НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:43

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Михаил Узунов, Синдикална организация на служителите в МВР – Смолян: Полицаи от Смолян ще участват в протеста в София на 25 януари

Михаил Узунов, Синдикална организация на служителите в МВР – Смолян: Полицаи от Смолян ще участват в протеста в София на 25 януари

11 Януари 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Смолян. Полицаи от Смолян ще се включат в протестите на сектора в София на 25 януари. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Михаил Узунов – председател на синдикалната организация на служителите в МВР – Смолян. В днешния протест униформените от Смолян не участват, но подкрепят колегите си. Към настоящия момент част от полицаите в града протестират символично със значки с надпис “Протест“, докато изпълняват задачите от ежедневната си дейност. По думите на Узунов, съставът на полицията в Смолян подкрепя протестите. „С това, което направиха в последната наредба за заплащането – оцениха труда на хората с 2%. Тези хора работят на терен в студ, пек, дъжд и сняг, те са навън. Оцениха труда на патрулните полицаи с 50 лв. – това е подигравка. Има и хора, които са пропуснати и това са преките ръководители на хората. Въпреки декларацията, която подписахме, че за всички ще е по равно – не е така“, подчерта Узунов.
Той припомни, че исканията на служителите в МВР са основно за увеличение на заплатите с 15%. Друго искане на полицаите е за униформите им. „През последните 7 години се случва нещо уникално. Частично се доставиха униформи, платиха се някои суми, които не бяха получени, и сега влизаме в трета година, в която отново нямаме униформи. 2015 г. се компенсираха с пари, но през 2016 и 2017 г. останаха лимитите за получаване, а вече започна 2018 г. и ще видим какво ще се случва. Частично се доставят униформи, но те не покриват на 100% потребностите на служителите“, поясни Узунов. Той допълни, че в страната служителите на реда си купуват консумативите – тонер за принтер, хартия. Той отбеляза, че в Смолян засега са добре в това отношение, защото е по-малък съставът и с лимитите, които са отпуснати, се покриват горе-долу нуждите на служителите.
Синдикалният лидер подчерта, че в Смолян съществува друг проблем, а именно, че над 3 години не са им изплащали предпазната храна за работа в студени и горещи условия. „От три години не е плащана сумата, която е над 60 000 лв. В такъв случай ще трябва да съдим министерството за тези пари, но ако се стигне дотам, министерството ще получи допълнителни разноски, и съдебни, и за адвокати. Отлагането във времето натрупва проблемите на полицаите и напрежението ескалира“, каза още Узунов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов се възмути от премахването на протестен билборд на синдикатите в МВР (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов се възмути от премахването на протестен билборд на синдикатите в МВР (ОБЗОР)

11 Януари 2018 | 03:44 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов се възмути от действията на частна фирма, която е премахнала протестен билборд на синдикатите в МВР. Съобщението бе поместено на билборда на кръстовището на ул. „Гурко" и бул. „Евлоги Георгиев", като с него служителите на МВР смятаха да посрещнат гостите за откриването на Българското председателство. В началото на правителственото заседание в сряда стана ясно, че премиерът Борисов е разпоредил на министър Лиляна Павлова да осигури на протестиращите толкова билбордове, колкото пожелаят. „Председателството е на България, нито е мое, нито е на правителството. Всички билбордове да се дадат, който каквото лошо има да каже, там може да го сложи и да си каже. Няма да рекламираме България, а всеки, каквото иска да сложи. Предоставете им ги, за да знаем, че максимум добре ще се покажем. В края на краищата ще покажем това, което сме“, обясни премиерът. Бойко Борисов обърна внимание на допълнително осигурените средства към МВР. „Не само, че не сме в колизия с техния протест. 55 млн. изплатихме повече на МВР, 100 млн. повече за армията, безспорно искаме да увеличим на всички доходите, но увеличихме и пенсиите“, добави той.
Според Борисов бързо се е забравило колко милиарди е изплатило правителството за Белене, за американските централи, за КТБ. „Огромни пари. А тази година, никога толкова пари в бюджетите на министерствата, научните институции, университетите, защото сега ще дойде и УНСС с поне 1,8 млн. лв. искане за новата сграда. Ще им ги предоставим“, каза още той.
Малко по-късно от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) изпратиха съобщение, в което съобщиха, че са получили предложение от правителството да използват за периода до 15 януари 2018 г. един от билбордовете, които са запазени във връзка с председателството на Съвета на ЕС. От Федерацията заявиха, че оценяват изключително високо този жест на правителството за възстановяване на една несправедливост, но няма да се възползват от това предложение. Те смятат, че в момента е много по-важно да бъде решен проблемът с ниските възнаграждения на служителите в МВР, които водят до сериозна демотивация на работещите в системата, правят професиите „полицай“, „пожарникар“ и „спасител“ неатрактивни и занижават качеството на услугата „сигурност“, която доставя МВР.
Представителите на СФСМВР заявяват, че предпочитат на планираната на 11 януари среща с министър-председателя Бойко Борисов да бъдат решени устойчиво проблемите с ниското заплащане на работещите и да се обсъдят възможностите за изготвяне на стратегия за обществен ред и сигурност и реформиране на МВР с хоризонт 2030.
От Федерацията допълниха, че отдават много по-голямо значение на това, отколкото на един билборд.
От „Метрополис груп" АД изпратиха становище, в което уточниха, че билбордът със синдикално послание на служителите на МВР е демонтиран заради нарушен договор. "Метрополис груп" АД е доставчик на външна реклама за множество медийни и рекламни агенции, на които отдава билбордове по наем за нуждите на техните клиенти. За конкретната рекламна кампания "Метрополис груп АД" има сключен договор, като доставчик на рекламна площ, с медийната агенция АРГЕНТ 2002 ООД. Съгласно договора, който сме сключили, агенцията се задължава да ни уведоми за съдържанието на рекламната визия. Бяхме информирани, че за конкретната рекламна позиция на бул. Евлоги Георгиев е предвидена визия, която популяризира СЪБИТИЕ. Работим от доста години с АРГЕНТ 2002 ООД и не очаквахме да бъдем подведени от тях, което очевидно стана факт и ни превърна в жертва на саботаж. След като визията беше монтирана констатирахме, че не е събитие, а синдикално послание.
Поради неспазване на условията на търговския ни договор – несъответствие на подадената информация за съдържанието на визията, Метрополис груп АД демонтира визията, което е практика при подобни нарушения“, се посочва в позицията на „Метрополис“ АД.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По време на европредседателството затрудненията при придвижването в София ще са минимални, мерките за сигурност ще са гъвкави (ОБЗОР)

По време на европредседателството затрудненията при придвижването в София ще са минимални, мерките за сигурност ще са гъвкави (ОБЗОР)

11 Януари 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
София. През шестте месеца, в които България поема председателството на Съвета на ЕС, затрудненията при придвижването в София ще са минимални, а мерките за сигурност ще са гъвкави. Това стана ясно по време на брифинг в НДК, в който участваха ст. комисар Антон Златанов, зам.-директор на СДВР; Лъчезар Милушев, директор по сигурността на НДК и зам.-кметът на София с направление „Транспорт“ Евгени Крусев.
Във връзка с предприетите мерки за сигурност около НДК Лъчезар Милушев заяви, че те ще позволят гъвкаво използване на Двореца. По думите му на фона на събитията във връзка с Председателство на ЕС, НДК ще продължи да функционира като културен институт и конгресен център. „Няма изграден външен периметър, което не затруднява придвижването в района на НДК. От 2 месеца постепенно в НДК се въвеждат мерки, свързани с пропускане в главната сграда на Двореца – преминаване през скенери и технически устройства за проверка за сигурност“, поясни Милушев и допълни, че това изисква повече време, като обърна внимание на гражданите да го предвидят при посещение на събития – изложби, концерти и т.н.
От своя страна ст. комисар Антон Златанов поясни, че по време на официалното откриване на Българското председателство на 11 януари се очакват затруднения в движението. „Предвидените мерки са гъвкави, така че минимално да затруднят трафика и придвижването на гражданите“, поясни ст. комисар Златанов и допълни, че за 11 януари са заявени 9 протеста, които ще се състоят в центъра на София. „Тези съпътстващи мероприятия ще затруднят придвижването на автомобили и граждани, повече отколкото делегациите“, добави той. „Един от протестите ще се състои сутринта – той е подкрепа на Истанбулската конвенция и няма да затруднява движението. Останалите протести са от 17.00 до 20.30 час. Част от тях са свързани с изграждането на втория лифт в Банско - за и против. Провели сме срещи с организаторите и сме ги призовали за разбиране“, каза още той. По думите му органите на реда са подготвени и нямат притеснения.
Ст. комисар Антонов призова гражданите да бъдат бдителни за съмнителни лица, пакети и багажи и веднага да сигнализират, ако забележат такива.
Заради трудностите, които се очакват в движението зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев посъветва хората да използват предимно градския транспорт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По време на европредседателството затрудненията при придвижването в София ще са минимални, мерките за сигурност ще са гъвкави (ОБЗОР)

