НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:28

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мариана Кукушева: Извън контрола на държавата към момента е около 50% от преработвателната промишленост

Мариана Кукушева: Извън контрола на държавата към момента е около 50% от преработвателната промишленост

17 Октомври 2017 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Извън контрола на държавата към момента е около 50% от преработвателната промишленост. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева.
„Законът за храните посвоему представлява и част от законодателството, касаещо борбата със сивия сектор“, подчерта тя. „Първо, защото ще бъдат регистрирани задължително всички бизнес оператори, опериращи в сферата на производство, търговия и логистика с храни. Режимът няма да е доброволен, а задължителен. Второ, защото в Закона за храните са предвидени санкции в много по-големи размери и на въпроса дали те биха били събираеми, трябва да признаем, че при огромен обем на сива икономика, е повече от смешно да се налагат санкции от 200-500 лв. и да няма санкция за затваряне на предприятие не за 2 дни, а завинаги“, обясни Кукушева. Тя отбеляза, че към момента европейското законодателство в сферата на регламентите е абсолютно задължително за нас, но за тези, които не го изпълняват, няма методика, по която да бъдат наказани. По думите й белият бизнес на държавата и сивият такъв еднакво и заедно оперират на общия пазар, особено в България. „Само че едните събират и прибират кешовото разплащане на българина, а другите остават данъкоплатци, но режимът на данъкоплатците става толкова тежък, че те започват да намаляват“, посочи Кукушева. „Не бива да убиваме тези, които плащат данъци чрез натоварване на данъчна система, чрез постоянен натиск върху работещите и търсене на лоши практики, защото всъщност извън контрола на държавата и към момента в преработвателната промишленост е около 50%. Тези 50% осигуряват един годишен свой оборот в рамките на около 4-5 млрд. лв., които не са за пренебрегване. Част от този огромен оборот на сивия сектор под масата разпределя едни пари, с които се купуват политически чадъри, влияние и най-вече по този начин абсолютно безотговорно те злоупотребяват с информация, която касае здравето на българския потребител“, коментира още Кукушева.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариана Кукушева: Българският хляб е най-евтината и здравословна храна, която се предлага в целия ЕС

Мариана Кукушева: Българският хляб е най-евтината и здравословна храна, която се предлага в целия ЕС

17 Октомври 2017 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Цените на българския хляб се определят на принципа търсене и предлагане, говоря за белия сектор. И в момента, и вчера, и утре, българският хляб е най-евтината храна, която се предлага в целия ЕС, а в частност и България. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева за готвените промени в Закона за храните. „Българският хляб е единствената здравословна храна, която се произвежда изцяло от българска суровина. Това трябва да събужда адмирации и да води до уважение към българските легални хлебопроизводители, които с усилия и огромна воля произвеждат своя хляб и го доставят в бялата търговска мрежа на страната. За съжаление обаче, 50% от хляба и закуските, които даже се доставят в училища и детски градини, са произведени от сивия сектор. Днес по една национална телевизия бяха показани 7 вида тестени изделия, които не отговарят на никакви критерии за безопасност и качество“, коментира Кукушева. По думите й това е представителна извадка за изхранването в училища и детски градини и за нарушения на Наредба 9 на МЗХГ по отношение на училищното хранене – храната да бъде по утвърден стандарт в България, а по такъв произвежда само белият сектор. „Ето тук в тези болни места искаме изключителен контрол върху кметовете, директорите на училища и детски градини и върху доставчиците. Нека бъдем публично оповестен списъкът на доставчиците, защото това са храни, които се изплащат изцяло от държавния бюджет, а него го сформират лоялните данъкоплатци т.е. белият бизнес на държавата“, допълни Кукушева.
Тя уточни, че вече 26 години развиват свободен пазар и конкурентен бизнес. „С оглед на това лоялният бял бизнес има добре етикетирано производство, отговарящо на регламентите от 2009 г. Там коректно е изписано пътното съдържание на съответната храна, даже и в процентно съдържание. Изписани са и алергените, но в момента съществува вълна на търсене на храни, които се произвеждат в обекти, които в повечето случаи не са регистрирани в агенцията за контрол и безопасност на храните. Като потребители е добре, влизайки в тези обекти, да поискате удостоверението за регистрация в агенцията за контрол и безопасност на храните и да потърсите сами информация богатата гама от продукти от колко души е произведена, какъв образователен ценз имат те“, допълни тя. Според нея отговорът на тези въпроси всъщност е заложен в проектозакона за храните.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариана Кукушева: Готвените промени в Закона за храните защитават здравето на потребителя, той е изготвен по всички принципи на държавата

Мариана Кукушева: Готвените промени в Закона за храните защитават здравето на потребителя, той е изготвен по всички принципи на държавата

17 Октомври 2017 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. В момента се случва нещо много важно за България, защото Законът за храните поставя в центъра на своето действие и защитава потребителя и неговото здраве. Законът за храните е първият законопроект в държавата, произведен по всички принципи на демокрацията. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева за готвените промени в Закона за храните. „В неговото изготвяне участваха всички браншови организации, които имат компетенция, административен и научен капацитет за формиране на свои предложения и защитаване на същите. В работната група взеха участие представители и експерти на научната общност, на агенцията за контрол на храните, на Министерството на здравеопазването, на МОСВ, на Министерството на икономиката и на МЗХГ. Така или иначе законът, поради проблеми в един бранш мина два пъти на обществено обсъждане. Посвоему това също е прецедент, но още повече потвърждава тезата, че отношението и вниманието към този законопроект е изключително голяма“, заяви Кукушева.
Според нея правилата, които са заложени в този законопроект, абсолютно реферират към всички европейски регламент в това отношение. „Към момента Законът за храните е произведен в миналия век и по никакъв начин не кореспондира с настоящата ситуация – нито в производството, нито в дистрибуцията, нито в търговията с храни. Към момента режимът за регистрация на един обект в Агенция по храните е абсолютно доброволен. Сами разбирате, че това посвоему определя 50% от обектите да са извън наблюдение и регистрация в БАБХ. Тези 50% се явяват като обекти, представляващи сивия сектор, защото никой по никакъв начин не оказва контрол нито върху производствените процеси при приготвяне на храна, нито в режима на превод, транспортиране или продажба на храна“, допълни тя. По думите й с оглед на всичко това в България към момента са изключително популярни, приложими и ненаказуеми практики, които са абсолютно отхвърлени от останалия свят – и европейски, и световен. Кукушева уточни, че тези практики касаят това, че към момента има препакетирани храни с изтекъл срок на годност. „Има и храни, които нямат абсолютно никакъв етикет. Етикирани са с малък бял стикер, който при докосване, цялата съдържаща се върху него информация, се изтрива. С оглед на това, че темата за двойния стандарт при храните е толкова актуална в България и половин Европа и касае над 100 млн. европейски потребители, сами разбирате колко е важно да подредим собствения си двор и да въведем нормалните икономически правила за производство, търговия и дистрибуция на храна, защото храната е един от пътищата към здравето на човека. Храните са в центъра на медийния и потребителски интерес и това е обозримо“, допълни още Мариана Кукушева.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.