НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:28

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Валентин Йовев: До пет години трябва да бъде готова кадастралната карта на цялата страна

Зам.-министър Валентин Йовев: До пет години трябва да бъде готова кадастралната карта на цялата страна

24 Октомври 2017 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. До пет години трябва да бъде готова окончателно кадастралната карта на цялата страна и това е един от приоритетите в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Работи се усилено по преобразуването на картите на възстановената собственост и на земеразделителните планове на кадастрални карти, предстои изчистването на т. нар. явни и фактически грешки, които са най-много в линейните обекти в зоните около урбанизираните територии, където граничат със земеделските земи. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, който участва в бизнес дискусията „Property, идеи & инвестиции“, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. По думите му, сред основните задачи в тази насока е и надграждането на кадастралните карти със специализирани карти за редица територии в страната, като например за свлачищните райони. „Такива са картите по черноморското крайбрежие, които вече направихме, обясни Йовев и подчерта, че със специализираните карти гражданите ще имат достъп до повече допълнителна информация.
Заместник-министърът участва във Форум “Property, идеи & инвестиции“ в столицата. На събитието Валентин Йовев призова представителите на местната власт за по-голяма инициативност по отношение електронния достъп до услуги за гражданите, давайки за пример електронната и общодостъпна вече кадастрална карта, предоставяна от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той съобщи още, че вече има разговори с почти всички общини в страната за откриване на офиси за обслужване на граждани с кадастрална информация, за улеснение на населението и бизнеса.
По време на форума заместник-регионалният министър потвърди активната подкрепа, която МРРБ оказва на общините, осигурявайки финансов ресурс за изработването на общи устройствени планове. „Само за тази година, от месец май до октомври, са извършени и са в процес на извършване финансови трансфери към общините в размер на 1 036 345 лв.“, обясни Йовев.
„В посока подобряване на жилищната среда в регионите, от една страна, и на бизнес климата по места, от друга, е и новата Национална жилищна стратегия 2017-2030, която се разработва в момента“, подчерта заместник-министърът и коментира, че новата стратегия има за цел, на базата на анализ и проучвания за състоянието и потребностите на жилищния сектор в България, да бъде разработен нов „работещ“ модел на българската жилищна система, в който да бъде намерено решение на някои основни проблеми, като например остарелия и неподдържан жилищен фонд, нуждаещ се от системен ремонт и обновяване; рискът от конструктивни проблеми в част от сградния фонд; високата енергоемкост на съществуващия сграден фонд; ниския комфорт и нездравословни условия на обитаване и други. „Разработваната в момента жилищна стратегия ще съдържа цялостен пакет от цели на държавната жилищна политика, средствата за постигането им и отговорностите на заинтересованите страни – гражданите, държавата, общините, частния и неправителствения сектори“, коментира заместник-министърът и съобщи, че се очаква окончателният проект на Стратегията да бъде завършен до края на ноември тази година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Американският държавен секретар Рекс Тилърсън по време на визитата си в Париж. 23 януари 2018 г.
Американският държавен секретар Рекс Тилърсън по време на визитата си в Париж. 2...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.