НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:02

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Протестно автошествие потегли за Кардам и границата с Република Румъния

Добрич: Протестно автошествие потегли за Кардам и границата с Република Румъния

22 Октомври 2017 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Добрич. Протестно автошествие потегли за Кардам и границата с Република Румъния, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Протестът е част от поредицата организирани срещу инвестиционно намерение за проучване и добив на газ в Община Генерал Тошево. В 11.00 часа в центъра на добруджанското градче започнаха да се събират граждани и малко по-късно с надути клаксони те потеглиха с превозни средства към границата със северната ни съседка. Огромна колона от леки коли и мотори, с развети български земя, потегли към село Кардам. Преди дни бяха организирани други протести, но под формата на митинги – един на площада в град Генерал Тошево и един пред сградата на РИОСВ във Варна. Бе представена обща декларация, която обединява граждани, политически структури и НПО, като всички категорично се обявяват срещи заявеното инвестиционно намерение, защото подобни дейности ще нарушат екологичното равновесие в Добричка област, например може да се стигне до замърсяване на подпочвени води. Добруджа е земеделски район, сред най-големите производители на зърно и други селскостопански култури в страната. Декларацията е подкрепена и от природозащитници. Другата седмица – на 28 октомври, се очаква протест и блокиране на същия път, организиран от земеделците в областта.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на енергетиката: Диалогът между „Русгеоком БГ“ АД и протестиращите срещу добива на газ зърнопроизводители от Добричко ще продължи

Министерство на енергетиката: Диалогът между „Русгеоком БГ“ АД и протестиращите срещу добива на газ зърнопроизводители от Добричко ще продължи

20 Октомври 2017 | 16:47 | Агенция "Фокус"
София. Със съдействието на Министерството на енергетиката „Русгеоком БГ“ АД и зърнопроизводителите от добричкия регион постигнаха съгласие регулярните срещи между тях да продължат, за да се разсее всякакво съмнение, че околната среда може да бъде замърсена от евентуален бъдещ добив на газ, съобщиха от пресцентъра на министерството. В срещата в МЕ днес участваха заместник-министрите на енергетиката и на околната среда и водите Красимир Първанов и Николай Кънчев, представители на фирмата и на браншови организации на зърнопроизводителите от региона.
Припомняме, че до 2014 г. „Русгеоком БГ“ АД извърши проучвателни дейности за нефт и природен газ в блок „Добрич“, разположен на територията на едноименната област. През февруари 2014 г. дружеството е подало в тогавашното Министерство на икономиката и енергетиката заявление за регистриране на търговско откритие „Находище на природен газ Спасово в блок Добрич“. За издаване на търговско откритие е необходимо дружеството да представи в Министерството на енергетиката влязло в сила решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). В момента в различни населени места в област Добрич се провеждат обществени обсъждания на доклада по ОВОС, съпроводени с недоволство и съмнения сред местното население, че евентуален бъдещ добив може да увреди околната среда. Местните хора са притеснени и от факта, че, според тях районът е силно сеизмичен и не е подходящ за сондажи.
До момента е проведена дълга процедура изцяло в съответствие със закона, каза заместник-министър Първанов по време на срещата. Той категорично декларира, че държавата е гарант за спазването на нормативните изисквания и никакви действия няма да бъдат предприети в разрез с тях.
Още преди да бъде започната дейността по търсене и проучване през 2003 г. са направени две широкомащабни сеизмични изследвания на района и заснемания на екологичната обстановка, казаха от „Русгеоком БГ“. Тогава не е имало възражения срещу проучвателните дейности. От фирмата поясниха, че по време на сондирането се наблюдават в реално време над 60 показателя и изразиха готовност да осигурят необходимата техника, ако хората поискат да се включат в това наблюдение.
Процедурата по ОВОС има за цел да разсее съмненията и да сближи позициите, така че да бъде запазен общественият интерес, каза по време на срещата заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев. Той акцентира и върху факта, че в момента тече само един от етапите на законовата процедура, която предвижда и евентуален следващ добив също да бъде подложен на ОВОС. В отговор на някои съмнения сред протестиращите заместник-министър Кънчев категорично обяви, че не става дума за добив на шистов газ. „Има законова забрана за това и не могат да се правят нито проучвания, нито добив“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Земеделци от Добруджа настояват за незабавно прекратяване на обществените обсъждания за добив на природен газ в региона