По време на европредседателството затрудненията при придвижването в София ще са минимални, мерките за сигурност ще са гъвкави (ОБЗОР)

10 Януари 2018 | 21:29 | Агенция "Фокус"
София. През шестте месеца, в които България поема председателството на Съвета на ЕС, затрудненията при придвижването в София ще са минимални, а мерките за сигурност ще са гъвкави. Това стана ясно по време на брифинг в НДК, в който участваха ст. комисар Антон Златанов, зам.-директор на СДВР; Лъчезар Милушев, директор по сигурността на НДК и зам.-кметът на София с направление „Транспорт“ Евгени Крусев.
Във връзка с предприетите мерки за сигурност около НДК Лъчезар Милушев заяви, че те ще позволят гъвкаво използване на Двореца. По думите му на фона на събитията във връзка с Председателство на ЕС, НДК ще продължи да функционира като културен институт и конгресен център. „Няма изграден външен периметър, което не затруднява придвижването в района на НДК. От 2 месеца постепенно в НДК се въвеждат мерки, свързани с пропускане в главната сграда на Двореца – преминаване през скенери и технически устройства за проверка за сигурност“, поясни Милушев и допълни, че това изисква повече време, като обърна внимание на гражданите да го предвидят при посещение на събития – изложби, концерти и т.н.
От своя страна ст. комисар Антон Златанов поясни, че по време на официалното откриване на Българското председателство на 11 януари се очакват затруднения в движението. „Предвидените мерки са гъвкави, така че минимално да затруднят трафика и придвижването на гражданите“, поясни ст. комисар Златанов и допълни, че за 11 януари са заявени 9 протеста, които ще се състоят в центъра на София. „Тези съпътстващи мероприятия ще затруднят придвижването на автомобили и граждани, повече отколкото делегациите“, добави той. „Един от протестите ще се състои сутринта – той е подкрепа на Истанбулската конвенция и няма да затруднява движението. Останалите протести са от 17.00 до 20.30 час. Част от тях са свързани с изграждането на втория лифт в Банско - за и против. Провели сме срещи с организаторите и сме ги призовали за разбиране“, каза още той. По думите му органите на реда са подготвени и нямат притеснения.
Ст. комисар Антонов призова гражданите да бъдат бдителни за съмнителни лица, пакети и багажи и веднага да сигнализират, ако забележат такива.
Заради трудностите, които се очакват в движението зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев посъветва хората да използват предимно градския транспорт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов се възмути от премахването на протестен билборд на синдикатите в МВР (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов се възмути от премахването на протестен билборд на синдикатите в МВР (ОБЗОР)

10 Януари 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов се възмути от действията на частна фирма, която е премахнала протестен билборд на синдикатите в МВР. Съобщението бе поместено на билборда на кръстовището на ул. „Гурко" и бул. „Евлоги Георгиев", като с него служителите на МВР смятаха да посрещнат гостите за откриването на Българското председателство. В началото на правителственото заседание в сряда стана ясно, че премиерът Борисов е разпоредил на министър Лиляна Павлова да осигури на протестиращите толкова билбордове, колкото пожелаят. „Председателството е на България, нито е мое, нито е на правителството. Всички билбордове да се дадат, който каквото лошо има да каже, там може да го сложи и да си каже. Няма да рекламираме България, а всеки, каквото иска да сложи. Предоставете им ги, за да знаем, че максимум добре ще се покажем. В края на краищата ще покажем това, което сме“, обясни премиерът. Бойко Борисов обърна внимание на допълнително осигурените средства към МВР. „Не само, че не сме в колизия с техния протест. 55 млн. изплатихме повече на МВР, 100 млн. повече за армията, безспорно искаме да увеличим на всички доходите, но увеличихме и пенсиите“, добави той.
Според Борисов бързо се е забравило колко милиарди е изплатило правителството за Белене, за американските централи, за КТБ. „Огромни пари. А тази година, никога толкова пари в бюджетите на министерствата, научните институции, университетите, защото сега ще дойде и УНСС с поне 1,8 млн. лв. искане за новата сграда. Ще им ги предоставим“, каза още той.
Малко по-късно от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) изпратиха съобщение, в което съобщиха, че са получили предложение от правителството да използват за периода до 15 януари 2018 г. един от билбордовете, които са запазени във връзка с председателството на Съвета на ЕС. От Федерацията заявиха, че оценяват изключително високо този жест на правителството за възстановяване на една несправедливост, но няма да се възползват от това предложение. Те смятат, че в момента е много по-важно да бъде решен проблемът с ниските възнаграждения на служителите в МВР, които водят до сериозна демотивация на работещите в системата, правят професиите „полицай“, „пожарникар“ и „спасител“ неатрактивни и занижават качеството на услугата „сигурност“, която доставя МВР.
Представителите на СФСМВР заявяват, че предпочитат на планираната на 11 януари среща с министър-председателя Бойко Борисов да бъдат решени устойчиво проблемите с ниското заплащане на работещите и да се обсъдят възможностите за изготвяне на стратегия за обществен ред и сигурност и реформиране на МВР с хоризонт 2030.
От Федерацията допълниха, че отдават много по-голямо значение на това, отколкото на един билборд.
От „Метрополис груп" АД изпратиха становище, в което уточниха, че билбордът със синдикално послание на служителите на МВР е демонтиран заради нарушен договор. "Метрополис груп" АД е доставчик на външна реклама за множество медийни и рекламни агенции, на които отдава билбордове по наем за нуждите на техните клиенти. За конкретната рекламна кампания "Метрополис груп АД" има сключен договор, като доставчик на рекламна площ, с медийната агенция АРГЕНТ 2002 ООД. Съгласно договора, който сме сключили, агенцията се задължава да ни уведоми за съдържанието на рекламната визия. Бяхме информирани, че за конкретната рекламна позиция на бул. Евлоги Георгиев е предвидена визия, която популяризира СЪБИТИЕ. Работим от доста години с АРГЕНТ 2002 ООД и не очаквахме да бъдем подведени от тях, което очевидно стана факт и ни превърна в жертва на саботаж. След като визията беше монтирана констатирахме, че не е събитие, а синдикално послание.
Поради неспазване на условията на търговския ни договор – несъответствие на подадената информация за съдържанието на визията, Метрополис груп АД демонтира визията, което е практика при подобни нарушения“, се посочва в позицията на „Метрополис“ АД.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юри Александров, Синдикат на служителите в МВР-Велико Търново: Полицаите по селата работят с морално остарели и амортизирани автомобили

Юри Александров, Синдикат на служителите в МВР-Велико Търново: Полицаите по селата работят с морално остарели и амортизирани автомобили

