НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:42

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Лидерът на победилото на чешките избори движение иска Чехия да играе по активна роля в ЕС

ТАСС: Лидерът на победилото на чешките избори движение иска Чехия да играе по активна роля в ЕС

22 Октомври 2017 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Прага. Чехия трябва да играе по-активна роля в ЕС и да търси съюзници за решението на проблемите с нелегалната миграция. Такова мнение изказа Андрей Бабиш, лидер на движение „АНО“ (Акция на недоволните граждани), което спечели изборите за долна камара на чешкия парламент в събота, предава ТАСС.
„Трябва да подготвим теми, в които търсим изменение и да ги предложим в Европейския съвет. Двойно подобряване на качеството на хранителните продукти, решение (на проблемите) с миграцията, борбата с миграцията и други въпроси“, заяви Бабиш.
Той отбеляза, че страните от Вишеградската група (Чехия, Словакия, Полша и Унгария), искащи да не се изпълняват миграционните квоти, наложени от Европейския съюз, се нуждаят от съюзници, като той определи като потенциални такива Австрия, Словения и Хърватия. „Определено имаме съюзник в лицето на Австрия, позицията на (председателят на австрийската Народна партия и министър на външните работи Себастиян) Курц по въпроса за миграцията съвпада с нашата“, подчерта лидерът на „АНО“.
Движението на Бабиш удържа победа на изборите за долната камара на чешкия парламент в събота, след като получи 29,64% от гласовете на избирателите.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Чешкото движение „АНО“ не е заплаха за демокрацията, заяви лидерът му Андрей Бабиш

РИА Новости: Чешкото движение „АНО“ не е заплаха за демокрацията, заяви лидерът му Андрей Бабиш

22 Октомври 2017 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Прага. Лидерът на движение „АНО“, победило на изборите за долната камара на чешкия парламент, Андрей Бабиш заяви, че неговото движение и той самият, са открити за сътрудничество с всички политически сили в страната, предава РИА Новости, цитирайки думите на Бабиш, изказани по време на пресконференция в съботната вечер.
След преброяването на 99,97% от бюлетините, подадени на изборите за долната камара на чешкия парламент, явният победител е центристкото движение „АНО“, оглавявано от милиардера Андрей Бабиш. То получи 29,64% от гласовете, изпреварвайки с повече от два пъти най-близкия си конкурент.
„Ние сме във възторг и сме ужасно благодарни на нашите избиратели, които ни подкрепиха толкова масово, отдавайки ни почти милион и половина гласове. Те повярваха в нас, независимо от проведената двугодишна дезинформационна кампания срещу движението. Открити сме за сътрудничество с всички партии, които го искат“, заяви Бабиш.
Според думите на лидера на „АНО“, на него му се иска да състави такова правителство, което представлява задружен отбор, без да губи време. „Ние не сме никаква заплаха за демокрацията, ние сме проевропейски ориентирано движение“, подчерта Бабиш.
Движението спечели победа и в 13-те области на Чешката република, включително в Прага, което се случва за първи път, откакто Чехия е самостоятелна република. След преброяването на 99,97% от бюлетините, стана ясно, че в новия състав на долната камара на парламента ще влязат девет партии.
Освен „АНО“, това са „Гражданската демократична партия“ (11,32%), Пиратската партия (10,79%), движение „Свобода и пряка демокрация“ (10,64%), комунистите (7,76%), социал-демократите (7,27%), Демократично-християнската партия(5,8%), движение TOP 09 (5,3%) и движение „Ръководители и независими“ (5,17%).
В изборите са взели участие 60,83% от осемте милиона регистрирани избиратели.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Испания смята да отнеме автономните права на Каталуния, Карлес Пучдемон свика заседание на парламента (ОБЗОР)

Испания смята да отнеме автономните права на Каталуния, Карлес Пучдемон свика заседание на парламента (ОБЗОР)

22 Октомври 2017 | 02:22 | Агенция "Фокус"
Барселона. Испанският премиер Мариано Рахой заяви в събота, че смята да отнеме част от пълномощията на автономните власти в Каталуния, като по-късно вестник El Pais публикува подробна информация, дадена от Мадрид, разкриващата действията, които официалното правителство смята да предприеме спрямо регионалните власти.
На първо място стои възможността да се разпусне регионалният парламент на Каталуния и властта да бъде предадена на испанския министър-председател. Второ, централното правителство ще поиска от Сената освобождаването от длъжност на регионалния лидер Карлес Пучдемон, на неговия заместник Ориол Жункерас и на всички министри в каталунското регионално правителство. Правомощията им ще бъдат поети от съответните министерства в Мадрид до края на настоящето положение. Въпреки това каталунската изпълнителна власт ще продължи да функционира, като нейните представители ще бъдат натоварени с управлението на региона под надзора на министерствата в Мадрид.
Не сме предвижда разпускане на Каталунския парламент. Въпреки това председателят му няма да може да предлага нови кандидати за поста регионален лидер, както бе досега.
Заради предложените промени, 450 хил. души излязоха на протест в Каталуния, като сред тях бе и Карлес Пучдемон, съобщи AFP. Събралите се хора скандираха „независимост“ и „свобода.“ Стана ясно, че Пучдемон смята да направи официално изявление от 22:00 часа вечерта българско време (20:00 местно). Междувременно говорителят на каталунското правителство Карме Форкадел изпревари Пучдемон, като заяви „решени сме да защитим суверенитета на каталунския парламент“, предаде Spain Report. Речта на регионалния лидер започна навреме и бе отразена минута по минута от издание La Vanguardia, макар да продължи не повече от 10 минути. В обръщението си Пучдемон заяви, че испанското правителство е взело най-лошото си решение досега, като обвини централните власти в незачитане на закона. Според него Мадрид незаконно се е обявил за представител на местните жители, а действията на Рахой бяха определени като „несъвместими с демократичните принципи“ и неотговарящи на законите на държавата, това съобщи AFP. „Смятам да обсъдя с Парламента опита да се ликвидира нашата демокрация“, бе основната от изявлението, като Пучдемон не каза за кога смята да насрочи срещата.
Редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Карлес Пучдемон: Ще обсъдя с парламента опита да се ликвидира нашата демокрация

Карлес Пучдемон: Ще обсъдя с парламента опита да се ликвидира нашата демокрация

21 Октомври 2017 | 22:21 | Агенция "Фокус"
Барселона. Каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви, че смята да обсъди с парламента решението на испанския премиер да отнеме независимостта на автономния регион, пише La Vanguardia. Регионалният лидер добави, че ще бъде взето адекватно решение като отговор на действията на испанското правителство.
„Ще обсъдя с Парламента опита да се ликвидира нашата демокрация“, каза Пучдемон, като заяви още, че според него задействането на член 155 спрямо Каталуния е „атака“ срещу автономния район.
Думите на Пучдемон са по повод по-ранното изявление на испанския премиер Мариано Рахой, в което той каза, че Мадрид смята да отнеме част от правата на Каталуния и свика избори в областта, позовавайки се на член 155 от Конституцията на Испания.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

La Vanguardia: Карлес Пучдемон заяви, че испанското правителство е взело най-лошото си решение до сега