Варна: Земеделци от Добруджа настояват за незабавно прекратяване на обществените обсъждания за добив на природен газ в региона

20 Октомври 2017 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Варна. Протестен митинг срещу добива на природен газ в района на Добруджа се проведе пред сградата на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Организатор на протеста, в който участваха представители на работническия синдикат, земеделци от Добруджа и други граждански групи, е инициативен комитет „За чиста България“. По време на митинга бе оповестено искане за незабавно прекратяване на обществените обсъждания за добив на природен газ в Добруджа и издаване на отрицателно решение за инвестиционно намерение на „Русгеоком БГ“. Протестиращите се обявиха против доклада за оценка въздействието на околната среда (ОВОС) на инвестиционното намерение за добив на газ в района, който е подложен на поредица обществени обсъждания в региона.
Според протестиращите в самия доклад има много пропуски и дори липсва предметът на обсъждане. По думите на протестиращите добивът на газ в община Генерал Тошево може да доведе до замърсяване на геоложкия слой, от който цяла Североизточна България черпи вода. В екониспекицята във Варна ще бъдат внесени две отрицателни становища за оценка на начина, по който се провеждат обществените обсъждания на доклада, като се обяснява на хората, че няма нищо страшно. Те настояват обсъжданията, превърнали се в театър с лоши актьори, да бъдат незабавно прекратени.
Това е втория пореден протест срещу инвестиционното намерение на компанията за добив на природен газ в района на Добруджа. Първият се проведе в град Генерал Тошево. Междувременно от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите във Варна съобщиха, че е в ход процедура за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение „Разработване и усвояване на находище “Спасово”, с площ 219 кв. км, в блок “Добрич”, включващо четири участъка: “Рогозина”, “Чернооково”, “Калина” и “Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич”, с възложител „Русгеоком БГ“.
Процедурата е стартирана през април 2014 година и към момента е на етап обществено обсъждане на доклада за ОВОС и приложението му – доклад за оценка за степента на въздействие върху защитените зони от мрежата “Натура 2000”. Екоинспекцията е дала ход на процедурата по обсъждане на доклада за ОВОС, след като са получени положителни становища на БДДР-Плевен, БДЧР-Варна и РЗИ-Добрич, и е установено, че докладът е изготвен в съответствие със заданието за ОВОС и нормативните изисквания. За оценката на доклада и за начина на организиране и провеждане на общественото обсъждане са уведомени възложителя и кметовете на община Ген. Тошево и на селата: Кардам, Люляково, Писарово, Вичово, Преселенци, Горица, Василево, Калина, Средина, Балканци, Великово, Сираково, Сърнино, Александър Стамболийски, Спасово, Рогозина, Чернооково, Бежаново, общ. Генерал Тошево. До документацията по ОВОС е осигурен 30-дневен обществен достъп в РИОСВ-Варна, община Ген. Тошево и кметствата на гореописаните села. Насрочени са девет срещи за обществено обсъждане на доклада в периода от 16 до 28 октомври 2017 година.
След общественото обсъждане въз основа на резултатите от него, възложителят следва да изготви становище с преценка за необходимостта от допълване или недопълване на доклада по ОВОС и приложението му – доклад за оценка за степента на въздействие върху защитените зони. Проектите на всяка конкретна сондажна площадка и на добивните сондажи в тях са предмет на нова следваща процедура за ОВОС, допълниха от инспекцията.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Земеделци от Добруджа настояват за незабавно прекратяване на обществените обсъждания за добив на природен газ в региона