10 Януари 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Полицаите по селата работят с морално остарели и амортизирани автомобили. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Юри Александров, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в МВР. По думите му в същото време хората в малките населени места искат денонощно полицейско присъствие.
Той подчерта, че за поредна година на служителите на МВР са обещавани нови униформи. „Униформи ни обещават всяка година. Чувате изказвания, че постоянно се работи по темата, но вие сами виждате, като граждани, какъв е външният вид на служителите. Условията на работа не се ограничават само до две нови патрулки за КАТ“, подчерта Юри Александров. Той съобщи, че в Държавен вестник е публикувано изменение на Наредбата, определяща размера на основните месечни възнаграждения на държавните служители в МВР. „Малко по-голяма сума е отпусната на тези, които са заети с работа на пътя, с криминалния контингент. Обхванати са по-голяма част от служителите – всички, които са с полицейски правомощия. Включително и лицата по трудово правоотношение, които са с най-ниско заплащане, имат разлика във финансовите средства. Техните увеличения са малко над 50 лева, в зависимост от длъжността, която заемат“, допълни Александров.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Структурата на ССМВР в областта подкрепя протестните действия в София, предвидени за 11 януари

Велико Търново: Структурата на ССМВР в областта подкрепя протестните действия в София, предвидени за 11 януари

10 Януари 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Структурата на Синдиката на служителите в МВР (ССМВР) в област Велико Търново подкрепя протестните действия на Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), които ще се проведат на 11 януари в София, по време на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Юри Александров, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в МВР. Той отбеляза, че конкретно група от Велико Търново не се е организирала, но на протестите ще има представители от намиращите се по-близо структури. Основните искания са за увеличение на 15% на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР.
СФСМВР планира две групи от членове да протестират и отправят послания към делегациите, пристигащи за официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.
В часовия диапазон 16.30 – 17.00 часа, протестиращите служители в МВР ще „посрещат“ делегациите с винили на кръстовището на бул. „Брюксел“ и бул. „Цариградско шосе“ и на кръстовището на Орлов мост. Протестните действия ще продължат в 18.15 часа в района на Народния театър „Иван Вазов“.
„Ние сме длъжни с нашето поведение да ги информираме, че не сме съгласни, въпреки че това се „дъвчи“ в Съвета за социално партньорство от дълго време. И ние разбираме, че няма достатъчно финансови средства, но то няма от доста години, което не е нормално“, посочи Юри Александров.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доньо Янчев, Синдикално дружество „64“: Пловдивски полицаи също ще се включат в протеста в София на 11 януари

Доньо Янчев, Синдикално дружество „64“: Пловдивски полицаи също ще се включат в протеста в София на 11 януари

10 Януари 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пловдивски полицаи, които са свободни от дежурство, ще се включат в протеста в София на 11 януари. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив Доньо Янчев, председател на Синдикално дружество „64“ в Пловдив. По думите му протестът няма да е масов, ще присъстват около 150 служители на реда от цялата страна. „Това ще бъде нещо като подгряване за масовите протести, единият от които ще бъде на 25 януари, в София”, каза още Доньо Янчев.
Исканията на полицаите са за увеличение на заплатите им. Неизпълнено е останало обещанието за спешно увеличение на заплатите през 2017 година, както и планираното увеличение през 2018 година. Полицаите настояват още за изработване на система, която да определя заплащането на труда им според обвързване със социално измерими критерии, както и спешна работа за изработване на изцяло нов закон на МВР.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Протестите в началото на Председателството не трябва да ни притесняват, стига изборът на дата и място да не е правен тенденциозно

Министър Лиляна Павлова: Протестите в началото на Председателството не трябва да ни притесняват, стига изборът на дата и място да не е правен тенденциозно

10 Януари 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
София. Първо трябва кажа, че ние живеем в една демократична държава и общество и това, че имa протести, не трябва да ни притеснява. Това заяви пред журналисти министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, във връзка с насрочените няколко протеста на 11 януари, когато ще бъда даден стартът на Председателството, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Павлова в демократичните общества протестът е най-нормалната форма за изразяване на мнение. „Друг е въпросът, ако за тези протести или поне част от тях, изборът на дата и място е правен тенденциозно и с цел да бъдат под светлината на прожекторите, да бъдат отразени и Не дай Боже – да се петни имиджът на България. Ако е с тази цел, ще е тъжно и жалко. Протестите са най-демократичната форма за изразяване на мнение, стига да на са тенденциозни и незаконни”, посочи министър Павлова.
Във връзка с демонтирания Билборд със синдикално послание на служителите на МВР, които също се готвят за протест в началото на Председателството, Павлова обясни: „Държа да отбележа, че той е свален по инициатива на частната фирма, която го е сложила и свалила. Ние категорично осъждаме това действие. Лично министър-председателят Борисов, не само осъди това действие, но обсъдихме на Министерски съвет, че при необходимост и заявка сме готови да предоставим всички билбордове, които сме наели за целите на Председателството. Аз лично говорих по телефона с представител на синдиката на МВР и сме готови да им го предоставим”.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Метрополис груп" АД: Билбордът със синдикално послание на служителите на МВР е демонтиран заради нарушен договор

"Метрополис груп" АД: Билбордът със синдикално послание на служителите на МВР е демонтиран заради нарушен договор

10 Януари 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Билбордът със синдикално послание на служителите на МВР е демонтиран заради нарушен договор. Това се посочва в становище на "Метрополис груп" АД.
"Фокус" публикува текста на становището без редакторска намеса.
Във връзка с огромния медиен интерес, който предизвика демонтажа на визията със синдикално послание на служителите на МВР, ви информираме, че Метрополис груп АД е доставчик на външна реклама за множество медийни и рекламни агенции, на които отдава билбордове по наем за нуждите на техните клиенти. За конкретната рекламна кампания Метрополис груп АД има сключен договор, като доставчик на рекламна площ, с медийната агенция АРГЕНТ 2002 ООД. Съгласно договора, който сме сключили, агенцията се задължава да ни уведоми за съдържанието на рекламната визия. Бяхме информирани, че за конкретната рекламна позиция на бул. Евлоги Георгиев е предвидена визия, която популяризира СЪБИТИЕ. Работим от доста години с АРГЕНТ 2002 ООД и не очаквахме да бъдем подведени от тях, което очевидно стана факт и ни превърна в жертва на саботаж. След като визията беше монтирана констатирахме, че не е събитие, а синдикално послание.
Поради неспазване на условията на търговския ни договор – несъответствие на подадената информация за съдържанието на визията, Метрополис груп АД демонтира визията, което е практика при подобни нарушения.
Метрополис груп АД е търговско дружество с комерсиални цели и никога не сме предоставяли медийния канал, с който оперираме, като трибуна за подобен тип изяви.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СФСМВР няма да се възползва от предложението на правителството да използва до 15 януари т.г. един от запазените за европредседателството билбордове

СФСМВР няма да се възползва от предложението на правителството да използва до 15 януари т.г. един от запазените за европредседателството билбордове

10 Януари 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) получи предложение от правителството на Република България да използва за периода до 15 януари 2018 г. един от билбордовете, които са запазени във връзка с председателството на Съвета на ЕС. Това съобщиха от СФСМВР.
От Федерацията оценяват изключително високо този жест на правителството за възстановяване на една несправедливост, но заявяват че няма да се възползват от това предложение. Те смятат, че в момента е много по-важно да бъде решен проблемът с ниските възнаграждения на служителите в МВР, които водят до сериозна демотивация на работещите в системата, правят професиите „полицай“, „пожарникар“ и „спасител“ неатрактивни и занижават качеството на услугата „сигурност“, която доставя МВР.
Представителите на СФСМВР заявяват, че предпочитат на планираната на 11.01.2018 среща с министър-председателя на Република България да бъдат решени устойчиво проблемите с ниското заплащане на работещите и да се обсъдят възможностите за изготвяне на стратегия за обществен ред и сигурност и реформиране на МВР с хоризонт 2030.
От Федерацията отдават много по-голямо значение на това, отколкото на един билборд.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на София Евгени Крусев: Призоваваме по време на утрешното откриване на председателството хората да се предвижват с градския транспорт