La Vanguardia: Карлес Пучдемон заяви, че испанското правителство е взело най-лошото си решение до сега

21 Октомври 2017 | 22:09 | Агенция "Фокус"
Барселона. Каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви в събота вечерта, че испанското правителство е взело най-лошото си решение до сега, пише La Vanguardia. Пучдемон е казал това в началото на обръщението си, в което ще представи позицията на регионалното правителство по взетото от Мадрид решение за задействане член 155 от Конституцията на страната спрямо Каталуния. В започналата в 22:00 часа българско време реч, Пучдемон каза още, че испанското правителство „незаконно се е обявило за представител на каталунците“, което решение е направено „игнорирайки волята на гражданите“ на областта.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Андрей Бабиш спечели изборите в Чешката република

BBC: Андрей Бабиш спечели изборите в Чешката република

21 Октомври 2017 | 21:52 | Агенция "Фокус"
Прага. Андрей Бабиш и неговата партия „АНО“ спечелиха парламентарните избори в Чешката република, съобщава BBC. При обработени около 99% то гласовете, формацията на бившият финансов министър има подкрепа от почти 30%, което е три пъти повече от резултата на втората най-популярна партия – „Гражданската демократична партия“, която има малко повече от 10% подкрепа. Предстоят преговори за коалиция, като Бабиш вероятно ще заеме премиерския пост.
Избирателната активност е малко над 60%, съобщава още медията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Spain report:  Говорител на каталунското правителство обяви, че местните власти са решени да „защитят суверенитета“ на регионалния парламент

Spain report: Говорител на каталунското правителство обяви, че местните власти са решени да „защитят суверенитета“ на регионалния парламент

21 Октомври 2017 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Барселона. Говорителят на каталунското правителство Карме Форкадел заяви в събота вечерта, че местните власти са решени да „защитят суверенитета на каталунския парламент“, предава The Spain Report. Изявлението идва в отговор на речта на испанския премиер Мариано Рахой, който по-рано съобщи, че Мадрид ще приложи чл. 155 от Конституцията на страната спрямо местното правителство. Форкадел обвини Испания, че е отговорила на призивите за диалог, чрез ареста на двама от лидерите на движението за независимост, които бяха определени като „политически затворници“.
По думите на Форкадел, „член 155 не им позволя да направят това, което се канят“ по отношение на автономния район. „Решени сме да защитим суверенитета на каталунския парламент“, завърши обръщението си говорителят.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Популистите водят на парламентарните избори в Чехия

Deutsche Welle: Популистите водят на парламентарните избори в Чехия

21 Октомври 2017 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Прага. Движението АНО („Акция на недоволните граждани“) на чешкия милиардер-популист Андрей Бабиш печели на парламентарните избори в страната, получавайки 30,21% от гласовете след преброяването на бюлетините в 94% от избирателните участъци, предаде Deutsche Welle в рускоезичната си редакция.
Бабиш, наричан от местните медии „чешкия Доналд Тръмп“ има шансове да заеме премиерския пост. Той се обявява против приема на бежанци в страната.
Радикалната дясна „Партия за свобода и директна демокрация“ по предварителни данни е на второ място с 10,97% от гласовете. Досегашната управляваща Чешка социалдемократическа партия получава едва 7,9%

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според предварителните резултати партия АНО печели на парламентарните избори в Чехия

AFP: Според предварителните резултати партия АНО печели на парламентарните избори в Чехия

21 Октомври 2017 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Прага. Според предварителните данни партията АНО на милиардера популист Андрей Бабиш води на парламентарните избори в Чехия, следвана от крайнодясната и евроскетпична „Партия за свобода и директна демокрация“ (СПД) , предава AFP.
ЦИК на Чехия съобщи резултатите при обработени резултати от 31% от избирателните секции. АНО води с близо 32% от гласовете, докато СПД е на второ място с 11,6%.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испанският министър-председател предостави детайли как ще се наложи пряко управление над Каталуния

El Pais: Испанският министър-председател предостави детайли как ще се наложи пряко управление над Каталуния

21 Октомври 2017 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският министър-председател Мариано Рахой представи детайли как правителството му планира да приложи чл. 155 от конституцията на страната, позволяващ на Мадрид временно да наложи пряк контрол над вътрешните дела на региона, пише El Pais.
Говорейки след извънредната среща на правителството си относно кризата в Каталуния Рахой заяви, че прилагането на чл. 155 има четири цели: завръщането на законността в областта, възстановяването на нормалността и социалната хармония, продължаване на икономическото възстановяване и свикването на избори.
Ключовите точки от извънредния план на правителството за действие са:
1. Възможността да се разпусне регионалният парламент на Каталуния да бъде предадена на испанския министър-председател. Регионални избори ще се проведат след шест месеца, въпреки че Рахой уточни, че иска това „веднага след като институционалната нормалност бъде възстановена“.
2. Централното правителство ще поиска от Сената освобождаването от длъжност на регионалния лидер Карлес Пучдемон, на неговия заместник Ориол Жункерас и на всички министри в каталунското регионално правителство. Правомощията им ще бъдат поети от съответните министерства в Мадрид до края на настоящето положение.
3. Каталунските изпълнителни власти ще продължат да функционират и ще бъдат натоварени с управлението на региона под надзора на министерствата в Мадрид.
4. Каталунският парламент няма да бъде разпуснат и ще продължи да изпълнява представителната си функция. Въпреки това председателят му няма да може да предлага нови кандидати за поста регионален лидер. Той няма да може да прилага инициативи, нарушаващи испанската конституция или основния закон на областта.
Мерките, предложени от централното правителство, сега трябва да бъдат одобрени от испанския сенат, където управляващата Народна Партия на Рахой държи мнозинството. Ако горната камара одобри плана, това ще е първият случай, в който Мадрид ограничава самоуправлението на някой от испанските автономни региони от приемането на конституцията през 1978 г. насам.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Испания намали прогнозите си за икономически ръст през 2018 г. заради несигурността в Каталуния

The Independent: Испания намали прогнозите си за икономически ръст през 2018 г. заради несигурността в Каталуния

21 Октомври 2017 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанското правителство намали официалните си прогнози за икономическия ръст в страната, позовавайки се на несигурността в Каталуния, пише The Independent
В момента се очаква ръст от 2,3% в сравнение с предишните прогнози той да е 2,6%. По-рано тази седмица вицепремиерът на Испания Сорая де Сантамария заяви, че икономическият ръст на страната ще бъде по-нисък от очакваното заради несигурността, предизвикана от случващото се в автономната област.
Откакто областта свика референдум за отделяне на 1 октомври, противопоставянето между регионалното и националното правителства предизвикаха страхове за социално напрежение и нанесе удари върху курса на еврото.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Чехите се насочват към урните във втория заключителен ден на парламентарните избори в страната

AFP: Чехите се насочват към урните във втория заключителен ден на парламентарните избори в страната

