НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:14

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пореден национален протест събра стотици служители на МВР в София (ОБЗОР)

Пореден национален протест събра стотици служители на МВР в София (ОБЗОР)

22 Октомври 2017 | 21:45 | Агенция "Фокус"
София. Пореден национален протест под надслов „За достойно заплащане“ събра стотици служители на МВР в София. Полицаи от цялата страна взеха участие в протестно шествие, което започна от градинката пред МВР, премина през сградата на Министерството на финансите и се сля с митинг на площада пред Народното събрание.
Националният протест е поредният от серията протести, стартирали на 5 юли 2017 г., а основните искания на СФСМВР са за увеличение на основните възнаграждения на работещите във ведомството с минимум 15%, обвързване на основното възнаграждение със социалноизмерим показател и изготвянето на нов закон с участието на синдикалните организации.
„Протестните действия ще продължат и занапред, но те вече ще бъдат с по-малко хора и с повече плакати на английски език, за да четат чужденците“, каза председателят на СФСМВР Валентин Попов. Той уточни, че до този момент не са започнали формални преговори между управляващи и синдикати - такива, каквито изисква законът. „Искаме да говорим за увеличение на заплатите сега, а не да ни залъгват, че били увеличили средствата за допълнителни възнаграждения. Тези 55 млн. лева, които са предвидени допълнително за МВР, са гавра с искането ни за промяна на замръзналите ни от години заплати“, каза още Попов и обясни, че ако се наложи, протести ще се провеждат и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Говорител на протестиращите пък съобщи oт импровизираната трибуна на пл. „Народно събрание“, че предстои протест и в Берлин на 1 ноември, където на пресконференция ще бъдат отправени послания към управлението на България, но повече информация за това ще бъде оповестена през следващите дни.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Попов, СФСМВР: Тези 55 млн. лева са гавра с искането ни за промяна на замръзналите ни от години заплати

Валентин Попов, СФСМВР: Тези 55 млн. лева са гавра с искането ни за промяна на замръзналите ни от години заплати

22 Октомври 2017 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. Тези 55 млн. лева са гавра с искането ни за промяна на замръзналите ни от години заплати. Това каза председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР Валентин Попов по време на националния протест, който се провежда днес в София, във връзка с предвидените допълнителни 55 млн. лв. за МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попов уточни, че до този момент не са започнали формални преговори между управляващи и синдикати - такива, каквито изисква законът. „Искаме да говорим за увеличение на заплатите сега, а не да ни залъгват, че били увеличили средствата за допълнителни възнаграждения. Говорят, че били заделили милиони тази година за специфични дейности, но ние искаме заплати, а не допълнителни възнаграждения“, каза още Попов.
Председателят на СФСМВР обясни, че не е ясно дали в тези 55 млн. лева се включват средствата, които ще бъдат раздавани по време на Българското председателството на Съвета на ЕС. „Като знак на благоволение говорят, че синдикатите ще бъдат поканени да участват в разпределението им, но това е само за да си измият ръцете с нас. Те няма да стигнат за никого и те са гавра с исканията ни да бъдат променени замръзналите ни от години насам заплати. Банален или не, пореден или не, този протест ще продължи колкото е нужно. Нямаме друг избор и не го искаме ние. Принуждават ни“, каза още Попов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: За кратко движението по бул. „Цар Освободител“ беше затворено заради протеста на полицаите

София: За кратко движението по бул. „Цар Освободител“ беше затворено заради протеста на полицаите

22 Октомври 2017 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. Националният протест на полицаите достигна до сградата на Народното събрание и за кратко затвори движението по бул. „Цар Освободител“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Стотици служители на МВР от цяла България се събраха днес в столицата, за да представят отново своите искания. Протестиращите уточниха, че ще продължат с протестните действия, докато исканията им не бъдат изпълнени.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Попов, СФСМВР: Има диалог с МВР, но не са водени формални преговори по исканията ни, обявени от юли

Валентин Попов, СФСМВР: Има диалог с МВР, но не са водени формални преговори по исканията ни, обявени от юли