Зам.-кметът на София Евгени Крусев: Призоваваме по време на утрешното откриване на председателството хората да се предвижват с градския транспорт

10 Януари 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Призоваваме по време на утрешното откриване на председателството хората да се предвижват с градския транспорт. Това каза на брифинг зам.-кметът на София Евгени Крусев във връзка с мерките, предприети по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. За утрешното откриване на председателството Евгени Крусев поясни, че тъй като се очакват затруднения в движението от Столична община призовават гражданите да използват повече градския транспорт. „Във връзка с официалната церемония по откриване на председателството от днес влизат в сила ограничения в паркирането в центъра на София – както по улиците около Народния театър, така и при Синята зона на пл. „Княз Александър“ I . От утре ще има и ограничение в придвижването в този периметър. Апелираме да се използва метрото, градският транспорт. Ще има готовност да се реорганизира градският транспорт, така че да бъдат на еднакви интервали и да не се получава струпване и пътниците да усетят възможно най-малко затруднението“, обясни Крусев. „Има заявени протести, които ще преминават по основни улици. Очаква се промени в движението на тролеите, които се движат по ул. „Раковски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Васил Левски“. Ще направим всичко възможно за навременно информиране на промяна в маршрутите. В пълна координация сме с МВР, за да реагираме по бърз начин“, каза още Крусев.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Антон Златанов: 9 протеста ще се проведат утре по време на откриването председателството

Ст. комисар Антон Златанов: 9 протеста ще се проведат утре по време на откриването председателството

10 Януари 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Утре в столицата ще се проведат 9 протеста, които ще затруднят движението повече от официалните делегации за откриването на председателството. Това каза на брифинг пред журналисти Антон Златанов, зам.-директор на СДВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Във връзка с утрешното официалното откриване на председателството на Съвета на ЕС в столицата ст. Комисар Златанов поясни, че са заявени 9 протеста. „Всички са в центъра на града. Тези съпътстващи мероприятия ще затруднят придвижването на автомобили и граждани, повече отколкото делегациите“, добави той.
„В последно време в столицата се провеждат много протести. Един от протестите ще се състои сутринта – той е подкрепа на Истанбулската конвенция и няма да затруднява движението. Останалите протести са от 17.00 до 20.30 час. Част от тях са свързани с изграждането на втория лифт в Банско - за и против. Провели сме срещи с организаторите и сме ги призовали за разбиране. Съгласували сме маршрути на движение, сборни и крайни пунктове, за да не пречат на делегациите“, обясни той. Ст. Комисар Антонов уточни, че едната зона, в която ще има протести е бул. „Витоша“, бул. „Цар Освободител“, площад „Независимост“, пл. „Св. Александър Невски“. „Другата зона е от паметника на патриарх Евтимий, бул. „Васил Левски“, ул. „Гурко“, бул. „Раковски“ и пл. „Св. Александър Невски“. Има на няколко пъти пресичане. Подготвени сме, нямаме притеснения. Утре сме във фокуса на всички европейски и световни медии. Демократична държава сме всеки има правото да изрази мнението си“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Антон Златанов, СДВР: Мерките за сигурност по време на председателството ще са гъвкави

Ст. комисар Антон Златанов, СДВР: Мерките за сигурност по време на председателството ще са гъвкави

10 Януари 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Мерките за сигурност по време на председателството ще са гъвкави. Това каза на брифинг пред журналисти Антон Златанов, зам.-директор на СДВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Утре е официалното откриване на председателството на Съвета на ЕС. Това, което се случва като мерки за сигурност от нашата страна ще е под мотото на гъвкавостта. Изискването към службите за сигурност в днешно време – едновременно с мерките за сигурност, които трябва да са адекватни и на добро ниво, трябва да са осигурени и нуждите и правата на гостите и гражданите. Във взаимодействие сме с много институции. Изготвени и проиграни са много варианти както за предвижване на делегациите, така и по линия на сигурността по линия на съпътстващи мероприятия – спортни, културни, протестни. Концентрацията ни в момента е за 11 и 12 януари, но като цяло напълно сме готови за тези 6 месеца. Самото председателство е възможност за държавата, но и предизвикателство за службите за сигурност“, поясни той. Ст. комисар Златанов поясни, че се очакват затруднения в движението. „Предвидените мерки са гъвкави, така че минимално да затруднят трафика и предвижването на гражданите“, поясни ст. комисар Златанов.
Във връзка със сигурността Антон Златанов заяви, че това, което гражданите ще виждат, са видимите мерки – например засилено полицейско присъствие. „Успоредно се провеждат и скрити мерки, за да гарантират сигурността и спокойствието в града. От утре сутринта ще се затвори така наречената градска градина на НДК и улиците около Двореца, където ще се паркира ще се извършат проверки. За района на НДК мерките действат от 1 декември до сега, като ще продължат да действат до края на юни месец. Мерките гъвкаво ще се повишат в зависимост от нивото на събитията в София“, каза още той. „Събитията за тези 6 месеца са над 460, около 30 са на високо ниво. Ние ще даваме указания и информация какво и как се очаква да се случва. Призоваваме утре във вечерните часове гражданите да избягват движението в центъра“, обясни ст. комисар Антон Златанов.
„Призовавам всеки, ако забележи съмнителни лица, багажи и т.н. да информира МВР, за да се предприемат навременни мерки. Трябва да гледаме националния интерес и адекватно и бързо да разрешаваме проблемите, които биха могли да възникнат“, добави той.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Цоков, Синдикат на ОДМВР-Пазарджик: Служители на полицията от областта ще се включат в символичния протест на Синдикална федерация на служителите в МВР в София на 11 януари

Петър Цоков, Синдикат на ОДМВР-Пазарджик: Служители на полицията от областта ще се включат в символичния протест на Синдикална федерация на служителите в МВР в София на 11 януари

10 Януари 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Синдикалната организация на служителите на МВР в област Пазарджик подкрепя протестните действия на Синдикална федерация на служителите в МВР, които ще се проведат на 11 януари в София по време на официалното откриване на Европредседателството, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Петър Цоков, председател на Синдиката на ОДМВР-Пазарджик. По думите му се планира две групи от членове да протестират и отправят послания към делегациите, пристигащи за официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС. Те ще заявят своето искане за увеличение на 15% на основните възнаграждения на работещите в МВР и обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР.
Очаква се около 20 служители от структурните звена на ОДМВР в Пазарджик да бъдат командировани в София за обезпечаване на сигурността и охраната“, уточни Цоков. Той каза също, че в часовия диапазон 16.30 – 17.00 часа протестиращите служители в МВР ще „посрещат“ делегациите с винили на кръстовището на бул. „Брюксел“ и бул. „Цариградско шосе“ и на кръстовището на Орлов мост. Протестните действия ще продължат в 18.15 часа в района на Народния театър „Иван Вазов“.
Следващата дата, на която ще протестират членовете на Синдикална федерация на служителите в МВР е 25 януари, когато ще се поведе и срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в България. Протестът ще започне в 11.00 часа в района на НДК.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лъчезар Милушев: Мерките за сигурност заради председателството на Съвета на ЕС ще позволяват гъвко използване на НДК

Лъчезар Милушев: Мерките за сигурност заради председателството на Съвета на ЕС ще позволяват гъвко използване на НДК

10 Януари 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Предприетите мерки за сигурност за председателството на Съвета на ЕС ще позволяват гъвко използване на НДК. Това каза на брифинг Лъчезар Милушев, директор по сигурността на НДК във връзка със сигурността и организацията около европредседателството на територията на Двореца, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Направени са такива мерки за сигурност, които да позволяват гъвко използване на НДК. На фона на събитията във връзка с Председателство на ЕС, НДК ще продължи да функционира като културен институт и конгресен център“, обясни Милушев и допълни, че всички заведения на територията на НДК ще работят. „Прилагат се мерки за сигурност. Няма изграден външен периметър, което не затруднява придвижването в района на НДК. От 2 месеца постепенно в НДК се въвеждат мерки, свързани с пропускане в главната сграда на Двореца – преминаване през скенери и технически устройства за проверка за сигурност“, поясни Милушев и допълни, че това изисква повече време, като обърна внимание на гражданите да го предвидят при посещение на събития – изложби, концерти и т.н. „Журналисти ще се пускат само през вход Б2, по време на цялото председателство“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Възмутен съм от свалянето на протестния билборд на полицаите, не ни пречат