21 Октомври 2017 | 06:39 | Агенция "Фокус"
Прага. Чехите се насочват към урните във втория заключителен ден на парламентарните избори в страната, предаде AFP. Фаворит за първото място е милиардер популист, наричан „Чешкия Тръмп“, който обещава нов етап в политиката на Чехия. Залагайки на антиевропейската, антиимигрантската и антикорупционната риторика, партията на Андрей Бабиш води в социологическите проучвания със съществена преднина. След като пусна гласа си в избирателна секция в околностите на Прага, Бабиш заяви очаквания Чехия да навлезе в нов етап и добави, че правителството трябва да се заеме решително с проблемите на хората.
Крайнодесните и крайнолевите антиевропейски партии очакват силно представяне, което би могло да доведе до фрагментирано правителство с до 9 партии. В тази връзка анализатори предупреждават за реално съществуваща опасност от нестабилност.Превод и редакция: Калина Жекова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Три четвърти от британците смятат, че стратегията за Брекзит се проваля

The Independent: Три четвърти от британците смятат, че стратегията за Брекзит се проваля

21 Октомври 2017 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската общественост даде осъдителна присъда на правителствената стратегия за Брекзит, след като ново проучване на общественото мнение разкри мнението на мнозинството, че преговорите не вървят добре, пише The Independent. Проучването на BMG, проведено преди и след срещата на Европейския съвет, на която премиерът Тереза Мей спечели малка отстъпка от страна на европейските лидери, показва, че над три-четвърти от хората все още смятат, че нейната стратегия се проваля. Почти половината също смятат, че сценарий, при който Обединеното Кралство напуска ЕС без споразумение, би имал негативни последствия за Острова. Повечето от запитаните искат правителството да продължи да преговаря, макар мнозина да смятат, че Кралството би било по-ощетено в сравнение с ЕС в евентуално споразумение.
Проучването, извършено между 17 и 20 октомври, бе разпространено след края на тежкото заседание на Европейския съвет, на което самата Тереза Мей призна, че преговорите срещат затруднения.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството на Испания ще проведе извънредно заседание, посветено на каталунската криза

Правителството на Испания ще проведе извънредно заседание, посветено на каталунската криза

21 Октомври 2017 | 02:55 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Правителството на Испания ще проведе извънредно заседание, посветено на каталунската криза, предаде ТАСС. Очаква се след срещата да бъдат оповестени бъдещите стъпки на правителството в отговор на провелия се в началото на този месец в Каталуния референдум за независимост и да бъде задействан член 155 от испанската конституция, който досега не е бил прилаган на практика. Той позволява на Мадрид да ограничи автономията на областта и да лиши регионалните власти от някои пълномощия.
Испанската конституция гласи, че ако автономна област не изпълнява своите задължения, предвидени от законовата рамка, или действията й вредят на държавните интереси на Испания, правителството отправя предупреждение към лидера на областта. Ако не последва отговор от негова страна, то правителството може със съгласието на мнозинството в Сената да предприеме необходимите мерки за принудителното изпълнение на задълженията на областта.
Испанското правителство вече получи подкрепата на две опозиционни сили по отношение на прилагането на член 155. Премиерът Мариано Рахой обсъди тази мярка с генералния секретар на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес и с лидера на партийното движение „Граждани“ Алберто Ривера.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Словакия: Не трябва да се допуска Брекзит да се превърне в победа на Великобритания над ЕС

Премиерът на Словакия: Не трябва да се допуска Брекзит да се превърне в победа на Великобритания над ЕС

21 Октомври 2017 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Братислава. Не трябва да се допуска Брекзит да се превърне в победа на Великобритания над Европейския съюз, но също така никой не трябва да търпи загуби от бъдещото споразумение между Брюксел и Лондон. Това заяви премиерът на Словакия Роберт Фицо след завръщането си от двудневната среща на върха, предаде РИА Новости. В същото време той изрази задоволство от предложените от британския премиер Тереза Мей гаранции за гражданите на ЕС, живеещи и работещи на Острова.
По-рано френският президент Еманюел Макрон обвини Лондон в опити за „блъф“, с цел да си издейства по-леки условия за Брекзит. Според държавния глава, Великобритания лансира идеята за проваляне на преговорите за излизане от ЕС, за да повлияе на условията по сделката в своя полза.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Economist: Великобритания търси приятели по върховете на Европа

The Economist: Великобритания търси приятели по върховете на Европа

21 Октомври 2017 | 00:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Когато британският премиер Тереза Мей пристигна в Брюксел на 19 октомври за среща с лидерите на ЕС, какафония от гласове кънтеше в ушите й. Твърдолинейните членове в нейната Консервативна партия й оказват натиск да напусне стигналите до задънена улица преговори. От друга страна, финансовият министър Филип Хамънд и редица бизнес асоциации все повече нервничат заради спешната нужда да се съгласува споразумение за преход, който да трае години след предвиденото за март 2019 ч. излизане на Обединеното кралство от ЕС. А като че ли това не е достатъчно, малко след пристигането на г-жа Мей в Брюксел, Лойд Бланкфайн, Главен изпълнителен директор на Голдман Сакс, пусна заядливо съобщение в Туитър, че след Брекзит очаква да прекарва доста повече време във Франкфурт – европейския конкурент на Лондонското сити, финансовото сърце на Острова, коментира The Economist.
Тазседмичната среща на върха трябваше да бележи момента, когато европейските лидери щяха да стиснат ръце, че преговорите за развода с Кралството, фокусирани върху правата на гражданите на ЕС във Великобритания след Брекзит, статута на ирландската граница и финансовите задължения, произтичащи от раздялата, са постигнали достатъчен напредък за стартиране на дискусиите относно бъдещото търговско споразумение. Преговорите обаче се препънаха във въпроса за финансовите задължения. При такава ситуация е време за политически маневри. Мей прекара изминалата седмица в срещи и телефонни разговори, трескаво търсейки подкрепа сред своите колеги, за да отблокира преговорите. На срещата тя поиска от лидерите на страните-членки да намерят в себе си съчувствие за тежката политическа ситуация на Острова.
И до известна степен, те са склонни да помогнат. В знак на солидарност, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон склониха да придружат Мей пред камерите преди срещата. Лидерите на приятелски настроените държави, като Ирландия, предложиха риторична демонстрация на подкрепа. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е натоварен със задачата да посредничи, обяви, че има задължението да действа като мотиватор в подготовката за следващата среща на върха през средата на декември, която бе посочена като нов краен срок. Приятелските жестове обаче далеч не означават, че битката за финансовите задължения ще бъде лека, пише изданието.Превод и редакция: Калина Жекова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариано Рахой: „Принуден съм да действам“ в Каталуния

Мариано Рахой: „Принуден съм да действам“ в Каталуния

20 Октомври 2017 | 23:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Испанският премиер Мариано Рахой заяви в петък, че е „принуден да действа“ в Каталуния, пише El Pais. Министър-председателят добави, че „не е приемливо в Европа да има страна, в която законите да не се спазват“. Коментарът му е направен пред журналисти в Брюксел, като Рахой отказа да разкрие какви мерки смята да предприеме Мадрид спрямо търсещата независимост Каталуния.
Агенция Фокус припомня, че по-рано испанският премиер отказа категорично да обсъжда официално кризата в автономния регион по време на срещата на върха в Брюксел. В събота испанското правителство ще разкрие какво смята да предприеме по отношение на Каталуния, като по-рано стана ясно, че действията ще бъдат основани на член 155 от Конституцията на страната, който дава право на Мадрид да отнеме автономните права на каталунското регионално правителство.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испанският крал заяви, че страната е изправена пред „неприемлив опит за сепаратизъм“