Варна: Земеделци от Добруджа настояват за незабавно прекратяване на обществените обсъждания за добив на природен газ в региона

20 Октомври 2017 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Варна. Протестен митинг срещу добива на природен газ в района на Добруджа се проведе пред сградата на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” - Варна. Организаторът на протеста, в който участваха представители на работническия синдикат, земеделци от Добруджа и други граждански групи, е инициативен комитет „За чиста България”. По време на митинга бе оповестено искане за незабавно прекратяване на обществените обсъждания за добив на природен газ в Добруджа и издаване на отрицателно решение за инвестиционно намерение на „Русгеоком БГ”. Протестиращите се обявиха против доклада за оценка въздействието на околната среда (ОВОС) на инвестиционното намерение за добив на газ в района, който е подложен на поредица обществени обсъждания в региона. Според протестиращите в самия доклад има много пропуски и дори липсва предметът на обсъждане. По думите на протестиращите добивът на газ в община Генерал Тошево може да доведе до замърсяване на геоложкия слой, от който цяла Североизточна България черпи вода. В екоинспекцията във Варна ще бъдат внесени две отрицателни становища за оценка на начина, по който се провеждат обществените обсъждания на доклада, като се обяснява на хората, че няма нищо страшно. Те настояват обсъжданията, превърнали се в „театър с лоши актьори”, да бъдат незабавно прекратени.
Това е вторият пореден протест срещу инвестиционното намерение на компанията за добива на природен газ в района на Добруджа. Първият се проведе в град Генерал Тошево. Междувременно от РИОСВ във Варна съобщиха, че е в ход процедура за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение „Разработване и усвояване на находище „Спасово”, с площ 219 кв. км, в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич”, с възложител „Русгеоком БГ”. Процедурата е стартирана през април 2014 година и към момента е на етап обществено обсъждане на доклада за ОВОС и приложението му - доклад за оценка за степента на въздействие върху защитените зони от мрежата „Натура 2000”. Екоинспекцията е дала ход на процедурата по обсъждане на доклада за ОВОС, след като са получени положителни становища на БДДР - Плевен, БДЧР - Варна и РЗИ - Добрич и е установено, че докладът е изготвен в съответствие със заданието за ОВОС и нормативните изисквания. За оценката на доклада и за начина на организиране и провеждане на общественото обсъждане са уведомени възложителят и кметовете на община Ген. Тошево и на селата Кардам, Люляково, Писарово, Вичово, Преселенци, Горица, Василево, Калина, Средина, Балканци, Великово, Сираково, Сърнино, Александър Стамболийски, Спасово, Рогозина, Чернооково, Бежаново, общ. Генерал Тошево. До документацията по ОВОС е осигурен 30-дневен обществен достъп в РИОСВ-Варна, община Ген. Тошево и кметствата на гореописаните села. Насрочени са девет срещи за обществено обсъждане на доклада в периода от 16 до 28 октомври 2017 година. След общественото обсъждане въз основа на резултатите от него, възложителят следва да изготви становище с преценка за необходимостта от допълване или недопълване на доклада по ОВОС и приложението му - доклад за оценка за степента на въздействие върху защитените зони. Проектите на всяка конкретна сондажна площадка и на добивните сондажи в тях, са предмет на нова следваща процедура за ОВОС, заявиха от инспекцията.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Атанасов, протестиращ: В най-новата ни история такова единство на институции и политически формации, на неправителствени организации и граждани не сме постигали

Атанас Атанасов, протестиращ: В най-новата ни история такова единство на институции и политически формации, на неправителствени организации и граждани не сме постигали