Премиерът Бойко Борисов: Възмутен съм от свалянето на протестния билборд на полицаите, не ни пречат

10 Януари 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Възмутен съм от свалянето на протестния билборд на полицаите, не ни пречат. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ден преди откриването на европредседателството на България правителството провежда заседанието си в реновираната зала 3 в НДК, която ще бъде основна за официалните срещи на представителите на Европейския съюз през следващите 6 месеца.
Във връзка със свален билборд на протестиращи полицаи в столицата, Борисов каза: „Истински възмутен съм от това, което е направила една частна фирма и са свалили билборда на протеста на полицаите“. Премиерът уточни, че утре ще се види с тях. „Това, което съм разпоредил на Лиляна Павлова, е колкото искат билбордове от рекламата, която имаме за председателството, да им се предостави, защото не ни пречат“, заяви той.
„Ние в момента ще започнем да разглеждаме бюджета на ЕС за следващия период и, когато защитаваме особено кохезионната политика, искат да знаят колко са заплатите и пенсиите в България. Така, че не само, че не сме в колизия с техния протест, 55 млн. изплатихме повече на МВР, 100 млн. повече за армията, двойно увеличение на учителските заплати, 15 млн. допълнително за БАН, 10 млн. и сграда за СУ“, допълни Борисов. Премиерът поясни, че това са обществени пари. „Мисля, че с колегите се опитваме да ги слагаме на най-правилните места. Безспорно искаме да увеличим на всички доходите, но увеличихме и пенсиите. Вчера имахме КСНС и исканията на военните са за няколко милиарда-от 3 млрд лв. на горе,най-вероятно ще излязат 4-5 млрд. накрая“, заяви Бойко Борисов. „Председателството е на България, нито е мое, нито е на правителството. Всички билбордове да се дадат, който каквото лошо има да каже, там може да го сложи и да си каже. Няма да рекламираме България, а всеки, каквото иска да сложи. Предоставете им ги, за да знаем, че максимум добре ще се покажем. В края на краищата ще покажем това, което сме“, обясни премиерът.
Според Борисов бързо се е забравило колко милиарди е изплатило правителството за Белене, за американските централи, за КТБ. „Огромни пари. А тази година, никога толкова пари в бюджетите на министерствата, научните институции, университетите, защото сега ще дойде и УНСС с поне 1,8 млн. лв. искане за новата сграда. Ще им ги предоставим“, каза още той.
„Днеска прокуратурата заедно с МВР в 15.30 часа ще даде максимално съм ги помолил, детайлите за шесторното убийство, по цялата технология. От МВР се справиха прекрасно и такива приказки, които се говорят, не им отива на експертите в кавички, защото почти всички са служили при мен и около мен, и им знам качествата“, допълни премиерът.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Увеличават се възнагражденията на служители от МВР

Увеличават се възнагражденията на служители от МВР

9 Януари 2018 | 17:43 | Агенция "Фокус"
София. Днес в Държавен вестник е публикувана Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 8121 з-919 от 13 юли 2017 г. за размера на основните месечни възнаграждения на държавните служители по чл. 142, ал.1,т.1 и ал.3 от Закона за Министерството на вътрешните работи и размера на началните и максималните заплати за длъжност на лица, работещи по трудово правоотношение. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Увеличенията в основните месечни възнаграждения ще доведат до увеличение на чистото възнаграждение в различен размер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев за насрочения протест на полицаите: Обществото само ще ни предложи увеличение на заплатите, ако си вършим добре работата

Министър Валентин Радев за насрочения протест на полицаите: Обществото само ще ни предложи увеличение на заплатите, ако си вършим добре работата

9 Януари 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. Аз им казвам, убийства и какво ли не се случва в държавата, вие сте отговорни за тях - да покажем на обществото, че вършим добре работата си. То няма да ни пита за заплатите ни, а само ще ни предлага да ги увеличава. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев за обявения от СФСМВР протест на 11 януари с искания за увеличение на заплатите от 15% и нов Закон за МВР, след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема: „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има всякакви подозрения, но след като другите са съгласни, а СФСМВР не са започвам да си задавам въпроси. Какво не направихме? Изплатихме униформите, през годината сме давали и други пари, общо над 48 млн. лева са раздадени към заплатите допълнително“, коментира той. „Все още се опитвам да бъда толерантен с тях, да осветля всички действия на ръководството. Считам, че ръководството и правителството направиха необходимото“, посочи Валентин Радев. „55 млн. лева са средствата за полицията, освен това 20 млн. раздадохме преди това, по 480 лева на всеки един. Това са възможностите на държавата“, обясни той. „Тяхно искане е ако може увеличението да е 15%, като в момента е 2-13%, разпределени. Те казаха на калпак, но ние не правим политика на калпак, а стимулираме най-работливите“, заяви вътрешният министър. „От днес започва изплащането, между 3 и 12%, от 30 до 55 лева, в зависимост от категорията, за тези, които са на терен, ако това не е справедливо. Не мога да разбера в момента какво повече искат“, посочи Валентин Радев. „Второто им искане е нов Закон за МВР. Със сигурност ще има промени в закона, той постоянно се променя, какво е това искане- то ли води до билбордове в началото на Председателството“, коментира той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СФСМВР организира протест на 11 януари с исканията за увеличение на 15% на основните възнаграждения на работещите в системата на МВР

СФСМВР организира протест на 11 януари с исканията за увеличение на 15% на основните възнаграждения на работещите в системата на МВР

9 Януари 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) продължава своите протестни действия с исканията за увеличение на 15% на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР. Това съобщиха от пресцентъра на СФСМВР. Първата серия от протести ще се проведе на 11 януари 2018 г.
СФСМВР планира две групи от членове да протестират и отправят послания към делегациите, пристигащи за официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.
В часовия диапазон 16.30 – 17.00 часа, протестиращите служители в МВР ще „посрещат“ делегациите с винили на кръстовището на бул. „Брюксел“ и бул. „Цариградско шосе“ и на кръстовището на Орлов мост. Протестните действия ще продължат в 18.15 часа в района на Народния театър „Иван Вазов“.
Следващата дата, на която ще протестират членовете на СФСМВР е 25 януари 2018 г., когато ще се поведе и срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в България. Протестът ще започне в 11.00 часа в района на НДК. Успоредно с това, СФСМВР продължава своята кампания с билбордове, съдържащи послания към пристигащите делегации.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Попов, СФСМВР: Безпрепятсвено и законно премина протестът на служителите на МВР на ГКПП „Кулата“, „Илинден“ и „Ст. Лисичково”

Димитър Попов, СФСМВР: Безпрепятсвено и законно премина протестът на служителите на МВР на ГКПП „Кулата“, „Илинден“ и „Ст. Лисичково”

22 Декември 2017 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Безпрепятсвено и законно премина протестът на служителите на МВР на ГКПП „Кулата“, „Илинден“ и „Ст. Лисичково”. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, заместник-председател на синдикалната федерация на служителите на МВР. По думите му протестните действия са се провели в рамките на един час. „Нямаше и замисъл за блокада, а просто искахме да изпълним обещанието си, което дадохме още юли месец, че на всеки празник свързан по някаква причина с МВР ще отразим нашето недоволство“, каза още Попов. По думите му около 50 служители са били в близост на ГКПП „Илинден“, извън зоната за контрол. „По никакъв начин не сме затруднили движението, нито пък работата на колегите, които бяха на работа. Протестът започна от 11.30 часа до 12.30 часа. Имаше колеги от районното управление и от пожарната, както и гранични полицаи, които днес почиват и резонно бяха най- много , тъй като за тях денят е неприсъствен, каза Попов. Около 30 гранични полицаи от ГПУ - Петрич също са провели протест мирен протест на входа на ГКПП „Кулата-Промахон“. Протест на граничните полицаи имаше и на ГКПП „Ст. Лисичково”. По думите му те ще изчакат реакцията на управляващите и ако няма такава на 5 януари ще оповестят по какъв начин ще продължим
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: На ГКПП „Кулата“ и „Илинден“ се провежда протест на служителите на МВР