AFP: Испанският крал заяви, че страната е изправена пред „неприемлив опит за сепаратизъм“

20 Октомври 2017 | 22:21 | Агенция "Фокус"
Maдрид. Кралят на Испания Фелипе VI заяви в петък, че страната е изправена пред „неприемлив опит за сепаратизъм“, предава AFP. Монархът държа реч на церемонията по откриването на испанските награди „Принцеса на Астурия“, в която подчерта, че в последните десетилетия „испанците градиха своята история, уважавайки държавните решения и живеейки заедно в условията на демокрация“. Фелипе заяви също така, че Испания е останала обединена в „победа и загуба, триумф и поражение“ а успехите на страната се дължат на „успешното съвместно съжителство и разбирателство“, изградено между гражданите на иберийската страна.
Агенцията Фокус припомня, че това е втората реч, в която кралят на Испания взима отношение относно разгорялата се криза с Каталуния. В първото си обръщение, направено малко след референдума за независимост, проведен в автономната област, Фелипе отново призова за единство.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Председателят на Европейския парламент разкритикува тези, „които сеят раздор“ в Каталуния

AFP: Председателят на Европейския парламент разкритикува тези, „които сеят раздор“ в Каталуния

20 Октомври 2017 | 21:40 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни разкритикува тези, „които сеят раздор и преднамерено пренебрегват законите“, визирайки каталунските лидери, по време на реч в испанската столица Мадрид, където е на посещение. Коментарите му бяха направени, докато страната търси изход от политическата криза, предизвикана от проведения на 1 октомври референдум за независимост на Каталуния, предава AFP.
„Мисля, че трябва да си припомним важността от спазването на върховенството на закона“, добави той, докато приемаше Наградата на принцесата на Астурия за сътрудничество от името на Европейския съюз, заслужена с работата на Общността за хармонизиране на отношенията между страните-членки на Съюза.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Жан-Клод Юнкер иска да бъде сключена търговска сделка с Южна Америка до Коледа

AFP: Жан-Клод Юнкер иска да бъде сключена търговска сделка с Южна Америка до Коледа

20 Октомври 2017 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че „ще направи всичко“, за да уреди сключването на сделка с южноамериканския търговски блок „Меркосур“ до края на годината, предава AFP.
„Това ще бъде най-важното търговско споразумение по отношение на обема“, заяви той, по време на заключителната пресконференция на срещата на върха на ЕС, проведена в Брюксел.
„Една добра сделка със страните от „Меркосур“ има осем пъти по-голяма стойност от споразумението с Канада и четири пъти по-голяма от сделката с Япония“, подчерта Юнкер.
Желанието на председателя на ЕК за завършване на преговорите с „Меркосур“ е в противоречие с призивите на френския президент Еманюел Макрон към Брюксел да намали желанието си за сключване на сделки за свободна търговия.
В петък Макрон поиска „балансирана политика, между отвореността и протекционизма“, в опит да спре тенденцията за намаляване на подкрепата за свободна търговия. Последните сделки биват възприемани като причина за намаляване на работните места в ЕС и подкопаващи гаранциите за здравеопазване и сигурност в европейските страни.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Каталунците теглят парите си от банките в знак на протест срещу преместването им

AFP: Каталунците теглят парите си от банките в знак на протест срещу преместването им

20 Октомври 2017 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Барселона. Каталунците масово теглят парите си от банките, в протест срещу централното правителство в Мадрид и ръководствата на финансовите институции, които местят главните си офиси от североизточния испански регион, изтъквайки като причина конституционната криза, предизвикана от референдума за независимост на областта, проведен на 1 октомври, предава AFP.
Някои от протестиращите каталунци правят символично теглене от 155 евро – във връзка с член 155 от испанската конституция, който Мадрид използва за налагането на директно управление над Каталуния. Други избират сумата от 1714 евро, намеквайки за символичната 1714 година, когато войските на испанския крал Фелипе V превземат Барселона и кралят отнема голяма част от правата на бунтовните испански региони.
„Това е начин на протест. Не искаме да нанесем вреда на испанската или каталунската икономика“, заяви Росер Кобос, 42-годишен адвокат, който тъкмо е изтеглил 1714 евро от банкомата на банка в Барселона. „Това е единственият начин за каталунците да покажат несъгласието си с отношението на испанските власти“, обясни той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Тереза Мей подсказа, че може да направи финансови отстъпки

Politico.eu: Тереза Мей подсказа, че може да направи финансови отстъпки

20 Октомври 2017 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Правителството на Великобритания изследва финансовите задължения на страната към европейския бюджет много подробно, заяви министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей преди да си тръгне от срещата на върха на европейските лидери, която се провежда в Брюксел, предава Politico.eu.
Лидерите на страните-членки на ЕС повториха неколкократно, че искат повече яснота от Великобритания по проблемните теми от преговорите – най-вече за финансовите задължения на Обединеното кралство – преди да позволят продължаване на разговорите по въпроса за бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел.
В отговор на тези забележки, Мей подсказа, че вратата за финансови отстъпки не е затворена, заявявайки, че „по тези въпроси трябва да се проведе детайлно изследване... Ще продължим да ги разглеждаме ред по ред“.
Освен това, тя потвърди обещанието си, направено по време на речта, произнесена във Флоренция миналия месец. „Никой не трябва да се притеснява за текущия бюджетен план, че ще трябва да плаща повече, или да получи по-малко, в резултат от излизането на Великобритания от ЕС“, подчерта Мей и обеща, че Обединеното кралство „ще изпълни ангажиментите, които е поело по време на членството си“.
Премиерът на Великобритания подчерта, че страната ще продължи да участва в политическите процеси за „още година и половина“, посочвайки, че Лондон е „безусловно ангажиран със сигурността и защитата на Европа“ и заяви, че Обединеното кралство продължава да подкрепя ядрената сделка, сключена с Иран.
Мей завърши изказването си, гарантирайки, че „каквото и да стане, европейските граждани и техните семейства ще останат (след Брекзит)“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариано Рахой: Испания на 21 октомври ще представи мерките по налагането на пряко управление над Каталуния

Мариано Рахой: Испания на 21 октомври ще представи мерките по налагането на пряко управление над Каталуния

20 Октомври 2017 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви, че ще обяви в неделя, 21 октомври, мерките, които ще наложат пряка власт върху богатия регион Каталуния заради опита му за сепаратизъм, предаде Reuters.
Говорейки в Брюксел Рахой добави, че мерките, основани върху досега неизползван член на испанската конституция, ще имат подкрепата на основната опозиционна Социалистическа партия и от центристката партия „Граждани“.
Министър-председателят ще свика извънредна среща на правителството на 21 октомври.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей застава на страната на Мадрид в спора му с Каталуния