19 Октомври 2017 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Генерал Тошево. В най-новата ни история от 1990 година до днес такова единство на всички институции и политически формации, на неправителствени организации и на граждани не сме постигали. Това заяви по време на протестния митинг на площада в град Генерал Тошево Атанас Атанасов, инициатор на протестните действия и комитета, организирал митинга, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. „Инициативният комитет имаме една единствена цел и тя е да спрем добиването на газ в община Генерал Тошево и да помогнем да спре такова нещо в цялата област Добрич. Тази цел аз обещавам с лицето си пред вас, че ще я постигнем, ползвайки всички законови и протестни правила, за да можем наистина да я постигнем. Ще го направим, обещавам ви“, каза още пред насъбралото се множество Атанас Атанасов. Той припомни, че България има една Добруджа, която съвсем заслужено е наричана житницата на страната. Добруджанци застанаха зад декларацията независимо от своята политическа принадлежност. „Но днес в България решенията се взимат от политиците, от наше име, от името на хората. Искам да се обърна към политиците: когато полагате клетва в парламента и като Министерски съвет, всички вие, казвате че го правите в името на народа. Ние сме народът, правете го за нас!“, заяви Атанас Атанасов от името на всички обявили се срещу инвестиционното намерение в този район. В декларацията е посочено: „Категорично се обявяваме против добива на газ на територията както на общината, така и на цялата област Добрич. Силно сме обезпокоени от желанието на потенциалния инвеститор да добива газ от земята, която дава всеки пети хляб в България. Считаме за особено рисково и лишено от научна логика опасването на най-плодородната българска земя със сонди, тръби и химически площадки. За нас е абсолютно недопустимо осъществяването на инвестиция, която ще подложи на опасност здравето на добруджанци чрез замърсяване на подпочвени води, хумусния слой и екосистемите на площ повече от 219 000 дка плодороден чернозем. Няма да допуснем подмяна на аграрния профил на общината с химически. Ще се противопоставим на всички опити да бъде дискредитиран обликът на региона, който е еталон за модерно и високо продуктивно земеделие, осигуряващо работни места и прехрана за основната част от населението“. Протестиращите настояват за адекватна държавна и местна политика, изцяло съобразена с гражданските интереси. С минута мълчание бе почетена паметта на Петър Стефанов, който по време на обществените дебати по темата в Тошево е получил инфаркт и впоследствие е починал. Със скандирания протестиращите се обявиха против добива на газ, бяха развети български знамена, а в края на митинга прозвуча обичаната от всички българи песен „Стани, стани юнак балкански“.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Протестен митинг-шествие против добива на газ в региона се състоя в Генерал Тошево

Добрич: Протестен митинг-шествие против добива на газ в региона се състоя в Генерал Тошево

19 Октомври 2017 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Генерал Тошево. Протестен митинг-шествие против добива на газ в региона се състоя в град Генерал Тошево, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. „По-добре зърно от фуражи, отколкото газ от сондажи", е мотото на протеста, организиран от Инициативна група. Много граждани се събраха на площада в добруджанския град, откъдето започна и шествието, в знак на протест срещу заявеното инвестиционно намерение от фирма за проучване и добив на газ в този регион. Сред събралите се граждани беше кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров, който изрази своята съпричастност. Бе представена обща декларация, която обединява граждани, политически структури и НПО, като всички категорично се обявяват срещу заявеното инвестиционно намерение, защото подобни дейности ще нарушат екологичното равновесие, например може да се стигне до замърсяване на подпочвени води. Добруджа е основно земеделски район, който е сред най-големите производители на зърно и други селскостопански култури в страната. Декларацията е подкрепена и от природозащитници. Бе оповестено, че утре подобен протест ще бъде организиран пред сградата на РИОСВ във Варна. Бе подчертано, че митингът е знак за обединението на всички, които милеят за природата и хората на Добруджа. Стартирана е подписка в подкрепа на декларацията, като до момента са събрани над 2000 подписа в община Генерал Тошево и над 600 в община Шабла.
На 20 октомври ще бъде организирано протестно шествие с автомобили от центъра на Генерал Тошево в посока Кардам и границата с Република Румъния. На 28 октомври също ще има протестно шествие, организирано от земеделци, които ще излязат на пътя със свои машини по същия маршрут.
Жулиета НИКОЛОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от президента Анджей Дуда. 19 март 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.