Благоевград: На ГКПП „Кулата“ и „Илинден“ се провежда протест на служителите на МВР

22 Декември 2017 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На ГКПП „Кулата“ и „Илинден“ се провежда протест на служителите на МВР. За Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, заместник-председател на синдикалната федерация на служителите на МВР, заяви, че няма да има блокиране на пунктовете, няма да се спира и работата на служителите в пунктовете. Протести днес ще има и на други пунктове в страната. От 11.00 часа се проведе такъв на ГКПП „Станке Лисичково“, ГКПП „Стрезимировци“ и пред РДГП „Елхово“, а в 12.00 часа започва протестът на ГКПП „Дуранкулак“ и в град Сливен пред РУ – Сливен. Протестният маратон ще бъде закрит в 18.30 часа във Варна на площада между „Транспортна болница“ и Митница – Варна. Попов заяви, че протестиращите няма да създават никакви пречки за преминаващите пътници, тъй като днес се очаква засилен трафик. Протестът се очаква да продължи около 60 минути на всички 5 гранични пункта. Попов добави, че протестиращите ще седят от двете страни преди зоната на ГКПП-та, където ще кажат какви са техните искания, след което ще се разотидат. „Първото ни искане е увеличение на основното месечно възнаграждение на всички служители в МВР още през тази 2017 година. Второто ни искане е обвързване на основната заплата на служителите със социално измерим критерии. Да речем средната работна заплата за страната или минималната работна заплата. Третото ни искане е започване на работа по изцяло нов закон за МВР, като нашето искане е още тази година да бъдат направени спешни промени в някои текстове. Твърдим, че нито едно от тези искания не е изпълнено и затова продължаваме с протестите“, добави Попов. Той изрази надежда, че разумът ще надделее над политическия инат и поне по Коледа гласът на служителите на МВР най-сетне ще бъде чут.

„Фокус“ припомня, че протестът се провежда в Деня на професионалния празник на гранична полиция, като протестиращите ще са концентрирани около граничните контролно-пропусквателни пунктове, тъй като още в началото на протестните действия служителите на МВР заявиха, че ще протестират около всеки празник, свързан със структурата.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служителите в МВР ще протестират около граничните контролно-пропусквателни пунктове

Служителите в МВР ще протестират около граничните контролно-пропусквателни пунктове

22 Декември 2017 | 07:47 | Агенция "Фокус"
София. Служителите в МВР ще протестират около граничните контролно-пропусквателни пунктове. Това съобщиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Исканията, заради които синдикалните организации в МВР протестират не са изпълнени. Следвайки обявената през месец юни 2017 г. програма, СФСМВР продължава протестните си действия днес, когато се отбелязва професионалният празник на служителите в ГД “Гранична полиция“. Протестиращите ще са концентрирани около граничните контролно-пропусквателни пунктове. В 11.00 часа началото на протеста ще бъде поставено от членовете на СФСМВР на ГКПП „Станке Лисичково“, ГКПП „Стрезимировци“ и пред РДГП „Елхово“. В 11.30 часа ще започнат протестите на ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Илинден“. В 12.00 часа ще е началото на протестите на ГКПП „Дуранкулак“ и в град Сливен пред РУ – Сливен.
Протестният маратон ще бъде закрит в 18.30 часа в град Варна на площада между "Транспортна болница" и Митница - Варна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Попов, СФСМВР: Няма да има блокиране на гранични пунктове по време националния протест на служителите на МВР на 22 декември

Димитър Попов, СФСМВР: Няма да има блокиране на гранични пунктове по време националния протест на служителите на МВР на 22 декември

21 Декември 2017 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Няма да има блокиране на гранични пунктове по време националния протест на служителите на МВР на 22 декември. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, заместник-председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР). Той допълни, че протестът ще започне от 11.00 часа на ГКПП „Станке Лисичково“, ГКПП „Стрезимировци“ и пред РДГП „Елхово“, от 11.30 часа протести ще се проведат на ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Илинден“, а в 12.00 часа ще е началото на протестите на ГКПП „Дуранкулак“ и пред Районно управление на МВР – Сливен. По думи на Димитър Попов протестният маратон на 22 декември ще бъде закрит от 18.30 часа на площада между „Транспортна болница“ и Митницата във Варна.
„Няма да създаваме никакви пречки за преминаващите пътници, тъй като утре се очаква засилен трафик. Няма да пречим и на колегите, които в момента ще бъдат на работа и ще обслужват този поток. Протестът ще бъде изцяло законен. Ние нямаме право на стачка, както и нямаме право да блокираме пътища или да затрудняваме движението. Нашият протест ще бъде изцяло съобразен със Закона за митингите и манифестациите, където е записано много ясно, че не трябва да бъдат създавани пречки за безопасността на движението и въобще - за нормалният трафик и обществения ред. Няма да пречим на никого, затова нека хората са спокойни – те ще могат да пътуват без проблеми“, каза още Попов. Той добави, че протестиращите ще седят от двете страни преди зоната на граничните пунктове, където ще кажат какви са техните искания, след което ще се разотидат. Протестът се очаква да продължи около 60 минути на всички 5 гранични пункта.
„Фокус“ припомня:
Причината за протеста са неизпълнените искания от предишния протест на служителите в МВР, проведен на 20 ноември. Сред исканията са увеличение на заплащането на служителите в МВР, осигуряване на повече полицаи по пътищата и по-добри условия на труд. Протестът ще бъде в Деня на професионалния празник на "Гранична полиция" и протестиращите ще са концентрирани предимно около граничните контролно-пропусквателни пунктове, като още в началото на протестните си действия служителите на МВР заявиха, че ще протестират около всеки голям празник, свързан със структурите на МВР.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Служители на ОДМВР ще подкрепят националния протест на служителите на МВР на 22 декември

Пазарджик: Служители на ОДМВР ще подкрепят националния протест на служителите на МВР на 22 декември

20 Декември 2017 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Служители от структурните звена на ОДМВР – Пазарджик ще подкрепят морално националния протест на служителите на МВР на 22 декември, който ще се проведе на 5 гранично-пропускателни пункта. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пазарджик Петър Цоков, председател на Синдиката на ОДМВР - Пазарджик. По думите му полицейски служители от Пазарджик няма да могат да присъстват на място, тъй като са ангажирани с работата си преди празниците. „Причината за протеста са неизпълнените искания от предишния протест на 20 ноември, които са за увеличение на заплащането на служителите в МВР, повече полицаи на пътя и по-добри условия на труд. Протестът ще бъде в Деня на професионалния празник на гранична полиция, като протестиращите ще са концентрирани около граничните контролно-пропусквателни пунктове”, уточни Цоков. Той каза още, че началото на протеста ще бъде поставено в 11.00 часа на 22 декември от членовете на Синдикалната федерация на служителите в МВР на ГКПП „Станке Лисичково“, ГКПП „Стрезимировци“ и пред РДГП „Елхово“. В 11.30 часа ще започнат протестите на ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Илинден“. В 12.00 часа ще е началото на протестите на ГКПП „Дуранкулак“ и в град Сливен пред РУ – Сливен. Протестният маратон на 22 декември ще бъде закрит в 18.30 часа във Варна на площада между „Транспортна болница“ и Митница – Варна.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на вътрешните работи и председателите на синдикалните организации в МВР подписаха колективен трудов договор