Reuters: Тереза Мей застава на страната на Мадрид в спора му с Каталуния

20 Октомври 2017 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че „народите трябва да се подчиняват на върховенството на закона и да спазват конституцията“, по този начин ясно заставайки до испанския си колега Мариано Рахой в спора му с регионалните власти в Каталуния, предаде Reuters.
„Говорих с Мариано Рахой тази сутрин, както и по-рано тази седмица, и заявих ясно каква е позицията на Великобритания“, заяви Мей. „Вярваме, че народите трябва да спазват върховенството на закона и да спазват испанската конституция“, заяви тя в Брюксел по време на срещата на високо равнище на ЕС. И другите лидери на страните членки проявиха малко политическа подкрепа към Каталуния.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Испанският сенат може да  обяви пряк контрол над Каталуния през следващата седмица

Reuters: Испанският сенат може да обяви пряк контрол над Каталуния през следващата седмица

20 Октомври 2017 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Говорител на Сената на Испания съобщи, че горната камара на испанския парламент ще гласува за мерки, налагащи пряка власт на Каталуния, отменящи автономията на региона в отговор на опита за отцепване, в края на следващата седмица, предаде Reuters.
„Сенатът трябва да създаде комисия за обсъждане на мерките, които никога не са приемани преди. Най-вероятно комисията ще се събере на среща на 23 октомври (понеделник)“, заяви говорителят.
Каталунският лидер Карлес Пучдемон тогава ще получи възможност за отговор. Цялата горна камара, където управляващата Испанска народна партия има мнозинство, най-късно до 27 октомври (петък) ще гласува за мерките.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Испанското правителство цели свикването на регионални избори в Каталуния през януари

Reuters: Испанското правителство цели свикването на регионални избори в Каталуния през януари

20 Октомври 2017 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанското правителство се е съгласило с опозиционната Социалистическа партия през януари 2018 г. в Каталуния да се свикат регионални избори – част от извънредния пакет мерки за временно налагане на пряка централна власт над региона, предаде Reuters.
Испанският министър-председател Мариано Рахой ще свика специално заседание на правителството в събота, за да сложи начало на процеса за отменяне на автономията на Каталуния, след като регионалният ѝ лидер Карлес Пучдемон отказа да се откаже от кампанията си за отделяне.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Brussels Times: Испанското правителство осъди коментарите на белгийския министър-председател относно кризата в Каталуния

Brussels Times: Испанското правителство осъди коментарите на белгийския министър-председател относно кризата в Каталуния

20 Октомври 2017 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Думите на белгийския министър-председател Шарл Мишел относно конституционната криза в Каталуния предизвикаха острата реакция на Испания. Според дипломатически източници негово интервю пред медиите е било описано от испанското правителство като неприемливо. От Мадрид сочат, че няма да подкрепят белгийската кандидатура за председателство на Европол, пише Brussels Times.
Белгийският посланик в Испания е бил привикан в МВнР на страната след интервю от миналата седмица на Шарл Мишел. От екипа на испанския министър-председател Мариано Рахой са посочили ясно на дипломата, че правителството e „изумено“ от „атаките на белгийското правителство“ и че това няма да остане без последствия.
В интервюто белгийският министър-председател осъжда насилието на испанската полиция по време не референдума в Каталуния. Белгийското посолство в Испания сочи, че испанското МВР няма да подкрепи кандидатурата на белгийката Катерин де Боле „след реакцията на Брюксел относно случващото се в Каталуния“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Radio Prague: Чехите в чужбина са започнали да гласуват за парламентарните избори в страната си

Radio Prague: Чехите в чужбина са започнали да гласуват за парламентарните избори в страната си

20 Октомври 2017 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Прага. Чехите, обитаващи другите държави по света, са започнали да гласуват за парламентарните избори в родината си. Заради времевата разлика избирателните секции в някои държави са отворили ден преди гласуването в самата Чешка република, предаде Radio Prague.
Първи имат право да пуснат гласа си чехите в Бразилия и Аржентина, следвани от тези в Куба, САЩ и Канада. По света ще бъдат открити 108 избирателни секции, най-вече в чешките посолства и консулства, но и във военните бази, където чешки войници служат, участвайки в чуждестранни мисии.
Преди четири години около 10 хил. чешки граждани гласуваха от чужбина на предишните парламентарни избори.
Агенция „Фокус“ припомня, че в самата Чехия гласуването ще започне в петък в 14:00 часа местно време (15:00 българско време) и ще приключи в събота по същото време. Очаква се първоначалните резултати да излязат вечерта.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Според министър-председателят на Холандия по отношение на Брекзит „е време спрем да се въртим в кръг“

Politico: Според министър-председателят на Холандия по отношение на Брекзит „е време спрем да се въртим в кръг“

20 Октомври 2017 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят на Холандия Марк Рюте заяви, че е време преговорите за Брекзит да отбележат прогрес. Той посочи, че от „развода“ ще е пострадат и Европа, и Великобритания, предаде Politico.
„Подозирам, че ако искаше прогрес, британското правителство щеше да ни посочи, ако не точните цифри в проектозакона за Брекзит, то най-малко как смята да достигне до тях заедно с Европа. В противен случай ще продължим да се въртим в кръг“, заяви Рюте по време на срещата на високо равнище на ЕС.
„Трябва да вземем предвид, че Великобритания иска да продължи с Брекзит. Но все още смятам, че планът е лош – и за Европа и за Великобритания. Британските семейства ще платят много висока цена за него. Моля ви, не го правете. Но ако ще го правите – нека направим всичко за Брекзит, което да ограничи щетите за всички ни“, добави той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Мадрид готви външнополитическа стратегия за противопоставяне на каталунската пропаганда

El Pais: Мадрид готви външнополитическа стратегия за противопоставяне на каталунската пропаганда

20 Октомври 2017 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Няколко испански дипломати смятат, че се чувстват притеснени заради увеличаването на броя на разпространените от каталунските власти фалшиви послания и смятат, че стратегията на централните власти за справянето с кризата в региона е закъсняла и импровизирана. Испанското външно министерство е разпространило към посолствата шест документа от края на септември насам с най-основни идеи относно конфликта, а външният министър Алфонсо Дастис е може би единственото лице, което се обръща към международните медии, коментира испанският El Pais.
В самото сърце на испанското правителство се признава, че битката за спечелването на международното отразяване на кризата в Каталуния е загубена: най-вече заради това, че борбата не е била водена. Някои дипломати смятат, че Испания се е провалила в международните медии „заради мързел и липса на координирано послание“.
Някои от тях са на мнение, че е „притеснително“, че „толкова много години изминаха без бързо и категорично обясняване, че исканията на каталунските сепаратисти“ са напълно недемократични, както и да се подчертае, че Испания е демократична, колкото и другите страни в региона.
Самите международни кореспонденти признават, че при идването си в Испания да отразяват случилото се, се сблъскват със сериозни проблеми при откриването на правителствени представители, които да им дадат своята версия за фактите. Точно обратното е положението що се отнася до представителите на регионалното правителство в Каталуния.
Въпреки това, от края на септември испанското МВнР е засилило връзките си с международните медии и с посолствата си в чужбина. Разпространени са шест документа, които представят някои от основните идеи, които посланиците да използват при интервюта пред местни медии. Министерството е дало нареждане на испанските посланици да провеждат преки срещи с журналисти. През първите две седмици на октомври, след получаването на инструкциите, по радиото и телевизията е имало общо 87 интервюта, 9 писма до редакциите с искания за изясняване и корекции и 91 неофициални срещи.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според проучванията вероятният анти-имигрантски настроеният лидер на движение АНО милиардерът Андрей Бабис