22 Октомври 2017 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Не са водени формални преговори по исканията на СФСМР, обявени от юли. Това каза за Агенция „Фокус“ Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. По думите му са водени разговори във формат Съвет за социално партньорство, срещи между синдикати и представители на политическо ръководство, но формално преговори, както го изисква Законът за МВР, не са водени до момента. Попов уточни, че диалог между синдикатите и МВР обаче има. „Едно е да се води диалог, друго е да се говори за резултата от него. Ние през цялото време чуваме как не било възможно със задна дата да се увеличат заплати, чисто юридически. Това разбира се, не е вярно. Напълно възможно е. От друга страна започна да се говори за увеличение със задна дата, след юли. Когато ние поставихме исканията си, не ставаше въпрос за задна дата, ставаше въпрос за началото на юли. Дори и да приемем, че е прав председателят на Съвета заместник-министър Балабанов, че не е възможно увеличение със задна дата, имаше възможност и все още има да се увеличат заплатите със задна дата“, коментира Попов и уточни, че заплатите все още могат да бъдат увеличени от началото на декември. Според него аргументацията на СФСМВР е пълна и изчерпателна. Председателят на СФСМВР поясни, че аргументите на управляващите са, че държавният бюджет няма възможност за увеличение на заплатите на полицаите. Той обърна внимание, че тази теза се представя на фона на изявленията на финансовия министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов, че България е на водещо място в ЕС по някои икономически показатели, затова че има преизпълнение на събираемостта на бюджетни средства в приходната част на бюджета. Попов подчерта, че от СФСМВР не могат да приемат, че държавата не е имала възможност за едно увеличение на заплатите на полицаите.
Той отчете, че искането за пари за униформи е било част от едно друго тяхно искане за спешни изменения в Закона за МВР. „Това се случи. Беше спешно променен законът, така че да има възможност, служителите да получат паричната равностойност затова, че 4-5 години не бяха получавали униформа“, поясни Попов. „Искането ни за нов Закон за МВР, който да влезе в Народното събрание през следващата 2018 г., също стои без сериозни разговори по него. Що се отнася до второто, за което говорехме, че парите за униформи са част от него“, каза Валентин Попов. По думите му вместо това, което са предлагали синдикатите да влезе спешно като изменение в Закона за МВР, в промените, които са сега в Народното събрание между първо и второ четене има някои предложения на народни представители, между които едно, което шокира. „Става дума за определяне на минималния числен състав пожарникари в екип, който до момента се урежда с наредба. Заради това, че Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ не е в състояние да осигури минимум от трима служители в екип, са на път да се закриват малки участници и служби на ПБЗН. В момента се предлага да бъде уреден минимален числен състав пожарникари от екип трима, но с една уговорка да може да се прави изключение за малки населени места с под 5 хиляди жители, в които да може да се дават дежурства и да се изпълняват задълженията по гасене на пожари и противодействие на резултати от бедствия от екипи в състав двама души. Нещо, което преди повече от две-три години смятаме, че беше прието от всички в тази държава като ненужно излагане на риск живота и здравето на служителите“, каза Валентин Попов. Той поясни, че в момента се прави опит това да бъде закрепено със закон. „Силно се надявам народните представители да проявят разум в това отношение“, посочи Попов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Попов, СФСМВР: Ако исканията ни не бъдат изпълнени, ще продължим  с протестите си по време на Българското председателство на Съвета на ЕС

Валентин Попов, СФСМВР: Ако исканията ни не бъдат изпълнени, ще продължим с протестите си по време на Българското председателство на Съвета на ЕС

22 Октомври 2017 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Ако исканията ни не бъдат изпълнени, ще продължим с протестите си по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза за Агенция „Фокус“ Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. „Днешният протест е част от програмата за протестни действия, която ние оповестихме още в началото на юли. Ако исканията ни не бъдат изпълнени, ние ще продължим по време на Българското председателство на Съвета на ЕС“, каза Попов. Председателят на СФСМВР поясни, че на днешния протест очаква да дойдат всички, които не са ангажирани служебно. „Никога не правим предварително прогнози колко колеги и приятели ще се включат в наши протести. Истината е, че разчитаме на почти всички, които не са ангажирани служебно да дойдат“, каза председателят на СФСМВР. Попов подчерта, че неглижирането на исканията и оставането на заден план на проблеми, свързани с МВР и заплащането на служителите, минава всякакви граници. „Време е да се сложи край“, допълни той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Много по-важно е не да увеличим заплащането на полицаите в момента, а това да бъде трайно

Министър Валентин Радев: Много по-важно е не да увеличим заплащането на полицаите в момента, а това да бъде трайно

22 Октомври 2017 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. Много по-важно е не да увеличим заплащането на полицаите в момента, а това да бъде трайно. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ във връзка с протестите на полицаите. Попитан защо протестират полицаите, той отговори: „Това са синдикатите и те винаги ще искат нещо. Общо взето и ние, и те искаме увеличаване на заплатите на служителите на МВР. Не можем да се разберем за размера. Това разбиране не е между нас и тях, а между нас, тях, правителството и финансовият министър“, поясни министър Радев. Той допълни, че в бюджета за 2018 г. в МВР са планирани още 55 млн. лв.
Във връзка с информацията, че президентът Румен Радев ще смени директора на Национална служба „Охрана“, министър Валентин Радев заяви, че това е в кръга на нещата. „Няма интрига. Това е работата на президента“, заяви министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Полицаите излизат отново на протест

София: Полицаите излизат отново на протест

22 Октомври 2017 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Под надслов „За достойно заплащане“ ще се проведе поредният национален протест на Синдикална федерация на служителите в МВР /СФСМВР/. Това съобщиха организаторите.
В 12.30 часа протестиращите служители ще се срещнат в градинката пред МВР, от където ще тръгне шествие, чиято първа спирка е Министерство на финансите и ще стигне до пл. „Народно събрание“. Именно пред Народното събрание на Република България в 13.00 часа ще започне и протестният митинг на СФСМВР.
Колегите на протестиращите служители, които ще са на работа на 22-ри октомври 2017 г., ще покажат своята подкрепа и солидарност, слагайки значки на униформите си.
Националният протест е поредния от серията протести, стартирали на 5 юли 2017 г., а основните искания на СФСМВР са за увеличение на основните възнаграждения на работещите във ведомството, с минимум 15 %, обвързване на основното възнаграждение със социалноизмерим показател и изготвянето на нов закон с участието на синдикалните организации.
Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е най-голямата полицейска синдикална организация в страната. Основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 8 500 служители на МВР – както държавни служители, така и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.
Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически и трудови интереси и права на членовете си в сферата на труда, трудовата заетост, трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасността, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация при спазване Конституцията на Република България, действащото национално и европейско законодателство, конвенциите на Международната организация на труда и други международни споразумения, по които Република България е страна, както и на разпоредбите на Устава на СФСМВР.
СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с френския президент Еманюел Макрон в Париж. 10 декември 2017 г.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с френския президент Еманюел Макр...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.