Министърът на вътрешните работи и председателите на синдикалните организации в МВР подписаха колективен трудов договор

19 Декември 2017 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на МВР заедно със синдикалните организации работихме заедно за подобряване работата на министерството и в името на това колегите да се чувстват по-добре, по-спокойни и по-мотивиран при изпълнение на служебните си задължения. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев, след като заедно с председателите на седемте синдикални организации на служителите в МВР положиха подписи под колективен трудов договор, съобщиха от пресцентъра на МВР. Той отново подчерта, че в съвместната работа, включително и в рамките на Съвета за социално партньорство, винаги е търсен баланс, благодарение на който стъпка по стъпка се постига общата цел за устойчиви резултати в работата на министерството и за повишаване на доверието на гражданите към институцията. „Опитахме се да отговорим на всички справедливи искания, поставени от синдикалните организации. С тяхна подкрепа реализирахме бързи стъпки за преодоляване на редица съществуващи проблеми“, заяви вътрешният министър и припомни, че правителството отпусна над 17 млн. лева за изплащане на неосигурено униформено облекло. Той изрази надежда, че служителите чувстват подкрепата на ръководството и на синдикалните организации и допълни, че се работи и по ред подобни, важни за тях въпроси, сред които и повишаване на месечните възнаграждения. Освен това, за първи път в последните 10 години са осигурени и допълнителни средства в края на годината в размер на 480 лева на служител. „Важно е да срещнем разбирането на хората, че служителите на МВР работят в риск и заслужават подобряване на условията на труд“, посочи още министър Радев и изрази задоволство от отчетения ръст в доверието към полицията: Това е общата ни цел, да предоставяме сигурност на гражданите, подобрявайки работата на Министерството на вътрешните работи и доверието на гражданите.
Общите ни усилия дадоха резултат. Колективният трудов договор, който гарантира защитата на социалните права на служителите за следващите две години, е сред постиженията на социалния диалог – отчетоха представителите на синдикалните организации години.
След подписването на колективния трудов договор в МВР се състоя извънредно заседание на Съвета за социално партньорство, под председателството на заместник-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов. Присъстваха административният секретар на МВР Бойко Славчев, директори и служители на административни дирекции и представители на седемте синдикални организации в МВР - Синдикалната федерация на служителите в МВР, Националния синдикат на гражданската администрация в МВР, Сдружение „Синдикат на служителите в МВР”, Сдружение синдикален алианс „Сигурност”, Сдружение „Национален синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”, Националния полицейски синдикат и Национален синдикат „Полиция” – Хасково.
Членовете се обединиха около принципа за равно разпределение между всички служители на МВР, с изключение на тези по параграф 70 по ЗМВР, за сумата от 55 млн. лева, която представлява увеличение на разходите за персонал в бюджета на МВР за 2018 г. Тази сума да бъде включена в основните месечни възнаграждения на служителите на МВР от януари 2018 г. - е мнението, което ще бъде представено пред политическото ръководство на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служителите в МВР продължават протестните си действия на 22 декември

Служителите в МВР продължават протестните си действия на 22 декември

19 Декември 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Исканията, заради, които синдикалните организации в МВР са в състояние на протест не са изпълнени. Това съобщиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).
Следвайки обявената през месец юни 2017 г. програма, СФСМВР продължава протестните си действия на 22 декември 2017 г. – професионалния празник на служителите в ГД “Гранична полиция“, които ще са концентрирани около граничните контролно-пропусквателни пунктове.
В 11.00 часа началото на протеста ще бъде поставено от членовете на СФСМВР на ГКПП „Станке Лисичково“, ГКПП „Стрезимировци“ и пред РДГП „Елхово“.
В 11.30 часа ще започнат протестите на ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Илинден“.
В 12.00 часа ще е началото на протестите на ГКПП „Дуранкулак“ и в град Сливен пред РУ – Сливен.
Протестният маратон на 22 декември 2017 г. ще бъде закрит в 18.30 часа в град Варна на площада между "Транспортна болница" и Митница - Варна.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Попов, СФСМВР: Необходими са преговори с ръководството на МВР за възнагражденията на служителите

Валентин Попов, СФСМВР: Необходими са преговори с ръководството на МВР за възнагражденията на служителите

23 Октомври 2017 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. Необходими са преговори с ръководството на МВР за важни проблеми, касаещи пряко служителите и в частност възнагражденията, които получават. Това каза в предаването „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов след поредния протест на полицаите с искане за по-високи заплати. „До момента има заседание на Съвета за социално партньорство, осъществени са някои срещи между представители на политическото ръководство и синдикатите, но формални преговори, каквито изисква законът, при положение, че вече 4 месеца и 7 синдиката в МВР се обявиха за протест, все още не са започнали и това е най-малкото. Стигнахме до там, че изпратихме на министър Валентин Радев нотариална покана да започнат тези преговори“, добави Валентин Попов. Той уточни, че протестите ще продължат. Той каза още, че на пресконференция в Берлин ще бъдат представени данни за оборудването с което работят служителите на МВР. По думите му ще бъдат изложени и резултатите от лабораторните изследвания, които бяха направени за кубинките на служителите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пореден национален протест събра стотици служители на МВР в София (ОБЗОР)

Пореден национален протест събра стотици служители на МВР в София (ОБЗОР)

22 Октомври 2017 | 21:45 | Агенция "Фокус"
София. Пореден национален протест под надслов „За достойно заплащане“ събра стотици служители на МВР в София. Полицаи от цялата страна взеха участие в протестно шествие, което започна от градинката пред МВР, премина през сградата на Министерството на финансите и се сля с митинг на площада пред Народното събрание.
Националният протест е поредният от серията протести, стартирали на 5 юли 2017 г., а основните искания на СФСМВР са за увеличение на основните възнаграждения на работещите във ведомството с минимум 15%, обвързване на основното възнаграждение със социалноизмерим показател и изготвянето на нов закон с участието на синдикалните организации.
„Протестните действия ще продължат и занапред, но те вече ще бъдат с по-малко хора и с повече плакати на английски език, за да четат чужденците“, каза председателят на СФСМВР Валентин Попов. Той уточни, че до този момент не са започнали формални преговори между управляващи и синдикати - такива, каквито изисква законът. „Искаме да говорим за увеличение на заплатите сега, а не да ни залъгват, че били увеличили средствата за допълнителни възнаграждения. Тези 55 млн. лева, които са предвидени допълнително за МВР, са гавра с искането ни за промяна на замръзналите ни от години заплати“, каза още Попов и обясни, че ако се наложи, протести ще се провеждат и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Говорител на протестиращите пък съобщи oт импровизираната трибуна на пл. „Народно събрание“, че предстои протест и в Берлин на 1 ноември, където на пресконференция ще бъдат отправени послания към управлението на България, но повече информация за това ще бъде оповестена през следващите дни.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приключи протестът на служителите на МВР в София

Приключи протестът на служителите на МВР в София

22 Октомври 2017 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Приключи протестът на служителите на МВР в София, предаде репортер на Агенция "Фокус". Стотици полицаи от цялата страна се събраха днес на пл. „Народно събрание“ на национален протест с искане за увеличаване на заплатите с 15%.
„Протестните действия ще продължат и занапред, но те вече ще бъдат с по-малко хора и с повече плакати на английски език, за да четат чужденците“, каза председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР Валентин Попов. Той уточни, че ако се наложи, ще протестират и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Говорител на протестиращите съобщи oт импровизираната трибуна, че предстои протест в Берлин на 1 ноември, където на пресконференция ще бъдат отправени послания към управлението на България, но повече информация за това ще бъде оповестена през следващите дни. Той издаде и още една тема, която ще бъде засегната там, и това е, че съвсем скоро в европейска лаборатория е било проведено европейско изследване на българската кубинка, което е показало, че тя е с 28 пункта под европейските изисквания и се е оказало, че дясната пропуска повече от лявата.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Попов, СФСМВР: Тези 55 млн. лева са гавра с искането ни за промяна на замръзналите ни от години заплати