AFP: Според проучванията вероятният анти-имигрантски настроеният лидер на движение АНО милиардерът Андрей Бабис

20 Октомври 2017 | 05:43 | Агенция "Фокус"
Прага. Милиардер с популистка риторика, който медиите наричат „чешкия Тръмп“ има най-големи шансове за победа на изборите за долна камара на парламента в Чехия, предава AFP.
Лидерът на дясноцентристкото движение АНО („Да“) Андрей Бабис базира кампанията си на анти-имигрантска и анти-корупционна риторика. Въпреки че е съден за имама, се очаква Бабис да спечели около 25-30 % от гласовете на чехите.
Това поставя АНО много пред досегашните управляващи социалдемократи, за които се очаква да имат около 12,5 % електорална подкрепа.
Очаква се на тези избори крайната десница и крайната левица да направят голям пробив в Чехия.
Бабис обвини елита в Брюксел, че ограничава националния суверенитет на страните-членки с налагането на мигрантски квоти, но същевременно подчерта, че подкрепя обединена Европа.
„Не искаме мигрантски квоти, не искаме мигранти тук, искаме да спрем миграцията и най-после да имаме премиер, който ще каже на Меркел и Макрон, че решението се намира извън Европа“, заяви той.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел е убедена, че Великобритания и ЕС ще постигнат добър резултат по преговорите за Брекзит

Reuters: Ангела Меркел е убедена, че Великобритания и ЕС ще постигнат добър резултат по преговорите за Брекзит

20 Октомври 2017 | 05:07 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма съмнения, че Европейският съюз и Великобритания ще постигнат добър резултат по преговорите за Брекзит, предава Reuters . Това се случи след като Тереза Мей апелира европейските лидери за продължаване на преговорите към втората фаза.
„Нямам абсолютно никакви съмнения, че ако всички се фокусираме, а речта във Флоренция (на Тереза Мей, бел.р.) бе добър принос, ще получим добър резултат“, заяви Меркел пред репортери на срещата на европейските лидери в Брюксел.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Чехия ще се проведат избори за долната камара на парламента

ТАСС: В Чехия ще се проведат избори за долната камара на парламента

20 Октомври 2017 | 03:19 | Агенция "Фокус"
Прага. В Чехия ще се проведат избори за Палатата на депутатите (долната камара на парламента) в петък, предава ТАСС . Според конституцията гласуването ще продължи два дена. Около 15 хиляди избирателни секции ще отворят врати в 14:00 по средноевропейско време (15:00 българско) и ще затворят в 22:00 (23:00 българско).
В събота на 21 октомври гласуването ще започне в 08:00 и ще завърши в 14:00. Над осем милиона избиратели имат право на глас в страната, която има население 10,6 милиона.
За участие в изборите са се регистрирали 31 политически партии и движения.
Според социологическите проучвания 200-те депутатски места в долната камара ще бъдат разпределени между осем политически субекта.
Очаква се дясноцентристката партия АНО („Акция на недоволните граждани“), която се оглавява от милиардера Андрей Бабиш, да спечели изборите с около 25 % от гласовете. Социалдемократите могат да съберат около 12,5 % от гласовете. Трета по численост партия могат да са комунистите с 10,5 % от гласовете.
Значителен успех може да постигне и движение „Свобода и пряка демокрация“, което се оглавява от Томио Окамура. Друга сила, които могат да разчитат на влизане в парламента са дясната партия ТОП-09 (Традиция, отговорност и благоденствие).
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей заяви, че британското правителство и ЕС се нуждаят от споразумение, което могат да защитят пред народите си

The Guardian: Тереза Мей заяви, че британското правителство и ЕС се нуждаят от споразумение, което могат да защитят пред народите си

20 Октомври 2017 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. По време на вечеря в Брюксел с лидерите на Европейския съюз Тереза Мей призова европейските лидери, да подпишат споразумение, което може да се защити пред избирателите, пише The Guardian.
Премиерът на Обединеното кралство не предложи никакви финансови отстъпки пред европейските лидери, за да излязат преговарящите страни от задънената улица.
Тя подчерта, че е важно, както за Великобритания, така и за Европейския съюз да постигнат „резултат, зад който можем да застанем и защитим пред народите ни“.
„Там, където сме в момента, напредъкът не е достатъчен, за да влезем във втора фаза, но е насърчителен, за да продължим с работата си“, каза Ангела Меркел. Германският канцлер добави, че при трябва да се работи по преговорите, за да може през декември месец да се стигне до втората фаза.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей призова европейските лидери да сигнализират, че има напредък по преговорите за Брекзит, за да може да се пристъпи към следващата фаза

Reuters: Тереза Мей призова европейските лидери да сигнализират, че има напредък по преговорите за Брекзит, за да може да се пристъпи към следващата фаза

20 Октомври 2017 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Британският премиер Тереза Мей призова европейските лидери да сигнализират, че има напредък по преговорите за Брекзит, предава Reuters.
Това се случи часове преди Европейският съюз да обяви, че няма достатъчно напредък по преговорите за Брекзит, за да могат да се обсъдят бъдещите връзки между Великобритания и общността. По време на вечеря Тереза Мей апелира европейските лидери да сигнализират, че преговорите ще продължат напред.
„Трябва да бъдем оптимистични и амбициозни относно това, което можем да постигнем, тъй като споделяме една и съща фундаментална вяра в свободната търговия, честната конкуреция, силните потребителски права и високи регулаторни стандарти“, каза тя пред европейските си колеги.
„Същевременно искам да бъда много ясна – Обединеното кралство ще продължи да бъде безусловно ангажирано със сигурността на Европа“, подчерта Мей.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Ангела Меркел се надява преговорите по Брекзит да стигнат втора фаза до декември 2017 г.

The Guardian: Ангела Меркел се надява преговорите по Брекзит да стигнат втора фаза до декември 2017 г.

