работно място, като подобрихме условията, при които да се предоставят тези услуги. Съответно ще бъдат направени и допълнителни нововъведения, за да може услугите да се предлагат на място“, заяви още Салагьорова.
Според нея, от една страна, увеличението на услугите като обем е показало необходимост да се направи това, но от друга страна, целта е била и да се улеснят гражданите, когато получават подобни услуги – да не се струпват опашки и да могат спокойно да си попълват заявленията. „Също е много важно, че се предвижда изготвяне на нови регулационни планове, особено за селата, които са в подгорието. Причината е, че има места, където няма такива регулационни планове, има така наречените „бели петна“. Това затруднява хората да извадят документите си, особено, когато имат инвестиционни намерения. Така че, работим и в тази посока“, подчерта Салагьорова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Михаил Киров, Агенция по геодезия, картография и кадастър: До две години кадастралната карта ще обхване 90% от територията на страната

Инж. Михаил Киров, Агенция по геодезия, картография и кадастър: До две години кадастралната карта ще обхване 90% от територията на страната

15 Февруари 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. До две години кадастралната карта ще обхване 90% от територията на страната. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Михаил Киров в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
„От 2001-ва година до сега кадастрална карта е изработена за близо 4 млн. хектара земи, което е около 36% от общата територия на страната и обхваща около 9 млн. имота“, обясни Киров. Той подчерта, че кадастралната карта е обхванала вече всички областни градове и 111 общински центрове в страната, както и териториите по Черноморието, планинските ни курорти, местата със силно развит пазар на имоти и с голям инвестиционен интерес. Изразходваните средства за изработката на кадастралната карта до момента възлизат на около 96,7 млн. лв., а приходите от услугите, свързани с нея, възлизат на 180 млн. лв.
„Очакваме за финализиране на целия процес да бъдат необходими приблизително 70 млн. лв.“, коментира още изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той беше категоричен, че до 2023 г. се очаква да приключи цялата цифровизация на урбанизираната територия на страната.
„Само в столицата агенцията вече има 8 изнесени офиса, обслужващи гражданите, което чувствително е намалило опашките от чакащи,“ съобщи Михаил Киров и припомни, че документи могат да се подават в един офис, а да се получат в друг – посочен от заявителя.
Киров подчерта, че електронните услуги, предоставяни от АГКК, са с 30% по-евтини от тези подавани на гише и пестят не само средства, но и време на гражданите.
„Към момента едва 10% от предоставяните услуги от АГКК се заявяват електронно“, съобщи изпълнителният директор на агенцията и призова общините и гражданите да се възползват от улеснението, което им се предоставя. Киров припомни, че нотариусите също имат електронен достъп до кадастралните данни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Валентин Йовев: До пет години трябва да бъде готова кадастралната карта на цялата страна

Зам.-министър Валентин Йовев: До пет години трябва да бъде готова кадастралната карта на цялата страна

24 Октомври 2017 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. До пет години трябва да бъде готова окончателно кадастралната карта на цялата страна и това е един от приоритетите в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Работи се усилено по преобразуването на картите на възстановената собственост и на земеразделителните планове на кадастрални карти, предстои изчистването на т. нар. явни и фактически грешки, които са най-много в линейните обекти в зоните около урбанизираните територии, където граничат със земеделските земи. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, който участва в бизнес дискусията „Property, идеи & инвестиции“, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. По думите му, сред основните задачи в тази насока е и надграждането на кадастралните карти със специализирани карти за редица територии в страната, като например за свлачищните райони. „Такива са картите по черноморското крайбрежие, които вече направихме, обясни Йовев и подчерта, че със специализираните карти гражданите ще имат достъп до повече допълнителна информация.
Заместник-министърът участва във Форум “Property, идеи & инвестиции“ в столицата. На събитието Валентин Йовев призова представителите на местната власт за по-голяма инициативност по отношение електронния достъп до услуги за гражданите, давайки за пример електронната и общодостъпна вече кадастрална карта, предоставяна от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той съобщи още, че вече има разговори с почти всички общини в страната за откриване на офиси за обслужване на граждани с кадастрална информация, за улеснение на населението и бизнеса.
По време на форума заместник-регионалният министър потвърди активната подкрепа, която МРРБ оказва на общините, осигурявайки финансов ресурс за изработването на общи устройствени планове. „Само за тази година, от месец май до октомври, са извършени и са в процес на извършване финансови трансфери към общините в размер на 1 036 345 лв.“, обясни Йовев.
„В посока подобряване на жилищната среда в регионите, от една страна, и на бизнес климата по места, от друга, е и новата Национална жилищна стратегия 2017-2030, която се разработва в момента“, подчерта заместник-министърът и коментира, че новата стратегия има за цел, на базата на анализ и проучвания за състоянието и потребностите на жилищния сектор в България, да бъде разработен нов „работещ“ модел на българската жилищна система, в който да бъде намерено решение на някои основни проблеми, като например остарелия и неподдържан жилищен фонд, нуждаещ се от системен ремонт и обновяване; рискът от конструктивни проблеми в част от сградния фонд; високата енергоемкост на съществуващия сграден фонд; ниския комфорт и нездравословни условия на обитаване и други. „Разработваната в момента жилищна стратегия ще съдържа цялостен пакет от цели на държавната жилищна политика, средствата за постигането им и отговорностите на заинтересованите страни – гражданите, държавата, общините, частния и неправителствения сектори“, коментира заместник-министърът и съобщи, че се очаква окончателният проект на Стратегията да бъде завършен до края на ноември тази година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.