Валентин Попов, СФСМВР: Тези 55 млн. лева са гавра с искането ни за промяна на замръзналите ни от години заплати

22 Октомври 2017 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. Тези 55 млн. лева са гавра с искането ни за промяна на замръзналите ни от години заплати. Това каза председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР Валентин Попов по време на националния протест, който се провежда днес в София, във връзка с предвидените допълнителни 55 млн. лв. за МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попов уточни, че до този момент не са започнали формални преговори между управляващи и синдикати - такива, каквито изисква законът. „Искаме да говорим за увеличение на заплатите сега, а не да ни залъгват, че били увеличили средствата за допълнителни възнаграждения. Говорят, че били заделили милиони тази година за специфични дейности, но ние искаме заплати, а не допълнителни възнаграждения“, каза още Попов.
Председателят на СФСМВР обясни, че не е ясно дали в тези 55 млн. лева се включват средствата, които ще бъдат раздавани по време на Българското председателството на Съвета на ЕС. „Като знак на благоволение говорят, че синдикатите ще бъдат поканени да участват в разпределението им, но това е само за да си измият ръцете с нас. Те няма да стигнат за никого и те са гавра с исканията ни да бъдат променени замръзналите ни от години насам заплати. Банален или не, пореден или не, този протест ще продължи колкото е нужно. Нямаме друг избор и не го искаме ние. Принуждават ни“, каза още Попов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: За кратко движението по бул. „Цар Освободител“ беше затворено заради протеста на полицаите

София: За кратко движението по бул. „Цар Освободител“ беше затворено заради протеста на полицаите

22 Октомври 2017 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. Националният протест на полицаите достигна до сградата на Народното събрание и за кратко затвори движението по бул. „Цар Освободител“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Стотици служители на МВР от цяла България се събраха днес в столицата, за да представят отново своите искания. Протестиращите уточниха, че ще продължат с протестните действия, докато исканията им не бъдат изпълнени.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Попов, СФСМВР: Има диалог с МВР, но не са водени формални преговори по исканията ни, обявени от юли

Валентин Попов, СФСМВР: Има диалог с МВР, но не са водени формални преговори по исканията ни, обявени от юли

22 Октомври 2017 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Не са водени формални преговори по исканията на СФСМР, обявени от юли. Това каза за Агенция „Фокус“ Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. По думите му са водени разговори във формат Съвет за социално партньорство, срещи между синдикати и представители на политическо ръководство, но формално преговори, както го изисква Законът за МВР, не са водени до момента. Попов уточни, че диалог между синдикатите и МВР обаче има. „Едно е да се води диалог, друго е да се говори за резултата от него. Ние през цялото време чуваме как не било възможно със задна дата да се увеличат заплати, чисто юридически. Това разбира се, не е вярно. Напълно възможно е. От друга страна започна да се говори за увеличение със задна дата, след юли. Когато ние поставихме исканията си, не ставаше въпрос за задна дата, ставаше въпрос за началото на юли. Дори и да приемем, че е прав председателят на Съвета заместник-министър Балабанов, че не е възможно увеличение със задна дата, имаше възможност и все още има да се увеличат заплатите със задна дата“, коментира Попов и уточни, че заплатите все още могат да бъдат увеличени от началото на декември. Според него аргументацията на СФСМВР е пълна и изчерпателна. Председателят на СФСМВР поясни, че аргументите на управляващите са, че държавният бюджет няма възможност за увеличение на заплатите на полицаите. Той обърна внимание, че тази теза се представя на фона на изявленията на финансовия министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов, че България е на водещо място в ЕС по някои икономически показатели, затова че има преизпълнение на събираемостта на бюджетни средства в приходната част на бюджета. Попов подчерта, че от СФСМВР не могат да приемат, че държавата не е имала възможност за едно увеличение на заплатите на полицаите.
Той отчете, че искането за пари за униформи е било част от едно друго тяхно искане за спешни изменения в Закона за МВР. „Това се случи. Беше спешно променен законът, така че да има възможност, служителите да получат паричната равностойност затова, че 4-5 години не бяха получавали униформа“, поясни Попов. „Искането ни за нов Закон за МВР, който да влезе в Народното събрание през следващата 2018 г., също стои без сериозни разговори по него. Що се отнася до второто, за което говорехме, че парите за униформи са част от него“, каза Валентин Попов. По думите му вместо това, което са предлагали синдикатите да влезе спешно като изменение в Закона за МВР, в промените, които са сега в Народното събрание между първо и второ четене има някои предложения на народни представители, между които едно, което шокира. „Става дума за определяне на минималния числен състав пожарникари в екип, който до момента се урежда с наредба. Заради това, че Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ не е в състояние да осигури минимум от трима служители в екип, са на път да се закриват малки участници и служби на ПБЗН. В момента се предлага да бъде уреден минимален числен състав пожарникари от екип трима, но с една уговорка да може да се прави изключение за малки населени места с под 5 хиляди жители, в които да може да се дават дежурства и да се изпълняват задълженията по гасене на пожари и противодействие на резултати от бедствия от екипи в състав двама души. Нещо, което преди повече от две-три години смятаме, че беше прието от всички в тази държава като ненужно излагане на риск живота и здравето на служителите“, каза Валентин Попов. Той поясни, че в момента се прави опит това да бъде закрепено със закон. „Силно се надявам народните представители да проявят разум в това отношение“, посочи Попов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Много по-важно е не да увеличим заплащането на полицаите в момента, а това да бъде трайно

Министър Валентин Радев: Много по-важно е не да увеличим заплащането на полицаите в момента, а това да бъде трайно

22 Октомври 2017 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. Много по-важно е не да увеличим заплащането на полицаите в момента, а това да бъде трайно. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ във връзка с протестите на полицаите. Попитан защо протестират полицаите, той отговори: „Това са синдикатите и те винаги ще искат нещо. Общо взето и ние, и те искаме увеличаване на заплатите на служителите на МВР. Не можем да се разберем за размера. Това разбиране не е между нас и тях, а между нас, тях, правителството и финансовият министър“, поясни министър Радев. Той допълни, че в бюджета за 2018 г. в МВР са планирани още 55 млн. лв.
Във връзка с информацията, че президентът Румен Радев ще смени директора на Национална служба „Охрана“, министър Валентин Радев заяви, че това е в кръга на нещата. „Няма интрига. Това е работата на президента“, заяви министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Полицаите излизат отново на протест

София: Полицаите излизат отново на протест

22 Октомври 2017 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Под надслов „За достойно заплащане“ ще се проведе поредният национален протест на Синдикална федерация на служителите в МВР /СФСМВР/. Това съобщиха организаторите.
В 12.30 часа протестиращите служители ще се срещнат в градинката пред МВР, от където ще тръгне шествие, чиято първа спирка е Министерство на финансите и ще стигне до пл. „Народно събрание“. Именно пред Народното събрание на Република България в 13.00 часа ще започне и протестният митинг на СФСМВР.
Колегите на протестиращите служители, които ще са на работа на 22-ри октомври 2017 г., ще покажат своята подкрепа и солидарност, слагайки значки на униформите си.
Националният протест е поредния от серията протести, стартирали на 5 юли 2017 г., а основните искания на СФСМВР са за увеличение на основните възнаграждения на работещите във ведомството, с минимум 15 %, обвързване на основното възнаграждение със социалноизмерим показател и изготвянето на нов закон с участието на синдикалните организации.
Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е най-голямата полицейска синдикална организация в страната. Основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 8 500 служители на МВР – както държавни служители, така и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.
Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически и трудови интереси и права на членовете си в сферата на труда, трудовата заетост, трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасността, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация при спазване Конституцията на Република България, действащото национално и европейско законодателство, конвенциите на Международната организация на труда и други международни споразумения, по които Република България е страна, както и на разпоредбите на Устава на СФСМВР.
СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.