19 Октомври 2017 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел изрази своята надежда, че до декември тази година преговорите за Брекзит ще стигнат до втора фаза, която представлява започване на разговори за търговско споразумение между ЕС и Великобритания. Това пише Guardian. Брекзит ще бъде една от главните теми в дневния ред в петък – втория ден от срещата на върха в Брюксел.
Канцлерът е изразила надеждата си в четвъртък, по време на първия ден от общата среща на европейските лидери.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: „Няма място за намеса на ЕС“ в каталунската криза

Доналд Туск: „Няма място за намеса на ЕС“ в каталунската криза

19 Октомври 2017 | 21:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, заяви в четвъртък, че “няма място” за намеса на Европейския съюз в каталунската криза, предава AFP. Изказването е направено след като по-рано в четвъртък от Мадрид обявиха, че смятат да предприемат стъпки за прекратяване на автономията на района.
На пресконференция непосредствено преди срещата на върха в Брюксел, Туск заяви, че „ние всички имаме своите емоции, мнения и схващания, но на официално ниво няма място за намеса на ЕС“ в Каталуния.
Агенция „Фокус“ припомня, че по-рано испанският премиер Мариано Рахой заяви, че не смята да обсъжда проблема с Каталуния на насрочената за 19 и 20 октомври среща на върха на европейските лидери. Рахой също така е категоричен, че кризата е вътрешно испанска и няма нужда от международно посредничество.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Ангела Меркел призова Европейския съюз да ограничи фондовете, насочени към Турция

Deutsche Welle: Ангела Меркел призова Европейския съюз да ограничи фондовете, насочени към Турция

19 Октомври 2017 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел призова европейските лидери да ограничат средствата от фондовете на съюза, насочени към Турция, предава Deutsche Welle. Медията припомня, че всяка държава, която пожелае да се включи в Европейския съюз, получава финансова помощ, предназначена за подпомагане изпълнението на изискванията за членство.
Изказването е направено в четвъртък пред репортери, малко след като германският лидер кацна в Брюксел, за да участва в срещата на върха на ЕС. По-рано немски издания излязоха с информация относно подобна възможност, но това не бе официално потвърдено.
Причината е влошаването на демократичните принципи в страната. Според Меркел, „всичкои законови принципи в Турция се движат в грешната посока“, като изрази тревогата си от този процес. Канцлерът добави още, че ще настоява за ограничаване на фондовете, насочени към Анкара.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Новите компромиси на Великобритания за Брекзит не са достатъчни, според лидерите на ЕС

Reuters: Новите компромиси на Великобритания за Брекзит не са достатъчни, според лидерите на ЕС

19 Октомври 2017 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на страните от Европейския съюз приветстваха предложението на британския премиер Тереза Мей, имащо за цел да отблокира преговорите за Брекзит, но заявиха, че Великобритания не е направила достатъчно компромиси, които да смекчат страховете на европейските граждани, живеещи на острова, предаде Reuters. Пристигайки на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, Мей опита да измести фокуса от неуспеха в преговорите по финансовите задължения при напускането на страна и за търговията. Вместо това тя наблегна върху правата на европейските граждани – един от трите въпроса, които трябва да намерят решение, за да се излезе от безизходицата в преговорите.
Европейските лидери обаче заявиха, че остава да се свърши доста работа. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че вижда някои окуражаващи знаци, които могат да положат пътя за дискусия относно бъдещите търговски отношения на следващата среща на върха през декември.
Мей отбеляза, че лидерите преценяват постигнатия напредък в преговорите за Брекзит и излагат „амбициозни планове“ за следващите седмици. „Аз, например, искам да видя незабавно задвижване по въпроса за постигане на споразумение за гражданите“, каза британският лидер пред репортери. Тя обаче избегна въпросите за сумата, която кралството е склонно да заплати при излизането си от съюза, планирано за март 2019 г., като вместо това напомни за речта си от миналия месец в Италия, в която изложи предложение за около 20 млрд. евро. С отслабени позиции, след като нейната Консервативна партия загуби мнозинството си на изборите през юли, Мей не успява да на намери достатъчна подкрепа и да отговори на исканията на ЕС да увеличи тази сума.
Германският канцлер заяви, че лидерите ще изслушат доклад от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, но към момента не е постигнат задоволителен напредък. „Ще продължим преговорите с цел през декември да постигнем втора фаза“, добави Меркел.
От своя страна ирландският премиер Лео Варадкар призова Мей към повече яснота не само по въпроса за гарантирането на правата на европейските граждани, но и по плановете за връщането на проверките по границата със Северна Ирландия. „Това все още са трудни въпроси, но особено труден е сметката за Брекзита“, каза той пред репортери.
На свой ред премиерът на Люксембург Ксавие Бетел коментира пост на британския премиер във „Фейсбук“, в който тя заявява, че лидерите на ЕС се приближават към споразумение за защитата правата на около 3 млн. европейски граждани, живеещи на Острова, което ще направи оставането им в Кралството възможно. Бетел заяви, че думите на Мей са „в правилната посока, а всяко движение в правилната посока е важно“, като отбеляза промяна в тона на британското правителство през последните шест месеца.
Финландският лидер Юха Сипила обаче заяви, че ЕС е „леко фрустриран заради липсата на напредък“.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Мариано Рахой пристигна в Брюксел за срещата на върха

El Pais: Мариано Рахой пристигна в Брюксел за срещата на върха

19 Октомври 2017 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Испанският премиер Мариано Рахой пристигна в Брюксел в четвъртък вечерта, за да вземе участие в срещата на върха на европейските лидери, пише El Pais. По-рано министър-председателят заяви, че не смята да провежда официални обсъждания на каталунската криза, като добави, че проблемът не е „включен в дневния ред“.
Агенция „Фокус“ припомня, че по-рано Рахой неколкократно определи събитията в Каталуния като вътрешен за Испания проблем, отхвърляйки всички предложения за посредничество. Някои от европейските лидери, сред които германският канцлер Ангела Меркел и френският държавен глава Еманюел Макрон застанаха зад позицията на Мадрид. Очаква се на срещата да бъде гласувано решение, в което всички държави-членки на ЕС ще подкрепят испанското правителство.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей иска незабавното съставяне на план за Брекзит на срещата на върха на ЕС

AFP: Тереза Мей иска незабавното съставяне на план за Брекзит на срещата на върха на ЕС

19 Октомври 2017 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Британският премиер Тереза Мей призова лидерите на страните-членки на ЕС незабавно да изготвят план за придвижването на преговорите за Брекзит, в частност по въпроса за правата на европейските граждани, предаде AFP. Пристигайки на двудневната среща на върха, Мей заяви очакването си европейските й колеги да се съгласят, че не е постигнат достатъчен напредък по въпросите за „развода“ с ЕС, за да се придвижат преговорите към втора фаза. Тя обаче отправи призив към европейските лидери да започнат подготовката за обсъждане на споразумение за търговията и прехода към излизане от ЕС на следващата среща на върха през декември.

Превод и редакция: Калина Жекова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испанският Върховен съд отхвърли искането на Барселона да спре прехвърлянето на контрола върху финансите на Каталуния към Мадрид

El Pais: Испанският Върховен съд отхвърли искането на Барселона да спре прехвърлянето на контрола върху финансите на Каталуния към Мадрид

19 Октомври 2017 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският Върховен съд отхвърли искането на регионалното каталунското правителство да блокира процедурата по прехвърляне на контрола върху финансите на автономната област към Мадрид. Това е съобщено от представител на съда в четвъртък, пише испанският El Pais. Вестникът припомня, че Мадрид задейства процедурата малко преди провеждането на референдума за независимост, който се проведе в Каталуния на първи октомври. Правителството обоснова действията си с факта, че Барселона използва държавни пари за да организира обявения за незаконен от Мадрид вот.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел се надява за конституционно решение на каталунската криза

AFP: Ангела Меркел се надява за конституционно решение на каталунската криза

19 Октомври 2017 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в четвъртък, че се надява кризата около Каталуния да получи конституционно решение, предава AFP.
Немският лидер е изразил позицията си малко след пристигането си в Брюксел, където ще вземе участие в срещата на върха на европейските лидери, която се провежда в четвъртък и петък. Според нейните думи, Германия „подкрепя позицията на испанското правителство, зад която трябва да застанат всички страни“. Меркел изрази пред репортери надеждата си, че за кризата „съществуват решения, които се основават на испанската Коституция“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Мариано Рахой не смята да обсъжда каталунската криза по време на срещата на върха в Брюксел

El Pais: Мариано Рахой не смята да обсъжда каталунската криза по време на срещата на върха в Брюксел

19 Октомври 2017 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Мадрид/Брюксел. Премиерът на Испания Мариано Рахой не смята да обсъжда каталунската криза по време на срещата на върха в Брюксел, пише испанското издание El Pais. Рахой трябва да пристигне в белгийската столица в четвъртък, като е заявил предварително, че ако бъде попитан за ситуацията „докато върви по коридора“, ще даде нужната информация, но кризата „не е включена в дневния ред“.
Агенция Фокус припомня, че от Мадрид неколкоратно заявиха, че проблемът с Каталуния е вътрешен за Испания и правителството не желае посредничество и участие на трети страни.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: ЕС ще изпрати послание за единство с Испания

Еманюел Макрон: ЕС ще изпрати послание за единство с Испания

19 Октомври 2017 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на Европейския съюз ще използват срещата на високо равнище в Брюксел, за да изпратят „послание за единство" с Мадрид в кризата с Каталуния. Това заяви френският президент Емануел Макрон в четвъртък, предава AFP.
Пристигайки за двудневната среща на върха в Брюксел, Макрон отбеляза, че държавните и правителствените лидери на страните от Общността ще изразят подкрепата си за министър-председателя на Испания Мариано Рахой.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей се стреми към „амбициозни планове“ за преговорите за Брекзит на срещата на върха на ЕС

AFP: Тереза Мей се стреми към „амбициозни планове“ за преговорите за Брекзит на срещата на върха на ЕС

19 Октомври 2017 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Британският премиер Тереза Май заяви в четвъртък, че иска лидерите на Еврпейския съюз, които се събраха на двудневна среща на върха в Брюксел, да определят „амбициозни планове" за преговорите за Брекзит през следващите седмици, предава AFP.
"Ще разгледаме конкретния прогрес, постигнат в преговорите ни за излизане (от ЕС), и излагането на амбициозни планове за следващите седмици. Особено искам да видя постигане на споразумение относно правата на гражданите", заяви Мей при пристигането си в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антонио Таяни предупреди каталунците: Никой в ЕС няма да приеме вашата независимост

Антонио Таяни предупреди каталунците: Никой в ЕС няма да приеме вашата независимост

19 Октомври 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни предупреди регионалното правителство на Каталуния да не предприема следващи стъпки за отделянето на областта от Испания, предава германският телевизионен канал ZDF.
„Би било хубаво каталунското правителство да не обявява независимост, защото никой няма да застане зад нея. Никой в Европа не би могъл да я приеме“, подчерта Таяни.
Италианският политик припомни, че конфликтът с Каталуния е „проблем на Испания“, а не на Европейския съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мадрид и Барселона продължават по пътя на конфронтацията (ОБЗОР)

Мадрид и Барселона продължават по пътя на конфронтацията (ОБЗОР)

19 Октомври 2017 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Кризата между Мадрид и Барселона продължава да ескалира. В четвъртък, 19 октомври, лидерът на регионалното правителство в Барселона Карлес Пучдемон отговори на ултиматума, поставен от централните власти в Мадрид в последната минута преди изтичането на срока (11 часа българско време). Независимост на Каталуния не е обявена, но ще бъде декларирана, ако правителството на Мариано Рахой продължи с „репресиите", т.е. активира член 155 от Конституцията, който предвижда суспендиране на автономните правомощия на региона.
„Ако централното правителството продължава да блокира диалога и продължава репресиите, парламентът на Каталуния може, ако сметне за подходящо, да пристъпи към гласуване на официална декларация за независимост", бе казано в писмото, изпратено от Барселона до испанския министър-председател Рахой.

Реакцията на Мадрид не закъсня. Минути след като регионалният лидер Карлес Пучдемон поясни, че не е обявена независимост на автономния регион, но предупреди, че може да се стигне до подобна стъпка, правителството на премиера Мариано Рахой потвърди, че ще предприеме стъпки за суспендиране на автономните правомощия на Каталуния.
„Испанското правителство ще продължи процедурите, описани в член 155 от Конституцията, за възстановяване на законността в каталунското самоуправление", стана ясно от изявление на централните власти.
Последва свикване на извънредна среща на кабинета, насрочена за следобедните часове на събота, 21 октомври. В рамките й ще бъдат обсъдени следващите действия на Мадрид за активирането на член 155 от Конституцията, който позволява на централните власти да поемат пряк контрол върху даден регион при изключителни обстоятелства.

Още на 8 октомври испанският министър-председател не изключи възможността за разпускането на регионалното правителство в Барселона, ако управляващите в региона не се откажат от обявяване на независимост на Каталуния. „Не изключвам нищо“, увери Рахой пред медиите в отговор на въпрос дали се допуска задействането на член 155 от Основния закон на кралството.

До изострянето на отношенията между Мадрид и Барселона се стигна след организирането на референдума за независимост на Каталуния, проведен на 1 октомври – въпреки ожесточеното противопоставяне на централното правителство.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ORF: Председателят на ЕК не подлага на съмнения „проевропейската“ позиция на Себастиан Курц

ORF: Председателят на ЕК не подлага на съмнения „проевропейската“ позиция на Себастиан Курц

19 Октомври 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц пристигна в Брюксел за участие в среща на върха на Европейския съюз – първа след изборната победа на водената от него партия, отбелязва ORF.
След кратка с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, австрийският външен министър подчерта: „Аз съм човек, който не само гледа позитивно на Европа, но и играе активна роля в ЕС“.
По думите на Курц, Юнкер му е пожелал успех в задачата за съставяне на новото австрийско правителство. Същевременно Курц отказа да сподели дали люксембургският политик е изразил някакви резерви относно влизането на популистката „Австрийската партия на свободата“ в парламента във Виена. Но Юнкер „ми каза, че съм проевропеец и че няма нужда да го застраховам, защото все пак знае това“, отбеляза Курц.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кабинетът в Мадрид ще заседава извънредно в събота за кризата с Каталуния

AFP: Кабинетът в Мадрид ще заседава извънредно в събота за кризата с Каталуния

19 Октомври 2017 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Правителството на Испания свика извънредна среща на кабинета, която ще се проведе в следобедните часове на събота, 21 октомври, предава AFP. Съобщението бе направено, след като Мадрид обяви, че ще предприеме стъпки за суспендиране на автономните правомощия на Каталуния, предава AFP.
В изявлението се уточнява, че на срещата ще бъдат обсъдени следващите действия на Мадрид за активирането на член 155 от Конституцията, който позволява на централните власти да поемат пряк контрол върху даден регион при изключителни обстоятелства.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.